Izgalmas perceket élhettek át ma a csatornafigyelők.
A Bezdán több napos állás után jön Port of Zomborból, és találkozik az Újvidékről nagy eséllyel odaigyekvő Bácsmonostorral. Gondolom, hogy sódert és homokot visznek Zomborba.
Nézd meg a képet! Egy vízszintes gerendához van rögzítve a cső formájú háló szájának a fele. A száj másik felére úszók vannak erősítve, amik, ha leengedik a fenékre a gerendát, kinyitják a háló száját.
Vonszolás közben így tudja összeszedni a halat vagy a rákot.
Lehet, hogy régen megvasalt fagerendát használtak és megmaradt a nevében, de mostanság strapabíróbb pl. 1 csőből kialakítani.
A BOSS topictárs, Bánkúti Csaba, tegnapelőtt elhajózott az örök vizekre.
Az Úr az én kormányosom, Ezért gonosz áramlatok nem sodorhatnak el. Ő a világítótorony fénye, mely utat mutat nekem a sötét vizek felett. Ő kormányozza biztos révbe életem hajóját És ő őrzi életem hajójának naplóját. Ő irányít a becsületes élet csillaga felé Az Ő szent akarata szerint. Bár az élet viharai és villámai között hajóztam, Nem féltem, mert tudtam, hogy mellettem vagy Uram. A Te szereteted és gondoskodásod lesz az én biztos kikötőm És védett öböl vár rám az örök élet partjainál. Olajat öntöttél életem háborgó tengerére És életem hajója elcsendesült vizeken úszott. Tudom, napfény vagy tiszta csillagos ég fog Kedvezni nekem azon az úton, melyre most indulok
Herman Otto A Magyar halászat története.Egyébbként szerintem is meritőháló.A meritőháló népiesen: tápli.Ugytudom a ladik végére szerelt táplis halászt: kisszerszámos halásznak hivták.
Sziasztok! Fordításhoz kérnék segítséget megint. Ennek a halászhajó-típusnak a magyar neve kellene + esetleg annak a résznek a neve is, amire a háló van feltéve. Köszi előre is! Ronesz