Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Meg azt is említsd meg, hogy mit jelent az, hogy nem tudsz makrót használni? Van egy makrót tartalmazó munkafüzeted de nem tudod lefuttatni a makrót vagy van egy munkafüzeted, akarsz benne pld. makrót rögzíteni de nem lehet.
Meg láttunk itt már olyat is, hogy Open Office táblázatkezelőjén próbáltak excel-es dolgokat csinálni, de előre is elnézést kérek ha ennél szofisztikáltabb a táblázatkezelési tudományod.
sziasztok! légyszi írja már meg nekem, miért nem tudok makrókat használni? már elvileg a letiltást feloldottam az adatvédelmi beállításoknál, de semmi változás :( más ötlet esetleg?
Nemcsak adatbázissal. Az ECM (elektronikus tartalomkezelő) rendszerek látva a Google Docs sikerét, az online szerkesztést is lassan-lassan el kezdik támogatni. Pl. a Sharepoint 2013 már támogatja az ún. co-authoring funkciót, amivel egyszerre több ember is dolgozhat az állományon.
De már a "hagyományos" CMS támogatás is nagy előny a megosztott munkafüzethez képest. Ahol több ember dolgozik fontos állományokon mindenképpen hasznos egy ilyen rendszert bevezetni, open-sourceban az Alfresco és a Nuxeo is támogatja az Office integrációt. Még egy kisebb cégnél is lehet találni egy olyan mai PC-t, amire virtualizálva egy Linux-Alfresco combó feltelepíthető.
Valódi real-time funkciót szerintem csak adatbázissal lehet elérni. De amikor elmenti valaki a táblázatot, akkor mindig bejönnek a többiek módosításai.
Azt megoldottam, hogy megosztott Ezcel file-ben történt változás 5 perc múlva megjelenjen a többieknél. Klasszul működik. Van -e olyan lehetőség, hogy real time történjen ez. Bár kérdéses, hogy így van -e értelme.
A másik, ez fontosabb. Van -e olyan lehetőség, hogy a task-bárra csukott file felugrik, kinyílik vagy egyéb jelzést küld ha valaki a megosztásban változtat,beleír a táblába?
Itt köszönném meg, hogy neked és a többieknek azt a segítséget amikkel túllöktetek egy-egy holtponton. Amit készítettem annak csodájára járnak a munkahelyemen. Amit készítettem az köszönő viszonyban sincs az eredeti Excel funkciójához viszony elegáns és kiválóan, gyorsan működik. Volt aki odajött hozzám gratulálni.
A százéves álmoskönyv, valamint a bevezetés a programozásba tankönyvek nulladik oldala szerint for ciklus fejét a cikluson belül változtatni semmi jót nem jelent, és tetszőlegesen nagy káosz előidézésére alkalmas.
Gondold meg még egyszer, és ha még mindig ezt szeretnéd csinálni, akkor ne csináld. :-)
Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy tartományban egy for next ciklust alkalmazok, és ezen a cikluson belül sorokat szúrok be a tartományba, akkor hogy lehet a ciklus végét megnövelni a beszúrt sorok számával?
A kis példa hozzá:
Sub ins() a = ActiveSheet.UsedRange For i = 1 To UBound(a) If Cells(i, 1) = 1 Then Range(Cells(i, 1), Cells(i, 10)).insert End If Next End Sub
A probléma az, hogy a ciklus csak az eredeti tartomány végéig megy, és nem a beszúrt sorok számával növeltig.
Ha a feladat olyan, hogy mindig ugyanabból az adatbázisból, ugyanazt a lekérdezést hajtod végre, és ugyanazt a kimutatást az adatokból, csak mondjuk naponta más adatok vannak, akkor édemes lehet a munkafüzetből egy direkt kapcsolat az adatbázissal, és akkor csak egyszer kell megcsinálni mindent, utána csak az adatfrissítés gombokat nyomogatni minden nap, és legfeljebb egy snapshot-ot menteni, ha szükséges.
Ez mondjuk nem válasz a kérdésedre, de hátha betalál :o)
Köszönöm a választ. Akkor ezek szerint fogok eljárni... csak nem tudom felfogni, hogy akkor mi a fenének van lehetőség saját stílust definiálni, ha nem tudom használni :(
Én azt csinálnám, hogy létrehozom a kívánt kimutatás stílust egy üres munkafüzetben, majd a munkafüzetet elmentem sablonként.
Ezután ha tudod, hogy kimutatást kell csinálj, akkor nem egy "sima" új munkafüzetet hozol létre (normal template) hanem a fent elmentett sablon megnyitásával.
Persze lehet még azt csinálni, hogy egy makróval csináltatod meg a formázást, de az alapján amit leírtál nem nagyon tűnik indokoltnak...
Excel 2010-t használok. Nagyon sok kimutatást készítek SQL*l leválogatott adatbázisból. Van egy fajta kimutatás stílus, amit előszeretettel alkalmazok, de ezt minden egyes kimutatásban, újra és úrja be kell állítanom.
Gondoltam, a kimutatáseszközöktervezéskimutatásstílusokkimutatás stílus létrehozása menüpont alatt, elkészítem a nekem teszőt, s utána már csak egy kattintás, és formájában, színvilágában olyan lesz amilyet szeretek. Tévedtem. Hiába nyomkodom, az alapértelmezettként való mentést, csak abban a fájlban hajlandó alkalmazni a stílust a további kimutatások elkészítése során. De ha egy új leválogatásban dolgozom, akkor ez az egyedi stílus beállítás nem látszik, nem elérhető.
Én nem csinálok valami jól? Nem akkor van értelme a sok-sok beállítgatásnak, ha az utána bármely fájlban elérhető lenne?
Kulcsmező nélkül is meg lehet oldani az AB.SZUM függvénnyel. Előnye ennek a megoldásnak, hogy tetszőleges bonyolultságú feltételt meg lehet vele fogalmazni, ami a jövőben esetleg szükséges lehet.
Amíg nincsenek 2013 évnél későbbi adataid a táblázatban, addig a 2013 éviekre müködik a szumha(A:A;">41274";B:B). A márciusi adatok összegzésere attól tartok muszáj lesz a kulcsmezős megoldást választanod.