A cél: kis területen nagy hatásfokkal és sok örömmel! :)
Gyakorló gazdálkodók segítik egymást ötletekkel, amik megkönnyítik, sikeresebbé teszik a munkát.
Sajnos én is ettől tartok. :( A hús is jóval drágábbra jön ki, mint a volti, amiből a serpenyőben dől a habzó, bűzös víz! Ahhh! Kétségbeejtő! A többségnem nincs viszonyítási alapja, ezért bármit megesznek.
Megértem, ha valaki nem termel, ha olyan sok a munkája minden felnőtt családtagnak, hogy nem jut ki a kertbe, inkább megfizetné akár a jó élelmiszert is. De többnyire nem ez a helyzet. Többnyire van szabad kapacitás, lenne sokuknak még kert is. A vetőmag nem drága, olyan büszkének meg nem kéne lenniük, hogy márpedig az én órabérem nem 380Ft...
Mert akkor kiderül rögtön, hogy nem hát, hanem nulla! Nulla forint!
Jól látod, hogy a bolt közelsége mennyire lényegi. Ha van, akkor már ott a kísértés. De a bolt nem lenne konkurencia a kiskerttel szemben, ha nem lenne ott az a tény, ami az utóbbit lenyomta: sokkal drágábban tudsz termelni. Tavaly végeztem egy nagyjából számítást. Ha mindent összeszámoltam volna, (főleg órabéresítettem volna a munkámat) akkor minimum ezer forintért kellett volna adnom a zöldborsó kilóját. Két kilónyiból lesz egy kilónyi fejtett. Tessék megnézni, hogy a nagyüzemi, gépesített, nemesített vetőmagokat használó, gyomirtózó, vegyszerező termelőktől vett mirelit borsónak mennyi az ára! Akciósan lehet kapni háromszázhetven forintért. Olykor még ennyiért se. Nincs tovább miről beszélni. Majd ha ez a civilizáció összedől, akkor majd a nép a kapa után nyúl és megműveli a kiskertjeit. Addig nem.
Tavaly vettem a meglévő robotgépemhez örlőt és azzal készítem a lisztet. Kb. 2 kilót őröl egyszerre, háztartási mennyiségnek ez nekem elég. Nem csak búzából, hanem csicseriborsót, rizst, sárgaborsót is szoktam őrölni, attól függően, hogy milyen lisztre van szükségem.
Ha az ember valamit termel, már nincs benne annyira a spirálban. Amíg csak beszél róla, vagy álmodozik, vagy esetleg észre sem beszi (többség), miben van, addig remény sincs.
Ha messze van a bolt, akkor pedig legalább egy hétre kell vásárolni. Én így csinálom. Innen minden messze van! :) Szerencsére! :)
Ez a világ a pénzről szól. Azt hajtja mindenki. Mert a pénz a tudományos-technikai civilizáció alapja. Még a legminimálisabb szinten is kell valamennyi pénz. Ami viszont nem mindegy az, hogy mennyire hagyjuk magunk fölé kerekedni, elhatalmasodni magunkon ezt a hatalmat. Ha a boltba is autóval megyünk, amikor mehetnénk gyalog is, mert nincs annyira messze, akkor máris vesztettünk ezzel a hatalommal szemben. Mert van ennek a hatalomnak egy olyan sajátossága is, hogy a hatalmába került életet elpusztítja.
Egyébként olvastam az előző hozzászolásokat és azt szeretném kérdezni, hogy van-e valaki aki a lisztet is saját maga őrli és ha van akkor hogyan? Csak simán otthoni kis kézi malommal?
Csak nem tudom levetkőzni a kényelem zálogát és nem mennék el 40 évesen egy lakókocsiba sódert lapátolni, feladva minden eddigi dolgomat.
Az én opportunista kompromisszumom az, hogy keresek egy segítőt, biztosítom az anyagiakat és együtt (én hobbiból, ő megélhetésből) termesztgetünk ezt-azt.
Persze ha most egy gonosz (vagy jó?) tündér lenullázna, vagy ami még jobb lenne visszavinne 20 éves koromba, amikor katonaság után az akkori barátnőmmel jelentkeztünk tanyagazdai állásra a lakás miatt, na akkor simán belevágnék. (akkor nem válaszoltak a jelentkezésemre a hirdetők, így elmentem inkább egyetemre:)
Nem irigylem azokat, akik ezt maguktól, vagy anyagi kényszer hatására megtették, de egy éppenhogy elindított kis környezetet már el tudnék magamnak képzelni.
Hát persze, hogy nem a meki kajától májkárosodtt lesz benne a híradóban, ahnem az, aki a piacon vett hústól lett rosszul.
Erre tartunk, néhányan észrevették, hogy ez nem jó, de a túlcivilizáltság kényelme felülírja a józan észt.
Nem könnyebb lemenni a sparba(tesco, cba, mindegy) és megvenni max 500 m gyaloglással mindent, mint elmenni a piacra(messzebb van eleve), és ott bóklászni a sorok között, akár 1km-t is gyaloglva?!
1 km !!!
És magamon veszem észre, hogy amíg gyerekként elmentem (gyalog) a boltba, addig ma már inkább beülök az autóba.Pedig a bolt helye nem változott és én sem költöztem arrébb.
Fiatalként gúnyosan röhögtem a nyugatiakon, akik nem képesek megszerelni a csapot, hanem szerelőt hívnak. Hogy nem képesek kicserélni a törött konnektort, visszadugni a kiesett hálózati csatlakozót a PC-nél.
És lám, ma oda jutottunk, hogy mi sem magunk eszkábáljuk már azt, amit régebben tudtunk, hanem a pénzünk elég arra, hogy valakit kihívjunk, vesződjön vele inkább más. És az így megnyert időben leülünk bambulni a tévét(mondjuk ez nálunk nincs, de az internet majdnem ugyanaz)
Szintén elértük azt, hogy az elmaradottabb országok, akik még a mai napig egy gyufából és egy szappanból meg egy darab használt rágóból generátort barkácsolnak maguknak,szóval hogy már az ő szemükben mi is elkényelmesedett, elbutult "nyugatiak" vagyunk.
Igen, egy ideig... és ha ezt hallom, az jut eszembe, annyi időnk nincs. :( Ezt a folyamatot már most sem nagyon lehet visszafordítani.
Azt ne félj, nem fogja bemondani a tévé, hogy hányan pusztultak bele a mükaják ártalmaiba, mindig, amikor valaki meghal, mert művirslit, műtejet, műgesztenyét, műkenyeret evett. Nagyon rossz az irány, és szerintem már nem nagyon fér az időbe a szkepticizmus. Én nem tudom, mi kell még az embereknek, hogy a fejükhöz kapjanak. A kapható élelmiszer 60 százalékát a számba sem venném. Hát könyörgöm, mi az, hogy műűűűűbélben??? Mi az, hogy tejital? Hogyan állítják elő az étolajat? Mi az a margarin? Műűűűszó! De mi az?
Hamarosan csak ilyenek lesznek a polcokon. És akkor nekiláthasz a tanya-álmodnak. Én neked drukkolok! :) Én sem kis fizetést hagytam ott anno. Ma már tudom, előbb kellett volna.
Ez az egyik álláspont. A másik az, amikor a piacon lehazudják a csillagot is az égről az őstermelők, hogy a portékájuk mennyire magyar és mennyire bio.
VAgy a hús kérdése: nincc bizalom, hiszen a multikkal, boltokkal ellentétben nincs arra semi garancia, hogy közvetlenül a termelőtől kapott hús látott-e állatorvost, megfelele-ea higiániás követelményeknek.
Pont ezzel tudtak a multik tért nyerni, mert náluk van, őket meg lehet találni ha van valami probléma.
HA pedig arról hallasz, hogy valaki romlott hústól lett rosszul, amit közvetlenül vásárolt, na akkor a legtöbben azt gondolják: úgy kell neki, ha ilyen hülye volt.
Szóval szép, szép, de jelenleg (még jópár generációig) ez az elképzelés életképtelen Magyarországon.
Ó,,, hát ezt a fórumot sem szeretném elhanyagolni, mert tudom, hogy sokan vágyakoznak önellátásra, csak nem merik megugrani.
Viszont van itt egy épelméjű friss felmérés, épelméjű eredménnyel, ha valakit érdekel: http://www.hoxa.hu/?p1=szavazas&p2=31348 Bár tudom, a felmérés nem reprezentatív, de mutatja, hogy az adott körben, csak-csak van törekvés a jó élelmiszer irányába és a termelőtől igenis szívesen vásárol egy réteg.
Sokan vannak, akik sosem fogják megtermelni maguknak. A társadalom 60%-ának esélye, vagy törekvése sincs rá. De jó részük akar normális étket venni magához és igenis akarja életben tartani a kistermelést! :)
Ez az ideális kép... Ha nem kell már pénzt tolni bele. Ez szerintem több év is lehet. Főleg ha városi kezd neki nulla tudással, nulla segítséggel, ahogy mi is.
Örülni kell az erre vezető út minden lépésének. Szerintem. Önellátó... ellátja magát... Ellátom magam zöldséggel. Első grádiens! :) Nem veszem meg a boltit, de való igaz, hogy a szántásért pénzzel fizetek. Nem egy nagy tétel. Kellett volna írnom, miből hány kilót szedtem ki, szép adat lett volna! :)
Én dolgozom mellette, de annyi munka úgysincs, hogy ne lenne szabad kapacitás a saját gazdaságra.
Első lépésben szerintem ideális, ha a család elindul ezen az úton, egyik pénzt termel benzinre, kutyafülére, nem tudom, rezsire, ilyesmi, másik otthon dolgozik a jószággal, a kerttel a gyerkőcökkel. Megtermeli a kaját. Ez is valami!
Egy ismerősöm a nyulainak a tacskóból hozatott a múltkor s.répát, mert az olyan olcsó volt! Hát, azt hiszed, megették?! A nyúl sem hülye! Pedig amúgy imádja a répát!
Szerintem akkor, ha nem kell új pénz. Barterbe megy a csirke a cukorért, a zsír a túróért. Ha nekiindulsz 100 ezer forinttal(példa) hogy a csere érték alapja meglegyen, aztán amikor megvan mindened, még mindig megvan a 100 ezred.
Eladod a túródat 13000-ért, veszek abból 3 malacot. ELadod a tojásokat 43000-ért, veszel belle tápot, taarmányt, vegyszereket stb.
Eladod a kukoricádat 1,2 millióért, veszel belőle 3 lovat meg egy kistraktort.
Házhoz jönnek a kecskesajtért, abbó veszel gázolajat a traktorba.
Ez az önellátó, amikor az alap pénzed nem fogy. Ha nő, akkor pedig kulák vagy:)
Fent a kerítésnél végig csicsóka lesz, már csak a beláthatóság megakadályozására is, és nem írtam bele mindent csak a fő csapásvonal ez lesz. Nekem a virágok is a veteményesben vannak, a kutya miatt. Az egymáshoz válogatást a vízigény és egyéb praktikák alapján válogattam össze. Nekem az pl. nagyon bejött, hogy a borsó még virágzott, mellette már elvetettem a sütőtököt, így maximális a helykihasználás.
Persze, még idén is van mit "aratni", amint az ábra mutatja! :) Csak el ne fagyjon pénteken! Ja, és a fűszernövényekről is teszek egy képet, a bazsalikomot nem érdemes szárítani, vagy magában sóval, olivával teszem el, vagy jó töményen paradicsommal.
Én is van időszak, mikor a testem elfárad, de akkor tuti sokat haladtam! Igazán vidámmá tesz a folyamatos tervezés! Kész a jövő évi kert terve is! :) Val oldalon a tóból kiindulva lesz a gyógynövényes rész. Eddig a veteményesben volt, de nehéz összeegyeztetni az évelőket és a szántást! :D
Szerintem szinte mindenki beleesik abba a hibába, hogy egyszerre akar mindent. Én óvatos duhaj vagyok, minden évre jött vmi új,ahogy írtam, de így is meggebedek, éjfél előtt sose alszom, sötétedés előtt sose jutok be a ázba, hisz a tyúkok se ülnek el előbb, reggel alig bírok felkelni, úgy fáj a derekam, mégse tip-top minden, ahogy szeretném. Viszont tudom, mit teszek az asztalra s az nem műanyag meg festék meg állagjavító vagy mifene. Tápot se kapnak a baromfik, csak csibeként.
Amivel nagyon kacsalgok még, az 1-2 család méh. Nagyapám méhészkedett, de még gyerekek voltunk, kár, hogy nem tanultam el tőle...
Igazából sokmindent termeltem már, amiről kiderült, hogy fölösleges, mert aztán nem kell senkinek. Ezt is ki kell tapasztalni. Fel kell mérni, miből fogy igazán sok, mert nem fognak az étkezési szokások a kert után menni. fordítva kell, csak azt kell termelni, ami tényleg fogy. Serintem legalábbis. Ennyi erővel persze jó lenne egy tehén is, mert sok tej és tejtermék fogy nálunk, de még nem mertem belevágni.
És azt is meg kell szokni, hogy a kert áruház-polc, nem akkor emeled le, amit kícvánsz, amikor épp megkívánod: télen nincs, amikor meg van, rengeteg van, unásig. És akkor jön a cukkini-mérgezés vagy padlizsán-undor...:P Ha meg köv. évben ebből okulva csak 2-2 tövet ültetsz, akkor meg előfordul, hogy semmi se lesz, és hiányolod, ezért köv. évben megint többet raksz és megint besokallsz... Vagy csak én nem tudom, hogy kéne. Mint írtam, csak 3 éve csinálom.
Nem szeretek negatív lenni, de ez így nem fog előre mozdulni. Szeretnélek viszont bíztatni, ugorjátok meg, a dolog magától nem fog menni. A kétlakiság megöli az álmokat. Az idegenkezüség meg ellopja... :(
Igen, először nagyon nehéz és minket is csak a lelkesedés lendített mindig tovább. Szakadásig dolgoztunk eleinte a házon, kerítésen. És tényleg a fokozatosság, amit szerintem is muszáj betartani.
Mindent akartam azonnal. Kellett a kecske rögtön. Azt se tudtam, hova tegyem, annyira depressziós volt. Még a házba is beengedtem az első kis gödölyét, úgy sajnáltam. Csak állt, tíz centiről mozdulatlanul nézte a falat órákig.
Én a kecskézést a neten tanultam meg. Épp itt az indexen! A helybéliek csak "gyütt-ment"-nek hívtak bennünket. Sokat kellett tenni, mire elfogadtak. De addigra már nem voltam rászorulva.
És igen! Idegent nem engednék be a területre!!! Az a biztos, amit magam csinálok meg.
Mi meg úgy kezdtük(2009-ben), mikor Pestről költöztünk le tanyára, hogy lehúztuk a lakókocsit és fél évig abban laktunk a kertben, egy nagy nyárfa alatt. Dec.25-én aludtunk a házban először, addig folyt az átépítés. Közben már elkezdtük kiszabadítani a 4 hektár gyümölcsöst a fák fölé növő gazból. Kezdtem '10-ben veteményessel, ősszel vállalkoztam az első 10 kitojt tojóhibrid tyúkra, 2011-ben már keltettem csibéket, idén már vagy 500-at el is adtam előneveltként, megy a veteményes, ültettem pár gyümölcsfát is, több erőt fordítok a "díszkertre" is, azazhogy a tanyaudvar kinézzen valahogy. DE ma se hiszem, hogy csak a gazdálkodásból meg tudnánk élni, a párom dolgozik, én meg próbálom megtermelni az asztalra valót. Amit lehet befőzök, elteszek. Idén béreltünk 29 "bér-kát" is, hogy nyírják a terepet, jövő tavasszal tervezek 5 saját hasas anyát venni, de 10-12-nél többre nem kéne szaporodniuk, erre a területre talán elég annyi is.
Megfigyeltem, hogy az első év általában szerencsésebb minden területen, aztán előkerülnek a betegségek, beütnek mindenféle nyavalyák, de lehet,hogy én csinálok vmit rosszul. (kertben is, baromfikkal, nyulakkal is így jártam...) De folyamatosan tanulok, majdcsak lesz valahogy...:)