Keresés

Részletes keresés

szölőszem Creative Commons License 2014.06.01 0 0 292

Üdvözlök Mindenkit!Folytatom a megszokott fajta leírást egy érdekes fajtával:

 

CSOKOLÁDÉ:/Csokoladowa,PR-D-88-1/.Lengyel fajta.Nemesítő:Richard Piatek.Szülők:Kardinal X

Antej Magaracsa.Érési idő:Nagyon korai:júli.vége,aug.eleje.Fürt:400-700 gr.közepesen laza.Bogyó:

26 x 22 mm.5-6 gr.sötét vörös,barna árnyalattal.Íze muskotályos,csokoládéra emlékeztet.Növekedési

erénye közepes.Termékenység magas.Cukor.16-17 %,sav:6-7 gr./l.Betegség ellenállás jó/fokozott/.

Fagyállóság.-22 C.

Megjegyzés:Az egyik,hanem a legnagyobb lengyel szőlő nemesítő.Talán a nálunk nagyra tartott szőlő

nemesítőhöz,Bakonyi Károlyhoz lehet hasonlítani.Több mint ötven fajta regisztrált szőlőfajta fűződik a nevéhez.Köztük a Méz nevű szőlő fajta,ami méz ízű.Hatalmas csemegeszőlő fajtagyüjteménye van,nagy része fóliaházban.Ugyanakkor közel 1500 fajta szőlőről pontos leírást vezet.Mindezt teszi ott,ahol a szőlő-

termesztésre nem igazán alkalmas az éghajlat.Igazán csodálatra méltó személyiség.

A Csokoládé szőlőfajtát az ő tiszteletére ültettem.

 

Egy másik,a csokoládé névre hallgató szőlőfajta:

 

CSOKOLÁDÉ:/PG-12,Maradona Red,Tayfi Ustojcivij/.Ukrán fajta.Szülők:Katta Kurgan x Kirovabadszkíj ctolovoj

Antej Magaracsa.Érési idő:130-145 nap./szept.köz./.Fürt:hengeres,gyakran szárnyas,700-1200gr.közepesen laza.Bogyó:28-31 x 23-24 mm.átlag 9,1 gr.sötétvörös,harmónikus ízű.Bőre feszes,húsa húsos,zamatos,ropogós.Erőteljes növekedésű.Betegség ellenállás az átlagosnál jobb.Botrytis ellenállás  igen jó.Fagyállóság -23 C.

Beer Monster Creative Commons License 2014.05.31 0 0 291

Elkészült a hivatalos mazsolaszőlő topic: Mazsola

Beer Monster Creative Commons License 2014.05.31 0 0 290

kolini és Ali bá köszönöm, jó lesz a fajta. Tudtok egyébként dátumot saccolni a lombhullásához?

Előzmény: kolini (289)
kolini Creative Commons License 2014.05.31 0 0 289

Nekem is van egy Eszter, ami lombszíne van ősszel az nem semmi!

Már csak ezért is érdemes ültetni, mellesleg az egyik legkorábbi és rezisztens és finom!

 

http://www.ujmagyarevezred.nl/ume-439.html

Előzmény: Beer Monster (288)
Beer Monster Creative Commons License 2014.05.31 0 0 288

Köszönöm, akkor egy Esztert ültetni is fogok, és ha találok még korán hulló lombú fajtát, akkor még valamit, mert két hely is van.

 

A google szerint ez lenne az Eszter szőlő:

https://www.google.hu/search?q=eszter+sz%C5%91l%C5%91&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Uc2JU-uJPMbd4QSEu4GYDg&sqi=2&ved=0CDIQsAQ&biw=1477&bih=902#imgdii=_

 

Előzmény: Kulicz (284)
Sanci07 Creative Commons License 2014.05.31 0 0 287

Fajtagytól szeretném megkérdezni hogy kaphatnék-e vesszőt az alábbi két fajtából!Izjuminka és a talisman.Nagyon tetszenek főleg az első minden héten ránézek a képre amit feltettél.

juhosttt Creative Commons License 2014.05.31 0 0 286

Tudom nem éppen egy csemege kérdés/kérés, de talán tudtok segíteni.

 

 

Valakinek nem ismerős ez a vitorla?

Fehér bor szőlő, a fürtje nagy, vállas, tömött. Erős növekedésű, kései érésű.

 

De ha valakinek van zenit, zengő, ezerjó, rajnai rizling szőlője, és tenne fel róla vitorla és levél mintát az is sokat segítene, mert netes képek alapján hasonlít rá, de vannak egyes adatok amelyek eltérnek.

 

Köszönöm!

Ali-bá Creative Commons License 2014.05.30 0 0 285

Köszönöm a választ, megjegyeztem.

Előzmény: Kulicz (284)
Kulicz Creative Commons License 2014.05.30 0 0 284

Nekem is van Néró és Eszter is. Az Eszter a kerek és korábban érik, mint a hosszúkás Néró.

Előzmény: Ali-bá (282)
Miso1986 Creative Commons License 2014.05.30 0 0 283

A Suvenir a kék kecskecsöcsűvel könnyen összekeverhető (a Suvenir hamarabb érik, tavaly augusztus 20-a körül érett meg teljesen). Majd látni fogod, hogy kicsit hosszabb lesz a bogyó, tavaly termett először nálam, néhány kép róla: LINK LINK . Nálunk óriási sikert aratott (a benne lévő eléggé zavaró nagy mag ellenére is), néhány vesszőt ismerőseknek dugványoztam belőle. A Teréz szőlő szintén tavaly termett először: LINK , idén 2 rügyre lett lemetszve és 14 fürtöt számoltam rajta.

 

Még 2 hete permeteztem a szőlőket gomba ellen, az oltványok nem, de a tavalyi és az idei dugványok kicsit megperzselődtek (különösen a saszla), amely már kiheverte a sokkot.

 

Abaltuga (2014.05.12 08:49:22): ha tehetnéd egészítsd ki a sort még Csaba Gyöngye muskotállyal, valamint Hamburgi muskotállyal vagy Afuz Ali-val. A mathiász jné muskotályt nem ajánlom (majd csak később, ha több tapasztalatod lesz), mert iszonyú kényes. A mjné dugvány nem minden esetben növeszt talpgyökeret, az oltvány az alannyal néha összetűzésbe kerül.

 

 

Előzmény: Jani71 (224)
Ali-bá Creative Commons License 2014.05.29 0 0 282

Az a baj, hogy bár nekem mindegyik van, nem tudom melyik melyik. Az egyik hoszúkásabb bogyójú a másik kerekebb. Na a kerekebb az amelyik hamar elszinezi vörösre és korán lehullatja a levelét.

(Ha ennek alapján valaki felismeri hogy melyik az Eszter és melyik a Néró, kérem írja meg.)

Előzmény: Beer Monster (278)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.05.29 0 0 281

kisannar,  vezess oda áramot 42 volt,  le szoktatni az oda vizelésről. én lúgra tippeltem, de ez a kutya téma , egyezik , ne permetez , drasztikusan nem szabad be avatkozni , közömbösíteni lehet a sót, eső vízzel locsolni, és hagyni , hogy kiheverje az égést ami a levélszéleken van. úgy járt a szőlőd mint a szovjet katona a tokaji pincében,  borral kínálták, de neki pálinka keletet vónna  ,a pince mester mondta pálinka nincs, de tiszta szesz amivel javították a borokat ,az van. mikor lenyelt egy kétdecist  percekig nem jutott szóhoz, utána meg verte a mellét  -hárásó, hárásó! így fogja kiheverni a kutya a hugyot is ,a szőlőd , esetleg föld csere is szóba jöhet a gyorsabb regenerálódásra.

Előzmény: kisannar (265)
csereháti48 Creative Commons License 2014.05.28 0 0 280

Meg lehet enni, az íze kellemes, én szeretem, de ez inkább egy un festő borszőlő. A bogyói aprók, ahhoz képest igen nagy magvai vannak. Én csak akkor ültetném, ha bort is készítenék (nekem azért van).

Előzmény: Beer Monster (279)
Beer Monster Creative Commons License 2014.05.28 0 0 279

Bort azt nem, fogyasztásra is megfelelő?

Előzmény: csereháti48 (277)
Beer Monster Creative Commons License 2014.05.28 0 0 278

Köszönöm az információt, de végülis melyik a kettő közül... vagy erre térjünk vissza októberben?

Előzmény: Ali-bá (276)
csereháti48 Creative Commons License 2014.05.26 0 0 277

Ha szép vörösbort (is) akarsz készíteni, a Turán fajtát ajánlanám. Nagyon korai érésű, kevés permetezéssel beéri, jól cukrosodik, szépen, vörösre színeződik a levélzete és nálam a legkorábban hullajtja a lombját.

Előzmény: Beer Monster (275)
Ali-bá Creative Commons License 2014.05.25 0 0 276

A Néró és az Eszter közül valamelyik jóvel korábban lehullajtja a leveleit, mint más csemege szőlők.

Előzmény: Beer Monster (275)
Beer Monster Creative Commons License 2014.05.25 0 0 275

Kitűnő, ez jó  hírnek számít.

Két kérdésem lenne a tisztelt topictársakhoz.

 

1. Az egyik, hogy a lugasom egy szakasza pont az ablakom előtt van, ide eddig azért nem került tőke, hogy a napfényt ne vegye el. Az újabban esedékes nyári melegek ezt a koncepciót megdöntötték, kell az árnyék mégiscsak, de olyan szőlőt keresnék ide, ami viszont ősszel korán hullatja a levelét, mert októberben már nagyon kell a szobába a fény. Tudtok ebben tippeket mondani, nyilván mindenkinek vannak tapasztalatai az egymás közelébe ültetett fajtákról, hogy melyik marad a legtovább lombos, és melyik veszíti el hamarabb a lombját...

 

2. Mazsolakészítésről némi tapasztalattal rendelkezne itt valaki?

Előzmény: szölőszem (266)
szölőszem Creative Commons License 2014.05.25 0 0 274

NAGYEZSDA:Bolgár fajta.Szülők:Vojvodinovo x /hibrid 2 x Maj.10/ x Maj.13.Érési idő:

Aug.közepe.Fürt átlag 456 gr.kúpos,laza.Bogyó:átlag 4,6 gr.ovális,húsos,lédús,

semleges ízű.Színe sárgás-zöld,teljes érésben borostyán sárga.Cukor:16%,sav5,5 gr./l.Magas termékenységű.Betegség ellenállás nem ismert.Botrytisre nem hajlamos.

Fagyállóság nem ismert.

 

NAGYEZSDA AZOS:Orosz fajta.Szülők:Moldova x Kardinal.Érési idő:125-135 nap.

Fürt:500-700 gr.kúpos,laza.Bogyó:ovális,27 x 23 mm.6-8 gr.színe sötétkék.Íze egyszerű,harmónikus.Cukor:17-19 %,sav:7-8 gr./l.Betegség ellenállás:rezisztens.

 

Fagyállóság:-22 C.

 

A többi Nagyezsda: Nagyezsda Mecsta:magnélküli,zöldes-rózsaszin.

Nagyezsda Akszaiszkaja:szülők:Talisman x Arkadia,korai,/115 nap/,bogyó:

muskotályos,világos zöld,8-12 gr.

Nagyezsda Ukrnii:Ukrán fajta,érés:120-130 nap,Bogyó gyönyörű bíbor-rózsaszin-piros,kecskecsöcs alakú,27-22 mm,harmónikus ízű.

szölőszem Creative Commons License 2014.05.25 0 0 273

Sanci 07:Szerintem az idén még ne bántsd,hadd mutassa meg magát.Őszre csinálsz egy fajta-leírást róla képpel együtt,így a fórum többi látogatója is megismerheti a tapasztalataid alapján!

Most,amikor virágzik,keress neki egy jó porzót,ami van neked,mondjuk Rizomat,vagy

Guzal kara,vagy valamilyen orosz fajtát,szedd le a virágát ezeknek,és porozd be mesterségesen.

Sanci07 Creative Commons License 2014.05.25 0 0 272

Köszönöm a leírást,ha ez így van hamar likvidálva lesz!Én egész más paraméterekkel vettem,egyedül az érés ideje stimmel.Ahogy a savtartalmat nézem simán lehetne bórszőlő!Azt hiszem szépen átoltom flórára mert az viszont nagyon bejött.

Előzmény: szölőszem (266)
szölőszem Creative Commons License 2014.05.25 0 0 271

Hároméves tőkén termett mennyiség:

szölőszem Creative Commons License 2014.05.25 0 0 270

szölőszem Creative Commons License 2014.05.25 0 0 269

szölőszem Creative Commons License 2014.05.25 0 0 268

Íme a Prím:

szölőszem Creative Commons License 2014.05.25 0 0 267

 

A Palatínát nagyon sokan szeretik,szerintem az egyik legkiválóbb magyar fajta.

 PALATÍNA /augusztusi muskotály,Prím/:Magyar fajta.Kozma Pál nemesítette 1966-ban.Szülők:SV-12375 X Szőlőskertek királynője.Érési idő:115-125 nap /aug.15-20/.Fürt:300-500 gr,vagy nagyobb.

Közepesen laza,kúpos,vagy hengeres.Bogyó:22 x20 mm.3,5-5 gr.sárga,bogyó

héja vékony,de rugalmas,kissé ropogós.Íze muskotályos.Cukor:18-19%,sav:6-7gr/l

Betegség ellenállás magas.Fagyállóság:-24 C.Hosszúcsapon,vagy fél szálvesszőn

terem jól.

Megjegyzés:Én Prím néven kaptam külföldről,három évesen hatalmas fürtöket nevelt.

szölőszem Creative Commons License 2014.05.25 0 0 266

Sanci 07:Nimrang szőlőm nincs,de ha akarod leírást tudok adni róla:

 

NIMRANG:Üzbég,vagy tadzsik ősi fajta.Szülők ismeretlenek.Érési idő:Késői érésű.

/160 nap,okt.eleje/.Nőivarú.Fürt közepesen tömött,kúpos,vállas,átlag 350gr.

Bogyó:20 x 19 mm,vagy kisebb,zöldes sárga,rózsaszín árnyalattal.Bőre kemény,

viaszos,,húsa husos,szaftos,ropogós.A bogyó 2-4 nagy magot tartalmaz.Íze semleges.Cukor:16-19 Brix,sav:6,9-12,5 gr/l.Tehát meglehetősen savanyú szőlő fajta.Betegség ellenállás átlagos.Fagyállóság alacsony./Fagyérzékeny/.Termékenység alacsony.Keveset terem.Mivel nőivarú,ezért jó beporzót kell mellé ültetni.Ilyen lehet a Tayfi rozovíj,Araráti stb.

 

Beer Monster:Szerintem a mazsolának külön topikja nincs.Mazsolának szerintem bármilyen magnélküli,vagy puhamagvú szőlőfajta jó.A mazsola készítés viszont egy külön műfaj.

kisannar Creative Commons License 2014.05.24 0 0 265

igazából ilyen jellegű válaszra nem számítottam, de lehet hogy van neki valóságalapja, sőt, nem is kevés!

 

Köszönöm válaszod!

Esetleg még az utolsó fennálló kérdésre, ha "Szaki" tudna válaszolni:

Championnal való permetezés mehet neki most?

Előzmény: kyro77 (264)
kyro77 Creative Commons License 2014.05.24 0 0 264

kisannar nincs esetleg egy négylábú a közelben, aki szorgosan "locsolja" a szőlőidet? Én már jártam így a saját kutyánkkal és nagyon hasonlóak voltak a tünetek az általad feltett képeken látottakhoz.

Beer Monster Creative Commons License 2014.05.24 0 0 263

Köszönöm, ezek szerint igaz a híresztelés, hogy bármelyik magnélküli szőlő jó mazsolának?

Előzmény: szölőszem (261)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!