Igaz nem Cee'd-em van, de szintén 4 sebességes automata. (Megane II, 1,6 benzin kombi).
Úgy tudom minden hagyományos automata váltóban van lockup.
Valóban lehet esetleg úgy érezni, mintha lenne még egy fokozat. Leesik a fordulat, ilyenkor direktbe van kapcsolva a motor a váltóval. Ergo, ha gázt adsz a motor nem pörög fel sokat, és bőgve elindul, hanem olyan, mint egy kézi váltó kettesben.
De padlógáznál, ha nem vált vissza, mert kisebb a tempó, akkor old a lockup és marad 2-ben, de felpörög. Majd szintén zár és marad 2-ben.
Nekem meleg váltóval padlógáznál a kettes az utolsó fokozat, ahol még be tud kapcsolni a kupplung, de hidegen még az utolsó 4-es fokozatban is képes "csúszni", úgy, hogy marad 4-ben.
Bocs, ha túl bonyolult voltam esetleg :)
Az, hogy egy váltó 4-5-6 sebességes szerintem szinte mindegy, legalábbis én nem tulajdonítok túl sok jelentőséget neki. A lényeg az automataságon van, és mivel 90%-ban pesten közlekedem ez a legnagyobb előnye számomra, nem a fokozatok száma.
...A gyakorlati tapasztalatok kedvezőek az ESP-vel, a biztosítók statisztikái szerint a kisodródásból származó balesetek negyedét megakadályozza a modern elektronikus rendszer, amely magába foglalja az ABS és az ASR funkcióit is, sőt, a hirtelen vészfékezést felismerve automatikusan a maximális fékhatást váltja ki. Ez utóbbit hívják vészfék-asszisztensnek (BAS), amely a vezető késlekedéséből és a nem teljes erejű fékezésből származó féktávolság-növekedést akadályozza meg...
Csak azért kérdeztem, mert a kipörgésgátló és a fékasszisztens a felszereltségi táblázatban nem szerepel. Mondjuk rémlenek vhonnan (talán C'eed prosi), de nem tudtam felszereltségi szinthez, és/v. rendelhetőséghez kötni.
Még vmi. Jól emlékszem, hogy az ígéretek (Szabó úr) szerint a tempomat (tehát az elektr. csomag plus) nemsokára nem csak a CRDi-hez lesz csupán rendelhető, hanem a benzinesekhez is? Vagy keverem és arról volt szó, hogy az automata rendelhetősége egészül ki a CRDi-vel(jelenleg csak benzineshez rendelhető)?
... a kipörgésgátló hasonló célt szolgál, mint a blokkolásgátló, hiszen a tapadás elvesztését gátolja meg – a különbség csupán az, hogy nem fékezéskor, hanem gyorsítás közben. Ilyenkor a hajtott kerekek – különösen csúszós talajon – hajlamosak a kipörgésre, és ez fronthajtású autónál a kormányozhatóság, hátsókerék-hajtásúnál pedig a stabilitás elvesztéséhez vezethet. A kipörgésgátló vagy a motorelektronikánál avatkozik be gázelvétellel, vagy a kipörgő kerekeket fékezi a vezető közreműködése nélkül. A kipörgésgátlás után egy még összetettebb feladat várt a fékrendszerre: a jármű stabilitásának teljes felügyelete. A Bosch által ESP (electronic stability program) néven szabadalmaztatott rendszer feladata, hogy megakadályozza a jármű lesodródását arról az ívről, amit a vezető a kormánnyal kijelöl. Ehhez egy különleges perdület-érzékelőt építenek az autóba, amely a repülőgépek műszereinél használt giroszkóp-elvet hasznosítja, miniatürizált formában. Az elektronika a kormány elfordítását összeveti az érzékelőtől érkező jelekkel, és amennyiben eltérést tapasztal, egy vagy több kerék fékezésével korrigálja az autó mozgását....
A hat légzsák, a blokkolásgátló (ABS) és az elektronikus fékerőelosztó (EBD) alapáron jár, az elektronikus menetstabilizátor (ESP), a kipörgésgátló és a fékasszisztens mindegyik modellhez megrendelhető.
Miért, ezt szűrted le az elmúlt napok terméséből?:) Ki állított ilyet? Sztem ez meglehetősen sarkos fogalmazás.
Nyilván mindenki tetetne bele ESP-t, de sokan csak az LX Plus-t tudják megfizetni, örülnek, ha azt kiköhögik, esetleg az EX Limited-et. Vagy pedig éppenséggel olyan sok jót hallottak már a CRDi-ről, hogy 1.4 EX helyett inkább 1.6 CRDi LX Plus-t vesznek, ha bő 4 misi a keret (mondjuk én nem tennék ilyet).
Egyébként sztem sokkal barátságosabb a Fiat-ok variálhatósága, mostanában Bravo és Linea ügyben is nagyon nézelődök (sztem az 1.4 T-Jet motorok komoly alternatívát jelentenek ár/érték/élvezhetőség arányban - csak ne lenne előítéletem a Fiattal szemben). Anyway...náluk is van 3 féle felszereltség, de ettől függetlenül 100e Ft-ért olyan ESP-t kapok, amiben a menetstabilizáló rendszeren kívül ASR (kipörgésgátló), MSR (motofréknyomaték szabályozó), HBA (fékerőnövelő) és Hill Holder (emelkedő/lejtő megtartó) rendszer is van. Vagy pl. tempomat 30 rugó és bármelyik motorhoz/felszereltséghez rendelhető. 2 zónás automat klíma 80 rugó, vagy pl. parkolóradar 70e, fűthető ülések 50e Ft.
Na mindegy, a Kia C'eed még így is jobban tetszik:).
Ez engem is érdekelne, mint az is, hogy tényleg valaki csak azért nem vesz ESP-t a kocsiba, mert nem akarja használni? Én ilyen alapon ABS-t, légzsákot és riasztót... esetleg ablaktörlőt sem szeretnék bele. :o)
nos t. kartacsak, a mai napon megrendeltem a gepsarkanyt az erd m6-nal: sw 1.6 crdi ex + ecs+ + bor + radar , bezs szinben. majusi gyartas, juniusban (remelhetoleg mar fenykepekkel) ujra jelentkezem.. :-)
Az én kocsimban van TFG is ami még pluszban szabályozza az ESP-t is, de olykor az RTC is közbeszól és vezérli a TFG-t. Meg még - nem elhanyagolható módon - itt vagyok én is aki rángatja a kormányt meg össze-vissza vált és nyomja a gázt, meg fékez (néha eccere is) hogy ezt az egész elektronikai szart jól összezavarja. :)))
Köszi. Nem tudtam, hogy nem fix a jövedéki adó. Végülis igyis-ugyis kell tankolnom, de azért jó lenne tudni, hogy pontosan miként is történik a hazai árszabályozás a világpiac változásakor. Vagyis azt látjuk hogyan változik, de azt nem, hogy miért így és miért ennyit.
Elektronikus Stabilitásprogram. Célzottan lefékezi az egyes kerekeket és a motorvezérlésbe való beavatkozásssal együtt nagyobb stabilitást eredményez veszélyes helyzetekben. Csökkenti a megcsúszás veszélyét és javítja a kormányozhatóságot.
Az ESP működése teljesen automatikusan, a háttérben történik, függetlenül attól, hogy az út száraz, nedves , csúszós vagy éppen homokos. Gyorsabb és megbízhatóbb az embernél.