Keresés

Részletes keresés

r_bendegúz Creative Commons License 1999.03.04 0 0 91
OFF
Speakerem,
a családi ház bonyolult dolog, ott mindenféle kívánalmakkal szoktak előállni azok az elvetemült leendő júzerek, ezért szokott úgy elhúzódni a tervezgetés, ahhoz képest mi egy egyszerű kis Nemzeti ? :o))
r_b.
Előzmény: speaker (89)
GLászló Creative Commons License 1999.03.04 0 0 90
Kedves Trebitsch!
Nem csúsztatás, csak félreértés (részedről). Ezért most más szavakkal:

Ahhoz, hogy egy javaslatot e hét folyamán a parlament megtárgyaljon, lényegesen előbb kell beadni. Nisa a szakértő, ő megmondhatja, hogy mennyi idő kell ehhez. A javaslat beadásáról ebből következőleg száz százalékos biztonsággal kijelenthető, hogy lényegesen megelőzte a Schwajda-féle szilaj ámokfutást. Valószínűleg hetekkel, de lehet, hogy hónapokkal.

Az a. pontot illetően viszont sajnos csúsztatsz. Én "némi kételyről" beszéltem "olykor". Ez nem zárja ki azt, hogy időnként biztosra menjünk. Trebi, Trebi, te szívesen csúsztatsz. :-))

Stumpf-fal mi van? Azt az utalást nem értem.

speaker Creative Commons License 1999.03.04 0 0 89
Én most nem akarok belebonyolódni ebbe a törvényi csűrés-csavarásba, csak megkérdezném Schwajda urat, hogy amikor azzal az indokkal akarja Siklós Máriát kinevezni, hogy csak így készülhetnek el 1999 júliusra a tervek és lehet még ez év őszén kivitelezői pályázatot hirdetni, mennyi idő alatt tervezte meg neki Siklós Mária a családi házát? Úgy hírlik: négy hónap alatt, pont annyi idő alatt, mint most ő a Nemzeti Szinházat szeretné megterveztetni vele. Nevetséges.
Schwajda Györgynek egyébként az építkezés ütemezésének határidôire tett ígéreteibôl az derül ki, hogy mindenképpen meg kell kerülnie a törvényt, hiszen különben nem fog idôre végezni az építkezéssel. Ilyen nagyságrendu beruházásnál a közbeszerzési törvény kötelezôen írja elô az elôminôsítéssel zajló eljárást. Eszerint legalább négy-öt hónap, mire egy pályáztatást végig lehet futtatni. Ha ezt leszorítjuk három hónapra, akkor sem egyeznek az idôpontok azzal, amit Schwajda állít: júliusra ugyanis nem készülhetnek el a tervek és decemberre semmiképpen nem írhatja alá a megállapodást a kivitelezôvel.
Valójában az építkezés megkezdéséhez legalább két rendezési tervet is módosítani kellene. A fôvárosi szabályozási keretterv például a Városligetet zöldövezetbe sorolja, márpedig a Városligetnek azt a részét, ahol a színház épülne, építési övezetté kellene átsorolni. Ezt követôen a kerületnek el kell készíttetni a részletes szabályozási tervet, amely meghatározza, hol alakítják ki a majdani építési telket és melyek annak beépítési lehetôségei. Mindkét processzus rendkívül hosszadalmas. Ezek után kezdôdik a telekalakítási eljárás, amely sima államigazgatási eljárásban 60 és 90 nap közötti idôt vesz igénybe. Ezután következhetne az építési engedélyezési tervek benyújtása. Építészeti tervpályázatot mindaddig nem lehetne kiírni, ameddig szabályozási tervben nem állnak rendelkezésre a feltételek.
Az építészeti tervpályázat indítása legkorábban mához egy évre lehetséges, feltéve, ha ma elkezdôdik a két, már említett szabályozási terv készítése. A tervpályázatokkal foglalkozó jogszabály önálló, zárt miniszteri rendelet, amely meghatározza, hogy építészeti tervpályázat esetében minimálisan három hónapot kell biztosítani az építészeknek a pályamunkák (és nem az engedélyezési tervek) elkészítésére. A közbeszerzési törvény elôminôsítést ír elô, ez pedig 140 napot jelent az elôminôsítô eljárás meghirdetésétôl a kivitelezô kiválasztásának meghirdetéséig.
Fenntartom a véleményem, hogy Schwajda úr egy hozzá nem értő, teljesen amatőr, de annál erőszakosabb pártkomisszár, akinek műszaki kérdésekhez a legcsekélyebb érzéke sincs, beruházásokról fogalma sincs.
Ami az egészben a legdöbbenetesebb, hogy a Nemzeti Színház új helyen való megépítéséről szóló határozat tavaly szeptemberben, született, azóta lassan 6 hónap telt el és Schwajda úr csak a ceruzáját, vagy a bajuszát rágta, de még egy szalmaszálat sem tett keresztbe néháény hangzatos, de annál botrányosabb nyilatkozaton kívül. Az eltelt hónapok alatt már lefolytatható lett volna egy tervpályázat, már előkészítés alatt állhatna a telek szabályozási terve, stb.
Én nem állítom, hogy pont a Nemzeti Színház az a beruházás, amit el kell kapkodni, de ha valakinek sietős, akkor szedje össze magát, legyen célratörő és egy nemzeti nagyberuházás ürügyén ne mellékes kapcsolatait szervezze, mert ezekkel nem fog szinpadi szerzőként vastapsot aratni.
Előzmény: libebols (80)
Trebitsch Creative Commons License 1999.03.04 0 0 88
Elegáns... :)

Aprópicike, ámde talán nem véletlen csúsztatás: én a törvénymódosítási javaslat _beadásának_ határidejéről beszéltem, nem arról, hogy mikor tárgyalják.

a.) pont...
"Ami az a.) pontot illeti, nem is lehet kétségünk."
" Én pedig szívesebben vitatkozom olyanokkal, akikben némi kétely elül olykor... :-) "

Arra az egyre nagyon vigyázz, hogy nehogy vitába szállj magaddal. Végzetes lehet... :)
Amúgy, mintha pl. Stumpf-fal (egyéb ügyekben, de úgy is tudod) nem mindenki értett volna egyet.

Előzmény: GLászló (87)
GLászló Creative Commons License 1999.03.04 0 0 87
Asszem inkább hülye leszek, az még mindig inkább szimpatikus a nagyon okos fázis után. Gonosz nem szeretnék lenni. :-)

Kedves Trebitsch. Ha most tárgyalnak egy javaslatot, akkor egészen biztos lehetsz benne, hogy nem a héten adták be. Ismered a Házszabályt, ugye?
Ami az a.) pontot illeti, nem is lehet kétségünk. Az élcsapat egységes és együttmozgó. És az a Fidesz egésze.

Előzmény: Trebitsch (86)
Trebitsch Creative Commons License 1999.03.04 0 0 86
Kedves GLászló,

hát... most mit is mongyak... választhatsz... vagy nem választhatsz... Ahogy akarod. :)

Amennyiben
a.) tökéletesen egységesnek és együttmozgónak tételezzük fel a Fidesz egészét, és ez így is van
b.) _előbb_ nyújtották be a törvénymódosítási javaslatot, és _aztán_ szórakoztak a Schwajda-féle ötletekkel, akkor alighanem igazad van.

Fenti két feltétel bármelyikének hiányában meg nincs... :)

Előzmény: GLászló (85)
GLászló Creative Commons License 1999.03.04 0 0 85
Kedves Trebitsch!
:-) Választhatok, hogy hülye akarok lenni, vagy gonosz? :-)

A Fidesz által benyújtott módosítási javaslat, amely a közbeszerzési törvény általunk többször hivatkozott paragrafusát igyekszik megváltoztatni, arra utal, hogy nagyon is jól tudják, mi a baj ezzel a törvénnyel. És miután az általuk javasolt módosítás éppen azt célozza, hogy ezentúl pályázat nélkül ne lehessen építési terveket készíttetni, élek a gyanúperrel, hogy tudatosan próbálták meg kikerülni a törvényt.

Remélem így érthető.

Előzmény: Trebitsch (76)
eomer Creative Commons License 1999.03.04 0 0 84
Köszönöm, Titkár Úr!

Látom, ismét feladatai magaslatán áll... :-)))

Előzmény: HJM (83)
HJM Creative Commons License 1999.03.04 0 0 83
Trebi kedves mér' csúsztaaaatsz?

A Nemzeti építésének leállítása és most a FIDESZ féle Nemzeti építése körüli eljárás a jelen vita szempontjából két külön ügy.

eomer:
Ha lyól emklékszem Várhegyi Attila államtitkár mondta, közvetlenül azután amikor a kamara elnöke nyilatkozott, hogy megegyeztek a miniszterrel.

Előzmény: Trebitsch (65)
eomer Creative Commons License 1999.03.04 0 0 82
Trebitsch!

Annyia azért nem vagyok elmaradva, meg nem is olyan helyen dolgozom, hogy ezt ne tudnám... :-)))

De bővebbet tényleg szóban... :-))

Előzmény: Trebitsch (81)
Trebitsch Creative Commons License 1999.03.04 0 0 81
eomer kartács,

le vagy maradva egy brossúrával... A KHT és társai két-három éve mennek a költségvetési intézményeknél. Bővebbet kizárólag szóban, és offrecord...

Előzmény: eomer (79)
libebols Creative Commons License 1999.03.04 0 0 80
Off
Speaker, Trebitsch a főnököd? Mert mióta itt van és megint "minden nagyon jó, minden nagyon szép, mindennel meg vagyok elégedve", azóta Te eltűntél.
On
Amit útálok ebben a bandában: A magyar törvények olyanok, hogy nincs a törvényességnek konkrét határa. Van törvényes rész, törvénytelen, és van egy széles rész, amit én etikátland-nek neveznék. Eza kormány sose (ez azért túlzás) sose a törvényes határánál áll meg, hanem az etikátlan végénél egyensúlyoz. Az ő szemszögükből, még nem törvénytelen, az enyémből meg, már rég nem törvényes (etikus).

A tervező nagyságról. Ha jól emlékszem, ott volt a bírálóbizottságban (és ő is a nyertes pályázatra szavazott). Most meg nem reklamál, hogy kéne egy pályázat. Minden szentnek...

eomer Creative Commons License 1999.03.04 0 0 79
SZVSZ, amikor a törvény betűje nem szorul különösebb értelmezésre, mert világos és egyértelmű, akkor nem nagyon van szükség a jogalkotói szándék feszegetésére, meg erkölcsre, meg etikára. Elég a törvény maga.

Ellenben, ha a törvény nem csak az egyszerű halandók, hanem a jogászok számára is értelmezhetetlen (és most SZVSZ erről van szó), akkor viszont be kell, hogy lépjen a másik két szempont.

Egy középiskolásnak is tudnia kell már, hogy a közbeszerzési törvény azért van, hogy kizárja a korrupció lehetőségét. (Azt most ne feszegessük, hogy a gyakorlatban nálunk ez mennyire működik...) Azért van, hogy a közpénzek felhasználásában esélyegyenlőséget teremtsen. Hogy ne csak a bennfentes, a politikai korifeusokhoz közel álló vállalkozások szerezhessenek zsíros, és biztosan fizető megbízásokat. Ez volt a jogalkotói szándék is.

Ha azonban valaki egy értelmezhetetlen zavarosan megfogalmazott jogszabályrészlethez ragaszkodik inkább és nem a jogalkotó szándékához és a jogszabály szelleméhez, akkor véleményem szerint etikátlan és erkölcstelen dolgot cselekszik. Ezért írtam a félelmeimről abban az esetben, ha S. úr kht- ja túléli ezt a botrányt. Mert akkor megállíthatatlanul elharapódzik majd a kht- sdi a költségvetési intézményeknél. Nem hiszem, hogy ez lenne a követendő út...

Előzmény: dekóder (78)
dekóder Creative Commons License 1999.03.04 0 0 78
Ez rendben lenne, kedves eomer, csak ki dönti el egy adott eset kapcsán, hogy etikus-e az, amit a törvény megenged? Aki egyetért a döntéssel vagy aki nem ért egyett vele? Azt pedig nehezen tudom elképzelni, hogy a törvény betűjének megfelelő döntés meghozatala előtt még a törvény alkotóját is (ki is az egyébként?) meg kell kérdezni, hogy te figyelj, barátom, télleg ezt akartad, vagy valami egészen mást, csak éppen nem figyeltél oda...
Előzmény: eomer (72)
smrsm Creative Commons License 1999.03.04 0 0 77
azt kellene belatni es eszrevenni ezen az ugyon is, tisztelt hozzaszolok, hogy hol is van ma nalunk az eletunket meg a gondolkodasunkat meghatarozo epiteszet helye a kozgondolkodasban (sehol). hogy is lehet az, hogy egy ilyen alapveto epulet (ami gazdageknal is jo, ha harminc evente epul) korul ilyen, meg nevetsegesnek sem nevezheto keveres folyik ki tudja, miota. jol jellemzi, mondjuk, az orszagot is...
az is igaz, hogy a kamara is teljesen bena es toketlen emberek tarsasaga. de egy szakma nem tudja onmagat megvaltani, amig senkit nem erdekel, hogy milyen hazak epulnek es hogyan, meg amig csak Makovecz es Finta nevet ismeri az orszag tobbsege.
szoval, szerintem nem csak a kormany hibaja, hogy ez igy alakul (persze nem is vitatom, hogy milyenek is ezek a dontesek, amiket meghoztak tavaly vagy most), hanem mindenkie: amig nem erdekli az embereket, hogy mi van korulottuk meg a hazukban, addig lehet egy nemzetinek nevezett szinhazat igy kezelni. (tessek megnezni pl. Finnorszagot ebbol a szempontbol)

smrsm

Trebitsch Creative Commons License 1999.03.04 0 0 76
Kedves GLászló,

"Ha Neked az ellenfeleid tudatosan gonoszak, a barátaid pedig csak egyszerűen hülyék, akkor nincs miről vitatkozni, hiszen ezek az előfeltételek minden kételyt eloszlatnak számodra. Én pedig szívesebben vitatkozom olyanokkal, akikben némi kétely elül olykor... :-) "

Hát, nem is tudom. Megtiszteltél például azzal, hogy barátodnak neveztél; én azóta ehhez tartom magam... :)
De ha gondolod, lehetünk ellenfelek is. :)

" A Fidesz által benyújtott kb. törv. módosítási javaslat egyébként megkérdőjelezi az öntudatlan törvénysértést... "

Bocs, de ezt nem értem. Mi a búbánat kérdőjelezi meg... ?

Előzmény: GLászló (74)
HAME Creative Commons License 1999.03.04 0 0 75
Kedves cihijáter!

"Felhívnám figyelmedet, hogy éppen most van a közbeszerzési törvény módosítása a parlament előtt, ami éppen ezt a pontot egyértelműsíti és éppen olyanra, hogy kizárja a Schwajda féle ámokfutást."
Örvendenék, ha az én figyelmemet pedig arra hívnád fel, hogy miért csak most. Eddig jó volt?

Előzmény: GLászló (70)
GLászló Creative Commons License 1999.03.04 0 0 74
Bocs, hogy őszinte vagyok Veled, de szerintem bohókás benyomást akkor kelt az ember önmagáról, ha ilyen maflaságokat ír:
"_tudatosan_ nem sért törvényt a Fidesz".
Előbb még azt mondtad, hogy egyáltalán nem sértett törvényt.
Ha nem haragszol, itt ebből a vitából én már kiszállnék.
Ha Neked az ellenfeleid tudatosan gonoszak, a barátaid pedig csak egyszerűen hülyék, akkor nincs miről vitatkozni, hiszen ezek az előfeltételek minden kételyt eloszlatnak számodra. Én pedig szívesebben vitatkozom olyanokkal, akikben némi kétely elül olykor... :-)
A Fidesz által benyújtott kb. törv. módosítási javaslat egyébként megkérdőjelezi az öntudatlan törvénysértést...

Kedves dekóder!
Kis kiegészítés: az RTL Klubnak nyilatkozó KT-jogász azt mondta, hogy a közbeszerzési törvény jelen formájában nem indokolná a pályázatot, ám az építési viszont igen.

Előzmény: Trebitsch (73)
Trebitsch Creative Commons License 1999.03.04 0 0 73
És akkor a tevepalota oldalának lepisilését még ki is felejtetted... :)

Tudod, én azért vagyok szinte felhőtlenül nyugodt, mert nagyjából azt látom, hogy _tudatosan_ nem sért törvényt a Fidesz (ellentétben kedvenc Gyulámmal), és ahol tévednek: korrigálnak. Meg aztán arról beszélünk itten, ha én jól olvasom, hogy _hogyan_ épüljön a Nemzeti, meg _hogyan_ lehet fellépni a maffia ellen, meg efféle dolgok, amik mind arról szólnak, hogy olyan célokat próbál elérni a kormány amik nekem (szerintem neked is, meg majd mindenkinek) teccenek.
És közben néha botlanak, amit te fölrósz nekik, én meg nem. Soha nagyobb bajunk ne legyen, szerintem... :)

Amúgy: bohócot nem csinálok magamból, ha rajtam múlik. Te igyexel belőlem, azt látom, de ez meg el fog múlni, mikor elkészül belőled a pártatlanság szobra. :)

Előzmény: GLászló (70)
eomer Creative Commons License 1999.03.04 0 0 72
Kedves dekóder, igazad van. Rossz a törvény szövege, mint ahogy ezt már többen kivesézték. Viszont ebben az esetben kellene automatikusan belépnie két másik kategóriának:

1. A törvényszelleme és a jogalkotó szándéka
2. Erkölcs (etika)

SZVSZ ez a kettő most nem lépett be, hanem S. úr a harmadik (és szerintem a legrosszabb) utat választotta, megpróbál belekapaszkodni a rossz törvény szövegébe.

p.s Kinyílt a bicska a zsebemebn, amikor a Nenzeti Örökség Minisztérium (vagy valami hasonló) egyik nagyfejűje lenyilatkozta, hogy nincs ráhatásuk az ügyre, és szerintük S. úr azt csinálhat, amit akar. (Ne kérdezd, hogy hol és mikor és ki, mert agyam, mint a szita, de jótállok érte, hogy egy ilyen értelmű nyilatkozat a TV képernyőjén elhangzott...:-)

Előzmény: dekóder (71)
dekóder Creative Commons License 1999.03.04 0 0 71
A TV3 tegnap esti híradójában a Közbeszerzési Tanács jogásza közölte, hogy a törvény szerint pályáztatni kell, punktum. Oké, mondom én, a néző, Schwajda elmehet a nyálba.

Aztán negyedóra múlva az RTL híradójában a Közbeszerzési Tanács másik jogásza közli, hogy a törvény szerint nem kell pályáztatni, punktum, sajnos.
Oké, mondom én, a néző, Schwajda vissza.

Nem lehet, hogy a törvénnyel van a baj, s nem azzal, aki megteszi azt, amit a törvény alapján megtehet? (És e kérdés megválaszolásakor akár el is felejthetjük, hogy ki és mikor hozta a törvényt...)

GLászló Creative Commons License 1999.03.04 0 0 70
Kedves Trebitsch!
A Fidesz már többször megsértette a törvényt.
A Nemzeti ügyében a közbeszerzésit, vagy az építésit - vagy mindkettőt. A közbeszerzési egy katyvasz, amiből némi jóindulattal minden kiolvasható, ám az építési törvény határozottan előírja a tervpályázatot. Felhívnám figyelmedet, hogy éppen most van a közbeszerzési törvény módosítása a parlament előtt, ami éppen ezt a pontot egyértelműsíti és éppen olyanra, hogy kizárja a Schwajda féle ámokfutást.

Emlékeztetnélek arra, hogy az alkotmányt megsértette a Fidesz vezette koalíció a maffia-csomaggal, és ezen a legkevésbé sem változtat az, hogy maguk kérték a kontrollt. Emlékeztetlek arra, hogy az ombudsman szerint is megsértették a média-törvényt, valamint több szempontból alkotmánysértő az adórendőrségről hozott törvény is.

Megértem én az elvhűségedet és azt a szilárd elkötelezettségedet, de ne csinálj magadból bohócot a kedvükért. Nem érnek ők annyit. :-)

Előzmény: Trebitsch (68)
Trebitsch Creative Commons License 1999.03.04 0 0 69
Persze nekem is lemaradt a fele.
Értem én hogy az ellenzék nem szűkíti le a Fidesz vélt nemakarását a Nemzetire... Hanem aszongya, hogy semmit se akar... :)
Csak hát ebben sincs igaza. Meg úgy általában: semmiben se. Ez egy ilyen ellenzék... :)))
Előzmény: GLászló (67)
Trebitsch Creative Commons License 1999.03.04 0 0 68
Kedves GLászló,

ezek naon szép mondások, csak egy baj (?) van: a Fidesz nemigen szegi meg a törvényeket... Történt például (a Nemzetinél maradva, mer visítok, ha megint offtopic Simicsek jönnek) törvénysértés szerinted?
A törvények határáig elmennek, igaz, néha biztosan tévednek, az is igaz, de szándékot én eddig nem láttam törvénysértésre.
Az meg, hogy nem lopta be a szivükbe magát az előző kormány, és annak dicső tettei... Istenem. Egyrészt ezzel én is így vagyok, másrészt kedvenc Gyulám se tett sokat az Antall-kormány örökségét dícsérendő. Annak persze nem örültem, de megértettem.

Előzmény: GLászló (67)
GLászló Creative Commons License 1999.03.04 0 0 67
Ja, lemaradt valami.
Kedves trebitsch, az ellenzéki mondóka lényege nem az volt, hogy a Fidesz nem akar Nemzetit. Inkább az, hogy a Fidesz semmit sem akar, amit nem maga talált ki és el akar törölni mindent, ami az előző kormányra emlékezteti.
GLászló Creative Commons License 1999.03.04 0 0 66
Méghogy slussz!
Kedves Trebi a sátáji kacaj elsietett volt, mint azt újabb visszavonulásod is jelzi.
Ha Te Schwajda és Fidesz urakkal együtt azt gondolod, hogy gyorsan és olcsón úgy lehet építeni Nemzetit, hogy lesz@rjuk a törvényeket, úgy lehet bűnüldözni, hogy tojunk a kétharmados szabályra, úgy lehet magas színvonalú futballt csinálni, hogy érdektelennek nyilvánítjuk a FIFA-t, úgy lehet megszerezni a tévét, ha megszegjük a médiatörvényt, úgy lehet adórendőrséget létrehozni, hogy nem érdekes az alkotmány, akkor tévedsz.
Igen. Macerás dolog a demokrácia. Elismerem, hogy olykor kifejezetten hátrányos a többségre nézve.
Mágis én maradnék annál a meggyőződésemnél, hogy inkább lassan és drágán, de törvényesen építsünk Nemzetit - meg minden mást is.

Ilyenkor kéne kockafejűnek lenni és ragaszkodni a törvényességhez és az alkotmányossághoz, mert slussz!-szal nem lehet demokráciában ügyeket intézni. Akkor sem, ha a kedvenc kornmányunk van éppen hatalmon és a kedvenc rendezőnk hiszi magát atyaistennek éppen a politikai színpadon.

Trebitsch Creative Commons License 1999.03.04 0 0 65
Köszi, picur! :)

Ja, nem: :->.

Ez pedig mindössze annyit jelent, dear Clancy, hogy borzasztóan teccik, hogy pár hónappal ezelőtt még az volt az ellenzéki mondóka lényege, hogy ez a piszok kormány megtorpedózta azt a frankó Erzsébet-téri mélygarázsemeletet, és a büdös életben nem fog nemzetit építeni, mer az olyan, hogy nem akar.
Most meg az, hogy vajon szükséges-e közbeszerzési pályázat az új nemzeti tervezéséhez... :->
Amúgy, azt hiszem, Blacknak van igaza, nekem meg nem vót: a legvalószínűbb értelmezése ennek a katyvasznak, amit a jogászok közbeszerzési törvénynek szántak, hogy bizony kéne.
Csak épp: engem ez már baromira nem érdekel, egyrészt mert tudom azt, hogy a közbeszerzés egy bohóckodás, és úgy is az kapja a megbízást, akinek szánták.
Másrészt: nekem már mindegy, csak épíccsék má föl akárhogy, ne túl drágán és szép legyen. Slussz. :)

picur Creative Commons License 1999.03.04 0 0 64
OffOn
trebi a satani kacaj ket fele kepp lehet: 1. >:-) a masik meg 2. :->
OffOff
picur Creative Commons License 1999.03.04 0 0 63
azert az einstand sem lesz annyira egyszeru, gondoljunk csak a deak terre. ha csak sima einstanddal elintezheto, akkor nincs balhe, fovaros nem kerne vissza, csak einstand es nagy futty a bp-nek.
Előzmény: Pocak (19)
picur Creative Commons License 1999.03.04 0 0 62
ha véletlen tényleg az a zuglói önkormányzaté, azt bármikor kisajátíthatja az állam." sajnalnam, ha tenyleg igy lenne. azert legalabb biztos mondja majd, hogy bocs.
Előzmény: speaker (4)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!