Keresés

Részletes keresés

darki2 Creative Commons License 2025.08.17 0 0 187436

Na ezt jó hallani. Önbizalomban nincs hiány,mindig mondom: ,egy tùlérékelt zseni vagyok. Most az irány hogy ,jövő szezonra rakok össze  főzőt,és lehet hogy egylépcsőset. ;) A haverom ,pár éve főzött ,az apró nemtudom szílvámból szuperfinom pálinkát.De már szédszedte a szerkezetet.Ezekkel a tornyokkal szemezek Járható út lehet?  .https://distillaforce.com/index.php?main_page=index&cPath=466_701

Előzmény: öreg_néne_b (187435)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.08.17 0 0 187435

Kicsit több önbizalmat! Elég könnyű az átlagos boltinál jobb pálinkát főzni. És egyáltalán nem elvetendő a szendvicstalpú fazék alapra épített készülék. A réz üst jó, de gyakorlatilag semmit sem ad a pálinka minőségéhez.

Előzmény: darki2 (187434)
darki2 Creative Commons License 2025.08.17 0 0 187434

kösz az infókat,jó sok tudás van itt. Az 50 literest elvetettem. A jó cefre továbbra is megy a rendes főzőshöz. A másodosztályt is felszedtem.Abból lehet kísérletezek ,a zanoxból vett receptel. Olyan igazi kétemberes kerítés szaggató a cél. A jó pálinka úgy látom nem egyszerű feladat.Kezdem a legalján :) https://youtu.be/LXhzavxlhv0?si=jOY9r45hMwGFI6Ob

Előzmény: darki2 (187412)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.08.16 0 0 187433

A retorta egészen más. Két thumper.

Előzmény: 2001 happy (187431)
2001 happy Creative Commons License 2025.08.16 0 0 187432

Úr Isten!

Csak nem egy ilyen készüléked van??

Mi meg egy nagyobb kuktaszerűséggel?

Hát ez már más..

2001 happy Creative Commons License 2025.08.16 0 0 187431

Sajnos én sem tudom mi az a Dupla Retortás rendszer.

:-)

De mindjárt rágooglizok.

Előzmény: Vapor53.898 (187427)
2001 happy Creative Commons License 2025.08.16 0 0 187430

Nálam már egy erős kocka alakú szögvas állványon van a gázzsámoly és

szintén szögvas alapon kb. 20 cm-el feljebb azon az üst.

Olyan mint egy tűzhely, de nincs üstszoknya. 

A zsámoly így egy 4 oldalú szögletes kockában van, alatta 4-es lemez,

fölötte az üst, és oldalt csak oldal fedett.

Ha nincs szél van hogy csak 1 de volt már úgy hogy egy sem.

2 lemezérfelrakok oldalra általában.

Így elvészegy kis hő, de gázszelep szára meszebb van a hő központtól.

Így nem melegszik annyira fel, eddig még nem volt gond. Bár nem olyan sokat főztem eddig.

Viszont kedves Vapor, ha a szimeringben megolvadt a tömítés, akkor tényleg meleg 

a gázzsámoly szelepe.

A túl forószelep idővel a gumicső (gáz) elöregedésével, felrepedésével is járhat.

Vágj le 3-4 főzésenként a végéből 15-20 cm-ert, nehogy gond legyen.

De akkor már (mivel így is  rövid már) inkább egy újat vennék, abból még sokszor le lehet vágni. 

Előzmény: Vapor53.898 (187429)
Vapor53.898 Creative Commons License 2025.08.16 0 0 187429

Egy gondolat még a gázzsámolyról: olyan volt már, hogy az üstszoknya miatt több hőt kapott a gázzsámoly szelep, mint kellett volna. Van olyan kialakítású gázzsámoly, nálam a 3 kW-os ilyen, aminek rövid a "szára", így közel van a tűztérhez, ami problémát okozhat. Azt vettem észre, hogy nem tudok állítani a lángon. Az állítószelep/csavar részénél megolvadtak a fekete szimering tömítések. Az O-Ringben (Bp.VI. ker. Szinyei Merse u. 14.) vettem bele hőálló (piros) szilikon o-gyűrűket, és azóta külön egy üveggyapot darabot rakok a gázzsámoly "szárára".

Előzmény: 2001 happy (187426)
2001 happy Creative Commons License 2025.08.16 0 1 187426

Csak most értettem meg, miről írtál, erre eddig még nem is gondoltam.

A harmadik kép nem tudom hogy csak illusztráció -e valahonnan, vagy a te felszerelésed.

Jó kis felszerelés, de a gázpalackot szerintem tedd messzebb a gázzsámolytól.

Sokal hoszabb (én 4-5 méteres) gázcsövet használok, és így a palack is mindig olyan messze van.

Ha csak 1 méterre van a palack, akkor azt egy váratlan (spontán kialakuló) helyi tűznél nem tudod kizárni, és elvinni.

Ha a gumitömlő sérül meg, a hő gyorsan túlhevítheti a palackot. 

A teli gázpalack már 100°C -on szétnyílhat.

Szuper felszerelés, de kérlek a gázpalackot rakd  (sokkal) messzebb.

Még akkor is ezt ajálom, ha már 147< -szer főztél eddig, és még soha nem volt gond.

Én az épületen kívülre tettem mindig főzéskor (csak a palackot)  - amikor még zárt helyen főztem.

Most már nyilt térben főzök ha főzök, mert ez a szénmonoxid, gyúlékony gzö, stb szempontjából

biztonságosabb, 

de a palack most is mindig legalább 5-6 méterre van a felszereléstől. 

Előzmény: Vapor53.898 (187423)
2001 happy Creative Commons License 2025.08.14 0 0 187425

Ugyan így voltam az első főzésnél.

Csak nálam a rezsó is leégett.

Át is álltam  gázfűtésre.

Előzmény: Jolida (187418)
2001 happy Creative Commons License 2025.08.14 0 0 187424

Szia:

Elméletben műödik amit leírtál, de i kell próbálni.

A két főzésnél nem csak a szez töményedi, de egyes nehezebb

öszetevők lemaradhatnak.

Az azeotróp párlat összettelek miatt ez okozhat változást.

(Az lehet pozitív is.)

De az alszesz ha majdnem teljesen átfőzöd akkor ez sem álja meg a helyét.

Ki kell próbáli. Sok újítás született így. 

Előzmény: Vapor53.898 (187406)
Vapor53.898 Creative Commons License 2025.08.13 0 0 187423

Sok van, mi csodálatos, de a kutyafésűnél nincs semmi csodálatosabb! Tényleg! (a ződeket igyekszem később kivenni)

És ha már a kutyáknál tartunk: Auchan rozsdamentes kutyatál, mint rozsdamentes sisak a 17 literes ECO főzőmre, pont 28,5 cm átmérőjű. Rögzítés 6db iratkapoccsal, tömítés gyurma állagú csirizzel (fele finomliszt, fele búzadara + víz). Szigorúan csak cefre főzéshez, tisztázó főzéshez megy vissza a rézsisak. Oka: kezdem egyre jobban elhinni azt, amit itt a fórumon régebben írtatok, hogy a bérfőzdékhez képest az otthonfőzők üstjei jobban deflegmálnak a sisakok kisebb térfogat/felület aránya miatt. Ezt a hatást mérsékelendő, többen takargatták/takargatják a sisakot főleg cefre főzés közben. Ha ez igaz, akkor minél kisebb egy üst, ez a deflegmáló hatás annál erősebb, így aztán egy 17 literes főző szép rézsisakja simán lehet oka annak, hogy kiherél mindent már cefre főzés közben, jóval a tisztázó főzés előtt. És aztán már az is mindegy, hogy mekkora és hogyan áll a páracső. Kipróbálom, nem vesztek vele semmit, csak lenne már sok főznivaló...

Előzmény: Vapor53.898 (187400)
Jolida Creative Commons License 2025.08.13 0 0 187422

RHD :-(

Előzmény: Jolida (187421)
Jolida Creative Commons License 2025.08.13 0 0 187421

Nem kell kétszer RDH-t fizetni .... most még.

Előzmény: öreg_néne_b (187420)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.08.13 0 0 187420

ha elmegy a napsütés, bukik a dolog 

Nyilván nem közvetlenül (szigetüzemben) akar napelemmel főzni, hanem betáplál a hálózatba amikor süt a nap és vételez belőle, amikor nem. És nem érti, miért kell kétszer rendszerhasználati díjat fizetni.  :(

Előzmény: beetee (187419)
beetee Creative Commons License 2025.08.13 0 0 187419

Ezért mondom, hogy háztartási egyfázisos villanylap, ha ráadásul nem is indukciós, az max 3kilós lehet jó esetben. Ha nem indukciós, van veszteség a hőátadáson is. 50 liter köpenyén keresztül meg hőveszteség is nagyobb, mint a te 26-odnál. Szóval lassú szerintem oda a villany. 

Plusz, ha elmegy a napsütés, bukik a dolog 😁

Előzmény: Jolida (187418)
Jolida Creative Commons License 2025.08.12 0 0 187418

26l bodza alszesz alambikban 2kW-al fűtve (indukciós) 2 óra múlva indult meg és több mint 6 órán keresztül tartott a lepárlás 120-2000W teljesítmény között, átlagosan 1200W-al.

Előzmény: beetee (187413)
lala1961 Creative Commons License 2025.08.12 -2 1 187417

Üdv ! Gyakorlatilag rutintalan főzőnek minősülök ,de ezekben az edényekbe húslevest lehet főzni (mérete miatt lakodalomba) ,de pálinkát nem !:-) Használtba gondolkodj ,ha nem megy másként ,kicsi plusz de abba talán lehet főzni (mert ezekbe alkoholt lehet max.) !:-)

öreg_néne_b Creative Commons License 2025.08.12 0 0 187416

A szimplafalú termosz erősen fából vaskarika jellegű. ;)

Előzmény: Vapor53.898 (187415)
Vapor53.898 Creative Commons License 2025.08.12 0 0 187415

Melyik edényre gondolsz? Van nekik többféle. A full rozsdamentes főző test most akcióban van, nem bírtam neki ellenállni, vettem egyet:

https://www.konyhatizezercikk.hu/palinkafozo-alap-test-50-liter-16540-4202

Vastag (28-as), rövid, egyenes páracsővel gyönyörű nullát deflegmáló cefreüst lesz belőle a nagy rézsisakosom helyett. Az edény oldala, alja is borzasztó vékony lemez, igazi horpadós-kongós. Leégésgátlás az edényben edény módszerrel, de azt meg se említem. Üstház/üstszoknya kell. Elektromos fűtésről semmit se tudok, de szerintem a lemezvastagság miatt alkalmatlan arra, hogy fűtőpatronos duplafalúzni lehessen.

Árban most még jobb lett volna és talán vastagabb fala van:

https://gastrokonyha.hu/p/50-l-rozsdamentes-acel-termosz-egyfalu-tomitessel-gastrokitchen/

Vapor53.898 Creative Commons License 2025.08.12 0 0 187414

Izé, félreérthetően fogalmaztam. A tiszta szesszel cefre szeszfok emelést én sem tartom helyénvalónak. 

Előzmény: endrepp (187408)
beetee Creative Commons License 2025.08.11 0 0 187413

Milyen teljesítménye lenne a fűtőszálnak? 

Mert 50 litert szobahőről forrásba hozni, azért kell delej... 

Ha sima háztartási, akkor bele fogsz őszülni.

A főzővel amúgy szerintem nincs gond. Lehet vele jókat is készíteni, de rosszakat is.

Mivel nincs benne keverés, figyelni kell a cefre sűrűségére, mert le tud égni. 

darki2 Creative Commons License 2025.08.11 0 0 187412

Üdv.A perfect home 50literes rozsdamentes tartály hogy vállt be? Villanyon melegíteném napelemről :) 

joke(r) Creative Commons License 2025.08.11 0 0 187411

Ezek nekem nagyon messze vannak, majd esetleg körülnézek még a környéken. 

Voltam a határon, kevesebb lesz a nyersanyag, mint gondoltam jóval. 

Elképzelhető, hogy csak próbafőzésre lesz elegendő. Ismerkedésre végülis elegendő is lehetne, mert elég hirtelen jött az ötlet és itt mindjárt vége a bodza szezonnak, én meg szinte semmit nem tudok még a hogyan és mikéntjéről. Megszedem ahogy tudom, aztán ha sikerül az erjesztés lesz még egy két hetem gondolkodni ahogy olvasom.

Előzmény: endrepp (187409)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.08.11 0 0 187410

A gyümölcscefrét nem fagyasztással töményíteni, hanem szükség szerint hígítani szokták, hogy ne égjen le.  (Mondjuk a bodza nem leégős cefre.)

A sör töményítése kifagyasztással teljesen más, ott egy tiszta, rostmentes folyadékból különítik el a jeget.

endrepp Creative Commons License 2025.08.11 0 3 187409

Vannak főzdék, amik 100liter cefrét már vállalnak, van erre kis üstjük, illetve így hirdetik magukat, ez biztos megoldható.

Rózsa Pálinkafőzde
Pál Pálinka
1 Csepp Pálinka
Czímeres Pálinka

Buday Pálinka

"A gyógyhatásai miatt van rá szükségem, ezért kell a nagy töménységi fok és a lehető legjobb minőség, viszonylag elhanyagolható mennyiség mellett."

akkor ilyet:

https://palinkafozo.hu/egylepcsos-aromatornyos-palinkafozok

Előzmény: joke(r) (187407)
endrepp Creative Commons License 2025.08.11 0 3 187408

Az őszibarack pálinka megfelelő alapanyag esetén olyan szintű aroma bomba, mint pl a birs.

Cefrét tiszta szesszel hígítani, annyi, mint cukrot tenni bele, abból aroma szempontból egy híg párlat lesz, kb olyan, mint amikor a borba szódát nyomnak és azt fröccsnek hívják.

joke(r) Creative Commons License 2025.08.11 0 0 187407

Köszönöm mindenkinek. Ha nem probléma egy hozzászólásban reagálnék a zömére, mindenki ráismer majd.

Igen, ismerem a bodzákat, a cserjés fás változatból szeretnék készíteni. Épp nemrég láttam egy videót, amiben szörpöt csinálnak belőle és  ott is említik hogy kell forralni, hogy bizonyos anyagok eltűnjenek, amik nyersen még benne és nem egészségesek. 

Rátapintottál a lényegre. A gyógyhatásai miatt van rá szükségem, ezért kell a nagy töménységi fok és a lehető legjobb minőség, viszonylag elhanyagolható mennyiség mellett.

Mivel viszonylag kis mennyiségről van szó nem gondolnám, hogy egy többszáz literes főzőt elindítanak érte, plusz nem tudom kiadják e úgy, hogy nem fokolják vissza, ne e öntik össze mással stb stb. Nekem is egyszerűbb lett volna amúgy így hirtelenjében de túl sok a ha. 

Ne vicceljünk már, fogyasztásra 2-3 litert, ráadásul főzni?! Ezt senki nem gondolhatja komolyan, ez a mennyiség max kóstolásra lenne elég, pedig egy kezemen meg tudnám számolni hányszor iszok év évben úgy rendesen. 

A lepárló fajtája vagy kialakítása érdekelne még, hogy milyenfélét keressek. Valahol olvastam, hogy az átvezető csőnek lejteni kell vissza az üst felé, hogy tisztább legyen a párlat. Viszont a tiszta réz lepárlóknál ez nem így van kialakítva. Ott ezt a munkát a harang végzi el vagy miért nem visszalejtős? Elnézést a szakszavak hanyagolásáért, most nem jutnak eszembe. 

Vapor53.898 Creative Commons License 2025.08.11 0 0 187406

Nem azt kérdeztem, hogy ha a sima cefrét egyszer főzném le, akkor mi lenne. Leírom akkor még egyszer: nem egy "átlagos" cefréről van itt szó, hanem arról, hogy kierjedés után fagyasztással-kiolvasztással, a jég eltávolításával, illetve ezek ismétlésével a cefre (cefre lé) szeszfokát feltornásszuk olyan magasra, ami megfelel egy tisztázó főzés előtti alszesz szeszfokának. Ezért elég lenne csak egy főzés, el lehet vele érni a szokásos magas szeszfokot, amiről írsz.

Kérdés az, hogy mire jó ez az egész? egyrészt miért ne, érdekesség, másrészt: nem gondolom csalásnak (mint az ún. áthuzatot , amikor a cefrét tiszta szesszel ütik fel, hogy csak egyszer kelljen főzni), mert semmi olyan anyag nincs benne, ami az eredeti cefrében már meg ne lett volna. Egyszerűen alkohol és aroma koncentrálás. El tudom képzelni, hogy pl. a jellegtelenebb pálinkát adó őszibarackkal ezzel a módszerrel csodákat lehetne művelni.

Ez a sörös videó nem kifejezettem erről a módszerről szól, de 9:17-től beszélnek róla:

https://www.youtube.com/watch?v=6XHtmHlBnvY&list=PLMRgeokiklvKTcvS-wV4dRGTtwSO_BChf&index=16

Előzmény: Törölt nick (187403)
zsorsz Creative Commons License 2025.08.11 0 0 187405

Nem semmi kihívás 37 fokban cefrézni, de 28-ra kaptam időpontot és 500 l cefre forr. Persze hűtöm, takarom locsolom a 60l-es hordókat. Eddig nincs gond.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!