Elővárosi forgalomban a munkaidő / iskolaidő kezdetekor és végekor egy irányban van jelentős számú utas. De ezek sem egyidőben akarnak utazni, hanem ki-ki a munkakezdésének, illetve végzésének megfelelően. Senki sem akar naponta a munkahely, vagy iskola előtt várakozni negyedórákat.
Ebből egyenesen következik, hogy sűrű követésű közforgalmú járműveket igényelnek. Másik elvárás az, hogy ne, vagy csak igen különleges időjárási viszonyok esetén forduljon elő forgalmi zavar. Ugyanis a csúnya munkáltatók türelmetlenek a gyakran elkéső alkalmazottakkal szemben.
E két elvárás egyikének sem tud a szárnyashajó eleget tenni. Erősen kétlem, hogy képesek lennének pl. reggel 6 és 8 óra között 10-15 perces követési idővel hordani az utasokat Budapest felé. Másrészt a vízjárás és a jégviszonyok miatti üzemszünetek idején hogyan járnának dolgozni az emberek? Nyilván autóbusszal, vagy vonattal. Épeszű ember el tudja képzelni azt, hogy pl. a Duna alacsony vízállása esetére új menetrendet készítenének az elővárosi autóbusz és vasúti forgalom számára? Komolyan gondolhatja valaki, hogy az autóbusztársaság, meg a vasút egész évben készenlétben tart csúcsforgalmi jármű-kapacitást arra az esetre, ha netán nem tud közlekedni az elővárosi hajó? Teljesen kézenfekvő, hogy az említett társaságok a csúcsidőben szinte a teljes járműkapacitásukat kihasználják. A hülye zöldek miatt vegyenek még olyan járműveket, amelyekre az év legnagyobb részében nincs is szükségük? És akkor a hajóra szóló bérlet érvényes lenne a buszra, vagy a vonatra? Abban a városban, ahol a BKK, a MÁV és a VOLÁN közötti tarifaközösséget sem sikerül megvalósítani? A sunyi MÁV pl. kibújik a jelenlegi egyezségből is azzal, hogy egy csomó vonatára kitalálja, hogy nem érvényes rá a Budapest-bérlet. A 65 éven aluliak számára a városon belüli utazáskor fel sem merül a vasút használata. Ki a fene fogja bogarászni a menetrendet, hogy az épp odaérkezésekor induló vonaton utazhat-e a Budapest bérlettel?
Nyáron a Duna-deltában, Krizsánban jártunk. Ott egyik nap a katamarán, a másik nap hagyományos hajó közlekedik a Szulina-ágban. Mesélték, hogy a katamarán akkora hullámokat vert, hogy következő alkalommal puskával várták a helyiek és közölték, ha mégegyszer ekkora hullámok lesznek pergőtüzet nyitnak a kormányállásra. Azóta állítólag lassabban megy.
Így van, csak aláírni tudom a Pozsonyban látottakat. Igazából gyorsítani hegymenetben én is csak a SZNF (UFO) híd elhagyása után láttam a TCL-eket. A személyi kikötő és az üzemanyagtöltő állomás közt (Pálenisko) sem sietett még soha, ami érthető. Egy időben téma volt, hogy a pozsonyi városközpontot elérni vízi úton majd ilyenekkel lehet, de egy ideje csend van róla. Állítólag az elképzelt vonal Csölösztő (Čilistov), Gútor (Hamuliakovo) Dunacsúny (Čunovo) Pozsony amit kilátásba helyeztek. Az is lehet viszont, hogy újra üzembe helyezik a KAMZÍK katamaránt, ami már egyszer a 80-as években nem vált be. Amilyen közkedvelt átkelőhajó volt elődje a PROPELER exDUNAJ exTABÁN exDEVÍN és még exnemtudommilyen nevű gőzhajtású oldalkerekes, hát e KAMZÍK pont annyira nem sikerült. Ha jók az értesüléseim a pozsonyi hajójavítóban próbálnak új lelket verni bele.
A képen szereplő katamarán általában kb.5 perccel előttünk indult Pozsonyból felfelé. Mi a szárnyassal még Dévény előtt megelőztük, jelentős sebességkülönbséggel. Tehát a 69km/h holtvízi sebesség vagycsak elméleti, vagy nem hajtják max. teljesítménnyel. Viszont elég termetes hullámokat gyárt. Nem hiszem, hogy Budapesten örülnének neki, ha naponta leszaggatná a pontonokat...
Volt szerencsém szárnyassal kísérleti jelleggel elővárosban közlekedni. Minden negatív felhang és kritika nélkül: nem jött be.
A Szentendrei-Dunában szintén nem egyszer megfordultam Bíbiccel. Nem tudom kinek volt kellemetlenebb élmény, nekünk vagy az evezősöknek.... A rohanásra tervezett hajóval a 30 km/h sebességkorlátozás betartása pedig külön élmény volt. Szinte már akrobatikus elemekkel fűszerezett sportteljesítmény egy Bíbiccel "félszárnyon" egyensúlyozni 29,9 km/h sebességgel, még éppen a vízszint felett.
Szerintem ilyen-olyan okokból sem a szárnyas, sem a katamarán nem alkalmas igazán, a Dunán elővárosi közlekedésre.
Előfordul, hogy egy egyenletnek nincs megoldása. El kell engedni...
Pontosan ettől tartottam... 8 év telt el a kipakolás óta (ajnos nem tudtam, ott lenni), és semmi sem történt. A rajzok Ganzhoz kerülése után biztos voltam benne ,hogy halandó ezeket többé nem látja... Ráérdeklődök azért a Debreceni Egyetemnél mi a terv a dokumentációval (gyanítom ,hogy nem sok kapacitásuk van rá). Ha lenne rá mód és lehetőség ,lehet érdemes lenne önkénteseket toborozni a rendszerezésre, digitalizálásra.
Épp ma egész véletlenül újabb negatívumot vettem észre a balatoni '18-as menetrendben:Balatonaliga hajóállomáson-én ezt szűrtem le a keresőből*-megszűnik a személyhajóközlekedés.
*:Aligáról minden nap minden viszonylatra azt írja hogy "az idei évben ez a járat már nem indul"Mivel az összes többi kikötőnek fentvan már a menetrendje,én rosszat sejtek...Ráadásul a tervezett megszűnésről már tavaly ősszel hallani lehetett.
Mellesleg a J járat,idén vasárnaponként(amikor a legtöbben voltak rajta)egyáltalán nem jár!
Épp a minap érdeklődtem róla egy a szakmában járatos embernél, aki nem túl örömteli állapotról tájékoztatott. Pontosan nem jegyeztem meg a csendesőrültek (magamat is beleértem) általi kipakolás utáni történetet. Csupán annyit, hogy valakiknél van, akik nem engednek hozzá másokat.
Van valakinek információja ,hogy mi lett a sorsa a 2011-12 környékén kimentett Láng rajzdokumentációnak? Annyit tudok róla , hogy a Zoltán alapítványtól a Ganz Engineering vette át megőrzésre, azonban ők-az interneten található cikkek alapján- tovább adták a debreceni egyetemnek. Csak remélni merem ,hogy nem enyészik el, illetve tényleg kutatható, hozzáférhető lesz a halandók számára.
Egyetértek a meglátásoddal, de lehet, ők is erre jutottak, és nem szárnyasokban gondolkodnak, mert a Passnave vezér idén augusztusban ezt nyilatkozta:
"Tervezik újabb hajók beszerzését?
– Ez a park egyelőre marad, de tervezünk cseréket. Idén a működésben annyi változás történt, hogy a nemzetközi járatok helyett mindennap közlekedtetünk szárnyashajót Visegrádra és Esztergomba. A hajóink ezen az útvonalon szinte telt házzal közlekednek. Az elkövetkező két évben viszont a szárnyashajóflottánkat szeretnénk szintén gyors járású hajókra cserélni. A típusról még nem döntöttünk, de 2019-2020-ban új, 120-150 személyes, gyors járású hajók közlekednek a Dunakanyarba a tervek szerint. Ezek lehetnek katamaránok, vagy szintén szárnyasok."
És azt is olvastam valahol, hogy a gyorshajózás beindításához komoly összeget dedikált a kormány. 12 mrd Ft-ot, ha jól emlékszem, de ebben már nem vagyok biztos.