Az én gránátalma bonsai-jelöltjeim (2 telt virágú és 1 törpe) is úgy mutatták hogy kifagytak a télen. Nem hajtottak pedig napfényre tettem őket, bár az ágak nem száradtak el teljesen. Mielőtt végleg kidobtam volna őket, utolsó próbálkozásként egy-egy nagy méretű átlátszó fólia zacskót húztam mindegyikre felülről, a zacskó alját a cserép alá dugtam és a növényeket árnyékos helyre raktam bő két hétre. Ezzel az volt a célom hogy párás legyen a környezetük. A napokban néztem meg őket. A 2 telt virágú példányból lehet hogy az egyik tényleg megadja magát végleg, de még nem biztos. A másik így néz ki:
A törpe pedig így:
A törpéről már leszedtem a zacskót (de még árnyékban marad), a másik kettőn még rajta hagyom.
TANÁCSOT kérek: emlegeted a kínai szilt, lenne egy kérdésem: a kínai szil fámat legalább 20 éve kaptam és azóta nevelgetem gond nélkül. Idén tavasszal, nem tudom pontosan mikor, miután előástam a fáimat az avarból, mert jó idő volt és már láttam rajtuk a rügyeket, kitettem egy közbenső védett helyre. A rügyek elfagytak, ezt történt az újjasjuhar fámmal is. Bűvölöm őket, hátha ismét rügyezni kezdenek, de semmi. Szerinted a fa él, és jövő tavasszal majd kihajt, vagy meghalt. Nem akartam kiszedni a tálból, és ezzel is megzavarni, napos helyen van a többivel együtt.
Salix babylonica 'Crispa (Salix babylonica 'Annularis) - csavart levelű szomorúfűz. Fás dugványból nevelem. Először hagyományos fát akartam nevelni belőle. Az idén februárban vágtam el a kb 130 cm hosszú de vékonyka, akkor még el nem ágazott törzset. Azóta hajlítgatom, metszegetem. Viszonylag gyorsan nő és jól alakítható anyag. Nehéz drótozni mert a kunkorodó levelei mindig útban vannak.
Kicsit rosszul látszik de levéltetűnek nézem. Ellenük felszívódó hatású rovarölőszerrel permetezd be a növényt. Sok ilyen szer kapható, bármelyik jó amelyik felszívódó hatású. A felhasználási javaslatot figyeld hogy levéltetű ellen használható-e.
Szia ,ez egy mezei szil ha jól látom .ez egyszerű alapanyag. a hajtásokat csipkedd vissza 1-2 levélre . Legközelebb ne ilyen torony egyenes törzset szedj ki ......de ez majd az évek alatt megtapasztalod .
Március 19-én már felraktam ezt a képet az akkor frissen begyűjtött fácskáról (több más képpel együtt).
Szépen hozta az új hajtásait és most így nézett ki:
Ma alakítgattam rajta egy kicsit. Levágtam egy száraz, roncsolódott ágat és egy hajtást visszavágtam, aztán drótoztam egy kicsit. Ez lett, különböző oldalakról fényképeztem:
Véleményeket, javaslatokat kérek hogy mit tegyek vele a későbbiekben.
Szerintem is jó helyen tervezed a visszavágást. Ha most elvégzed még éppen időben vagy vele. A fűz jól bírja a drasztikus visszavágásokat. Most semmiképp sem javasolnám hogy kivedd és átültesd csak majd ősszel a lombhullatás után vagy korán tavasszal. Ha majd cserépben lesz ne hagyd kiszáradni a földjét. A videókban erre is találsz jó megoldást és arra is hogy a csúcsok visszaszáradásakor - amire sajnos hajlamosak a fűzek - mit kell tenni.
Szép fa! A juharok kiválóan bírják a levélmetszést és kisebbek lesznek az új leveleik. Most jól látszik az ágrendszere. Talán picit ritkíthatnád és most kiváló alkalom adódik egy esetleges drótozásra is ha úgy gondolod... :D
a fűz általában könnyen megmarad, nekem mindig a visszavágásnál van probléma mert ha kicsit kiszárad akkor nekem egyből elindul visszaszáradni a vágásnál
általában igy mennek tönkre hogy felülről leszárad
ezért nem igazn sikerült még egy füzemse mert mind leszáradt idővel
Kb olyan 40 cm ! Mellékeltem a képet hol csinálnám meg a durva metszést . Csak az érdekelne , idén elkéstem -e már vele vagy még beleférek ? Illetve van-e évszakhoz kötve ? Kb 3 éve van a szabadba ültetve ..https://drive.google.com/open?id=0B-es9bFQdMl8b0VpaVJZMks5WTQ
valami centivel lemérhetnéd a fát hol milyen magas . de a fűz könnyen gyökeresedik . ha metszed természetesen a vágás felüleltet kezeld .ne korhadjon vissza
Szia ,Persze alakítható még . így a kép nem adja vissza milyen vastag illetve mennyire vannak a földtől a kanyarulatok . De ha jól láttam egy ilyet simán kiad .
Azt szeretném kérdezni , a képen látható csavart fűzből még alakítható bonsai ? Kérnék némi infót , illetve valamilyen irodalmat , hogy mikor áshatom ki illetve hogyan metszhetném meg , tapaszolhatnám , drótozhatnám !
A válaszokat előre is köszönöm ! Leszögetném , kezdő vagyok !
Egy japánbirs - Chaenomeles japonoca 'Elly Mossel' növényem. 2015-ben gyűjtöttem egy kivágott kerti bokorból, több társával együtt. Tavaly túl hosszúra hagytam az elágazó törzsének mindkét ágát. Idén tél végén rövidebbre vágtam az ágakat, ezekből csak az egyiken hozott hajtásokat. Ma levágtam az ágat amelyik nem hozott hajtásokat, kezeltem a vágási sebet, leszedtem a most még felesleges virágokat is:
Ez a kis rövidke de szép vastag törzs maradt ami szerintem éppen jó is lesz:
Júniusban drótozás és a hajtások visszametszése következik hogy ágazzanak el.
Goji bonsai project. Lehet hogy egy kicsit nagyképű ez a kifejezés arra amibe belekezdtem de nem baj. :D Április elején autózás közben felfigyeltem arra hogy az út menti vadon nőtt bokrokat valamikor a télen erősen, a talaj szintig visszavágták. Megálltam felmérni a terepet, talán akad érdekes yamadori alapanyag amit majd ősszel kiszedhetnék. Felfigyeltem egy lícium tőre (Lycium barbarum) - ez egy annyira közönséges növény hogy szinte észre sem vesszük. Törzset rosszul nevel, az ágai lehajlók, ráadásul tüskések is, a virágai aprók de szép piros bogyókat hoz és rendkívül élelmes, szívós növény. A bogyóit (és a Lycium chinense bogyóit szintén) goji bogyó néven gyógyhatásúnak tartják. Az én felfedezett növénycsonkomat sikerült szerszám nélkül kitörnöm és kiszednem a vastag avarból. Alig volt gyökere és egyetlen fényhiányos hajtása indult. Így nézett ki amikor hazahoztam:
Nem egy szívderítő látvány és nem ilyenre gondolunk amikor yamadoriról beszélünk. Hajszálgyökér semmi nincs, hajtás csak ott középen az a fehéres sárga valami és a tő összképét is rontja a két szélen az a két szétfelé nyúló csonk. Ráadásul az egyikről indul egy gyökér tehát még levágni sem célszerű. Ennek ellenére elültettem egy nagyobb tálba tiszta tőzegbe:
Gyakori öntözések után a mai napon így néz ki:
Most már kezdek bizakodni!:D Nagy kérdés még hogy a nyári nagy meleget hogy fogja majd viselni. Ha életben marad akkor jövő tavasszal levágom a két szétfelé nyúló törzsdarab java részét.