Na ezt jó hallani. Önbizalomban nincs hiány,mindig mondom: ,egy tùlérékelt zseni vagyok. Most az irány hogy ,jövő szezonra rakok össze főzőt,és lehet hogy egylépcsőset. ;) A haverom ,pár éve főzött ,az apró nemtudom szílvámból szuperfinom pálinkát.De már szédszedte a szerkezetet.Ezekkel a tornyokkal szemezek Járható út lehet? .https://distillaforce.com/index.php?main_page=index&cPath=466_701
Kicsit több önbizalmat! Elég könnyű az átlagos boltinál jobb pálinkát főzni. És egyáltalán nem elvetendő a szendvicstalpú fazék alapra épített készülék. A réz üst jó, de gyakorlatilag semmit sem ad a pálinka minőségéhez.
kösz az infókat,jó sok tudás van itt. Az 50 literest elvetettem. A jó cefre továbbra is megy a rendes főzőshöz. A másodosztályt is felszedtem.Abból lehet kísérletezek ,a zanoxból vett receptel. Olyan igazi kétemberes kerítés szaggató a cél. A jó pálinka úgy látom nem egyszerű feladat.Kezdem a legalján :) https://youtu.be/LXhzavxlhv0?si=jOY9r45hMwGFI6Ob
Egy gondolat még a gázzsámolyról: olyan volt már, hogy az üstszoknya miatt több hőt kapott a gázzsámoly szelep, mint kellett volna. Van olyan kialakítású gázzsámoly, nálam a 3 kW-os ilyen, aminek rövid a "szára", így közel van a tűztérhez, ami problémát okozhat. Azt vettem észre, hogy nem tudok állítani a lángon. Az állítószelep/csavar részénél megolvadtak a fekete szimering tömítések. Az O-Ringben (Bp.VI. ker. Szinyei Merse u. 14.) vettem bele hőálló (piros) szilikon o-gyűrűket, és azóta külön egy üveggyapot darabot rakok a gázzsámoly "szárára".
Sok van, mi csodálatos, de a kutyafésűnél nincs semmi csodálatosabb! Tényleg! (a ződeket igyekszem később kivenni)
És ha már a kutyáknál tartunk: Auchan rozsdamentes kutyatál, mint rozsdamentes sisak a 17 literes ECO főzőmre, pont 28,5 cm átmérőjű. Rögzítés 6db iratkapoccsal, tömítés gyurma állagú csirizzel (fele finomliszt, fele búzadara + víz). Szigorúan csak cefre főzéshez, tisztázó főzéshez megy vissza a rézsisak. Oka: kezdem egyre jobban elhinni azt, amit itt a fórumon régebben írtatok, hogy a bérfőzdékhez képest az otthonfőzők üstjei jobban deflegmálnak a sisakok kisebb térfogat/felület aránya miatt. Ezt a hatást mérsékelendő, többen takargatták/takargatják a sisakot főleg cefre főzés közben. Ha ez igaz, akkor minél kisebb egy üst, ez a deflegmáló hatás annál erősebb, így aztán egy 17 literes főző szép rézsisakja simán lehet oka annak, hogy kiherél mindent már cefre főzés közben, jóval a tisztázó főzés előtt. És aztán már az is mindegy, hogy mekkora és hogyan áll a páracső. Kipróbálom, nem vesztek vele semmit, csak lenne már sok főznivaló...
Nyilván nem közvetlenül (szigetüzemben) akar napelemmel főzni, hanem betáplál a hálózatba amikor süt a nap és vételez belőle, amikor nem. És nem érti, miért kell kétszer rendszerhasználati díjat fizetni. :(
Ezért mondom, hogy háztartási egyfázisos villanylap, ha ráadásul nem is indukciós, az max 3kilós lehet jó esetben. Ha nem indukciós, van veszteség a hőátadáson is. 50 liter köpenyén keresztül meg hőveszteség is nagyobb, mint a te 26-odnál. Szóval lassú szerintem oda a villany.
26l bodza alszesz alambikban 2kW-al fűtve (indukciós) 2 óra múlva indult meg és több mint 6 órán keresztül tartott a lepárlás 120-2000W teljesítmény között, átlagosan 1200W-al.
Üdv ! Gyakorlatilag rutintalan főzőnek minősülök ,de ezekben az edényekbe húslevest lehet főzni (mérete miatt lakodalomba) ,de pálinkát nem !:-) Használtba gondolkodj ,ha nem megy másként ,kicsi plusz de abba talán lehet főzni (mert ezekbe alkoholt lehet max.) !:-)
Vastag (28-as), rövid, egyenes páracsővel gyönyörű nullát deflegmáló cefreüst lesz belőle a nagy rézsisakosom helyett. Az edény oldala, alja is borzasztó vékony lemez, igazi horpadós-kongós. Leégésgátlás az edényben edény módszerrel, de azt meg se említem. Üstház/üstszoknya kell. Elektromos fűtésről semmit se tudok, de szerintem a lemezvastagság miatt alkalmatlan arra, hogy fűtőpatronos duplafalúzni lehessen.
Árban most még jobb lett volna és talán vastagabb fala van:
Ezek nekem nagyon messze vannak, majd esetleg körülnézek még a környéken.
Voltam a határon, kevesebb lesz a nyersanyag, mint gondoltam jóval.
Elképzelhető, hogy csak próbafőzésre lesz elegendő. Ismerkedésre végülis elegendő is lehetne, mert elég hirtelen jött az ötlet és itt mindjárt vége a bodza szezonnak, én meg szinte semmit nem tudok még a hogyan és mikéntjéről. Megszedem ahogy tudom, aztán ha sikerül az erjesztés lesz még egy két hetem gondolkodni ahogy olvasom.
Az őszibarack pálinka megfelelő alapanyag esetén olyan szintű aroma bomba, mint pl a birs.
Cefrét tiszta szesszel hígítani, annyi, mint cukrot tenni bele, abból aroma szempontból egy híg párlat lesz, kb olyan, mint amikor a borba szódát nyomnak és azt fröccsnek hívják.
Köszönöm mindenkinek. Ha nem probléma egy hozzászólásban reagálnék a zömére, mindenki ráismer majd.
Igen, ismerem a bodzákat, a cserjés fás változatból szeretnék készíteni. Épp nemrég láttam egy videót, amiben szörpöt csinálnak belőle és ott is említik hogy kell forralni, hogy bizonyos anyagok eltűnjenek, amik nyersen még benne és nem egészségesek.
Rátapintottál a lényegre. A gyógyhatásai miatt van rá szükségem, ezért kell a nagy töménységi fok és a lehető legjobb minőség, viszonylag elhanyagolható mennyiség mellett.
Mivel viszonylag kis mennyiségről van szó nem gondolnám, hogy egy többszáz literes főzőt elindítanak érte, plusz nem tudom kiadják e úgy, hogy nem fokolják vissza, ne e öntik össze mással stb stb. Nekem is egyszerűbb lett volna amúgy így hirtelenjében de túl sok a ha.
Ne vicceljünk már, fogyasztásra 2-3 litert, ráadásul főzni?! Ezt senki nem gondolhatja komolyan, ez a mennyiség max kóstolásra lenne elég, pedig egy kezemen meg tudnám számolni hányszor iszok év évben úgy rendesen.
A lepárló fajtája vagy kialakítása érdekelne még, hogy milyenfélét keressek. Valahol olvastam, hogy az átvezető csőnek lejteni kell vissza az üst felé, hogy tisztább legyen a párlat. Viszont a tiszta réz lepárlóknál ez nem így van kialakítva. Ott ezt a munkát a harang végzi el vagy miért nem visszalejtős? Elnézést a szakszavak hanyagolásáért, most nem jutnak eszembe.
Nem azt kérdeztem, hogy ha a sima cefrét egyszer főzném le, akkor mi lenne. Leírom akkor még egyszer: nem egy "átlagos" cefréről van itt szó, hanem arról, hogy kierjedés után fagyasztással-kiolvasztással, a jég eltávolításával, illetve ezek ismétlésével a cefre (cefre lé) szeszfokát feltornásszuk olyan magasra, ami megfelel egy tisztázó főzés előtti alszesz szeszfokának. Ezért elég lenne csak egy főzés, el lehet vele érni a szokásos magas szeszfokot, amiről írsz.
Kérdés az, hogy mire jó ez az egész? egyrészt miért ne, érdekesség, másrészt: nem gondolom csalásnak (mint az ún. áthuzatot , amikor a cefrét tiszta szesszel ütik fel, hogy csak egyszer kelljen főzni), mert semmi olyan anyag nincs benne, ami az eredeti cefrében már meg ne lett volna. Egyszerűen alkohol és aroma koncentrálás. El tudom képzelni, hogy pl. a jellegtelenebb pálinkát adó őszibarackkal ezzel a módszerrel csodákat lehetne művelni.
Ez a sörös videó nem kifejezettem erről a módszerről szól, de 9:17-től beszélnek róla:
Nem semmi kihívás 37 fokban cefrézni, de 28-ra kaptam időpontot és 500 l cefre forr. Persze hűtöm, takarom locsolom a 60l-es hordókat. Eddig nincs gond.