Keresés

Részletes keresés

SYABi79 Creative Commons License 2017.06.12 0 0 8999

Néhány képet osztanék meg és lennének kérdéseim is, remélem ad vki választ. :) A kis szőrös bimbós kaktuszom ilyen monstrummá alakult:

A kaktusz, amit néhány hozzászólásommal ezelőtt oltottam szépen összeforrott, aztán így alakult a helyzet:

Ahogy látható a képeken, pont a vágásnál, illetve az összzeillesztésnél kezdett el növekedni kettő sarj a tövön. Kérdésem, hogy szerintetek mit tegyek, vágjam le a tetőt, vagy szedjem le az oldalsarjakat, vagy hagyjam az egészet, ahogy van? A tető jelenleg fixen rajta van a másikon, de nem tudom meddig. Kibújik-e alóla rendesen, vagy sem a másik. Elkezd-e elhalni a teteje? Bár be lehet látni a tető "szoknyája" alá, de sokat nem vettem ki a látottakból. :D

A végéra pedig két szép virágom csak úgy:

SYABi79 Creative Commons License 2017.06.09 0 0 8998

Az utóbbi napokban szépen megnőtt a legnagyobb bimbó, már látszanak a szirmok, de még nem nyílik. Izgatottan várom. 

Van néhány saját magból sarjadt pici szemölcs kaktusz kezdeményem, kb 2mm nagyságúak. Keltetőben vannak, gyorsan elindultak a növésben, de most abszolúte megrekedtek. Zöldnek zöldek, de méretben nem nőnek már több hete. Ha esetleg tudnátok néhány profi tippet adni, mit kéne még csinálnom a növekedésük érdekében. Vizet kapnak rendszeresen, napos, meleg helyen vannak, nem közvetlenül éri őket a nap ereje. Igazándiból a széltől is óvom őket. 

Volt már tavaly is pár ilyen kicsim, de egy kivételével mind kipusztúlt, pedig megtettem mindent, amit jelenlegi tudásom szerint lehetett. Várom a javaslatokat.

Előzmény: garass (8997)
garass Creative Commons License 2017.06.05 0 1 8997

Igen ezek virágbimbó kezdemények. Ha jó helyen, napos, világos helyen van és kap tápanyagot és vizet is, akkor a virág ki is fejlődik. De nem célszerű sokat mozgatni, hogy mindig ugyanabban a helyzetben maradjon. Este nyílik, hosszabb szárú, nagy fehér-rózsaszín tölcsérű virága egy éjszakán át díszíti a növényt.

Előzmény: SYABi79 (8996)
SYABi79 Creative Commons License 2017.06.05 0 0 8996

SYABi79 Creative Commons License 2017.06.05 0 0 8995

Megjelentek ezek a szőrpamacsok a kaktuszomon, meg tudnátok erősíteni engem abban, hogy ezek virágok lesznek? Már egy ideje így néznek ki. Formájukból virágra gondolok, de ki tudja. :)

[virgo] Creative Commons License 2017.05.15 0 0 8994

http://husvetikaktusz.hupont.hu/

Rhipsalidopsis, de Hatiora néven is fut, magyarul húsvéti kaktusz

Előzmény: anikoo1986 (8993)
anikoo1986 Creative Commons License 2017.05.15 0 0 8993

Szia.meg tudnad nekem mondani hogy ez milyen fajta kaktusz? Pont ilyenem van de sehol nem talalom a neten hogy tudnam milyen is pontosan. Koszonom

Előzmény: dézsalány (7100)
garass Creative Commons License 2017.05.09 0 1 8992

Egy rövidebb ideig tartó hideg hatásnak nem szabad ártania a jó karban lévő növényeknek. Kivéve, ha a talaja nedves. Ekkor érdemes éjjelre bevinni. Ha túl hideg lenne érdemes egy fólia, vagy akár újságpapír takarást is adni nekik, amíg délelőtt ismét felmelegszik a levegő. Az öntözést viszont ezekben a napokban célszerű kerülni. Fajtól, fajtától függetlenül.

Előzmény: Törölt nick (8990)
garass Creative Commons License 2017.05.09 0 1 8991

A sárgulás oka több is lehet. A legegyszerűbb, amikor valamilyen tápelem hiányzik a talajából. Pl vasklorózis. Ekkor elég egy jó tápanyagtartalmú talajcsere.

De lehet fagyás is. Nem csak a mínusz miatt, hanem huzatos, hideg hely miatt is. Vagy egyszerűen a gyökérzet elhalása is lehet egy ok. Ezek esetén nem lehet megfordítani a jelenséget. A novény fokozatosa elhal. Még egy ok is lehet a sárgulásra, ha vírusfertőzése van a növénynek.

Menteni csak úgy lehet, ha a még egészségesnek látszó részt levágjuk és újra gyökereztetjük. Vírus esetén még ez sem megoldás, mert már az is fertőzött, legföljebb nem látszik még. ekkor mindent el kell távolítani a többi növény közül.

De ne haragudj meg érte, ilyen rossz állapotú növénnyel nem mindennap lehet találkozni. Az egész növény szinte mind vízhajtásból áll. Ez a melegben, sötét helyen való teleltetéstől van. Ráadásul öntözve, vagy tápozva is lett. Ezek a növény legnagyobb ellenségei. A vízhajtásokat hiába veszed le és újra gyökerezteted, abból sem lehet rendes formájú növényt nevelni.  Sajnálom, de ezt le kellett írnom.

Előzmény: Molli0109 (8989)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.09 0 0 8990

Sziasztok!

Én már kitettem a kaktuszokat az erkélyre.

Szerintetek a most beigért 2 napos hideget (faggyal) kibirják kint?

Nem télálló fajok.  Cserepesek. Kigyókaktusz,  van köztük szőrös meg olyan amiknek nem tudom a nevét.

Meg van ilyen oszlopos nagy kutyatej féle is! (aminek kis levelek nőnek a kaktusz szerű törzsén ,télen elhullik)

Molli0109 Creative Commons License 2017.05.08 0 0 8989

Sziasztok!

Tudna valaki segíteni? Így néz ki a kaktuszom. Egy hét alatt besárgult, pedig előtte üde zöld volt, most meg olyan mint aki el akar pusztulni. Nagy hajtásai is vannak, azok nem látszanak a képen,csak ez a része. De a hajtások zöldek. Mit lehetne tenni? Köszönöm előre is.

[virgo] Creative Commons License 2017.05.07 0 0 8988

Sajnos közvetlenül nem.

Előzmény: Ádám(Szeged) (8987)
Ádám(Szeged) Creative Commons License 2017.05.05 0 0 8987

Szia.

Most jut eszembe. Te esetleg ismered Szegeden Barna Jánost?

Előzmény: [virgo] (8986)
[virgo] Creative Commons License 2017.05.03 0 0 8986

Na, ezek hamar kirohadnának tőzegben :D

Előzmény: Ádám(Szeged) (8985)
Ádám(Szeged) Creative Commons License 2017.05.03 0 0 8985

Ráadásul az olyan helyeken kivétel nélkül tiszta tőzegben vannak szerencsétlenek. Agyrém!

Előzmény: [virgo] (8984)
[virgo] Creative Commons License 2017.05.03 0 0 8984

Akár most, egy ilyen Echinopsis egy hónap alatt megkapaszkodik. Vannak sokkal lassabb ritmusú kaktuszok, van olyan növényem, aminek kellett egy év, mire begyökeresedett rendesen.

Pl ezek:

No de ilyet nem kapni a sarki virágboltban.

Előzmény: r.tonyo4 (8983)
r.tonyo4 Creative Commons License 2017.05.03 0 0 8983

köszi

És mikor a legjobb átültetést végezni?

Azt tudom, hogy télen, nyugalmi időszakban nem lehet, most viszont már jönnek a bimbók, sarjak.

Előzmény: garass (8982)
garass Creative Commons License 2017.05.03 0 1 8982

Az átültetést mindig a talaj minősége adja meg. Ha alacsony a tápértéke, illetve túlságosan összetömörödött, akkor itt az ideje az átültetésnek. A másik szempont pedig a cserép-növény méretaránya. Pontosabban átültetéskor a gyökérzet közötti talajt is érdemes fellazítani, kicserélni. Ekkor jól látható, hogy mennyire sűrűsödött el a növény gyökérzete. A túl hosszú szárakat érdemes késsel megrövidíteni, illetve van aki a gyökereket is ritkítja. A megmaradó gyökérzet mennyisége mutatja, hogy milyen méretű cserép a megfelelő. A túl kicsit hamar benövi és akkor leáll a fejlődésben, a túl nagy pedig túlzott gyökérképződést indukál. Továbbá a pangó talaj könnyen besavanyodhat, ami szintén nem kedvez a növény fejlődésnek és főleg a virágzásnak.  Tehát egy középút a jó megoldás. Ha gyökérkurtítást végzünk, akkor nem szabad nedves talajba ültetni. Főleg, ha vastagabb gyökérszárak is el lettek vágva. Meg kell adni a lehetőséget, hogy ezek a nyílt sebek beszáradjanak. Az öntözéssel is ezért várni kell egy-két hetet. Különben könnyen berothadhat gyökérről. 

Előzmény: r.tonyo4 (8978)
Ádám(Szeged) Creative Commons License 2017.05.03 0 0 8981

Én panelben élek, de van a családnak egy kiskertje a város határában, így csak télállókat tudok nevelni.

:)

Előzmény: [virgo] (8980)
[virgo] Creative Commons License 2017.05.03 0 0 8980

Akkor bocs, Pappékra gondoltam, ők tavaly is itt voltak.

Előzmény: Ádám(Szeged) (8979)
Ádám(Szeged) Creative Commons License 2017.05.03 0 0 8979

Te hova valósi vagy? Gyula? Szerintem nem ismerjük egymást. Én kizárólag télálló kaktuszokat tartok.

Előzmény: [virgo] (8977)
r.tonyo4 Creative Commons License 2017.05.03 0 0 8978

ha már itt vagyok akkor kérdezek:

Ezeket milyen gyakran kell átültetni? Számít a cserép mérete, vagy csak a földet kell kicserélni? Az egyik rózsaszín virágú már 23 éves, de a többi is 10-15-ön felül van és utoljára 5-6 éve lettek átültetve.

Előzmény: garass (8975)
[virgo] Creative Commons License 2017.05.03 0 0 8977

Jöttök Gyulára virágvasárnapon? Már ha az vagy, akinek gondollak :-)

én vetettem mesás magot 2015-ben meg 16-ban is, igaz nem Echinopsist, de azért akad közte déli növény is...

pl ezek: 

balra   MG 489.1 G. spegazzinii DJF 248 Amaicha del Valle, Tucuman, ARG    jobbra MG 489.73 G. spegazzinii v. punillense VS80   Salta (Cerro Zorrito) , ARG

Előzmény: Ádám(Szeged) (8976)
Ádám(Szeged) Creative Commons License 2017.05.03 0 0 8976

Szia.

Ezért kell Mesa garden vagy Alplains magot rendelni.

;)

Előzmény: [virgo] (8974)
garass Creative Commons License 2017.05.03 0 1 8975

Pedig a jó karban lévő Echinopsisok elvileg kisebb fagyokat is elviselnek. Persze ahhoz a talajának teljesen száraznak kell lennie. Ráadásul a virágzásuk is akkor várható nagyobb biztonsággal, ha télen teljes nyugalomban vannak. Ettől "parasztkaktusz", nem babusgatják őket télen.

Az E. eyriesii is inkább fehér, halvány rózsaszín, mint sárga virágú.

Előzmény: r.tonyo4 (8973)
[virgo] Creative Commons License 2017.05.03 0 0 8974

Tiszta növénye Magyatrországon legfeljebb annak van, aki élőhelyi magot vetett... a háztartásokban lévő Echinopsisok 95%-a viszont sarjról lett szaporítva.

Előzmény: Ádám(Szeged) (8972)
r.tonyo4 Creative Commons License 2017.05.03 0 0 8973

köszi

az oxygona lehet a rózsaszín, a sárga a eyresii.

Szóval parasztkaktusz  mindkettő. Télen elvileg védett helyen tartom őket (0;+5 fok), de sajnos az idei télen kettő is elfagyott.

Előzmény: Ádám(Szeged) (8971)
Ádám(Szeged) Creative Commons License 2017.05.02 0 0 8972

Ilyenek szoktak lenni: Echinopsis oxygona, Echinopsis eyriesii.

Előzmény: Ádám(Szeged) (8971)
Ádám(Szeged) Creative Commons License 2017.05.02 0 0 8971

Szia.

Echinopsis nemzetség, de hogy melyik milyen faj, az talán csak a virágok döntik el egyértelműen. Keresztül kasul vannak már ezek keresztezve, így baromi nehéz.

Előzmény: r.tonyo4 (8970)
r.tonyo4 Creative Commons License 2017.05.02 0 0 8970

sziasztok

tudnátok segíteni, hogy milyen kaktuszokvannak a képen? Két évvel ezelőtti nyári képek. 

Azóta a rózsaszín virágúak elkezdtek oszloposodni

köszönöm

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!