Robzon,tetszik az ötleted, csatlakoznék én is a kisérleti tízek közé. Ha jól tudom, van a T.asztalon egy s.k bevallott pszichiáter, aki placebo néven fut. Őt is idecsábíthatnánk.
Nem akarjátok a grafológusokat is bevonni? Egyszer készítettek rólam egy grafológiai jellemrajzot, két oldalnyi piszkozat alapján. Meglepően pontosnak találtam.
Én a saját kezemmel írtam le többek között az én korcsoportom "profilját", és azt mondtam, hogy marhaság.
5 év múlva egy hullámvölgyet követoen elgondolkodtam hogy mi lehet bennem a hiba. Rendcsináláskor kezembe akadt a jegyzet. Azóta utánanéztem pár dolognak... és be kellett látnom h. muxik. De megjósolni bármit is... na ne...
SZVSZ igen jó vizsgálati módszert találtál ki. Ha nagyon nem akar más, akkor vállalhatok egy kísérleti nyúl szerepet. Bár jobb lenne olyan aki komolyan veszi az asztrológiát, nehogy a szándékos félreválasztás vádjával megtorpedózzák az eredményt. Törzsasztalos zihológust nem ismerek, viszont nem törzsasztalost igen, bár csak távoli ismerős, általános iskolában és gimnáziumban egy osztályba jártam vele. Ha nincs törzsasztalos, és van elég jelentkező, akkor megkérdezhetem. Másrészt a nyulakat véletlenszerűen kellene kijelölni a jelentkezők közül, nehogy összejátszanak a jóssal - pardon, asztrológussal :-)
Az asztrológia fényes igazolása, vagy csúfos beégése…
Jajj, ne haragudjatok, hogy még egy "asztrológiás" topicot követtem el, de egyrészt nagyon érdekel a téma, (nem is a csillagjóslás hanem maga a jelenség), másrészt noha az előzőekben is többször megkérdőjelezték az asztrológia "tudományságát", ez mégis ott jobbára offtopic volt. Ja, és itt és most annyiban is ujjat alkothatunk, hogy - mivel a tasztalon koncentrálódik a világegyetem intelligenciája :)- , el is dönthetnénk kinek van igaza. Itt végre kialakulhatna egy olyan vita, ami eldőlhet. Szóval szépen kérem az asztrológusok (van ilyen is az asztalon), hívők, és szkeptikusok segítségét egy kísérlethez. Elöljáróban a magánvéleményem: Az asztrológia nem tudomány, mivel nem kísérletileg igazolt elméletek leírása, ezek a megismerést követő továbbfejlesztése, hanem ősi dogmák kritikátlan elfogadása, visszabüfögése. Egy játék, ami akár szórakoztató is lehet, de kábé olyan nevetséges a valóságra alkalmazni, mintha valaki a Monopoly-s (gazdasági társasjáték) ismeretei alapján akarna meggazdagodni. Na, de hogy én mit gondolok az nem túl érdekes, inkább mondom azt, amit közösen összehozhatnánk: próbáljunk kitalálni valami megvalósítható kísérletet, amivel megpróbálhatnánk igazolni, vagy cáfolni az asztrológiát. Már ki is gondoltam 1 2 lehetőséget, de persze lehet, hogy hülyeség. Először azt kéne tisztázni, mit állít az asztrológia:
1. Pontos születési idő, és hely ismeretében, képesek egy nagy valószínűséggel passzoló (?%) jellemrajzot(személyiség analízist) felállítani.
2. Események bekövetkezését megjósolni. (Pl. vállalkozások sikere stb…) Vagy megfordítva az alkalmas időpontot megállapítani, hogy belekezdj valamibe.
3. Mitomén, biztos van még valami. Lehet hogy nem is ezeket állítja, de akkor mit?
Részemről az 1-es agyhervasztó logikátlansága, és az ezek ellenére ebben hívő, estenként valóban bölcs emberek nagy száma, ami meghökkent. A 2-esel kapcsolatban ismerünk 1001 estet, amikor asztrólógus-jós mutációk csomó mindent megjósoltak, persze itt általában, hogy mi volt az eredeti jóslat, és utólag mit fordítottak belőle az a legritkább esetben fedi 1mást (pl. Nostrodamus). Hitler is rém keményen támaszkodott az okkultizmusra, volt udvari asztrológusa is, tudjuk, hogy milyen közel volt a második világháború megnyeréséhez, (elvben vígan győzhetett volna, pár hibás döntésén múlt az egész) még se jött össze neki. (Az okkultizmus eddigi legnagyobb kudarca? :))
Szóval mi kell az általam kitalált kísérlethez? Egy profi horoszkóp készítő (itt van pl. Karma Ranjung Lhamo aki pénzért készít kétnapos kemény munkával ilyeneket, és még doktor is, tehát okos, és szerintem biztos segít :)) néhány önként jelentkező mondjuk 10, esetleg egy pszichológus. A kísérlet az egyes pontot hivatott igazolni, vagy cáfolni. A horoszkópus elkészíti a 10 páciens személyiséganalízisét, csak az adatok alapján, anélkül, hogy ismerné őket. Aztán:
a. Minden alany megkapja mind a tíz jellemrajzot (amelyeken nyilván nincs rajta, hogy kire vonatkozik), és ki kell választania, hogy melyik az övé. Ha abból indulunk ki, hogy a páciensek mind fejlett személyiséggel és pontos önismerettel rendelkeznek, akkor, ha a véletlen által várhatóan produkáltnál (10-ből 1) nagyobb a találatok száma, akkor az az asztrológia egyértelmű sikere. (Vagy?)
b. A pszichológus által készített jellemrajzokat kellene összevetni az asztrológuséval. Ehhez kellene egy lelkes pszichológus, szerintem elvileg találhatnánk ilyent, kószál egypár errefelé. Na meg persze lelkes alanyok, akik rászánják a lélekvakarászásra magukat. De - szerintem - megérné, az eredmény érdekes lenne, persze, hogy igazán hiteles legyen a kísérlet, ahhoz több alany, több "horoszkópus" (bocs), és több pszichológus kellene. Na mit szóltok hozzá?