Hát nem tudom, de szerintem akiknek -15 fokban 3KW a házuk össz. hőigénye nem ide írogatnak, mert 2-3 évnél fiatalabb épülettel és geotermikus, vagy egyéb hőszivattyús fűtéssel rendelkeznek.
Az átlag inkább több, amit egy klíma semmiképp nem tud lefedni. Itt kezdődnek a gondok, hogy mi lesz a többi helyiséggel. Optimális esetben 30-40nm nappaliig elegendő 3.5Kw-os, a kisebb szobákba 2kw-os. Átlag családiház 4 szoba. H-s tarifa 10A-es megszakítója ezzel a 3 klímás felállással -10 foknál leold.
A fürdőt külön élmény lehet hősugárzóval fűtögetni mint a 60-as évek bérházaiban.
Akik azt gondolják, hogy 1db 400-500 ezres, 27% áfa tartalmú, dupla forgalmazói haszonal terhelt "csúcsklímával" megváltják a fizikát, lehet csalódni fognak.
sziasztok, van valakinek tapasztalata klimas futessel _PÁRÁS_ helyen? szeretném a ház fűtését klimaval megoldani, de eleg extrem mikroklimaju helyen lakunk, brutalisan magas a relativ paratartalom, kb. arteri kornyezet rettel, az atlagos paratartalom olyan, h nyaron tobbhetes szarazsag utan is naplemente utan 1-2 perccel mar csuromviz kint minden. a klimaszerelo akit kerdeztem azt mondta, hogy hat a paratartalom az mindegy, de tartok tole, hogy tul gyakran kene olvasztgatnia magat. (a hideg kulso hocserelo miatt szerintem durvan jegesedne) illetve tudtok ajanlani olyan klimat ami alkalmas lehet? kizarolag futesre hasznalnam, es jo lenne 3,5 kW koruli futesi teljesitmeny, illetve ha lehet ~250e ezer alatti ar... cooper&hunter arctic es gree klimakat nezegettem eddig. elore is koszonom a segitseget, minel tobbet olvasok utana, annal tanacstalanabb leszek...
Csak az a baj , hogy a klímások sem azt mondják a megrendelönek , hogy a ház höigénye -15°C-ban és kért 22°C-ban mondjuk 3kW , akkor tervezzük a fütést csak -7°C-ig , mert attól hidegebb csak pár órát van és akkorra elég venni egy elektromos fütötestet ami besegít . Hanem mindjárt legyen nagyobb , mert biztos ami biztos . Pedig ma nagyon sok normális klíma kapható , ami -7°C-ig kiváló COP-pal rendelkezik . A kettö berendezés egyben SCOP-ban nem fog alulmaradni az elvárásnak , de befektetésileg biztosan olcsóbb mint a nagyobb teljesítményü és -20°C-ig 80%-ot tudó klíma .
Lehet erős a "nagy kamu" jelző, de vállalom.
Igaz nem klíma (mert azt ugye nehéz otthon kimérni) hanem hőszivattyú, de ott jópárat kimértünk a szomszéd topicban valós körülmények között, teljes szezonban hőmennyiségmérővel, villanyórával.
A 4 feletti SCOP a valóságban 3 körüli lett.
Aztán elolvastam hogy mérnek az eurovent-en, hááát... Mint az autóknál. Jobban megéri a mérésre preparálni egy berendezést mint megcsinálni jóra.
Persze a 3-as SCOP is teljesen jó (H tarifával), csak ugye nem 4-5-6...
Hogyan méreteznek olyan eszközök szezonális értékei alapján, amiknél a hőigénnyel fordított arányban áll a leadott teljesítmény? Itt nem egy névleges teljesítményről beszélünk mint a gázkazán esetében. Fűtésszerelő megsaccolja a hőigényt, aztán berak egy 24KWos kazánt ami majd úgyis lemodulál, vagy kapcsolgat. A lakótérben semmit nem venni észre belőle.
Klímánál nincs meg ez a széles működési tartomány. Akik a leghidegebb napokon is kizárólag klímával szeretnének fűteni, azoknak a leghidegebb napokhoz tartozó valós kivehető telljesítményt kell alapul venni. Ez a legtöbb esetben túlméretezést kíván, ami az enyhéb időszakban kellemetlen kapcsolgatással jár. Többek között ezért sem hivatalosan alkalmazott fűtési módszer.
Persze ez kizárólag más fűtési rendszert nem tartalmazó önálló házak esetén érvényes. Akik körbefűtött, gázfűtéses társasházi akásokba szánják hobby szinten próbálgatni, oda a 2KW-os alapmodellek is bőven megfelelnek.
Jajj most nézem "nagy kamu érték" ... nahh mind111 oda adtam a +1-t már nem veszem vissza. :-)
Nem sok köze van a valósághoz de valami csak van.
persze a klímaválasztásnak csak egy szempontja kéne legyen a fogyasztás.
Nekem sajnos másik autóm van ... és a követő tempomat miatt lett az ami. De hogy ez 6,3 liter helyett 5,4.t fogyaszt az bónusz. Hogy a futóműve meg úgy mindene papírvékony azt majd kifogom fizetni a megspórolt diesel árából ...
Erre a hozzászólásra egy -1-t adtam a következőre pedig +1-t. Az energia címke számítása rendeletben szabályzott.
Arra azért nem árt figyelni hogy azt mondják 3,5kW-os klíma attól még az energia címke nem 3,5kW-os fűtő klímát takar. A 3,5kW azt jelenti hogy 100éve mikor a split klímák bejöttek az EU-ba is, akkor +35°C-on ennyit hűtőt. Akkor még senki nem akart fűteni.
Most hogy fűteni akar mindenki jött a PdesignH ami a fűtési teljesítmény az energia címke számításánál ... ez egy 3,5-nél általában 2,5kW. Ha neked Tbiv -7°C klímád lesz az -7°C-ig fog fűteni magában majd a -7 - -10°C közötti részen segíteni kell neki hogy a -10°C-on vagy a Toperationminium is meglegyen a PdesignH 2,5kW. Tehát a klímád még -10°C-on sem fog fűteni 2,5kW-t mert segíteni kell neki. PdesignH csak annyit mond hogy egy olyan helységben tesztelik (számolják) az energia címkét aminek a hővesztesége -10°C esetén 2,5kW.
Remélem nem érthető. :-)
Ja és a segéd fűtés (Tbivalens és Toperationlimit között) az mindig COP1-es elektromos fűtés hogy az áram fogyasztás összehasonlítható legyen.
Az "igazság" meg úgy is a szerelődnél van. Ha Ő greet kínál akkor az lesz, vagy keresel mást ... előbb utóbb döntesz valahogy. :-)
Scop értékkel számolni legalább akkora önbecsapás, mint autónál atlagfogyasztast alapul venni Alpok átkelésnél.
Egy elavult régi alapmodell is tud scop4-et, mert a programja szerint - 5 fokban a 35 fokos kifújt levegő is elég. Aztán - 5 alatt jönnek a gondok, dehát azzal már nem számolunk,mert leírták, hogy a magyar téli atlaghőmérséklet +2 fok.
Az M-es Comfora kifutó, nem hiszem, hogy lehet már olyat rendelni a Daikintól. Nálunk van egy darab belőle, ami bemutatótermi darab volt, azt 250.000 forintért odaadjuk, ha valakit érdekel.
Készülékválasztásnál az adatok böngészése nem rossz módszer, de azért fontos tudni, hogy mit is fednek ezek az adatok. Két készülék között, ha az SCOP érték ben van 0,26 század eltérés, akkor az mondjuk százezer forintos szezonális fogyasztást feltételezve 2.600 forintos eltérést jelenthet. Ez szerintem annyira minimális eltérés, hogy csak e miatt nem biztos, hogy érdemes egyik vagy másik berendezést választani.
Köszönöm, hogy megkerested és át küldted a linket. Megnéztem a Daikin katalógust, és a kettő fűtésre optimalizált készüléket. Mindkettő 5-700 000 Ft-os ár kategória, ekkora összeget nem akarok rászánni.
Viszont van egy lényegesen olcsóbb változat a Comforának amit én korábban néztem a Daikin FTXP35M / RXP35M 350 000 Ft. Viszont nem sokkal magasabb az ára, és akkor már úgy gondolom, jobb választás a Panasonic KIT-Z35-VKE Etherea, mert az SCOP 4,9, mely 0,3 jobb a Daikinnál, és ebben már van wifi is, így szinte azonos áron van. Aztán lehet, hogy van más fontosabb kritérium a két készülék között amiről én nem tudok.
Ettől árban lényegesen kedvezőbb, kb. 130 000 Ft-al a Mitsubishi MSZ/MUZ-HR35VF, persze ebben sincs wifi, és egy nagyon alap készülék, úgy gondolom, az SCOP: 4,3.
Szerinted, szerintetek, melyik jobb választás a 3 készülék közül, folyamatos fűtésre, melyiket ajánljátok, előnyök-hátrányok. Eddig a fenti ár kategóriákban, az SCOP értékeket figyelembe véve, ezeket találtam, de persze lehet van másik készülék is ami jobb. Szerintetek van? Hosszú távra tervezem a lakást.
Ha minden alkatrész aerodinamikusan lenne kiképezve , meg a mókuskerék kicsit kifinomultabb lenne , stb . Lényege az egésznek a levegö útjában lévö alkatrészek végett keletkezik a zaj . A légcsatornásban nem gond egy hangtompító beépítése , így a jól megválasztott ( méretezés és a forma ) anemosztáton múlik , hogy mennyire lesz hangos, illetve zavaró a levegö beömlése a helyiségbe .
Én azt tapasztaltam hogy a splitnél nem a levegő által keltett zaj a zavaró, hanem a készülék maga, ahogy kilép belőle a levegő, stb, legyen az akármilyen kis fokozaton is.
Egy légcsatornázott, rendesen megépített rendszer számomra sokkal kevésbé zavaró.
Köszönöm. Azt elfelejtettem leírni, hogy számomra elsődleges szempont a fűtés. Gondolom fűtésben is ugyan olyan jó a Professional?
20-25 év a várható élettartam, jól értem? A Gree az 8-10 év, az reális, mert hallottam ilyent egy szerelőtől.
Még az Etherea és a Comfora is közel azonos árban van mint a Professional. Azok is rendelkeznek, hasonló jó tulajdonságokkal, amennyiben a fűtés a fő szempont? Még a Mitsubishi jöhet szóba, de abba nem tudok hasonló ár kategóriájú, készüléket.
Legalább annyian akarják majd 20-25 év múlva ilyen klímákkal hűteni/fűteni magukat, mint most a 20 éves ON-OFF monstrumokkal penészt gyártani :) Kukában/használaton kívül lesz az összes, ha működnének, ha nem.
Az inverteres klíma pont olyan, mint pl. egy inverteres mosógép, ne ülj fel a hülyeségnek.
Esetleg tegyél több FI relét, nem olyan nagy ügy, nem tiltja semmi.
Így legalább valamelyik körön előjön lecsapdosás, máshol lesz közben áramod, nem "a sötétben ülsz" ha lecsap, és rögtön jobban be lehet határolni, mi a gond.
A védelem pedig teljes, minden FI relén van, csak nem egy darabon.
Kérdezz meg egy normális villanyszerelőt erről, szerintem az ellenkezőjét fogja mondani. Nekünk is utána van kötve mind a kettő, de 5 év alatt egyszer sem verte le. Szerintem ahol ilyet tapasztalhatott ott más gond van.
Lehet beázott a kültéri, amin nem csodálkoznék a mostanában előforduló esők miatt.
Nem tudom, hogy van e benne, de szerintem sincs. Anno nem volt nálunk szempont a klímával való fűtés, később találtuk ki, hogy azzal oldanánk meg az átmeneti időszakot.