Kedves kezdő kenyérsütők, mielőtt felteszitek a kérdést, hogy milyen gépet vegyetek vagy hogy milyen kenyeret süssetek elsőre, feltétlenül olvassátok el, kérlek, ezt a hozzászólást, ahol megkapjátok a legfontosabb infókat az elinduláshoz -úgymint gépleírásokat, tapasztalatokat és recepteket: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67615512&t=1001728
Amikor kezd népbetegséggé válni a gluténérzékenység, akkor te még plusz glutént teszel a kenyeredbe? Én ettől sokkal jobban paráznék, mint a tk liszttől.
Értem. Csak azért kérdeztem, mert a rozsos hozzászólásomra válaszoltál. A "sajnosból" meg arra következtetek, hogy elfogytak ezek a lisztjeid. Az én BL80-asom is fogyóban. Eddig a helyi malomban vettem, de most nincs lakossági kiszolgálás. Két helyről próbálok beszerezni ismerősök révén, úgy néz ki mindkettő kisegít. Viszont akkor besokallok:). Visszautasítani egyiket sem akarom, mert akkor azt mondja(jogosan), hogy miért kérek, ha nem viszem el. Majd szétosztogatom más kenyereseknek.
Még nem sütöttem pizza liszttel. Mit tud? Ill. mennyiben másabb egy mondjuk sima lisztnél?
Elképzelhető, hogy háború alatt, vagy utána volt ilyen. Én csak gyerekkoromig tudok visszamenni a hatvanas évek elejére. Az biztos, hogy akkor a falusi boltban csak fehér kenyér volt és félbarna. A félbarnához viszont tuti rozsot tettek és nem korpát.
Mindig van miről beszélni és mindig vannak olyan emberek, akiket érdekelhet egy bizonyos téma. Ha nem így lenne, akkor nem élne húsz éve ez a topik. ;)
A csírával az a gond, hogy olajokat tartalmaz, emiatt nem lehet hosszan tárolni a teljes kiőrlésű lisztet. Amibe utólag kevernek korpát azt nem sorolom ide.
Csak hallomásból tudok a glikémiás indexről, meg a felszívódás sebességéről. Mint mondtam, nem vagyok rákényszerülve. Viszont a búzaszem összetételét és alkotóelemeinek tulajdonságait úgy érzem alaposan áttanulmányoztam. Az biztos, hogy a búzaszem kétféleképpen védekezik. Kívülről a korpával, belülről pedig a csírát körülveszi egy olyan fehérje, ami a kórokozóknál bélbántalmat okoz. Minden egyes búzaszem így védi magát és a többi búzaszemet. Ha valaki érzékeny erre, akkor nála is jelentkezhetnek hasonló tünetek, lisztérzékenység. Amit nem értek, hogy nem igaz, hogy a korpát és a csírát nem lehet olyan más, hasonlóan nagy rosttartalmú, magas vitamin, ásványi anyag tartalmú egészséges "adalékkal" ami kiváltaná a korpát és a csírát. Ami szintén elnyújtaná a felszívódást. ha jól tudom, a korpa nem is emészthető. Ilyen megfontolásból(némi túlzással)biztos helyről származó, tiszta fűrészporral is helyettesíthető lehetne a korpa. Csak ugye ezt nem fogja dietetikus mondani, mert lelövik érte :) Én mondhatom, mert nem vagyok érdekelt a korpa-csíra bizniszben. Közhely, hogy régen csak fehér lisztből sütöttek kenyeret, a korpát disznókkal etették fel. Ma már a disznóknak sem adnám.
Nem csak az számít, hogy mennyi a fehérliszt tartalma. A felszívódás sebessége és az, hogy mennyire gyorsan emeli meg a vércukorszintet. Glikémiás index megvan?
Azért nem értem ezt az egész cukorbeteg-liszt kérdést, mert a tk. liszt 80% fehér lisztet és 20% korpa+csírát tartalmaz. Tehát, ha egy cukorbeteg megeszik tíz deka kenyeret, akkor a 8 deka fehér lisztet így is, úgy is megeszi. Mi lenne, ha eleve csak nyolc deka sima lisztet enne? Vagy: vannak rostban gazdag zöldségek(brokkoli, zeller, s.répa, f.répa, édesburgonya...). Én ezeket lereszelem, kiszárítom, kávédarálón megőrlöm és tudom, hogy 1 gr. szárított zöldség mennyi nyersnek felel meg. Ezt teszem a kenyérhez. Mondjuk én nem vagyok cukorbeteg...lehet ezért nem értem :).
végig olvastam minden hozzászólást és köszönet érte..Sok mindent megértettem, én csak kapiskálom ezeket mert nem vagyok élelmiszervegyész valamicskét a gyógyszerekhez értek mert gyógyszer vegyész vagyok csak 38 évet dolgoztam gyógyszer kutató laborokban.
Ezért aztán nem kotyogok bele a szakemberek megállapításaiba. inkább teszek fel egypár általam készített kenyérképet ezek már mind elfogytak az utolsó morzsáig remélem senkinek nem lett tőle baja.
Nem, a graham lisztben is ott a korpa. Az a különbség, hogy a mérete nincs szabályozva annyira. Egyébként pont Graham, aki kitalálta, ő is egy orvos volt és nem műkörmös.
De, ha cukorbeteg vagy, akkor neked épp tudnod kellene, hogy mennyire nem javallott a fehérkenyér.
Köszönöm a válaszod. Még a Graham-kenyér lehetne valami átmeneti megoldás, ami tudtommal csak a magbelsőt tartalmazza (keményítős rész + csíra). Igaz a csírában levő egészséges dolgok nagy része elveszik sütés közben, de legalább lassítja a szénhidrát felszívódását, ami nálam (2-es típusú cukorbetegként) fontos.
A fuzárium gombák termelik(többek között) a mycotoxinokat. Búzánál a DON az érdekes, elsősorban erre szoktuk vizsgálni. A hőkezelés szvsz. nem tünteti el. Takarmányozási célra léteznek toxinkötők de tudtommal emberi táplálkozásra nincsenek engedélyezve.
Laboratóriumi vizsgálatok szerint a toxinok 75%-a a maghéjban található...vagyis mennél jobban eltüntetik a maghéjat, annál kevesebb toxin lesz a lisztben. Ezért nem akkora buli a teljes kiőrlésű liszt-máramennyiben valóban teljes kiőrlésű és nem valami színezéknek köszönheti a barnaságát. A korpát a parasztember is a jószággal etette meg, aztán valami marketingzseni kitalálta, hogy jó drágán el lehet adni a hiszékeny embereknek csak kell hozzá egy jó történet. Innen jött az egységsugarú felhasználói hülyeség amely a fehér lisztet már egyenesen méregnek tekinti, nem gondolván végig, hogy a "teljes kiőrlésű"-ben is benne van a fehér liszt, meg még egy csomó egyéb amit nem biztos, hogy meg kellene enni.
Sajnos "táplálkozási tanácsadó" bárki lehet, az is, aki tavaly még okj-s kozmetikus volt, három éve meg bolti eladó. Aztán szokás szerint a leghangosabbra figyelnek...