Keresés

Részletes keresés

HUNTERKILLER Creative Commons License 2003.08.08 0 0 62
"De lehet, hogy bennem van a hiba. Meg a Szlovák hadsereg pár egysége is azért vonult a határunk felé csendben a bősi erőmű beindításakor, mert hadgyakorlat volt mi? Persze ez utóbbit egy volt felderítő story-ja ként hallotttam, nem biztos, hogy igaz."
Hát, ember ez ám a jó nagy baromság! Tudod a szlovákok leszarták mit csinálnak a magyarok.A tárgyalások jól haladtak az ő szempontjukból.A Mádl Fecó olyan otrombán vezette a delegációt ,hogy az EU-sok csak bámultak.Nála otrombább csak az Antall volt aki az egyik találkozón németországban kijelentette hogy ha a szlovák fél beindítja a "C" variánst akkor a magyar légierő lebombázza.(Hogy mivel azt nem mondta)
Okos, tehetséges politikusokból mindig volt magyarországon elég.

Előzmény: Tiger205 (59)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2003.08.08 0 0 61
Internacionalista segítségnyujtás!
Magyarok is harcoltak Verdunnél.Öregapám nem sokat mesélt konkrétan az apja harccselekményéről Verdunnél.Inkább az oda való utazásról mesélt neki az öregje.Pl:
Amikor sopronba ért a vonatjuk ,elterjedt a hír ,hogy megjöttek a somogyi rossebbakák .A vonat állt az állomáson ,egy asszony meg odament a katonákhoz kérdezősködni ,miért hívják őket rossebbakáknak.Erre az eggyik: Há,a rosseb tuggya!
Amikor meg németországban ált meg a vonatjuk ,jöttek a német gyerekek és vizet árultak a katonáknak.
Megszólal az egyik katona:-Nézd már,milyen kis szaros gyerek aztán milyen jól beszél németül,én meg egy szót se! :-)
Ilyen mulatságos dolgok megmaradtak,de a harcról nem beszélt az öreg mert azt inkább magába fojtotta.A tisztek kegyetlenkedéseiről viszont sokat beszélt.
Előzmény: Tiger205 (60)
Tiger205 Creative Commons License 2003.08.08 0 0 60
Hunterkiller!

Mit csinált az ősőd Verdun-nél mint KuK katona?

Mert németek (pl. Rommel) harcoltak az Olasz és Román fronton - de magyarról még nem hallottam Franciaországban.
Írjál erről, ez érdekel!!!

üdv:
TGR

Tiger205 Creative Commons License 2003.08.08 0 0 59
Hello Corporal!

Nem gondoltam, hogy megbántódsz....mindenesetre nem akartam beléd mászni, te se gyere nekem!
:-)))

1/
Stronfeldről én is azt írtam. hogy jó volt. Így is hiszem. Bár nem hiszem, hogy kommunista volt.

2/
1919 témakörben ne kötözködj, ebbe kicsit beleástam magamat mostanában. szóval:
- igen, sok katona lelkesen védte volna hazáját, pl. egy egész ho. kérte áthelyezését az isonzótól tisztestöl, mindenestöl Magyarosrszágra. KUK akkor ezt megtilitotta...
Létszámkérdés:
- forrás: Foch marsall beszéde 1919 júl 11-én a békekonferencia ötös tanácsában:
"Csehszlovákia 6+2 hadosztálya, 100,000 fő bevethető a Magyar Tanácsköztársaság ellen (6 hadrendben, 2 db. júl.19-ig bevethető).
Románia: 6 gyal. egy lovas ho, 75,000 fő
Magyarországi francia hadsereg: 2 gyal. ho. egy lovas dd. gépesített részlegek (3 oszt. neházágyú , két pcgk. osztály ÉS EGY TANK SZÁZAD!!!) - utóbbi a jó hírem Hamburgernek, mert ezen a vonalon kutatok, s úgy látszik tényleg jó nyomot kaptam, mert volt itt hk. 1919-ben!!! Megyek a részletekbe Norbetéknál, amint lehet!
Szerb hadsereg: a haderejéből a szövetségesek rendelkezésére bocsát 14 zalj, 12 lovas szd, 12 üteg haderőt. 18-20,000 fő.

Azaz összesen 220,000 fő ami 17.5 gyal. ho + 2.5 lovas ho. Ebből harcosállomány kb. 160,000 fő"

Forrás: Liptai Ervin: Vöröskatonák előre! A magyar Vörös Hadsereg harcai 1919. - 357-358 old.

3/
Tányérsapka: amagyar katonák a 70-80 években amikor a SZU-ban voltak, utcán a tányérsapkás kimenő ruhában pompáztak, ami hasonlított a Wehrmacht egyenruhára (kis méretű tányérsapka, nem orosz hatalmas). A nép néha fújolt, kleköpködte őket, meg is kergette talán??? Ez tán legenda. Hamburger viszont Hamburgban már járhatott a német (kényelmesebb) egyenruhában 2001-ben. Erre írtam, hogy hasonlóan a SZU is adhatott volna az ott tanuló magyaroknak Szovjetszkaja Armija (CA - ciril betűkkel) vállapos egyenruhát....(vicc volt)

4/
Ziaul Hak pakisztáni junta vezető miniszterelnöknek még a ruszkiknál is nagyobb átmérőjű tányérsapkája volt, de csak ilyen "öreg" csókák emlékeznek rá, mint én (?)

5/
IGAZ Magyarság. Ez tök hülyeség amit írtál. Nem vagyok MIÉP-es, bár igaz, békegalamb sem. De gondolom, aki ezekre az oldalakra látogat, azok sem azért jönnek, hogy békegalambot "eregessenek". Ismerek néhány Erdélyből átjött embert, sokat beszélgettünk az ő és a románok mentalitásáról. Szerintem igenis van bennük magyarellenesség. Persze csecsmőt nem esznek, stb. Ennyire gagyi nem vagyok, hogy ezt mondjam.
S bár nem ide tartozik, de 1919-ben elvitték az iparunk felét, a vasutállomán y2/3-át, és csajk egy agilis amerikai ezredes pisztolya akadályozta meg a Nemzeti Múzeum kifosztását is. Szóval Hamburgernek írom, én me voltam 1989-ben sem, most sem optimista. De lehet, hogy bennem van a hiba. Meg a Szlovák hadsereg pár egysége is azért vonult a határunk felé csendben a bősi erőmű beindításakor, mert hadgyakorlat volt mi? Persze ez utóbbit egy volt felderítő story-ja ként hallotttam, nem biztos, hogy igaz.

6/
Su-22 esetében várnám, hogy repüléshez értő szakember kiálljon mellém, s elmagyarázza, miért tudtunk volna jobb dologra is költeni azt a pénzikét....vagy melyik másik verziót vehettük volna meg. Mindegy...

7/
A Mistrál = halál szar erre céloztam, de végül is rájöttél...

Mindenesetre messze jutottunk a "haderőreformtól" nem?

OFF: Hamburger, neked is vége a szabinak? ON

üdv:
TGR

HUNTERKILLER Creative Commons License 2003.08.08 0 0 58
"negyedmilliónyi FELSZERELT, kiképzett és morálisan megfelelő állapotú katonát."
Nos eről csak annyit ,hogy a dédapám 4-évig volt szerbiában(szerb létére),oroszországban,az isonzónál,Verdunnél!!.
Annyira szerette ,hogy saját maga lőtt a lábába egy kenyéren keresztül.(Nem azért mert sajnálta az oroszoktól ezt az élményt)
4-év alatt 2x-jöhetett haza 2 hétre.(Amikor meg hazajött orvadászokat hajkurászhatott a 2 hétben)
Olyan nagy volt a morál ,hogy ha a szabadságos katona valamilyen büncselekményt követett el pl:(kocsmai verekedés) nem volt bíróság,egyszerűen csak azonnal visszaküldték a frontra.ennél nagyobb büntetés nem létezett.
Előzmény: Tiger205 (49)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2003.08.08 0 0 57
Elég buták vagytok !Nem tudom honnan veszitek hogy az ellenség csak 3200m-t fog titeket hajkurászni. :-) (vagy van valami erről szóló genfi konvenció??? - ti: magyar katonát csak 3200m-t szabad üldözni mert ha 3201m-t üldözik az álatkinzás?) :-)

Szerintem a legjobb magyar katona a potrohos !Nem fut el az ellenség elől. :-)

Előzmény: mcpie (56)
mcpie Creative Commons License 2003.08.08 0 0 56
@Hamburger:
"Nekem mindegy, hogy 3200 m, vagy ket merföld, de ne csak a "pornepnek" kelljen lefutnia, hanem mindenkinek, aki a MH egyenruhäjät viseli! Es legyen következmenye, ha nem megy szintidöre! "

Tökéletesen egyezik a véleményünk! Megjegyzem, a szinteket is folyamatosan tornázzák lefelé, de még így is lenne aki kihullana, ha komolyan vennék. De nem veszik! :( Jó lenne, ha változna a szemlélet!

Üdv,
McPie

Előzmény: Hamburger (53)
Hamburger Creative Commons License 2003.08.07 0 0 54
Bocsanat, az utolso resz Mcpie-nek szolt, nem Belicnek!

Hamburger

Előzmény: Hamburger (53)
Hamburger Creative Commons License 2003.08.07 0 0 53
Üdv Szlejer! Bocsänat! A "Miért, a ruszki alapokon nyugvó képzés nekünk valóbb volt?" mondatodat ezek szerint felreertettem.

Szia TGR! A romänok 1989-ben sem tamadtak meg minket, pedig uszitottäk öket rendesen, hogy be akarunk vonulni! Akkor pedig meg NATO-tagok sem voltunk!

Hello Belic!
Nekem mindegy, hogy 3200 m, vagy ket merföld, de ne csak a "pornepnek" kelljen lefutnia, hanem mindenkinek, aki a MH egyenruhäjät viseli! Es legyen következmenye, ha nem megy szintidöre!

Üdv: Hamburger

mcpie Creative Commons License 2003.08.07 0 0 52
@Hamburger:
"A 3000 m égyébként 3200 m! A norma erre „vagyon” megállapítva! "

Eeegen, rémlik valami! :) De "egyszerűbb" lenne 2 mérföldnek hívni... ;)

Előzmény: Hamburger (44)
belic Creative Commons License 2003.08.07 0 0 51
Hello!

5..."Jó a kiemelkedően manőverező 4 db. MiG-29-ünk. Mit tesz egy (AWACS-ról irányított) ECM tevékenységet folytató 36 gépből álló támadó kötelék ellen?"

Szolid optimizmussal azt lehet gondolni, hogy egy haborunak jol lathato, egyertelmu elojelei vannak, napokkal korabban (tudom, ez egy tamadhato gondolat).

Marpedig ilyen esetben viszonylag konnyen megoldhato lenne szerintem, hogy a kecskemeti keszultseget ado 3 gep mellett Szolnokon is legyen 1-2 geppar. A maradek 20 gep pedig felszallna a tamadas elharitasara. Mert lehet, hogy lejart az uzemido, lehet, hogy epp nem mukodik a geppar kiserojeben a radar, vagy a "fekete doboz"ban nincs film, de azert (haborus helyzetben!) meg tudnak harcolni azok a gepek. Az meg reszletkerdes, ha a 20 gepbol 1-2 lezuhan haboruban.

Arrol nem is beszelve, hogy NATO tagok vagyunk, marpedig legieroben tagadhatatlanul elsopro folenyben vagyunk (gyk. mi, a NATO) barkivel szemben. Termeszetesen ezert cserebe addni is kell (ene) valamit.

4. Mi a bajod a Szu-22-vel? Szerintem a foldi celok ellen/felderitonek a legjobb tipusa volt a legieronknek.

2. Azt gondolom, hogy most nem tamadna meg minket Romania, akkor sem, ha nem lennenk NATO tagok, egyszeruen azert, mert EU-val csak igy lehet joban. Es ez szerintem nem is valtozik a kovetkezo valasztasokig. Ez utobbi miatt ez nem szamit egy hosszu tavu tervben.

Bel

Előzmény: Tiger205 (49)
Tiger205 Creative Commons License 2003.08.07 0 0 50
HUAF_FP !

LHKE vagy LHSN?

üdv:
TGR

Tiger205 Creative Commons License 2003.08.07 0 0 49
Hello!

1/ A lengyelek istenítése címén felvetném, hogy: 1939-ben nem egy, hanem KÉT ellenség támadta meg, csak a keleti kivárta, míg a nyugati leveri a főerőket. Ennek ellenére jó ideig nyalták a seggüket ők is.

2/ Gondoljátok, hogy ha lehetne, a Románok nem támadnának meg minket most? csakazért is, utálatból? Illuzió.

3/ 1919-ben a hadsereget jól szétverték, az tény. Igen, hazazavartak fél év alatt (1918 okt-1919 márc.) negyedmilliónyi FELSZERELT, kiképzett és morálisan megfelelő állapotú katonát. Az ellenfélnek 1919 aufg-ban votl mozgósítás után 200,000 fője...Na de mit kezdtünk volna velük? a vezérkar egyesített volt, nekünk a csenvész honvéd vezérkarunk ezredekben/dandárokban gondolkodott, nem votl kiépített struktúra hadosztályokat vezetni. esély azért lett volna, de a komcsik jól elk@rták. Stromfeld jó volt. Böhm meg Szamuley idióta. Na mindegy....

4/
Azért a szoci múlt 30éveben sem volt igazi sereg ez igaz Hamburger?
Miért vettünk Su-22-t, miért akkor, s miért ezt a típusát? Idióta beszerzők...

5/
Miért vettünk és mit, mennyiért azóta? Mistral és halál. IFF-t 13 éve kellett volna szerezni a gépeinkbe.
HUAF_FP ! Mióta van NATO IFF-es gépünk? Jó a kiemelkedően manőverező 4 db. MiG-29-ünk. Mit tesz egy (AWACS-ról irányított) ECM tevékenységet folytató 36 gépből álló támadó kötelék ellen?

6/
Civilek kontrollja nem baj. Én pl. egy komoly hadsereg esetében büszkén vállalnám. De hozzá nem értő idióták pöffeszjkedése, (amikor még sikk is erről beszélni, hogy nem érti, mi az, amit szétgányol) az már gáz. Ezt kellene egy felelős kormánynak (kár fidesz, akár mszp, egyforma szar) bevállalni. Nem is kerülne szerintem olyan sokba...csak odafigyelni kellene, meg "szeretni" egy kicsit a támát. Magyarul: a hazánkat! De ez már frázis lett. sajnos. Mert senki nem gondol bele, hogy mi aza alpgondolat: megvédeni a hazát, a családunkat, stb...

7/
Gvass, én benne lennék, hogy akár egy HK figyeljen otthon az ágy alatt ládába plombázva. Persze a SIG is jó lehet...

ui:
tányérsapkáról meg az jut eszembe, hogy a ruszki köznép nem nagyon szerette a magyar egyenruhát, mert hasonlított a néemtre (HUAF_FP így volt a te idődben is?). Amúgy Hamburger már járhatott németföldön a Bundeswerh egyenruhában...jó lett vona nektek is a CA egyenruha, nem???

Meg a régi szólás, hogy betakarlak mint Ziaul Hakkot a tányérsapka.

Minden eseter nem véletlenül lettek Cromwell szavai világhírűek, s erre felhívnám a tisztelt politukusok figyelmét is !
(ti: Bizz Istenben és tartsd szárazon a puskaport. Nekünk utóbbi már nem sok maradt. Az első meg nem túl hatékony stratégia).

üdv:
TGR

Tiger205 Creative Commons License 2003.08.07 0 0 48
Hello!

1/ A lengyelek istenítése címén felvetném, hogy: 1939-ben nem egy, hanem KÉT ellenség támadta meg, csak a keleti kivárta, míg a nyugati leverui a főerőket. Ennek ellenére jó ideig nyalták a seggüket ők is.

2/ Gondoljátok, hogy ha lehetne, a Románok nem támadnának meg minket most? csakazért is, utálatból? Illuzió.

3/ 1919-ben a hadsereget jól szétverték, az tény. Igen, hazazavartak fél év alatt (1918 okt-1919 márc.) negyedmilliónyi FELSZERELT, kiképzett és morálisan megfelelő állapotú katonát. Az ellenfélnek 1919 aufg-ban votl mozgósítás után 200,000 fője...Na de mit kezdtünk volna velük? a vezérkar egyesített volt, nekünk a csenvész honvéd vezérkarunk ezredekben/dandárokban gondolkodott, nem votl kiépített struktúra hadosztályokat vezetni. esély azért lett volna, de a komcsik jól elk@rták. Stromfeld jó volt. Böhm meg Szamuley idióta. Na mindegy....

4/
Azért a szoci múlt 30éveben sem volt igazi sereg ez igaz Hamburger?
Miért vettünk Su-22-t, miért akkor, s miért ezt a típusát? Idióta beszerzők...

5/
Miért vettünk és mit, mennyiért azóta? Mistral és halál. IFF-t 13 éve kellett volna szerezni a gépeinkbe.
HUAF_FP ! Mióta van NATO IFF-es gépünk? Jó a kiemelkedően manőverező 4 db. MiG-29-ünk. Mit tesz egy (AWACS-ról irányított) ECM tevékenységet folytató 36 gépből álló támadó kötelék ellen?

6/
Civilek kontrollja nem baj. Én pl. egy komoly hadsereg esetében büszkén vállalnám. De hozzá nem értő idióták pöffeszjkedése, (amikor még sikk is erről beszélni, hogy nem érti, mi az, amit szétgányol) az már gáz. Ezt kellene egy felelős kormánynak (kár fidesz, akár mszp, egyforma szar) bevállalni. Nem is kerülne szerintem olyan sokba...csak odafigyelni kellene, meg "szeretni" egy kicsit a támát. Magyarul: a hazánkat! De ez már frázis lett. sajnos. Mert senki nem gondol bele, hogy mi aza alpgondolat: megvédeni a hazát, a családunkat, stb...

7/
Gvass, én benne lennék, hogy akár egy HK figyeljen otthon az ágy alatt ládába plombázva. Persze a SIG is jó lehet...

ui:
tányérsapkáról meg az jut eszembe, hogy a ruszki köznép nem nagyon szerette a magyar egyenruhát, mert hasonlított a néemtre (HUAF_FP így volt a te idődben is?). Amúgy Hamburger már járhatott németföldön a Bundeswerh egyenruhában...jó lett vona nektek is a CA egyenruha, nem???

Meg a régi szólás, hogy betakarlak mint Ziaul Hakkot a tányérsapka.

Minden eseter nem véletlenül lettek Cromwell szavai világhírűek, s erre felhívnám a tisztelt politukusok figyelmét is !
(ti: Bizz Istenben és tartsd szárazon a puskaport. Nekünk utóbbi már nem sok maradt. Az első meg nem túl hatékony stratégia).

üdv:
TGR

HUNTERKILLER Creative Commons License 2003.08.07 0 0 46
Na emberek!Elég a sírás rívásból.
Megvan a megoldás!(Na persze ezt is egy szerb találta ki nektek :-) )
Nos, vesztek egy ilyet és a támadóerőtök megtízszereződik.Jó jó nem kell csokólgatni a lábamat ,én csak egy jó hazafi vagyok. :-)

Hamburger Creative Commons License 2003.08.07 0 0 44
Szervusztok!

Mcpie – Sajnos még én sem hallottam senkiről, hogy elzavarták volna, mert nem teljesítette a fizikai követelményeket. Legközelebb biztosan komolyabban vennék a dolgot a többiek! A 3000 m égyébként 3200 m! A norma erre „vagyon” megállapítva!

Hírtelevízió – A hadtörténelemből nem azt lehet megtanulni, hogy mit kell tenni egy helyzetben, hanem azt, hogy mit kell átgondolni. Két ugyanolyan helyzet nincs a történelemben, mert közben sok tényező változik. Vannak helyzetek, amelyekben párhuzamosság fedezhető fel a jelennel, de mindig az aktuális helyzet teljes értékelése után kell dönteni. 1919 augusztusa és 2003 között az egyetlen párhuzam a hadsereg csökkentése. Az 1919-es példádat kissé túlzónak találom. A MH-t jelenleg még nem eresztették szélnek a topic címe ellenére sem! Van még néhány tényező, ami merőben más, mint az akkori. A következő hozzászólásodban említett túlzott képességcsökkentés viszont szerintem is problémákat szülhet a hosszú távú jövőben. Abban van igazság, hogy nem lehet mindent a katonákra kenni, ami rossz a hadsereg körül történik. A politikusok esetében sem szabadna általánosítani. A hatalomra kerülőket mi (!) választjuk. Legközelebb kérdezd meg a voksod leadása előtt, hogy az illető mit is akar tenni ezen vagy más téren. Ha nem tartja a szavát, akkor legközelebb valószínűleg nem rá fogsz szavazni! Ez egyszerűnek hangzik, de tudom, hogy nem az és ennél sokkal bonyolultabb. Az alapvető problémát én a demokrácia gyakorlásában látom. Bizalmat szavazunk, de nem vonunk meg és nem kérünk számon döntéseket.
Szlejer – Igazad van, hogy a légierő nem a teljes MH és sok szempontból jobbak a mutatói, mint a másik haderőnemnek. Az általánosítást ennek ellenére én is visszautasítom. („Pirosszemű bokorugró” volnék, amely fegyvernem a katonák köztudatában a „legselejtesebb”!). Abban is egyetértek veled, hogy a versenyszellem szükségeltetik a MH-n belül is. Ez ugyanakkor nem szükségszerűen jelenti a bajtársiasság megszűnését. Attól viszont óvnálak, hogy személyes tapasztalatok hiányában ítéld el a volt SzU-ban végzettek szakmai felkészültségét. (Én nem ott végeztem!) Sok olyan kollégát ismerek, akik a SzU után nyugaton is bizonyították kiváló felkészültségüket minden téren. Nem az dönti el egy katonatiszt szakmai értékét, hogy hol végzett, hanem az, hogy azt hogyan alkalmazza a megszerzett tudást és hogyan gondolkozik. Az én meglátásomn szerint a legnagyobb gond a vezetési felfogásunkkal van. Még mindig sokan alapjaiban parancsorientáltan gondolkoznak a szükséges feladat- (küldetés-) orientált felfogás helyett. Az én tapasztalatom az, hogy ez sem feltétlenül attól függ, hogy ki hol végzett, noha tény, hogy erről keleten korábban nem sokat lehetett hallani. Viszont sokan vannak közülük is, akik képesek voltak váltani ezen a téren is. A „tiszta lappal” felfogással az a bajom, hogy ilyen szerintem nincs. Ahhoz az egész országot le kéne cserélned! A fentebb említett vezetés-felfogási probléma nem csak a hadseregre igaz, hanem a hadsereget irányító politikai rendszerre is!
Yerico – Ahogy valamelyik topic-társunk mondta: Kivételek pedig vannak. A rokonod példájából azért nem általánosítanék. A konkrét szituáció minden részletét ismerni kéne a reális ítéletalkotáshoz. Ettől függetlenül én is furcsállom a dolgot.
Corporal – Szerintem is meg kéne tanulnunk olyan döntéseket hozni, amelyek 10 év után is megállják a helyüket még akkor is, ha nehéz odáig ellátni.
Végül egy utolsó, nem túl népszerű feladat: szeretnélek megkérni Benneteket, hogy a személyeskedés helyett a témára koncentráljatok és próbáljátok kizárni az indulatokat! Tudom, hogy nem egyszerű, de ha az érintettek maradnak a stílusuk mellett, akkor azzal csak a témát alacsonyítják le.
Üdv: Hamburger

Biovadász Creative Commons License 2003.08.06 0 0 42
Mostanában ilyesmi kiderül sorozásnál magától, hogy szívprobléma? Nekem még az "Egészséges? Szem fül rendben? Álljon a mérlegre! Tolja le a nadrágját! Köhögjön!" tipusú, kb 2 perces alkalmassági vizsgálatom volt. :)
Előzmény: yerico4 (40)
yerico4 Creative Commons License 2003.08.06 0 0 40
Adalék az emberanyaghoz.

Unokaöcsém alkalmatlannak bizonyult sorkatonai szolgálatra szívproblémák miatt. Egy éven belül felvették tiszthelyettesképzőbe, majd 2 év múlva megkezdte Kiskunfélegyházán a hivatásos pályafutását, mint rádiós felderítő.
Nekik miért kisebb a minőségi követelményük, mint egy sorkatonának? Mellesleg az is érdekes, hogy a fősulin angol és román volt a két idegen nyelv.

Előzmény: mcpie (30)
hírtelevízió Creative Commons License 2003.08.06 0 0 39
Részemrôl lezártam a gondolatmenetet.

Üdv!

Előzmény: hírtelevízió (38)
hírtelevízió Creative Commons License 2003.08.06 0 0 38
Érvekre hivatkozni. Ez a legrosszabb mellédumálás.

Majdnem olyan rossz, mint a demokratikus-hadseregreformnak nevezett végsô szanálás.

Természetesen csak addig érdemes a hadseregrôl beszélni, amíg szidni lehet ócskasága miatt. Hiszen ezért a katonák a felelôsek. Ez így van jól, ez a demokrácia. Hogyan is tudnák elképzelni jobb rendszert...

Előzmény: Törölt nick (37)
hírtelevízió Creative Commons License 2003.08.06 0 0 36
ccccc

A megszálló erô az I. Köztársaság demokratikus hadseregreformja következtében ülhetett be budapestre diktálni.

Nem akartak katonát látni és leszereltek milliókat, hogy menjenek haza. Hazamentek. Késôbb megbánták, szegény Sromfeld még a lehetetlen körülmények közt is remekelt.

Magyarországon soha nem a hadsereggel van a baj. Mindig kerül tehetséges tábornok, jó honvéd.

De sajnos a politika idônként megreformálja a hadsereget...

Előzmény: Törölt nick (35)
hírtelevízió Creative Commons License 2003.08.06 0 0 33
Hát, ha ez nem tartozik ide, akkor a MH is virul.

Ez egy olyan tanulság, amit illik levonni. Az, hogy európában nem divat háborúzni ötven éve, nem jelenti azt, hogy ez a divat nem múlik el.

Már csak azért is, mert az európai béke a hidegháború következménye volt. Ami meg véget ért. A NATO-ról meg túl sokat gondolunk szerintem.

Mindenesetre nem hatásvadász, vagy politikai okból idéztem.

A II. VH azért rossz hasonlat, mert ebben a topikban arról van szó, hogy egy hadsereget szélnek eresztettek. Legalább olyan nehéz lesz újjáépíteni, mint a két világháború közti idôszakban. Kész csoda, hogy a II. VH-ra volt hadseregünk, bár éppenséggel igen sok kívánnivalót hagyott maga mögött a tisztikar, mint ahogy igen sok erényt is felmutatott a legmodernebb fegyvernemeknél.

A II. világháború elôtti hadseregfejlesztés szintén egy olyan tanulság, amit a helyzet hasonlósága miatt érdemes megfontolni.

Előzmény: Törölt nick (32)
hírtelevízió Creative Commons License 2003.08.06 0 0 31
Csak érdekességképpen, legutóbb, mikor szélnekeresztették a hadsereget, milyen következményekkel járt.

"A Magyar Népköztársaság Kormányának, Budapest
Fegyverszüneti tervezet, amely megszünteti az ellenségeskedést Románia és Magyarország között.
a) A magyar népköztársaság átadja az összes hadianyagot, mely alól kivételt képeznek azon anyagok, amelyek a megengedett fegyveres er? fenntartásához szükségesek.
Ezen hadsereg, beleértve az összes tiszteket, nem lehet több 15 ezernél.
Ezen hadsereg kiegészítése, csoportosítása utólag lesz megállapítva.
b) A magyar népköztársaság mindazon gyárakat, melyek fegyver és muníció gyártásával foglalkoztak, Románia javára leszereli, ezen leszerelést román specialisták és magyar munkások hajtják végre.
c) A magyar népköztársaság átadja mindazon felszerelés 50%-át, amely 300 ezer f?nyi hadsereg szükségletét fedezi.
d) A magyar népköztársaság átadja vasúti felszerelésének, gépeinek, a vasúti mozgó anyagoknak, s a javításukhoz szükséges eszközöknek 50%-át. ...
e) A magyar népköztársaság átad 400 személyszállító és 400 teher autómobilt jó és üzemképes állapotban.
f) A magyar népköztársaság átadja minden szarvasmarháinak és egyéb állatállományának 30%-át.
g) A magyar népköztársaság átadja minden mez?gazdasági gépének 30%-át.
h) A magyar népköztársaság átad 20 ezer vagon búzát, 10 ezer vagon tengerit, 5 ezer vagon árpát és rozsot. (...)
(...)
k) A magyar népköztársaság átadja vízijárm?veinek 50%-át. (...)
II. A magyar népköztársaság saját költségén tartozik élelmezni a megszálló román hader?ket, melyek a Tiszától nyugatra szállták meg az országot.
III. A román királyi hadsereg keletre való visszavonulása csak ezen feltételek teljesítése után fog megtörténni.
Az a) alatti pontokban foglaltak átvételét egy ad hoc bizottság fogja végezni, amelynek székhelyét és az átadás idejét kés?bb fogja meghatározni a román katonai parancsnokság.
(...)
c) Ezen egyezmény elfogadásának 48 órán belül meg kell történnie. Ellenmondások, helyesbítések nem vétetnek figyelembe.
d) Azon esetben, ha a magyar népköztársaság ezen feltételeket el nem fogadná, a román királyi csapatok a feltételekben meghatározott anyag
készletet és állatállományt kénytelen lesz elvenni.
Budapest, 1919. augusztus 5.
Mardarescu s.k. tábornok."

Most se akarnak több katonát látni...

mcpie Creative Commons License 2003.08.06 0 0 30
Hát az emberanyag fizikai minőségével is van gond.
Az testnevelési alkalmassági szintfelmérőt folyamatosan úgy változtatják, hogy nehogy emiatt le kelljen szerelni bárkit is... Pedig szerintem az ÖSSSZES elhízott katonát le kéne szerelni sürgősen. Nehogy már a beosztástól függjön, hogy ki maradhat, HA fizikailag alkalmatlan arra, hogy szintidőn belül lefussa a 3000 métert?! (Már ránézésre látszik soknál, hogy esélytelen)
huaf_fp Creative Commons License 2003.08.06 0 0 29
Szia

Latod abban igazad van, hogy valahol a kettonk allaspontja kozott van az igazsag. Szo sincsen egyebkent propagandarol, nem mondanal ilyeneket ha ismernel szemelyesen.
Amit en ismerek, az a Legiero. Az altalam vazoltak a repulocsapatokra nagyjabol ervenyesek.
( Nyilvan a Vari Gyuszi a Kovacs Peti es most legutobb a Topi is alkalmatlan kobunkok, azert hoztak el gyakorlatilag minden evben "Arthur"-t Angliabol ) Nem sajnaltatni akartam szegeny "rabigaban" szenvedo katonatiszteket, csak rettentoen piszkaltak pl. a kovetkezo altalanositott mondataid:
"Akkor meg zavarják haza az egész alkoholista, potrohos, kőbunkó, szakbarbár csürhét és kezdjék elölről az egészet."
" szerintem siralmas a képzés/morál/ember/tisztállomány... "

Az evtizedekben gondolkodasban csak annyi a hiba, hogy mire az az evtized eltelik, addigra meg mutatoban sem fog maradni a seregben olyan ember aki at tudna adni a szakmai tapasztalatat az ujabb generacionak. A tisztan "nyugati" moral es az egymas elleni versenyzes szokasa az egymas segitese helyett, hidd el nem valo nekunk ...
A "kezdjuk elolrol" temarol pedig az jut eszembe amikor a haboru utan gyakorlatilag minden szakembert politikai alkalmatlansag miatt kirugtak a seregbol es ideologiai alapon ujjaszerveztek a csapatokat. Tudod hanyan haltak meg emiatt ? Es hany evbe telt a "fasiszta csurhe" kidobasa utan mire valahogy labra allt a sereg ? Te most ugyanezt megcsinalnad csak forditott elojellel ?
Nekem nem tunik olyan jo otletnek.

Nem minden rossznak a felsovezetes az oka, de mondd meg nekem, miert jo az, hogy a miniszteriumban es a kiszolgalo intezmenyekben immaron szamszeruen is es nem csak aranyaiban vannak tobben mint a harcolo alakulatoknal ? Es a haderoreform megint a harcolo alakulatokat fogja direkt vagy indirekt modon ( pl. egy alakulat 3-4 even belul 2-szer 3-szor diszlokal az orszag tulso vegeibe ) csokkenteni.
Es a fent vazolt toketlenkedes miatt ismet csak a csapattisztekrol nmondjak azt, hogy kobunkok meg hulyek es alkalmatlanok ...
Valoszinuleg nem is teged akarlak piszkalni a csipos hozzaszolasaid miatt, csak ennek kapcsan jott ki belolem megint egy ilyen rohadt hosszu hozzaszolas ...

Előzmény: Törölt nick (27)
huaf_fp Creative Commons License 2003.08.05 0 0 25
Igazan nem szeretnelek bantani, de pont te tunsz elegge korlatoltnak ( pedig valoszinuleg nem vagy az ). Az emlitett hivatasos katona ismeroseid akiktol az informacioid szarmaznak ( mivel nagyon ugy tunik, hogy szemelyes tapasztalatokkal nem rendelkezel ) budapesti "iroasztal huszarok" vagy csapattisztek ? Mert ez nem mindegy ...
En nem tartom magamat kulonosebben zseninek, de 20 ev katonai multtal specialis teruleten, ket diplomaval ( meg nehany nyelvvizsgaval ) nem tartom magamat kobunkonak ... Es tudod nagyon sok idosebb es fiatalabb kollegam van aki szinten nem kobunko. A jutasi ormester kategoria mar regen kiveszoben van. En pl. a csapatszolgalatot az erettsegit koveto meg 5 ev tanulas utan kezdhettem meg es azota is folyamatosan kepeznem kell magamat ha lepest szeretnek tartani. Es ez termeszetesen nem csak ram ervenyes, hanem szinte minden kollegamra !!! Persze van nehany emberileg nem odavalo egyen is, de hol nincsen ???
Nem szabadna azonositani az egesz sereget a "vizfejben" uldogelo nehany tenyleg begyoposodott oskovulettel, akik a poziciojuk megtartasa erdekeben minden aktualis politikai iranyzatnak csak bologatnak ...
Nem a vegrehajto allomannyal van a problema. Hidd el, kozuluk nagyon sokan tokeletesen alkalmasak a "profi" hadseregben torteno reszvetelre. Es nehogy azt hidd, hogy a "keleten" tanult emberek mind megrogzott kommunistak. En is a SZU-ban tanultam, de ez nem KGB-s agymosasrol szolt, hanem egy nagyon celratoro, szakmailag atgondolt, nagyon PROFI kikepzesrol ! A mai napig sokszor hasznalom az akkori foiskolai jegyzeteimet, annyira jok.
Valoszinuleg a "nyugati" kepzes is jo, de honnan fogsz olyan szakteruletre a semmibol embereket eloteremteni ahol a kezdestol min. 10 ev kell a teljes hadrafoghatosagig ?
A deli szomszedunknal dulo haboru alatt amikor mi szalltunk fel keszultsegbol a deli hatarhoz, akkor nem nagyon tiltakozott senki sem a sereg ellen... Bezzeg bekeidoben :(
Aki meg azt hiszi, hogy a NATO csak ugy megved minket egy esetleges konfliktusban ...( miert tennek ? a ket szep szemunkert ? )

Oldalakat tudnek meg irni, de nem teszem mert azt hiszem ezzel nem valtom meg a vilagot. Raadasul csupa olyan dolog hangzott el, amit egyebkent is mundenki tud akinek egy kicsi ralatasa van a seregre. Bantott az altalanositasod. Nem biztos, hogy azok is ezt erdemlik az atlagpolgaroktol akik az elmult 10, 15, 25 .. akarhany evet sokszor napi 14-16 oraban azzal toltottek, hogy kikepezzek magukat egy esetlegesen az orszagot ero agresszio elleni fellepesre es Magyarorszag vedelmere akar a sajat eletuk aran is. Ez az utobbi mondat esetleg nagykepuen hangzik de sajnos tul sok kollegam es baratom temetesen hallgattam mar vegig a "Takarodo" dallamat ...
( aki vett mar reszt ilyenben az nagyon is tudja mirol beszelek ).
Szoval a lenyeg ! Szegyelljek inkabb magukat a politikusaink es nehany felsovezetonk, akik a sajat szemelyes boldogulasuk erdekeben az utobbi 10-12 evben modszeresen dolgoztak a Magyar Honvedseg technikai es moralis szetzullesztesen.
( sajnos egyre nagyobb sikerrel :-(((

bocs, kicsit hosszu lett ...

Előzmény: Törölt nick (24)
don_kihote Creative Commons License 2003.08.05 0 0 23
Kösz!
Ez jól esett! Kicsit visszaadtad a hitemet! :)))
don
Előzmény: yerico4 (21)
Londonercsecse Creative Commons License 2003.08.05 0 0 22
Hat, megint feltalaltunk valamit, mi magyarok. A hadsereg nelkuli orszagot. Nobel dijat nem kapunk erte, az mar biztos. A multunk tenyleg nulla, 1485 ota MINDEN haborunkat elveszettuk, szoval bizakodva varhatjuk a kovetkezot! :(
Mi meg hiaba sirunk - ezen a topicon, vagy mashol -, ugyse lesz jobb. Hogy miert, hat eppen ezt kene megerteni, s belenyugodni szep lassan... Szoval azert, mert MAGYAROK vagyunk, ami azt jelenti, hogy ott baltazzuk el a dolgainkat, ahol csak lehet. Ez egy ilyen orszag...:(
yerico4 Creative Commons License 2003.08.05 0 0 21
Szakbarbár, szinte minden héten hallom. Ne vegyél mindent magadra, hátha nem is igaz.
Előzmény: don_kihote (2)
Yosser2 Creative Commons License 2003.08.05 0 0 20
Van egy kedvenc mondásom, talán svájci származású de nem tuti: "Minden országnak el kell tartania egy hadsereget. Ha nem akarja a magáét, hát gyorsan kap egyet valamelyik szomszédjától."

Hát majd kapunk egyet mi is...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!