Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2022.07.01 -2 4 6093

Nem a Bach művet találom nevetségesnek (itt ezt idézni egyébként óriási csúsztatás), hanem itt az Orionról agyontupírozott véleményedet. Te is nyugodtan odabiggyesztheted mindenhez, hogy "szerintem". De mindketten tudjuk, hogy a sajátodat nyilván etalonnak tartod (csak úgy üvölt a nárcizmus minden kommentedből), pedig hát nem az. :-) Sajnos ez azonban az Oriont nem menti meg. 

 

"Amugy az Orion trukkjei, belso berendezesei sokkal jobbak, mint a vele egyidoben keszult Star Trek eredetiben."

 

Khm. Tedd hozzá, hogy "szerintem". Szerintem meg nem, oszt ez van.

Előzmény: Eolomea14 (6092)
Eolomea14 Creative Commons License 2022.07.01 -4 0 6092

>>"De bizony kikezdte, sőt meg is ette teljesen. Egysíkú karakterek, színészi munkát alig igénylő feladatok, gyermekien naiv történetvezetés, szürreális és érzelmileg túltolt, sokszor logikátlan párbeszédek, a stratégiai gondolkodás kudarca (az egyetlen valamit érő karakter Villa), kábé ennyi az Orion."<<

 

Elefeljtetted hozzatenni, hogy: szerinted. Velemenye barkinek lehet barmirol, es azt tisztelem is - de nem tudok mit kezdeni a tokeletes keptelensegekkel, amik ugy vannak talalva, mint kobe vesett teny. 'Egysiku karakterek'?? 'szineszi munkat alig igenylo feledatok'? - mire alapozod ezeket?! Nem az Orion parbeszedei, hanem a te sommas megallapitasaid szurrealisak - amivel nem hogy nem lehet vitatkozni, hanem nem is tudok vele mit kezdeni.

 

Csak kerdem: nevetsegesnek talalsz egy Bach muvet, mert az evszazadokkal ezelott komponaltak (csemballora)?, vagy egy haromezer eves egyiptomin freskot, mert az ket-dimenziosan abrazolja a vilagot/embereket? Minden filmet (zenemuvet, festmenyt stb.) a maga koraba kell helyezni - vagyis egy film [vagy barmely muveszeti produktum] soha nem avul el. Ez - hogy a szavaiddal eljek - logikai keptelenseg lenne.

 

Amugy az Orion trukkjei, belso berendezesei sokkal jobbak, mint a vele egyidoben keszult Star Trek eredetiben. Ami pedig a vasalot illeti; szinte minden SF filmben hasznaltak - es hasznalnak mai is - mindennapi kellekeket.

 

 

>>>"Csak érdekességképpen: szeretnéd, hogy vitatkozzanak veled, de ne vitatkozzanak veled, mert ez egy rajongói oldal? :-)"<<<

Mi az, gondolatolvaso vagy?: ha igen, akkor meg gyakorolnod kell ;) Nem arrol van szo, hogy nem lehet velem vitatkozni - de amit fentebb emlitettem volt, a hajanal elocibalt zagyvasagokkal, oncelu odaszurkalasokkal nem tudok mit kezdeni. Ilyenkor csak felmerul bennem a kerdes: az illeto, aki csak ocsarolni tudja a rajongoi oldal filmjet/zenejet, stb., mi a francot kereses azon az oldalon???

Előzmény: Törölt nick (6090)
roszner Creative Commons License 2022.07.01 0 2 6091

„Cifra Orion, zöld az ablaka” – Nyugatnémet űrjárőrök Magyarországon

 

https://ujkor.hu/content/urjarat-a-kozmoszban

 

AZ ORION ŰRHAJÓ FANTASZTIKUS KALANDJAI: EGY ŰRMESE, AMIT IMÁDTUNK

 

https://www.ujsagmuzeum.hu/orion-urhajo/

Törölt nick Creative Commons License 2022.06.30 -3 4 6090

"Ujra elkezdtuk  nezni az Orion-t, es ujfent megallapitottuk, hogy nem kezdte ki az ido vasfoga. Sot, minel inkabb haladunk elore az idoben (igy minel tobb osszehasonlitas lep a kepbe), annal inkabb kitunnek a kedvenc SF TV sorozat ertekei - mint pl.a kivalo szineszi jatek"

 

De bizony kikezdte, sőt meg is ette teljesen. Egysíkú karakterek, színészi munkát alig igénylő feladatok, gyermekien naiv történetvezetés, szürreális és érzelmileg túltolt, sokszor logikátlan párbeszédek, a stratégiai gondolkodás kudarca (az egyetlen valamit érő karakter Villa), kábé ennyi az Orion. Mégis értékes, mert nosztalgikus érzések fűződnek hozzá. Kábé 10 évesen láttam először, és az első rész elég félelmetes volt, erre a mai napig emlékszem (meg még arra is, hogy a villódzó varangyokat akkor csillagembereknek tituláltam). Szép teljesítmény az Orion a '60-as években, de a mai kínálatban szinte már csak muzeális értéke van. A vasalóról meg eszembe jutott most a Pirx kalandjai, fel is frissítem, milyen is volt a kávéfőző-űrhajó. :-D

 

"Mindenekelott azonban figyelembe ajanlanam ezen forum cimet: "Az Orion es a sci-fi hiveinek". Tehat ez egy rajongoi oldal"

 

Sci-fi rajongói oldal. "ha valaki nem ert velem egyet, akkor orommel vennem, ha megoszthatna a gondolatat (ha van ilyen)."

Csak érdekességképpen: szeretnéd, hogy vitatkozzanak veled, de ne vitatkozzanak veled, mert ez egy rajongói oldal? :-)

 

"Mondjuk az illetonek az elevenebe vagott az, hogy az Orion-t sok tekintetben a jelenlegi SF filmeket ele helyeztem."

 

Vagy mondjuk, hogy nem, és csak a véleményed erről olyan, amilyen, amivel viszont neked kell együtt élned.

Előzmény: Eolomea14 (6082)
Eolomea14 Creative Commons License 2022.06.26 -1 1 6089

Szerencsere a 3. evad 4. resze mar a regi jo Orville-t hozza.

 

Az elkepesztoen rossz 2. resz utan majdnam abbahagytam a sorozat nezeset. Eleg baj, hogy a "tajidegen" horror az egesz,  de nagyon Nyolcadik utas: a halal [Alien] utanzat is. (Es hat maga az Alien is koppintasa a 60-as evekbeli Mario Bava filmnek: az olasz/spanyol Planet of the Vampires-nak) 

 

Ha mar koppintasrol van szo, az altalad emlitett 3. resz is sokat meritett az ugyszinten 60-as evekbeli dan/amerikai Journey to the Seventh Planet filmbol (+ Ray Bradbury: Mars is Heaven, meg meg valamennyire Lem/Tarkovszkij: Solaris).

Előzmény: tippancs (6087)
Eolomea14 Creative Commons License 2022.06.26 -1 2 6088

En biztatnalak arra, hogy nezd tovabb Az Orville-t. Kedvenc epizodom a Home, ahol egyszerre bucsuzik a nezo a nagyon szimpatikus Alara-tol, es a stab a karaktert megszemelyesito roppant ba'jos Halston Sage-tol. Az epizod vegen a szineszek/szereplok meghatottsaga, szomorusaga es konnyei mind valodiak!

 

Van egy par idetlen epizod (melyik hosszu TV sorozatban nincs?! - kiveve az Orion, mivel az csak het epizodot er meg ;), de a tobbseg kivalo. A Star Trek Continuous is nagyon jo, de ezt nezni Az Orville helyett olyan, mint citromfacsarot elonybe reszesiteni a hangvilla elott: mindketto mas, es mindkettonek megvan a maga helye.   

Előzmény: tillA (6086)
tippancs Creative Commons License 2022.06.24 0 1 6087

The Orville. Mi is várjuk, hogy olyan legyen ismét, mint amiért megszerettük.

A 3. évad 3. részének alaptémáját már láthattuk a Star Trekben is. Viszont most is egy picit tovább megy és a végén kimondja nagy igazságokat, amit sokszor csak kerülgetnek a Star Trekben, és ettől lesz nagyszerű.

tillA Creative Commons License 2022.06.24 -1 0 6086

Az Orville-t pár éve én is néztem, némi bizakodással, és értékeltem azt a dramaturgiai ujszeruséget (műfajilag váratlan fordulatok), amik kétségkivul előfordultak benne és amire láthatoan (eröltetetten?) törekedtek az alkotók. De ezzel együtt sem volt meg benne az az extra minöség, ami a képernyö elött tartott volna. Valahány rész után szépen abbamaradt nekem a sorozat.

Amiért mindezt felidézem: nagyjából ugyanakkor találkoztam egy másik "retro" sci-fi tévésorozattal, ami ugyan amatőr (műkedvelők által készített, kvázi ingyen), mégis mindent megadott, amit vártam. Történetben és szinészi játékban számomra is karakteres és tartalmas mű, szellemiségében is az a "régimódi", amit keresünk. Ez a Star Trek Continous című széria, amit a Youtube -on találtam meg, hálistennek magyar felirattal. Azt hiszem, azóta már ujranéztem az egészet, és biztos, hogy ezt meg is fogom ismételni hamarosan.

Előzmény: Eolomea14 (6082)
Eolomea14 Creative Commons License 2022.06.24 0 0 6085

...optimista/remenykedo...

Előzmény: Eolomea14 (6084)
Eolomea14 Creative Commons License 2022.06.24 -2 0 6084

Elnezest a tobbiektol a kifakadasert - talan tulerzekeny lettem a negativumokra (mivel annyi van abbol a mai vilagban).

 

Amugy Az Orville 4-ik resze (amit most neztem meg) tetszett - vegre visszatertek a fimsorozattol elvart ertelmes es optimista/remenkedo tartalomhoz... es a jo szineszi jatekhoz.

Előzmény: Eolomea14 (6083)
Eolomea14 Creative Commons License 2022.06.24 -3 2 6083

Csak erdekessegkeppen: ha valaki nem ert velem egyet, akkor orommel vennem, ha megoszthatna a gondolatat (ha van ilyen). Mondjuk az illetonek az elevenebe vagott az, hogy az Orion-t sok tekintetben a jelenlegi SF filmeket ele helyeztem. Ilyen esetben ellenervek felhozatalat is el tudnam kepzelni - igy egy egeszseges vita, vagy inkabb ugy mondanam: eszmecsere alakulhatna ki.

 

Mindenekelott azonban figyelembe ajanlanam ezen forum cimet: "Az Orion es a sci-fi hiveinek". Tehat ez egy rajongoi oldal - en magam nem megyek olyan film/zene stb. oldalara, amelyet nem szivlelek. Ugyanakkor egy Pink Floyd oldalon azt talalom termeszetesnek, hogy valaki David Gilmourt tartja a gitar istenenek, es nem mondjuk Jimmy Page-t. Es ha mondjuk Led Zeppelin rajongo lennek, es odatevednek, akkor sem minositenem negativnak egy Gilmourt dicsoito velemeny-nyilvanitast.

 

En mindent igyekszem meszirol, a Nagy Egeszbe behelyzezve szemlelni. A vilagban talan a legnagyobb problema az, hogy a rombolas messze "divatosabb" az epitesnel. Most amugy eppen egy bolygot teszunk tonkre (miutan az emberek erkolcsi es szocialis leepitese sikeresen megvalosult). Ennek megfeleloen, a disztopiak szama szazszorosa, ezerszerese az utopiak szamanal. 

 

Jomagam gyulolom a rombolast, ami koze sorolom masok kedvenek oncelu elveveset - teszem azt sunyi modon egy "negativ" odabokeset, amiutan a "bator" nevtelen illeto angolosan le is lecel. Gombot nyomni meg tudunk, de irni - netan gondolkodni, ervelni - mar nem...?

Előzmény: Eolomea14 (6082)
Eolomea14 Creative Commons License 2022.06.23 -3 1 6082

Jomagam itt vagyok a hatterben - egyreszt kronikus idohiannyal kuszkodok, masreszt nem tudtam bejelentkezni... de most sikerult :)

 

Ujra elkezdtuk  nezni az Orion-t, es ujfent megallapitottuk, hogy nem kezdte ki az ido vasfoga. Sot, minel inkabb haladunk elore az idoben (igy minel tobb osszehasonlitas lep a kepbe), annal inkabb kitunnek a kedvenc SF TV sorozat ertekei - mint pl.a kivalo szineszi jatek, amit annyi finomsag tarkit (jo kis kepzavarral elve), hogy meg a sokadik megezesnel is eszreveszunk olyan paranyi rezduleseket, ami addig elkerulte a figyelmunket.   

 

A legutobbi "merceul" a masodik kedvenc, Az Orville lepett elo - ami a most futo 3. evadban oriasi csalodast okozott eddig. A keszitok tulsagosan a trukkokre es latvanyra koncentraltak, ami ket problemat okozott: egyreszt a feltupirozott, oncelu trukkok egy kusza kavalkadda valtak, amik kozott - es a masodik problema - a szereplok csak revetegen kovalyognak. Ami nem is csoda, mert hogyan is tudna valaki teljes beleelessel eljatszani valamit egy tok ures teremben, aminek egyetlen "diszitese" egy kek lepedo a hatterben.

 

Na persze a jonep zabalja az uj Orvlille-t a "dogos" latvanya - no meg a [leragottcsont] horroros temaja - miatt... ami nem meglepo, mert a fogyasztok tobbsege mara mar amugy is csak az incsinklandozo, konnyen emesztheto - amugy nulla tapertekkel rendelkezo - gyorsmoskelolos etelhez szokott hozza.

 

De ha mar az Orville latvanyvilagarol van szo - es ide csaphatnek tobb mostani SF TV sorozatot is -, az is fenyevekkel elmarad az Orion mogott. Mint pl. a Kaszino lakberendezese vagy az urhajok belseje (vasalostul ;). Az Orville-ben peldaul atszabtak az urhajo belsejet - ami most ugy nez ki, mint egy szerelocsarnok, fantaziatlan es szintelen badog falboritassal - meg az etkezoben is (ami a Kaszino - funkcio szerinti - megfeleloje). Nem gondoljak a keszitok, hogy ha sok szaz ember tobb evig be van zarva egy vilagur feketesegeben szaguldo kaszniban, akkor annak a belso terenek otthonosnak, baratsagosnak, szinesnek, formailag valtozatosnak kell lennie - kulonben meghulyulnek a delikvensek?! A legutolso dolog egy ilyen - kvazi generacios - urhajoban az, hogy unalmas szurke/drapp - a benzineeskanna oldalara emlekezteto - egyen badoglapok boritsak a falat a folyosotol az etteremig, ameddig a szem ellat. Szoval az uj Orville-t visszalepesnek talrtom az Orion-hoz - vagy a a vele egyivasu eredeti Star Trek-hez - kepest e-tekintetben is.

 

Ezzzel szemben meg most is meglepodok a Kaszino ill. McLane lakosztalyanak a valtozatos kialakitasan, egyedei, ives formaian, meg a mai napig is modernek minosulo butorain. Az Orion stabja tobbet elert nehany iv celofannal - meg nehany otletes, lelkes emberkevel -, mint sok mostani SF film a kompjuteres effektusaival (es a sok szaz kompjuteres bedolgozoival).

 

Hozzateszem: egyaltalan mem vagyok a technikai haladas ellen - jomagam is allandoan hasznalom a szamitogepet mindeffele celra. Pont ellenkezoleg: nem latom, hogy a kompjuterrel pl. jobb (az en szotaramban: szebb) bolygo-helyszineket jelenitenenek meg, mint amit fel evszazaddal ezelott krealtak a kamera ele helyezett uveglapra felvitt fenstemenyekkel ["matte paintings"]. Az eredetiseget es kepzeloerot hianyolom a mostani filmekben - ami boseggel fodul elo az Orion-ban. Manapsag nem a minosegre mennek, hanem a mennyisegre - de attol nem lesz jobb egy fiilm [sot...!], hogy nem egy urhajo csatazik nyolc masikkal, hanem otszaz foldi urjarmu viaskodik egyszerre hatezer, lezerrel [mi massal?] osszevissza kaszalo idegennel...

Előzmény: roszner (6068)
roszner Creative Commons License 2022.05.26 0 1 6081

Kapcsold be a magyar fordítót, nyisd ki teljesen (továbbiak...) és minden érthetővé válik!

 

Ennek a Michael Fey-nek ugyanúgy tetszhetett az Orion sorozat mint a mi Alaksza Tamásunknak. De Alaksza Tamás, Zórád Ernő közreműködésével sokkal jobb 8. részt hozott össze.

 

 

Ez is Orion!

 

https://www.youtube.com/watch?v=Rqy16TEKCY4       

 

Ha nem tudod megnyitni, ezt írd a google keresőbe: CC2.tv: Raumpatrouille Orion - ein Filetstück aus CC2.tv #246

Előzmény: b.veronik (6080)
b.veronik Creative Commons License 2022.05.25 0 0 6080
venuto Creative Commons License 2022.05.15 0 0 6079

Kedves Művelt Te .

 

Írnál ebbe : ? https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9250534

Köszönjüxépen .

roszner Creative Commons License 2022.04.23 0 1 6078

És mi vagy ki van a nő mögött?

Előzmény: tillA (6077)
tillA Creative Commons License 2022.04.22 0 0 6077

(Ez lehetne egy kvízjáték, nem? ;) "Melyik filmből van?")

Előzmény: tillA (6076)
tillA Creative Commons License 2022.04.18 0 0 6076

tippancs Creative Commons License 2022.04.18 0 1 6075

Ha van hozzáfűznivalóm, hozzászólok.

Előzmény: roszner (6074)
roszner Creative Commons License 2022.04.18 0 0 6074

Ne csak olvasd, gyarapítsad is a hozzászólásokat! Csak így halad előr a fórum szekere.

 

Persze, ez mindenkire vonatkozik!

Előzmény: tippancs (6073)
tippancs Creative Commons License 2022.04.17 0 1 6073

Amikor van, mindig elolvasom a kommenteket.

Ko_uszNotDead Creative Commons License 2022.04.17 0 0 6072

három

Előzmény: roszner (6070)
b.veronik Creative Commons License 2022.04.10 0 1 6071

Engem elkerültek a varangyok. :-) Többször idenéztem, de kihalt volt az oldal. Remélem, azért mindenki megvan, csak másfelé cirkálnak. 

 

Előzmény: roszner (6070)
roszner Creative Commons License 2022.04.06 0 0 6070

Azért egy láthatólag megmaradt.  :)

Vagy több is?

Előzmény: seci (6069)
seci Creative Commons License 2022.04.05 0 0 6069

Megették oket a varangyok! :)

-seci

Előzmény: roszner (6068)
roszner Creative Commons License 2022.04.05 0 0 6068

"Hol vagytok, ti régi ....társak? Közületek csak egyet is lássak!"

 

Hova tűntetek orionosok?

roszner Creative Commons License 2022.01.05 0 1 6067

Én csak a leírásban találkoztam az Orionnal (nevével)...

 

https://www.youtube.com/watch?v=qos1kUE-raA

roszner Creative Commons License 2021.11.02 0 3 6066
Eolomea21 Creative Commons License 2021.11.02 -1 4 6065

Az idezet - angol nyelvu - cikk meg lelkesebben beszel a filmsorozatrol.

 

Egyebkent, ahogy a cikkben is, altalaban Villa ezredes egy mellozott alak - akivel maga a sorozat is cudarul bant el az utolso epizodban.

 

Szamomra Villa talan a legszimpatikusabb - es meg egyszer: midnenkeppen a legmeltatlanabbul mellozott - figura az orion-ban. Gyorsan hozataszem: nem az Orion szemelyzete [valamint Lydia es Wamsler] utan, hanem mellett; az urjaroros vonalat tekintve termeszetesen ok a kedvenceim - de az Orion utopikus vilagat tekintve viszont Villa. (Az Orionban ugyanis - a cikkekben is osszehasonlito szerepet betolto Star Trekk-el ellentetben - nagyjabol fele-fele aranyban folrdulnak elo a vilagurben ill. a Foldon jatszodo jelenetek.)

 

Az en szememben az ezredes kepviseli azta fajta intelligenciat es jozansagot, amit elvarnank egy fejlett, jol mukodo, bekes vilagtol. De Villa nem csak bolcs, hanem jo ember is - teszem azt ket izben is o menti meg (a diplomatikus jozansagaval) az Orion legenyseget - amiert hoseintol meg egy fokhegyrol odavetett koszonetet sem kap. (Amikor felduhodott es ugrasra kesz Atan megtudja, hogy az MZ4 - vele es Hasszoval egyetemben - csak azert nem lett megsemmisitve, mert azt Villa leallitotta, mindossze morogva visszalep...)

 

Ikonikus jelenet az, amikor a kepernyo ket szelen a felprofilbol latszo Wamsler es Villa majd egymas kepebe maszik, ugy vitatkozik; termeszetesen mi Wamslernek drukkolunk - de ha belegondolunk, ez inkabb erzelmi, mint ertelmi vonalon tortenik: Villanak ugyanis ugyanolyan megalapozttak az ervei, csak eppen egy masik vonalon.

 

A sorozatban tehat Villa Wamsler Nemezisenek tunik - es valoban az... de nem ugy, ahogy az a felszinen latszik. Mindket felre, csakugy mint az agy ket feltekejere - szukseg van: Wamsler erzelemdus lojalitasara ugyanugy, mint Villa higgadt, okos elorelatasara. Vagyis szamomra a ket ellentetes alkat a [gorogok altal kidolgozott] dialektika "elo" megtestesitoi a sorozatban.

Előzmény: Motyo:1999 (6064)
Motyo:1999 Creative Commons License 2021.10.24 0 3 6064

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!