Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.02.22 0 0 21
kedves eomer !

Megegyezésre persze nem lehet kényszeríteni senkit. Az RTL viszont joggal fog hívatkozni a bíztatási kárra, azaz minden olyan költségének a megtérítésére melyet abban a (jó)hiszemben vállalt, hogy Ő nyerte az ORTT által kiírt pályázatot.

Azt, hogy a pályázat szabályos volt-e vagy sem, nem az RTL dolgamérlegelni, és különben látatlanban is biztos vagyok benne, hogy találnak indoklást a saját beadványuk szabályszerűségére.

Nem ez a kérdés.

Az ORTT a bírói ítélet szerint (ha minden igaz) akkor joxabályt sértett és ezzel igen súlyos kárt okozott. A károsultakat pedig kártalanítani kell !


bye

Donneck

Ui.:Egébként nem hiszem, hogy az RTL a kártérítésnél kezdi majd a csatát...
Előzmény: eomer (18)
eomer Creative Commons License 1999.02.22 0 0 20
Szerintem az ORTT akkori tagjait, mármint azokat, akik részt vettek a döntéshozatalban. A Bíráló Bizottságnak bizonyára volt elnöke. Nem emlékszem, ki volt az, de őt kellene bíróság előtt felelősségre vonni. Hogy lehet az, hogy egy pályázati kiírásban foglalt alaki követelményeket és határidőket pont a Bíráló Bizottság hagy figyelmen kívül? És hogy lehet, hogy az előre lefektetett eljárás-rendet felrúghatta? Én az állam nevében beperelném az illetőt előre megfontolt szándékkal elkövetett, nagy vagyoni hátránnyal járó károkozásért, amit a költségvetésnek okozott. Oszt lesittelném öt évre, és teljes vagyonelkobzást alkalmaznék. Rögtön tisztább lenne a kép a különböző pályázati rendszerekben...

p.s. Magyarázza már el valaki jogtudor, hogy miért kellene új pályázatot kiírni? Lezajlott egy pályázat, amire három pályázó jelentkezett. Az egyik önerőből nyert, a másik hátszéllel, ezért a harmadik nem nyerhetett, mert csak két hely volt kiadó. Ha a jogerős bírósági ítélet megállapítja a hátszelet, akkor nem jár automatice a frekvencia a vesztesnek, aki mindenben megfelelt a pályázati kiírás követelményeinek?
Előzmény: garage (19)
garage Creative Commons License 1999.02.22 0 0 19
eomer,
egyetértek, mint már írtam, vesssük el a jóhiszeműséget, viszont ami a kártérítést illeti: mind a TV3, mind az RTL a közpénzekből lesz kártalanítva. Ez felháborító!!! Lehet ilyenkor valakit is felelősségre vonni??? Mert az kellene!
Előzmény: eomer (18)
eomer Creative Commons License 1999.02.22 0 0 18
Pethor, lehet, hogy tényleg ez lesz a járható út, de ez nekem nem tetszik. Az ORTT törvénysértő eljárása miatt az RTL előnybe került az Írisszel szemben. Ezért a formális logika szerint tök érdektelen, hogy az RTL hány milliárdot feccölt be eddig az üzletbe, érvénytelen szerződés birtokában tette azt. A jóhiszeműségét is megkérdőjelezem, mert aki már egyszer is adott be pályázatot, az tudja, hogy a pályázati kiírásnak meg kell felelnie. Ha nem felelt meg, vessen magára. Márpedig az RTL nem felelt meg, mert későn nyujtott be számos dokumentumot. Tehát az egyetlen tisztességes megoldás az lenne, ha az ORTT a jogerős bírósági ítéletre alapozva felbontaná a szerződést az RTL- lel, és a frekvenciát átadná az egyetlen megmaradt jelöltnek, a TV3- nak. Hogy aztán az ORTT hogyan fogja lerendezni ezt az RTL- lel, az már egy másik kérdés. SZVSZ az ORTT kártérítést kell, hogy fizessen. Természetesen a mi adónkból... :-((
Előzmény: Törölt nick (14)
garage Creative Commons License 1999.02.22 0 0 17
Hihetelen! Jók ezek a magyar bíróságok! Legjobb tudomásom szerint ez a döntés még Balóéket is meglepte, tiszta fejetlenség van náluk. De mi van az RTL-nél, ki tudja?
Azzal mondjuk nem értek egyet, hogy az RTL jóhiszeműen járt el, vagy ha úgy is járt el, akkor is érvénytelen pályázatot nyújtott be, tehát hiába került sokba a felépítmény, ha az alap repedezik!
A másik az ORTT szerepe a magyar közjogban, ha jól tudom, a Parlament felügyeli és utasíthatja, és ha az ORTT nem lépi a bírósági döntésnek megfelelően, akkor a Parlamentnek tartozik, nem?
Szerintem új pályázat lesz, amin az Írisz is indul és az meg már egy másik ORTT döntése lesz, ugyebár.
Másrészt télleg itt van Martonyi úr, akire nézve ez a döntés nem éppen pozitív.
Lenne néhány kérdésem, aki tudja, válaszoljon már!
Mikortól érvényes egy bírósági döntés?
Ha az RTL nem áll le, akkor mi van?
A Parlament utasíthatja télleg az ORTT-t?
Ha új pályázat lesz, akkor mi garantálja az esélyegyenlőséget, mivel az RTL már lényegében egy bejáratott csatorna?
Vajon az RTL és ami/aki mögötte van, most mit érez?
phone Creative Commons License 1999.02.22 0 0 16
Az az alapveto baj, hogy az RTL klub is nezhetetlen es a TV3 is az.
Most akkor kinek drukkoljak?
GLászló Creative Commons License 1999.02.22 0 0 15
Itt a második rész:

Az ítélet kihirdetésekor elhangzott az is: a műsorszolgáltatási szerződés felbontása nem azt jelenti, hogy automatikusan a felperes Írisz TV nyer sugárzási jogosultságot.
Gyakorlatilag 7 párt, az ORTT és Magyarország két legnagyobb hatalmú médiaképviselőjével szemben pert nyertünk, jóllehet az MTM-SBS Televízió Rt. és a Magyar RTL Rt. ellen jogilag elvesztettük a pert - nyilatkozta Baló György, a felperes tévétársaság elnöke a határozathirdetés után.
Kozma Andrea, a felperest képviselő ügyvéd elmondta: a bíróság egyértelmű volt határozatában: lényegében kimondta, az ORTT köteles azonnali hatállyal felbontani a szerződést a harmadrendű alperessel, a Magyar RTL Rt.-vel. Ha ezt nem tenné meg, az ORTT, mint a parlamentnek felelős intézmény, természetesen az Országgyűlésnek felel a mulasztásért.
- Ha az ORTT felbontja a szerződést, akkor a második kereskedelmi csatornára új pályázatot kell kiírnia, amelyre az Írisz TV feltételezhetően jelentkezni fog - közölte a tévétársaság elnöke.
Baló György kilátásba helyezte, hogy kártérítési pert indítanak, amely milliárdos nagyságrendű lesz. Hozzátette: azonban minden az ORTT döntésétől függ, például attól, hogy mikor és milyen feltételekkel írja ki az új pályázatot.
A tévétársaságnak (Írisz TV) vannak jogosítványai, hogy él-e vele az rá és a vezetőire tartozik, tőlük függ, hogy igényelnek-e kártérítést az elmaradt haszon miatt - ismertette Bánáti János, a felperest képviselő ügyvéd.
A Magyar RTL Rt.-t jogilag képviselő ügyvéd a helyszínen nem kívánt nyilatkozni.
Törölt nick Creative Commons License 1999.02.22 0 0 14
Nem hiszem !

Az Állam itt már nem jáccik !

A három lehetséges részvevő közül itt már nem lehet politikai alapon válogatni.

Iszonyú kalamajka lesz az biztos, még korai tippelni de talán megeyezés lesz a TV3 és az RTL között.

Előzmény: eomer (12)
dekóder Creative Commons License 1999.02.22 0 0 13
Kedves kaya!

Kiváncsian vártam, hogy ki lesz az első, aki ez ügyben sarazni kezdi a kormányt. Nem sokkal, de győztél. Gartulálok :o))
Előzmény: kaya (10)
eomer Creative Commons License 1999.02.22 0 0 12
Államosított kereskedelmi televízió, a kormány elképzelései szerint működtetve... :-(((
Előzmény: kaya (10)
eomer Creative Commons License 1999.02.22 0 0 11
Abbion' meglehet... :-(((
Előzmény: kaya (10)
kaya Creative Commons License 1999.02.22 0 0 10
Még ennél is nagyobb lesz a kalamajka. Az ORTTmegbízásából pályázati anyagokat az az ügyvédi iroda ellenőrízte ( Baker&McKenzie) amelynek magyarországi irodáját akkor Martonyi János vezette. Tippem: most lehet jól lenyúlni az RTL Klubot - több milliárdot kiperkálnak az Írisznek, majd különböző csatornákon keresztül mehet befele az állami pénz is. Szerintetek?
Üdv!
Előzmény: GLászló (7)
dekóder Creative Commons License 1999.02.22 0 0 9
Szerintem az utóbbi.
Előzmény: Gomboc Artur (8)
Gomboc Artur Creative Commons License 1999.02.22 0 0 8
Ez azt jelenti, hogy a TV3 a nyerő, vagy azt, hogy új tendert kell kiírni?

G.A.
GLászló Creative Commons License 1999.02.22 0 0 7
Itt a részletesebb anyag első része. A folytatást amint tudom, küldöm:
Még én sem olvastam, most fogom. :-)

Az Országos Rádió és Televízió Testületnek (ORTT) azonnali hatállyal fel kell bontania a Magyar RTL Rt.-vel kötött műsorszolgáltatási szerződést - mondta ki jogerős ítéletében a kereskedelmi televíziók pályázata ügyében másodfokon eljáró Legfelsőbb Bíróság hétfőn.
A pályázaton Írisz TV elnevezéssel indult, végül vesztesnek nyilvánított Első Magyar Kereskedelmi Televízió Rt. (MKTV Rt.) 1997-ben indított pert a pályázat tisztaságának megsértése miatt az ORTT, valamint a két nyertes társaság - az MTM-SBS Televízió Rt. (tv2) és a Magyar RTL Rt. (RTL Klub) - ellen.
A bíróság megállapította: az ORTT jogellenesen járt el, amikor elbírálta a Magyar RTL Rt. alakilag érvénytelen pályázatát, műsorszolgáltatási szerződést kötött a társasággal, továbbá eltért az értékelés kiírásban feltüntett módjától.
A másodfokon ítélkező grémium ugyanakkor alaptalannak minősítette azt a keresetet, amelyet a felperes a két nyertes televízió-társaság ellen nyújtott be.
Murányi Katalin tanácsvezető bíró a határozat indoklásában rámutatott arra, hogy a jogvitában a televíziók tulajdonosi struktúrájára vonatkozó bizonyítékokat a bíróság figyelmen kívül hagyta, azok ugyanis az elsőfokú eljárásban nem szerepeltek.
A tanács hivatkozott arra: hiánypótlásra csak alakilag érvényes pályázatok esetében van lehetőség, a Magyar RTL Rt. azonban bizonyos dokumentumokat csak késve csatolt. Ebből adódóan a társaságot a további eljárásból ki kellett volna zárni.
Elhangzott: az elsőfokú bíróság tévesen és iratellenesen állapította meg, hogy a harmadrendű alperes időben csatolta a nyilatkozatokat.
Az ítélet szerint az ORTT megsértette a pályázók esélyegyenlőségének elvét azzal, hogy elbírálta az érvénytelen pályázatot.
Az ítélet ellen nincs helye fellebbezésnek.
A tanácsvezető bíró ugyanakkor közölte, hogy a bíróság nem utasíthatja az ORTT-t a műsorszolgáltatási szerződés felbontására.
Murányi Katalin az MTI érdeklődésére nem tudta megnevezni, mely szerv, vagy hatóság szólíthatja fel erre a testületet.
Az ORTT a két alperes televízió-társaságnak 15 napon belül egy-egy millió forint perköltséget köteles fizetni. Az eljárás teljes költségét az említett két társasággal szemben azonban a felperesnek kell viselnie.
A Legfelsőbb Bíróság az ítélettel részben megváltoztatta a Fővárosi Bíróság tavaly március 25-én kihirdetett döntését, amely teljes egészében elutasította a felperes keresetét. Az akkor született ítélet szerint, bár a pályáztatás során voltak szabálytalanságok, azok nemelegendőek az eredmény megsemmisítéséhez.

GLászló Creative Commons License 1999.02.22 0 0 6
Persze, de mondom, ezek a hírek még nem adnak alapot arra, hogy végleges következtetést vonhassunk le. Csak annyi biztos, hogy az ORTT döntése jogszerűtlen volt - ez egyébként nem volt nagy meglepi... - és ez a döntés nagyon súlyos anyagi érdekeket sértett.
Jó nem sülhet ki belőle.

dekóder Creative Commons License 1999.02.22 0 0 5
És ki kötelezheti az ORTT-t? Az Országgyűlés? Az bizonyosnak látszik, hogy bárki is, nem mérlegelhet, hiszen az általad idézett ítélet szerint "fel kell bontani" a szerződést.

Egyébként az eddigi hírek alapján azon se csodálkoznék, ha a TV3 is perelne.
Előzmény: GLászló (4)
GLászló Creative Commons License 1999.02.22 0 0 4
Kedves dekóder!
Hogy őszinte legyek nem tudom. Szerintem is kalamajka, mert a bíróságnak nincs joga felszólítani arra az ORTT-t, hogy bontson fel egy szerződést, de arra joga van, hogy a szerződés érvénytelenségét kimondja.
Ezt az első gyorshírben találtam:

"A bíróság kimondta: az ORTT-nek azonnali hatállyal fel kell bontania a műsorszolgáltatási szerződést a Magyar RTL Rt.-vel, erre azonban a bíróság nem kötelezheti. Murányi Katalin tanácsvezető bíró az MTI érdeklődésére nem tudta megnevezni, mely szerv jogosult felszólítani erre a testületet."


Ráadásul a TV3 keresetének azt a részét, amit a TV2 és az RTL ellen nyújtott be a TV3 - azt elutasította a bíróság.
Először is gondolom, hogy meg kell várni a részletesebb hírt, (ez nemsokára jön)de leginkább az írásbeli indoklást. Ez pedig néhány hét.

Balhé lesz, hiszen egyfelől ott van egy bírósági határozat, ami szerint az ORTT jogot sértett a tévépályázatok elbírálásával, másfelől viszont ott van a múlt, amit nem lehet egyszerűen kidobni. Hiszen az RTL sok milliárdot feccölt a dologba, ha kizárják őket, akkor jogos a kártérítési igényük, hiszen ők jóhiszeműen jártek el. ki fizetne?
Nem beszélve a dolog politikai hátterének kesze-kuszaságáról, hiszen ez a Horn-kormány alatt történt, és az ORTT-t Horn tanácsadója vezette, a vesztes TV3 azonban a jelenlegi kormány szemében is gerenda.
Kalamajka, fene tudja.
phoebee Creative Commons License 1999.02.22 0 0 3
Annyit tudok, hogy meg ket hetig ad az rtl, aztan vege.
rezső Creative Commons License 1999.02.22 0 0 2
Érdekes. Az MTV1 híradó csak annyit mondott, hogy nem kap a TV3 kártérítést, az RTL_Klub híradó pedig egy szót sem szólt...
dekóder Creative Commons License 1999.02.22 0 0 1
Kedves GLászló!

Ez most szerinted mit jelent? Mától nem adhat az RTL? És ha őket nem marasztalta el az LB, de mégsem adhat, akkor beperli az ORTT-t?

Szép kis kalamajka kezd itten kibontakozni.
Előzmény: GLászló (-)
dekóder Creative Commons License 1999.02.22 0 0 0
Kedves GLászló!

Ez most szerinted mit jelent? Mától nem adhat az RTL? És ha őket nem marasztalta el az LB, de mégsem adhat, akkor beperli az ORTT-t?

Szép kis kalamajka kezd itten kibontakozni.
Előzmény: GLászló (-)
GLászló Creative Commons License 1999.02.22 0 0 topiknyitó
Friss hír.

Az Országos Rádió és Televízió Testületnek (ORTT) azonnali hatállyal fel kell bontania a Magyar RTL Rt.-vel kötött műsorszolgáltatási szerződést - mondta ki jogerős ítéletében a kereskedelmi televíziók pályázata ügyében másodfokon eljáró Legfelsőbb Bíróság hétfőn.
A legfőbb bírói testület az Első Magyar Kereskedelmi Televízió Rt. (MKTV Rt.) által 1997-ben benyújtott kereset alapján kimondta: az ORTT jogellenesen járt el, amikor elbírálta a Magyar RTL Rt. alakilag érvénytelen pályázatát, műsorszolgáltatási szerződést kötött a társasággal, továbbá eltért az értékelés kiírásban feltüntett módjától.
A másodfokon ítélkező grémium ugyanakkor alaptalannak minősítette azt a kerestet, amelyet a felperes a két nyertes televízió-társaság ellen nyújtott be. A tanácsvezető bíró a határozat indoklásában rámutatott arra, hogy a jogvitában a televíziók tulajdonosi struktúrájára vonatkozó bizonyítékokat a bíróság figyelmen kívül hagyta, azok ugyanis az elsőfokú eljárásbannem szerepeltek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!