Kérdésem az lenne, hogy van eg, Daikin FTXC25, ezzel télen kisegítő fűtésként mennyire.lehet számítani, hogy nem lesz neki nyűgje. Igazából csak a szoba miután lehűlt néhány nap alatt , utánaegy előzetes felfűtésre szeretném használni, bogy ne nagyon hidegbe érkezzek haza. Mire számíthatok?
[OFF] szerintem az oktatást ne keverjük bele, mert engem a győri egyetemen (gazdinfó) kért fel az oktatóm, hogy segítsek megirni neki a monetáris poltika anyag részét miután egy jót vitatkoztunk aztán belátta, hogy igazam van és hülyeséget tanít, de nincs se ideje, se energiája, se semmi, hogy újraírja - pedig ez nem ma volt, hanem úgy 10 éve... Már akkor se voltak megfizetve, se tisztelve, se megbecsülve és le voltak terhelve... Persze ezt maguknak IS köszönhetik... Egyéni felelőség van ebben is szvsz... Ha jó akarsz lenni a területeden, akkor fejleszted magad, a papír arra jó, hogy kinyisson számodra olyan ajtókat, amiket másoknak nem, de nem azt jelenti, hogy jó is vagy abban, amiről papirod van... [/OFF]
Megjegyzem, jelen esetben mint írtam is, tervezői hibáról nem lehet szó, mert a műleírásban is benne volt, de én tulajdonítottam neki akkora jelentőséget. SŐT igazából 2017-ig nem is volt jelentősége, mert életben nem volt a házban 25 foknál több addig! Akkor volt az, hogy vennem kellett egy mobilklimát a tetőrébe, de azt is jó ha 2-3 napig használtuk évente! Mostanság van az, hogy nem bírja a ház. Egy hétig bírja, vagyis addig, amíg 20 fok alá megy a hőmérő éjszakára, akkor a földszinten 21-22 ig le tudom hűteni, fent pedig 22-23, így estére lent 24 fent 26ra megy, de éjjel megint le tudom hűteni. Ha viszont ájjel is 22-23 fok van, akkor értelemszerűen nem tudom lehűteni a házat és elkezd felmelegedni, aztán meg lehűteni is idő kell - napok ha csak 18-20 fok van... 15 éve hol voltak ilyen kánikulák lehülések nélkül hetekig? SEHoL! Ha volt is egy hét tikkasztó kánikula, akkor jött egy dörgés villámlás éjjel 15 fokkal és meg volt oldva... Most mikor volt utoljára 15 fok éjjel? ez az én bajom... Ráadásul ha csak fele igaz annak, hogy ez az év a leghűvösebb az életem hátralévő részében, akkor felköthetjük a gatyánkat...
Tetőben 30-35 centi szigetelés van, körbe 20, alul 15 és 2009ben építkeztem, akkoriban azért nem voltak még hetekig tartó 40+fokok... A mű leírásban benne volt, hogy esetenként hűtést igényelhet a ház, de mint írtam nem szeretem a klimát és hőcserélőt meg eleve terveztem, szóval benne volt a pakliban, hogy ha kell, akkor majd abba beleépítek, de hogy az elmúlt 15 évben sem született vállalható megoldás rá, azzal nem számoltam...
A veszett fejszét arra értettem, hogy már kész a házad, érthetően nem óhajtasz még milliókat beletolni. Mondjuk tervezői hibának gondolom azt, hogy nem merült fel valamilyen klímatizálási módszer egy friss, új építésű háznál.
(Bemegyek a boltba,megveszem, hazaviszem, felszerelem. 12 éve a nagymamához így tettem fel, vettem csövet, csővágót és peremezőt, ma is megy. Azóta sokminden történhetett, úgy tudom már hivatalosan csak papírral rendelkező építheti be.)
Sziasztok. Van egy AEG Climavision 2 klímám . A távírányíton nem reagál semmire. Ha a kijelzőnél megnyomom a gombot bekapcsol. Egyértelműen a vevő egység a rossz. Van e valakinek eladó kijelzője vagy valakinek volt e ilyen problémája és tudja melyik alkatrész adja meg magát? Esetleg javítással foglalkozik? Köszönöm előre is.
sose tartottam konfortosnak a légkondit, nekem az jobban tetszik, hogy a padló stabilan 22 fok körül van és légkondival mele vizet se lehet készíteni, csak a melegvíz miatt meg nem építesz gázkazánt... végig gondoltam én ezt annó, nem érzem én ezt veszett fejszének.
Megtérülés? Ebből egy kissé méretesebbel kifűtöd a házat. Szintenként egy ilyennel, vagy az egészet egy nagyobbal. A vizes fűtésrendszer árából talán meg is lett volna kb.
Gravitációs alapon igazad van, de szerintem jelen esetben a levegő oda megy, ahová fújja a technika, a hőfok kevésbe érdekes. Itt most valami belsőkeringetés-szerű dologra gondolok amúgy, már ha tud ilyet a szellőztetőd.
Nem tudom mennyire lehetne jó megoldás, a szobába befújt friss levő bemeneti felszínét többszörösére növelni.
A nagyobb keresztmetszet a légáramlat lassulását eredményezi.
Esztétikusan is meg lehet oldani , ha megfelelő anemosztátot, anamosztátokat választunk ( akár árhuzamosan kötve), csak előtte kell megfelelő nagyságú hely egy osztódoboznak. Padláson ( mennyezeti légbefújás), vagy pincében ( padlószinten befújás) esetén megvalósítható egy rendszer kiépítésekor.
Légcsatornázható klíma, osztódoboz a befújási pontoknak megfelelően és megnövelt felületű befújási pontok . Lehet kell hangszigetelés is. Nyilván az elszívási pontok is átalakítást kívánnak. Nem lehetetlen, de utólag már macerás lehet.
leglábbis nem családiház kategóriában... Csarnokban, áruházban, ahol nagyobb a légm3 ott indokolt és használható, de családiházban ezek a rendszerek ésszerűtlenek szvsz... Jó lenne ha lenne valami, mert piaci igény biztos van rá, de nem így és nem ennyiért. Én időnként agyalok rajta hogy lehetne összehozni valamit, de mindig elhasalok... :( Most is így kezdődött, de egyszerűen nincs rá megoldás - szerintem a gyártóknak nem éri meg, pedig csak egy kültérit kellene egy kaloriferrel összekötni és egy marha egyszerű vezérlő, ami érzékeli, hogy megy-e a motor, illetve 2 hőmérő, meg hogy lehessen programozni, hogy mikor milyen hőmérsékletre hűtsön/fűtsön... valaki egyszer milliárdos lesz egy ilyen egyszerű cuccal az tuti...
egy ilyet másfél millió alatt nem úsznék meg telepítéssel mindennel együtt... A büdös életben nem térülne meg. A 3,5kwos wifis klimát 5 méter csővel mennyi lehet most telepíteni? 300.000? Még ez is kérdéses, de ennyi belefér a komfortérzetbe, de a másfélmillió biztos nem - még az egy millió sem. Évente 3-5 hét van mikor szükség van a klimára.
szilvatövis ehhez kellene két kutat fúrni + egy nagyobb kalorifer, aztán ha van valami gáz, akkor ömlik a víz a nyakunkba - a légcserélő gépészetes a padláson van...
JAMIE222: A tetőtérben 2-3 fokkal melegebb van, a hideg lefelé megy, nem felfele. Ha csak egy része fent eloszlik és egy másikrésze lemegy, az már nyereségesebb mintha lent lenne a klima és csak a légcserélő után oszlana el, ráadásul a két szint között, így akár 4-5 fok különbbség is lenne bizonyos időközönként, mikor lent a klima pörög, fent meg még nem küldte szét a levegőt az elosztó... Mondjuk amíg megy a klima, addig amúgy is lenne hőmérséklet különbség - ha egyszinten van több helyiség,, akkor is van, nem hogy két szinten. Ha fűtés lenne a prioritás nem a hűtés, akkor lentre raknám, mert a meleg meg felfelé megy, de a hűtéssel nagyobb a gondom mint a fűtéssel...
Igen, a zöld klima helye a szomszéd felé néző homlokzat. Azért áll párhuzamosan az utcával a ház, mert így telibe van a 45 fokos tető délre és amikor építkeztem, akkor még napelemeket is akartam.
A hideg nem baj, ha lemegy, de azért bízom benne, hogy fent is el fog oszlani valamennyire, mert a lépcső mellett nem nyitott korlát van, hanem kb 1,2m tégla fal. Plusz van a házban légcserélő, amivel el tudom majd oszlatni a hideget az egész házban... Sokat elvileg nem menne a klima, mert kb évente 3-4 hét van mikor túlszalad a meleg és nem tudom lehűteni kellőképpen a légcserélővel a házat. Nem is lenne túl racionális beruházás, ha az "új" energetika miatt nem lenne indokolt... :( A régi alapján A+os volt a házam, az új szerint meg BB, mert nincs benne újrahasznosított energia (nem érte volna meg a beruházás, mert a kondenzációs gázkazán telepítése és üzemeltetése is lényegesen olcsóbb és végül napelem sem került fel, mert nincs akkora fogyasztásunk, betáplálni meg annak idején nem lehetett mert xar volt az utcában a hálózat...
A GREE-t nem lehet becsapni.... elve nem sokat ér a hőfokszabályzója. :-)
Amúgy a szúnyogháló szelíden elosztja a hűvös levegőt, mérsékli a huzatérzetet, de be is rétegzi, tehát nem is működhet orkánszerű forgószél nélkül a beltéri hőmérője. Honnan a csudiból tudná ott fönt, mi van odalent?
Talán az I feel, de ha nyitva az ajtó, nem egy helyiséget hűt, akkor mindegy....
Biztos, hogy a zölddel jelölt van a szomszéd felé? A homlokzati rajzon olyan utcafrontosnak tűnik.
Jól látom, hogy a nyitott lépcsőházba telepíted a beltérit amivel hét helyiséget kívánsz temperálni? Nem fog leszáguldozni a hideg levegő a földszintre?
Vásároltam terelőt, mivel sehogy sem lehetett a klímát úgy beállítani, hogy ne fújjon valakire. Sajnos az eredmény az lett, hogy még akkor sem fúj megfelelően ha 17 fokra van állítva, mivel azt hiszi kevesebb van a szobában. Ha úgy állítom, hogy lefelé fújjon akkor meg alatta nem lehet megmaradni.
Nagyon úgy tnik, hogy nem fogom tudni elkerülni a klima telepíttetését... :( A tetőtérbe kellene mindenképpen megoldani valahogy. A házon körbe 20 centi szigetelés van - lehet erre egyáltalán klímát tenni valahogy? Arra gondoltam, hogy a földszinti födém magasságában lenne a kültéri, ott ha bemegy, akkor a gardróbban fel tud menni a cső, a plafonig és onnan ki a folyosóra, ahol a beltéri lenne. Ez lenne e legegyszerűbb, mert ott áram is meg van oldva... Ez a variáció zölddel jelölve. De a szomszéd háza kb 6 méterre van, nem tudom mennyire zavarná a kültéri hangja. Ráadásul sanszos, hogy a kékkel jelölt beltéri jobb helyen lenne és ez esetben a kültéri is kerülhetne utcafrontra, északi oldalra, ott konkrétan mindig árnyékban lenne, de hogy honna kapná az áramot és hol vinnék el a csövet úgy, hogy ne legyen csúnya, lövésem nincs... :(
Erre nincs válasz, a légszűrő és a klíma két külön feladat. Szerintem jobban jársz, ha külön kézülkkel oldod meg.
Olyan klímát kellene venned, ami pucolja saját magát. Van amelyik mossa a lamelláit, van olyan amelyik nagy hőmérsékleten fertőtleníti.... szakértő talán tud típust mondani.
Minden helységben jó lenne, ha pár fokott tudna hűteni. De napközben a nappali, étkező ahol a legtöbbet vagyunk.
A gerenda alja és a felül világító között van 36cm. De a plafon lambéria, úgyhogy van még vagy 15cm. Remélem érthető, látszanak a gerendák, rajta pedig lambéria van.
Nem tudom mi a konkret ok ami miatt nem valaszolt, de gyakran nincs eleg info, vagy szemelyesen is latni kellene a helyszint, vagy nincs tokeletes megoldas, vagy fene se tudja...
Orszag egesz teruleten szerel, ha szimpatikus vagy neki!:)
Polar SDU van nálam! Tökéletes!! 1 Valaki keresd,ő Polarban profi! Nekem is ő rakta fel az az telepítette! Elképesztően rendes, egy igazi fasza gyerek! Ha ő nincs akkor én már az előző klímámat levertem volna a falról :)
Nekem 1 Micsut, csaladi es ismeretsegi korben (en ajanlasomra) eddig kb 6 Polart es 1 Micsut tett fel, (valamint ha jol tudom ebben a honapban meg 2 telepites var ra +1 felmeres, amint felhivjak) + ugyanebben a korben meg kb 5 mas altal telepitett klima karbantartasat is csinalja.
Kb 3 eve jar hozzank evente 2x karbantartani, kulonbozo problemakkal foglalkozni, sose kellett ra sokat varni es nagyon ert hozza!
Azt mar meg se emlitem, hogy nekem mas legtechnikai dolgokban is segit... :)
Igen a wc és a fürdő az északi falon van. A két első szoba a gyerekeké. Az alsó ami a nappali mellett pedig a háló. Alul a nappali ablak és az erkély ajtó között fal keskeny 70cm oda nem fér el a beltéri. Csak az erkély ajtó fölé lehetne tenni a beltérit, de ott is van megvilágító az ajtó felett. A megvilágító és a plafon között 36cm van. Oda elférne a beltéri ?
Vagy ha simát veszek, akkor házilag is lehet tenni bele szűrőt? Van itthon több négyzetméternyi szénszűrőm. Tudom az nem túl hatékony, de a semminél többet ér. A levegőtisztítómban is az van, igaz van alatta HEPA szűrő vagy ilyesmi. De ha befér, két rétegben is tehetek bele szénszűrőt.
abba azt teszel amit akarsz! Nekem 4 szűrő is van rajta! Egy szúnyogháló szerű ahol beszívja a levegőt, majd a hőcserélő előtt további három - egy sűrűfém rács. Én erre veszek szagelszívókhoz való szűrőbetétet amiben van szénszűrő és az a pamutos anyag is. Ezekből vágog méretre... Azt se érzem mikor a szomszéd döngeti 6 órán keresztül a BBQ-t...
neked egy központi légcserélő kellene... én is minden xarra alergiás voltam, aztán mikor építkeztünk csináltam egy légcserélőt, azóta semmi bajom nincs! Azt elég 3 havonta tisztinai... Mondjuk most nem tudom mennyiből lehetne kiépíteni, de nekem 15 éve nem volt dráább mint ha egy klimát építtettem volna be, és ennek több használt vettem - igaz én csináltam mindent tokkal vonóval, ezért ez csak az anyagköltség volt.
Elsősorban a virágporokra vagyok allergiás, parlagfű stb., de kisebb mértékben a házi porra is. Van két légtisztítóm, kétnaponta porszívózom, hetente egyszer felmosok és természetesen Claritint szedek. Nem tudom a Daikin szűrője mennyit ér, de nem erre támaszkodnék, ezt csak kiegészítés lenne. Nem mindegyik típushoz jár szűrő. Ha már lehet választani és nem nagy az árkülönbség, akkor értelemszerűen a szűrőst választom "ártani nem árthat" alapon.
A homlokzati szigetelés munkadíja manapság 15e/m2 és erre még jön az anyag.
A födém szigetelést viszont magad is meg tudod csinálni, az anyag meg ~1300 Ft/10cm/m2 (10 cm-nél többet érdemes rakni ->20-30cm). Hány fok van a padláson? 50?
Illetve harmadjára is felhívnám a figyelmet, hogy van valami pályázat, ahol ingyen megcsinálják a födémszigetelést (anyag+munka)
A 20 fok meg instant tüdőgyuszi, ne vágyjál rá, a kulcsszó amit keresel: alacsony páratartalom. Alacsony pára mellett akár a 27 fok is teljesen élhető.
Hallottam már itt topicban olyat, hogy ez területfüggő, meg hogy a régi szekrény állapotán is múlhat. Szolgáltató villanyászánál kell megkérdezni és aztán dönteni.
3,5 KW Daikin klímát szeretnék venni a házamba de több fajta van ebből... És nem igazán értem mi a különbség. Annyi biztos, hogy levegőszűrőset szeretnék, mert allergiás vagyok a porra is többek közt. És legyen inverteres természetesen. (Habár a Daikin lehet mind az...) ???
Közben a klímás is hajlékonynak bizonyult: elsőre a homlokzati falra telepíti, aztán, ha az nem vált be, akkor jövő nyáron majd áttelepíti az oldalfalra és megcsövezi.
Klímavásárlás előtt állunk, az egyik márkánál olvasok UV szűrőt (ha jól értem belül van bekapcsolható UV lámpa fertőtlenítési céllal) és ionizációs megoldást a leírás szerint arra, hogy a részecskék jobban rátapadjanak a szűrőre. Van valakinek tapasztalata ezekről?
Nem feltétlen olyan drága, de ezek összefüggő dolgok lennének amúgy. Hőszigeteléssel csökkentenéd az épület energiaigényét, aztán esetleg szereltetsz be egy H-tarifás mérőórát és arra kötteted a kllmákat. Így okt.15-ápr.15 között 23ft/kh áron tudsz fűteni klímákkal ha akarsz, illetve nyáron klímázni 36ft.os árammal tudsz a rezsihatárig, 2500kWh összfogyasztásig.
Ugye a rezsihatár mérőóránként számít. Nagy kérdés lehet, hogy be szerelnek-e a mérőszekrényedbe simán egy H-tarifás órát, vagy esetleg mérőszekrénycserét is írnak elő vagyonokért.
Ne darabszamot, hanem hoigenyt nezz! Ha egy klimad van, akkor annak 2x annyit kell dolgozni mint 2 klimanak, valamint sokkal kevesbe osztja el a hideget a hazban...
Mint mondtam szerintem es kb maximum ennyi, de szerintem egy alap viszonyitasnak arra jo, hogy nehogy ugy jarj vele mint a gazzal, hogy megveszed sokpenzert, utana meg nem hasznalod, mert tul sokba kerul uzemeltetni...
Nekem 2.5os klima csinal aktualisan 25 fokot napi ~10 kWh-bol.
Ha jol tippelem neked ennek akar 3x-a is elfogyhat, szoval 3 honap ilyen idojarassal szamolva ~ 2700kWh is lehet (ez azert kb a maximum ertek szerintem), ami a 70es villannyal szamolva akar 190e Ft is lehet szezononkent...
Ez latatlanban, hasrauteses es szerintem, de nem biztos, hogy annyira messze vagyok a valosagtol....
A 4 fal + födém burkolása 4-5 millióba kerülne. Esélytelen.
Nem tudom mennyit fogyaszt a klíma hűtés esetén, de csak 3 hónapig használnánk egy évben. Június, július, augusztus. Az nem lehet olyan vészes. Nem várok csodákat tőle. Ha 30 fok helyett 25 lesz, az bőven elég. 20 fok persze jobb lenne, de a 25 még korrekt.
Egy 6 emeletes társasház első emeleti lakásától van szó. A lakás egy oldala érintkezik a szabad világgal, mivel a bejárat egy fedett belső udvari folyosóról történik. A háló és nappali közötti közlekedés az előszobán keresztül történik, ahogy azt a korábbi ábrám mutatja.
Szomszédom lakása szinte ugyanez, de kb. 10 m2-rel nagyobb. A nappali-előszoba ajtaja kb. 45 fokos szögben van a háló-nappali közös falhoz képest. Nálunk ez egy vonalban van. Nos, ezt a lakást egy homlokzatfali 3,5 kW-os Daikin teljesen lehűti innen az ötlet.
Van egy ötletem, de felelőséget nem vállalok érte. A fenti szobák helyiségenkénti hűtésére nincs anyagi lehetőség.. Az én mániám, hogy ha az emeleti folyosóra fúj be a beltéri, akkor az a hideg előbb fog lemenni a földszintre, mint az emeleti szobákba. Mi lenne, ha a lépcső emeleti érkező része fölé, ahol most az a fekete küszöb van raknál egy gipszkarton falat a menyezettől lefele kb 50-70 centi magasat, ide kerülne a beltéri, és a gk fal alá, kerülne ideiglenesen egy nehéz anyag/pléd, ami eltakarná a lefelé szökni próbáló levegő útját. Aztán amikor nem klímáztok el is lehetne távolítani. Igazi low cost-os megoldás, de talán ezzel megoldással lehetne szabályozni hova menjen a hűvös.
Idáig nem mondtad, hogy ilyen ramaty a szigeteltsége a háznak, szóval csak kellene ide egy 5kW-os gép, hiába gyengébb a komfortja. És igen, enni is fogja kWh-kat.
A padlásra meg azonnal le kell teríteni 20-30 centi paplant, meg utánanézni annak a lehetőségnek, amit lent írtam
Hideg levegő nem szokik felfelé áramlani. Amit a földszintre szerelsz, az ott fog hűteni, ha fenn is akarsz hűvösebbet, akkor oda is kell valami gép. De le kellene tisztázni dolgokat, például most akkor hol is laktok, és hányan? Ha az emeletet nem fűtöd, nyilván nem is lakik ott senki, de akkor minek is hűtenél ott? Tervezel hőszigetelést bárhová is?
Inkább az a valószínű, hogy a felfelé szálló meleg édeskevés a fenti szigeteletlen szint kifűtésére. Gondolj bele, ha nem menne fel semmi akkor ott a kinti hőmérséklet lenne.
A padláson van uveggyapot? Van most valami akció, azt írják ingyen megcsinálják, nem tudom mennyire kamu.
Én azt szeretem, ha a klíma folyamatosan megy, nem kapcsol ki-be, hanem a kívánt hőfokot tartva,annál pár fokkal hűvösebb levegőt fúj, de csak finoman, lágy szellőként.
Folyamatos üzemmel egy 2,5 Kw-os is tartja a hűvöset, 24 fokot.
Így van. Az emeletet kb. 20 éve nem fűtjük. 1990-ben még 7 ft volt a gáz köbmétere, most 700.
De mi már az ezredfordulón se tudtuk kifizetni az akkori árat. Először csak spóroltunk, csak néha kapcsoltuk be a padlófűtést az emeleten pár órára, aztán már egyáltalán nem és a földszinten se. Vettünk egy vaskályhát, az a földszintre szűken elég. Az emeletre viszont nem megy fel 1 fok se. A lépcsőfordulón megáll a meleg.
Fentre kellene írni egy itinert, hogy legalább a min. infókat adja meg a kérdező. Rendre 5-10 HSZ alatt kell kiimádkozni, hogy ház, lakás, hányfala hűl/melegszik, szigetelt, avagy nem és mi a cél.
Ha a földszinten a nappaliban lesz egy 3,5 vagy 5 KW-os gép, az az emeleten fog érni valamit? Mert ott van a nagyobb probléma, nyáron 2 fokkal melegebb, télen 5 fokkal hidegebb van ott.
Nos, a Comfort X-et a klímás ajánlotta, mondván a mai modern gépek már nem egyneműek. Ezt el is tudom fogadni, noha a fűtési funkcióra nem lesz szükségem.
Ami igazán érdekelt tőletek az az egység legoptimálisabb elhelyezése a két párhuzamosan együtt élő szoba miatt. Két logikus pont van ebben a DK fekvésű lakásban: a már említett ablak melletti, vagy az oldalfali, ami az előtérbe pumpálná főleg a hűst, de ahhoz, hmm , guszta csővezeték is tartozik (a falba vésés ki van zárva). Az ajtók (kivéve a bejáratit és az erkélyit) természetesen tárva-nyitva Erre nézve volna javaslatod?
A Greere már rákerestem a topikban, elfogadhatónak látszik.
"Ha kétszintes a ház, akkor még szarabb a helyzet, mert kvázi az összes hideg lent fog kikötni. Ha a padlásfeljáróba teszed, és gondolom az emeleti folyosóra be tud fújni, akkor van némi esély, hogy az emeleti szobákba is jut valami hűvöske, de a nagyja lemegy a földszintre."
De ha 7 KW-os helyett 3,5 vagy 5 KW-ost teszek a padlásfeljáróba, akkor ugyanúgy lemegy a hideg nagy része a földszintre, nem?
Tanácstalan vagyok, a hozzáértés hiányával súlyosbítva. Ezért két kérdésem lenne a topiklakókhoz.
Adott az alanti lakótér (43 m2 - 116 m3). A nyilak ajtókat jelentenek, a sovány vonalak pedig az ablakokat. Egy, a kép jobb alsó sarkába, ablak mellé telepített klíma berendezéssel (Gree Comfort X Pro GWH12ACCXD 3,5 kW) szeretném a lakást élhetőbbé tenni: a kánikula monnyon le!
Ezzel a párosítással jól kijönnék, vagy inkább valami mást javasolnátok? Milyen az össznépi tapasztalat ezzel a kiváló (?) kínai termékkel kapcsolatban?
Ha kétszintes a ház, akkor még szarabb a helyzet, mert kvázi az összes hideg lent fog kikötni. Ha a padlásfeljáróba teszed, és gondolom az emeleti folyosóra be tud fújni, akkor van némi esély, hogy az emeleti szobákba is jut valami hűvöske, de a nagyja lemegy a földszintre.
Pont így nem érdemes használni: "Ha pedig maximumon használom, akkor lehet, hogy elég csak napi 2-3 órára bekapcsolni délutánonként."
A fogyasztás meg attól függ, hogy hány fokot akarsz a házban, nem attól, hogy milyen rövid időre van bekapcsolva a készülék, sőt minél inkább alacsonyabb teljesítménnyel üzemel, annál jobb lesz a COP.
Az minden, csak nem komfortos, ha hömpölyög a házban 10 fokos levegő, de a fal meg 32 fokos. Ugyanaz, amikor télen süt a fal a hidegtől, de a levegő meg 28 fokos, mert bedurrantottunk a Totyába
De ez nem lakás, hanem egy 135 nm-es, kétszintes, 5 szobás ház, ami nincs szigetelve, ezáltal 28-31 fok van a szobákban. Írtam, hogy a klíma a padlásfeljárónál lenne, ahol sosem szoktunk tartózkodni, ezáltal senkit nem zavar, ha fúj. A zaj se, mert nem egész nap menne. Fűtésre pedig nem használnánk, ezt írtam már.
Mellesleg hiába 7 KW-os, gondolom kisebb fokozaton is lehet használni, nem? Tehát, ha 50%-os fokozaton használom, az csak 3,5 KW, úgy a fújás, a zaj és a fogyasztás is kisebb. Ha pedig maximumon használom, akkor lehet, hogy elég csak napi 2-3 órára bekapcsolni délutánonként.
nem tudok elképzelni olyan lakóházat, amibe ajánlható lenne egy 7 kW-os klíma. Hangos és lefújja a fejed. Még az 5kW-os is véleményes.
A legtöbb lakásnak nincs is erre igénye, talán azoknak, akik kapcsolgatják a klímát, akik miután a felforrósodott, 30 fokos házba du. hazaérkezve 10 perc alatt 22 fokot akarnak. Normálisan az első melegnél bekapcsolod, és aug. 20-a után ki, mert ekkor lesz jó a hatásfoka, és komfortos.
Nálam 100nm-re 2 kW van, 25-26 fok, de mivel alacsony a pára teljesen kellemes. És nincs agyonszigetelve a ház, télen 15000 kWh villamos energiát kér.
A 220 V-ról semmit nem ír. Gondolom feszültség alatt kell lennie a klímának, hogy hatékony legyen a beállítás a rejtett kapcsolóval (habár egy mechanikus kapcsoló "átállításához" nem kell áram alatt lennie; csak ha pillanatkapcsoló - ha jól mondom a nevét.
Felnyitott fedélnél aktiválódik a tiltó kapcsoló (tudomásom szerint). Az AUTO üzemmód ennek ellenére beáll majd?
Beállítás után csukjam vissza a fedőlapot?
Amikor a rejtett kapcsolóval akarom kikapcsolni a klímát, akkor ugye megint nyissam fel az előlapot?(ha egyáltalán le kellett csukni:-)). Gondolom nyitott előlappal nem működik a klíma akkor sem, ha beállt az AUTO üzemmód.
Részlet a Manualból:
A berendezés előlapját felemelni ill. a szűrőket kivenni csak a teljes áramtalanítás után szabad.
Mondjuk ez se kutya (most vettem észre):
Ne indítsa ill. ne állítsa le a készüléket az elektromos csatlakozó kihúzásával ill. bedugásával.
Persze én egy kapcsolóval veszem el a 220 V-ot a klímáról. Szerintem ez olyan, mintha áramkimaradás lenne..
Igen, van alatta egy lyuk, és úgy tűnik, hogy ott megnyomható "valami" egy tollal.
Persze eközben a fedélnek ugye nyitva kell lennie(?). És a 220 V? Azzal mi legyen? Bekapcs vagy nem?
És hát eközben a tiltó kapcsoló tiltásban van (ugye?). Az nem probléma???
Mit érhetek el (valójában) a kapcsoló egyszeri megnyomásával? Beáll az AUTO üzemmód? De ugye ez csak akkor "látszik", ha lecsukom a fedelet?
A változás annyi lenne a jelenlegi helyzethez, hogy most 23 C°-on megy a klíma, AUTO-n meg 24 lenne. De aztán hogy állítsam le? A rejtett kapcsolót nyomjam meg (kétszer) a létrára állva, vagy kapcsoljam ki a 220 V-ot? A klíma most egy kapcsolós aljzatról megy, ami könnyen hozzáférhető.
Ha ez a rejtett kapcsolós dolog AUTO-ra tudná tenni a halott klímát, annak lenne egy nagy előnye. Ha mégis leállna egyszer a klíma valamitől, akkor távirányítóról már nem tudnám feléleszteni:-(((
Most nem akarok hozzányúlni a klímához, amíg ilyen nagy meleg lesz. Mert most használható a 220 V le ill. felkapcsolásával.
A kép jobb szélén van egy nyílás, ami kissé titokzatos nekem. Valami fémes (fényes) dolog csillog ki belőle. A fedél lecsukásakor ebbe a lyukba "bebújik" egy műanyag nyúlvány. Mi lehet ennek a "lyuknak" a szerepe?
Klíma telepítéskor a kültéri egység csonkjánál a szervíz csatlakozózóra rácsatlakoztatva vákumozni kell a klíma csöveket.Ez eddig ok. Olvastam szakirodalomban,hogy kb 60 percig kell vákumozni,az más kérdés ,hogy a klímások kb 1-2 percig vákumozzák oszt annyi...
Amit NEM értek: Vákumozás után kikapcsolják a vákumszivattyút. Lecsavarják a csatlakozóját a szervízcsonkról. Majd ezt ledugózzák és ráengedik a klímagázt (nyomást a a két csonkon keresztül.)
Szóval nem értem ...minek vákumozzák,ha utánna lecsatlakoztatják a vákumot akkor ott a csövekben már nem lesz vákum.
Valaki el tudná ezt magyarázni,mert szeretném megérteni.
Sziasztok! Védett/műemlék homlokzatú házba kültéri egység nélküli klímát keresek. Ven-e összehasonlító teszt, vagy ilyesmi ahol lehet látni a főbb adatokat, például a hatásfokot, beltéri zajszintet. Az ez ügyben tájékozottak és tapasztaltak melyik típusokat ajánlanak? Kis 36 m2-es lakásról van szó. köszönettel.T.
Vajon hova lehetne feltenni beltérit? 2re gondoltam, de inkább csak 1 menne, ha édesanyám egyedül van. Kb 100m2 a ház. A sraffozott részt használja inkább.
Szóval nem találom az FSMED 74HFPL "rejtett" kézi kapcsolóját.
Tegnap (20240716) a távirányító többszöri nyomogatásával egyszer csak sikerült beállítani COOL és 23 C°-ot. Attól kezdve most úgy használom a klímát, hogy lekapcsolom róla a 220 V-ot, majd amikor szükségem van a hűtésre, akkor ráadom a 220-at. Mert ugye áramkimaradás esetén a berendezés oda áll vissza, ahol előtte állt (ez így szerepel a Manualban is).
Szívem szerint megemelném a hőfokot 24 vagy 25 C°-ra (éjszaka nem klímázunk - nem viseljük el; reggelre 27 C°-ra áll be a lakás ebben a hőségben).
A távirányítón egy nyíl felvillanása jelzi, hogy "kiment" a hőfokváltoztatás jele, de a klíma erre (sem) reagál.
Szerintem vagy nem megy ki az adójel, vagy ha kimegy, akkor esetleg a klíma nem érzékeli, vagy nem tudja feldolgozni(?)
Azt nem tudtam, hogy ez ilyen magas frekin megy:-((
Ja és rendbejött a klíma! A klíma elején (jobb oldalon) van egy kapcsoló, amit a lecsukott homlokfedél "aktivál". Legalábis erre utalnak a jelek - mert amikor kissé rátenyereltem a homlokfedélre, hallottam egy kis kattanást. A nagy melegben kissé kidomborodó homlokfedél valszeg "elengedte" ezt a kapcsolót. Ez egy biztonsági kapcsoló lehet (?), hogy nyitott fedéllel ne is működjön a klíma.
Mindez csak feltételezés a részemről, de logikusnak tűnik...
Szerintem nem lehet csak úgy megszavazni, hogy leszerelik a klímákat oszt' doszt, nem így van ez azért.
Társasházi SZMSZ (szervezeti működési szabályzat) ha nem tiltja, akkor lehet a saját osztatlan közös tulajdonú falaidra kültérit tenni.
Földhivatal kiadja az SZMSZ-t ha kéred és kifizeted.
Ha meg benne van és Te meg elfelejtetted engedélyeztetni, pereljenek be, ma átlagosan egy polgári per 3-5év kb, addigra meg kerítessz magad mellé 51% tulajdonostársat akinek van klímája vagy esze és megszavazzátok közgyűlésen az SZMSZ módosítását.
Esetleg nyuggereknek elhinteni, hogy kb 5millával kevesebbet ér a kecójuk, ha nem lehet klímát szereltetni.
ami itt megy vidéken azt hogy tudnák tolerálni, mikor az eltérő kultúrájú emberek éjjel 11től elkezdenek 130db-el lármázni. Nem tudom ez jobb lenne?
Persze mindenkinek a saját baja a legnagyobb baj.....
Ocsmány egy ország ez ocsmány vezetéssel! a komfort érzésed javítására javaslom ,hogy költözz ide Hamburgba itt nincsennek eltérő kultúrájú emberek itt csak jólképzett agysebészek és kiválóan képzett egyetemi tanárok tucatjai randalíroznak az utcán . fehér ember sötétedés után gyakorlatilag nem mehet az utcára! a hatóság mintha nem is lenne! . "Persze mindenkinek a saját baja a legnagyobb baj." de ez itt off!
Furcsa, hogy míg a legkülönfélébb fűtési rendszerek kerülnek kiépítésre egy társas- vagy magánháznál, addig a klimatizálást ezzel az őskori módszerrel valósítjuk meg. Hűtési rendszerekről alig-alig esik szó, pedig hiába szép, esztétikus egy új vagy felújított ingatlan, ha megjelenik a homlokzatán ez az ótvar ronda kültéri egység... (Mondjuk, a beltéri se egy matyó hímzés...)
Van egy FSMED74HFPL klímám. Már egy-két napja kissé rendetlenkedett a távirányítós ki-be kapcsolgatás, de mára teljesen hatástalanná vált.
Amikor 220 V alá helyezem a klímát, akkor szokásos módon villog az OPERATION üzemmódjelző. De nem reagál a távirányítóra. Persze hogy cseréltem elemet, és a mobilom fényképezője is jelzi, hogy van adás a távirányítón. Mondjuk az furcsa, hogy bekapcs gombra csak egyetlen felvillanást mutat a távirányító - pl. a TV távirányítója minden gombra máshogy villog a mobilon...
És az a fő problémám, hogy az előlapot felemelve nem látom sehol azt a rejtett kapcsolót, amivel kézi vezérlést csinálhatnék.
Egyáltalán van ennek kézi vezérlő gombja? Mondjuk az csalóka, hogy a Manualban FSMED-124HFPL is szerepel, de a kézi vezérlésnél nem találok megkülönböztetést a kétféle típusnál.
Nem tudom, hogy 4-6-10 lakásklímának van-e olyan terhelése, hogy a belső udvar levegőjének hőmérsékletét megemelje. Mivel egy "zárt" terület, ha nincs szél beragadhat a levegő. Nyilván mérésekkel lehetne eldönteni.
Valamennyi biztos van, de szerintem elenyésző lehet.
A klíma kültérije "nyomja " erősen a levegő, az még meleg is , elvileg felfelé távozik. Igaz ez, ha van valahonnan utánpótlása , az alsó szintről
Akkor akik ba..kodnak és nem tudják a kültéri zaját elviselni, fel tudom ajánlani a lakásom egy részét, hogy ami itt megy vidéken azt hogy tudnák tolerálni, mikor az eltérő kultúrájú emberek éjjel 11től elkezdenek 130db-el lármázni. Nem tudom ez jobb lenne?
Persze mindenkinek a saját baja a legnagyobb baj.....
Pár társasházban (panel, nem műemlék) most b*szakodnak a klímák kvázi betiltásával. Egyik ilyen helyen rendkívüli lakógyűlés is lesz (persze munkaidőben...) pár nyugdíjas miatt, akiket zavar a kültéri egység hangja. Ha megszavazzák, akkor a homlokzaton már meglévő egységeket le kell szerelni és új sem rakható ki. Az erkélyes klímáknál meg az összes szomszédtól hozzájárulás kell, visszamenőleg is.
Körfolyosós társasházban lakom, itt nem a zaj a probléma (persze az is), hanem a kültéri egységek a belső udvarra tolják a hőt. Akinek csak belső udvarra néz ablaka már panaszkodott, hogy éjszaka sem tud kiszellőztetni. Fizika, ha a lakásokból "kiveszed a hőt" azt valahova ki is kell dobni. Dolgoztam gyárakban, ott érzékelhető volt, hogy a kültéri egységek körzetében 4-6°C melegebb volt a tetőn, mint a tető más részén. Persze ipari klímák voltak. Nem tudom, hogy 4-6-10 lakásklímának van-e olyan terhelése, hogy a belső udvar levegőjének hőmérsékletét megemelje. Mivel egy "zárt" terület, ha nincs szél beragadhat a levegő. Nyilván mérésekkel lehetne eldönteni.
Igazából tegnap este már a bútorok is sugározták ki a hőt. Tényleg minden átmelegszik estére, úgy, hogy az összes redőny le van húzva az emeleten egész nap. A padláson a cserepek alatt az egyik oldalon van valamilyen szigetelés-féle (nem tudom mi, de valami olcsó, hatástalan szar a 80-as évekből), de pont a napos oldalon nincs semmi. Ezáltal az emeleten vagy 2 fokkal több van nyáron, mint lennt.
Amikor a házat építették a szüleim, vettek fel kölcsönt, besegített a család, munkával segítettek a barátok, szomszédok, szóval örültünk, hogy nagy nehezen be lett fejezve 2 év alatt. Nem volt se pénz, se energia olyan luxusra, mint szigetelés, klíma vagy ilyesmi (ha egyáltalán volt klíma akkoriban...) Pont a rendszerváltáskor költöztünk be, 89 novemberében. Van padlófűtés, akkor még használni is tudtuk. De az ezredfordulóra úgy felment a gáz ára, hogy azóta be se kapcsoljuk. Tavalyelőtt vagy mikor pedig 7-szeresére ment fel az ára...
Köszi a segítséget, 350 körül szereléssel belefér. Az alsó egész szintet egy 4,5 kw-os Mitsubishi látja el, azt nagyon szeretjük és tényleg csendes. Mindenképp ajánlott a japán vonal, vagy más is?
87-89 közt épült a ház, én akkor még gyerek voltam. Akkoriban nem volt divatban a burkolás. És pénz se volt rá. Most sincs.
A fa nem gond, egész évben összeszedjük, a kertből is kivágjuk a kipusztult, felesleges fákat. Mindent félreteszünk, még a dióhéjat és a barackmagot is. 2 éve a polgármester is ad ingyen 1 köbmétert minden ősszel. Szóval fa az van bőven. Lent nem fázunk, de a fenti szobákban 13-16 fok közt van télen. Engem nem zavar, a hideget sokkal jobban bírom, mint a meleget.
Segítségeteket kérem, tetőtéri kb. 20 m2-es szobába szeretnék klímát hűtésre. Bár a ház kívülrő és felül is szigetelt, és műanyag nyílászárók vannak, ezekben a hőséges napokban nagyon felmelegedik. Ami fontos lenne hogy ne zavarjon pihenésben. Az ár bár nem szentírás, jó lenne ha valahol 250 e. Ft körül megállna. Segítségeteket előre is köszönöm.
Nincs burkolva a ház kívülről és a födém se, árad a meleg a falakból, a plafonból és a padlóból is. Emeleten összes redőny teljesen lehúzva, de így is 31 fok van. A bejárati ajtó melletti hőmérő délutánonként 44 fokot mutat.
A festménnyel szemben a fürdőszoba és WC vannak. A 1 szoba a festmény mögött, 2 a lépcsővel szemben vannak. Tehát gondolom akkor a kisablak alá kell a klíma? Fogalmam sincs hogy működik, mennyire zajos, mekkora légáramlatot csinál... A nagyobb teljesítményűnek nagyobb a zaja és a "fuvallata"?
Polarhoz az első széria SAAhoz is van, így 7 év elteltével is. Múltkor beltérit letépték a helyéről, egész burkolat eltört, lógott a jobb oldala 5 centit. Igen, kaptam teljes beltéri hátlapot hozzá. Igaz, ez nem garis hiba, fizetős volt.
Cascade elvileg jó alkatrészből, de nem tudom, meddig, és mit tartanak, igen magyar cég, Friotech kft forgalmazza. Idáig nem volt probléma velük, mindent megoldottak, ami kellett.
Daikin, Mitsubishihez is sokáig van alkatrész, igaz ritkán kell. Persze drágább is, mint a kínaiakhoz, erre fel kell készülni. 2008-as kültéri alaplapra kértem árat, van. Igaz, ennyiért 2 kültérit veszek, vagy 1,5 újat.
A folyosóra a bejárati ajtó fölé szeretném felszerelni a beltéri egységet. Csak az ajtó felett van egy felülvilágító ablak, aminek a tetejétől a plafon 30cm re van. Hogy lehetne ezt megoldni szerintetek?
Ha csak egy db 6 KW-os gépre van pénzem, akkor azt tehetem legfelülre, a padlásfeljáróhoz? Mert írtátok, hogy a hideg lefele száll. Tehát gondolom hűtene a felső és az alsó szinten is valamennyit. Mondjuk 30-31 fok helyett lenne 25 körüli. Ez így megvalósulhatna?
Az biztos, hogy nálam nem ideálisak a körülmények (szigetelés, kültéri elhelyezése, régi konstrukció stb). A mostani időjárást még megoldja a gép - kérdés meddig, és lesz-e melegebb :)
Az alapkérdés csak az alsó szint volt a 30+ fokos pokol megszüntetésére, kizárva a fűtést.
6kW-os a lépcsőfodulóban szétfújja a fejed.
Kicsit visszaolvasva és a neked szóló tanácsokat elemezve megtalálhatod a megoldást.
1db 3,5-es a lépcsőfordulóba a kompromisszumos megoldás. De ez is túlszárnyalja az első HSZedben meghatározott célt mert jól elhejezve a felső szintekre is tudsz vele megoldást találni.
2db gép a 2 szintre egy sokkal jobb megoldás lehet, csakhát 2X annyiba kerül.
És ha vennék egy Daikin 6 KW-ost és azt a lépcsőfordulóba tennénk, az önmagában nem lenne elég a házba?
Elsősorban hűtésre használnánk. Ha mindkét szinten csak 2-3 fokot hűtene, az már tökéletesen megfelelne. Ha nagy ritkán bekapcsolnánk fűtésre télen, akkor 2-3 fokos melegedés is megfelelne, nem szeretjük a nagy meleget.
Vagy én zakkantam meg ettől túl nagy hőségtől vagy a klímánknál van "pillanatnyi elmezavar".... :)
Pár napja írtam, hogy a klímánk - szerintem - nem ad igazán hideg levegőt, csak 11 fok körül de ennél hidegebbet nem. LG Silence S12 EG/
Ma ment/megy a főzés konyhában ezerrel, mert vendégek jönnek, és ezen ok miatt nem a hűtést hanem párátlanítási funkciót állítottam be klímánál. Szinte azonnal éreztem, hogy érzetre hidegebb levegőt fúj mint eddig. A beltéri kijelzője ilyenkor 25 fokot mutat, nem is lehet a hőmérsékletet párátlanítás módban állítani.
Megmértem a kifújt levegő hőmérsékletét, 9,8 fok! Ilyen alacsonyat eddig még sosem mértem. Átállítottam hűtésre, összehasonlítás végett, és ekkor picit emelkedett a kifújt levegő hőmérséklete, kereken 11 fokra. Tehát kábé 1 fok a különbség.
Az hogyan lehet, hogy a párátlanítási módban működve alacsonyabb levegő hőmérsékletet fúj ki, mint ha a hűtésre állítom?
Vagy tényleg pillanatnyi "elmezavar" van a rendszerben ettől a nagy melegtől.
Azonban nálam van már 10 éve a kocsi azóta sem kellett hozzá nyúlni előző (első) tulaja szerint sem volt javítvasoha.
Karikás autó, akkora a kompresszor, mint egy vödör, indulás után 100méterrel már ömlik a hideg belőle. 40fok autópályás araszolásban is elég neki 1-2 pálcika ventillátor fokozat, röhögve bír mindent.
Nem tudom érdemes-e hozzányúlni. Esteleg csak bajt csinálna egy megnyitott feltöltőszelep. Érdemes-e rátölteni 20-30-50Gr-ot? Lefekteni újratölteni? Esetleg valami savközömbösítő? Vagy használjam addig, amíg el nem romlik?
A kocsi valószínűleg örökre az enyém marad, megy a veteránsorba, ha oda jut korban.
Ok így már érthető. Alkatrész lesz szerinted 5év múlva egy Cascade vagy Polar klímához? Érdemesebb emiatt pl egy Daikint rakatni? Talán már a Daikin sem olyan mint régen. A Cascade az is magyar cég mint a Polár?
Szia, az EU újítás az benne van minden klímában (amit euban adnak el legálisan). Talán 21, 22 óta..
De a Gree hozta ki először, illetve Gree gyártásban bukott ki itthon is.
Amelyik konténer előbb ért ide, azoknál a márkáknál jelentkezett. Már tuti nem találsz olyan gépet, ami a régi vezérlést használja.
Cascade Nordic, amit ajánlanék ,vagy Poalr SDU. Többit inkább ne...
A lényege: A kompresszor teljesítménye párhuzamosan megy a beltéri ventilátor fokozatával.
Ezekkel a klímákkal nem lehet alacsony fokozaton magasabb teljesítménnyel fűteni, ergo automata ventilátor fokozaton kívül amennyire megy a venti, annyira hűt/fűt.
Kozmetikai szalon példa: "Nem fűt a klíma, biztos elszökött a gáz, töltsem már fel."
Alacsony fokozaton ment a venti, 23 fokot fújt be. 20 fok sem volt.
A padló hideg volt, érzetre hideget fújt a padlóról feljövő légáramlattal.
Áttéve automata ventilátorra, 40 fokos befújt levegő, 5 perc után, miután a padlót felmelegítette, langyos, kellemes légáramlat, a helyiség elkezdett melegedni.
Tegnap kerestelek, ki szeretném kérdezni a véleményed. Tényleg változtattak a Gree Comfort X-en és a mostani verzió nincs olyan jó mint a régebbiek?
Továbbá érdemesebb helyette inkább a klónokat választani, mint a Cascade Vision Nordic, Syen muse, Sinclar. Ezek még a régi Comfort X teknikán alapszanak? Ha így van akkor tényleg technikailag megegyezik pl egy Cascade Vision egy régebbi Comfort X-el ?
Összegezve, Comfort X vagy Cascade, Syen, vagy Sinclar- válasszam?
Úgy látom járatos vagy a klímák között. Ezért szeretném a véleményedet kikérni.
Tervezek egy Gree Comfort X klímát rakatni. Azért ezt mert úgy látom ez a legelterjedtebb típus, sokan ismerik, elvileg 10év garancia van rá.
Viszont halottam olyat, hogy a mostani újabb Comfort X már nem olyan mint a pár évvel ezelőttiek, több a probléma velük, van valami újítás. Érdemesebb venni egy Cascade Visont, Syen Muset, vagy Sinclart, mert ezek a régebbi Comfort X technikáját alkalmazzák, megbízhatóak. Véleményed szerint ez igaz lenne, vagy csak mende mondák?
Ha igaz azt hogy kell elképzelni, pl a Cascade doboza alatt, belül egy Comfort x van, nincs semmi eltérés?
65 négyzetméterre, ha szigetelt a ház, elég hűteni a 3,5 kwos klíma.
Ezek 1 helyiségre vannak kitalálva, a szobákba nem fog ugyanolyan hőmérséklet lenni, mint ahol a klíma van, ez fizika. Ventivel be lehet juttatni a hideget.
Látatlanban nem tudok árat mondani a telepítésre, az FTXF35 ára 336900 Ft/db. Látni kellene.
Ja még annyi, hogy a klíma a füstöt kiszűri a levegőből? Fatüzelésű kályhánk van és ahányszor teszünk rá, mindig jön ki egy kis füst. Néha, amikor nem sikerül a begyújtás vagy nagy a szél és visszaáramlik a kéményben, akkor nagy füst. Persze ilyenkor kiszellőztetjük a nagyját, de azért marad belőle.
Nálunk az emeleten nyáron mindig 1-2 fokkal több van, télen meg 1-2-3 fokkal kevesebb...
Két db Daikin 3.5 klíma megfelelő lenne? Szintenként 65 nm. Beszereléssel együtt mennyibe kerülne a kettő?
Úgy is megéri megvenni őket, hogy valószínűleg csak hűtésre használnánk őket évente 3-4 hónapig? (Persze nem kizárt, hogy párszor télen is bekapcsolnánk.)
Lehet nincs is baja, ilyen extrém melegben minden klíma küzd már szerintem, nálam az 5,3kW Gree Comfort immár folyamatosan megy, nem kapcsol ki, pedig eddig napközben 4-5x ki ki kapcsolt.
24-25fokon tartja a kádárkockát, szigetelés csak a födémen.
Kösz a választ, bátorkodom még egy kérdést feltenni. Még egy olyan jelenséget tapasztaltam a Fishernél, hogy időközönként olyan hang jön a beltérikből kb 10 másodpercig, mintha hordókat görgetnének. Ettől eltekintve baromi csendes. Hasonló jelenség tapasztalható a 2 éves Panasonic klímámnál is. A noname klímámnál meg a Daikinnál ilyet nem hallottam soha. Mi lehet ez ?
Néha nem értem az olyan szabályozást, mikor valamit betiltanak és kb 40kg meg keletkezik, mint pld itt, hogy R22 ördögtől való, de klímádat bodb ki (jó esetben újrahasznisítják a 70%-át kb).
Szerbeknél van R22, meg rákeresve vannak alternatívái is, ami meg legális.
De a szakik max kirészletezik, csak na, mi a környezetrombolóbb, az R22 vagy a 40kg hulladék/gép...
Tudnál ajánlani klímákat, amivel ha kell fűteni is lehet? Elsősorban a minőség, megbízhatóság, alkatrész ellátottság a lényeg. Daikin Comfora, Polár SDU Ultimate, ezeken kívül mi lenne még jó?
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy van nekem 3 db régi Funai klímám amiknek a külső egységük lelett szedve pàr éve szigetelés miatt. Szerettem volna idén visszarakatni őket, de abba a problémába futtottam bele hogy R22 es gáz való bele, ami meg már elvileg sehol nem elérhető.
Eddig minden klímás akivel beszéltem azt tanácsolta hogy vegyek újat, ami rendben is lenne, csak ha már van 3 alapvetően jól működő klímám,( tudom hogy régi de nekem bőven elég volt eddig is) akkor jobb lenne az anyagi vonzatát megúszni.
Szóval az lenne a kérdésem hogy ez a gáz nem helyettesíthető mással esetleg?
Illetve ha nem, nem tudtok valakit akinél lehet elfekvőben 1-2 kg ilyen gáz még?
Van a hűtőközeg mennyiség ellenőrzésének megbízható módja?
Minden mást meg tudok csinálni rajta.
Tizenpáréves Hajdu :) feliratú klíma, én szereltem fel, gyárilag töltve (kb 1m csővel tettem fel)
A ház nem túl jól szigetelt. Csak nagyon meleg hetekben használjuk. Most teljesen áttisztítottam, elfogadhatóan hűt, de mintha nem tudná már azt a "teljesítményt" amit régen. (elég szubjektív)
Egyenlőre csak a nappaliba akarunk klímát. Az kevés ahhoz, hogy felfűtsük a házat vele télen de lehet megtetszik és teszünk a többi helységbe is. A ház 100m2, szintes, tégla+5cm szigetelés. Van gáz és vegyes kazán, azzal fűtünk.
Ezért gondolkodunk úgy, hogy tudjon fűteni is, ha esetleg arra állnánk át. Bosszantó lenne, hogy le kell cserélni mert nem fűtő klímát vettünk. Tudom kicsit mindegyik fűt is. Az is lehet, hogy nem fog tetszeni és nem lesz több klíma, csak ilyenkor nyáron fogjuk hűteni vele a házat.
Polárból ha csak hűteni kell, melyik típust ajánlod?
Az SDU Ultimate azt melyik kínai klíma gyártó szalagjáról érkezik?
Számomra az az érdekes, hogy a Mitsu HR és a Daikin FTXF nem sokkal drágább egy Gree vagy Mideától és mégsem tartják a klíma telepítők. Mindenkinél Midea, Gree, ezek olcsóbbított verzió, esetleg Polar, Aux klímák vannak.
Daikinból a Comfora és a Sensíra között mi a különbség?
Klíma vásárlás előtt állunk. Olyat szeretnék ami azért fűteni is tud, de nem ez a fő szempont.
Kiválasztottam párat, szerintetek melyik lenne a jobb választás? Még nincs tapasztalatunk klímával, ez lesz az első.
Ez a három közül melyik a jobb véleményetek szerint: Gree Comfort x.
Cascade Vision Nordic.
Syen Muse
A Cascade a legdrágább, utána a Comfort X, és végül a Syen.
Vagy lenne a következő három: Midea Xtreme Save Pro.
Midea All Easy Pro.
Midea Xtreme Save.
A két első szinte egy árban van, az utolsó olcsóbb.
Vagy van még Polár, abból van több féle. És az Aux Delta 2. Ezekről mi a véleményetek?
Vagy szánjak rá többet és legyen egy Daikin Comfora? Ez nincs egyik telepítőél sem, de biztos be tudják szerezni.
Inkább a megbízhatóság, későbbiekben a javíthatóság lenne a fő szempont. Halottam olyan híreket, a mostani Comfort x már nem olyan megbízható mint az előd modell, hangosak pl egy Mideához képest. a Mideáknál a panelnál voltak hibák. Van olyan aki ezek miatt nem is szerel. De hogy ezek valósak vagy csak pletykák nem tudom.
Nem is írtam hogy egészséges az önbizalmam :) Sőtt egészségtelen:)))))) Einstein is azt mondta valahogy így, akik tudják hogy nem lehet megoldani nem oldják meg,de egyszer jön valaki aki nem tudja és megoldja, nem pontosan idéztem, ezért előre is hiszterézist kérek :))))
Nem egy 5kW os klímáról beszélek... Esetünkben 5 beltériről van szó , amiből az egyik 5kw-os, (- többek szerint a 3,5-ös épp elég vagy épp kevés lett volna ide a lépcsőház miatt, hisz fűtés esetén a 3.5-ös a mennyezetet meg a lépcsőházat töltené csak fel meleggel -)
Ezek mind ezt a hiszterézist mutatják. Függetlenül a hőterheléstől (emelet /földszint) független a napozottságtól (van amely északi szoba, összesen 2 órát süti a nap reggel, akkor is fa rnyékol)
Tehát a képletből kivetehő az, hogy ez 5kW, az, hogy egyedi hiba, az, hogy rossz a telepítés/méretezés (4 egyforma 2.6-os klíma 4 különböző szobában, és pont mind a négy ugyan olyan hibával telepítve, pont ugyan úgy félreismerve a szoba adottságait.. lássuk be ez egy lottó 4-es esélyével azonos... ) nem játszik.
Hát pusztuljak el, hogy írok neked egy teljesen új firmware-t arra a klímára! aztán írok bele 0,5 c fok os hiszterézist.
Lemoduláltatom a kompressorod 0,5% ra és láss csodát, mindig annyi lesz a hőfok amennyit akarsz.
Az ebből adódó felelőséget viszont nem vállalom!
Már írtam, de nem érted, és énnem tartalak sem 1bitesnek sem dácsijjjjának, de úgy pörögsz 2fok hiszterézisen, mint hülyegyerek a medencébe esett ventilátorával.
Nekem az előző klímámnál 4,5 fokos hiszterézis volt, na az az igazi hiszterézis mikor 20 fokra lehűt, aztán várod mikor kapcsol be izzadva és reménykedve.
Sajnos itt nem a gép típusának kiválasztása lesz a probléma, hanem az elhelyezés.
Lejjebb volt szó egy lépcsőfordulóba telepített gépről.
Lányomék új házában pont ugynaolyan van. Most jöttünk onnan és NAGYON JÓL működik. Simán szabályozza az alsó és a felső szint hűtését a légáramlat állítgatásával és az jatók nyitásával/csukásával. 3,5 daikin.
Nem kell nagy teljesítmény mert úgy jársz, mint cent kolléga az AUX-al.
Tegyél alaprajzot, írj a szigeteltségről, benapozottságról és hívj ki egy LELKIISMERETES HOZZÁÉRTŐT. Pl. Windy, vagy 1valaki.
Te vettél egy G mercit jó nagy kerekekkel és szerétnél 170-el pályázni és nem érted miért szar. És miért ajánlgat mindenki E-vagy S-klasse-t, és miér tnem a kisebb kerék típusát ajánlgatják AUTÓPÁLYÁZNI EGY TEREPKOCSIVAL.
Az a gép nem oda való és valószínűleg szarul is lett elhelyezve. Távolról nagyon csak tipp.
Szóval olyan érv-rendszert használtok, ami semmilyen módon nem a feltett kérdés magyarázatára irányul.
Nem szeretnélek megbántani, sem kiélezni az 1bit-es jelző kiosztását.
A fő probléma a fenti kijelentés körül forog.
ÉRTSD meg nem azért magaráz mindenki FÉLRE, mert 1bit-esnek tart, hanem mert az a magyarázat amit te nem tartasz a kérdésedhez kapcsolódónak AZ A MAGYARÁZAT PEDIG NAGYON IS KAPCSOLÓDIK.
Csak te nem érted meg.
Először is minek oda 5kW. Ez a kérdés már fel lett téve régebben is.
Miért nem tud lemodulálni? Miért kapcsol ki??? UGYEHOGYMINEKODA%kW!!!!!!!!!
A fenti kérdésfeltevésben benne volt a hiba FŐ FORRÁSA.
Ha te lejjebb vinnéd (bárhogy) a hiszterézist annyit érnél el, hogy az a rosszul telepített gép ki-be fog kapcsolgatni.
Egyrészt szétidegesít, másrészt lezabálja a fejed, harmadrészt marha gyorsan tönkremegy.
Hagyd a francba így ahogy van.
Használd így, vagy lépj tovább.
Az a VÁROSI dácsia 170-el PÁLYÁZNI mindig is kompromisszumos lesz. Bármilyen wunderbaummal is.
Egy erősebb teljesítményű kellene, mert hiába csak 65 nm az alsó szint, a két szint összeköttetésben van a lépcsőfeljáró által. Tehát olyan kellene, ami az alsó szintet jól lehűti és egy picikét a felső szintet is. Nyilván ott már korlátozott lenne a hatása, de ha csak 2-3 fokot tudna hűteni a felső szinten, az már elég lenne.
Milyen klímát ajánlasz egy emeletes, 5 szobás, kb. 130 nm-es házba? Egy db. kellene csak az alsó szintre (ami kb. 65 nm) és kizárólag hűtésre használnánk nyaranta. Olyan klíma érdekelne, ami jó minőségű, nem gagyi, de azért nem is kerül egy vagyonba.
Fűtésre abszolút nem használnánk, mert van egy fatüzelésű kályhánk az alsó szinten. A felsőt nem fűtjük.
Most 44 fok van a kertben, 30-31 a szobákban, egyszerűen nem bírjuk már. Van 4 ventillátor, vizes ruhákat veszünk fel, de ez embertelen. Télen beszereznénk egyet, hogy jövő nyáron ne szenvedjünk már.
nincs most időm NTC táblázatokat nézni, de a logika az, hogy a gép ellenállásértékeket vesz alapul a hőmérséklethez, tehát a te példádból kiindulva: ha a 25 fokhoz 5 Ohm tartozik, akkor jelenleg az én gépem 5.198 ohmon állitja le a kompresszort (24 fok,) és 4.811-en indítja be, 26 (fok) vagyis itt a 2 fok hiszterézis 0.318 Ohm különbség.
Ugye az NTC ilyen értelemben lineáris, vagyis ha találok olyan NTC-t, ahol a két szélső érték közt 0.318 Ohm lépcső csak egy C fokot jelent, (itt most kettőt) akkor máris a hiszterézis valós 1 fok lesz. Persze ez - gondolom - belepofázna másba is, de az elmélet ez. A valóságban valószínűleg nem igazán menne, miután nem kizárólag egyetlen tartandó hőmérsékletet szeretne az ember, hanem azt is szeretné változtatni.
Ha gondolod elmagyarázom, hogy más típusú NTC, (vagy PTC, nem tudom most mi van benne) hogyan tudná a hiszterézist is módosítani, de a cserét pont a gari miatt nem fogom megejteni. Ugye a Mergánál sosem fordul elő, hogy magas a fordulatszám, ugye? Azok sosem hibásodnak meg, semelyiknek nincs olyan paramétere, amit mondjuk egy SMart ne tudna űberelni... (mondjuk súly, vagy fordulókör)
Vagyis nem biztos, hogy a Merga megoldás lenne... Azon kívül, hogy biztosan drágább lenne...
Köszi, megint az egybites fogalmatlan usert látod bennem...
A Te példáddal élve , a kérdés az, hogy a Dacia 1800-as fordulatú alapjáratát hogyan tudnám 800 körülire beállítani. (ugye ez az általánosan elfogadott)
De Ti jöttök azzal, hogy nem Daciát kellene venni hanem Fordot, meg miért érdekel az 1800-as alapjárati fordulat, amikor az autópályán úgy is 2700-as fordulattal megyek, és amúgy is, ha Barum helyett Michelin gumikkal menne a Dacia, akkor egész más lenne az alapjárati fordulat. Meg amúgy is a kék Dacia ilyen, vettem volna fehéret. (lássuk be ezek közül egyik sem változtatna az alapjárati fordulatszámon. )
Szóval olyan érv-rendszert használtok, ami semmilyen módon nem a feltett kérdés magyarázatára irányul.
Egyszerű a kérdés még mindig: Hogyan lehet a relative nagy hiszterézist kisebbre állítani. (nem a PTC rossz, nem a mérés rossz, nem az elhelyezés rossz, nem a kezelés rossz , hanem a szoftver kezeli bután.)
Gondolkodtam már más NTC/PTC beépítésén is (ugye ott más ellenállás értékek lesznek a két váltó hőmérsékleten, viszont akkor a kijelzés lesz teljesen elcsúszott, - a lépés szűkebb lesz, de mondjuk 32 fokra kellene állítani a gépet, és akkor lenne kb 1 fok a ki/bekapcsolás közt. (és tartaná egy fokon belül a kért 24 fokot) Szóval ez sem szép megoldás...
Létezik. Csak már nem importálja senki Magyarországra, mert nincs rá számottevő igény, mivel nem olcsóbb vagy csak fillérekkel, mint a hűtő-fűtő társai.
Nem megfelelő készülék lett nem megfelelő helyre telepítve. Egy 5kW-os beltéri olyat fúj, hogy összezavar mindent. Rossz helyre rakva.
Egy daikin eszrevétlen teszi a dolgát még alap verzióban is kínai társaihoz képest. Tudod milyen gépeim vannak.
Neki az a kérdése, hogy milyen színű fenyőfás illatosítót akasszon a dacsia tükrére, hogy az 170 autópályás tempónál olyan halk legyen, mint egy mercédesz.
Inkább fordítva mondanám, alapvetően a klíma hűtésre lett kitalálva, de manapság szinte mindegyik tud fűteni is ( a rendszer "fordítva" üzemel ilyenkor), és van amelyik téliesítve is van (tálcafűtés, stb, hogy kemény hidegben is tudjon értelmezhető meleget fújni, és ne fagyjon el a kültéri. ).
Háztartási klímákról beszélek, nem ipari célgépekről.
Soha nem a kifújt levegő hőmérséklete a mérvadó, hanem a beszívott és a kifújt közti különbség, azaz a deltaT. Az R32-vel töltött készülékek (ugye viszonylag alacsony mennyiségű gáztöltettel működnek) mindig érzékenyebbek, hogy meglegyen a megfelelő mennyiségű hűtőközeg. A gyár által előírt mennyiséget kell rátölteni, abban az esetben, ha hosszabb a cső, mint, ami meg van adva a specifikációban. Tehát nem egy kis rátöltést kell kérni, hanem pontosan be kell állítani a töltetmennyiséget. Gazdagon megéri pontosnak lenni.
Klímás szakember véleményére lennék kíváncsi. A kérdéses klíma LG Silence S12 EG/EQ. 12 méter hosszú a csövezés a lakásban a beltéritől az erkély külső részén lévő kültéri egységhez.
Itt az adatlapból egy részlet:
Elég a gyárilag feltöltött és benne lévő 700 gr mennyisége, vagy a következő éves karbantartáskor kérjek egy kis rátöltést? Hűteni hűt, de 10-10,5 foknál nem jön hidegebb levegő a beltériből. Elég ez a hideg levegő vagy hidegebb kellene mégis, mert kevés kicsit hűtőközeg benne?
Előszobában , nappaliban ( ott a szobatermosztát is azonos hőmérsékletet mér +- 0,2°C belsőfalihoz képest ), hálószobában , padláson , a ház északi oldalán és a délin is árnyékban . Természetesen a klímát csak az első három méri . :-)
Én is azt írtam , hogy nem mindegy milyen nagy a tér , milyen a ventilátor fordulata , milyenek a falak , a benapozás , stb . Minden befolyásolja a működést .
hol mérted a homérsékletet? mérd kozvetlenul a beltéri belépo részén. kulonben simán lehet hogy a te klimád kisebb hiszterézisre van állitva, kulonben is a hiszterézis csak egy paraméter a sok kozul, valószinuleg a sok ido és homérséklet paraméter eredoje pontez.
A klíma folyamatosan ment ? Mert a görögöknél Thaszoszon a kulcsra volt rögzítve a klímaáramkört aktiváló kártya . Én elkértem egy plusz kártyát , így folyamatosan üzemelt és kellemesen tartotta a kívánt hőmérsékletet . Holnap majd meglátom , hogy Rodoszon ez hogyan van .
Hogy lehet , hogy mind két klímám képes a 25°C beállítás esetén tartani a házban a 24,6-25,2 °C között a hőmérsékletet . Éjjel 24,8 °C amit tart . Miután tevékenykedünk napközben és a Nap is melegebbet csinál , olyankor meg 25,2°C amit elér a hőmérséklet . Természetesen vannak pillanatok , porszívózás , főzés , hogy megugrik rövid időre akár 25,7°C-ra is .
még valami, most jovok egyiptombol, a szállodában a klimát lehetetlen volt beálitani 26 foknál megfagytunk, 27 foknal megfottunk. lehet hogy ez ilyen ....
háát, elofordult párszor, hogy ipari kornezethez aplikáltunk háztartási klimát- nem szabályos, tudom- és a 2-3 fok hiszterézis mindenhol megvolt. szerintem ez alap, de az átlag felhasználó ezt nem érzékeli mert a
Tudod az az érdekes , hogy magyar , szlovák és cseh oldalakon olvasom a véleményeket , de egyik helyen sem említik a nagy hiszterézist . Azt igen , hogy az egész házon átfújja a levegőt a beltéri , meg , hogy nagyon csendes , de negatív véleményt még nem találtam . Biztosan rossz helyen keresgélek . :-(
Lehet , hogy csak a Te klímabeltéridben van valami , ami nem 100%-os .
Hűtés módban van! Amit Te mondasz az a fogalmatlan usernek kitalált Full automata mód, ahol a gép önmaga vált hűtés, vagy fűtés módban. (amikor még azt sem tudja mi kellene, de szeretne 23-24 fokot télen -nyáron)
Én most hideget szeretnék, ergo hűtés (GYK: hópihe/csillag mód) módban van. Az AUTO funkció itt a venti sebességére értendő.
Kérlek ne nézzetek már teljesen fogalmatlan usernek... Ha már hiszterézist emlegetek, és tudom is azt, hogy az mi, akkor ne nézzetek már egybitesnek, aki rácsodálkozik arra, hogy a hűtőgépben nem világít állandóan a világítás...
Csupán annyit kérdeztem, hogy van-e itt valaki aki mélyebben ismeri az AUX Multi klíma menüjét, és tudja hogyan kell belépni a szervizmenübe. Azt tudom, hogy van ilyen, többek közt ki lehet íratni a legutóbbi hibakódokat is. Esetleg ha lenne hozzá layout is.
Nem tudom, van e benne irónia,de sebaj ha van ha nincs, nem neveztem magam fejlesztő mérnöknek,annyi hogy felfedeztem egy általános tervezési hibát, ami sajnos a klímák 99% megvan, itt ezalatt a fapados és a majdnem középkategóriás klímákat értem. Természetesen nem a japán cuccokat,érdekes ők 0,5 c hiszterézissel is meg tudják oldani. A másik része a dolognak, ez nekem nem kevés tanulásomba került, mind anyagilag, mint szabadidő mind kíváncsiság. Nem is értettem a másik hozzászóló kőbaltás meg hajszárítós példáját, de biztosan ő így is kipróbálta, hiszen a termisztor a hőmérséklet változásra vátoztatja az ellenálását, de a hiszterézis ettől még megmarad.
service menü, hát igen létezik fejlesztői beállítás ez tény, de most őszintén ha egy klímánál 2-3-vagy éppen 4 fokos a hiszterézis, azt direkt úgy írják meg a firmware be hogy ne legyen jó?
A ki be kapcsolást adatokból érzékeli a panel, amit a termisztor küld neki, ha itt a termisztor helytelen adatot küld ciklusonként, akkor a service menü csak egy felület.......
igaz nem tudtam meg tőle milyen klíma.....
Azért én a mérnöki dolgoktól még messze vagyok.....
Amit meg tudok azt tudom, akinek kell a segítség annak segítek.
Szerintem még mindig nem érted, illetve meg akarod magyarázni, hogy miért szar, de nem ez a kérdés, hanem hogy mi a megoldás (a konkrét problémára)
Logikus, hogy
-Nem fogok több milliós szigetelésbe belevágni (nem is szükséges)
- Nem fogom a 2-3 éves klímáimat (5 db ) e miatt cserélni - Fel lett mérve hány helység, mekkora légtömeg, benapozottság stb van az ingatlanon, a kültérik is úgy lettek elhelyezve az egyik északi falon, hogy kizárólag napfelkeltekor kap fél órára nyáron napot. (Kiszámolva a nyomvonalat a lejtést , szintemelkedést, leolvasztás esetén a kondnezvíz csöpögést is beleszámolva, és a téli üzemben fagymentes vízelvezetés is adott.
Szóval nem az történt, mint amit gondolsz, hogy "kérek egy klimatizálást 160 négyzetméterre, köszönöm" - bocs ilyen lett, maradhat?
Például kritérium volt a legalább -20 fokig működő fűtés (Gázhiány, kazánhiba, brutál gázár kiküszöbölése) tudom, a hatékonyság drámaian romlik akkor már... , és a távirányítóval is mérhető hőmérséklet (ez itt az i-feel)
Tisztában vagyok a SCOP, SEER értékek jelentésével is , bár nem vagyok kalorikus, épületgépész, klímatizálási szakember, de műszaki végzettségem van. , Azzal is tisztában vagyok, hogy a multi spliteknek vannak hátrányai a mono splitekkel szemben, de nem akartam 5 kültérit feltenni (nem is lett volna hová az északi falon)
Persze , ilyen barkácsolós módszer ( MacGyver) nekem is eszembe jutott, a teszteléseknél én is használtam hajszárítót, stb.. :-) De ennél sokkal elegánsabb, ha a szervizmenübe az aló, és felső kapcsolási pont paraméterét módosítom...
Televiziókban is (szinte mindben) is van szervizmenü, mosógépben, mosogatógépekben is, Klímában is láttam már ilyet, autókról ( OBDC, VCDS ) nem is beszélve, a telefonokon is rendre van "fejlesztői menü" ...
Tehát itt elegánsabbnak érezném a belenyúlást egy ilyen felületen, mint ilyen "kőbaltás" módszerrel. A garanciáról nem is beszélve.
Az a fránya hiszterézis! Több mint egy évig kínlódtam 4,5 fokos hiszterézissel, te pedig itt hisztizel 2 fokos hisztivel :)
No nem beléd állni akarok távol álljon tőlem, mikor én elkezdtem m2 alapon kiszámítani a lég m3 akkor beleszámítottam azt a tényt mekkora a belmagasság.
Mivel nálad ez a belmagasság a normál szint, itt kérdés, hogy a mennyezettől hány cm re van a klíma teteje?
Aztán van elől egy terelőlapát, az éppen hogy áll,tehát hűtésben mennyire keringet vissza friss levegőt..
De a probléma nem ez, mivel a megoldás éppen szabadalmaztatás alatt áll, így itt nyílván nem írom le, de van megoldás a hiszterézis beállítására,nekem sikerült 4,5 ről 0,7 re lehúzni a hiszterézist, az hogy hogyan azt szabadalmaztatom éppen.
Nem olvasok tovább vissza írd meg, milyen klíma, merre vagy, és megcsinálom,ha sikerül akkor megegyezünk :) Ha nem akkor neked semmibe nem kerül.
Ha azt szeretnéd elérni, hogy minél gyakrabban kapcsolgasson be-ki, legegyszerűbben a termisztorral sorba/párhuzamosan beiktatott ellenállással tudod megtenni, amit célszerűen áthidalsz (kiiktatsz) egy kapcsolóval a kompresszor üzemállapota szerint.
Kőbaltás módszer, de nem igényli a vezérlésbe történő beavatkozást.
Hasonló módon be lehet csapni, ha termikus kapcsolatba helyezed egy ellenállással, amivel rámelegítesz a termisztorra a kompresszor kikapcsolt állapotában.
Ha nagyon digitalizálni szeretnél, akkor lehet csinálni egy aprócska célhardvert (ardunio), ami figyeli a bekapcsolási hőmérsékletet és a kívánt hiszterézis elérésekor kikapcsolja a kompresszort legegyszerűbben ugyancsak a termisztorkör manipulálásával. Ilyenkor be tudsz állítani minimum működési időket, szellőzésvédelmet... stb.
A házam 63 nm hasznos alapterület , a belmagasság pedig 2,5 méter , tehát a hűtött légköbméter 157,5 . A klíma pedig 2,7 kW-os Gree Amber .
" Nagy légtömeg esetén a nagy hiszterézis azt okozza, hogy mikor bekapcsol a gép, akkor mire a klíma érzékelő (fent a beltéri tetején érzékel 2 fok esést, addigra a szoba nagy részén 4-5 fok esés van már az intenzív befúvás miatt. "
Milyen inverteres gép az , ami akkora térfogatú házban mint a tiéd , nem tud lemodulálni annyira , hogy ne kapcsoljon ki ?
" Konkrét problémát definiáltam, és abban kérek tanácsot/segítséget, de már a házszigetelés, a hőérzetem, az alaprajz, a sarkok hűtése, és anyám neve is probléma lesz lassan... "
Pedig ezek a legfontosabb tényezők és ehhez kell megtalálni az optimális üzemmódot , ha jó helyre és jól méretezve van a klíma !
Tudod a klímás azt kérdezte , mekkora a szoba ? De azt nézte-e , hogy milyenek a további adottságok ( hőszigeteltség , benapozás , hány oldalról van szomszéddal esetleg falad , stb. ?
Mint már írtam, ezek irreleváns adatok, mert nem az a bajom, hogy nem hűti le, vagy ki/be kapcsolgat. Azzal van bajom, hogy lassan követi le a környezet változásait, a 2+ fokos hiszterézis miatt... Ennél jobban nem tudom definiálni mit szeretnék változtatni. Nem a környezetet akarom változtatni, hanem kokrétan a hiszterézist : (dT).
Nagy légtömeg esetén a nagy hiszterézis azt okozza, hogy mikor bekapcsol a gép, akkor mire a klíma érzékelő (fent a beltéri tetején érzékel 2 fok esést, addigra a szoba nagy részén 4-5 fok esés van már az intenzív befúvás miatt.
Valószínűleg relatíve kis légtömegű helységeid vannak, (50-60 m3, vagy még kisebb, ahol könnyebben forog a levegő) így akár lehet, hogy nálad is ilyen a hiszterézis, de kisebb a hő-kilengése (érzékelési késedelem) a kevesebb levegőnek, ezért nem is veszed észre.
De lassan azt érzem, ha akad a 4. sebességi fokozat az autómban, akkor minek akarok 80-nal autózni, amikor hátramenetbe is mehetnék max-20-szal... A-ból B-be. Amúgy is használjak rollert...
Konkrét problémát definiáltam, és abban kérek tanácsot/segítséget, de már a házszigetelés, a hőérzetem, az alaprajz, a sarkok hűtése, és anyám neve is probléma lesz lassan...
Ha Te adtad a mínuszt , akkor kínlódj tovább a klímáddal és ne is válaszolj ! Az ember igyekszik a saját több éves tapasztalata alapján segíteni , de minek , ha ez a reakció ?
Ha nem , akkor konkrétan írd le légy szíves, hogy hogyan használod a klímát , mekkora tér , hány fokra állítva , folyamatos vagy szakaszos üzem , ventifokozat , hőszigetelt-e a ház , stb .
A beszívott és kifújt levegő hőmérséklete jelenleg nem érdekel ( ugyanazon kompresszorfordulaton , valós teljesítményen is nagyon különböző hőmérsékletű tud lenni a kiáramló levegő , a venti teljesítményétől függően , légszállítás nagysága ) ! Inkább a szoba legtávolabbi pontján a klímától mért hőmérséklet be és kikapcsoláskor érdekel .
Olyan kérdésem lenne, hogy létezik-e olyan klima, aminek van kültéri egysége, de a beltéri egysége csak csupasz hőcserélő venti, burkolat, minden nélkül? Egy 160-as csőbe szeretnék beépíteni egy hűtő-fűtő egységet. A légcsatornázható klímák nem igazán jók, ráadásul az elrendezésük is más, meg az áruk is horror. Gondoltam kaloriferre, de ahhoz meg víz kellene fűtésre van benne elektromos most is, de az is piszok nagy teljesítményű és soha nem volt használva, mivel a légcserélőm a -20ból is +17 fokott csinál, ha bent 21 fok van és ugye csak a 17 fokot kellene feltolni max 23 ra Hűtésnél is hasonló, ha kint 35 fok van, akkor a benti 22ből kb 24-25-öt csinál és akkor meg ezt kellene visszahűteni kb 18-ra Van valakinek ötelete, vagy épített már valaki erre valamit?
A nagy hiszterézis pont ezt okozza... Erre keresek megoldást, hogy ne 2-2,5 fokos kilengéssel tartsa "hidegen" a szobát, hanem ennél jóval kisebb kilengéssel....
" NEM a szoba hőmérsékletét mérem, hanem a beszívott levegőt. " ez miért fontos , ha a helyiségben az a hőmérséklet van amit én szeretnék ?
Valamint ezt is írja :
" Nem a helység lehűtése, vagy felmelegedése a probléma, hanem a hiszterézis. " A klíma beltérin engem még egyszer leírom , hogy nem érdekel a hiszterézis ( mikor kapcsol be és ki ) .
A fontos , hogy a hőmérséklet legyen folyamatosan a beállított . Arra nem panaszkodik , hogy hol lefagyaszt a légáram , hol meg langyos , hanem arra , hogy a beltérin mért ki-be kapcsolás közötti hőmérséklet 2 °C .
14 éve fűtök Ozone klímával és 5 éve fűtök és hűtök a Gree Amber klímával . Érdekes , mind két klíma tudja a hiszterézist tartani a légtérben , ahol ezt elvárom tőlük . :-)
Jelenleg van 25°C-ra állítva a klíma és a házban van a nappaliban 24,8°C és a hálószobában 24,9 °C , pedig a szellőztetőrendszer is tette a dolgát ébredés után . :-)
A problémája az, hogy beállít hőmérsékletnek pl. 25 fokot, majd a klíma hűt letolja 24-ig, ott kikapcsol, aztán engedi a hőmérsékletet felmenni 26-ra és ott kapcsol be újra. Ezt hívják hiszterézisnek.
Az otthoni Daikin klímámnál ha szárító módba állítom akkor nem tudok hőmérsékletet állítani. A nyaralóban a szárító módban is lehet hőmérsékletet állítani (Fisher klíma). Utóbbinál így végképp nem értem mi a különbség a szárítás és hűtés között.
Kit érdekel , hogy a klíma mikor kapcsol be , vagy ki és milyen hőmérsékleten . A lényeg , hogy a házban az a hőmérséklet legyen , amit elvárok a klímától , azzal a tudattal , hogy a beállított 25°C az valójában 24,6 és 25,2°C között változhat , mert a klíma ezt tudja . Ha erre képes a klíma folyamatos üzemben úgy , hogy észrevehetetlenül teszi a dolgát , akkor ok . Az lenne baj , ha hol nagyon fagyos levegőt fújna , hol meg csak keverné a levegőt , mint valaha az on-off klímák tették .
Ez egy ma hajnali állapot. Egész éjjel ment, es most pont az látható, hogy eppen bekapcsol a kompresszor két fokkal magasabb hőmérsékleten, mint amire be van állítva.
Nálam ugye régi a kecó, fűtésmodernizálásnál légcsatornás klíma lett a nyerő, és az hűtésben sem rossz, bár úgy csak próbaüzem volt. Bekellett volna (lég)csövezzed a házadat:)) És hát a hőszigetelt falak átka, hogy kívülről nem tud hűlni, ha egyszer felmelegedett, csak belülről, így nyilván nem kell hagyni, hogy felmelegedjen, szóval klímázás ezerrel.
Ez volt nekem is a tervem, ezért nem csöveztettük be a klímát az újonnan épült házunkba. Van redőny az összes nyílászárón amit süt a nap és pont ezt játszottam én is. Napközben barlang a ház, este éjszaka kettőig összes ablak nyitva. Működik hellyel-közzel de egyrészt rettentő kényelmetlen, mert még a sütőt is kétszer meggondolod, hogy bekapcsold. Másrészt meg ebben az embertelen melegben már ez se elég. Így a vége az lett, hogy kapott minden hálószoba egy-egy klímát + a nappali.
Nem a spórolás miatt, az pont nem érdekel hanem a háló szobákban senki se szeret klíma alatt aludni. Nappaliban néha bekapcsolva hagyjuk, de ha kint a hőmérséklet 23 fok, bent meg pont annyi amennyi kell akkor semmi értelme nincs a gépet járatni, úgyis leállna egy idő után magától is (volt már rá példa). Nekem 12 kWh volt a mai nap 155 + valamennyi m2-re (szuterénbe/garázsba leengedem néha a hideget).
" (ugye ilyenkor az auto üzem miatt a mókuskerék már alacsonyan forog folyamatosan.) "
Gondolod , hogy az automata üzemnél az egész teret átjárja a mókuskerék által kifújt levegő ? Nekem a 63 nm esetében ha azt akarom , hogy stabilan tartsa a 25°C-t ( 24,6-25,2 °C ), akkor teljes fordulaton üzemeltetem folyamatosan . Ilyenkor képes 14,5 méterre is elfújni a levegőt .
Nálad mennyire hőszigetelt a ház ? Lehet egy olyan dolog is , ha nem hőszigeteltek a falak , akkor felmelegednek . A klíma beindul , a levegőt lehűti , majd leáll a beltéri . A falak viszont ontják a meleget , így újra indul a játék . :-)
Ja, és okosotthon miatt watt-ra pontosan tudom mennyi áram fogy, napelem is van, és az ad/vesz mérő adatait is látom negyedórás bontásban. Tehát nem takarékoskodni szeretnék, mert azt megteszi nekem a napelem+okosotthon. Bár azt sajnálom, hogy az AUX-ot nem tudom direkt beleintegrálni, csak okos infravezérlővel, (natívan az AcFreedom alkalmaást támogatja csak az AUX ) De ha van valakinek ötlete, hogy hogyan lehetne SmartHome-ba betenni az AUX-okat, az is jól jönne... Minden szobában van 1.5 méter magasan hőmérő, és páratartalom-mérő, 15 perces jeladással.
Mielőtt nettó primitív usernek gondoltok, 20+ éve vannak klímák a lakásainkba, mint említettem számos típussal volt már dolgom, ezek közül a legnagyobb csalódás a Samsung volt. Ami NEM kínai.
Tudom, hogy hol mér a klíma beszívott levegőt, (ide tettem én is 0,1 fokos hibahatárú digitális PTC hőmérőt (és a METEX-emen is van egy hőmérő szonda, azt is használtam, sőt, van egy infrahőmérőm is, amiről tudjuk, hogy áramló levegőt eléggé megbízhatatlanul méri, ezért off )
Ezek alapján mondom: Tartós, TELJESEN auomata üzem mellett tapasztalom azt, hogy 25 fokra állítva 26,2 nél kapcsol BE hűtés üzemben a kompresszor (ugye a mókuskerék folyamatosan lassan megy már) és 23.9-nél kapcsol ki. Ezt egy éjszaka alatt kb óránként váltja, és ezen két érték közt van a beszívott levegő
Nincs értelme 7/24-ben hűteni 150 négyzetmézert, (ebből 42-45nm a nappali/konyha, illetve itt van a nyitott lépcsőház is az emeletre, tehát ez légköbméterre meglehetősen sok, ezért van itt 5-ös klíma, mert a 3,6 éppen elég, vagy épp kevés lenne, illetve átmeneti fűtésre is használjuk, és a meleg meg felfele száll.) mert többnyire csak éjszaka vagyunk otthon, illetve hétvégén az egyik napot (ilyenkor mérek, amikor legalább egy komplett éjszaka ment a klíma.
és ezt a több mint 2 fokos hiszterézist szeretném szűkebbre venni, mondjuk úgy, hogy 25-re állítva 25.5 ön kapcsolna be, és 24,5 környékén kapcsolna ki (ugye ilyenkor az auto üzem miatt a mókuskerék már alacsonyan forog folyamatosan.)
Úgy gondolom, hogy a precíz mérés miatt az elmondható, hogy maga a klíma jól működik, nincs rossz helyen (egy átjáró ajtó felett van a beltéri, az épület mértani közepén,- minden irányba legalább 3,5méter van a külső falig, a klíma felett kb 30-35 centi van a mennyezetig, nem süti nap, északi falon van a kültéri is (nem éri azt sem a nap), csak a váltás túl lassú, nekünk egy kicsit túlhűt, majd aztán hagyja a levegőt majdnem 2,5 fokkal melegedni és akkor kapcsol be újra.
Hangsúlyozom, nem a szoba levegőjét mérem random helyen, vagy a kifúvásnál, hanem a beszívó területen a beépített termisztor mellett 2 centivel.
Természetesen tudom, hogy a szoba sarkában , meg lent/fent egész más hőmérsékletek vannak/lehetnek mint a kiírt, vagy kívánt hőmérséklet, éppen ezért ugyan ott mérek, mint ahol a gép is teszi.
khmm, azért elég sok házban el lehet lenni klíma nélkül a nyár nagy részében szenvedés nélkül is. Mellékutcában álló hőszigeteletlen kádárkocka előnyben:)) Napközben redőny leenged, ablak becsuk. Éjszakára minden ablak kinyit, átszellőztetés. Persze napokig tartó 35 fok feletti hőmérsékletek idején kezd kellemetlen lenni, mert éjszakára sem lesz annyira hűvös, hogy jól lehűtse a falakat is, és akkor már jól tud esni egy klímaberendezés.
A páratartalom a legnagyobb probléma szvsz, tud bent lenni 68-70% simán. 25-26 fok 50%-kal meg teljesen okés.
Én direkt figyelem a környéken a házakat ahol klíma van (vidék).
10-ből 8-ban áll a ventilátor pedig otthon vannak és délután van. Dísznek veszik és azért, hogy lássák neki bizony van klímája.
Hát nem tom. Én nem dísznek vettem. Fűtésre is. De nálam is szinte mindig áll. Naponta most is elég kétszer vagy háromszor negyed-fél órára bekapcsolni őket.
Ma is sűrön van itt is kérdező, hogy hát hogyan bír el egy 3,5kW-os gépet 10A, hiszem az csak 2300W???
És akkor innen még egy hatalmas lépés azt megérteni, hogy a gép OPTIMÁLIS munkapontján a magasabb üzemidő szummában kevesebb energiát kíván mint szakaszosan járatva kilépve az optimális ablakból fullgázon hajtva kevesebb idő alatt.
Én is jártam rengeteget veterán autókkal nagyon nagy távokat is. Szervó, klíma, -ma már alap felszerelések nélkül.
Mindig vigyorogva, de sajgó seggel érkeztem meg. Mindent a helyénkell kezelni.
Sőt még van egy bakancslistás utam veteránkocsival sziciliába egyszer ha időben össze tudom rakni. NYÁRON!!!. :)) Pokol lezs, de vigyorogva fogom bőrözni is ha lerohad valahol út szélén.
Polgár1-nek sem az a baja, hogy kikönyökölt a hajtókar, vagy sokat fogyasztott a kocsi, vagy állandóan húz a kocsi jobbra. Simán csak ignyes és nem tudja fejben összerakni, hogy a dácsia szivacs nem mercédesz szivacs. Neki az utóbbi kellene.
Számtalanszor végigmentünk már ezen itt a topicban új és új delikvensekkel.
Én voltam Dubrovníkban Daewoo Tico-val és semmi problémám nem volt , pedig non-stop mentünk 1025 km -ert ( egyedül vezettem ) . :-)
Fűtök no-name klímával( Ozone ) már 14 telet és fűtök-hűtök Gree Amber-ral már 5 szezont és azzal sincs problémám . Jelenleg a nagy melegben a Gree Amber be van állítva 25°C-ra és simán tartja a 24,6-25,2°C között a hőmérsékletet, pedig az egész házat kezeli . Ki kell tapasztalni , hogy a klíma hogyan és miképpen képes azt adni , amire be van állítva . A legfontosabb , hogy jó helyen legyen a beltéri felszerelve az igények kiszolgálásához .
Tehát hamarabb a felhasználó tulajdonságai a mérvadók és , hogy ahhoz képest jól választott-e az adott feladat elvégzéséhez .
Bizony, sosem gondoltam volna én sem. Előző lakásban egy dual Samsung volt, nem igazán szerettük alig használtuk.
A házunkba viszont négy darab Daikin Stylish került fel egy 9-es multi kültérivel.
Hát :) ezzel sosincs probléma, asszony egyszer nem panaszkodik, hogy fúj rá a klíma, vagy hogy ingadozna a hőmérséklet. Ilyenkor nagy melegben bekapcsoljuk reggel és megy estig.
Mondjuk ezek mind szoftveresen egyetlen paraméter állításával orvosolhatóak elvileg . Mint eddig minden általam használt klíma esetén ez előbb utóbb megoldható volt (Westel, Midea, Samsung Mitsubishi, )
Csak az a kérdés, hogyan lehet bejutni a service menübe.
Esetleg tudnátok segíteni, milyen márkájú, típusú klímát érdemes felrakatni? Ha már veszek, jó lenne ami tud fűteni is. Cascade esetleg? A Sinclair tényleg nem lehet egy elterjedt típus.....
Csak alátámasztani tudom,1 évig küzdöttem 4fok hiszterézissel, eléggé kellemetlen, de ez már a multé. Sőtt ahogy érzékelem este 7 órától elindul egy algoritmus ami minimálon pötyögteti a kompit és lágy szellőt fúj, az az tartva a hőmit! 1 valaki, ez az algoritmus csak este aktiválódik? Mert ez egy nagyszerű dolog, nem kapcsol ki be hanem folyamatosan megy és nem fagyassza le a lábam.
Bocsánat, Itt vagyok, csak beszippantott némi rendkívüli munka, nem tudtam mindig jelen lenni.
Szóval: AUX DElta 5.3kW, a másik szobában egy 2.6-os, Mindkettő egy kültérire csatlakozik (Duál)
A helyiség nem forrósodik át (a fal sem, mert az épület közepén van a nagyobbik klíma, a kisebbik a másik oldalon ugyanezen a falon) mindenfelé legalább egy plusz fal van még a külvilág felé.
Szóval sokallom a ki/bekapcsolás (automatikusan, kézi kapcsolgatás nélküli) váltást. Már lefagy mindenki lába, amikor kiáll a kompresszor, és 2,5 fok melegedés után (amikor már izzadsz) indul újra.
Tehát ezt szeretném finomabb működésre bírni...
Csak van valami service menü, ahol ezt lehet állítani...
2 éve használunk ilyent, úgy tereli ahogy állítod. Nálunk párhuzamosan áramlik így a mennyezettel, nem mondom hogy nem érezni egy kis légmozgást ahogy leszáll a hidegebb levegő, de így már teljesen jó. Alin filléres dolog, ki lehet próbálni, ha nem válik be nem nagy veszteség.
A probléma az, hogy az ággyal szemben van és mivel a szoba csak 10 m2-es és még ferde falak is vannak, a teljesítménye is túl nagy (2,6 kw) és nem lehet úgy beállítani, hogy ne fújjon az ágyra. Ez egy nyaraló, most nem vagyok ott, nem tudom lefényképezni.
Hát te pihenni se tudsz :) Még nyaraláson is szakmázol?
De igazad van, ezzel a kiegészítővel, visszaterelhető a hideg beszívásra, no akkor lesz a termisztor igazán átba...va aztán kikapcsol hűtésből........ vagy rosszabik eset meleg van kis be kapcsol, az nagyon jó a kompinak.
Jelentem az SDU full fasza, be kellett illeszkednie!!!
Nagyon hasonló elrendezésű emeletünk van, csak annyi, hogy a gardrób a lépcső helyén van, a wc egyben a fürdővel, és a lépcső meg a háló 1 bal oldalán jön fel, ahol a wc van neked, és balrább van a klíma beltéri.
Én két éve tetettem egy Fisher 5,3-as Special Editiont, és az én hasonló problémámat megoldotta, de két első hálóban a redőny le van engedve napközben, plusz nekem a falon is van tíz centi szigetelés. Akkor nekem 380e-be került számlás szereléssel, most egy százassal több lehet kb. Ha nem vagytok ez emeleten napközben, akkor én kényelem szempontjából nem látom hátrányát. Szerintem nem fog kelleni az a ventilátor sem. Lehet, hogy nem ez a leggazdaságosabb megoldás, meg nem ez a csúcsminőség, de azóta nincs meleg az emeleten, viszonylag egyszerű volt így a telepítés, és van rá 3+3 év garancia. De ilyen megoldásnál kell a nagyobb gép.
Ez így minden lesz csak nem komfortos, és gazdaságos.
Ezek nem központi klimák, nem tudsz csak hűtögetni velük.
Szerintem még az is jobb, ha csak a legmelegebb szobára felraksz egy 3,5 kw-os, esetleg 2,5-es akármit... 450-ből nagyon alapot talán kettőt. Ezt avatotabbak megmondják. A harmadikat meg megcsinálod jövőre, illetve ott alkalmazod ezt a ventillátoros módot.
Nekem tavaly a nappali étkező folyisó rész volt hűtve, a szobákba ment a ventillátor ami kifelé - felfelé fújta a meleg levegőt ki a szobából. Pár fokot ért, de mocskos zajos volt.. szóval inkább a 27 fok, mint ez.. de mindenki maga tudja mit szeretne..
En egy Rcool Solo2 3.5kw -ot szereltettem fel 170+85e -ert, 5. klimanak, es azt kell hogy modjam veri a tobbi dragabbat. Es ez a leghallkabb is mind kulteriben mind belteriben.. Csodalkozott a szerelo, hogy a jobbra balra mozgatas is villany motoros.
Mint tudod nekem is Gree-m van Amber 2,7 kW-os . Én meg vagyok vele elégedve minden szempontból . Csak azért jeleztem a zajszintet , mert itt elég sokan a zajra panaszkodnak a Gree klímáknál . Ha folyamatos üzemben használod , akkor észre sem veszed , hogy működik . Teszi a dolgát . Nálam mostanában 24 °C-ra van beállítva nappal magasabb fordulaton , éjjel pedig automatán . A relatív páratartalom 40% jelenleg . Az egész házikómat hűtöm vele , télen meg fűtöm .
Tulfesz aramelvetel nem rossz otlet, azt azert kedvenc klimasunkkal megtargyalnam mennyi legyen az a feszultsegertek, aminel jobb ha hirtelen aramtalanitod, mint a tulfesz.
Lekapcsolas jo otlet lenne, de a tulfesz az szerintem nem feltetlenul lassan emelkedik, szoval nem biztos, hogy a normal leallitas eleg gyors lenne a negativ hatasok kivedesehez...
Mondjuk szigetuzem eseten ezzel mar nem kell majd foglalkoznod!
Felkerült a kecóra a 3,5 kw-os Mitsu VGHZ mellé a 3db Mitsu AY. 2,5 Kw.
A ház jól szigetelt, napelemrendszerrel rendelkezik.
A hálókra raktuk ezeket, amelyek 25 m2-es helyiségek, hőigény gázzal fűtve 1 kw alatt van -13 fokban.
A hűtés, fűtés non-stop üzemű.
A készülékek jól le tudnak modulálni.
A 3,5 kw-os kb 250 wattig, a 2,5 kw-os 100 watt környékére.
Amikor nincs hűtési igény, akkor forgatja a levegőt és néha még 10 wattot is eszik.
Nagy hűtési igényem nincs, 23 fokon járatom automatán.
Részletes fogyasztási adatokkal -hűtés -szeptemberben jövök, ha valakit érdekel. Minden klima betápját egy Shelly-1EM mel oldottam meg a kismegszakító után, ezen az eszközön beállítottam 250 voltot, amit ha meghalad a hálózati feszültség kilövi a klimát. ( ezt fejleszteni fogom HA alól amikor ezt egy leállítás előzi meg, hogy ne vegye el a delejt.. mindegyik klima wifis, amit beállítani über cumi..)
Jövőre mindez már szigetüzemű napelemről és akksiról fog müködni. Ezért kiemelt szempont a fogyasztás.
Köszönöm 1Valakinek a segítséget, tanácsokat.
Üdv.
Laci.
Ui.:
Csatoltam egy pillanatnyi fogyasztást. Látható a lemodulálás.
Örülök, hogy ennyi szívás után sikerült pontot tenni az ügy végére.
Részemről pár gondolat:
20 négyzetméter alatt, és kis belmagasságnál vagy japán, vagy kínai márkából a drágább klímát kell választani.
Hogy miért? a szabályozása le tudja kezelni a kis helyiség miatti kis hűtés igényt. Itt túl hűtött, mert nem a hőfokra dolgozik, más a vezérlési logikája. Ami nagyobb helyiségben kiválóan működik, bizonyítja sok ezer, és még több alap kategóriás készülék a világban.
Miért nem szerelünk Obis, és egyéb nem klímás cég által forgalmazott klímákat?
Ez nem csak ránk vonatkozik, hanem általában, klímásokra:
A támogatás miatt.
Ennél az esetnél kiderül az előny: A készüléket a POLAR kicserélte jótálláson belül egy másik, drágább típusra, hogy megoldja a problémát.
Ezért köszönet az igazgató úrnak, gáláns volt.
A leszerelt készüléket tesztelik majd, van-e hibája, vagy a körülmények okozták a problémát.
(Szerintem a készülék hibátlan, csak nem ide való)
1valaki járt nálam tegnap,és telepített hozzám egy Polar sdu klímát. Nagyon szuper,olyan hiszterézissel működik,és tele van extra de nem felesleges funkciókkal,hogy szuper!
Nagyon köszönöm a telepítést!
Csak ajánlani tudom 1valai klímatelepítőt, szaktudása lojalítása és embersége ritka a mai világban!
Emellett az sdu klímát is csak ajánlani tudom, nekem elhihetitek aki szenvedett egy évig egy sdi vel...........
Át kell mosatni. Nem tudom van e lehetőség az elvezetés helyén, végén vákummal megszívni?
Ha nincs belülről tisztítani. Nálunk amikor a klíma volt eldugulva, a mókuskerék megemelésével egy csővel belefújt a klímás , és vízzel átmosta...
Az azt követő eldugulásnál én , kívülről fújtam bele a kondenzvíz elvezetőbe. Utána lefolyó tisztító gél, hígítva,,, 10 perc várakozás, utána vízzel átöblítve.
A lakásban levegő-levegő hőszivattyú van kialakítva, gyakorlatilag inverteres klíma. 1 nagy teljesítményű kültéri egység, és minden szobában a képen látható fali egység. Ez viszont ilyen állapotot mutat, és büdös is. A vízelvezetés a falba van beépítve, és bekötve a csatornába. Szerintem eldugult ennek az elvezetése, mert a többi nem ilyen dzsuvás.
"?? Miért kapcsolnám? Ha eléri a felső hőmérsékletetet (ilyenkor már a minimumon megy a kompresszor is és a mókuskerék is ) leáll a kompressor, de a mókuskerék megy, de már nem hideget fúj, hanem csak átforgatja a levegőt.
Aztán ha felmelegszik a beltérin áthaladó levegő, akkor visszakapcsol a kompresstor, és csak akkor tolja feljebb a kókuskerék fordulatát, ha nagyon meleg lett. Természetesen ezt mind Auto módban."
Szóval van egy ember akinek panasza van, de nem kapcsolgatja.
Van az Atis aki kapcsolgatja, de nincs panasza.
Ebből te összeszintetizálod a tutit...
Te itt többesszámban önjelölt orákulumként osztod az észt:
"Most egy átlagos KONKRÉT esetre egy konkrét személynek adunk tanácsot."
Engem vádolsz csípőből kontrázással:
"Csodálkoztam volna ha nem csak a csípőből "kontrázás" jött volna tőled."
Miközben te csinálod pontosan azt.
Jól körbeírtad magadat, köszönjük Emese.
Azt hiszem vissza is raklak a trolltartóba, nem is értem minek vettelek ki...