Van a kertemben egy veresszilva fa ami magról kelt(?). kb 10 cm-es vastag volt de le kellet ölni. Méter20 magasan legyilkoltam tavaly és hozzot most a csonk több hajtást. Amik olyan tövisesek mint a mirabolán. Lehet-e bele oltani kajszit?
Nem jársz tavaszig véletlenül Debrecen felé? Tudok egy helyet ahol a II. világháboró előtt faiskola volt, aztán megszünt és a szőlő alany kiszökött az erdőbe a vasuti töltés mellé. Ma is vidáman él. 10 éve én is onnan szedtem alanynak és szépen fejlődnek rajta a szőlők.
Meg egy kis érdekesség...meggy alvószemzés kontra meleg ősz...az egyik már lassan terem is még ebben az évben, bár ma reggel már a -8 fok egy kicsit helyre igazította...
Egy kis szőlő témát hagy hozzak már be ebbe a rovatba, ha nem gond. Azt szeretném kézdezni, hogy valakinek nincs-e véletlenül szőlő vadalany, és ezt hajlandó lenne valamilyen formában elpostázni? Elsősorban meszes homok tűrők érdekelnének, főleg a Teleki 5C. Vessző formájában is jó lenne, majd legyökereztetem, csak valahogy végre sikerüljön szerezni.
Ha jól emléxem, január végén vagy február elején még szép fényes volt a rügy és a szempajzs, aztán tavaszra elhalt. (Azóta sincs Beszterceim.) Már nem is tudom, honnan volt a szemzőanyag.
Egy életem, egy halálom, ma szilvát szemeztem. Tudom, hogy szeptember közepe után már nem érdemes, de mit veszíthetek? Legrosszabb esetben is az történik, mintha meg sem próbáltam volna.
Azért fogtam neki, mert tegnap láttam egy legalább 20 éves Besztercei fát teli a legeslegfinomabb szilvával, ami csak létezik. Felénk a vírus miatt már nagyon kevés ilyen fajtájú szilva van. Abban reménykedem, hogy ez olyan klón, amin nem fog a vírus."
Soha nem késő elkezdeni! A kést nagyon élesre fend, olyan legyen, mint a régen használt késes borotva. Akkor nagyon kevés sejtréteg sérül meg a vesszőkben, gyorsabb, biztosabb az eredés. (Nézd meg ennél a szőlős videónál mennyi ideig feni a koma a gondolom amúgy is éles kést a kezdés előtt!)
Oltóvesszős oltásra kizárólag az Angolnyelves párosítást alaklmazom gyümölcsfáknál. Ennél dupla nagyságúak az összeilleszkedő felületek. (Szőlőnél ékoltást.) Ezen kívül T szemzést, kényszerből, néha Chips szemzést. Kezd el, majd belejösz. (Már most is gyakorolhatsz pl. orgona vesszőkön, hogy szokja a kezed a műveletet!)
Egyik említett kajszi sem ellenálló. De a Rakovszky sem, szerintem.
A régi fajtákat vmi miatt leváltották. Lehet, hogy ellenállóbbak voltak esetleg, de más szempontból lemaradtak: méret, szín, íz, eltarthatóság stb.
Pl. van egy húsvéti rozmaring almafám, most kb. 2 mázsa almát termett (8-10 db M30-as rekesz), pedig erősen ritkítva volt, de jövőre 2 szem ha lesz rajta, mert szakaszosan terem.
Elméletileg jól eltartható viaszos héja miatt, gyakorlatilag viszont ezzel párhuzamosan már karácsony környékén elkezd kásásodni, házi körülmények közt 8-10 fok körül tárolva.
Kevésbé édes mint a többi alma (kivéve granny smith), a vastag héj pedig zavar egyeseket. Kollégáknak próbálok eladni belőle....
Kajsziban a Kuresia-ra mondják, hogy rezisztens. Nem tudom gyümölcsminőségre milyen.
Van egy magyar kajszi c235 fám, kb. 15 év alatt óriásira nőtt, szép gyümölcse szokott lenni, de már kezd betegeskedni, kéregproblémák vannak.
Nekem úgy tűnik a gyors növés mellett rövidebb életű lesz, mint a szinte stagnáló 30 éves ceglédi óriás fám.
Tegnapelőtt vásároltam ,1 napig vízben volt és tegnap elültettem egy oltott diót ( Milotai 10 ) Kb.150 cm magas és 2-3 cm vastag egyenes husáng. Az lenne a kérdésem kell-e őt metszeni , ha kell mikor és mennyit vágjak vissza belőle ???
Ez van. És nem tegnap fagyott le minden. Diófán már egy levél nincs, őszibarack fákon a levelek 80-85%-a lehullt. Meggy fákon van a legtöbb fent, de mind barnás sárga színű.
A fóliával körbekerített, befedett őszi szemzéseim (amik kihajtottak) fele is elhulajtotta a leveleket. Ez aggaszt is mert rügy (látható legalábbis) nincs még rajtuk.