Keresés

Részletes keresés

Monthy Creative Commons License 2001.10.02 0 0 16
Mázlid van hogy találtál hozzáértő állatorvost. Én egy időben az egereimet hurcoltam állatorvosokhoz, meg tavasszal sünöket (tavaszi permetezés - rovarirtó - rovarevő...sajnos csak később jöttem erre rá így kettőt is babéziával kezeltek félre). Egyet sem tudtak soha meggyógyítani, csak kutya-macska-ló-disznó-marhához értenek. Szóval mázli.
Előzmény: kaszikanet (15)
kaszikanet Creative Commons License 2001.10.02 0 0 15
Üdv mindenkinek,

örülök, hogy így fellendült a topic. A mókus már meggyógyult, szerencsére sikerült találnunk egy állatorvost aki már évek óta mókusokat tenyészt.
Ő elsőre látta, hogy hormonális problémáról van szó. Ezt az is alátámasztotta, hogy a párzási időszak előtt kezdődött a probléma.
Egy hormoninjekcióval elnyomta a párzási ciklust, azóta mókusunknak kinőtt a szőre és a legjobb egészségnek örvend. Az ő tanácsára azóta van a ketrecében kalciumtartalmú rágóka, és az ivóvízében feloldunk rágcsáló vitaminkoncentrátumot.

plus Creative Commons License 2001.10.01 0 0 14
Írhatnál még a ketrecről: méretei, anyaga, rács méret, mennyibe került? Burunduk csoportról írsz. Többet veszel? Hol és mennyiért?
Nekem van még két eladó fiú. Június végén születtek, most 3 hónaposak. Kézhez vannak szoktatva, nagyon barátságosak. Van még szelídíteni való rajtuk, mert ritkán volt időm kivenni őket, csak a ketrecben barátkozunk.
A hímek általában mozgékonyabbak, a nőstények legtöbbje buzgó gyűjtögető, a fiúk néha egyáltalán nem raktároznak élelmet, vagy csak keveset. Nálam mindegyik lány téli álmot aludt, a fiúk közül csak egy, a többi viselkedése egyáltalán nem változott a télen.
A lányok mindegyike nagyon rendszerető, mindig csak egy sarokba ürít, a fiúk közül is sok így csinálja, de vannak, akik össze-vissza. A lányok rendszeretete nem mindig praktikus, ha nem szedem ki időben az ürülékhalmot (hetente szoktam), akkor kilapátolja maga a ketrec mellé.
Az egészséges állatok szőre sima, sehol nem csomós, fényes. Mozgásuk élénk, de nem pattog a ketrecben, mint a gumilabda. Reagáljon hirtelen mozdulatra, zajra, de ne essen pánikba. Ürülékük különálló hosszúkás sötétbarna golyók (Tic-Tac forma), nem folyós, de nem is kemény. Tekintetük élénk, érdeklődő. És lehetőleg ne vegyél vadon befogott állatot. Nem tudni a korukat, fertőzött lehet és előfordulhat, hogy soha nem szokják meg a ketrecet.
Monthy Creative Commons License 2001.09.30 0 0 13
A neme mindegy, talán inkább hímet. Amit megnézhetnél : legyen mozgékony, fényes legyen a szőre, és nézd meg a hasán alul a szőrt hogy nem volt e valami emésztési problémája. Ne legyen megfázva (tüsszögés, takony). Én egy kíváncsi, barátkozó típust választanék a helyedben.
Előzmény: Bahamut (12)
Bahamut Creative Commons License 2001.09.29 0 0 12
nagyon köszi, apuval elkezdtük kinézni a ketrecét(már megvan, és baromi nagy, tele van futókerekekkel, van benne vagy 5 nagy mászóka, és egy bálteremnyi dühöngő,meg egy kedves kis kuckó, ahová bebújhat..meg egy kerámia etetőtál..)hétfőn érkezik az újjabb burunduk csoport.. nőstényt vagy hímet válaszak??Mit vizsgáljak meg rajtuk, honnan tuggyam,egészségesek-e??
Na, köszi, szijasztok!!
Monthy Creative Commons License 2001.09.27 0 0 11
Nem különbözik nagyban a többi rágcsálótól az etetése. Sok magot, némi zöldséget gyümit, némi rovart eszik (ez utóbbi azért is fontos mert élvezi őket levadászni). Olyan tárgyakat is rakj be neki, amivel szórakozhat.
Kell neki egy jó nagy kalitka vagy ketrec, amit teleraksz rudakkal, ahol egész nap szaladgálhat (minimum 3 szint rúd). Kell neki legalább egy búvóhely, akkora lukkal amin pont befér.
15 - 25 rugó az ára (asszem).
Inkább egyedül tartandó (vagy eleve testvéreket vegyél).
Ha jófej példány fiatalon hozzád kerül könnyen barátkozik.
Néha célszerű elereszteni a lakásban, de ilyenkor a többségre figyelni kell, mert szeret megrágni ezt azt.
Előzmény: Bahamut (10)
Bahamut Creative Commons License 2001.09.27 0 0 10
szijasztok!!
Már volt nekem mindenféle rágcsálóm.. nyuszim, tengerimalacom, törpehörcsögöm, ugróegerem, aranyhörcsögöm, és egy csíkosmókust szeretnék!!
Meg némi info-t róluk!!
Mivel kell etetni, hogyan kel tartani, és Mennyibe kerül most egy ilyen burunduk??
Ja, párban vagy egyedül jó tartani?? Könnyen barátkozik az emberrel??
Na, most ennyi fért bele, szijasztok!!
Monthy Creative Commons License 2001.09.26 0 0 9
Ha kell, próbálok neked szerezni néhány profit aki veled közösen vadítja vissza a természetbe.
Előzmény: Murphy (7)
plus Creative Commons License 2001.09.26 0 0 8
Egy barátomnak sokáig volt közönséges erdei mókusa. Olyan szelíd volt, hogy kivihette sétálni a kertbe. Hívásra mindig visszajött. Neki a franciadrazsé volt a kedvence. Idézek egy könyvből (Pénzes Bethen: Kiasemlősök a lakásban) , itt részletesen leírja, mivel lehet etetni. Hogy ne szokjon az emberhez, arra nem ad tanácsot. Én azt javaslom, legyen sok búvóhelye: odú, fenyőgallyak. És ne sokat tartózkodj a ketrec közelében.

“Kint, a szabad természetben a mókusok főleg a növények rügyeit, friss hajtásait, gyümölcseit, magvait eszik. Különösen szeretik a bükk- és a tölgymakkot, a fenyömagot, a mogyorót, a mandulát, a diót, de emellett a madarak tojásait, magatehetetlen fiókáit is kiméletlenül megeszik. Az elmondottakból kitünik, hogy volierben való tartáskor táplálásuk nem költséges, s ha veszünk magunknak annyi fáradsagot, azok töbségét mi magunk is begyűjhetjük, raktározhatjuk.
Elöfordulhat, hogy szopós — mindössze 2—4 hetes — mókusfiakhoz jutunk. Az ilyen csöppségeknek teával vagy biizafôzettel felesre higitott, forralt, de kézmelegre hiitött tejet adjunk. Meghozza olyan kisméretCi uvegböl, amelyre konnyen felhüzható egy szemcseppentö gumi. A g~mira — akárcsak a cumira — vagjunk vagy felhevitett tCivel égessUnk parányi lyukat, annak segitségevel — legalabb 3 orankent — szoptassuk meg kedvenceinket. Néhány nap múlva már “szilárd táplálékkal” — p1. felaprított kemény tojás sárgájával, tejbe áztatott keksszel — is megkínálhatjuk őket. Egy hét múlva aztán áttérhetünk a gondosan megtisztított mogyoró, mandula, dió, továbbá zabpehely, felaprított zsemle etetésére.
A felnött mókusoknak változatos étrendet állítsunk össze: mogyoróbol, földimogyoróból, mandulából, dióból, juhar-, gyertyán- és kőrismagbol, bükk-, tölgymakkbol, szelídgesztenyéböl, erdei és lucfenyö tobozából, illetve magjából, zabból, zabpehelyböl, búzából, száraz kenyérböl, almából, körtéböl, szilvábol, kemény tojás sárgájából, szárított gombából. Arról se feledkezzunk meg, hogy minden negyedik héten egy-egy csipetnyi (diónyi) nyers húst is adjunk, mrt erre is igényük van.

Naponta gondoskodjunk tiszta ivóvizről. Miböl mennyit? 20—22 makkot, vagy 8—10 fenyötobozt vagy 20—25 db, enyhén porkölt földimogyorót vagy egy evőkanál zabpelyhet. Bármelyik eleségre is esik a váiasztásunk, az “alaptakarmány” mellé még adjunk 1/2 almát, körtét, vagy 1 szilvát.
A mókusok a felsorolt táplálékon kívül szívesen megeszik az ehető gombákat, a szőlőt, a fiatal (p1. fenyö-) rügyeket, a tejberizst, a tortát, a kekszet, a csokoládét, sőt még a kockacukrot is.”

plus Creative Commons License 2001.09.10 0 0 6
Sziasztok!
Csíkos mókusokat tenyésztek, de szőrzethullás nálam még egy állatnál sem fordult elő. De utánanézek, és írok, ha találok valamit róla.
Nem nehéz tartani, de a tágas ketrec tényleg fontos, mert nagyon mozgékonyak. Ezenkívül változatos kaját és tisztaságot kell biztosítani. A tenyésztése viszont elég macerás, és bizonytalan az eredménye, de én nagyon élvezem. Fantasztikus, amikor a kis szőrcsomók először kimerészkednek az odúból.
Egyébként most készül a csíkos mókus oldalam. Lehet, hogy jövő héten már felteszem a netre. Akkor megírom a címet.
Lord Iffy Creative Commons License 2001.06.07 0 0 1
én már hallottam ilyenről. az nem a csikoshátú kopasz mókus? :O)
Előzmény: kaszikanet (-)
Snowcat Creative Commons License 2001.06.06 0 0 0
Jofej allat az a mokus, sajna eddig 0 peldanyom volt belole...
kaszikanet Creative Commons License 2001.06.06 0 0 topiknyitó
Üdv mindenkinek !

Szeretném itt összegyűjteni mindazokat akiknek van, volt vagy lesz csíkos mókusuk.
Megoszthatnánk egymással a tapasztalotokat, ötleteket.

Első kérdésként, van egy egyéves nőstény mókusunk, és az utóbbi pár hétben elkezdett ritkulni a szőre az oldalán két első lába mögöt.
Az állatorvos szerint lehet, hogy vmilyen gomba okozza. Találkozott mát valaki ilyennel?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!