" ...ifj. Antall mennybemenesztésével kéne még várni vagy tíz-húsz évet, hogy elvonuljon a fejünkről a vörös köd..."
Namost, ha egy utcaelnevezést mennybemenesztésnek tekintesz, akkor szerintem kevés az a 10-20 év. Vösösködelvonulás kb. 2050-ben várható...
Nem mennybemenesztés. Utcaelnevezés. Ha itt újpesten van utcája Hikádé Aladárnak, mer van neki, akkor most ő is mennybement?
Hikádé mehet, Antall nem mehet. Más kategória, ugyi.
Hát lyó.
Értem én. Kezdődött a dolog az oroszok kivonulásával, a kalasnyikovval, folytatódott a tagállamok leválásával, kulminált a NATO tagsággal, és most már csak a végkifejlet van hátra Montenegró sorsával és Milo sokak által lezárulni látszó időszakával. Azt így kívülről persze nehéz megítélni, hogy mindez mit jelentett a horvátoknak, hogy egy háborúzás után csak úgy mellékesen szuverén állammá váltak és most a második körben versenyeznek az EU tagságért. Lehet persze, hogy nem felejtik el a siker kulcsát, ami lehetett kalasnyikov éppen úgy, mint egy csekélyke diplomáciai támogatás. Egy biztos. Jobb néhány vagon kalasnyikov egy jó szomszédnál, mint egy vízipisztoly az ellenségnél.
Off topic!
Kedves rezső!
Tisztára összezavarsz. Úgy emléxem, annak idején azzal bagatellizálták el a parlamentben a kalasnyikov ügyet, hogy csak tízezer db volt, szerény mennyiségű lőszerrel, rendőrségi célokra. Szóval akkor most mitől lett ilyen nagy jelentőségű? Vagy csak nem hazudtak tán? Vagy ti túloztok kissé... Vagy a horvát katona kezében egy kalasnyikov többet ér, mint a szerbnél ezer rakéta?! (Lányi Zs. után szabadon :))) )
Ne dühöngj. Nem tehetnek róla. Ők már nem a szocializmus idején szocializálódtak. Még nálunk is pechesebbek voltak. A szabad lilberális sajtó hatott és hat rájuk. Gyűlölni és gúnyolódni már tudnak.
Programnak sovány, de érzelmeiket lefoglalja. Meg lehet gúnyolódni a horvátokon is. Pedig meglepő, hogy mennyire át tudnak lépni előítéleteiken. és milyen ügyesen üzennek a névadásokkal.
Meg a kalasnyikovon is. De az eszemadta nem éri fel, hogy a kalasnyikov nélkül most mekkora hadserege és állama lenne Milosevicsnek és az milyen jó lenne nekünk.
Előre bocsátom, hogy nem vagyok ismerős Zágrábban. És tudom, hogy ezen a fórumon egyre kevésbé számít a mérsékelt hangvételű hozzászólás. Azt azonban szintén tudom, hogy egy olyan város, amelyik valahol Európában ma egy jelentős fejlesztést tervez, azt általában a szórakoztató negyed (lóversenypálya) és a nemzetközi vásár közötti területen tűzi ki. Az ezeket összekötő utcáknak, útvonalaknak pedig presztízs értékük van, lesz. És ehhez a presztízshez a névadó mindig csak hozzájárulhat. Ugyanis ezt a nevet fogják felírni az irodaházak leveleire, faxaira, itt találkoznak az üzletemberek, itt kötik a szerződéseket, innen indul az innováció, nem beszélve a terület különleges felértékelődéséről.
Ezért szerintem rendkívül nagy megtiszteltetés Magyarország részére, hogy az első szabadon választott magyar miniszterelnökről nevezik el ezt a zágrábi utcát. Akik ezt kigúnyolják, azoknak tényleg fogalmuk sincs arról, hogy mit jelent ma Európában a városok közötti verseny, a regionális kooperációra utaló szándék. Arról Magyarországon senki nem tehet, hogy a horvátok nem Kádár Jánosról, vagy esetleg Rákosi Mátyásról nevezték el ezt az utcát. Persze elnevezhették volna, de akkor sem tehetett volna ellene senki. Mint ahogy most sem tehet.
Az viszont figyelemre méltó, hogy a horvátok milyen világosan látják helyüket és jövőjüket a nap alatt. Kihasználják még ezt a lehetőséget is saját felzárkózásuk érdekében. És gondolom, hogy esetleg rejtetten mosolyognak a hazai gunyoros megjegyzéseken. Minden esetre azt azért már igazolják, hogy a társadalmi kohéziót tekintve behozzák Magyarországot, sőt, talán még hálásak is a hazai destruktívoknak. Nagyon jó pontokat fognak szerezni az EU Bizottság előtt.
Csak tudnám, hogy mindebből itthon, mármint ennek útszéli kritikájából, kinek származik előnye? Talán nem teszik a horvátok gesztusa? Jobb lenne, ha ezt nem Horvátország, mint szomszédos hatalom, hanem mondjuk Oroszország gyakorolná. Ezt senki sem ellenzi. Vagy nálunk most is csak az a meghatározó értékrend, miszerint nekem annyival jobb, mint amennyivel neked rosszabb?
Lemaradtunk, köszönhetően az évtizedes társadalomprimitivizációnak. Pont. És mindez összességében szégyen. És ezen a helyzeten az itt megjelent hozzászólások többsége csak ront.
Ezért a magam részéről köszönöm a horvátok és a zágrábiak megtisztelő figyelmét Magyarország iránt. Köszönöm, hogy jó európai szomszédként rámutattak figyelmetlenségünkre.
Kedves Trebisch!
Messzemenőkig tisztelem buzgalmadat, hogy A.J. utcanév-tulajdonos legyen.
Órák óta gondolkodom, hogy miért?
Hát igazán nem találtam érvet arra, hogy a rendszermódosulás után "működő" bármely "politikus" akár egy zsákutca elnevezését is megérdemelné...
A.J. ténykedése, és az, hogy a módosulás után Ő lett a miniszterelnök, nem biztos hogy érdem (biztos hogy nem érdem) hanem egy lehetőség volt. ( Hülye hasonlat, de: ugyanúgy kellett akkor egy miniszterelnök, mint most egy lottófőnyeremény nyerő: valaki elviszi, az biztos) Neki véletlenül besikerült....
Ennek a "sikernek" igen sokan isszák a levét azóta is.
A történelmünk megbecsülését inkább zavarná A.J. túlértékelése...
Tisztelettel felhivnám a figyelmedet arra a tényre, hogy állitólag Horn is legitim miniszterelnök volt.... Megazorbánis!
Úgyhogy ne irritáljunk milliókat!!!
Ami a vajdasági döntést illeti: Milosevics HELYETT én is inkább A.J.-ről neveznék el utcát - ha muszály...
:)))) Böööö.... ez má' egy akkora marhaság, hogy akár filózhatnánk rajta... szóval, majd ott áll a főtt téren és széttárja a kezét és felhúzza a vállát... meg alsz közbe'... és a feje fölött van az a micsoda... nem a glória, hanem a vastraverz... ez az, eszembe jutott! Viváááát! Sört!
Ha Horn lett volna az elsö, bizony lennének, akik szoborra javasolnák. Én a "Na és" és egyebek - tehát a multja miatt - szavaznék csak ellene. Mert a történelmi váltás jelképe megérdemelné. De hát hogy nézne ki egy szobor - mégha életnagyságú is - aki azt mondja "Na és?"
Meg le is fokozták aztán, izé, nem is, hanem lefejezték, azzal az Egmonttal vagy kicsodával... de utána csináltak valami forradalmat meg jó Söröket is hozzá... valahol meg is van a Kocsmába'...
Kedves Diolen!
kezdesz tényleg gusztustalan lenni. Egyébként Antallról tényleg elöbb lesz utca elnevezve, mint Horn-ról, mert Horn-ról elnevezték már a Horn fokot.
Id. Antall bolgoddá avatása ellen nincs kifogásom. Mint mondtam, ifj. Antall mennybemenesztésével kéne még várni vagy tíz-húsz évet, hogy elvonuljon a fejünkről a vörös köd és reálisan tudjuk értékelni a valós történelmi jelentőségét. Az ugyanis, hogy ő volt a rendszerváltás első legitim miniszterelnöke, nem érdem, hanem körülmény. Éppenséggel Horn is lehetett volna és akkor most jól néznél ki. ;-)
nem, nem a kalasnyikov tér mellett van. Lehetne, amúgy, mert hallottam olyan véleményt, hogy most nemigen lenne horvátország.... De ez talán mindegy is.
Bálvány... Aha. Az összes történelmi alakról elnevezett utca egy bálvány? Csak Széna tér legyen, Szent István körút, vagy Bajzcsy-Zsilinszky út már ne?
Jad Vashem fái bálványimádatot jeleznek?
Rossznyavalyát. Emlék, emlékeztető, tiszteletadás, és a történelem, a mi történelmünk megbecsülése. Meg azoké, akik jófelé alakították.
Ha tetszik, ha nem: Antall József a rendszerváltás első legitim miniszterelnöke volt. Ez mindenképp pozitív történelmi szerep, és megérdemel egy emlékeztetőt -szerintem. A tízéves intervallum alighanem jogos; de mi a kifogásod id. Antall József ellen?
Egyébként Trogírban (Trau) van egy Kohl-Genscher utca is. És lefogadom, hogy nemcsak Titóról, de Tudjmanról is elneveztek ezt-azt. Nem tudom, hogy a személyi kultuszhoz való vonzódás, vagy az össznépi apakomplexus teszi-e, de a horvátok imádnak bálványokat emelni.
Az Antall József utcával szerintem is várjunk még vagy húsz évet.
Jol emlexel Trebitsch! Maga ifj. Antall Jozsef ultette.
Kompromisszumos javaslatkent elnevezhetnenek egy utcat siman Antall Jozsef utcanak, aztan tisztelje mindenki az apa es a fiu kozul azt, akit arra erdemesnek tart (ne adj Isten mindkettot). Igy legalabb az utca nem is esne aldozataul az allando kurzusvaltasoknak. Nos?
Várj türelemmel, kedves mamagáj, - megérheted, hogy amiről azt hitted, hogy vicc, bekövetkezik.
Egyébként politikusról száz évig nem lenne szabad utcát elnevezni, - felénk ugyanis ötven évenként átkeresztelik az utcákat.
Szegény néhai Antall pedig talán több jót tett a horvátoknak, mint nekünk...
Nem értem, hogy miért szégyen, hogy nincs A.J. utca?!
Engem spec irritálna.
Nomeg még megélném, hogy ezzel az erővel Horn Gyula utcába kellene kocsmába járnom...
En mar talalkoztam Antal utcaval :) (igy csak siman 1-lel) celszerunek tartanek egy ilyen utcanevet kiegesziteni. Bar szerintem is egy zsakutca jobban nezne ki.