Keresés

Részletes keresés

Pinyo Creative Commons License 2025.10.15 0 0 233352

[Spar Maraton 2025 – 2:59:37]
(A hosszú történet, előzményekkel)

* Motiváció *

Hála a 2024-es SPAR maratonnak (M50 magyar korosztályos 1. hely), a kedves BSI-től kaptam egy ingyen nevezést.
Október végén már edzésterveket nézegettem. Rátaláltam Pfitzinger-re.
Január 20-án neveztem az 2025-ös októberi SPAR-ra, nyárig a témát lehetett jegelni.

* Sérülés #1 *

Február elsején Andris fiam karácsonyi ajándékaként elmentem futni a Tajga Trail-re. Kemény jeges terep volt, egy kis downhillel a végén.

Sajnos a bal térdemnek ez sok volt. Fájdalom, sántikálás és Baker-ciszta. Ez utóbbi a térdhajlatban egy folyadéktömlő, melynek szerepe, hogy porckopás illetve térdízület bajok során oda gyűlik a túlzottan termelődő ízületvédő folyadék.

Négy éve is volt ilyenem, akkor vártam pár hónapot, amíg felszívódik, és utána évekig nem volt gond, futottam UTH112-t és Vadlán 108-at. Lehet, hogy most lett visszafordíthatatlan a porckopás?

Tíz darab nullás hét következett. Közben, egy hónap semmittevés után a jobb térdem is fájni kezdett (miért?!), rábeszéltek gyógytornára.
Kicsit javult a fájás, pl. nem sántikáltam, májustól július közepéig heti 1-2,5 óra futás volt jellemző.

Ez kifejezetten kevés és a július közepi tatai Old Lake Man rövidtávú triatlon futása nem is sikerült túl jól.

Na de volt már nekem olyan, hogy ami pihenésre nem gyógyul, a mozgás megjavítja.

Két éve nyáron például Achilles problémám volt. Anno a nullás hetek után kezdtem neki a last minute 6+1 hetes kemény futás blokknak (Vifit Speed Demon RW's Sub3 Plan), szeptemberben. Rögtön 90-100 kilométeres hetek sorozatával indítva. Amellett, hogy nem sérültem bele, fantasztikus maratoni PB sikerült (2:54).

Ennyire kevés (bár célzott) edzéstől tehát jönnek az eredmények? Na jó, legyen. Tervem volt tehát az idei SPAR-ral, mégpedig egy nagyságrendi egyéni csúcs. Hogyan is?

* Új edzésterv *

Ezt írtam az új edzésterv első napjához a verseny előtt 12 héttel:

"Igen, ez lett a Pfitzinger 12/70, azaz tizenkét hét, 70M azaz 113km csúcs hetek. Az őszi Spar maraton a cél, a szokásos edzéstervvel ugyanannyi 6-7 hét szigorú munkával mindig ugyanoda (2:55) jutok. Ez kevés :). Ezért drasztikusan gondoltam a váltást: kemény tervet kerestem és találtam. Csaknem kétszer annyi időt hagyok így a felkészülésre, ettől rengeteget várok. A volumen is sokkal durvább. Annyira, hogy ősszel próbálva egy minta 112km hetet, a felére jutott csak idő! Szóval a kemény tervből rengeteg el lesz hagyva. Már csak azért is, mert a térdem biztos bejelez majd. Nem az a kihívás, hogy mikor fáradok el a napok során végleg, hanem hogy hány nap múlva adja fel a térdem. De a pohár félig tele van, amíg lehet, próbálkozom. Eredetileg, még egészségesen a 2:50-et gondoltam a SPAR-on megcélozni, ez 55 évesen szép kihívás. Négypercesek. Az időcél mellett persze nagyobb kihívás, hogy a versenyre még tudjak mozogni :), működjön a térd. Mindegy, rengeteg feladatból egy részt elhagyva még mindig sok feladat marad, ami remélem hasznomra lesz. A fejlődésre kíváncsi leszek, egyelőre vagy 45-60 mp hiányzik a maraton tempóból, három hónap múlva gyorsabb tempóban kell futnom a maratont, mint mostanában az öt kilométereket. Innen szép nyerni."

A 12 hétből az első öt gyakorlatilag alapozás volt. 92/99/102/109/99 km. A 20-30 kilométeres hetek után jól néz ki, nem?

(Kis összehasonlítás. Az új tervben a hétfő pihenőnap volt, a régiben ez a nap fix 40 perc volt ötpercesekben. Az új tervben a lassú futások előírása tényleg lassú (5:10-5:50), a régiben ötperces volt a tempó a recovery napokon is. Az új Pfitzinger terv kb. heti egy-másfél órával volt több a réginél, de eggyel kevesebb napra elosztva. szóval a napi átlag terhelés több volt.)

* Sérülés #2 *

A hatodik héten jött az első interval edzés: 5x1200m. „Végre gyorsak” - írtam. Egy hónapig gyakorlatilag nem volt 4:50-nél gyorsabb kilométerem, hát most ezekbe a hirtelen, karbonos cipős 3:50-es tempókba belesérültem. Két napra rá feldagadt a lábfejem.

Minden arra mutatott (hirtelen edzés volumen növelés, fájdalom helye, véraláfutás), hogy fáradásos törésem van. Egy hétig ki se mozdultam otthonról. A duzzanat és véraláfutás alább hagyott, és a gyógyulási sebességből kiderült, hogy nem törés volt, hanem a lábujj mögötti ín húzódása vagy irritáció. De a terv két kulcs hete kiesett. Ráadásul a következő két hét edzés adagjait is át kellett dolgoznom.

4+1 hét volt ekkor hátra, már feladtam az egyéni csúcsot, egyelőre még az is kérdéses volt, hogy rendbe jövök-e a maratonra.

A térdeim amúgy folyamatosan fájtak, a térdhajlat Baker cisztája megmaradt, de ezek futás közben ritkán zavartak.

* mentsük ami menthető *

A visszatérés utáni első hétvégén már képesnek éreztem magam a Vár-a-Hármas hegyi maratonra, amit kicsit lassabban, mint fénykoromban, de lefutottam. Azért a négy óra futás nem kevés terhelés volt.

De az utolsó három hét végre terv szerint haladt. Kár, hogy ez már a tapering volt.

Bár már rég nálam volt, de most már ki mertem próbálni az új karbonos csukát (Nike Alphafly 3). Volt ugyan egy 500 km-es Vaporfly Next %2, de az éles használatától elriasztott a versenycipőhöz képest hatalmas benne lévő táv, a félezer kilométer. Pedig érzésre semmi baja nem volt.

A teszt futások során kiderült, hogy a tavalyi állapotomhoz képest jelentős, 10 mp/km hátrányban vagyok, így még a háromórás időhatár is neccesnek tűnt.

De az utolsó heti maraton-célpulzusos teszt futás pl. már csak 6 másodperces hátrányt sejtetett (sajnos nem a tervezett álom PB-hez, hanem a tavalyi állapothoz képest). 4:12/km, erre számíthattam tehát. Hát ez nem sok lassulást és megingást visel el a vége felé a három órán belüli időhöz szükséges 4:15-ös tempóátlaghoz.

Közben okosan úgy gondoltam, hogy feltétlenül ezen a versenyen fogok pár Maurten zselét kipróbálni, előző héten berendeltem párat és az utolsó héten kicsit szoktattam magam hozzájuk. High-carb alja, 60-70g CH/óra, ez már vigyázós. Inkább edzésen derüljön ki, hogy viseli a gyomor.

* A Verseny *

Vasárnap, pontban 9:00 órakor, kellemes 16 fokos időben volt a rajt.

Az első tíz percben, amíg a pulzus be nem állt, tempóra futottam. 4:07. Pár másodperccel rosszabb, mint tavaly, de annyira nem rossz. Nagy bukás tehát azért nem lesz idén. Ezután csak a pulzust néztem: 152 alá és 155 fölé nem engedtem.

Az erős szélhez képest (a legrosszabb Budán, a rakparton északnak futva volt) a mezőny itt elöl nagyon híg volt. Csak 4-5 emberből állt egy-egy csoport. Nem vezettem ilyenkor, dehogyis. Nem is tudtam volna kielőzni. Sajnos jellemzőbb volt a senki földjén egyedül futás.

A féltáv 1:28:16 alatt volt meg (4:11/km), ebből még egy 2:57 célidő is kinézett. De lassultam, bár még mindig 4:20 alatti volt a tempó. A szélárnyék reményében megpróbáltam egy-egy sprinttel behozni öt-hat méternyi hátrányt, ez elég kellemetlen volt. A Tímár utcánál a versenyre kilátogató szüleimet köszöntöttem, majd az Árpád hídra fel már kezdtem érezni, hogy itt görcs lesz.

Még csak 26 km volt mögöttem, de már felhajtottam az erre a célra hozott MagnaShot-ot. Jobb lett a helyzet, de a 29. km után a Margit szigetről távozva az emelkedőn ismét jelzett a hátsó combom. A frissítőpontok egyre gyakoribbak lettek, ittam is mindenhol. De a 36. km-nél konkrétan behúzott a görcs, 4:20-4:30 tempókat bírtam csak.

Nagyon fogyott a Sub-3 teljesítéshez a tartalék. Ha a végére is 4:30-asban futok, meg sem lesz talán. Ezért megpróbáltam a gyorsítást, és az utolsó másfél kilométert sikerült is négyperces tempóban teljesíteni! Végül 23 másodpercem maradt a három órához.

Cél: 2:59:37 (4:15/km)

Az elátkozott és félbeszakadt felkészüléshez képest nem rossz ez az idő.

A szokásos 2:55-hoz képest persze elmaradás, az év eleji tervekhez képest (2:50) pedig – á, ne is beszéljünk róla. Muszáj lesz jövőre is megpróbálni.

Szóval ez a verseny kicsit küzdelmes volt, de azért nagyon örülök :).

A korosztályos (M55) dobogó is meglett: 3./367, a magyarok közül 1./158. Férfi 182./5462

[Kajálás]

Ezt muszáj magamnak ideírnom, jól jön, ha vissza akarom nézni.

Előző nap déltől: lekváros tészták, túrós táskák, bőséges müzli 3 dl tej.
5:00 ébresztő, 100g lekváros tészta, tej, visszaalvás.
6:30 Napi rutin, Kávé. 0,5 liter DM szénhidrátos ital bekeverve
7:50 indulás bringával, az út negyed óra.
8:15 fél liter DM izotóniás elfogy
8:30 átöltözve, 6 perc bemelegítés, karámba be
8:45 zselé: Powergel Hydro
9:00 rajt. 8km: Powergel Classic Mokka (koffeines), 16/25/32km Maurten 160 gel. 27km: MagnaShot (görcs)
Frissítőpontokon pohár vizek.

Időjárás: 17-22C fok, szél.

https://www.strava.com/activities/16114765465/overview
https://bsieredmenylista.hu/spar-budapest-maraton-2025/40-spar-budapest-maraton/

rrroka Creative Commons License 2025.10.15 0 1 233351

húúú az első egyből azt csinálja ami nekem kell, KÖSZI! lógok egy sörrel!!!  :D

Előzmény: nyuszi_ (233349)
Zsazsi Creative Commons License 2025.10.15 0 1 233350

Nahat, jo latni Teged. :o) 

Előzmény: nyuszi_ (233349)
nyuszi_ Creative Commons License 2025.10.15 0 0 233349
Előzmény: rrroka (233347)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.10.15 0 0 233348

Ritkán, de akkor is csak a desktop Mapsource-szal, s nem OSM térképpel, mert azokon a járdák bekavarnak.

Előzmény: rrroka (233347)
rrroka Creative Commons License 2025.10.15 0 0 233347

szokott valaki városi futóútvonalat rajzolni? Melyik appal csinálja? az alltrails fizetős lett, a connect meg a mi környékünkön nem tud úthoz illesztést, a szabadkezes útvonalat meg nem menti el a végén ki tudja miért

amatőr Creative Commons License 2025.10.14 0 0 233346

Jaj, fiúk, jövőre ott a helyem veletek a tókörön!! :)

A BSI felrakta a riportok nélküli befutóvideókat, látom, olvasom közben, remek, mégiscsak van rá bizonyíték, hogy ott voltam a célban. :)

Pinyo felkészülését látatlanban bármikor átvenném bizományba! :) 

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233343)
O/O Creative Commons License 2025.10.14 0 0 233345

A felkészülés valóban nem volt az ideális, de a maraton, ami kijött belőle az rendben van! Jobban sikerült felkészülés, sokkal jobb eredményeket hozhat még jópár évig! ;) hajrá!

Előzmény: Pinyo (233341)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.10.14 0 0 233344
Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233342)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.10.14 0 0 233343

Bennünk semmi űr és kíváncsíság sincsmár: tudjuk, hogy piszok jó vagy, Pinyo!

Sőt amiatt, ahogy  Asztroval ketten bicegtetek mellettem Gárdonyban, azt kell, hogy mondjam, hogy ő a piszok jó, te meg az elképzelhetetlenül jó!

Előzmény: Pinyo (233341)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.10.14 0 0 233342

Ha valaki hinne abban, hogy valamit benéztem, s fel szeretne világosítani, hogy én vagyok a hunyó, nem az Enduro 2:

Saját elemzés: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=170586408&t=9006174 és http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=170591164&t=9006174

Start előtt: https://www.youtube.com/watch?v=YuRr09EeQHc&t=5271s (bal oldali videófolyamban sétálva piros nadrágban, fehér hajpánttal)

Startolás:  https://www.youtube.com/watch?v=YuRr09EeQHc&t=5294s ( immáron a jobb oldali videófolyamban, de továbbra is piros nadrág, fehér hajpánt)

Célba érkezés: https://www.youtube.com/watch?v=Nd9RZ-S_h9Y&t=466s (még mindig piros nadrág, fehér hajpánt, semmi trükk, csak a rajtszámzóna :-) ), a gombnyomás látszik, ahogy az elemzésben is írtam)

Előzmény: Pinyo (233340)
Pinyo Creative Commons License 2025.10.14 0 0 233341

Azért csak sajnálom, hogy nem sikerült az idei felkészülés. Mondjuk nem volt kidobott idő, mert nagyon élveztem a feladatokat. Csak sikerülhetett volna jobban, és akkor nem marad bennem ekkora űr és kíváncsiság.

Pinyo Creative Commons License 2025.10.14 0 0 233340

https://www.youtube.com/watch?v=Es1Ew8JjSZs&t=992s
Piros cipőben, kis takarásban, a fejpántot már korábban levettem. Az órát pár méterrel az első antenna csík után, de még mindig 2:59:52-ben állítottam le.

A BSI óra szerint 0:00:15 mp-nél futottam át a rajton, és 2:59:52-kor értem célba, a 2:59:37 különbözeti időm megegyezik a hivatalossal.

Előzmény: Pinyo (233330)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.10.14 0 0 233339

Azaz siet. Hagyjuk, már nekem is sok. :-)

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233338)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.10.14 0 0 233338

Pinyo, arra utaltam, hogy a saját  nyomozásom során megállapítottam, hogy ami a BSI-nek 4 óra 30 perc, az a videóhossz szerint 2 mp-cel több. Mivel egyiket sem kell elhinnünk pontosnak, de azért az igazság e két adat közelében lehet, ezért meg tud magyarázni 1-2 mp-et a te különbségedből, azaz lehet, hogy a bsi ”órája” késik óránként mondjuk 0,5 mp-et. 

Előzmény: Pinyo (233337)
Pinyo Creative Commons License 2025.10.14 0 0 233337

Azt én nem nézem, hogy a videó youtube ideje micsoda, engem a piros, cél feletti óra érdekel csak. Egyébként se tudom még, mikor értem be a videó szerint.

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233336)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.10.14 0 0 233336

Ebből a 3 mp-ből 1-2-re szerintem magyarázatot ad az, hogy a youtube videó picit hosszabb, mint ahogy a helyszínen "telt" az idő.  Ha 5 óra alatt kb 2 mp-cel, akkor nyilván nálad 1-2-vel.

Előzmény: Pinyo (233302)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.10.14 0 0 233335

Asszem, az Enduro 2 volt a szar, lehet, hogy nem kellett volna még egy Course-t is indítani.

Írtam, hogy a sebesség nem csökken le 13:51:09 után sem, tehát kitart 13:51:18-ig, a stop gomb timestamp-jéig. Azt is írtam, hogy a Stryd késleltetése bekavarhat.

Mivel a videón látszik, hogy a rányomás pillanatától +/- 1 mp kezdek gyalogolni, ezért továbbtúrtam a .fit file-t, amiben van egy GPS Metadata blokk. Ott is va egy kalkulált sebesség, az kifejezetten csak a GPS adatokból származik (vsz nem nyers). Abban a blokkban is látszik, hogy a sebesség 13:51:18-kor esik be 2,2 m/s (7,92 km/h) alá, s onnan csökken le fokozatosan 13:51:32-ig. NB: GPS Metadata a stop gomb után is van egészen az elmentésig.

Mapy.com-on megnéztem a tracklogot is, mert én is úgy láttam korábban, hogy továbbtart, mint kellene, de max 5 méterről beszélünk, az meg simán fakadhat a tökéletlen pozícionálásból (vétel), vagy abból, hogy a javító algoritmusok úgy gondolkodnak, hogy vsz-bb, hogy előre haladsz, mint hogy hirtelen megállsz.

Szóval az Enduro 2-nél a Time of Day csalt 7-9 mp-et, s így az Elapsed Time is.

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233333)
Pinyo Creative Commons License 2025.10.14 0 0 233334

igen, igen, a Garmin Connect térképén a start és cél ikon.

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233333)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.10.14 0 0 233333

A saját történetemet még nem értem, azaz hogy megbolondult-e az Enduro2 vagy én nyomtam mégis mellé a célvonalon, s csak a Stryd késleltetett sebességadatai miatt nem látszik, hogy onnantól már gyalogoltam.

De azt hozzá tudom tenni, hogy míg a ticker és a BSI valós idő 4:43:41 mp eltelt időt mér, addig a Youtube által mért videóhossz 4:43:43. Magyarán, ha rosszul is mértek a BSI-nél, az maximum 2 mp-et jelent, s ha ez így van, ennyivel kevesebbet, mint a valóság.

A te rajt és célikonodat nem biztos, hogy értem, vsz a tracklog zöld és piros elejére és végére gondolsz.

Előzmény: Pinyo (233332)
Pinyo Creative Commons License 2025.10.14 0 0 233332

A rajt és cél ikonom között ~2,2 másodpercnyi távolság van, ennyivel korábban indítottam ezek szerint (kb. 10 méter). A tizedet már én interpoláltam, szemre.

Így a BSI és az én időm közti három másodpercnyi eltérés kerekítési hiba erejéig megvan. Most akkor várunk a külön befutóvideókra.

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233331)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.10.14 0 0 233331

Sztem a videon is azt fog latni, hogy az o idejuk szerint (valos, nem ticker ido) 53 a mp, amikor ranyomsz.

Kozben eszembe jutott egy nyilvanvalo ellenorzes, csak pont most jottem el a gepeim mellol.

Előzmény: Pinyo (233330)
Pinyo Creative Commons License 2025.10.14 0 0 233330

Észrevette, látta, csak ideje nem volt gép elé ülni.

Nos.

Első: 2025-10-12T07:00:16.000Z
Utolsó: 2025-10-12T09:59:56.000Z

Mért idő: 2:59:40, ez stimmel.

A BSI óra szerint 0:00:15 mp-nél futottam át a rajton

A most elérhető egybe videón sajnos 3:00:00-tól vágtak vissza egy riportról meg drónos képekről, én meg 2:59:4x-kor futottam át.

Meg kell várnunk a rendes cél videókat, ez még csak a letárolt live stream volt.

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233327)
rrroka Creative Commons License 2025.10.14 0 0 233329

á, meglett köszi! a hivatalos honlapon kerestem, tök hülye vagyok :D

Előzmény: amatőr (233323)
rrroka Creative Commons License 2025.10.14 0 0 233328

sajnos nem találtam ilyen másodperceket! :D

Előzmény: Pinyo (233322)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.10.13 0 0 233327

Várjunk még Pinyora, hátha észreveszi a kétszer is artikult kérést, s ezzel is segít a nyomozásban.

Előzmény: Asztrofizikus (233326)
Asztrofizikus Creative Commons License 2025.10.13 0 0 233326

Igen, nyilván pont akkor vágtak be egy drónvideót, amikor befutottam, kb. a "nem gyalog" és a "futva gyere, még ha sántikálsz, akkor is" között valamikor.

Megfigyeltem, hogy az Amatőr által linkelt videón a versenyóra és a videó jobb felső sarkában mutatott valós idő közötti eltérés mindig 2-2,5 mp, nyilván amennyire pontosan sikerült a vágás. Bár ez nem sokat bizonyít, lehet, hogy pont a vágásoknál igyekeztek mindig szinkronizálni, és az látszik, hogy ez nem sikerült mindig azonos delta t-vel. Minden esetre a kettő a verseny alatt látszólag nem csúszott el. A rajt-célvonalat nyilván nem tették arrébb a verseny alatt, de még le is ragasztották kacsaszalaggal, hogy ehhez kétség se férhessen :D

Én azon szoktam eltöprengeni, hogy a két csipsáv közül melyiknek mi a funkciója. Ezt tudja valaki? Kb. 3 m a kettő közti távolság, és a visszaszámlálás előtt a (magukat)legfürgébbek(nek gondolók) ott toporognak az elsőn. Jól meg lehetne őket szivatni azzal, ha már az mérne, és emiatt az ő nettó idejük sokkal hosszabb lenne :) De nyilván nem így van, szóval a rajt ideje a másodikból kell, hogy jöjjön. Vajon a cél pedig az elsőből? Vagy az ellenőrizni van ott, hogy biztos ne legyen téves érzékelés?

Minden esetre én kicsit későn állítottam meg az órámat, mert befutáskor integetnem kellett mindkét kezemmel (csak minek, ugye, ha aztán kivágták a jelenetemet :( ). De ezt beszámítva is úgy érzem, hogy néhány másodperccel rövidebbet mértek nekem. Ezt magyarázhatja, ha a két csipsáv egyike a cél, másik a rajt. Vagy legalábbis másként értelmezik a jeleket, tekintve, hogy nem azonosan mozognak a versenyzők a két szituációban, és a sűrűségük is különbözik. Vagy még az lehet, hogy a két cucc együtt dolgozik, és folyamatosan adja ki magából a jelet, amíg a csip a hatáskörén belül van, és a rajt pillanata az utolsó ilyen jel a sorozatból, míg a célé pedig az első.

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233316)
amatőr Creative Commons License 2025.10.13 0 0 233325

A jó öreg Giant Bar! :)

Simán eltartott vagy 1-2 km-en át a nyamnyogás. :) 

Előzmény: Pinyo (233306)
amatőr Creative Commons License 2025.10.13 0 0 233324

https://www.youtube.com/live/YuRr09EeQHc?si=ysGH8q8lp1LQ2oeT

Amúgy én SMS-t sem kaptam a befutó eredményemről, hát, így jártam, lehet, nem is futottam, se videó róla, se automatikus eredmény. :) 

amatőr Creative Commons License 2025.10.13 0 0 233323

Van fent a Youtube-on a BSI - nek egy sok órás folyamatos videója a célba érkezőkről.

A Spar Maraton 2025 kereséssel simán kiadja. 

Na de, én pl. megkerestem magamat, a bruttó idő ugye felül a cél óráján látszódik, amit az eredménylistás weboldalon is láthatunk magunkról. Odatekertem hát, és... És pont akkor volt egy röpke interjú valakivel, mert a BSI meg-megszakította a monoton befutó videóját röpke interjúkkal. :)

Előzmény: rrroka (233321)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!