Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Én csak a saját tapasztalataimat mondtam el a fegyverről!
Egyébként szvsz arról lehet szó, hogy a próbára átadott széria különleges, válogatott darabokból állt. Mondjuk az is igaz, hogy a mi fegyvereinket állítólag a Honvédség nem vette át, mert nem voltak megelégedve velük - nekünk persze jó volt így is (ugyanez áll a lövedékálló mellényekre is)!
A KGP-t BV-s ismerős szidta nagyon (a kivetett töltényhüvely(eke)t a saját zárszerkezetébe hajigálja pl.)!
külön kiemelném az állítólagos 5 hengeres ellendugattyús motort, amit ennél a járműnél említ meg a szerző.Én úgy tudom, hogy a T-72-es V46-os v12-esét a T-64-es motorjából fejlesztették ki, szal nem egészen világos, hogy akkor az hogy lehetett 5 hengeres és ellendugattyús.
képek itt:
http://www.army.lv/English/Tehnika/Tanks/T-64.htm
Külön érdekes:
mindenképpen érdekes szerkezetek, állítólag a világ legbonyolultabb harckocsijai voltak, de ezeké lett volna a főszerep a nyugat elleni szent háborúban nem a jóval olcsóbb T-72-eské, amelyekkel ellentétben ezeket nem exportálták sehova. Kiváncsi volnék, van-e még belőlük hadrendben.
Amúgy egy másik érdekesség a 2s7-es "Pion", az egyetlen háború utáni 203-as orosz önjáró lövegről kerestem képeket, és ott akadtam erre az oldalra.
ezekről annyit, hogy az első csecsen háborúban állítólag bevetették őket, de szerintem már nincsenek hadrendben, hiszen az amerikaiak M-110-eseit is kivonták 1991 után.
A BTR-80-asokban 14,5mm-es KPVT és 7,62mm-es PKT géppuska "vagyon". 12,7-esről még nem hallottam (ez még nem jelent semmit!), de tuti, hogy nekünk nem volt ilyen BTR-ünk. Meglepett volna, ha a KPVT-khez nem lett volna lőszer, mert ugyanez a fegyver volt a magyar PSZH-kban és BRDM-2-esekben is. Szerintem keveredés van a BTR-80A 30-as gépágyújával (annak is van tornya!), amelyhez viszont tényleg nem volt eleinte lőszer, mert valaki azt, hitte, hogy jó lesz bele ugyanaz a lőszer, mint a SU-22-esek gépágyúiba. Ez nem jött össze.
A boszniai BTR-k hivatalosan nehézfegyverzet nélkül mentek ki eredetileg. Az akkor készült fotókon KPVT egyértelműen nem volt bennük, de torony igen. A PKT-ra azért nem esküszöm meg, mert nem voltam ott és köztudott, hogy gyakran szedik ki (karbantartás,vagy csak állagmegóvás, ha éppen telephelyen van a jármű). A fotó is készülhetett olyankor, amikor a PKT "ideiglenesen" nem volt a toronyban. Az viszont elég furcsának tűnne számomra, ha leszerelték volna a tornyot. Mi értelme lett volna?
Azt se tartom kizártnak, hogy azóta valaki már rájött, hogy felesleges volt kiszedni a KPVT-ket és ismét bent vannak. Ennek viszont utána kell nézzek.
Mindenki legyen boldog!
BTR-90 az igazi, eszerint ugyanis az oroszok jobbnak tarthatják a régebbi 2A42-est a 2A72-esnél, mert ebben már az van.
Amúgy a Metro újság keddi számában láttam egy álláshírdetést, miszerint a Fég fegyverkonstruktőrt keres gépészmérnök végzettséggel, minimum AUTOCAD ismeret...
Ezt az országot egyébként 12 óra 4 perc és 14 másodperc múlva meg fogják támadni a négerek...
Oooo...
Ha jol tudom, a korai rendszeresitesu BTR tipusoknal volt 12,7-es+7,62 gpu....a kesobbi tipusoknal 14,5 mm gpu van a 7,62mm-es gpu-val parhuzamositva.
A boszniai BTR-eken van torony, és fegyver is! Mind a kettő ráadásul!
Ui. a kamera ráközelitett a gépre (honvédeink nem tulságosan tolerálták :))))) ), és tisztán látszott a 12.7 -es és a 7.62-es géppuska is!
corporal!
A sztori jó, bár urban legend... Az ogy határozat szerint a BTR-jeinkből kivették a 12.7-est, úgy mentek ki a 7.62-essel.
De ezen a gépen mindkét fegyver ott volt....
És egy kérdés: a rádióbanazt mondták, hogy J.F. eg új könnyűharckocsi beszerzéséről tárgyalt NATÓ-éknál... Ezek szerint mégsem elavult a lánctalpas-technika?
És milyen tipus lenne ez a járgány?
Helló,
szerintem kár fikázni a P9RC-t, mert a kilencvenes évek közepén az MH HTI végrehajtott egy elég széles körben merítő összehasonlító vizsgálatot, ezen volt szerencsém résztvenni, és meglepően kiemelkedő eredményeket mutatott a tartós (5000) lövéses összetett teszten, jobbat, mint a bevont neves típusok.
Vicces de ugyanezt tudom elmondani - ha hiszitek, ha nem - a KGP gpi.-ról is.
Részletesebb infókkal a HM TH Táborfalvai vizsgálóállomása, vagy Egerszegi János nyá.mk.ka. tud szolgálni az érdeklődőknek. (János még tanít a BME hadmérnökin, ballisztikát és fegyvertervezést).
"akkor a laikus már húzza is a száját, hogy á, valami magyar szar"
És milyen igaza van! Nem hiszem, hogy mást lehet mondani egy olyan "fegyverre", ami félig készen jön ki a gyárból, majd a fegyverszobában állva megrozsdásodik!
Amúgy 96M P9RC nagyteljesítményű öntöltő pisztoly a teljes neve!
Hello!
Nem akarok vitatkozni, de a közérthető és a pontos nem mindig ugyanaz. Ha valaki FÉG-P9R pisztolyt emleget, a laikus nem biztos, hogy tudja miről van szó. A parabellum valóban nem pontos(és helyes) kifejezés, de közérthetőbb. Az is igaz, aki ezt a topikot olvassa az általában tudja a különbséget.
"folytatják a PA-63-as oldalfegyverek Parabellumra váltását is."
Azert ez csunyan hangzott. "NATO szabvanynak megfelelo parabellum loszeru FEG-P9R"-et kellett volna irni a Parabellum helyett (szvsz igy pontos es kozertheto).
Hali.
A pénzügyminiszter menesztését is néhány hónapig kitartóan cáfolták aztán...
Nemrég szóba került, hogy a jelenlegi washingtoni nagykövet Simonyi András váltaná le JF-t. Aztán ezt is cáfolták. Úgyhogy, szerintem Ferike már csomagolja a fogkeféjét.
www.honvedelem.hu:
"Magyarország rendkívüli módon megerősítette helyzetét a NATO-ban: a nemzetközi missziók teljesítményét, az ország anyagi erejét, a felmutatott minőséget és a fejlődés irányát alapul véve a 19 tagállam rangsorában a hatodik-hetedik helyre soroltak bennünket a legutóbbi értékelésben - közölte január 13-án Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, aki hozzátette, hogy most már a belső jogi szabályozás sem rontja a teljesítményt, mert a többi tagéhoz hasonlóan tudunk külföldre vezényelni alakulatokat.
Az iraki misszióban való részvételünket a demonstráció és a szolidaritás kinyilvánítása szavakkal jellemezte a tárca vezetője. Ezzel kapcsolatban Juhász Ferenc megjegyezte: a szolidaritást mi is elvárjuk, ha Magyarország alaposan kiveszi részét a terrorizmus elleni küzdelemből, tarthatatlan, hogy a magyar állampolgárokat úgy kezeljék, mint ha valami gyanús államból érkeznének.
A minden szempontból rendkívül sikeres iraki küldetés során olyan, a hadsereg teljes vertikumát érintő tapasztalatokat szereztünk, amelyeket a NATO gyorsreagálású erőiben (NRF) fogunk tudni hasznosítani - szögezte le a miniszter. A rövidesen sorra kerülő iraki váltásra ezren jelentkeztek, közülük négyszáz katonát hívtak be, közülük kerül ki az első csere 170-180 fős csapata. A katonák maradtak volna odakint, de a szolgálat megterhelő volta nem engedi a fél évnél hosszabb kiküldetést.
A miniszter a várakozást felülmúlónak ítéli az afganisztáni orvoscsoport munkáját, és sikerként könyveli el, hogy a pristinai repülőtér működőképességét - az olasz személyzet távozása után - magyar katonák tartották fenn. Rámutatott arra is, hogy a délszláv békefenntartás során felvetődő új típusú feladatokban szintén helytállnak a magyar katonák: a háborús bűnökért körözött Radovan Karadzsics felkutatására indított legutóbbi műveletben a Magyar Honvédség alegységei is részt vettek.
Perspektivikus állománytábla 2006-ra
A tárca vezetése tisztában van azzal, hogy a védelmi felülvizsgálat következtében bezárásra ítélt alakulatok kivonulása több helyütt nehézséget okoz az önkormányzatoknak, a Honvédelmi Minisztériumnak azonban se pénze, se munkahelyteremtő alapja, képessége nincs. Annyit tehet - mondta a miniszter -, hogy a kivonulással párhuzamosan ahol lehet, átadja a felszabaduló ingatlanokat az önkormányzatoknak. Az átfogó problémamegoldás irányításával Medgyessy Péter miniszterelnök a földművelésügyi tárca politikai államtitkárát bízta meg.
Az idei év az új típusú haderő kialakítása megalapozásának záró esztendeje lesz - közölte Juhász Ferenc. Elmondta, hogy rövidesen elkészül a 2006-os perspektivikus állománytábla, amely körülbelül 35 ezer fős tárcalétszámmal számol, és amely már nem tartalmaz sorkatonákat, és azt is hangsúlyozta, hogy a harcoló alakulatok 26 ezres létszáma nem csökken. Ugyancsak változatlan, hogy hosszabb távon is legfeljebb 1600 katona egyidejű külszolgálatára lesz lehetőség. Új módszerű felajánlásra van szükség az NRF-be - ismertette az ezzel kapcsolatos egyik változást Szenes Zoltán altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke -, ahova félévenként kell egységet megnevezni. A cél az, hogy 2006-ban lövészzászlóaljat tudjunk felajánlani (jelenleg egy felderítőszázaddal veszünk részt az NRF-ben).
Idén folytatódnak a fejlesztések is. Februárban kiírják a már aláírt szerződés alapján érkező URH-készülékekhez kapcsolódó komplex tábori híradórendszer tenderét, a 110 milliárd forint összértékű vásárlás nyomán az összes csapatot ellátják korszerű eszközökkel. Zajlik az egyenruhacsere, és folytatják a PA-63-as oldalfegyverek Parabellumra váltását is.
A megkezdett átalakítás az állomány 80 százalékát érinti - hangsúlyozta a miniszter. Nem könnyíti a helyzetet - tette hozzá -, hogy az illetményrendszer rossz, nem ösztönző, és nem ad módot a teljesítmény alapján a differenciálásra. A vezérkar főnöke elmondta, hogy a hivatásos katonák minősítésekor hat preferenciális képességet fognak alapul venni: a változatos szakmai felkészültséget és pályautat, a speciális ismeretek birtoklását, a külszolgálatot, a nyelvtudást, a számítástechnikai tudást és a fizikai képességeket."
Ilyen "bizonyítvánnyal" mit érdekli őt, hogy mit mond az ellenzék? Az ellenzéknek az a dolga, hogy minden minisztert felszólítson a lemondásra, a miniszternek meg az, hogy mosolyogjon rajta!
Úgy, hogy Tiger, még várnod kell! Bár én a helyedben nem cserélném le a mostani munkakörömet egy ilyenre!
Igen, ismerem a koncepciót. Az elején még a neten (www.honvedelem.hu) is volt fórum, addig tekintettem kommunikációnak, amíg az működött, még ha nem is sokat hederítettek rá, de néha legalább volt párbeszéd. Most már csak magyarázkodás, (max tájékoztatás) amit a Kommunikációs Főosztály csinál.
Teljesen igazad van! A kommunikálás feltételez némi kétoldaliságot, míg a magyarázat inkább csak egyoldali dolog. A kormányzat részéről én az utóbbit érzem, ezért használtam ezt a kifejezést. A közvélemény (már ha van!) mellékes!
Azon se nagyon kell csodálkozni, hogy 1945 elején nem özönlöttek csőstül a magyar katonák a dem.hds. soraiba. Akik odamentek, azok jórésze is hadifogolytáborban végezte! (Lásd: Jászberény!)
A jutasi tiszthelyetteseket se szapulnám, mint ahogy a többi generációt sem. Amiket a nevezett "testületek" szemére vetünk, az mind fellelhető jelenség a társadalom más csoportjaiban is, lehet, hogy még erőteljesebben.
Hivatalból is nagyon sok érintett személlyel volt már dolgom. Volt köztük ilyen is és olyan is. Én egyénként ítélem meg az embereket és nem annak alapján, hogy tiszt, vagy tiszthelyettes, vagy éppen sorállományú volt.
Esetleg kritizáljuk a jelenlegieket?! Miért lennének jobbak, mint a régiek?