Tél után próbáltam begyújtani, de nem sikerült, illetve kb fél óra után sikerült, akkor égve maradt, viszont ez után az automata gyújtás nem kapcsolt ki, folyamatosan szikráztatott még akkor is amikor égett. Ma reggel próbáltam újra begyújtani, de nem sikerült. A kémlelőnyíláson keresztül kompresszorral kifújtam, jött is belőle kosz. Olyan mintha az őrláng nem úgy égne, mint kellene Lehet hogy ezért nem érzékeli a kellő hőt a thermoelem.
Mit gondoltok? Mi lehet a hiba? Hogy lehetne jobban kitisztítani a fúvókát?
Valamint ahogy levettem a kémlelőnyílást, a csillámlemez alatt és felett volt egy zöld kis tömítés. Ez teljesen szét volt szakadva. Mivel lehetne ezt helyettesíteni (a gyárin kívül), milyen anyaggal?
Sziasztok! Ausztriában az autópályán hogyan kell a vontatmányt matricázni? A neten folyton arról írnak, hogy 3,5T alatt az autóra kell csak tenni. De mi van, ha az egész vontatmány nehezebb? Lancia Voyager+Hobby 495 a jelen esetben...
Ha elég rövid a sebességváltó fokozat és nem csúszik el a traki kereke a (pl vizes) füvön, akkor minden további nélkül elvontat egy lakót. Bár, ha megsüllyed a kerék alatta föld, abból azért nehezebben rángatná ki a traktor a lakót.
A moverrrel még lehet gondod: kell hozzá akkumulátor, ami nem biztos, hogy van az új lakódban. Ha teszel bele akkumulátort és hozzáadod a mover tömegét is akkor már lehetséges, hogy megközelíted a lakód maximális megengedett össztömegét. Érdemes megmérni a lakó tömegét, függetlenül a forgalmiban szereplő adatoktól, mert bele rakod a gázpalackot, némi vizet, esetleg a szürkevíz tárolóban is maradt még valamennyi víz, vagy a WC kazettát nem tudod kiüríteni és vinni kell magaddal és máris +50-60kg-mal lesz nehezebb a gép. Magyarországon nem nagyon valószínű, hogy menet közben kivesznek a forgalomból egy tömegmérésre, de Németországban és Ausztriában ez lehetséges, aztán jöhet a bünti.
Igen, az enyém is annyi és egyedül is el tudom tolni, de ketten rossz talajon is így egy kerti traktorral minden bizonnyal..........feltéve ha a lakó futóműve gurulóképes és nem szorul.
Még csak tervben van egy kisebb lakókocsi vásárlása. El tudnék vontatni egy kb 800kg-os lakót egy kb 200cm3-es és velem együtt kb 200kg-os fűnyíró traktorral telken belül? A traktorban is teljesen kezdő vagyok. A terep sík és füves, de azért nem olyan egyenletes, mint egy betonút. Ezt átmeneti megoldásnak tervezem, később kapna egy moovert.
Mielőtt megvettem a saját lakómat, nekem azt javasolták, hogy a kocsi saját tömegének 2/3-ánál ne legyen (sokkal) több a lakó össztömege. Így stabil lesz a vontatás, emelkedőn is el tud indulni a szerelvény, kevésbé rángatja a lakó a vontatót. Én betartottam az ajánlást: 1200 kg-os Dusterrel vontatom a 850kg-os lakómat. Nincs gondom se a haladással, se a gyorsítással, se a megállással.
A kérdés szükség van-e mosdóra, wc-re vagy sem? Nekünk pl. nem kellett mert nem nomádkodunk hanem csak kiépített kempingekbe megyünk és így könnyebb volt a választás. Egy büstner clubot vettünk tavaly ami 800kg-os össztömegű és így a cliónkkal is tudjuk húzni vagy a vejemék a swifttel, épp pár napja láttam egyet a jófogáson amit elég olcsón is árultak. Elvileg 4 személyes, de inkább 3-nak kényelmes, de mi is 2-en használjuk és úgy még akár nagy is, az elősátor is nagy abban választottunk le egy kis sarkot mobil wc-nek mert azért az nem rossz éjszaka ha van. Az általad leírt autóval nagyjából ez lehet a megoldás és csak a pénz szab határt a lehetőségeknek.
Mindenképpen a lehető legkisebbet válaszd (3,20-3,80m között kb), a Corsa nem egy kimondott vonójármű. A többi pedig az igényektől függ. Kempingekben tervezitek, vagy önellátóan? Előbbi esetben a fürdőszoba nem fontos, utóbbiban pedig elég sok plusz súly lesz az energiaellátás például...
milyen lakókocsit tudnátok ajánlani 2 felnőtt részére? Igazából még teljesen ismeretlen a párommal ez a téma,teljesen laikusak vagyunk. Ami biztos a vonójármű egy 1,3 CDTI Corsa lesz (N1 kategória). Fix horgos,a vontatható tömeg fékezetten v ráfutófékkel 1030kg,fék nélkül vagy fékezetlenül 635 kg.
Nagyjából 1 éve mi is ennyiért kerestünk és le is írtam ide miket tapasztaltam, gyakorlatilag beázás és penészmentes nem találtam kivéve amit hatalmas szerencsével sikerült kifognunk. Állítsd be a hirdetési oldalakon, hogy jelezze azonnal ha feltesznek egyet és hátha szerencséd lesz.
Köszönöm a választ! Megkérdezhetem hogy Egernél mi volt a gond? Ott épp lenne több lakó is ami tetszik de sokat kell utazni. Az oroszlói kontaktot szívesen fogadom!
Köszönöm a részletes választ! Az igényeket sikerült már elég jól körülhatárolni, jelenleg elég sok lakó meg is felelne, legalábbis papíron és képek alapján.
"...hogy minden olyan legyen, amilyennek lennie kell..." - ezt úgy értettem, hogy ha valamire azt írják hibátlan állapot, akkor ne legyenek aknák mondjuk a beázással. De pl épp az érdieknél nagyon leharcolt lakókat láttunk, koszosan, süppedős padlóval, megsárgult műanyagokkal és teljesen lemattult külsővel. Nagyon furcsa volt mert a képek alapján ez nem jött le és a hírük alapján sem erre számítottam.
Pedig Érd nem rossz, a másik kettő nekem nagyon nem volt szimpatikus anno, amikor kerestem. Esetleg egy oroszlói srácot tudok ajánlani, sok lakókocsit hoz be, eddig mind olyan volt, amit ígért. Ha kell, megadom az elérhetőségét. Más: csak tanácsként mondom, először magaddal beszéld meg, hogy mekkora, és milyen elrendezésű lakókocsit keresel; a felszereltséget, extrákat bármikor lehet bővíteni, az elrendezése viszont eléggé fix. Ha nem vagy biztos magadban, érdemes több típust is kipróbálni (bérelni pár napra), akkor talán könnyebb dönteni.
Az érdiekkel én is próbálkoztam: nem jött be. Készleten nem volt, amilyet szerettem volna, külföldről meg nem akaródzot behozni nekik, hiába küldtem a hirdetést. A telephelyi telefonszámon egy alkalmazott ül, aki nem veszi fel a telefont napközben, csak délután, zárás előtt kezd visszahívogatni, de érdemi információval nem tud szolgálni. Ha megkapod a főnök telefonszámát, akkor egy lépéssel beljebb vagy, bár ő sem vett engem túl komolyan; nem érezte, hogy pénzt szeretnék nála költeni. Valószínűleg azért, mert én is ezt a 2mFt körüli/feletti árat céloztam meg, amin kicsi a haszonkulcsa. Ha egy 8mFt-os lakót akartam volna venni, biztos jobban ráért volna foglalkozni az ügyemmel. Az általad felsorolt többi céget nem ismerem.
A megoldás az lett, hogy kerestem egy importőr céget, aki behozta nekem a kiszemelt példányt.
"...hogy minden olyan legyen, amilyennek lennie kell..." én először összeírnám a helyedben az összes műszaki paramétert/felszereltséget/extrát, hogy mire van neked személy szerint igényed. Pl.: hány férőhelyes, mekkora össztömegű, milyen hosszú, WC-s, WC+zuhanyzós, fűtés, munkaakkumulátoros, napelemes, elősátras, hol tárolod, stb, stb, stb. Ha ez megvan, akkor kezdődhet a (hosszas) keresgélés. Magyar piac elég szűk, érdemes külföldön (is) keresgélni. Főleg holland, német esetleg osztrák piacon. A franciákat, spanyolokat el kell engedni: azok messze vannak és elég lelakott a felhozatal. A briteknek a bal oldalon van az ajtaja és mióta nem EU-s ország, azóta a behozatal is macerásabb.
Ha kitaláltad a peremfeltételeket, akkor szűkítsd a kört 3-4 kiszemelt típusra és azokat keresgesd a különböző hirdetési platformokon.
A magán import sem járhatatlan út, de sok bosszúságtól kíméled meg magad, ha megbízol egy behozatalban jártas céged: megéri a plusz költséget. A cég intézi a papírmunkát, neked csak az állapotot kell felmérned, az meg nem olyan ördöngősség: ne ázzon be, ne legyen összetörve (1-2 karcolás/horpadás/benyomódás belefér). A felszereltséget ki tudod próbálni te magad is (gáz, fűtés, hűtő, világítás, vízrendszer, gumik), ehhez nem kell szakértő. Alvázszám, tulajdonos rendben legyen.
Tudnátok abban segíteni hogy merre érdemes kezdő lakókat (2-3M) keresni? Eddig a Lakókocsipark-Érdet, a váci Szavatolt és Lakókocsi Egert néztem, de nem tudom mennyire megbízhatóak. Teljesen kezdőként most az is szempont hogy minden olyan legyen, amilyennek lennie kell..Köszönöm ha segítetek.
Még az is lehet, bár még van motor és azt is vinni kéne a stílszerűség kedvéért. Mivel a motoros fórum halott így elvesztettem a kapcsolatot mindenkivel az évek során akik résztvettek rajta meg hát a kor sem múlt nyomtalan a téli sátrazáshoz viszont ahogy írod a lakó új távlatokat nyithat a jövőre.:)
A Jawadat láttam korábbi találkozók fényképein. Idén is -7 fok volt hajnalban. Közösségi médiával én is hadilábon állok, ezen a honlapon meg szokott jelenni a téli találkozó: https://andride.eu/hu/esemenyek/european-bike-week . A nyári sajnos nem. A tavaly nyáriról én is lemaradtam, mert nem tudtam kideríteni, hogy mikor volt. Az egyik szervező szerint már túl népszerűvé nőtte ki magát a rendezvény, túl sok az ember. Ezért egyre kevésbé népszerűsítik az egyes alkalmak pontos dátumát, hogy megmaradjon a családias hangulat. Bár első sorban motoros rendezvénynek indult (az Elefaten Treffen mintájára), de most már többen is autóval, lakókocsival, lakóautóval jönnek. Nem kizáró ok a nem motorral való érkezés. Most már nem először vettem részt a party-n, úgy látom nem az érkezés mikéntje a fontos, hanem a részvétel, a jó hangulat. Akkor jövőre találkozunk lakóval?
Az első 3-4-en ott voltam ugyan nem szervezőként, de tényleg jó buli, a nyári hőbaglyokon lányaim is jelen voltak, még mindig az elsők szervezik? Az elsőn egy oldalkocsis jawa-val voltam és -7 volt reggelente a sátor körül a nyáriakon még a lányaim is voltak, az a motoros fórum amin elkezdődött mára kihalt én meg nem közösségizek így nem tudom mikor szerveződik pedig mot lakóval kényelmesebb lenne.:)
Tavaly valamelyik kínait 20 alatt adta volna helyi gumis ugyanebben a méretben mert a mienk is ilyen, nekem a kínaiakkalnkamionnál sem volt gondom azon kívül, hogy csúszkálnak, de szét nem robbant egy sem, szálszakadás még 10-15 éve előfordult, de ma már nem annyira, de attól is legfeljebb rázni kezd.
Nálam ez a C-s, vagy nem C-s kérdés éppen határeset. A gyári méret 175/70R13, aminek a terhelés indexe 82T, vagyis 475 kg. Ennek a duplája 950 kg, ami csak 100 kg-mal több, mint a 850 kg-os össztömegű lakóm. Ez - szerintem - elég karcsú, de akárhogyis nézzük ez a gyári ajánlás. A C-s változat 175/80R13C, ami egy kicsit nagyobb átmérőjű, mint a gyári. Ez még talán el is férne a kerékjáratba, de az ára is 10-15eFt-tal drágább darabonként. Namost nekem mindjárt 3 db-ra lenne szükségem, mert a pótkerék még régebbi, mint a futó kerekek. Az ismert márkás darabok további 10-15eFt-tal drágábbak a noname-ekhez képes. A lecke fel van adva, amit a szezonkezdésig el kellene döntenem. És ez még csak a méret és az ár. Hol van még a minta, téli/nyári/4évszakos?
Nekem is öreg, de mély mintás van hisz az elődé volt nagyon sokáig, de igazából évente csak 2x húzta a kempingbe ahol egész nyáron állt, tavaly mi is pár km-re húztuk, de idén talán megyünk külföldre is vele és én is csak C-s gumit tennék fel abból is aminek a hosszmintája a jellemző bár kis méretben nem ez a szokásos.
Az én lakóm 850 kg össztömegű. Az előző (és előző előtti) tulajt ugyan kiszolgálta a nem C-s gumi, de mivel már 10 évesek (és ugyan nem kopottak) ki akarom cserélni őket. Ha már csere, akkor én is C-st fogok tenni rá. Az sokkal jobban tolerálja a nagy terhelés alatti atrocitásokat.
Szerintem a C-s gumi a lényeg, hogy erősített, nagy teherbírású legyen. Lakókocsik gumiai az esetek 99%-ban nem futják le a mintázatot, hanem elöregednek és ezért lesznek cserések. Ha neves (és általad ismert) gyártótól választasz, akkor biztos nem fogsz mellé. A kevésbé ismert gyártók sem biztos, hogy rosszak (főleg lakóra), de legalább olcsóbbak. Nem tartom valószínűnek, hogy az olcsóbb gumi ne tartana ki 8-10 évig, normál használat mellett és itt most nem a defektre, vagy a kátyú okozta gumisérülésekre gondolok. Mindenki más márkára esküszik, így egyöntetű választ sem fogsz kapni.
Sziasztok! Lakókocsira milyen márkájú gumit ajánlanátok? A nagy neveken kívül az összes ismeretlen számomra... A lakó 1350 kg-os, 185R14C-s gumi van rajta. Előre is köszi a hozzászólásokat! Üdv: István
Amelyiknek magas a súlypontja vagy lökdösheti a szél (ponyvás, lakó stb.) ott jól jöhet és igazából a drágábbakra szerelnek is mechanikus stabilizátoros vonófejet.
Szerintem a kamion egy komolyabb cucc, mint egy lakókocsi. Az autók töredéke húz lakókocsit (vagy más nehéz pótkocsit), nem éri meg a gyártóknak kifejleszteni/adaptálni egy ilyen rendszert személygépkocsikra (és utánfutókra).
"...sebváltót hátramenetbe, és leugrott a kuplungról"
Hát ez elég brutális módszer! És nem is veszélytelen! Azért arra kíváncsi lennék, hogy ez milyen vizsgálati eljárásrendbe van beleírva. Ez is azt erősíti, hogy nincs eszközük a szakszerű méréshez.
Nekem műszakiztatásnál ellenőrizték az Újpesti autóklubban a ráfutóféket fékpadon.
Min 15 éve, alany egy Bastei volt felállt a szerelvénnyel a nem padlószinten levő fékpadra, a lakó kerekei a görgőkön álltak, betette a sebváltót hátramenetbe, és leugrott a kuplungról.
Rám a szívbaj jött, de megúszta a procedúrát a lakó és a kocsi is. A vizsgán átment, én azóta messze kerülöm a helyet. Volt már hogy a lengészcsillapítót vizsgálák, de ahová mostanság járok, csak szemrevételezéssel ellenőrzik a lakót.
Mellesleg, ha nem is veszik észre, de véletlenül történik egy baleset, amiben teljesen vétlen vagy, és találnak egy illegál cuccot a szerelvényeden, akkor viszed a balhét.
Szerintem sem, nagy eséllyel azt sem tudnák mi ez bár ha igen akkor mivel utólagos módosításnak tűnik főalkatrészben ezért nagy herce-hurca lenne ha egyáltalán engedélyeznék, de ahogy írod még nem tartanék ettől.
Kamionozok, szervizelek, fékezéskor először a pótkocsifék kezd fogni épp azért, hogy stabil maradjon a szerelvény, ez egy elég jó cuccnak tűnik bár érdekes, hogy a sofőr szabályozza és nem automatika, de a kamionok többségén is van külön pótkocsifék igaz a fiatalabbakon ez csak kis sebességnél működik, de a régebbieken bármikor működött. Vagy 15 éve a pótok már mind kanyarban is ha veszélyesnek ítélt dőlést éreznek befékeznek a sofőrtől függetlenül ugyanez szintén régi dolog a lakóknál is persze csak a nagyobb, drágábbaknál, nekem ilyen nincs rajta, de nem lenne rossz akár a jelen készülék sem.
Szerintem nem bukna meg emaitt a vizsgán. Ugyanis nem ellenőrzik, nem vizsgálják. Tapasztalatom szerint nem csak Magyarországon. Az osztrák lakóm friss osztrák vizsgával a háta mögött is rosszul beállított fékkel vettem meg. A magyarországi forgalombahelyezés alkalmával sem vizsgálták a féket. Nekem kellett az átvétel után beállítanom, mert nem igazán fogott (szinte semmit). Ezek után, ha valaki tesz bele egy rásegítést, szerintem nem tűnik fel egyetlen vizsgabiztosnak sem. Szerintem nincs is eszközük a ráfutófék ellenőrzésére (az átmenő fék nyilván más).
Ismerem az ATC rendszert (jó drága), és a stabilizátort is, az enyémen AKS 2004 van. Amit viszont keresek, az egy olyan elektromos fékező rendszer,,ami a vontatóautóban a műszerfalon megnyomva egy gombot fékezi meg csak a lakókocsit rádiójellel.
Tudom hogy létezik ilyen, régen láttam ilyet de sehol nem lelem a neten, ez töredékébe kerül az ATC rendszernek
Ez sem olcsó, de az ATC árához képest, ez filléres árú, ráadásul az európai méretekhez elegendő, ha betartjuk a sebességghatárokat, bár van mikor kicsit elengedem a szerelvényt, de az ésszerűség határán belül, és elég a WS 300.
Rákerestem, amit javasoltál. Érdekes szerkezet. Eddig csak nagy tömegű amerikai lakókocsikon láttam ilyet, európaiakon nem. Az én öreg lakómon nincs ilyen, de ha tartom a megfelelő súlyelosztást, akkor nincs gondom a stabilitással. Van egy oktató videó is erről: https://www.youtube.com/watch?v=JeEEC5eVNCk&list=PLG5Om1_yP8jl_9zfIb-zrYP-_Nro1q1xq
Sziasztok! Szeretnék a 2004-es Bailey Senator lakókocsimra nyomógombbal működtethető elektromos féket szereltetni, ami riszálás (swaying) esetén akár életet ment a lakókocsi megfékezésével.
Milyen ilyen rendszereket tudtok, és hol lehetne ezt beszereltetni?
Na ez azért már nem olcsó. :) Majd a nyáron csak látom valakinél felszerelve ezt és akkor eldöntöm. Még a kívülre szerelhető fellépő kapaszkodót nézegettem, de 60000-ért még nem akartam megvenni.
Van egy ismerősöm akinek infomatikai vállalkozása van. Rendszeresen vásárol alkatrészeket olyan webshopokból amik nem hajlandóak Mo-ra szállítani, de ezen a szolgáltatón keresztül simán és legálisan! megy.
Ez tényleg érdekes lehet bár a magam tükörkeretét nézve nem tudom, hogy a rázkódástól nem repedne, törne el? Szívesen megnézném közelebbről ha itthon lehet kapni valamelyik kereskedőnél.
Azért kicsit csalóka, hogy amint nem német címre rendelsz az Obelinknél, hanem magyr címre, rögtön magyar Áfa ugrik rá, és a szállítás sem ingyenes. Így 125,95 Euro a fizetendő.
Nekem pont ilyen célra van egy német továbbpostázó címem, ahová beérkezik a csomag a nevemre, Ők átragsztják rajta a címet a tényleges magyar címre, és DHL-lel olcsón postázzák.
Persze a szállítási költség függ a mérettől, súlytól.
Amint az Obelink elpostázza a német címre a tükröket, és az oda megérkezik, pontosan megtudom majd mondani mennyiért kapom kézhez Bp-n.
Ezek a gumis kiegészítő tükrök pont semmit sem érnek max annyit hogy ha van nem büntetnek meg A fényezést ledörzsölik a tükörről rezegnek semmit nem látni bennük egy kalap ... az összes .
Én is vettem kiegészítő tükröt hisz kötelező, de tartok tőle, hogy ledörzsöli a fényezést a burkolaton na meg rezeg mint állat igaz nem egy drágát választottam mert amivel többnyire húzom az elég széles autó és a gyárival is eleget látok tolatni is viszont a másikhoz tényleg kell, de az alig múlt 3 éves és nagyon nem akarom összekaristolni.:)
Jól néz ki! Mondjuk az ára is :-( Most, hogy már megvettem a saját kiegészítő tükrömet, nem nagyon akaródzik újabbat venni. Kicsit rezeg menet közben - ez igaz - , de meg lehet szokni. Parkoláskor és manőverezéskor meg nincs gondom vele. Azért köszi a tippet, majd ha újat kell vennem visszatérek rá.
Kicsit körbenéztem a honlapon, amit ajánlottál. A kiegészítő tükör jó áron van ( https://www.obelink.de/obelink-wohnwagenspiegel.html ). Én kb. a 3x -osáért vettem itthon, igaz az holttérfigyelős széles látószögű kiegészítő tükröt is tartalmaz.
Nekem is új még a lakókocsizás és én is pont a fedélen dolgozok, bár még nálam sem készült el. Nálam ponyva tető lesz raschell hálós oldalfalakkal. Mindez az acél pergolára fellógatva. Így sehol nem ér majd hozzá a lakóhoz (nem dörzsöli a festéket), egész évben árnyékot ad és az eső sem tud a fedél alá verni, viszont nagyon jól szellőzik, így az alápárásodás ellen is jó lesz a rendszer. Kb annyiból fog kijönni anyag áron, mint amit fekvőrendőr használ ponyvafedésnek.
Sajnos a tél előtt nem sikerült befejeznem a projectet, de attól azért nem tartok, hogy egyetlen tél alatt lepusztulna a lakóm.
Jól megöltük a topicot a nyelvtannal.:), legközelebb szezonkezdetkor ír majd valaki pedig mivel én is idén vettem újra lakót hosszú kihagyás után örömmel olvastam bármiről írnak a gyakorlottabbak. Bár mi nem vagyunk full nomádok így csak kempingezünk ( ezért sem volt fontos a vizesblokkos lakó) attól még jó tudni mindenről. Most főleg az érdekel mivel takarjam le mert még nem építettem fedelet fölé és annál sokkal jobb állapotban van, hogy hagyjuk lepusztulni. Kamionponyvám van bőven, de az nehéz és nem szellőzik így tartok tőle, hogy lepenészedne.
Az öcsém is erőssen diszlexiás, diszgáfiás. Most egy országos /jó/hírű élelmiszerfeldolgozó üzem vezetője.
A hatvanas évek második felében mikor ált. iskola alsós volt, a szüleim csak azon imádkoztak, hogy a 8 osztályt el tudja végezni, aztán ahogy növekedtek azok a tantárgyak amik gondolkodást igényeltek, és nem mechanikus utánzást, egyre jobbak lettek az eredményei, és tudott sokat tanulni, még Hollandiában is volt kint tanulnni.
Jelenleg is nehezére esik hangosan felolvasni szöveget, az írása olvashatatlan, de van egy titkárnője akit tizen éve visz magával munkahelyváltáskor, és amit írni olvasni kell az Ő csinálja, a tesó csak szakmai és vezetéi dolgokkal kell, hogy foglalkozzon.
A hatvanas években nem is hallottak ezekről a disz... dolgokról, elkönyvelték, hogy a gyerek hülye, és ment a lecsóba. Az öcsémnek szerencséje volt.
Igazából nem akartam tovább feszegetni, de azt hiszem pont az ellenkezőjét értem el ezzel mint amit akartam, van kedves rokon diszlexiás, diszgráfiás stb. és még véletlenül sem gúnyolnám őket ezek miatt sőt senki mást sem, inkább a nyelvtannácikal és a tudákékosokkal teszem, de itt félrecsúszott.:)
Tavaj építettem egy könnyűszerkezetes garázst a lakónak. Egyébként is fejlesztésen, bővítésen, gondolkodtunk, miként lehetne hasznosítani az udvart. Szerettem volna már egy jobban felszeret műhelyt is. Husszú távon megtérül,és ha esetleg valamikor nem lenne lakókocsink, akkor is hasznosan ki tudjuk használni. Például, lehet benne "bukvencet,, vetni. :-) :-)
Magyar is akad néha, de rendkívül ritka (utóbbi években csak 3 kis maszeknál dolgozótól hallottam, a billencseseknél lehet még találni, de már ők sem annyira tolják) a nagy bünti miatt főleg ha a kapcsolót is megtalálják és ha bukta van akkor megtalálják.
Nálam a garázsba nem fér be a lakó, mert ott a kocsi áll, úgyhogy nekem fokozottan kell figyelnem a fagymentesítésre.
A garázsban egyébként nálam is 8-10 C°-kal van melegebb, mint a kinti napi leghidegebb hőmérséklet. Tavaly télen nem is volt fagy benne. Örült az autóm neki!
Te jó ég! Hogy itt mennyi kamionos kolléga van!! 1986-2003-ig én is ezt csináltam. 2003-óta Bp, nagy busz cégnél dolgozok. Sokkal nyugottabb, kiszámíthatobb, tervezett munka idő,és ami a leg fontosabb!!! Mindig a saját otthonomban, ágyikómban hajtom álomra fejem, szeretett családom körébe. Nincs olyan, hogy ezt az egy fuvart vidd már még el , bele fér még az idődbe, stb, stb.
Semmi! Munka időm lejár,már kolléga ott vár a végállomáson, kiszállok az ülésből, Ő pedig viszi tovább a járatot.
Ez olyan mint az Euronics.... Ennyi!
Témával kapcsolatosan, már elmondtátok,való így volt anno. Én még korongoztam. Sőt! Előte még azt se idehaza!
Köszi szépen. Hamarabb kérdeztem mint sem jobban utána néztem volna a wc öblítő víztartály ürítésének. Tehát, beöntő cső elfordít lefelé,a többi vízet pedig a wc szívattyú működtetésével lehet kiüriteni.,ki szívattyúzni. Ugy hogy már ez is meg van.
Fagyálló.
Ugy döntöttem, a régebbi kocsiban is erre a célra kidolgozott fagyálót fogok használni. Gyakorlatilag 1x kell megvenni, megfelelő kép hígítani, majd mindig edénybe felfogva újra, és újra felhasználható.
Spórolok inkább a hasamon. :-) Úgy is van miből ledani! :-) :-) Napokban el is végzem.Jelenleg üres minden tartály. Van egy manuális hőméröm a garázsban, mikor kint -3C' volt , bent +1, +3.C' fok volt. Gyakorlatilag nem fagyhatott volna el, akkor sem ha tele lenne vízzel.
Ha 110-zel nem is, de 95-100-zal sok kamion megy az utakon. Én simán beállok mügéjük, nekem jó ez a tempó - szólóban. Még a tempomatot is be lehet kapcsolni, olyan egyenletesen hajtanak gyorsan. Legalább fogják a szelet. A Duster sebességmérője 2-3 km/h-val mutat többet a GPS sebességhez képest. Szerintem ez elég pontosnak nevezhető.
"...hivatalosan max. 87-nél kötelező leszabályozniuk..."
Ezt pontosan így tudom én is. Te vagy a szakmában, nem is kívánom kétségbe vonni, amit írsz, de majd legközelebb megnézem azt is milyen nemzetiségű a 90-nél gyorsabban haladó kamion.
Pontosan így van ahogy írtad látszik hogy a szakmában vagy . Mindig röhögök amikor 110 -120 al előző kamionokról hadoválnak ezeknek azt szoktam ajánlani hogy egyszer nézze meg GPS el hogy menyivel is megy mert a km órák gyárilag többet mutatnak gyakran akár 10 % is Ellenben a kamionok tachográfát rendszeresen illesztik. még annyit tennék hozzá hogy a 2000 évek környékén aki a Rynartnál dolgozott azok emlékeznek a (pirító) gombra ami kikapcsolta a le szabályzást Néha ritkán és csakis éjjel én is használtam De akkoriban még korongos tachográfok voltak túlsúlyban amit ki lehetett támasztani úgy hogy 85 nél ne tudjon többet mutatni . Ma már ezt nem lehet megtenni a digitális tachográfokkal Már arra is nagyon figyelek hogy véletlenül se gurítsam be a szerelvényt mert ahogy írtad elég húzós a bünti
Kamionokat hordok szervizekbe vagy szervizelek, hivatalosan max. 87-nél kötelező leszabályozniuk, de ezt a hitelesítő a gumiméret beírásnál feltornázza 90-re, ahol én melózok ( a legnagyobb fuvarozó cég) ott a vontatók 90%-a 85-re van leszabályozva. Nagyon kevesen merik bevállalni a szabályozó kikapcsolását mivel annak fix. 800000ft a sofőr és 800000 a vállalkozó büntetése na meg a telephelyellenőrzés ahol általában még pár millát összekaparnak az ellenőrök, persze akadnak akik bevállalják jellemzően külföldiek, de ezekkel nem nagyon lehet találkozni mert inkább éjjel kapcsolják ki amikor kisebb a lebukás veszélye, de a lényeg az arra, hogy 90-nél gyorsabb kamionnal találkozzunk az utakon elenyésző % esély van, legfeljebb lejtőn szalad meg ha a sofőr nem figyel, de mivel főleg külföldön ha megállítják és a tachográfon látják a gyorshajtást azonnal bünti van márpedig a sofőrkártyára automatikusan felírja a gyorshajtást a tachográf, nekem is van 1-2 ilyen megszaladás ezeket 3 évig visszamenőleg büntethetik.
Igen, ez a kamionos tempó elég erős lett az utóbbi években. Az M0-on (szólóban) 110 km/h-val alig tudom megelőzni őket. Sima főúton szabályosan haladva rám akar előzni!!! Vagyis a 70 km/h helyett itt is 100 km/h-val akar haladni. Azért ez már elég durva és veszélyes is!
"Korábbi kocsinknak volt egy szint jelző kapilláris csöve, amit ha kibillentettem a helyéről, gyönyörüen le tuttam engedni egy edénybe az öblítő vízet. "
A WC tartály nálam is így működik: leereszthető. Ha nálad nincs leeresztő, én kiszivattyúznám az összes vizet és beöntenék egy nagy adag téli ablakmosó folyadékot. Az illatos is és fagyálló is. Tavasszal csak fel kell önteni vízzel és máris lehet használni a WC-t.
Szeretnék tanácsot, imfót kérni. Hobby Prestige 490-es lakó. Itt a fagyos idő,az összes vízes blokkon sikerült le engednem, a vízet a rendszerből. A wc öblítő víz tarálya, feladta a lenckét?. Korábbi kocsinknak volt egy szint jelző kapilláris csöve, amit ha kibillentettem a helyéről, gyönyörüen le tuttam engedni egy edénybe az öblítő vízet.
Mit az a képen is látszik itt, csak a betöltő nyillás van, ami fullig van. Üritő cső, csap, kifolyó, semmi. Már azon agyaltam, hogy kiszívattyúzom. Tényleg esetlegesen, az öblítő szívattyújával kellene kijáratni?
Minden szakirodalom meg van hozzá, igaz, németül nem tudok,de a feltőltésen és a nivószinten kívül, nem találtam mást. Fekete tarály ürítés teljesen világos, de mi van az öblítő víztartály víztelenitésével?.
Előre is nagyon szépen köszönném a hasznos hozzászólásokat.
Mit ahogy cseszonak írtam is, tesztelések során meglátom megéri e egy kocsi váltás, nagyobb nomaték érdekében. Hegy menetben minden kép. Akkor van gond , ha ép egy hegymenetben megtorpan a forgalom, ráadásúl meg is kell állni, na, onnan szép elindúlni úgy hogy ne guruljak vissza, és ne fűstőljön le a kuplung. Ekkor jó ha van elég paci, és nyomaték. Hoztam haza 90-100Km/órával ,simán húzta a kocsit.Oké, jobban ki kell húzatni a fokozatok között, de nagyon jó az átételezése a Honda FRV-nek. A 100Km/ó az pedig részemről is veszélyes,öszinte vagyok, nem érzem biztonságos tempónak. Kamionok miatt érzem kissé feszélyezve magam, Ők 90-98-ig tudnak menni.álltalánosságban. Én a 80-90 körül érzem bisztonságosnak. Tudvalévő, vontatmánnyal minden kép óhatatlanúl kissé feltarjuk a forgalmat. Tapasztalatom szerint, mindenki vérmérséklete szerint torelája. Gondoltam már többször is ,milyen időközben kellene elindulni úgy hogy aránylag gyér forgalmú, forgalommal, találkozzak. Késő este? Fáradt lehet, pont ezért tól meg hátúlról a cammogó vontatmányom. Hajnalban? Talán az még rosszabb. Hétvége? Nem mindig úgy sikerül útnak indulnom.. Manapság szerintem, enyhén szólva, tök miindegy, egy óriási adag szerencse kell .mindenhez. 38 éve vagyok rendszeresen, hivatásszerüen az útakon,higgatsággal, nagy, nagy, odafigyeléssel, előre látással, no és a szerencse is szegődjék mellém, eddig így úsztam meg.Pedig volt már jó pár (meleg helyzet).
Ez egy örökös mókus kerék. Minden esetre, minden kedves lakóautóval, lakókocsival, útnak induló túrázóknak, azt tudom javasolni, mint motoros barátaimnak! Mi vagyunk a sérülékenyebbek, jelen esetben a lassabbak,nekünk kell 2x-jobban figyelni a körülöttünk zajló közlekedőkre, eseményekre.
Szia! Köszönöm, (jük), szépen. Mint korábban említettem, jövő év a tesztelésé lesz. Dieselben : Honda CRV, 3. vagy 4. generációs 2.2, esetleg Nissan X Trai, még Toyota Rav 4, amin gondolkodom. Egyenlőre hogy megéri e a váltás????........Jővő zenéje.
Én egy 100 LE-s Dusterrel húzom a 850kg össztömegű lakómat. A Duster önmagában sem egy versenygép, pláne vontatvánnyal. Ezzel együtt nincs panaszom a Duster vontatási képességeire: többé kevésbé a forgalommal együtt tud gyorsulni (bár a közlekedési partnerek a lakó láttán ezt nem várják el), a sebessége meg minden sebességkorlátozás áthágására alkalmas, így ez sem okoz problémát. A 10%-os emelkedőn még kanyarból kijövet 2.-ben is rángatásmentesen, szépen húz. Ezek alapján nincs is több elvárásom, amit ne teljesítene a szerelvény.
Tapasztalatom szerint simán megy 100km/h felett is a vontatás, csak a fogyasztás ugrik meg drasztikusan. 80-90 km/h-ig elmegyek 9,5-10 l/100km átlaggal, e felett meg inkább 12-14 l/100km-re adódik az átlagom (LPG-s a kocsi). Azért a kis sebesség többletért (és néhány 10 perc menetidő csökkenésért) nem éri meg nekem rohanni. A lakókocsizás/lakóautózás egyébként sem a rohanásról szó (az én olvasatomban), hanem idegen helyek megismeréséről, megnézéséről. Az meg úgy sem megy nagy sebességgel.
Szép darab legyen nagyon sok örömötök vele. Az enyém üresen csak 850 kg persze ha megyünk valahová akkor tele van cuccal (csónak, elősátor...stb...) így szerintem az 1 tonnát is eléri. A V70-es benzines Volvóm a 140 lóval kicsit erőlködött az emelkedőkön így lecseréltem egy 185 lovas XC70-re ami diesel.
Köszönöm szépen megtisztelő válaszotok. Hogy mennyire nagy, azon én is akkor szembesültem mikor félórán át azon agyaltam, hogy a francba kéne bepréselni a garászba!?:-(, Végül is pici ide.oda tolagatással,egy két léc megcsorbításával, sikerült.
fekvőrendőr. Örülj hogy ilyen gondoskodó, figyelmes a feleséged. Sose tudod ép mikor mire lehet szükséged! :-) :-)
KVX300. Hmm, már a következő pojecten töprengek. Miért is? Húzza, cibálja, bevallom kevés a 2.0 l benzin. 192Nm , jól lenne olykor picivel több nyomaték. Érzi a 100kg puszt, bár még nagy tapasztalat ezzel a kocsival nincs. Több mit 10 éve nincs diesel autó,l de lehet ismét szükség lesz rá. 2025 év a "puding próbálja, lesz, aztán eldöntöm, hogy szükség lesz e a "lóvakat is, lecserélni.
Egyenlőre várom a jobb időt, ami még várat magára,hogy teljes gőzerővel, belevethessem magam, először is egy full nagy takarításnak!
Témához bekapcsolódva:- No, a korábbi KIP lakónál is azt tapasztaltam , igencsak harmat gyenének találtam a tetejét. Sosem merészkedttem rá, és erre sem fogok. Fő a bztonság, és a békesség.:-)
Tetőre poggyászt elhelyezni!? Csak annyit ,és szerintem már mindenki tapasztalta, kissé erősebb szélben is hogy inog menet közben mikor, kapunk jókora oldal szelet. Vagy elég ha egy kamion elsuhann melletünk. Óvatos "gépészkedés,, igényel úton tartása a szervénynek. Elkébzelem, ha még + csomagot helyeznénk el a tetőn,mi lenne. Bocsánat, távoláll tőlem az okoskodás,önmagam fényezése, jó pár évtizedig kamionoztam, nyitott platóstól, a ponyvásig, a hűtőn át sok, sok, féle felépítményessel jártam. Nyerges, és pótós kivitelben is, szóval írtó nagy szerepe van a menetsbilitás szempontjából a helyesen megválasztott súly elosztásnak.
Ahogy egy kedves hozzászóló is említette, a saját, és bruttó össztömeg között, valóban nem sok "motyót,, vihetünk magunkal.Amit persze valahol meg is értek. Ha nem vad kepingezni indulunk, akkor szintem minde helyen találunk élelmiszer boltot,és remélem hogy a fél műhely felszerelést sem kell magunkal cipelni.
Ez csak az én szerény véleményem,nem vagyunk egyformák, nem mindenki gondolja így, amivel nincs semmi baj.
Aztán...Nagy az öröm! Kikürtölöm! Haza hosztam! Megpucoltam!...........( azt még nem.) Mit pucoltam! Síkátam! Töröltem! Verébbel pörőltem! Imátkoztam, fűnek, fának! csak odafőnt meghallanának! ..... Oké, ez egy vers részlete, autó, ill:motor, vásárlásról szól.
Úgy vélem én is a létra, és a tetőcsomi tartó , inkább csak desing, mint sem nélkülözhetetlen kellék. Bár, ruhaszárító zsinor egyik végpont rögzítésére kiáló! Csak aztán haza induláskor el ne feletjsük le oldani. Fura lenne ha egy nagy tölgyfát húznánk magunk után.
Ez nem vicc! Én egyszer megcsináltam!
Kertes házban laktunk. Nyerges, platós, félpótkocsi, bent állt az udvaron. Nyár volt jó idő,ruha szárító zsinor kevésnek bizonyult, vagy ép elszakadt már nem emlékszem, lényeg el voltam foglalva , és mondtam a páromnak kösse ki a "rakonca vasra,, az egyik végét, a másik végét meg a mellék épülét tetőgerendályához. Szótfogadó asszony lévén így is tett. Pár nap elteltével, a nyitott pótkocsira volt szükségem. Alá tolattam, össze kapcsoltam,és indulás. Alig indulok, el, kiabálásra figyelek fel, nézem a jobb oldali visszapillantó tükört,, mi a fenét kiabálnak már,,....és egy óriási porfelhőt látok magam mögött. Jó erős szakító szilárdságú volt a ruhaszárító, pedig esküszöm nem drót kötélből . Sikerült lebontanom a mellék épülte tetőszerkezetét.:-)
Nos, az én lakóm felnyitható tetős, így itt a tömeg alacsonyan tartása a legjelentősebb tényező, nem a mászkálás rajta. A lakót én választottam, tisztában voltam a lehetőségekkel. Habár még nincs meg egy éve sem, hogy hozzám került a lakó, már többször is le kellet tisztítanom a tetejét. Szerencsére egy létráról mindkét oldalról be tudok nyúlni a közepéig, így megy a kézzel tisztítás.
Szia! Hasonló Hobbym volt sokáig. A teteje erősített, járható; én is cseréltem onnan tetőablakot, évente kétszer onnan takarítottam. Csomagot (SUP deszkát pl.) viszont nem tennék rá, a tetőkorlátok inkább csak dekorációs céllal vannak ott, nem tűntek erősnek. 11 kg-os német palack az eredeti tartozéka. Munka akksi nekem csak a moverhez volt, kempingekben használtuk, nem volt szükség offgrid megoldásokra.
Ezt a létra dolgot én sem nagyon értem, miért is kellene egy lakókocsira létra. Az én lakómnak olyan puha a teteje, hogy kézzel nyomkodható. Ez bőven elég, hogy ne szakadjon be, ne ázzon be, de pakolni akkor sem pakolnék rá semmit, ha erősebb lenne. A legtöbb lakókocsinak annyira kicsi a különbség a saját tömege és az össztömege között, hogy majdnem üresen lehet csak vontatni. Ha bele sem tudok pakolni (a súly miatt), akkor miért pakolnék a tetejére? Mindamellett a tetőre pakolt cuccok nagyon felviszik a súlypontját a lakónak. A lakóm tetejét persze én ellenőrizni szoktam és szükség esetén letisztítani, de ezért nem cipelnék állandó jelleggel egy létrát is.
Én kíváncsi vagyok az új lakókocsidra. Egy pár képed mutathatsz majd róla, ha meg lesz.
Köszönöm szépen megtisztelő válaszod. Nos, bevallom a tetőre a KIP kocsinkra sem mertem felmenni. inkább hosszú nyelű eszközzel takarítottam,külső létra segítségével. Nem tudom elbírna e? Nem próbálom ki a Hobby-n sem.
Movert pedig csak a garászba állásnál fogom használni, kb 4-5 m hosszan. Így egy picit kímélve van az autó kuplungja. No ha, nem mint ha nem tudnék tolatni, de mikor centizni kell akkor teljes felengedett kuplunggal, szóval, vicces lenne. Fedett helyen táromom, ha ép nincs használatban. Ettől függetlenül nyilván való, hogy szükséges a takarítás.
Izgatottan várom a hétvégét, akkor fogjuk átvenni. Írok róla, esetleg ha valaki kíváncsi lesz rá.
Nekem angol kocsim van moverrel. 1 munka akku van, egy kapcsolóval választható le a mover áramköre. Ha nem akarsz km-eket sétálni vele akkor nem fogyasztja le nagyon az akkut.
A létra szerintem hasznos lehet, sajna nekem nincs így külső létrát használok a takarításhoz, levelek, gallyak madár...
Nagyon szépen köszönöm kedves válaszod. Ilyen sejtésem volt, létra, ill: palackot illetően. Korábban egy 450-es KIP kocsink volt,teljesen kezdetleges velünk együtt. Meleg víz tekintetében sok infót hallottam . Van aki azt mondta, sokára fűti fel a vízet, mások szerint, nem eget rengető. Bár kétt felnőt, egy gyerek esetén, az 5l hamar kifogyhat? Már gondolkodom miként lehetne nagyobb boljler beszerelni majdan!?
Minden a tervek szerint alakúl,akkor hétvégén hozzuk haza, akkor már jobban belevetem magam a műszaki dolgokba.
Szia, a létrán felmehetsz a tetejére. Én takarítás céljából szoktam, de a tető ablak cserénél is jól jött. A létrához erősítheted majd az esetleges szárító, teregető zsinórt, kötelet.
Szeretnék pár kérdés intézni tapasztalt lakókocsizó társaimhoz, főként akik a "Hobby,, kocsik terén, van néhány tapasztalatuk. Hamarosan én is egy ilyen 2005 évjáratú. "Prestige,,490-es új gazdija leszek.
Kérdésem talán kissé gyerekes, bocsánat,- de, mi célt szolgál a hátúján felszerelt létra? Talán tetőre csomagok elhelyezésére, vagy valami hasonló célt szolgálhat?
Moverrelt szerelt, ebben az esetben, 2 munka akkúval vannak szerelve? Emlékezetem szerint csak egyet láttam benne. Gáz palack nincs benne, gyanítom hogy 5 kg lehetne , hisz, jóval nagyobb a palack helyének kikébzése. 11kg-ra saccolnám.
Minden e tipussal kapcsolatos hasznos információt, nagy tisztelettel, örömmel, és köszönettel vennék.
Csak a szifon+lefolyóba, mert boyler nincs, ráadásul a bejövő víz nem marad a vezetékben, levegővel megnyomva /luftballon/ jön egy kicsi ki, de nem marad benne semmi.
Sziasztok! Az alu diszlécben lévő csavartakaró műanyag csík elszineződött. Gondoltam kicserélem, de közel 30 méter kellene. Tud valaki olcsó beszerzési forrást?
Én a víztelenített nyaraló szifonjait, WC-jét szoktam felönteni téli szélvédőmosóval, eddig nem volt gondom vele az elmúlt tizen év alatt. Legutóbb két napja, szombaton csináltam. A lakóban is ezt szoktam alkalmazni, igaz, hogy a vizet többszörös átmosás után csak a WC-hez, meg a mosdóhoz használom.
Úgy szoktam olcsósítani a dolgot, hogy téli szélvédőmosót mártcius-áprilisban vásárolok a Tescoban, Auchanban -75%-os áron, eláll az a következő télig, a nyári szélvádőmosót meg októberben vettem meg az idén a Tescoban -70% :-)
Köszi a tippet, de tegnap késő este végülis belenyomtam a téli szélvédőmosó folyadékot a vízpumpával jobbhián, mert hajnalban már fagyott, nem akartam hogy szétnyomja a bent naradt víz.
Szerintetek mennyire biztonságos a rendszerre a téli mosó?
Hali, van házakhoz a fűtésrendszerhez használt fagyálló az a vizes szerint nem árt semminek így a nyaralókat és nem lakott házat azzal kezeltünk a folyóvízbe is benyomva valamennyit. Nem tudom mennyire helytálló amit használ, de eddig nem volt bajunk vagy csak nem vettük észre.:)
Szerintem működhet. A cikk elég jól leírja a részleteket. Bár - véleményem szerint - ez csak egy fél lakóautós nyaralás, mert az indulási pontra is és a célállomástól hazafelé is vonatozni kell. Annyival meg nem olcsóbb, hogy elgondolkodjak rajta. Jó nekem a saját kis lakókocsim: az háztól házig jön velem, az összes felszerelésemmel, cuccommal együtt.
Előre is szeretném jelezni, hogy teljesen sötét vagyok még a lakókocsi témában. Ha hülye kérdést teszek fel, előre is elnézést kérek!
Szeretnénk vásárolni egy lakókocsit a kertünkbe, mert kinőtük a házat és ezzel bővítenénk átmeneti időre, a kérdésem ezzel kapcsolatos.
Azt szeretném megkérdezni, hogy a szennyvíz (a WC és a szürke víz is) ráköthető-e csatorna hálózatra? Pontos kinézett típus még nincsen, 2000 és 2010 közötti Tabbert, Fendt és Lunar lakókocsikat nézünk, ha ez infó a kérdésemhez.
Ha nem kell vámot fizetned, akkor a többi szerintem 200eFt-ból kijön. A probléma az ügyintézéssel lesz az NKH-nál. Én megbíztam egy importör céget az ügyintézéssel. Ők rutin szinten végzik a honosítás, vizsgáztatást, forgalombahelyezést, mert megvannak a kapcsolataik és tudják, hogy mikor mit kell csinálni, milyen papírokra van szükség. Nem mondom, hogy nélkülük nem lehet végigcsinálni a procedúrát, de hatalmas szívás lesz, rengeteg (felesleges) időd fog rámenni. A legnehezebb része az időpont foglalás az NKH-nál. Én másfél hónapot vártam rá.
Egy ilyen öreg járgánynál 100%-ban biztos, hogy javítani, felújítani, karbantartani kell, akármilyen jó állapotút veszel is meg (ez is az öreg autózás, oldtimerezés egy fajtája). Ha te magad el tudod végezni ezeknek a munkáknak a nagy részét, akkor anyag áron megúszod további 2-400eFt-ból. Ha szervizbe viszed, akkor a határ a csillagos ég. Akár az autó árát is el tudod tapsolni rá. Ehhez hozzá jön még a saját igényekre alakítás (mert ilyen is biztosan lesz). Szóval a svájci rendszámos autód árára rászámolsz még 1mFt-t, akkor már nagy meglepetés nem fog érni az anyagi terheket illetően.
Ekkor jutottál el oda, hogy áll egy forgalomképes lakóautó a házad előtt. Ezt még üzemeltetni is kell, ami szintén nem olcsó játék. Parkolás, éves karbantartás, adó, biztosítás, további kopó/fogyó alkatrészek beszerzése/beszerelése. Lakóautók jellemzően 10-13 l/100km gézolajat fogyasztanak. Előzetes költségkalkulációnál érdemes ezt (is) figyelembe venni. A saját költségkalkulátorom szerint a te esetedben egy 1000 km-es, 8 napos út - minden egyéb költséggel együtt - 250-300 Ft-ból jön ki.
Belszerettünk egy 88-as Fiat Ducato 2,5td lakóautóba., viszont svájcból lett behozva. Mennyire fájdalmas a honosítás, regisztráció, vám, érintésvédelem, gáz engedély, meg a mi még ilyenkor kellhet? Persze, ha mindenjó, azaz felújítási költség nélkül?
Én azt hisze Vida XL-est vettem a téli letakaráshoz és már két telet kibírt. Hasonló anyagú mint a Te képeden de mindössze olyan 30 körül volt csak. Igaz nyáron nincs rajta, lehet hogy az erős napsütés az ami nálad kikezdte.
Sziasztok. Az alu díszlécben lévő csavar takaró pvc szalag elöregedett. Korábban láttam ilyet jó áron. Talán aliexpress volt és most nem találom. Több színben létezik, talán 10 mm horonyba lehet bele húzni. Tud valaki ilyet, ahol beszerezhető? Gondoltam kicserélem...
Köszönöm szépen a válaszod! Egyébként akkor ki hogy oldja meg a letakarást? Mivel? Sajnos tető alá nem tudok állni vele. Vagy nem takargatjátok? Köszi! Üdv: István
Topband tetőfólia ragasztószalaggal erősítgettem , a páraáteresztő ragasztószalag ideális választás minden olyan felhasználó számára, aki páraáteresztő tulajdonsággal rendelkező felületeket szeretne ragasztani. A tartós anyagokból készült, könnyen használható és hosszú távon megbízható eredményt nyújt-
Sziasztok! Vásároltam egy 4 rétegű téli ponyvát amivel nyáron letakartam a lakót. Mivel UV álló, így szerintem 6 hónap után - amiből 5 hónapot volt fent- nem így kellene kinéznie. Porlik, elszakadt és a fotókon látható fehér részeken jön szét. Más is tapasztalt már ilyet? Erről a ponyváról van szó konkrétan: https://webshop.karavancentrum.hu/Caravan-Cover-6M-lakokocsi-teli-vedoponyva-450-cm
Szerintetek simán megreklamálhatom?
Van különbség a nyári, illetve téli között?
Főbb tulajdonságok: Vegyszerálló Kopásálló Lélegző Víztaszító Szélálló Antisztatikus Nem ég, 135 °C-on olvad Méretben stabil Szakadásálló UV-álló Hőmérsékleti tartomány -75 °C és +80 °C között
Őszintén szólva azt gondoltam, hogy 3 évig jó lesz, hát nem....
Vásároltam egy 2010-es Bürstner lakókocsit. A tömítését az alábbi fotók szerint próbálták "javítani". Beázás nyomait sehol sem vélem felfedezni, így a pontos okát nem ismerem. Melyik tömítőanyagot javasolják ennek a javítására? A gondolatom az, hogy a gyári tömítőanyag mellé helyezett, jelenleg nagyon csúnya tömítőanyag nagy részét eltávolítanám és ennek helyére nyomnék a tömítőanyagból aminek egy szép profílt adnék. Segítségetek előre is köszönöm! Üdv: Szabolcs
Kezdő lakókocsisként kérdezném a tapasztaltaktól: a gázfűtés beszívó és kipufogó csövén lévő külső kupakokat le kell venni a konvektor használatakor (fűtéskor), vagy elegendő az a rés a helyes működéshez, ami a kupakok alatt képződik?
Sziasztok!Az alábbi képen látható kék színű, pirossal bekarikázott hűtő polcot és fiókot keresek. Thetford N80PL-típusú a hűtőszekrény.Esetleg ha valakinek lenne régi tönkrement hűtőből, akkor vevő lennék rá.Segítségetek előre is köszönöm!Üdv: Szabolcs
Sziasztok!Az alábbi képen látható kék színű, pirossal bekarikázott hűtő polcot és fiókot keresek. Thetford N80PL-típusú a hűtőszekrény.Esetleg ha valakinek lenne régi tönkrement hűtőből, akkor vevő lennék rá.Segítségetek előre is köszönöm!Üdv: Szabolcs
Üdvözlök mindenkit! Legjobb, legkönnyebb, legpraktikusabb, legtartósabb pihenőszék, amit akár a vízpartra is ki lehet cipelni? Lábtartó, háttámla dönthetőség előny.... Létezik ez? Vagy vegyél egyet 20-30eft-ért és cseréld két évente? Vagy vannak veretes minőségek? "leg"
Leváltanánk a törzshelyeket és az új kemping Törökszentmiklós vagy Kisujszállás lenne.Mivel erre még nem voltunk ha mondanátok véleményt az biz jó lenne.
Én még ilyen listával nem találkoztam. Mondjuk autóknál sem. Az autós piac sokkal nagyobb, mint a lakókocsis ott sokkal inkább van sorrend. Inkább van (Európában) ismertebb és kevésbé ismertebb gyártó. Esetleg még valami statisztikából ki lehet túrni az egyes gyártók eladási volumenét. Bár itt is sokat számít az egyéni preferencia, ki mire esküszik, esetleg volt rossz tapasztalata valamelyik márkával.
Szerintem lődd be a kívánt felszereltségi szintet, párosítsd a rá szánt kerettel és kezd el nézegetni a használt piacot. Egy idő után kialakul az emberben, hogy milyen felszereltség, milyen korban, mennyibe kerül.
Mondjuk az alkatrészellátottság engem is érdekelt és ez is szempont volt, hogy ugyan nem luxus, de fenntarthatónak ítélt bürstner lett, de ahogy írod, inkább az állapot, amelyikben illatosító hegyek voltak az átnézéskor penészes is volt.
Egy ilyen lista max az új lakókocsik esetén lehet hasznos. Nem tudom, milyen (ár)kategóriában gondolkodsz, de használt esetén a gyártó/típus sokkal kevésbé számít, mint az előélet, előző gazdák gondossága. A felszereltség meg utólag is bővíthető, csak a pénztárca a felső határ.
Lakókocsi vásárlását tervezem, de sajnos elvesztem az erdőben. Létezik esetleg valahol olyan oldal (én nem találtam) ahol részletesen le van írva, hogy melyik gyártó hol helyezkedik el a lakókocsi piacon. Melyik mit képvisel, melyik képviseli a luxuskategóriát, melyiknek a legjobb illetve legolcsóbb az alkatrész ellátottsága, melyiknek a legjobb az ár-érték aránya stb. stb. Valahogy úgy mint az autók esetében, egyből tudom, hogy hova soroljam ha azt mondják Mercedes de azt is tudom ha mondjuk azt mondják, hogy Kia.
Érdeklődnék, hogy lakókocsiban lakóautóban a benn tárolt ruhák, ágyneműk, szivacsok hogy nem lesznek dohosak, hogy bírják a szélsőséges magas hőmérséklet páratartalom, alacsony hőmérséklet.
De mondhatnám a furgon szerű (tehát nem kiszélesített ) szimpla lakókocsikat is.
Pár zsák ruhát ágyneműt tárolnék kb fél évig ilyen furgonban felújítás miatt..és nem tudom aggódjak e, hogy dohos penészes lesz.
Az a helyzet, hogy nem adtak a lakóhoz palackot, mert az előző talaj egyáltalán nem használta a gázrendszert. Ha már mindenképpen palackot (is) kell vennem, akkor rentábilisabbnak tűnik egyből az LPG rendszer beszereltetése.
Kifejezetten télen nem akarom használni, de kora tavasztól késő őszig igen, amikor az éjszakák még hidegek, de már (még) stabilan nincsen fagy.
Az LPG egyébként (szabvány szerint) sokkal tisztább, mint a PB. A gázrezsón kitisztítani az elkokszosodott égőt azért más feladat, mint mondjuk egy injektort tisztogatni menet közben ugyanezen okból kifolyólag.
Az előnyök, hátrányok mérlegelése még folyik a fejemben, de egyenlőre az LPG tűnik a jobb választásnak.
Értem te mindenképpen LPG ben gondolkodsz Ha sok külföldet tervezel akkor valóban célszerűbb Mert a kutakon tudod tölteni. Én belföldben gondolkodtam ezért ajánlottam a palackos megoldást Abbol is a PB t A palackokat én mindig magam töltöm Nem töltettem mert úgy jóval drágább A fűtésről csak annyit hogy függ a kinti hőmérséklettől a lakószigeteltsége milyen meleget akarsz Én nagy hidegben már nem használom max nov végéig szoktunk Kb akkor 3-4 nap egy palack de akkor még sokszor napközben nem is kell fűteni vagy csak nagyon minimálisan Ha télen is akarsz lakózni akkor tényleg az LPG a jobb Mert nem dermed le mint a sima PB gáz
Ez jó hír, ha ilyen kevés gázzal el lehet lenni egy szezonban. Fűtés esetén milyen gázfogyasztással lehet számolni (-tól, -ig)?
De, hogy a kérdésedre is válaszoljak: több lakóautós oldalon, blogon, videóban is említették, hogy egyszerű az utántöltés, Európában mindenüt hozzáférhető, olcsó. Míg a PB palack: kevés a csere telep, utántölteni kevés helyen lehet, egyes országokban eltérőek a gázpalack szabványok. Mivel a kocsim is gázos ezért amúgy is célkeresztben vannak az LPG kutak, így akár a lakót is tölthetem ugyan ott.
Tartályt akarsz berakatni ?? Minek ? nekem 2 db 11kg palack van elöl a tárolóban az mindenre elég főleg nyáron amikor nem kell fűteni A legtöbb gázt a fűtés fogyassza .A gáztűzhely gázbojler de főleg a hűtő minimálisat nekem két 11 kg palack ha nem fűtök akkor az egész szezonra elég pedig minden hétvégén csavargunk a lakóval
Próbáltam visszaolvasni a fórumon LPG beszerelés ügyében, de nem nagyon találtam semmit. Van valakinek esetleg beszerelt LPG rendszere és tapasztalata ezzel kapcsolatban? Első sorban az érdekelne, hogy mekkora gázfogyasztással is lehet számolni, mekkora tartályt rakassak be. Az is segítség lenne, ha valaki a PB gáz fogyasztásáról tudna információkat adni. Válaszokat előre is köszönöm.
Még az is szempont, hogy ha nem tetszik a hely továbbállhatok, 1-2 horvát/olasz, de itthoni hotel/apartman is csalódás volt, de mivel ki volt fizetve ott töltöttük az időt fanyalogva. Az meg, hogy megéri? 3 hónapja van meg, de hetente érdeklődnek eladó-e? Általában többet kínálnak érte mint amennyiért vettük.:)
Igen, gondoltam. Ezért próbálok majd most minél több infót beszerezni, meg ha lesz kis időm vissza keresek itt is a topicban. Elsőnek, jövőre lehet bérelünk egyet, hogy meglássuk milyen valójában. Most, hogy a cégnél tudok 1 hónapot külföldről dolgozni és még ott van a szabadság is, igazán csábító lett a dolog. De egyelőre még csak informálódok, mert ismeretlen terep ez számomra.
Én ezt jelenleg úgy gondolom, hogy számomra az nem szabadság és lakókocsizás, hogy elmegyünk nyaralni valahova, ahol beállok egy parcellára 2 hétre 2-300.000Ft-ert vagy ki tudja mennyi euróért. Akkor nem kell lakókocsi, mert kvázi sosem térül meg (azért ez is valamilyen szempont, akkor is, ha sosem lenne az ember nullán, mert nyilván nem is lehet) és inkább foglalok apartmant vagy 1 hónapra airbnb-t olcsóbban és kész. Értem, hogy feeling meg ilyenek, tetszene is. De hogy vegyek egy lakókocsit 2-3 millióért, elhúzzam egy másik országba vagy valami belföldi helyre vagy annak közelébe, ahol beállok egy tulajdonképpeni kertbe nem kevés pénzért a többi lakókocsis mellé, ez nálam értelmetlenség és logikátlan. Ezért érdekelnének a vadkempinges megoldások, lehetőségek.
Mi nem azért vettünk megint lakót mert megéri hanem a hangulata miatt, vagy 8 évig nem volt hanem hotelek, apartmanok, de valahogy más volt mint a kempingben.
Én ezért az 1 dolog miatt szeretem a facebookot, a csoportok miatt.
Nagyon érdekelne egy lakókocsi, de ahogy néztem egy kempingben a Balatonnál 13 éjszakára nem lennék hajlandó bőven több mint 200.000Ft-ot kifizetni a helyért egy kempingben plusz áram. Úgyhogy az egyéb megoldások érdekelnének, amin múlik hogy egyáltalán nekünk ilyen lesz-e. Plusz mennénk Görögországba kb jövő évtől 2 picikével, meg más országokba is majd, de Görögország a favorit :)
Aki meg nem facebook-ozik mint én az meg így járt.:) Én is kiváncsi lennék jó kempingekre az országban meg az adrián, de kevés igazi tapasztalatot találok.
Nem ezzel foglalkozom, de logikusan gondolkodva, ha a töltésvezérlő minimum 18 volt inputot igényel, amiből csinál 14.4 voltot, akkor 13 voltos inputtal valószínűleg nem fog menni.
Szerintetek ha sorbakötöm a 2db 100W-os vevor napelemet, amik egyenként csak max 13V-ot adnak, akkor sorban 26V-al már kapásból hajlandó lesz tölteni a 12V-os munka aksim, vagy inkább vegyek egy BigBlue rendszert?
Igen, nekünk egy háztartási méretű, tehát a 3x voltos tábla van fenn, az Epever vezérlő tudja ezt kezelni, én pont azért akartam ilyet, mert ha kevésnek bizonyul, 5 perc alatt kicserélem egy 400 wattos táblára, de nincs rá szükség, 2 éve működik, simán önellátóak vagyunk.
Nem olyan dráma ez, nekem a lakóautón egy 300 wattos napelem van, egy 30A Epever töltésvezérlővel, 2x 100 ah akkuval, az állandó fogyasztó egy 100 literes kompresszoros hűtőszekrény, meg egy dízel bojler/fűtés, gyakorlatilag sose fogytunk ki az áramból. Persze menet közben a generátor is tölti az akkut, de hát ez lakókocsinál is megoldható.
Bevallom Atis ez alapján nekem ez az egész rendszer egy elég nagy csalódás.
Lehet nem is a kontroller a rossz, csak annyira tökéletes időjárás és annyira napba forgatott napelem panelek kellenek, hogy egy városlátogatós lakókocsis körutazás során ez egész egyszerűen kivitelezhetetlen...
Ezek szerint normális a felhős idő esetén 12.8, vagy max 13V napelem fesz, ami édes kevés aksitöltéshez, ami a fő célja lenne ennek az egésznek... Nemde?
Holnap déltájban még teszek egy próbát, állítólag tökjó idő lesz. Lemérem a napelem feszt, de ha nem éri el az általad írt elvárható 17-18V feszt, akkor visszaküldöm az egészet, és tudomásul veszem hogy az egész napelem hókuszpókusz a lakókocsis körutazáshoz semmit nem ér... Nemdebár?
Igen --A mai nem volt jó napos.....20-25% teljesitménnyel ment egész nap.
A 200W elhelyezés , dőlésszög függvényében adja le a teljesitményt.
Tehát 10 óra napsütés (jó időben is!) jó ha 800Wh-t ad, 3x utána forditva!
Persze ha állitgatod forgatod ,lehetne kicsit feljebb vinni . De álltalában a 200W X 0,7..0,8 =140--160W csúcsra számithatsz , meg kb a 4 h időnek megfelelően.
A reggeli első 3h hozhatja a 8Wh-t is!+ meg az utolsó 3h is!
Azért 10.-11 óra után-tól max 15 ig " van jó idő"--A többi csak úgy.......hogy legyen.
Ha 2 X 100Ah akkuval számolok akkor 2500Wh -ból kihasználható /vissza tölthető 500Wh--max,800Wh.
Ez sok mindenre --elég,(világitás, TV, Laptop, kis kaja melegités )
--még több mindenre kevés.(porszivó, hűtő,mikró, vill bojler,hajszáritó, kizárva )
De ez van és kb. ennyit tud.
Persze még több pénzt belefektetve? --se lesz az arány jobb, csak drágább,a végeredmény.
Tehát multiméterrel mérjem meg a napelem 2 csatiját mekkora feszt ad üresjárásban, tehát a controllert lecsatolva róla, igaz? Már csak azért is, mert a naplem feszt csak úgy tudom megmérni a csatlakozójánál, ha leszedem róla controller fele menő ágat.
Összeraktam a 200W-os Vevor napelem rendszert, de a controller csak float módban hajlandó működni, pedig az aksi 12.3V, úgyh bőven lenne mit tölteni rajta...
Tegnap erősen sütött a nap, déltájban próbáltam, tehát a paneleknek elvileg bőven termelniük kellett...
Mi lehet a probléma?
Vagy mindenképp tegyek rá valami LOAD-ot amit ellásson árammal?
Ha van lehetőség a campingben 230V csatlakozásra, akkor arról szeretném tölteni az aksit egy mikrochipes autóaksi töltővel. Viszont ha nincs 230V, akkor a napelemről.
A napelem kontroller aksitöltő ágát és az autós aksitöltő aksi fele menő ágát állandó kötéssel ráköthetem az aksi 2 pólusára? Mármint ha pl az autós töltő tölt mondjuk a végefele 14.5V-al, azt elvideli a kontroller amikor nincs rápcsolva a nepelem? És viszont ha a napelemről töltök, akkor egy kikapcsolt autós töltőt bántana ha állandóban rá van kötve az aksira?
Bevallom nem igazán értem miért kell az izzó vagy a relé ha a napelem kontrollert rákötöm. Mi ennek a célja? Csak hogy legyen valami fogyasztó a kontrolleren?
Hova érted kötni a relét? a Jobb oldali körre amit izzóval mutat az ábra?
"Mindkét oldalán" úgy érted, hogy az új töltőt a régi tápellátására és a régi töltő aksi fele menő ágára kössem, igaz? Tehát helyettesítsem egy az egyben a régi töltőt az újjal, igaz?
Még egy kérdés: Vettem Vevor napelemes töltőt is, amikor megérkezik, akkor a napelem controller aksitöltős vezetékeit is ráköthetem pont az új töltő utáni részre ahol azt rákötöm az aksi fele menő vezetékre? Jó lesz úgy bekötni?
Igen, lecsekkoltam az összes biztit, mind jók, és a vezetékek is amennyire látom jónak tűnnek.
Multiméterrrel méregetem a kapocsfeszt az aksin. Az a baj, hogy amikor 230V-ra dugom a lakókocsit, ugyanannyi marad a fesz (kb 12,6V), nem megy feljebb, tehát nem tölt rajta semmit...
Ha beépítek egy automata akkutöltőt ahogy ajánlod, azt megtáplálva akár a lakókocsi vmelyik konnektoráról nem lesz gubanc amiatt, hogy ilyenkor értelemszerűen a lakókocsi fel lesz dugva 230V hálózatra?
Rendben, köszönöm a tanácsot! EGyedüli problémám, hogy a vízcsövek a lakókocsi belsejében a szorítógyűrű leszedése után is atom keményen össze vannak gyógyulva a fémidomokkal a belsejükben, hőre lehet tágítani ezeket a csöveket? Ha igen, öngyújtót érdemes használni hozzá?
Vagy hogy máshogy lehet oldani ezeket a csőcsatlakozásokat?
Szerintem csak jobb, ha már a belèpő vezetèk nyomásszabályozott. A lakókocsik rendszere 1,5 bar -ra van tervezve, míg a vezetèkas vív akár 6 bar is lehet. Az enyèmben müanyag szorítók vannak a csatlakozásoknál, azok nem biztos, hogy bírnák a 6 bart
Hálózati víz csatlakozás: általában egy úszós-szintszabályzós csatlakozót szoktak a tartályba építeni (mint a wc tartályban otthon). Ezután a vízrendszer többi része gyári maradhat, csak mindig tele lesz a tartály. Például ilyet: https://www.obelink.de/reich-city-wasseranschluss.html
Van már egy csavargatós nyomáscsökkentő a boiler mellett, ahogy láttam az a csatlakotatható szivattyú bejővő pontjánál van, elvileg az tudja biztosítani a 1,5 bart is ha jól állítom be, igaz?
És akkor már csak a szivattyú csövét kell kettévágnom, és arra már ha mással nem, csőszorítóval rá tudom húzni a slagcsövet. Így működhet a külső vízhálózat csatlakoztatás?
Termèszetesen nem sèrtettèl meg. :) Teljesen igazad van valóban ezekről a dolgokról csak konkrètan èrdemes beszèlni. Arra számítottam, hogy ha van közöttünk olyan aki jártas ezekben ès hajlandó segíteni, akkor annak leírom a pontos adatokat, illetve elküldöm a kapcsolási rajzot.
A másik kèrdèsedre: nem vagyok szakember, de nem ijedek meg tőle. Általában megoldom a problèmáimat, ha valami nem világos kèrdezek.
Ezt?--Egyik kèrdèsem pèldául, hogy ennek a vezetèkezèse elbírja-e az akkutöltèst?--meg kell nézni , keresztmetszetett megmérni. utána tudok válaszolni.
"Ha minden igaz a gyártótól hamarosan megkapom a hivatalos kapcsolási rajzot, úgy talán már egyszerűbb lesz."
Üdv mindenkinek! Tudna nekem valaki segíteni az elektromos hálózat fejlesztèsèben?
Kèrdèseim az akkumulátor (gyárilag nincs benne, így hiányzik a bekötès is), plusz, nagyobb teljesítmènyű, stabilabb trafó beèpítèsère, a visszáramok elkerülèsère, bekötèsi pontokra, biztositèkolásra, szüksèges kapcsolókra vonatkozna.
A tervezett használat miatt szüksèges egy-egy èjszakára az üzembiztos akkumulátoros üzemmód, ami után minden esetben több órás autózás következik. Így, gondolom az akku visszatöltèse megoldható a vontatóról, hiszen a normál csatlakozón keresztül a lakókocsinak van 12 v-os ellátása. Egyik kèrdèsem pèldául, hogy ennek a vezetèkezèse elbírja-e az akkutöltèst?
Az általános használat viszont kempinges, partiáramos lesz. Az elóbbiek miatt azonban a hűtő (bár ez hármas üzemü) ès egy átfolyós vízmelegítő kivételével, minden (ledek, tv stb) 12v-os.
Ha minden igaz a gyártótól hamarosan megkapom a hivatalos kapcsolási rajzot, úgy talán már egyszerűbb lesz.
Az Amazonról rendeltem beèpíthető, hálózativíz csatlakozót, ebben már benne van a 1,5 Bar-os nyomáscsökkentő is. Egy 60-as fúrat, 4 csavar ès belül csatlakoztatod egy Gardena (visszafolyásgátlós) elosztóval vízrendszerhez.
A nemrég vásárolt lakókocsimon nem találok csatlakozási pontot a vízhálózatra, csak ilyen-olyan szivattyú csatlakozást. Hogy lehet hálózati vizet (pl slagot) csatlakoztatni a lakókocsi vízrendszerére?
Kempingekben van vizesblokk nem kell a lakóba semmi sőt lakó sem kell vannak faházak. Nekem alap volt vásárláskor a hideg melegvízes zuhany külön wc plusz napelem rendszer amennyivel többe került már rég a dupláját is visszahozta hogy nem vagyok a lehúzós kempingekre szorulva Mindenem megvan kemping nélkül is persze aki szereti a tömeget zajongást stb annak jó a kemping
Kezdőként lakókocsi keresésben vagyok. A cél 2 felnőtt és egy gyermek kényelmesen elférjen, csak kempingben szállnánk meg néhány napos kiruccanások erejéig. A keret 2 M. Beyerland 390 méretűeket néztem, van aki ismeri ezeket, mennyire "élhetőek"? Mi az ajánlott típus ezekben a kis méretű lakókban? Láttam olyat amiben nincs fürdő, de van + fekvőfelület. Mennyire hátrány ha nincs fürdő?
Ezek szerint nagyon szűk a súly intervallum B kat jogsival, mert alulról az a szabály határolja, hogy a vontató jármű saját súlya több kell legyen, mint a lakókocsi max megengedett tömege, fülölről pedig a 3,5 tonna együttes tömeg...Igen kevesen esnek bele ebbe a szúk tartományba... BE jogsi pedig most néztem q drága és vmiért újra kell kresz-elni- meg rakatsok oktatott óra is kell, csak tudnám minek...
Hali, csak a túlsúlyhoz, kamionozok is és egyetlen kg túlsúly sem engedélyezett még 40 tonnánál sem, a büntetés %-ban van meghatározva ami 0-5, 6-9.9%-ig tengelyenként adott ft/km afölött pedig fix tarifával kezdődik, régebben mikor utoljára büntettek 400000 volt plusz amit hozzászámoltak, nem tudok arról, hogy van súlyhatár ami alatt tűréshatárt engednek.
Pontosítsunk egy kicsit : "Ha a szerelvényed a forgalmi engedély szerinti adatok alapján meghaladja a 3500 kg-ot," , de a gépkocsid után könnyű pótkocsi van kapcsolva + 750 kg akkor lehet a"B " kategóriás jogsival ezt a szerelvényt húzni 4250 kg -ig.
Léteznek már nagyon klassz lakókocsik 750 kg-ig (Predom stb. )
A mennyiben a gépjárművel 750kg-nál nehezebb utánfutót azaz nehéz pótkocsit húzol és a vonó járműved nehezebb a vontatványnál akkor érvényes csak a 3500 kg-os súlyhatár.
A túlsúlyosság : elég érdekes dolog 5-8 % os tűrés határ van . Sohasem értettem miért kell túlsúlyosra pakolni a lakót. Vajon mi lehet az a kötyű amit nem lehet otthon hagyni ? Nem vagyok teljesen biztos abban, hogy pont azt a 8 hintaszéket , 3 asztallal föltétlen szükséges a 200 literes fagyasztószekrényes hűtő mellett megspékelve a 4 bicikli, roller kombóval minden nyaralásra cipelni.. .
Egyértelmű az, Ha a szerelvényed a forgalmi engedély szerinti adatok alapján meghaladja a 3500 kg-ot, akkor nem vezetheted B kategóriával, ill. megvalósítod az engedély nélküli vezetés szabálysértést. Az egy másik eset, ha a papírok szerint beleférsz, viszont túlsúlyosra pakolod a szerelvényt, és belefutsz egy mérésbe.
Vettem egy szép lakókocsit, de nem egyértelmű, hogy B kat jogsimmal milyen autóval tudom húzni. Elvileg 3,5 tonnánál nem lehet nehezebb az autó+lakókocsi, de ez a forgalmikban levő max súlyra vonatkozik, vagy az aktuális,,valós súlyra kiváncsiak ellenőrzésnél?
hallottam olyat is, hogy mérlegre állítva ellenőriznek, hogy benne van e a szerelvény a 3,5 tonnában...
Ettől függ, hogy tudom-e a jóval nehezebb céges autóval vontatni itthon és Szlovéniában-Olaszoban-Svájcban amerre tervezünk.menni...
Miképp lehet kivenni a hűtőt? Találtam egy vékony csövet alatta ami gondolom lecsúszott az oldaláról, de nem férek hozzá így azt hiszem ki kéne húzni, hogy visszategyem.
Próbáltam értelmezni a szabályt, de inkább megkérdezlek Titeket nyilván jobban képben vagytok autópályadíjban, a kocsi D1-es és a lakó össztömege 800kg, kell rá valami pluszt venni vagy a sima D1-el húzhatom pályán?
Én ezzel együtt nem bántam meg hogy megvettem bár költöttem már rá de ez benne van a pakliba Mi szinte minden hétvégén megyünk vadkempingezni imádjuk teljes "luxusba" vagyunk hideg meleg víz áram fűtés mi kell még :)
Azt hiszem, türelemmel és alaposan átnézve kell válogatni.
Tény, hogy nagyon szeretnék már erre a szezonra találni, de nem akarok mellényúlni, vagy sok kompromisszumot vállalni, csak hogy legyen már lakókocsi. Sokszor láttam eddig is kedvező árúakat, látszólag szép állapotban, bár ezek gyorsan gazdára találnak. Sokáig mérlegeltem, gazdaságosabb-e a bérlés, de fő szezonban elfogadható áron és állapotban nem sok esély van rá. Ha megveszem, eleve ott a vételár, legyen mondjuk 1,8-2 millió, átírás, biztosítás, adók, műszaki, karbantartás stb.
Ha kevés a szabadidő, hogy kihasználjam, bánni fogom, hogy megvettem.
Engem pont egy kereskedő vert át Bár az igaz hogy beázást még nem tapasztaltam viszont a hirdetésben említett zárt elősátor nem zárt sőt fel sem lehet állítani mert hiányoznak vasak A lakó homlokfalán a repedéseket fényvisszaverő szalaggal takarták el amit csak sajnos csak akkor vettem észre amikor elengedett a szalag és levált :( Ha illatosító van bent akkor már gyanakodj hogy a doh szagot próbálják vele elnyomni). Ja ráadásul a meghirdetett komplett napelem rendszer munka aksija pont akkor feküdt ki amikor mentem megvásárolni természetesen a töltésvezérlővel együtt A leg ócskább JP akkura cserélte és az MPPT töltésvezérlő helyet valami kínai gagyit szereltetett be amivel ha egész nap ragyogóan süt a nap akkor is képtelen a 100 ah aksit teljesen feltölteni .
2 kereskedésről van infóm akik szóban vállalnak garanciát és valamennyire rendbe is hozzák eladás előtt, de hogy a valóságban ez mennyit ér nem tudom. Az tény, hogy az illesztéseket lekenik tömítővel és ha belül nincs folt akkor nagy eséllyel pár évig nem is lesz, mindenesetre vétel után ezt célszerű megtenni, amit én vettem annak leszedték anno mikor 2006-ban bekerült az országba a díszléceit is leszedték és fekete ragadós cuccal alul fölül körbekenték lehet, hogy ezért is maradt jó állapotban.
Hali, mint írtam mi is most vettünk és nézegettem a német oldalakat sőt mivel öcsém kint él meg tudta volna nézni, nyelv ismerettel alkudni és megvenni is és mégis itthon vettünk, igaz én az alsó szegmensből válogattam, de ott egyáltalán nem volt még észrevehetően olcsóbb sem sőt inkább ami kinézett valahogy még drágább is na meg az, hogy a fényképen mi látszik és valójában miképp fest annak ahogy tapasztaltam az utóbbi időben nem sok köze van egymáshoz. A hazahozatal ha drágább a cucc igazából belefér ha annyival olcsóbb mert ahogy néztem amennyiben magam hozom haza akkor attól függően milyen messze van 100-250000 a honosításra nekem ügyintéző 200000-et mondott amit ha magam oldok meg akkor 160-180000 körül van így ez miatt a plusz miatt sem kint vettük. Ami angolt néztem az mind csúful beázott volt, nekem volt rossz tapasztalatom a favázzal (simán öszeszakadt az előző basteiünk pedig kívül tök jó állapotban volt, de egyszer kiszakadt az ajtó és akkor derült ki, hogy mindenhol elkorhadt a váz, a végén már amikor a kitámasztókat tekertem az egész test hajlott/csavarodott amikor meg keréken állt a hátulját a földön húzta) ezért minden ajtót kinyitottam, szőnyeget felhajtottam amit még nem parkettáztak le tehát ahol csak lehetett megnéztem és csak egynél amit megvettünk nem találtam beázást.
Én is szerettem, a legnagyobb gond velük, hogy rengeteg hulladékot behordtak. Az ajtó kempingben lényegtelen, parkolóban meg kényelmesebb, ha az út szélén állsz meg, akkor nem szerencsés, de velem ez sosem fordult elő, hogy ott ki akartam nyitni a lakókocsit.
Bár eredetileg egyáltalán nem állt szándékomban reklámozni, de a Balatonról eszembe jutott (siófoki vagyok): szeptembertől eladó lesz egy szép 460-as Hobby :)
Én is úgy láttam, hogy az angol lakókocsik kényelmesebbek, esztétikusabbak. A dugaljakon kívül nem tudom, mi okozhat problémát, ha netán cserélni kell bármit az elektromos rendszerben.......vagy a gázban, vagy bárhol.....
Mindenféle csavarkötés esetleg nem metrikus ?
Árban is kedvezőbbek, valamiért mégis tartok az angoltól...
Szóval......nézegetem a mobile.de-t is, itthon lemaradtam egy szép TEC-ről, valahol a Balaton környékén volt, későn láttam meg, gyorsan elkelt.
Az Eriba márkanevet főként a Touring sorozat miatt tartja meg a Hymer, arról el tudom képzelni az alu vázat (de ez az árában is meglátszik). Retró kinézet, nagyon cuki forma, de kényelmetlenül kicsi, és főként aránytalanul drága. De nem ördögtől való a fa váz, az összes többi lakókocsi évtizedek óta elvan vele, max vásárlásnál kell figyelni a beázásra utaló nyomokat, mert az viszont tényleg az ellensége. Angol vs. európai lakókocsi: régi és örökös vita. Az angol lakókocsik általában jobban alkalmasak (lennének) életvitelszerű tartózkodásra: nagyobb fürdőszoba, külön zuhany, sütő a konyhában stb. Viszont az elektromos hálózata is angol szabványú, alkatrész is macerásabb hozzá. Saját tapasztalat: pont tavaly sétáltuk végig az egyik legnagyobb horvát kempinget, és egyetlen (!) angol lakókocsit láttunk, de annak is alibije volt, angol rendszám :)
Úgy látom, hogy a németországi kínálatokban olcsóbban kapok jobb állapotút, mint itthon egy lelakottat. Tudom, tudom, utazás, honosítás költségei, stb., de mégis inkább a külföldről behozott felé hajlok.
Van pár szép Eriba, ami tetszik.
Valaki pár kommenttel korábban utalt arra, hogy minden lakókocsi favázas.
Úgy tudtam, hogy a Hymer/Eriba nem az.
Segítsen valaki, mi az igazság.
A másik ..........az angol lakókocsik sokkal kedvezőbb árúak.
Na elhoztuk, egy bürstner club, nem nagy, nem fiatal (91'-es) ellenben azokhoz képest amiket láttam drágábban is hihetetlen jó állapotban van mindenféle beázás legkisebb jele nélkül mondjuk 18 éve egy tulajé volt itthon és garázsban tartották ami látszik a külsején és belsején is, minden úgy mükszik ahogy gyárilag kell. Mondjuk előző héten ahogy feltette a jófogásra rá 1 órára elsőként hívtam, de mire másnap megnéztem már volt rá jelentkező aki megnézte és rögtön megvette volna alku nélkül, de mivel én előbb hívtam ugyanilyen feltétellel nekem adta oda (a másik vevő nem csak üzleti fogás volt részéről mert közvetlen utána tudtam én is megnézni).
Köszi ezt én is megtaláltam, komplett példány elérhető az angoloknál. Amúgy jelenleg egy külső akkutöltőt ráeresztve tudom tölteni, csak én szeretem a berendezéseket javítani ha lehet. Most szereltem fel egy movert amihez azért izmos állapotú akku kell tehát a töltés fontos. Egy kapcsolási rajzzal könnyebben boldogulnék de reméljük anélkül is . Köszi
Az a bajom, hogy nem látok a burkolat alá megbontani meg kevesen engedik.:) Akkor marad az apartmanozás, de már unjuk ezért került képbe megint a dolog, na majd meglátjuk, a német oldalakon sem találtam elfogadhatót 3000€ környékén.
Egy autóvillamosságis 20 perc alatt beköti neked egy külön csatlakozóval az autóról a munka aksi töltését. Nem egyet hanem kettő csatlakozót dugsz össze akasztáskor ennyi az egész nekem két éve így működik Menet közben tölti a munka aksit Sőt ha estére kevés a delej akkor csak beindítom az autót és máris működik minden egy óra járatás után a munka aksi is majdnem teljesen feltöltődik.
Azon agyalunk, hogy 8 év után újra lakókocsit vennénk viszont amennyit rászánunk (1.2m körül) annyiért általában beázottakat láttam és ezért kérdem, hogy van olyan amelyik nem fa hanem fémvázas
Favázas mind. De amelyik nem ázott be, 30+ évesen is tökéletesen használható, csak az ilyet sokáig kell keresni (és alaposan megnézni). Én 1M kitűzött céllal kezdtem lakókocsit keresni pár éve, aztán 2,4M lett a vége :/
Találok-e valahol segítsèget az elektromos rendszerhez. Leírással bekötèsi rajzokkal. Szeretnèk berakni egy legalább 100-as munkaakksit, ami pillanatnyilag nincs benne, sőt ahogy látom S helye vagy bekötèse sincs. Normál esetben a lakó működik 220-ról ès 12-ről (a vontatóról) is. Nos èn szeretnèm, ha mind a kettőről tölthető lenne az akksi.
A pontos típus sokat segítene, de főleg a trafó/elektromos központ típusa. Előfordulhat, hogy van akku csatlakozási lehetőség, olyankor a töltést is megoldja. Ha nincs rajta ilyen, akkor sem lehetetlen, csak a 12V-ról töltés lesz macerás (a vontató jármű pótkocsi csatlakozója nem fogja bírni). Egy primitív, ugyanakkor zseniálisan egyszerű megoldás a következő: fogsz egy pótkocsi aljzatot, mint ami az autón is van; bekötöd a megfelelő pontokra az akkuból jövő 12V-ot, és felszereled valahová a vonóháromszögre. Amikor megállsz, kihúzod a csatlakozót az autóból, és átdugod ebbe a frissen felszerelt aljzatba, ott a lakókocsiban az áram. Az akkura meg fel tudsz rakni egy 230V-os töltőt; ha van parti áram, tölti az akksit.
Üdv. Azon agyalunk, hogy 8 év után újra lakókocsit vennénk viszont amennyit rászánunk (1.2m körül) annyiért általában beázottakat láttam és ezért kérdem, hogy van olyan amelyik nem fa hanem fémvázas? Adriákat néztem na meg ilyesmiket, bastei-el jártunk úgy, hogy teljesen elkorhadt a váz mire rájöttünk pedig beázás sem volt. Esetleg ha valaki tud hasonló árban elfogadhatót az jelezze, előre is köszönöm.
Sziasztok! Vègül sikerült egy jó lakót találnunk. Úgy tűnik minden rendben van vele, de majd az èlet eldönti, hogy valóban jó döntès volt-e. :) Amiben a segítsègeteket kèrnèm: Találok-e valahol segítsèget az elektromos rendszerhez. Leírással bekötèsi rajzokkal. Szeretnèk berakni egy legalább 100-as munkaakksit, ami pillanatnyilag nincs benne, sőt ahogy látom S helye vagy bekötèse sincs. Normál esetben a lakó működik 220-ról ès 12-ről (a vontatóról) is. Nos èn szeretnèm, ha mind a kettőről tölthető lenne az akksi. Nem áll távol tőlem az elektromosság, de nem vagyok szakember. Előre is köszönöm!
Sziasztok! Nincs valakinek véletlenül Carver Power Management PMS5CRV egységről kapcsolási rajza? A töltőáramkör nem működik bár a kapcsoló kapcsolásakor a jelzőfény kigyullad. Ugyanez az effektus a bojler kapcsolásakor is: nem ad szikrát de a ledek világítanak.
Létezik ebben a szegmensben a 3500 kg-nál nehezebb személygépkocsi kategória; ha arra van vizsgáztatva, tachográf nem kell. Útdíj viszont besorolástól független, az súly alapján megy.
Afelől érdeklődnék, hogy a nagyméretű lakóbuszokra vagy lakókamionokra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint egy "normál kereskedelmi" közlekedésben részt vevő jármű?
Tehát gondolok itt a menetíró készülék (tachográf) útdíjak stb dolgokra.
Busz és kamion méretű lakókocsik is ugyanazt az útdíjat fizetik mint a többi busz és vagy kamion?
Egy kis segítséget kérnék carver bojler elindul a szikráztatás begyújtja a gázt rendesen viszont a szikráztatás megy tovább Úgy érzékeli mintha nem égne a gáz majd kb 10 másodperc után lekapcsol mi lehet a hiba ?
Most lesz tizedikén egy éve hogy műszakiztattam a lakókocsit érintésvédelem gáz rendszer felülvizsgálat plusz műszaki vizsga cakk pakk nem egészen 30000 ft volt 10 út Ürömi körforgó a kőkereskedés mögött Az idei árakat nem ismerem Bicskétől azért nincs olyan messze. És 1,5 óra alatt megvolt az egész
Kb. 2 éve csináltattam ilyet akkor 30e ft volt, gondolom mára kicsit több, a személyautómat vizsgáztattam tegnap, az is 30 e ft már, 2 éve 24-25-re emlékszem.
A lakokocsimat szeretnem leműszakiztatni.Mi kell hozzá ? Azert vagyok bizonytalan,mert szeretném most "maszekba" megoldani ,kihagyva az autószerelőt. Kb milyen költséggel jár így ? A legfrissebb árak ha tudná valaki mondani annak örülnék. Milyen bizonylatok kellenek ? Hova menjek ? Bicske és környékén .
Sziasztok! Úgy néz ki hozzámkerül 1 Bastei lakókocsi amit felkellene kicsit újjítani-átalakítani büfé kocsinak. Szedett már szét v.ki ilyet? Szívesen fogadnák pár jó tanácsot!
Ha ügyesen csinálod nem fognak szólni. De, mint te is mondtad nemzeti park és ez Szlovákiában, Szlovéniában és a horvátoknál is kiemelt terület. Ők tudják mit csinálsz ott éjszaka!
De mindíg találni olyan helyet ami jónak mondható. Meg lassan jön az ősz, ekkor már kevesebb a lakóautós is ami sokkal feltűnőbb.
A Magas Tátrába mennénk pár napos kiruccanásra egy, átalakított Ford Galaxy-val. Semmi extra nincs benne, két fekvőhely és kész. Kívülről egy szokásos egyterű. Terv: Vadkemping.
Kérdés, ez minek minősül? Elviekben egy normál parkolás, igaz ott vagyunk benne éjszaka. Ha csak megállunk egy ingyen parkolóban, ahol semmilyen tiltótábla nincs, pampoghatnak?
A Tátra, nemzeti park ráadásul, esetleg van valakinek valamilyen akár pozitív, akár negatív, tapasztalata, ha van tipp kipróbált helyre, már meg is köszöntem!
Több évtizedes jármű kárpitozásban szerzett gyakorlattal vállaljuk egyedi méretű lakókocsi és lakóautó matracok és szivacsok gyártását, újra kárpitozását,ülés felújítását.
Minősített alapanyagokkal dolgozunk, egyedi igényeket is teljesítünk.
Segítség lehet egy keményebb vagy puhább matrac a kellő kényelem elérésében.Mivel az ár is lényeges, egy alap 10cm vastag, szteppelt, mosható,légáteresztő huzatú, cipzáras matrac a kellő formában (megközelítő méret 140x200cm), 90-95.000.Ft.-tól.
Az ár egyedi,csapott franciaágyas formára és nem a megszokott ágy formára vonatkozik.
A leereszthető asztalos verzióhoz,alkóvokba,leereszthető ágyakhoz is készítünk, komplett ágybetétet és huzatot is
A fénykép illusztráció.Keressenek telefonon. ---Ötven-110-ötven-ötvenegy- Telekom. .
Sziasztok! Teroford kazettás wc-nél állandóan öblít a szivattyú szakaszosan ha áramra rakom a lakóautót tudna valaki segíteni hogy mi lehet a baj? Elösszőr nem akart öbliteni víz csőbe befujtam kompresszorral és utána lett ez a jelenség.
Sziasztok! Ausztriai lakókocsi vásárlás előtt állunk (magán célra), és érdeklődnék, hogy mi az eljárás, mennyi időbe telik kb. Jelenleg rendelkezik osztrák rendszámmal, május végén lett vizsgáztatva kint, a tulaj azt mondja, hogy még egy évig érvényes. Kell itthon újra vizsgáztatni, elhozhatom az osztrák rendszámmal vontatva? Ha van valakinek friss tapasztalata, ismerete, nagyon megköszönném ha megosztaná.
Kedden volta a lakót műszakiztatni semmi extra kívánság nem volt.
Gáztömörség, érintésvédelem, világítás, azonosító adatok /típustábla, beütött alvázszám/, vonófej állapota, és kész is.
Mindenki figyeljen oda, hogy a rendszámtábla megvilágítása is rendeben legyen! A kocsim műszakija előtt ellenőriztem a világítást, csak a rendszám megvilágítást nem néztem a déli verőfényben. Másnap a vizsgán derült ki, hogy mindkét izzó kiégett. Szerencsére a szervizben ahol vizsgáztattam azonnal cserélték, ráadásul ingyen, pedig ott, akkor minden pénzt megadatm volna érte. :-)
Meglett a hiba forrása mondjuk úgy 90%-ban. A vontató járművön volt baj a testkábellal. Tavaly én lecseréltem ugyan a dugaljat, a vezetékeket visszavágtam, gondoltam ezzel nem lehet baj, tulajdonképpen nem is a dugalj felől volt a gond, hanem a lámpáról való lekötésnél. A testkábel el volt törve, vékonyodva valamint nem is a karosszéria test pontjára volt kötve, hanem csak a hátsó lámpa felfogató csavarjára. Miután ezt átkötöttem a megfelelő helyre egyből jobb, erősebb lett a világítás és most már nem villog össze minden.
Kivéve, ha egyszerre megy a világítás és a féklámpa, akkor kicsit gyenge az index és picit villog a fékkel együtt, de ezt szerintem most már a saruk átnézésével, tisztításával meg tudom oldani, nem kell átvezetékelnem az egészet. Nagy kő esett le....
A helyzet az, hogy ez így gyári, 34 évvel ezelőtt jó is volt. A lényege a, több elágazásnak az, hogy plusz áramot kell vinni a, két első helyzetjelzőkbe is, a hátsó rendszámvilágításokba is ezeknek a testet szintén meg kell osztani a hátsó lámpákba a testet megint meg kell osztani. Sokkal másképpen nem tudnám én se bekötni, max abban bizhatok, hogy az új vezetékek, saruk egy pár évig bírni fogják. Sokkal nagyobb a munka vele, mivel néhol rejtve megy a vezeték, bontani is kell hozzá, mintha megtalálnám a hibát.
Én is az újra vezetékelés felé hajlok, de az egyszerűség kedvéért probalkoznék megtalálni a hibát. Na de hol keressem?
Hát így első olvasásra elég bonyolult és felesleges elemekkel megtűzdelt a világítási rendszered, rengeteg hibalehetőséggel. Én újra vezetékelném az egészet, csak a minimálisan szükséges kötésekkel.
Műszaki vizsga előtt áll a kis Qek Aerom, gondoltam rendbekapom a villamos részét, mert a hátsó lámpákban idexeléskor kicsit beledolgozik a helyzetjelzőbe és a fékbe is, villog minden, mint a karácsonyfán. Tavaly az autómon már kicseréltem az utánfutó csatlakozó dugaljat, tehát az új. Mivel ez nem oldotta meg a problémát már akkor sem, ezért elkezdtem keresni, hol lehet a test probléma. Hááát mit mondjak, elég bonyolult a vezetékelése! Először is a bódé elején van egy csatlakozó anya része ugyanúgy, mint az autón. A kettő közötti toldó kábel viszonylag új, az autó felől a csatlakozó jó, a bódé felől még a gyári volt teljesen eloxidálódva. Ezt leszereltem, vezetékeket visszavágtam, újra kötöttem ideiglenesen egy csokival, hogy meggyőződjek róla valóban itt volt e a probléma. Sajnos még ezek után is ugyanúgy fennáll a hiba, a lakókocsi belsejében egyszer az ágy végében van még egy gyári elosztó doboz, onnan tovább megy, a hátfalon van még egy elosztó doboz. Onnan megy további 4 elágazás vezetékei a lámpák ba és a rendszám világításokhoz. Ráadásul a kábel színei nem stimmelnek az interneten fellelhető utánfutó bekötési sémák színjelöléseivel, de azt megoldottam, próbalámpával kimértem melyik micsoda. A hátsó lámpák újak, már nem a gyári, tehát azokkal megint nem lehet gond.
Egyik kérdésem az volna, hogy fellelhető valahol ehez kapcsolási rajz?
(A gyári német nyelvű kiskönyve le van töltve, ahol olvashatatlan a szöveg és fekete fehér két oldalra bontott, azon megint nem tudok eligazodni)
Másik kérdés, hogy érdemesebb lenne az összes kötést megszűntetni és behúzni egy vadiúj kábelt egészen az autótól egyből a hátsó lámpákig?
(az első helyzetjelző némileg bonyolítja, de megoldható talán az is)
A régi lakómhoz volt ilyen szárítóm, természetesen az újon az egyik fogantyú vízszintes, a másik függőleges.
Nagyon praktikus de több alternatíva van: veszek két harnitúrát, ami drága, van valaki itt, és veszünk együtt két garnitúrát, és megosztozunk rajta, vagy valakinek van felemás garnitúrája, lejajzolja, beméretezi nekem egy üveg....-ért, és megcsináltatom egy asztalossal.
Ezeket néztem, de azt írják a külső hőmérséklethez képes - 20 fokkal tudnak kevesebbet. Ha tűző napon állásra kényszerülök, bármilyen okból, akkor elég magas lehet a kocsiban az alaphőmérséklet a hűteni való meg megromolhat. Az lenne a legjobb ha kompresszoros lenne, fagyasztó funkcióval, de ezek elég kicsik és brutál drágák.
Eddig én is hasonlót használtam , kempingben kipakoltam , sátorba be és kész. Simán 220 voltosat. :) De emellett az úton kocsiban alvás kilőve... Nekem meg az lenne most a cél.
Igen, az lenne a legjobb megoldás, csak szeretnék tenni a padlóval párhuzamosan kb 50 cm magasan egy álpadlót, több helyen felnyithatósat, ami alá tenném a hűtőt.
Tehát valami felűl nyílós láda kellene , ráadásul a hátartási hűtők nem tudom, hogy bírják a rázkódást , fékezést stb...
A hűtő áramellátását mindenképp akkuról, inverteres, napelemas rendszerrel oldanám meg.
Mocsok drágák ezek, ha én építenék most egy autót, és számítana a pénz, egy normál kisméretű hűtőt tennék bele, A különbözetből kijön egy fasza napelem-inveter-LFP akku.
Ahogy már előttem is említették, az állapot a lényeg, a márka ebben a korban az utolsók között szerepel. Én személy szerint kicsit tartanék az angol lakókocsiktól, de van aki esküszik rájuk. Knaus, Hobby, Dethleffs, Tabbert, Adria, TEC, Fendt - bármelyik, ami nincs (és nem is volt) beázva. A méret és a belső elrendezés a legfontosabb szempont, azon később nem tudsz változtatni; a felszereltség viszont szinte korlátlanul bővíthető.
Közhely, állapotot veszünk. Elvileg Knauss, Dethlefs, Hobby, jó márkák, de ezekből is lehet szétrohadt szar. Nekünk egy klassz állapotú, 20 éves angol volt, szerettük, semmi gondunk nem volt vele.
Üdv., lakókocsim tetejére szeretnék feltenni egy napelem panelt. milyen módon oldottátok meg a rögzítést, nem szeretnék fúrni faragni. A neten kapható műanyag talpak 14e ft-os ára eléggé soknak tűnik nekem.
Friss lakókocsisként ( 1 éve vettem): a 2 kereket "dörzsi" módra meghajtó moverem van egy br 1000 kg-os lakókocsin, így vettem. Hihetetlen kényelmes vele a cm pontos beállás, de...ott vannak a szomszéd parcellákon a kollégák általában, akiknek szólni se kell, hogy segítsenek, örömmel betolják a helyére, legfeljebb 1-1 sör jár érte, de ezt amúgyis megteszi az ember. Szóval könnyű lakóhoz felesleges, de jó ha van. Ez a mankókerekes felejtős.
Picit átgondolva műszaki aggyal valóban nem sok haszna lehet mert súly az ott elöl nincs. Ha csak picit is lejt a terep vagy göröngyös akkor már eléggé macerás a meghajtás elöl.
Elengedem az ötletet,
Van valakinek valami jó nem aranyárú lelőhelye moverre? Kicsit az a bajom vele, hogy évi egy-két tologatás kiváltása érdekében3-600eFt-ért túlzónak érzem. Persze ez is olyan mint a hajózás ha rá van írva hogy hajó akkor 5x annyiba kerül. Itt is pl hűtőt kapsz ekkorát negyed annyiért is....
Szavatolhoz akkor menj, ha nem számít a pénz. 50 ezer felett van a műszaki. Gondolom a javítás is ennek függvénye. Viszont ha kicsit tovább gurulsz, Kőbánya Kempingvilág kft, ott a műszaki 30 ezer körül van és javításban is profik, korrektek.
Üdv Mindenkinek! Szombaton megtörtént az első vontatásom. Mentem 40-50 km-t. A Tesco parkolóban rutinoztam is egy keveset. Nem ment rosszul a dolog..:)
Üdv Mindenkinek. Téliesítésről szeretnék kérdezni: odáig rendben van a dolog, hogy a tartályokból kiöntöm a vizet (tisztavíz tartály, wc öblítővíz tartály, wc kazetta), a bojlerből leengedem. A kérdésem az lenne, hogy a vízvezetékekből, is el kell távolítani a vizet? Ha igen mi az ajánlott módszer? Van kompresszorom, akkus pumpám, sima műhelypumpám... Köszönettel: Imre
Ja, hogy legyen egy kis más téma is, most értünk haza, Magyarhertelenden voltunk a hétvégén, már régen nézegettem azt helyet, nagyon klassz kis termálfürdő, Magyarországon ritkaságszámba menő szaunaparkkal, nyugodt biwak parkolóval. Klassz.
Bocsánat de lenne - mára :) - még egy kérdésem: a gázreduktoromra az van írva, hogy 50 mb (azzal is próbáltam ki a rendszert, jól működik), viszont a gáztárólóban van egy matrica amire az van írva, hogy "üzeminyomás" 30 mb. Cseréljek reduktort? Köszönettel!
Üdv Mindenkinek! Kérdezni szeretném, hogy lakókocsiban - ha az a vontatóra van kötve- lenni kell 12 v-nak? A külső világítások (index, féklámpa stb) mind rendben működik. Ha igen, hol keressem a hibát? Köszönettel!
Én lakóhajót akartam csinálni ,ezért szereztem bontott Webasto autó fűtést ,gázolajost ezt a hajón kívülre akartam tenni,csővönjött volna be a meleg levegő,és kint maradt volna a z égéstermék a víz felett.Volt annó ilyen ,az Ikarusz buszokban (sirokkó néven gázolajos),a Barkas buszokban(benzines) a Zaporozsec autókban is(benzines).Aztán később sok mindeben.
Akkor igazán jó a buli, ha olyan széles, mint az eredeti gázkonvektor, mert akkor egy lemezt lehajtogatva, azt mágnessel rögzítve a meleg levegő bevezethető a körfűtés rendszerbe.
Amúgy is jó, ha keskeny, könnyebb pakolni és nem áll keresztbe.
Problémát inkább az okozza, hogy ezen berendezések hőmérséklet szabályozása messze nem komfortos, túl nagy az indítási-leállítási hőmérséklet különbség...
Nekem ez nem jött be, ezért alkalmaztam hozzá külső termosztátot.
Én 11.5 kg palackot használok. Az is kifogy ha jó hideg van 3-4 nap alatt. (-10) Jelenlegi hőmérséklet esetén az 5 kg-s palack is elég lehet 2 napra, de komolyabb hidegben nem indulnék el úgy, hogy csak az az 1 van.
Üdv ! Nekünk is van lakónk, tehát némi tapasztalat is. A gázkészülékeket nem szabad otthol bütykölni, mert a javításához nem csak szakértelem, hanem bizonyítvány is szükséges, mert a műszaki vizsgán kérik a hiteles, pecsétes vizsgabizonyítvány számú felülvizsgálati jegyzőkönyvet.
Teszek még egy próbát hátha elsikkadt a hozzászólások között :-)
Sziasztok!
Tulajdonosa lettem egy Lunar Planet Mercury lakókocsinak. Ebben Carver bojler, fűtő és Electrolux hűtő van ami elvileg gázzal is működik de gyiket sem bírtam rávenni a gázzal működésre. Gáz van a palackban és el is jut pl. a főzőhöz. A csapok nyitva de szikrát sem látok egyik készüléknél sem.
Van valakinek valami tippje hol keressem a hibát?
Esetleg ha a PMS5CRV power management vezérlőről valamilyen rajza lenne valakinek.
Szia! Bocs, hogy megint kérdezek: amiket néztem reduktorokat "német" palackhoz ( ha jól láttam, akkor ott a palackon van a tömítés) abban nem volt gumigyűrű tömítés. Az enyémben meg van....Ez nem probléma ha német palackot veszek?