Keresés

Részletes keresés

Apostrophe Creative Commons License 2005.08.02 0 0 38
A haverod gepe hogy nem indult el?
be sem kapscolt?
elkezdett bootolni, es a boot kozben elszalt?

Amikor megjelenik a spash screen, es azt latod a kepernyon, hogy nyomja meg az escape gombot a reszletek megjelenitesehez, vagy ilyesmi, nyomd meg az escapet, fog 1 csomo mindenfelet kiirni. amikor elszall - felteve hogy a bootolasi folyamat kozben teszi - az utolso sor, ahol nem jelent meg az [OK] azt ird be ide.
Vagy ujrainditod az elobbit vegigcsinalod, amikor eltunik a splash screen irja hogy az interaktiv modhoz nyomd meg az i betut. figyelj oda, mert rovid ideig tart, amig megnyomhatod. ezutan mindig megkerdi, hogy ezt vagy azt a szolgaltatast elinditsa-e, es igy szepen kiszurod mi az ami elszall.

1 ennel jobb megoldas, hogy a lilo indulasakor a failsafe modban inditod a gepet. ez sok dolgot nem tolt be inditasnal, es csak konzolra bootol. Inditasz 1 mc nevu progit, -ha telepitetted - es elnavigalod magad a /var/log konyvtarba. itt talalsz 1 boot.log nevu fajlt. ennek a vegen vanak a legutolso bootolas uzenetei. ahol vegeszakad, az a szolgaltatas, vagy meghajto szalt el.

Aztan ha ez sem vezet eredmenyre, kezd el a biosban kikapcsolgatni a hardware elemeket. kezd az USB-vel, aztan hangkartya, halozati kartya, modem, soros port, parhuzamos port... Amikor 1et kikapcsoltal, utana probald meg felbootolni a gepet.
Tapasztalataim szerint, es ez nem csak a mandrivara vonatkozik, a laggyakoribb hiba ilyen esetben az USB, ugyanis a 2.6.9 utani kernelekben mar az uj USB driver van, ami alapertelmezeskent az uj, a windows fuggoseget mellozo bioszokra lett irva.
( parameterezessel javithato, nem kell panikba esni:) )
Amelyik hardware elem kikapcsolasa utan biztonsagosan bootol, ill muxik annal valamit at kell alitani, a meghajtojat parameterezni kell.

Es persze allitsd alaphelyzetbe a proessor orajelet, es/vagy a szorzot, a memoriakezelest tedd autora:) 1szoval az overlock-ot szunetd meg, ha van.

aztan folytatjuk...
Előzmény: szjozsi79 (35)
locsemege Creative Commons License 2005.08.02 0 0 37
Esetleg nem tuningoltátok a gépet? Órajelben túlhúzott processzor, alaplap, memória... Egyébként a Linux tényleg stabil, bár a 2.6-os kerneltree 2.6.10 előtti változataival gondok voltak. A kernel verzióját megtudod, ha terminálon beírod, hogy:

uname -r

Előzmény: szjozsi79 (35)
Wyfliff Creative Commons License 2005.08.02 0 0 36
Ilyen durva jelensegek miatt valami hardver hibat sejtek a dolgok hattereben.
Probaljatok meg <a href="http://www.sulix.hu/show_page.php?op=show&file=sulix.html" target="_blank">valami</a> CDrol mukodo linuxot inditani es egy badblocks /dev/hda-t nezni.
Egy memoria teszt futtatasa is hasznos lehet.
Előzmény: szjozsi79 (35)
szjozsi79 Creative Commons License 2005.08.02 0 0 35

Helló Mindenkinek!

 

Én most úgy gondoltam, hogy áttérünk a linuxra, egy ismerősömmel. Kezdők vagyunk, így a Mandrake 10.2-est választottuk, tekintve, hogy elég egyszerű a használata, meg a telepítése. Nos, két gépre telepítettük fel, az enyémre és a haveroméra. Az enyémen tökéletesen müködik, az övén nem. A probléma vele az, hogy feltelepítettük először neki, akkor ment is egy darabig, az internet miatt néha lefagyott, annyira, hogy csak újraindítással lehetett segíteni rajta. Aztán előfordult, hogy többször kellett újraindítani, és néha csak 5-6 próbálkozás után indult el. Aztán tegnap az történt, hogy egyáltalán nem indult el, mindig lefagyott, amikor a perifériákat kereste, meg a szolgáltatásokat akarta elindítani, 15-20 próbálkozás után, újra kellett telepíteni, de ugyanúgy lefagy indulásnál, az újratelepítés után nem is sikerült elindítani. A saját gépemen majdnem tökéletesen működik, néha lefagy, ritkán, de utána újraindul, és semmi baja. Szóval a haveromnál meg semmi. Az ő gépe úgy néz ki, hogy van egy AMD 1700+ processzora meg valami K7MM alaplapja, 256MB SD-RAM, egy DVD-író, 40 GB-os HDD, monitor, integrált hangkártya, videókártya, ennyi azt hiszem. Most teljesen használhatatlan a gép így. Mi lehet a hiba oka? A linuxot stabil rendszernek mondják ...

 

szép napot

SzJozsi

schgy Creative Commons License 2005.07.27 0 0 34
Attól függ.
Ha Suse és előzőleg kompatibilis maradt minden a Yast-tal az esetleges kézi belenyúlásnál, akkor mindazt, amit akar, megteheti a Yast megfelelő moduljaiban (System/YaST/Security and Users/Edit and create groups, vagy Edit and create users), no meg egy root-kent futtatott Konqueror-ral (System/File Manager/File Manager - Super User Mode).
Red Hat esetén ez annyiban más, hogy default-ként Gnome van, annak a menüjében meg nincs default-ban root-kén induló File Manager (Nautilus), tehát valahogy el kell indítani root-ként (konzol, script, ...), vagy KDE-t indítani, ha fenn van.
schgy
Előzmény: locsemege (33)
locsemege Creative Commons License 2005.07.27 0 0 33
Bár amit írsz, én arra gondolok, hogy létre kell hoznod egy (vagy több) csoportot, felvenni bele felhasználókat, aztán az illető directory-kra illetve file-okra használni root-ként terminálon a chown és chmod parancsokat. Előtte pedig elolvasni a manual-okat: man chown, man chmod.
Előzmény: Vlaszij (31)
locsemege Creative Commons License 2005.07.27 0 0 32
A usereket kezelő grafikus felület disztribúciónként változik, tehát segítene, ha leírnád, milyen disztribúció előtt ülsz. Az, hogy Linux, csak annyit jelent, hogy van egy Unix-like operációs rendszered, amelynek Linux a kernele.

Ha éppen Fedorát vagy Red Hat-et használnál, akkor Start menü (kalap) -> System Settings -> Users and Groups
Előzmény: Vlaszij (31)
Vlaszij Creative Commons License 2005.07.27 0 0 31

Sziasztok!

 

Alapvetően egy elég egyszerü kérdésem van aszem,de nekem fontos.

ezer éve nem ültem Linux elött.

hiba.. dehát itt minden billlgéccctermékkel van tele:)

 

szóval adott egy Linux server azon szeretnémrafikus módban megnézni a felhasználókat és a jogosultásgaikat és szeretnék egykét embernek írási jogot adni.

Hogy kellene?

 

thx:)

NevemTeve Creative Commons License 2005.06.28 0 0 30
Szerintem sikerült, különben újra írtál volna...
Előzmény: a_x (29)
a_x Creative Commons License 2005.06.28 0 0 29
Na most ugrik a majom a vízbe.
Egy életem - egy halálom, bootolok!
Előzmény: NevemTeve (28)
NevemTeve Creative Commons License 2005.06.28 0 0 28
Én, ha neked volnék, csinálnék egy boot-floppyt, valahogy így:

bzImage - a /boot/könyvtárből átmásolva
lilo.conf.floppy - lásd lentebb
map - lilo hozza léter

lilo.conf.floppy tartalma valami ilyesmi:

# /etc/lilo.conf.floppy

boot=/dev/fd0
map=/floppy/map

vga=normal
install=menu # user interface: text/menu/bmp
menu-scheme=wr:bw:wr:Yr # white/red: blue/white: white/red: yellow/red
menu-title="Válassz!"
#delay=100
prompt
timeout=200
compact

default=Floppy

root=/dev/hdb1 # root fs for linux
read-write

image=/floppy/bzImage
 label=Floppy
 read-write

other=/dev/hda1
 label=HDA1
 table=/dev/hda

other=/dev/hdb1
 label=HDB1
 table=/dev/hdb

Ezt egy lilo -C /floppy/lilo.conf.floppy paranccsal kellene érvényesíteni (ez a Winchesteren nem ront el semmit), újraindítani, BIOS-ban a felcserélést megszüntetni, azután valahogy (HDA-ról, ha az nem megy akkor floppy-ról) boot-olni.
Ha már valahogy bejutottál a linux-ba, akkor már helyrehozhatod a lilo.conf-ot és a rendszered meggyógyítható.
Előzmény: a_x (27)
a_x Creative Commons License 2005.06.28 0 0 27
root@axbunt:/etc # lilo
Warning: '/proc/partitions' does not match '/dev' directory structure.
Name change: '/dev/dm-0' -> '/dev/evms/hda1'
Warning: /dev/hda is not on the first disk
Warning: The boot sector and map file are on different disks.
Added Linux *
Skipping /vmlinuz.old
Added Windows1


Ebből nem lesz baj? Nem merek így bootolni.
Előzmény: NevemTeve (26)
NevemTeve Creative Commons License 2005.06.28 0 0 26
Állítsd vissza az eredeti állapotot!
Azaz legyen a primary master winchester az elsődleges (0x80, hda), a slave a másodlagos (0x81, hdb)!
A lilo települjön a hda-ba (MBR-be, boot=/dev/hda), a hda1-et ne piszkáljuk!
Előzmény: a_x (25)
a_x Creative Commons License 2005.06.28 0 0 25
Sziasztok, a következö a problem:

Két vigyó van a gépben, hda1 és hdb1 partíciók. A hda1-en van egy w98, a hdb-re tettem egy ubuntut. Eloszor szokasos módban felraktam, feltette a grubot a hda1-re, ami annak rendje módja szerint tette is dolgát, tudtam indítani vindózt és bantut is.
Aztán jött a bénázás. Letöröltem az ubuntu particiot, mert másik oprendszert akartam rakni, de az nem ment föl, végül visszaraktam az ubuntut, immár expert módban liloval. A lilo a hdb-re fészkelte be magát. (Kéretik nem anyázni, tudom, hogy én vagyok a béna)
Na most a következö a figura: ha a biosban az 1.sz vinyót állítom be boot eszköznek, akkor elindul a grub, de magába roskad, mivel kitöröltem alóla a partíciót. Ha a 2.sz vinyót, akkor elindul a lilo és mindenféle kérdés nélkül behúzza az ubuntut.
Tehát a vindózert nem tudom bootolni. (Tudom nem nagy katasztrófa, de azé mégis..

a lilo.conf így néz ki:


boot=/dev/hdb
root=/dev/hdb1
install=menu
map=/boot/map
delay=100
vga=normal
default=Linux
image=/vmlinuz
label=Linux
read only
other=/dev/hda1
label=Windows1

Hogyan tudnám rávenni a lilot, hogy a vindózt is elindítsa?
creatorjam Creative Commons License 2005.06.27 0 0 24

Szeva Mindenkinek!!

 

Segítséget kérnék: Kb egy hete Linux-ozok (SUSE Linux 9.1 magyar CD1 (PCWORD)), és nem tudok netezni rajta (Konqueror, bajai vagyok Dialup, Emitel) mindent beállítottam, amit kell de nem megy(Belső modem LT), elöször mikor próbáltam az Itmodem csomag miatt szolt azt letöltöttem a netről es beállítottam, ezután probáltam kapcsolódni a netre (Kinternet) és ezt a szép üzit kaptama naplópba:

 

SuSE Meta pppd (smpppd-ifcfg), Version 1.16 on jamlinux.
Status is: disconnected
trying to connect to smpppd
connect to smpppd
Status is: disconnected
Status is: connecting
pppd[0]: Plugin passwordfd.so loaded.
pppd[0]: --> WvDial: Internet dialer version 1.54.0
pppd[0]: --> Initializing modem.
pppd[0]: --> Sending: ATM1
pppd[0]: --> Sending: ATQ0
pppd[0]: --> Re-Sending: ATM1
pppd[0]: --> Modem not responding.
pppd[0]: Connect script failed
Status is: disconnected
pppd[0] died: Connect script failed (exit code 8)

 

probaltam átállítani /dev/modem-re meg a többire is de ugy sem ment , ezután bekapcsoltam a primiív módot de úgy sem ment, ja amíg azt nem kapcsoltambe a ddig kiirta, hogy nem tudja megnyitni a soros portot(asszem)

 

plz help gyorsan  remélem moindent leírtam amit kell..

 

előre is köszi: jam
  

tucka Creative Commons License 2005.06.25 0 0 23
bocs, az alsó ábra szerint megy, csak szétbombáznak tüzfal nélkül
tucka Creative Commons License 2005.06.25 0 0 22

Sziasztok!

 

Hosszú leszek...:)

 

Lényeg van egy debian tüzfal amit most már le tudok állitani shutdown -h now :) lsd pár sorral lejebb

Szal kaptunk ki tudja kitől egy Asylum VOIP kütyüt amivel neten lehet telefonálni.

Beüzemeléskor a telefon megy de az internetet nem lehet elérni gépen keresztül.

Megpróbálom lerajzolni sematikusan:

 

 

                                 igy nem megy firewallal

tel.line                       

......[ADSL MODEM].tel out ......... tel.in [VOIP] tel.out....[telefon]

      [ADSL MODEM].inet.................inet [VOIP] inet...[firewall]..[switch]...comp1..x

 

 

                                 igy nem megy, szétbombáznak

tel.line                       

......[ADSL MODEM].tel out ......... tel.in [VOIP] tel.out....[telefon]

      [ADSL MODEM].inet.................inet [VOIP] inet....[switch]...comp1..x

 

Szal, hogy kéne kiszürni a tüzfalon belül a hibát egy lámának is mint nekem?

Kérlek ez feladat, megoldása érdekel, nem egyébb skypie vagy alternativák.

Előre is köszi mindent, ha leirjátok lépésenként megtom csinálni tuti,sziasztok

Ha nem ugy jelenik meg ahogy megrajzoltam megőrülök

 

 

 

           

 

 

 

locsemege Creative Commons License 2005.06.16 0 0 21
Azt nem tudtam, hogy a csoport tagság ilyenkor nem számít, de legalább most megtanultam. Nem gúnyolódni az fstab módosító scripten! :) Arról van szó, hogy a Fedora úgy kezeli a removable device-okat - pl. egy pendrive-ot -, hogy amikor bedugják a csatlakozóba, a kernel ezt észreveszi, s a hotplug indít egy scriptet, amelyik az új eszközt felveszi az fstabba. Létrehoz egy üres directory-t a /media-ba mountpoint gyanánt. Innentől kezdve akár grafikus utility-vel fel lehet mountolni az eszközt, használat után pedig umountolni. Az eszköz eltávolításakor a hotplug indít egy másik scriptet - vagy ugyanazt más paraméterrel -, amelyik kiirtja az fstabból azt a sort, amelyik ehhez az eszközhöz tartozott. Ha pedig valakit zavar ez a lehetőség, a chattr segítségével kőtáblára vésheti az fstabját, és akkor senki nem nyúl hozzá. Ez nem erőszakos megoldás, a hotplug scriptjei tudnak arról, hogy lehet, nem sikerül az fstabot módosítani, mert a gép gazdája így akarja. Tehát semmi akadálya annak, hogy Fedorát használva Debian feelingben legyen része bárkinek is, különösen akkor, ha valaki arra is gondosan figyel, hogy ne nagyon frissítse a programcsomagokat. :)

Korábban valahol hald-t írtam hotplug helyett, ezért bocs. Bár úgy tudom a hald gyűjt infót a hardware-ről.
Előzmény: NevemTeve (20)
NevemTeve Creative Commons License 2005.06.16 0 0 20
A stickyvel azt lehet elérni, hogy más ne tudja letörölni a file-t. A más alatt azt értem, aki nem tulajdonos vagy csoporttag.
Egészen pontosan: törölheti a file-t a könyvtár tulajdonosa, a file tulajdonosa és a root, a csoporttagság nem számít.

A /etc/fstab problémáját nem értem, nálam nem írja felül senki, legfeljebb én magam... gondolom nálad valamilyen program "segíteni" szeretne... pedig akinek "segítő" programokra van szüksége, az szerintem nem UNIX-ot használ...
Előzmény: locsemege (19)
locsemege Creative Commons License 2005.06.16 0 0 19
A stickyvel azt lehet elérni, hogy más ne tudja letörölni a file-t. A más alatt azt értem, aki nem tulajdonos vagy csoporttag. Itt pedig arról van szó, hogy pl. az fstab esetében a jogok, tulajdonos, csoport: 644, root, root, az attributum immutable (i), így még a root joggal futó processz sem tudja felülírni az fstabot. Szerintem a /tmp-ben lévő file-okat a root bármikor felül tudja írni, bár nem próbáltam ki, az igaz.
Előzmény: NevemTeve (18)
NevemTeve Creative Commons License 2005.06.16 0 0 18
Olyasmit említettél, hogy egy könyvtárból ne tudjon törölni az, akinek egyébként van írási joga... egyébként a sticky bittel lehet valami hasonlót csinálni...
Előzmény: locsemege (17)
locsemege Creative Commons License 2005.06.15 0 0 17
Ezt írja az 'i' attributumra:

A file with the 'i' attribute cannot be modified: it cannot be deleted
or renamed, no link can be created to this file and no data can be
written to the file. Only the superuser or a process possessing the
CAP_LINUX_IMMUTABLE capability can set or clear this attribute.


Egyébként a módszert a Fedora fstab-sync-jének manuálja ajánlotta.
Előzmény: NevemTeve (16)
NevemTeve Creative Commons License 2005.06.15 0 0 16
Hát, ahogy gondolod... szerintem nem szabad belemenni mindenféle nonstandard zsákutcába... egyébként nem láttam olyan attribútumot, ami a könyvtár elemeinek törlését szabályozta volna
Előzmény: locsemege (15)
locsemege Creative Commons License 2005.06.15 0 0 15
Reális veszély, hogy kihal az ext3? Mert ha nem, a probléma áthidalható úgy, hogy legközelebb is ext3-at használok. Egyébként az egész úgy merült fel, hogy a két napja megjelent Fedora 4-ben olvasgattam az fstab-sync manualját, és a hald által közvetve történő fstab módosítás tiltására ajánlották a chattr +i /etc/fstab-ot. Utána olvastam man chattr-ot, és hirtelen úgy éreztem, hogy eddig valami kimaradt az életemből.
Előzmény: NevemTeve (14)
NevemTeve Creative Commons License 2005.06.15 0 0 14
Sőt, most látom hogy a kérdés még csak nem is az ACL-re vonatkozik... A chattr remek dolgokat tud, éppen ezért használata ellenjavallt... akarom mondani, a remek dolgok, amiket tud ext2/3 specifikusak, tehát nem érdemes megszokni őket, mert lehet hogy holnaptól 'reiserfs'-t használunk (vagy bármi mást)
Előzmény: NevemTeve (13)
NevemTeve Creative Commons License 2005.06.15 0 0 13
Én speciel az ACL-t nem szeretem és nem használom, de egye fene, ha lesz időm kipróbálom...
Előzmény: locsemege (12)
locsemege Creative Commons License 2005.06.15 0 0 12
off

Keresek egy NevemTeve névre hallgató sivatagi jószágot! :) Mivel több évi Linux használat után kimaradt az életemből az ext3 lehetőségeinek kihasználása, arra gondoltam, hogy a tőled megszokott higgadt precizitással prezentálhatnál a FAQ-ban a chattr-ról illetve a file attributumokról egy kis értekezést. Valami azt súgja nekem, talán nem én lehetek errefelé az egyetlen, aki kizárólag a jogosultságokkal próbált operálni, pl. directory-ra nem adtam írási jogot, ha azt akartam, hogy a benne lévő file-okat ne lehessen letörölni. Úgy látom, erre akár file-onként, finomabb, elegánsabb megoldás is létezik a chattr segítségével. Mindnyájunk okulását szolgálná. Előre is köszi!

on
NevemTeve Creative Commons License 2005.06.15 0 0 11
crontab nevű állat pont erre jó: időzítve lehet programokat (pl shutdown) futtatni.
Előzmény: tucka (9)
mac Creative Commons License 2005.06.14 0 0 10
Hát... Sztem a CTRL_ALT_DEL billkombóval.
Vagy nem az egész gépet, csak a tűzfalat akarod?
Előzmény: tucka (9)
tucka Creative Commons License 2005.06.14 0 0 9

Sziasztok!

 

Lenne egy kérdésem, van egy debian tüzfal és a nap végén le szeretném állitani, power off nélkül hogyan tehetem meg?

 

Előre is köszi minden segitséget.

... és bocsi az offtopic ért

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!