De így van az eredeti szám! Ne a hangok miatt cseszegessétek, azt nem ő írta! Opeth Damnation a lemez címe. És érdemes a Windowpane c. nótával kezdeni.
Szerintem hagyd ott a zeneiskolát. Ott a jelek szerint csak buta hozzáállást tanulsz, meg felsőbbrendűséget. Ha így sem megy, akkor irány a Balaton, most kezdődik a szezon úgyis... Legalább világot látsz.
Meghallgattam a videót. Szóval a probléma gyökere a backing track, az tényleg kísérőautomatika flash. Viszont nahat mesternek üzenném, hogy ez egy az egyben az eredeti szóló. De az is tény, hogy ebből is látszik, hogy a sound mennyire meghatározó eleme a zenének. Az Opeth tudja ezt úgy játszani, hogy nem akad ki az ember giccs-o-metere a dobgép meg nem.
Ajjajajaj, kicsit nem vagyok itt, aztán alig bírom követni az eseményeket.
Frankón nem értelek: minek pakolod fel a nótáidat, ha (amint már többünknek feltűnt) nem tetszik ha lefikázzák?
Mondok egy jó trükköt: felveszed, majd beetetsz mellé (!) a winampba bármi hasonlót (mondjuk Allofme mellé Rosenberg triót, jazzos marhaságok mellé Szkófild, blueshez Glenn Hughes vagy SRV). Benyomod a shuffle gombot, és hátradőlsz. Random 2-3 nóta után elkezdődik a felvételed. Na, ha ezen a ponton nem hajítod ki, akkor tűrhetőt csináltál.
A másik: Ha megtanultál egy nótát, pihentesd, érleld a hangokat. Tedd félre a felvételt pár napra. Olyan ez mint a sajt. Van tecsó gazdaságos fehér trappista, meg Old Amsterdam.
Honnan tudod? Ki kell próbálni! Ha explicite kijelented, hogy "nem lehet", akkor nem is fog beleilleni... hogyan akarsz saját stílust, ha minden számhoz szolgaian utánzod valakinek a stílusát? Be kell szívni a különböző stílusokat aztán kifújni öntudatlanul, ami jön - aztán ha megragadsz jöhet az elmélet és a kísérletezés, aztán mielőtt megmagyarázná az ember magának, hogy ez jó, mint Kodály, ismét jöhet az agy eleresztése... Mindjárt megnézem a videót és megpróbálok rájönni a vendéglátósság mibenlétére.
Egyébként egy dolog miatt érdemes odafigyelni a fikára: mert valószínűleg őszinte. Ha valaki mer veled konfrontálódni a véleménye miatt, akkor az egy erős érzés lehet csak.
Hát, akkor először el kell menni meghallgatni egy vendéglátós haknit :-)
Különben nem az a baj, ha valaki vendéglátósan játszik. Én 17 évesen, amikor dobrudzsai tatár-cigány keverék virtuóz vendéglátósokat hallottam Dobrudzsában, akkor kiköptem, ma már úgy gondolom, hogy micsoda dolgot hallottam ott bazmeg, és nem figyeltem oda :-) Az a baj, ha nem tudja, hogy úgy játszik.
Én nem a zenei ízlésedről beszéltem, azt tényleg nagyképűség volna "elemeznem". A frazírozásod viszont elég jellegezetes, és azt ismerem. Ahogy frazírozol, az fazonírozásra szorul szerintem, és ehhez a legjobb út gyökeresen más szemléletű gitárosok hallgatása, leszedése, stb.
Ajánlom a Fredrik Thordendal lemezt. Nálam a metálszólózás (ami ugye eléggé jazzrock indíttatású ezen a lemezen :P) non plus ultraja. Ha nagy leszek, így akarok szólózni. Érdemes usque 10x meghallgatni, amíg fel nem fogja az ember, hogy mi is ez.