A numizmatika éremgyűjtés beszélgető fórum azzal a céllal nyílt meg, hogy a régi és új pénzérmék, bankjegyek gyűjtői tudjanak itt eszmét cserélni.
Az alaptéma a gyűjtés, rendszerezés, egyes darabok azonosítása, és egy kis pénztörténeti csevej.
Itt lehet bemutatni egyes kérdéses darabokat, kérni a hozzáértők segítségét a beazonosításban, esetleg hozzávetőleges értékelésben.
Miután a reklámozási tevékenység fizetős az index alatt arra legyünk különös figyelemmel.
A fentiektől eltérő, az egymást ingerlő hozzászólások topic rombolásnak minősülnek az ilyenekért tiltás jár.
A Numizmatika címszó alatt pénzekkel, pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudományt értünk legfőképp ehhez tartsuk magunkat.
Üdvözlök minden kedves gyűjtőt, fórum társat. Minapja vettem egy ultrahangos tisztító berendezést.
Tegnap használgattam már, nem rossz, nem rossz. Melegvíz + citromlé volt oldatban a "vegyszer".
Szeretném tapasztaltabb gyűjtőtársaktól megkérdezni, hogy ki mit használ ultrahangos tisztításra? Milyen otthoni keveréket és milyen bolti "vegyszert" javasoltok?
Megint vettem a vaterán egy Rákóczi érmét, egy X polturást, aztán rájöttem hogy nem is tetszik annyira, be sem tettem a többi közé. Volt rajta egy makacs zöld rozsdafolt, gondoltam ha már így alakult akkor kísérletezek rajta egy picit.
Ez lett belőle:
ezen fotók forrása a Vatera
ezek saját képek
Most már meg is tetszett, így betettem a többi közé.
Azért azt el tudom képzelni hogy profi numizmatikusoknak nem feltétlenül tetszik ez a fajta tisztogatás, én is csak kísérleteztem, a legtöbb érmémhez hozzá sem nyúlok. Ecet volt a tettes. 4 napig ázott benne, majd egy kis olajfürdő.
Ez nagyon primitív módszer, igaz?
Question:
Hogyan szoktatok, hogyan érdemes ilyen jellegű réz érméket tisztítani mechanikai ráhatás nélkül?
Srácok, lehetőleg a fórum és a topik szabályait betartva használjátok a felületet, a hirdetések minimalizása és a provokáló hozzászólásokra adott válaszok mellőzésével! :)
Üdvözlet! A mellékelt kínai érme kapcsán kérem véleményeteket. Súlya és mérete megegyezik a normál Dollár (Jüan) érme adataival, a hátoldali dzsunka azonos az 1929-es Sun Jat sen érméken lévővel, de az előlapi portrét sehol sem találom (lehet, hogy én vagyok a béna). Mi ez?
Létezik belőle ellenjegyes is amúgy, de nem sok van belőle. Lényegében már értelmetlen volt a verése ebben az időben, így nem sok darab készült és még kevesebb érte meg a mai kort.
Megoszlanak a vélemények, nem tudom, találkoztál-e már MM-NB megjelöléssel pl. Szerintem az mind egyértelmű MM veret, de anno így írta egy könyv és így maradt. Sok, jóval ritkább típust meg tömegdarabnak jelöltek. Szép korszak, megéri gyűjteni!
Ha gondolod, priviben beszélgethetünk. Én csak ezeket gyűjtöm.
Megköszönném ha valaki picit bővebben kifejtené hogy miért is ér ez ennyit, mert jól van hogy 1707-es, de ez önmagában indokolja ezt az árat? Ha igen akkor mi az oka?
Ennyire keveset vertek belőle, ilyen kevés maradt meg, vagy ennyire keveset vertek belőle éppen ott ahol... tényleg még verde jel sincsen raja...
vagy mégis mi?
Én biztosan nem veszek ilyet, csak kíváncsiságból kérdezem.
Valóban sok értékelő visszakapta a pénzét, de azért nem mind...
Várjuk ki a végét, lehet, hogy a sok szerencsés nyertes most alkalmi áron jutott a minőségi tételekhez, melyekről az eladó nem tudott még fotót sem készíteni...