Igen, ezt írtam is lejjebb, miszerint a configure.log-ban konkrétan cc1-et hiányol. Apropo: mi az a cc1? Bocsi, ha alap dolgot kérdezek, de nem vok c és/vagy c# builder, 1-2 alap dolgot tudok csak c-ül (még).
VMWare-ben állítsd be, hogy freebsd a guest oprendszer, a freebsd-t pedig probáld acpi nelkul inditani/telepiteni. Regbbi fbsd régebbi vmw-ben nekem is többször eldobta magát apci-val, bár az újabbak mintha mennének, de azokat nem nagyaon gyötörtem meg.
És a másik változat? Mutass már egy kis önállóságot! Például a configure szokott írni valami "kedves naplóm" szerű file-t (talán configure.log?), amiben meggyónja, hogy mivel próbálkozott utoljára, ami nem sikerült.
Fejlemény: a hiba oka nincs meg, de valódi pc-n nincs ilyen hibám! Eddig vmware-ben telepített bsd produkálta a hülyeségeket, de közben felraktam igazi gépre is és lőn világosság! Ez vmi vmware-s beállítási hiba lesz, amit jó lenne kideríteni, mert pont az a cél, hogy a viruális gépben működjön...
cc van is, az install.log-ban azt írja konkrétabban, hogy "cc1: file not found"
Próbáltam varázsolni az ln-el, de erre már korábban, a "Checking machine exception" kezdetű sornál elakad, vinyó reszel, aztán kiírja, hogy nincs elég memória, megtelt a swap és lefagy... Sztem nem tudom, mi baja...
A "hello world" kiírását kreáló c prog. viszont gond nélkül lefordul és fut is.
Az azért egy érdekes eset, ha gcc van, de assembler nincs. Ez csak úgy lehet normál esetben, ha valahogy kézzel irtod ki az assemblert, mert a rendszer telepítésekor a cc-vel együtt települ.
Mondjuk először és kipróbálnék egy "Hello World" programot lefordítani. Könnyen lehet, hogy inkább valami path vagy jogosultási gond van.
Es meg akkor sem orulhetsz, az 1.1.3 veletlenszeruen elcrashelget FreeBSD-n. Fejlesztok nem tudok rola h szandekoznak javitani, FreeBSD ports maintainerek ugyszinten nem.
java-t, openoffice-t nem lehet feltenni csomagból?
java-t biztosan nem, jogi akadalya is van. En altalaban forditok es aztan kipakolaszom ftp-re a forditott csomagot, hogy ha mas vasra is kell ott mar lehessen pkg-add-dal feltenni. OOo-nak sincs imho FreeBSD-re forditott valtozata, hacsak nem a valaki altal leforditott csomag pkg_create-tel letrehozott verziojat ertjuk ami barmilyen lehet a dependencyket tekintve.
Starting nmap 3.77 ( http://www.insecure.org/nmap/ ) at 2004-12-24 10:08 CET
sendto in send_ip_packet: sendto(3, packet, 40, 0, 81.182.102.9, 16) => Permission denied
sendto in send_ip_packet: sendto(3, packet, 40, 0, 81.182.102.9, 16) => Permission denied
Note: Host seems down. If it is really up, but blocking our ping probes, try -P0
Nmap run completed -- 1 IP address (0 hosts up) scanned in 2.113 seconds
Kikapcsolva:
nmap 81.182.104.127
Starting nmap 3.77 ( http://www.insecure.org/nmap/ ) at 2004-12-24 09:54 CET
All 1663 scanned ports on 127.104-182-adsl-pool.axelero.hu (81.182.104.127) are: closed
Nmap run completed -- 1 IP address (1 host up) scanned in 25.256 seconds
" tűzfal mitől véd? Én hirtelen a ping-re tudok gondolni. Úgy gondolom, hogy ha csak a szükséges démonok futnak és csak akkor amikor kell, akkor semmi pluszt nem nyújt a tűzfal."
Sztem se, csak egyszerűen érdekel a csomagszűrés és a security, úgy általában.
Köszi.
Elsőt azért kérdeztem mert azt hittem hiányzik valami. Viszont én meglepve tapasztaltam, hogy míg régebben mindenért új kernelt kellett fordítani (ami egy álom a linux-hoz képest), most még nem találtam olyat ami ne működne a gyári kernel-el. Persze nem nagyon próbálgattam.
A tűzfal mitől véd? Én hirtelen a ping-re tudok gondolni. Úgy gondolom, hogy ha csak a szükséges démonok futnak és csak akkor amikor kell, akkor semmi pluszt nem nyújt a tűzfal. Persze ha nem akarsz log-olni, nem akarsz ip cím szerint szűrni, és nincs ip forward. Én otthon NAT-olok, ezért van tűzfalam.
A portscan-t próbáld ki bekapcsolt és kikapcsolt tűzfallal, nagyon érdekel az eredmény!
1. Sztem a gyari kernelben egy csomo dolog, eszkoz van , ami nekem nincs es nem is kell. Kisebb kernel, kisebb memoria hasznalat, gyorsabb bootolas, meg igy csak az enyem. :)
2. Firewall - vedelem miatt + kivancsisagbol. Linuxon és windowson megszoktam, 1 kivetellel minden port zart, es el is van rejtve ( http://scan.sygate.com/prequickscan.html).
3. Biztos fel lehet, nem olyan surgos, megvarom. Sztem ha a forras " lyukas", akkor a csomag is. Mindent forrasbol teszek fel, igy a gepemre, procimra optimalizaltan fordul le minden progi.
Koszonom a valaszokat.
Kozben frissitgetek, remelem jol:
5.3 release lett installalva, a stable agat szeretnem kovetni: utana cvsup stable-supfile, pkgdb -F, portupgrade -a.
Vegul is ugy tunik, mukodik.
Eleg jol allok mar, sztem.
Sajat kernel, ir, olvas, zenel, fajlt cserel ( valknut ), dvd-t ir, mozi, zene, firewall. A java 1.4, openoffice nem sikerul, mert a portaudit szerint hibas az open-motif, es ezert nem akarja feltenni.
Ha addig nem irok ide, mindenkinek kellemes unnepeket!
De cserelik, csak a csere ha jol tudom cvs-en lesz csak elerheto. Igy van nekem pl. 5.2.1-RELEASE-p13 meg hasonlo rendszerem. Itt a -p13 aztjelenti hogy patchlevel :)
> sudonal make deinstall levette a regit és letöltve az ujat, pkg_add-al felment. > A tobbinel nem boldogulok. A deinstall nem veszi le, mert tele van fuggoségekkel.
pkg_deinstall -f
pkg_delete -f
Portsok karbantartásához a következöket szoktam használni: