Keresés

Részletes keresés

rusnya Creative Commons License 1999.03.31 0 0 98
Süllyedést nézni is kötelezô, de én sejtszámnál a sejtszámra gondoltam (leukémiáknál a fehérvérsejtszám megugrik, mint a fene). A süllyedésnek nemtom, mi köze van a vérszegénységhez/vashiányhoz, mármint úgy indirekte. Inkább a gyulladásokhoz, leukhoz, etc. V/v-hez lehet mérni a vasat, hemoglobint, vörösvértestek számát, méretét.
Előzmény: szodaviz (97)
szodaviz Creative Commons License 1999.03.31 0 0 97
süllyedésre gondolsz?
elemzik is valamilyen szinten, mert szerintem a vérszegénység/vashiány másképp nem jönne ki.
Előzmény: rusnya (96)
rusnya Creative Commons License 1999.03.31 0 0 96
Ja, azt mán nemtom (nem hinném)... Csak azt, hogy lehet. Mármint azokra az antitestekre gondolok. Sejtszámot mindenképpen néznek (leu. kiszűrésére jó).
Előzmény: szodaviz (95)
szodaviz Creative Commons License 1999.03.31 0 0 95
és ezt biztosan mérik, nézik?
nem csak a fertőző betegségeket?
Előzmény: rusnya (94)
rusnya Creative Commons License 1999.03.31 0 0 94
Vért adni jóóóóó!!!!!!! :) Én nagyon élvezem. Totál feldob, egész nap csak futkározok utána (hiába, 4 N-nal kisebb gravitáció hat rám :)).
Meg tetszik, hogy olyan kedves a személyzet (érdekükben áll... >;]).
Eddig olyan 10-11 volt részemrôl.

Szódavíz!
Razgon kolléga a rákkal gondolhatott a leukémiákra, de ezeken kívül is van egy rakás rákfajta, ahol mindenféle antitestek mutathatók ki a vérbôl.
szodaviz Creative Commons License 1999.03.30 0 0 93
zsuzsa,
bárhol ahol véradás van ott megadják azt a pesti helyet ahol a kivizsgálást megejtik (sőt, amikor én jelentkeztem - bár később szülői akaraton megbukott a dolog:(, eltartott vagyok, vagy mi?! - akkor még le is szervezték nekem, hogy mikor mehetek. de az is lehet, mert régen volt, hogy csak akkor mehetek amikor hívnak?! valami ilyen.). szóval érdeklődj a legközelebbi véradóállomáson, mert egy papírt mindenképpen kitöltetnek veled.
tisztelettel (és köszönettel neked és minden véradónak és hozzászólónak): szodaviz, az EgO
Előzmény: zsuzsa (90)
meka Creative Commons License 1999.03.28 0 0 92
En akartam, de meg gondolkozom rajta. Nagyon jo tudni, hogy segithetek, de szornyen gyava vagyok. Egyebkent en a Haematologiai es Vertranszfuzios Allomason lattam szorolapokat, meg jelentkezesi lapokat, gondolom, minden nagyobb varosban van ilyesmi. Ha pesti vagy, ez plane nem lehet gond. (En nem vagyok pesti, szoval pontos cimmel nem tudok szolgalni)
Előzmény: zsuzsa (90)
meka Creative Commons License 1999.03.28 0 0 91
Elsoeves korom ota rendszeresen adok vert. Atlagban olyan evi ket alkalom jon ki. A 10. meg nem jott ossze, epp, mikor esedekes lett volna, akkor jottem el, az amerikaiaknak meg csak nem adom a draga magyar vert, nem? :) De hamarosan hazamegyek!
Egyebekent a sort utalom, es nem vagyok ugyan vegetarianus, de hus-ugyben eleg finnyas tudok lenni, es bar az eveszet nem egy helyisegben zajlik a veradassal, azer' tudjatok a 'feeling'... Szoval kolbaszt sem eszek, a noverkek meg csak ajuldoznak a rohogestol meg az utalattol, latvan, hogy martogatom a jo kis alfoldi kenyeret a mustarba... Azert vert adni jo. Elso alkalommal kiszedtek belolem a tut, felalltam, indultam kifele. Bacsi: Maga hova megy? En: Hova, hova, leadtam a vert, megyek, oram lesz! Bacsi: Nem megy sehova, leul szepen! En: De hat nekem ot perc mulva oram lesz! Ezen elvitatkoztunk egy darabig, aztan persze csak leultem. Ennek kovetkezteben a zsufolt konyvtarszobaban mar nem maradt ulohely, szoval a 100 perces orat vegigalltam :) De nem lett semmi baj. Azota se, pedig alacsony a vernyomasom, es gyakran van vashianyom.
zsuzsa Creative Commons License 1999.03.28 0 0 90
csontvelödonornak jelentkezett már valaki közületek? Egyszer akartam,de mire megszereztem a telefonszamát a labornak, megoperáltak.Utána meg elhagytam valahol a számot.
A barátnöm gyereke leukémiás, most kapott csontvelöt. Jo lenne jelentkezni megint laborvizsgalatra de nincs kedvem nyomozni . Tud valamelyikötök segiteni ?
szodaviz Creative Commons License 1999.03.28 0 0 89
titti!
engem is érdekel bővebben a dolog....
sajna egyetemista lévén minden pénzkereseti forrás érdekel... még ebből is.
bocsi mindenkinek.
/és az vesse rám az első követ aki már maga is volt több mint 10 véradáson. a többiek kíméljenek. kösz. ui: ha eltartom magam akkor visszaállok az ingyenesre, becs szóra/
tisztelettel: szodaviz, a (most igazán) EgO
Előzmény: Csabus (86)
Yv Creative Commons License 1999.03.16 0 0 88
Ez az a wéradás, amit csak teljesen csoportazonosak adhatnak? Értem én ezen, hogy a nullások wére elméletileg yo mindenkinek, ha az Rh faktor stimm. Ugyi?
Kollegám keresztfiának nem lett wolna yo az én wérem. A kisfiúnak csoportazonos wér kellett. Szegényke leukémiás wolt. Nagyon sajnáltam, hogy senki nem tudott segíteni rajta..:(
Előzmény: Titi (72)
Yv Creative Commons License 1999.03.16 0 0 87
Én is lelkes wéradó wagyok. Kb. öt-hatszor adhattam wért. És kétszer küldtek el, hogy most inkább ne.
Az első wéradásomra a 18. szülinapomon került sor. Barátnőmmel bejöttünk Pestre nagy wagányan. Enni? Azt minek? Wérwétel előtt se kell:) NA amikor ezt meghallották, egyből belénk tuszkoltam pár szendwicset. Aztán jött a wérwétel. Persze elájultam. Meg is állapították, hogy walószínű soha többé nem fogok menni.
És mégis. Irtózom a tűtöl, nem is nézek rá. A gyomrom görcsben. A főnököm morog. Fél napra enged el, mikor nekem egy egész nap kell, annyira kikészülök. De mégis. Úgy érzem el kell mennem. Hiszen nekem is kellhet wér!
Hajlamos wagyok a washiányos wérszegénységre. Amikor ötödéwre jártam, az iskolába wizsga előtt wették le a wért. Kicsike washiányom miatt azt mondták inkább nem weszik le, hogy tudjak koncentrálni. Hiába mondtam, hogy ígyisúgyis meg fogok bukni, nem wették le.
És most legutóbb azért nem wették le, mert egy éwen belül tetowáltak rám egy rózit.
Czabynak mondanám, hogy mióta Pécelre járok wért adni, azóta rólam is wezetnek mindenfélét. De azon nincs rajta a legelső és nincs rajta az sem, amit az iskolában adtam. Csak amit Pécelen.
Csabus Creative Commons License 1999.03.16 0 0 86
Titi!
Tudnál nekem mondani még adatokat a trombocita-adással kapcsolatban?
Hogy ki alkalmas rá, milyen gyakran lehet adni, összefügg-e ez azzal, hogy mikor adtam vért, meg ilyenek.
Én mondjuk szívesen kipróbálnám, mert most szégyen-nem szégyen, nagyon jól jönne az a pénz.
Csabus
Előzmény: Titi (68)
stee Creative Commons License 1999.03.10 0 0 85
Ne tököljünk gyerekek, menjünk oszt' adjunk vért!!!
Én mondom testi-lelki felüdülést okoz( jobb mint a redbul...)
Münci Creative Commons License 1999.03.10 0 0 84
Möszjők!

Tatabányán jön valaki mostanában vértadni?

Tisztelettel
Münci

szodaviz Creative Commons License 1999.03.09 0 0 83
a rákot???????
Előzmény: Razgon (82)
Razgon Creative Commons License 1999.03.09 0 0 82
Nyugodtn mehet vért adni mindenki. Már csak azért is mert ilyenkor megnézik a véredet, és ha esetleg valami kezdődő betegséged van (Hepa A,B, cukor, esetleg rák) akkor kiderül. Ami esetleg fel se tűnne, csak ha már baj van. És még órákat sem kell várnod, mint egy laborvizsgálatnál.
Szerintem ezért már megéri. A kaja is jó dolog mellette persze....
Most megyek 14X majd.
Alejandro DeSilva Creative Commons License 1999.03.09 0 0 81
Xenike, amig nem probalod, nem fogod megtudni. Amugy a veradas messze nem olyan veszes, mint amilyennek tunik. De: ha hajlamos vagy ajulasra, akkor tenyleg jobb vigyazni.
Xenike Creative Commons License 1999.03.09 0 0 80
Tulajdonképpen borzasytó lekiismeret furdalásom van, volt, lesz?, mert soha sem adtam még vért, pedig a vércsoportom alapján, amit SZTK-ban 300Ft leperkálása után megnéztek, 0 RH+, talán jó lenne ha adnék. De nem merek, mert orvosi vizsgálatnál, ha vért vesznek, biztosan az ájulás kerülget. Hát mi lesz akkor, ha 4 dl véremtől szabadítanak meg?
szodaviz Creative Commons License 1999.03.09 0 0 79
ne kapkodd el... legközelebb májusban adhatok:(
tisztelettel: szodaviz, az EgO
Előzmény: Kopasz (77)
csepp Creative Commons License 1999.03.05 0 0 78
Egyszeres véradó vagyok!
Nem kellene ennyire büszke lennem rá..
Még főiskolás koromban történt, tesióra járt érte. Nem igazán akarták engedni, hogy vért adjak, mert túl vékonynak találtak, meg nem találták a vénámat. Aztán meggyőztem őket, de talán nem kellett volna. Egész jól viseltem a dolgot, megkajáltam utána, majd felmentem órára a második emeletre gyalog, és ott, a lépcső tetején lettem rosszul.
Most már nem vagyok főiskolás, úgyhogy "nem jön helybe" a "kórház", pedig megpróbálnám újra. A RH- vagyok, azt hiszem, ez elég ritka vércsoport.
Kopasz Creative Commons License 1999.03.05 0 0 77
Ha gondolod, írok egy emailt, hogy mikor megyek. -)))

Üdv: Kopasz

Előzmény: szodaviz (76)
szodaviz Creative Commons License 1999.03.04 0 0 76
ha gödöllőn adsz, még összefuthatunk;)
Előzmény: Kopasz (75)
Kopasz Creative Commons License 1999.03.03 0 0 75
Üdv Mindenkinek!

Én kb. 25-szörös véradó vagyok, lehet hogy néhánnyal több, nem számoltam, számomra nem ez a lényeg. Szuper dolog az, hogy néhányan esetleg a topic olvasása után válnak véradóvá, már ezért is pirospont a topic megnyitásáért. Én egyszer néhány napot eltöltöttem egy baleseti sebészeten autóbalesetből kifolyólag, ott láttam, hogy avér tényleg élet! Hál istennek én akkorra már több mint tízszeres véradó voltam.
Mikor egyetemista voltam, akkor vezették be a ferezist, én rögtön jelentkeztem, eléggé sokszor adtam így. Viszont soha nem fizettek érte, + csoki meg kaja járt érte, meg két véradásnak írták be a kiskönyvbe (amikor még volt). Amikor itt Gödöllőn újra elkezdtem járni, akkor lebeszéltek a ferezisről, mondván hogy a ritka (?) AB RH+ vérem natúr kell a betegek kezelésére. Különösen a sátoros ünnepek (Karácsony, Húsvét) előtt örülnek nekem. Mivel karácsony előtt adtam, lassan kapom majd a meghívót.
Szóval aki nem lesz rosszul a szúrástól és a vér látványától, az próbálja ki. Utána jó érzés. Fizikailag és lelkileg is.
Ja, némelyik nővérke tényleg csinos, ez doppingolja most a fiúkat. A véradók ivararánya megfigyelésem szerint nagy átlagban 50-50 %.
Kopasz

szodaviz Creative Commons License 1999.03.03 0 0 74
milyen mérleg???

MONIKA!
nem lehetne valahogy összemásolni a topicot a másik véradós topiccal????
plíz!
tisztelettel: szodaviz, az EgO

Előzmény: tel-avivi ugynok (73)
tel-avivi ugynok Creative Commons License 1999.03.02 0 0 73
Akar hiszitek, akar nem Tel-Avivban is lehet vert adni, sot mi tobb, meg onkentes alapon is :-) Tegnap este egy szabadteri rendezvenyen voltam, ahol a ter egyik sarkaban ott legeleszett egy veradobusz (el se lehetett teveszteni, annyira rikito sarga volt). Mondok, ennek 1/2-e se trefa, nezzuk meg, hogy s mint megy ez Izraelben. Nos, az eleje ua., mint Magyarorszagon, ki kell tolteni egy kerdoivet, hogy voltal-e prosti, van-e AIDSes hazastarsad stb. Itt meg azt is megkerdeztek, hogy malarias voltam-e. Megmertek a vernyomasomat, aztan irany az agy, es indult a fejes. Ugy laccik, itt nem neznek elotte sullyedest, meg hasonlokat. Az otthon mexokottakkal osszehasonlitva itt nem volt az a helyes kis merleg, ami a levett mennyiseget meri; amikor megtelik a szutyo (vagy mar nem jon ki tobb a paciensbol?!), akkor fejezik be. A csoben marado vert itt is kulon gyujtik, erre egy nagyon elmes keszulek van, nem ugy mint otthon, ahol egyszeruen csak belefolyatjak egy kemcsobe az anyagot.Az is mas volt, hogy a noverkek nem viselnek gumikesztyut. Ami hianyzott meg az a tea volt elotte, de legalabb alatta adtak vmi eszmeletlen jo gyumolcslet, sot meg repetat is kerhettem, mert 2 ora alatt en voltam a 6. bator versenyzo, holott joparezer fiatal volt ott (persze lehet, hogy kesobb felporogtek a dolgok, ez eleg koran volt). Utana se volt kalbasz, se sor, se csoki. (Pedig az izraeli sor nagyon jo!)

Titi Creative Commons License 1999.02.27 0 0 72
Kedves Szodaviz,

trombocita-ferezisnek hivjak, es kethetente lehet ujbol adni: Ha jelentkezel trombocita-donornak, akkor eloszor be kell menned az OVSZ-be, ott vesznek Toled 4 kemcso vert, utana megnez egy belgyogyasz, utana hazamehetsz, es Ok hivnak, amikor szukseguk van trombocitara.
Előzmény: szodaviz (71)
szodaviz Creative Commons License 1999.02.26 0 0 71
elöször, a topicgazda jogán hadd fejezzem ki örömömet, hogy körünkben üdvözölhetünk több 10en és 20on túli véradással rendelkező tasztaltársat.
VIVÁT!
a kevesebbel rendelkezőknek pedig további sok kellemes véradást kívánok. max arra vigyázzatok, hogy vért csak önkéntes alapon....

titi, a 3. pontban leirt dolog a felezés?
hány havonként lehet csinálni?

tisztelettel: szodaviz, az EgO
Előzmény: Titi (68)
Frankie Creative Commons License 1999.02.26 0 0 70
És a véradásos reklámban is kék színű lenne a zacsi?:)
Clancy Creative Commons License 1999.02.25 0 0 69
A véradás ma már 99,9999%-ban biztonságos. Ami problémát okozhat, az legfeljebb az emberi tényező, de én azt tapasztalom, hogy a vérellátósok nagyon profik. (több mint 20 véradás tapasztalata)
Talán kevesen tudják, de a levett vért szigorú előírások szerinti ellenőrzést követően feldolgozzák, szükség szerint alkotó elemeire bontják, szóval sok vele a dolog. Egészen komoly ipari jellegű folyamatok szükségesek a vérkészítmények előállításához, de gyógyszer alapanyag is készül belőle.
Ez azért jutott eszembe, mert tavaly jártam Baden Badenben, ami a Német Vöröskereszt vérellátó központja. Ott az egész vérellátás 80 százalékát a vöröskereszt működteti. Szédületes a technológia. Már csak kiváncsiságból is ezután betüremkedtem egy hazai intézménybe. Hát mit mondjak, döbbenetes a különbség. Szerény számításom szerint a technológiai hátrányunk kb. 10 - 15 év. Ezzel szemben a két rendszer gyakorlatilag azonos minőséget produkál. Csak hát a német technológiával olcsóbban állítanak elő olyan készítményeket, amelyek ára magasabb. Hát ez sem mindegy.
A véradások szerintem azért csökkennek az utóbbi időben, mert azt tapasztalom, hogy a vöröskereszt nálunk már nem olyan aktív, mint modjuk 3-4 évvel ezelőtt. Az utóbbi években nem is voltam olyan véradáson, amit a vöröskereszt szervezett volna.
Tényleg, ahogy jobban belegondolok, mostanában nem is nagyon hallani erről a szervezetről. Akkoriban nem csak behívtak véradásra, de a szülinapomra is küldtek képeslapot (nem volt szép, de a gesztust kellett értékelni).
Szerintem pedig vérre most is szükség van. Talán mindenki jobban járna, ha mondjuk minden tizedik intimbetét, vagy tampon reklám helyett propagálhatnák a véradást. Persze tudom, hogy ez nehéz, hiszen a jó betétből nem jön ki a vér, de néhány betéthasználat után lehet vért adni. (bocs, ha a vége nem sikerült túl gusztusosra, de hát az asszociáció...)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!