Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Az excel nálam is gyakran csak a sokadik próbálkozásra adja a makróhozzárendelést lehetővé tevő helyi menut. E parancs valszeg más uton is elérhető, de még nem jöttem rá hogyan. Talán itt valaki.
vagy csak túl sok éve volt :( egyébként sem tértek ki sajnos a használható részekre, én pedig nem vagyok az az "önszorgalmas" típus, na most az egyetemig nem is hiányzott az ismeret.... MOSTANÁIG :)
Nos akkor kicsit részletesebben :) Kijelenteném, hogy abszolút mechanikusan végzem a feladatot a programban, így előre is elnézést kérek a szakmai hibákért :D
Szóval az Excelem 2007-es verzió, és a konkrét probléma ott merült fel, mikor az volt a feladat a munkalapon, hogy egy cella értékét növeljem 1%-kal olyan módon, hogy egy mellé beszúrt ábrára kattintgatunk. Azonban hiába kattintok jobb gombbal, hogy hozzárendeljem a makrót, a funkció maga nem működik. A következő lépésként így a virtual basic editor esélytelen, ami szerintem így nézne ki...:
Sub Felfelényíl2_Kattintás()
Worksheets("NPV").Activate
Activecell.Value=ActiveCell.Value+ActiveCell.Value*1/100End Sub
Azt sem tudom, ez így jó lenne-e egyébként, de az már más kérdés.
Csatoltam 2 képet, amin látszik, hogy nem az adatvédelemmel van probléma... és ha még valami infó hiányzik esetleg kérdezzetek légyszi, magamtól nem tudom mi kéne még!
Hát pont erről szól a DoEvents. Visszaadja a vezérlést a windowsnak, hogy tudja feldolgozni a felhasználói inputokat. Cserébe sokkal lassabb a makró futása.
Nekem sikerült közben mást csinálni, mondjuk csak cellák tartalmát szerkesztettem. Másold be ezt egy VBA modulba és indítsd el a StartTimer makrót. 10 másodpercenként ki fogja írni, hogy "hi", kivéve ha pont szerkesztesz egy cellát. Ebben az esetben csak akkor írja ki, ha befejezted a szerkesztést.
Szükségem van rá. Megjegyzem a VBA-ban rejtetten da van hasonló. Ilyen pl. az autoupdate ami beállított idő után a megosztott filet aktualizálja az összes usernél aki a megosztásban részt vesz. Most amilyen filet írok abban ez igen jól jön. Ennek az a hiányossága, hogy egy funkciós azaz másra nem képes, egyedül az updatelési időt lehet befolyásolni.
Azt nem tudom lehet-e, de nem gondolom, hogy érdemes.
Képzeld el, hogy békésen dolgozgatsz egyszer csak az Excel odafut, lenyom egy sallert, kikapja a kezedből a munkalapot és elrohan.
És mindezt attól függetlenül, hgoy éppen mit csinál a user.
Értem én, hogy vannak olyan élethelyzetek amikor ez hasznos lehet (pld dolgozatírás), de azt gondolom, hogy ez annyira rétegigény, hogy nem biztos, hogy a MS-nél figyelembe vették, vagyis leprogramozták volna.
Valószínűleg nem emlékszel de te is meg más is legalább 4-5 óta egy-egy részletben besegítettetek. Nem csak te.
Most egy érdekes kérdésem lenne. Van -e az Excelnek lehetősége olyan timert, órát futtatni a háttérben ami a beállított idő után makrót indít. Futási ideje alatt lehessen mást csinálni a táblában. A normál timer alatt ez nem lehetséges.
Meg olyan is van, hogy nincs megnyitva a makrót tartalmazó füzet. Csinál az ember egy makrót de nem ixeli ki a 'minden füzetben' opciót. Ilyenkor aztán nincs makró addig, amig meg nem nyitja ezt a füzetet is. Ergo nem árt megnézni az alt+F8 makrólistáját, hogy miket mutat.
Ha esetleg teljesen kezdő lennél makró ügyben: Az excel menüben Eszközök->Beállítások->Biztonság fül, majd ezen belül makróvédelem gomb után válaszd a közepes biztonsági szintet. Ez majd mindig figyelmeztet, hogy ha egy munkafüzetben makrók vannak, és engedélyezheted a használatukat.