Nem volt vele hosszútávon célja, en is elfutogatok a viágba, a tervszerű futásnak nálam kell, higy rövidtávú célja legyen peldául. És ezt az odavezető utat nagyon bírom élvezni, amúgy is kompetitív vagyok, Strava szegmensezése anno beszippantott.
Pont ezt mondom, h sok-sok vitat generált, többen is szóltak neki. :o)
Amugy, én is szereten a célokat, elérni is nagyon jó dolog és ujabb célokat keresni is. Először nekem is a maraton lefújása volt a célom, aztán az első 4:02 lett, akkor azt gondoltam, mi lenne, ha 4 óra tudnám lefutni. Amikor megtörtént, akkor ujabb és ujabb cél lebegett a szemem előtt és már a 16.-rá készülök. ;o) Célok nélkül nekem nem olyan sportolni, de nem vagyunk egyformák. ;o) A futást önmagáért is szerértem, sok hasznos ötlet jutott eszembe így a reggeli alkalmak alatt.
Lehet, hogy szokatlan amit mondok, de szerintem már eleve az nem jó ha bármilyen konkrét célja van az embernek a futással. De nemcsak a futással, hanem úszással, bringázással, bármivel. Mert ha elérjük a célt akkor nézünk majd mint a kiszántott egér, hogy akkor hogyan tovább. Ha pedig nem érjük el a célt akkor a kudarcélmény ránt le minket a sportról. A célok, eredmények csak amolyan mérföldkövek szabadnak, hogy legyenek amikkel kapunk időnként visszacsatolást, hogy mi is a helyzet. Ugyanezért szoktam nagyon határozottan lebeszélni mindenkit aki azért akar elkezdeni sportolni, hogy lefogyjon. Mert ha lefogy akkor mi lesz? Miért fog utána sportolni? Ha pedig nem (és ez a valószínűbb) akkor meg egy borzasztó csalódás. Emberünk is azt hitte, hogy lefogyott :( Egy év alatt leadott szegény harminc kilót (ami embertelenül káros mértékű fogyás) aztán tíz év múlva ugyanúgy túlsúlyos lett. Ez a jojó fogyás aminek semmi értelme.
Ahogy olvastam szegény srác tizenévvel ezelőtt ide írt kommentjeit nagyon elszomordotam, kár, hogy nem volt itt akkor senki aki szólt volna neki, hogy ezt ne csinálja, mert nem erre van a sport és hosszú távon semmi értelme ennek.
Én is már csak azérr teszem, hogy reggel ne kelljen felvenni. A Morning Report nevű dolgot is kikapcsoltam, kb 1 hétig bírtam. A Daily Summary-t meg vagy kettőig.
Azt viszont továbbra is szeretem, hogy látom az időt a csuklóm környékén, s nem kell előkapni hozzá a telefont.
igen, én is azt tapasztaltam, hogy aki hirtelen hamar ér el jó eredményeket, annak ritkán marad meg hosszú ideig a futás, mert nem a futást szerette, hanem azt, hogy legyen még egy teljesítménykényszer az életében. :(
Fenix 7 (föleg Pro) 100-ért? Azt - respectfully - nem hiszem, hogy láttál (újan). A legalapabb sima 7-esek 330€ alatt még nem voltak, 400-ért már lehet gyakrabban kifogni, Pro / Solar / Sapphire meg 50-200€ körül tud emelni az áron.
Nekem súlyos alvásproblémáim voltak pár évvel ezelőtt. Egy maratonom ment is a levesbe amiatt, hogy nem tudtam előtte aludni egy percet sem. Aztán amikor beújjítottam a Coros pace3 órába akkor elkezdtem nézni, hogy pontosan mi is a helyzet. Elkezdtem odafigyelni, hogy milyen életmód komponens (evés, ivás, munka, futás, stb) hogyan befolyásolja az alvás mennyiságet és minőséget. Pár hónap alatt sikerült belőni, hogy valójában mi is volt a probléma. Azóta inkább amolyan önmagam megnyugtatása végett nézem meg reggelente, hogy hány órát aludtam és ebből mennyi volt a mélyalvás. Mostanra pedig akár le is rakhatnám az órát. De megszoktam.
Már nem is értem, hogy lehet órával aludni. Semmilyen emiatt hiányzó adat nem hiányzik az életemből, egyiktől sem fogok jobban futni vagy jobban aludni.
Veszélyes vizek, innen már csak egy lépés, hogy elgondolkozzunk, miért is futunk órával. :)
Csak arra céloztam, hogy bár a gyári 100%-hoz képest 104-105% a mérése - ami persze kalibrálható - , de ha már bekalibrálod erre, innentől már 1%-on belül van cipőről cipőre.
A sebességfüggésről is voltak megállapításaim, de azokat már elfelejtettem.
Bocs, de nem értem. Önmagában konzisztens, azt írod. Múltkor meg azt, hogy a sebesség változtatása miatt érdemben megváltozik a mérés. Akkor mikor konzisztens? Csak ha uabban a tempóban futsz?
Sztem az a titka, hogy nemcsak az idealo.de-t kell nézni, bár ott is van pár jó üzlet, hanem van Európában pár olyan üzlet, ami alkalmanként kiszór pár db-ot elég olcsón. Az Enduro 2 is akkor lett meg a varuste.fi-ről, amikor 650 volt az alja az idealo-n. Meg az ebay-en van pár olasz eladó, akinek van valahonnan egy-egy db-ja. Ráadásul legálisak, most cseréli a Garmin az egyiket, tehát minden rendben volt a történetével.
Most, hogy kijött a megfizethetetlen Fenix 8, olyan árakon dobálják a 7/7 Prokat, hogy nagyon elgondolkodtam én is. Már egy éve hajlok a Fenix felé, csak 7est mar nem akartam merthogy biztos mindjart jön a 8. De ennél olcsóbb nem lesz a 7es 2 ev mulva sem, amikor mar 4-5 eves modell lesz, szoval ha, akkor most kene lepni. Csak ne ütnem be mindig mindenbe a Fenixeket.
Egyrészt bovs, hogy figyelmetlenül olvastalak, s csak az egyik fele ragadt meg, másrészt lemaradtam erről a dcr tesztról, mert meg voltam győződve arról idén októberig, hogy nem kesz olyan olcsón elérhető egyik F7 vagy újabb óra, hogy wrist based running power-t tudó órám legyen. Meg minek is, amikor ott a Stryd. Ezért ezeket a teszteket szerintem már csak átfutottam, vagy szimplán kihagytam.
“A "nem kell azt kalibrálni, jó az gyárilag is" mondat sem volt igaz, 4-5% eltérés van az én példányomnál. ”.
Tudom, erről már értekeztünk. De mit csináljak, ha az enyém nem. Pedig az én futási sebességtartományom szèlesebbm mint a tiéd.
” mivel cipőről cipőre kellene folyton kalibrálgatnom.”
Ez igaz nálam is. Pontosabban amikor ugyanabba a cipőbe más fűzési logikával rakom be a fűzőt és így a Stryd-ot, akkor is újra kell kalibrálni, de nekem még ez is 1%-on belül marad(t).
Hát nem tudom :( De 2010 januárjában kezdett el futni 90 kilósan és októberben meg novemberben már lefutott két maratont. Nekem az a bajom, hogy én félprofiban toltam tizenöt éven át olyan sportot amiben meg szoktak halni azok akik ennyire rákattannak :( Így, ennyi év után inkább az lett volna a furcsa ha még mindig futna és egészséges lenne.
A mostani fotók alapján? Mert amikor elkezdett futni, akkor komoly túlsúlya volt és mindig tett fel fotókat a változásról. Szóval, sokat tett a 2:44-ért. Remelem, nem az egeszsegevel fizette érte, mert annyit nem ért meg.
Beleolvastam szegény fiú hozzászólásaiba :( rendesen megsajnáltam. Drága szívem jobban tette volna ha a kétnyelven fórumozás helyett inkább keres egy jó edzőt és egy jó atlétika klubbot. Talán még ma is futna és megtanulta volna élvezni a sportolást.