A tapasztalatok szerint ezzel a lehetőséggel a szolgáltatók egy része vissza is élt, a szervizdíjat nem kell feltüntetni például az étlapon az egyes ételek áraiban, elég azt csak az étlap alján világított rá Molnár. Emiatt a ténylegesnél alacsonyabb árakkal tudják rávenni a nem tudatos vásárlókat a nagyobb költésre, akik csak a számla kézhez vételekor tudják meg, hogy ténylegesen mennyibe is került például a vacsora a felszolgálási díjjal együtt.
Ismerem a szabályozást nagyjából, meg a különféle magyarázatokat (magyarázkodásokat) de még mindig nem értem, hogy nekem mint fogyasztónak mi közöm ahhoz, hogy a NAV felé milyen részletezésben számolnak el?
A boltokban se úgy írják ki az árakat, hogy bocicsoki 200 ft + 20 ft kipakolási díj. :)))
nem olvastam el, de tudtommal a szervizdij kotelezoen szetoztando a dolgozok kozott, es valami kedvezobb adozasi formaba esik, mint a fizetes. ezert is kell kulon feltuntetni, hogy a nav fele elszamolhato legyen. vagy valami ilyesmi. kerem, kapcsojja ki.
Ilyen lista szinte kéthetente megjelenik, legutóbb például a sült hagymás disznóvér rémlik az első háromban, most az rajta sincs a listán, ezek szerint azóta megkedvelték....
Nem tudom, ilyen lista vajon más nemzetek ételeiből is készül-e, de akinek nem tetszik a pacal, meg a hurka, egyen csótányt, kígyóvért vagy főtt kacsaembriót (lsd. legutóbb az Ázsia Expresszben a Fülöp-szigetek legkedveltebb ételei)....
Egyébként számos, a listán szereplő étel (például pont a pacal, meg a hurka is, de például a skót tojás is stefánia vagdalt jellegű) más nemzetek ételeik között is megtalálható, ott nem zavarja a nagyeszű szavazókat?
Az meg hogy a flódnival vagy a Rigó Jancsival mi a bajuk, az végképp rejtély.
amugy visszaterve a minosegre. vidieki kisvarosban nottem fel, de viszonylag akkoriban is tobb etteremmel (szarvas) rendelkezo varosban. kb anno regi ismeroseim dolgoztak pincerkent. ugye, ez 80-as evek kozepe. mondhatnam, hogy mislen csillag, de nyilvan nem az volt. altalaban a rantott sajt-tartar vonalon hoztuk a szintet, mert akkoriban azt hittuk, hogy a semleges trappistan kivul mas nem letezik :) amugy jo vilag volt :)
És közben aranyárban váltottuk a Forintot Márkára. Kis túlzással elkölthetetlen mennyiségű Márkánk volt. Az is igaz, hogy én a 80-as évek 2. feléről írok, de gondolom ez kicsit korábban is így volt. És ekkor már mi, magyarok átmehettünk Nyugat-Berlinbe, talán a lengyelekkel és a kelet-német nyugdíjasokkal (?) együtt.. (Akkor láttam először olyan üzleteket, "közlekedést", mit ami ma már megszokott.)
a kerdes jogos. en akkoriban voltam saccperkabe 18-20 eves, tehat lehet, hogy az ido megszepiti az emlekeket. ettol fuggetlenul a feeling megvan. emlexem, a 80-as elso feleben, saccperkabe 82 kornyeken osztalytarsakkal voltunk kint berlin kulvarosaban. egy interkemping nevu kepmingben laktunk a spree folyo valamelyik partjan. a minap epp vissza is neztem mapsen, hogy ez hol is tortent. meg is talaltam. kb 20 napot toltottunk ott, kellemes emlekeim vannak rola. befele utazva berlinbe igazi videki megallokban kellett atszallni. mondhatnam mondjuk kb sashalomnak is, de feelingben azt hozta, amit ugy a 70-es evek beli fotokon latni bp-rol. tokeletes volt. leszalltal az s-bahnrol, hogy atszallj az u-bahnra, kozbn volt egy kerthelyiseg ertelmezheto sorrel. aztan beertel az alex-platcra, ahol grillcsirket tudtal zabalni, felmeni a toronyba, ami allitolag ma mar nem buli. mellette valamelyik aruhaz tetejen kv-ztal, sutiztel valamit.
Kérdés, hogy a '80-as években is az jelentette-e a minőséget számodra, mint manapság, vagy csak az emlékek szépítik meg és ha ma eléd tennék az akkori ételt tolnál egy wtd-ot?:)
meg a 80-as masodik feleben vendegeskedtem nagykanizsan a dozsa(?) laktanyaban nehanyszor. a varosban volt egy ilyen szuterenben levo igazi kockasabroszos kis etterem. uuuu, de jokat kajaltunk ott!
Szerintem ha már bármelyik metrómegállónál van az ember, nagyon kis fáradság átugrani vele az Astoriához... De én sem fogok, mert szerintem nem hangzik jól a leírás alapján.
Vajda "Pierre" Péter ausztriai kiruccanása után hazaérkezett és már jóval kevésbé megengedő, mint a labanc éttermekben, avagy Péterünk felbaszott aggyal, avagy2 hogyan NEM ebédelt Péterünk Szigligeten:
Előre elárulom: aki arra lenne kíváncsi, hogy milyen ételek vannak a kiszemelt szigligeti étteremben, ebből NEM fogja megtudni, kizárólag Péterünknek az étteremmel kapcsolatos pokoljárásáról tájékozódhat.
Viszont az is igaz, hogy Péterünknek szerintem eddigi legolcsóbb étteremkritikáját sikerült elkövetnie.
Ugyancsak nem tudjuk meg, hogy a most éppen Tihanyban áztató Péterünk miért éppen az onnan egy órás autóútra lévő Szigligeten (szerinte egzotikus helyen) kívánt ebédelni, továbbá azt sem, hogy ha már Szigligeten, miért nem egy olyan étteremben, ahol előzetes tájékozódási és asztalfoglalási vágyait jobban kielégíthette volna. (Mondjuk ha mi ezen a tájékon járunk, mindíg Köveskál valamelyik éttermét célozzuk be, de biztosan Péterünknek az snassz.)
Nem tudjuk meg továbbá, hogy a kiakadt, és az éttermet másodjára már a feleségével felhívató Péter végül is mit ebédelt, illetve, hogy Tihanyban ejtette-e meg a dolgot (pl. a sarki kisközért mellett az ott vásárolt két szikkadt zsemle - 10 deka párizsi kombó elfogyasztásával, esetleg a helyi lángossütőnél), vagy mindenképpen autózni akart egy órát jól megérdemelt ebédjéért.
Hát Magyarországon nem a szőke hajhoz kapcsolődik (hanem a mozdonyszőkéhez, hihi), de a világban sokfelé létezik valami hasonló egyszerű lepény. Északon is, a skót-kanadai bannock pl. szinte ugyanaz.