Keresés

Részletes keresés

Farkas Roland Creative Commons License 2005.06.09 0 0 4543

A helikopteres mentésre nem a Magyar Honvédség biztosít helikoptert, hanem Afganisztánban és Irakban is más nemzet (a magasabb parancsnokság vezető nemzete) adja, mi csak rádión hívjuk őket.  Mondjuk ezért is fontos lenne, hogy az utolsó katona is kommunkáció képes legyen angolul ne csak a rajparancsnok.

Úgy tudom, hogy kötelék-misszióban (értsd: ahova legalább egy komplett magyar század megy ki) nem követelmény mindenkinek az angol ismerete.

Üdv, Roland.

Előzmény: Georg Wolf (4530)
kamov Creative Commons License 2005.06.09 0 0 4542
Ez egy régi lerágott csont ugyan.
Ha válsztanom kellene a kalas és a KGP között nem is volna kétséges hogy a kalast választanám.
A KGP-re ugyanis ugyanaz jellemző mint az összes 90-es években gyártott FÉG-fegyverre. Háromból talán összeszerelsz egy olyat ami nem produkál rendszeresen akadályt...
Ja és 9x19-est lő tehát a tűzgyorsasága nagyobb, de a tűzereje nem!
Sokkal megfelelőbb volna szerintem egy AKSZU-hoz vagy a G36C-hez hasonló de 7.62x39-es kompakt gépkarabély.
Előzmény: Georg Wolf (4541)
Georg Wolf Creative Commons License 2005.06.09 0 0 4541
No, idézgetek még:

...Úgy tűnik, véget érni látszik a Farkas Roland százados panaszlevele óta tapasztalható „felszerelésfóbia" is....

A katonák fejét veszélyeztető, utak mentén kifeszített drótok elleni drótvágókból viszont még mindig azt a kilenc darabot használják Afganisztánban, amelyeket a helyszínen gyártottak le a katonák.

Vagyis itthon még máig sem gyártottak!? ????!

Máshová nem kéne? Pl: a Balkánra?

....kalasnyikovok mellett magyar gyártmányú KGP-9-es kisgéppisztolyokat is visznek magukkal a misszió tagjai, amelyekkel a nagyobb városi tömegben járőrözve is megakadályozhatnak közeli ellenakciókat. A fegyver 280 lövésre képes percenként, vagyis hatékonyabban használható, mint egy szovjet gépkarabély, amely legfeljebb százra képes egy perc alatt. ...

Szerintem ezt tudta a HM-vezetés az első missziókor is, vagyis szvsz. akkor ha ezt nem biztosították a felszerelésben, akkor már igaz az, hogy nem tettek mindent a katonák biztonsága érdekében. Egy nagyobb tűzgyorsaságú fegyverről van szó!

....„felkészületlenek és alkalmatlanok" címszavas Afganisztánból érkezett botrányos jelentés után a tábornok maga mutatta, hogy az őrjáratra felszerelt terepjárón a géppuskával igen is oda lehet lőni, ahova akarnak....

Nem lehetett volna ezt már az elején biztosítani? A fegyverálvány most már olyan, hogy nem lőnek bele az elöl ülő személybe? Meg lehetett oldani? Elsőre nem? Merdzsó volt a járgány, és arról a géppityu-álványról lőtt a Nagyvezír amit eredetileg konstruáltak?

No, ennyit egyszuszra.

Béke legyen Veletek Katonák!

Üdv: Öreg Csóka

kavkaz Creative Commons License 2005.06.09 0 0 4540
Soha nem gondoltam volna, hogy egy gyagyás aktivistából köztársasági elnök lehet. Ilyesmire Új Zéland kivételével eddig nem volt példa. Ott egy pacifista nő került hatalomra, többek közt egy tollvonással törölte el a légierőt mint olyat, pontosabban az összes harci gépüket ki kellett vonniuk, mert a picsa szerint már nincs rá szükség. Ennyi maradt...

Némi szerencse a dologban, hogy az elnöki poszt csak dísznek van és semmibe nem szólhat bele, legföljebb törvényeket dobálhat vissza, ha hagyják...
Előzmény: Sgt. Elias (4537)
Georg Wolf Creative Commons License 2005.06.09 0 0 4539
Köszi Gyöki!

Addíg "tartalék"-ba teszem a képeket.

Előzmény: Gyöki II (4538)
Gyöki II Creative Commons License 2005.06.09 0 0 4538

Sajnos, igéretem ellenére nem tudtam felvenni a kapcsolatot a haverommal. Lehet, hogy külföldön van...

Ha tudok valamit jelzem.

Sgt. Elias Creative Commons License 2005.06.09 0 0 4537
Mit gondoltok a haderő leendő főparancsnokához? Sokak szerint aktivista alkotmánybíróként fog viselkedni. Tekintve, hogy pl. a Zengő-ügyben is a
"civilek" egyik képviselője volt, ez nem biztos, hogy sok jót jelent a haderőnek.

Ha huntingtoni (Az Állam és a Katona) kategóriákban gondolkodunk, akkor ő egy
liberális, és mint ilyen, nem kompatibilis egy professzinális haderő céljaival. Szerencsére alkotmánybíróként pont ő fektette le az alapjait a "főparancsnokság" értelmezésének, és e szerint tényleg csak protokoláris feladatai vannak. Kérdés, hogy most elnökként nem próbálja-e majd az akkor döntését felülvizsgálni.
babosla Creative Commons License 2005.06.09 0 0 4536
Klasszak az adataid, de mutatok egy kicsit frissebbet!

Az angolok 7. pc. dd-ja 2003-ban Irakban. Hát van nekünk ilyen?

Sajnos nem is lesz!

7th Armoured Brigade

Brigadier Graham Binns

Brigade units                                               

C Sqn, QDG                                 light armoured reconnaissance

M (HQ) bty, 3 RHA                                

2 (HQ) sqn, 32 (Armd) Regt RE

Royal Scots Dragoon Guards BG   Lt Col Hugh Blackman        

HQ sqn, RSDG                    2 x Challenger 2 / 8 x Scimitar

A sqn, RSDG                                14 x Challenger 2

B sqn, RSDG                                14 x Challenger 2

C sqn, RSDG                                14 x Challenger 2

1 coy, IG                                    14 x Warrior

2 coy, IG                                    14 x Warrior

C bty, 3 RHA                               8 x 155mm SP AS-90

26 (Armd) sqn, 32 (Armd) Regt RE

2 Royal Tank Regiment BG             Lt Col Piers Hankinson                   

Nero (HQ) sqn, 2 RTR          2 x Challenger 2 / 8 x Scimitar

Cyclops sqn, 2 RTR                       14 x Challenger 2

Egypt sqn, 2 RTR                         14 x Challenger 2

Falcon sqn, 2 RTR                        14 x Challenger 2

? coy, 2 LI                                  14 x Warrior

? coy, 2 LI                                  14 x Warrior

? bty, 3 RHA (26 RA)           8 x 155mm SP AS-90

25 (Armd) sqn, 38 (CS) Regt RE

Black Watch BG                                            Lt Col Mike Riddel-Webster

HQ coy, 1 BW                              1 x Warrior

A coy, 1 BW                                14 x Warrior

B coy, 1 BW                                14 x Warrior

C coy, 1 BW                                14 x Warrior

Fire Sup coy, 1 BW                       4 x Warrior, 8 Sabre and various FV432

1 sqn, QRL                                  14 x Challenger 2

J bty, 3 RHA                                8 x 155mm SP AS-90

31 (Armd) sqn, 32 (Armd) Regt RE

1 Royal Regiment of Fusiliers BG  Lt Col David Paterson        

HQ coy, 1 RRF                             1 x Warrior

W coy, 1 RRF                     14 x Warrior

Y coy, 1 RRF                               14 x Warrior

Z coy, 1 RRF                               14 x Warrior

Fire Sup coy, 1 RRF                      4 x Warrior, 8 Sabre and various FV432

1 sqn, QRL                                  14 x Challenger 2

D bty, 3 RHA                               8 x 155mm SP AS-90

39 (Armd) sqn, 32 (Armd) Regt RE

This orbat gives a total of 116 Challenger MBTs, 150 Warrior IFVs, 32 AS-90 SP guns as well as numerous Scimitar, Swingfire, Spartan, Sabre and other recce and support vehicles, a significant armoured force configured for manoeuvre warfare in open country. 

Előzmény: Tiger205 (4535)
Tiger205 Creative Commons License 2005.06.09 0 0 4535

Szia!

a számokat én linkeltem be,

nos: a 9963 fő = 37% (ténylehg nem sok!

De nézzük a Bundeswehrt!

256,560 fő - ebből Heer = 115,730 fő (45%)

ez sem!

amúgy a német gyaloghadosztály állománytábla szerint 16,860 fő (közel 4,000 ló, 539 tgk. és 394 szgk.)

De a valós állomány 1944-ben pár példa: a páncélos hadosztályok 12,768 fő (9th Panzer) és 16,466 (2d Panzer) fő között volt . Az SS (6 zalj volt 4 helyett ezredenként) 17,590 (9th SS Panzer)és  21,386 (1st SS Panzer).fő között.

AMÚGY egy magyar könnyű hadosztályba két gyalogezred és egy tábori tüzérezred tartozott, a közvetlen alakulatokkal együtt. Szervezetszerű létszáma 12 500 fő volt, de 14 000 fővel indult el a hadműveleti területre. Fegyverzetét 112 géppuska, 250 golyószóró, 38 nehézpuska, 36 gránátvető, 40 páncéltörő ágyú, 6 légvédelmi gépágyú, 32 tábori ágyú és 40 aknavető képezte

Ezek alapján ítélj te!

Ja, és egy idézet egy régebbi beírásomból (vagy egy éve):

"...Az MH részletes bontású létszámáról szóló országgyűlési határozati javaslat értelmében a rendszeresített személyi állomány 2003. évi létszámának fokozatos (a sorkatonai beosztások megszüntetéséből és az állományarányok módosításából adódó) csökkentésével 2006. december 31-ig a következő létszámok alakulnak ki. Tiszt 7500, zászlós és tiszthelyettes 11 700, legénységi állomány 13 350, főiskolai és tanintézeti hallgatók 650, köztisztviselők és közalkalmazottak 6800 fő. Összesen: 40 000 fő. ...."

üdv:

TGR

Előzmény: M.I. (4533)
Némedi László __ Creative Commons License 2005.06.09 0 0 4534
Ha valaki ismeri őt és a többi értekezőt, megkérhetné őket, hogy egy rövid összefoglalót írnának ide. Nem valószínű, hogy sokan el tudunk menni, viszont roppant érdekes lenne ezeket hallani.
Előzmény: Fefe952 (4529)
M.I. Creative Commons License 2005.06.09 0 0 4533
Sziasztok!

"A szárazföldi csapatok békeidőszakra engedélyezett létszámát ugyanis 13 027 főben határozták meg, jelenleg azonban 9963 fő szolgál a honvédség szárazföldi alakulatainál."

Ezt az idézetet néhány nappal ezelőtt tette be valaki.
Nem vagyok egy gyorsjáratú pasi, azóta ezen gondolkoztam. :-)

Ha jól emlékszem a 2.vh-ban egy német hadosztály teljesen feltöltve cca 15 ezer fő volt.
Tehát egy normális hadosztály felállítására sem futja? ( Normális, mármint létszámában.)

Hány nagyfejű ( nem harcoló admin, tábornok stb) kell egy hadosztály fenntartásához, irányításához?
Ha nyomott parlamentünk 35 ezer fős honvédséget engedett meg (ha jól emlékszem) nem lenne praktikusabb két hadosztálynyi harcoló alakulat és némi feltétlenül szükséges nem hacoló állomány?

Szerintem ez nagyobb gond mint a drótvágó!
Nyilván a civilek honvédséggel kapcsolatos véleményét is erősen befolyásolja, hogy mindenki számára nyilvánvalóan a létszám nagyrésze fölösleges.
Nem akarok senkit megbántani ezzel a fölöslegességgel, de nekem kívülállónak fontosabb a honvédség, mint az egyének érdeke.

Sgt. Elias Creative Commons License 2005.06.09 0 0 4532
Azért ez még messze áll a tényleges megteremtéstől. Mondjuk inkább, hogy legalább már eszükbe jutott...
Sgt. Elias Creative Commons License 2005.06.09 0 0 4531
Az Origo-ról: Hatvanmilliárd jut idén honvédségi tenderekre
2005-06-09 09:31:00

A következő hónapokban indulnak a honvédségi híradástechnikai eszközpark megújítására kiírt közbeszerzési tenderek. A hírt Bese Ferenc, a Honvédelmi Minisztérium Beszerzési Hivatalának vezérigazgatója jelentette be sajtótájékoztatóján, írja a Világgazdaság.

A honvédelmi tárca összesen százmilliárd forintot fordít a tenderekre az elkövetkező nyolc-tíz évben. A beszerzések értéke idén már elérheti a hatvanmilliárd forintot is. A tenderen a legnagyobb egyedi tétel a Rába tízmilliárd forintos megrendelése. A pályáztatás már 2003 óta napirenden van, de csak most jutott el a kiírás stádiumába.

A tavaly óta hatályos uniós jogszabályok szerint a tendereket az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében is meg kell hirdetni. Olyan hazai cégek, mint a Radiant, a Cisco, a Videoton, a HM Armcom, a HM Arzenál és a Siemens azonban még így is esélyes egyes feladatok elnyerésére - vélekedik a Magyar Védelmi ipari Szövetség.

A honvédség 2003-ban már megrendelt háromszáz URH rádiót a norvég Kongsberg cégtől ám azokat még nem vette át, mert szoftverhibát és működési zavarokat tapasztaltak a vizsgálatok során. Az új prototípusokat már leszállították, bevizsgálásul jelenleg is folyik. A tárca kötbérigénnyel fog élni a határidők lejárta miatt, számol be a Világgazdaság.

Georg Wolf Creative Commons License 2005.06.09 0 0 4530
Találtam még egy gyakorlatleíró cikket is:

.....két távolabbi ház között egy „sebesültet" látott el a deszantosok két katonája, akik azonnal hívtak egy Mi-17-es mentőhelikoptert. Megjelentek a hadsereg Mi-24-es harci forgószárnyasai is, hogy jelképesen tűz alá vegyék az ellenséges erők hadiszállását. Ezután a három helikopter tökéletes együttműködését figyelhették meg a bemutató meghívottjai. A sérültet úgy emelték ki a mentőhelikopterrel, hogy közben a levegőből folyamatosan biztosítottak a Mi-24-es harci járművek.....

No, ez mán kissé megnyugtat, hogy a HM vezetése már idáig jutott a gazdasági megszorítások ellenére, hogy képes egy misszióban a katonáink megóvása érdekében helikopterek bevethetőségét is megteremteni. Ezek szerint most már megnyugodhatunk, hogy katonáinkat maximális biztonságban vannak Afganisztánban. Remélem ez a többi misszióban is így lesz!

?

Fefe952 Creative Commons License 2005.06.09 0 0 4529
Kiegészítésként:
"A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem doktori tanácsa közli, hogy Földesi Ferenc alezredes A magyar területi katonai igazgatási rendszer fejlődéstörténete 1920-tól a jelenlegi szervezeti rendszer kialakulásáig, valamint egy lehetséges szervezeti felépítése című doktori (PhD) értekezésének nyilvános vitája 2005. június 14-én 13.30 órakor kezdődik a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Zrínyi termében."

Röviden:
A hadkiegészítő parancsnokságok múltja, jelene és jövője (szerintem)

Fefe
Előzmény: Tiger205 (4527)
Georg Wolf Creative Commons License 2005.06.08 0 0 4528
Szia Csatilakók!

Egyre több jól képzett, rutinos magyar katona jelentkezik külföldi misszióra ...

.... A gyakorlatot megtekintő vezérkari főnök szerint.....

..... a katonák felszerelése semmivel sem rosszabb, mint a misszió más nemzetbeli tagjaié.....

Ott ahol én nevelkedtem ezt hívják ha... hát, elfogultságnak!(?)

Én, ahogy mondják: Dobtam egy hátast!

(Az idézetek a HM Kom. Ig. Sajtószemléjéből vannak.)

Tiger205 Creative Commons License 2005.06.08 0 0 4527
legalább valaki foglalkozik az alábbi témákkal!

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Doktori Tanácsa közli, hogy

Hajós Dezső ezredes

„A védelmi szektor kommunikációjának megváltozott kihívásai és lehetséges válaszai az önkéntes haderőre történő áttérés időszakában” című doktori (PhD) értekezésének nyilvános vitája 2005. június 23-án, 9.00-kor kezdődik a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Zrínyi termében.

Dr. Kiss Zoltán László alezredes, a szociológiai tudomány PhD fokozatosa tudományos szakmai vitája „Az önkéntes, professzionális haderő létrehozásával kapcsolatos dilemmák napjainkban, a NATO – tagállammá lett közép-kelet európai posztkommunista országokban” című témában 2005. június 20-án, 11.00-kor, nyilvános előadása „Béketámogató műveletek katonaszociológiai aspektusai” című témában 2005. június 20-án 14.00-kor kezdődik a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Zrínyi termében.

forrás: www.honvedelem.hu

üdv:

TGR

gencsydani Creative Commons License 2005.06.07 0 0 4526

Ez nekem is ismerős szitu!

Idén mégis mi voltunk a jobbak (igaz, mi több, mint két éve hetente lövünk, szal azért edzésben vagyunk).

Egy kis video, szigorúan a személyi kultusz jegyében!:))))

Előzmény: Hamburger2 (4520)
gencsydani Creative Commons License 2005.06.07 0 0 4525
Gratula!
Előzmény: Gyöki II (4519)
Hamburger2 Creative Commons License 2005.06.07 0 0 4524

Szerintem sem fair. De kit érdekel ez? Max azokat, akiket negatívan érint.

Előzmény: Némedi László __ (4523)
Némedi László __ Creative Commons License 2005.06.07 0 0 4523
kíváncsi lennék, hogy a miniszterek, államtitkárok, parlamenti képviselők (nem csak utazási) költségtérítéseit megadóztatják-e. A költségtérítés nevében is jelenti költséget térít, és nem jövedelmet ad a közalkalmazottnak. Részleteit nem tudom, de nem tűnik fair-nek...
Előzmény: Hamburger2 (4522)
Hamburger2 Creative Commons License 2005.06.07 0 0 4522

Egy apró adalék a "katonaéletből":

"

Katonai életforma az ingázás

Az elmúlt évek drasztikus változásainak egyik következménye az, hogy a Magyar Honvédségen belül tömegessé, mondhatni életformává vált az ingázás - jelentette ki lapunknak Tián József. A Csapatok Érdekvédelmi Szövetségének elnöke azért tartja figyelemreméltónak ezt a jelenséget, mert - szavai szerint - nem lenne jó, ha a sok bába közt elveszne a gyerek. Arról van szó ugyanis, mondja, hogy a napi és a heti hazautazás törvényszerűvé vállt, mivel az összevont illetve áttelepített alakulatoknak nincs módjuk a katonacsaládok letelepítésére, az átirányítottak többsége viszont különféle egzisztenciális és gyakorlati okok miatt nem is hajlandó lakhelyéről elköltözni.

Ezt a helyzetet az elnök több ok miatt tartja aggasztónak. Ilyen ok a költségvetési megszorítás miatt lelassult lakásépítési program. Ám ennél is problémásabb az utazási költségtérítés megadóztatása, amit az adótörvény változása generál. Azt nem vizsgálták, nem is az ő kompetenciájuk, hogy ennek a megszorításnak milyen hatása van az ország mintegy 800 ezer közalkalmazottjára, mondja Tián József , de azt tudják: a seregben több, mint 10 ezer ember az utazási költségtérítés 38 százalékát veszti el emiatt.

- Nem siránkozni akarunk, hiszen mi is egyetértünk a felesleges "pénzelnyelő" objektumok bezárásával, a gazdaságtalan üdülők, csapatpihenők eladásával, de pontosan tudni akarjuk, hogy a tervezett bérenkívüli támogatási rendszerben, az úgynevezett kafetéria metódusban mit kapunk ahelyett, amit elvesznek - mondja az elnök. Kijelentését azzal nyomatékosítja: az állampolgári jogaiban, érdekérvényesítő képességében erősen korlátozott katonákkal szemben elfogadhatatlan, ha a különleges státusszal járó jogok mindegyikétől lépésről-lépésre megfosztják.

Az elnök sajátos számítása szerint a honvédelmi miniszternek papírforma szerint jelenleg hozzávetőleg 30 ezer "alárendeltje" van, s körülbelül ugyanennyien szerzik jövedelmük egészét vagy egy részét a tárcától szolgáltatói, kivitelezői munkájukért. Tián ennek alapján véli, hogy a minisztérium költségvetésének gondoskodási köre a családtagok hozzáadásával 150 ezer emberre is kiterjed. Ha még a katona nyugdíjasoknak járó bizonyos juttatásokat is hozzáadjuk, kiderül, mondja az elnök, hogy a tárca költségvetése mintegy 180-200 ezer ember között oszlik meg.

- E számok elgondolkoztatóak, mivel társadalmi-gazdasági jelentőségük nem ott ér véget, ahol a honvédség összlétszáma - mondja Tián. Szerinte a minisztérium mulasztásos törvénysértésben van, amiért még nem készítette el esélyegyenlőségi tervét. Igaz, azzal mindenki tisztában lehet, hogy - törvénnyel vagy anélkül - sem egyenlőek az esélyei egy öt éve ingázó és egy szolgálati lakásban lakó tiszthelyettesnek, vagy egy kiképzőnek és a kiegészítő parancsnokságon dolgozónak. És bár napjainkban a gyermeküdültetés is hangsúlyt kapott, ők ezen a téren aligha rúghatnak labdába: nemrég adták el ugyanis utolsó gyermeküdülőjüket - mondja a Katonák Érdekvédelmi Szövetségének elnöke.

(Népszava, 2005. június 7., kedd, 9. oldal)"

Hamburger

Gyöki II Creative Commons License 2005.06.07 0 0 4521

Köszönöm, köszönjük!

A fotópályázat kiállítási időpontok kicsit változtak:

Június 17.-ig a HM I. aulájában van kiállítva.

Június 20-július 14.-ig a Hadtörténeti Intézet és Múzeum ad helyet (www.militaria.hu)

Aztán egy-egy 7 EFOT és SZIGET majd, szeptembertől vidéken fut két sorozat.

Előzmény: Hamburger2 (4520)
Hamburger2 Creative Commons License 2005.06.07 0 0 4520

Szia Gyöki!

Azért gratulálok ehhez is. Tudom jól, hogy milyen egy valódi munka mellett felkészülni, míg mások már két hónappal előtte csak erre készülnek. A LEP csapatával kapcsolatban nekem is vannak fenntartásaim. De nem csak az ő "öreg rókáik" vannak minden hájjal megkenve! :-)

A magam részéről három éven keresztül voltam az akkori KLKF felkészítője. Azokban az években mindig dobogóra jutottunk összesítettben. Innen a "tapasztalat".

Üdv: Hamburger

Előzmény: Gyöki II (4519)
Gyöki II Creative Commons License 2005.06.07 0 0 4519

Szégyellem magam, mert fülest lőttem.

Lassú 79 kör (1 fülessel) Gyors: 95 kör azaz 174 összesen.

A 7. helyre volt elég, ami csapatversenyben ezüstöt hozott.

A LEP csapata nagyon erős, már évek óta, bár egyre több kritikát kapnak, hogy nem tisztán játszanak.

Többet kellene gyakorolni, de a munkahelyen a főnök, már így is megszólt, hogy az ejetábort jó lenne saját szabadságból megoldani...

Előzmény: Hamburger2 (4518)
Hamburger2 Creative Commons License 2005.06.07 0 0 4518

Szia Gyöki!

Mi volt a lőbajnokságon?

Hamburger

Előzmény: Gyöki II (4517)
Gyöki II Creative Commons License 2005.06.07 0 0 4517

Ma még visszajelzek, hogy mi van.

A címem müxik és él is.

Előzmény: Georg Wolf (4512)
Hamburger2 Creative Commons License 2005.06.06 0 0 4516

Szervusz Roland!

Én első lépésben már a 100%-nak is örülnék. Sajnos jelenleg erre sem látok sok reményt.

Üdv: Hamburger

Előzmény: Farkas Roland (4514)
Némedi László __ Creative Commons License 2005.06.06 0 0 4515

a pesszimistáknak:

-állíthatom, hogy van magyar légierő... ...előttem futottak a hétvégi futóversenyen :)))

Farkas Roland Creative Commons License 2005.06.06 0 0 4514

Őőőő, bocsesz, hogy beleszólok...

Nem kellene már végre azon gondolkodni, hogy egy alakulatot 120 százalékra töltsenek fel, mint egy-két normálisabb nyugati országban? Akkor nem gond tanfolyamra küldeni valakit.. pl.

üdv.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!