Keresés

Részletes keresés

Pépépe Creative Commons License 2003.07.31 0 0 106
Miklos! Szerintem talán tul sokáig vártál a kiengedéssel. Az mi fiu mokusunk is nagyon fiatal még (idei születés, Plus tenyészetéböl valo), de már a harmadik héten kiengedtem a szobába. Nagyon élvezte, és nem volt gond a visszavitellel sem. Van egy pici doboz, abba simán belemászik, igy könnyedén haza tudom vinni. Nagyon megszokta az életterét, hogy nem tud tulmenni a rácsokon, ezért nem is probálkozik. Nálunk is 3 ajto van a ketrecen, kettö az oldalán fent és lent, egy nagy pedig elöl teljes szélességében felhajthato, igy könnyü tisztitani az almot. Csak a felsö ajton szoktam kiengedni!!! Az also ajton kapja a kaját, odajön amikor benyulunk berakni az élelmet, de nem probál meg kijönni! Takaritásnál is csak egyszer fordult elö, hogy kimászott, és látszott rajta, hogy zavarban van, hogy tudott kimenni ott ahol eddig sosem sikerült?!
Egyébként az elsö pár kiengedésnél valami finom maggal csalogattam ki a ketrecböl, és mikor már kint volt, akkor odaadtam neki. Ezt javaslom Neked is, probáld meg kicsalogatni valamivel. Két-három alkalom után, már amikor az ajto közelében fogsz nyulkálni, már akkor ott fog tolakodni, hogy kijöhessen!!

Üdv, Pépépé

Előzmény: miklos127 (105)
miklos127 Creative Commons License 2003.07.30 0 0 105
Nagyon furcsa hozzászólásom van, ne ijedjetek meg.

Az én mókusom még fiatal, és amíg nem szokta meg a helyet, nem akartam kiengedni a szobába. Most már úgy éreztem, eljött az idő, és párszor megpróbáltam kiengedni. Most figyeljetek: NEM JÖTT KI. Volt olyan, hogy minden ajtót kinyitottam (van nagyon nagy is), több volt a nyílás mint a rács, órákig így hagytam, nyugi volt a szobában meg minden, hogy ne zavarja semmi, és nem jött ki. Világosan látszott, hogy felfogta, hogy nyitva van a ketrec, és mégse viselkedett furcsán, élte a napi rutin szerint az életét, evett, tisztálkodott, kerekezett, stb., de ki nem jött. Any ideas?

Pépépe Creative Commons License 2003.07.30 0 0 104
Nálam is két mukos lakik. Igaz, hogy két ketrecben, de mindennap kiengedem öket a szobába is, olyankor mindig „meglátogatják” egymást. Akármelyiket is engedem ki, biztos, hogy odamegy a másik ketrechez, bedugja az orrát, felmászik rá, és tetejére kakil (ez szerintem valamiféle terület jelölés lehet, mit gondoltok rola?) Gyakran kiengedem öket egyszerre is, van amikor szinte nem is vesznek tudomást egymásrol, máskor kicsit kergetöznek, és van amikor kicsit összeverekednek. Már mindkettö áttanulmányozta a másik ketrecét belülröl is, de mégcsak nem is ettek egymás eleségéböl.
Nálam is volt ilyen szörzethullásos probléma, szintén hormonális okbol a kislánynál. Annak ellenére, hogy most már van mellette egy fiucska is, már két alkalommal is hormoninjekciot kellett kapjon. Remélem már többször nem kell megszurni szegényt. A hormonszuri mellett elsötétités, és étrend változtatás a terápia része. Az elsötétités hatására a fiu is elkezdett gyüjtögetni. Igaz, nem a házába gyüjti a magokat, mint a kislány, hanem minden más elképzelhetö helyre. Még futtatás közben is folyton gyüjtöget. A multkor nem figyeltünk oda, bemászott a kajásdobozba, és 21 törökmogyorot dugott el a szoba különbözö részein mint pl: szönyeg alá, ajtorés alá, az egyik széken hagyott nadrág alá stb…
Sajnálom, hogy Plus-nál nem maradtak meg a kanadai mokus gyerekek L. Kiváncsi vagyok a háremes tartás tapasztalataira. Az én fiucskám is Töle származik, nagyon szeretjük, és ö is nagyon jol érzi magát nálunk. Ujabban az a kedvenc szorakozása, hogy felmászik a függönyön, végigmegy a gázcsövön, onnan a szekrény tetejére ugrik, és a virágcserépböl kipakolja az összes földet, utána meg könyörögve néz ránk, hogy vegyük le a szekrény tetejéröl, ha már megunta a kertészkedést….
Az állatkereskedésekröl annyit, hogy én is a Camponában vettem az elsö mokuskát. Szerencsétlenek napközben amikor nyitva volt a bolt, nem is mozogtak semmit, wcpapir gurigákba bujtak a sok nyüzsgö zajos ember elöl. Amikor kértem, hogy mondjanak pár szot a mokusokrol, akkor csak annyit tudtak mondani, hogy éjszakai állat…. Több kérdésem nem volt. Azota egyszer, amikor ott voltunk, azt láttuk, hogy van egy mokus, és semmi buvohelye nincs, szegény a forgács alá bujt, ugy kuporodott össze. Vettünk neki egy kis házat és kértük, hogy rakják be neki. Öt percig nem értették, hogy mit is akarunk, ha megvettük a házat, akkor miért nem visszük el? Aztán szerencsére megértették, s berakták neki.

Üdv minden mokusbarátnak, Pépépé

plus1 Creative Commons License 2003.07.29 0 0 103
Futrinka képét nem látom, Mamut képe nálam jól bejön.
Előzmény: Futrinka3 (95)
plus1 Creative Commons License 2003.07.29 0 0 102
Miklós!
Tényleg rád jár a rúd! Vigyázz, 3 szokott következni egymás után, egy még hátra van.
Előzmény: miklos127 (99)
plus1 Creative Commons License 2003.07.29 0 0 101
Futrinka!
Állatkereskedések persze párban ajánlják, mert így rögtön kettőt lehet eladni. Nálam mindig kevesebb a mókus, mint a vevő, így nekem ez nem érdekem. Mégis többször vittek párban, de legtöbbször külön ketrecben.
Még nem próbáltam a háremes tartást, mégis történt már tragédia. Négy hónapos kölykök voltak még együtt, kisebb veszekedések már előfordultak, de ennek akkor még nem tulajdonítottam jelentőséget. Aztán egyszer úgy összevesztek, hogy az egyik elpusztult, a másiknak pedig megnyúzták a fejét. de túlélte. (Azóta is megvan, nagyon jó anyuka lett Kopiból.)

Hogy miért próbálom meg mégis:
1. Több helyen láttam együtt tartani őket, de csak megfelelő méretű ketrecben. Egy német mókus tenyészetben minden csíkos párban volt, sok éve tartja így probléma nélkül. Kb. 1x2m alapterületen, 2 m magas ketrecekben. Egy másik német tenyészetben 1 fiú és 3-4 lány volt együtt. Egy barátom szintén német tenyészetben vásárolt fehér csíkosokat, ott egy 5x4 m-es szobában tartották őket együtt, legalább 30 mókus volt ezen a területen! Pedig a fehér csíkos még agresszívebben védi a területét.
2. Valóban azt lehet mondani, hogy a csíkos mókus a természetben is egyedül él. De ezt nem úgy kell érteni, hogy hermetikusan elzárva a fajtársaitól, a területe köré vont képzeletbeli kerítés mögött, amit nem lépnek át. Kommunikálnak egymással, sokszor összetalálkoznak fajtársaikkal, köszöntik egymást és persze néha összevesznek. Ez hozzátartozik az életükhöz és ha komoly veszekedés alakul ki, az egyik elmenekül. Ha tud hová. Ha ezt biztosítani tudjuk fogságban is, akkor ez a tartási mód közelebb van a természetes körülményekhez, mint egy magányos ketrec.
3. Az előbbi pontban írtakra utaló jelek:
a) Egy állatorvos (aki egyébként mókustenyésztő is) kifejezetten ajánlja, hogy a lány mellett tartsanak egy fiút is, még ha külön ketrecben is. A lányoknál előfordulhatnak hormonálias okokból fellépő problémák: szőrzethullás, stb.(lásd a topic elején pl.). A fiú jelenléte megelőzi ezt. Ezen én csodálkoztam, de ő jobban ért hozzá.
b) Az egymás mellett álló ketrecek lakói gyakran összedugják az orrukat. Ha új szomszédot kap valamelyik, azzal eleinte barátságtalanok, támadnák, de idővel legtöbbször kialakul ez a "mókuspuszi".
c)Kommunikálnak egymással. Egy veszélyesnek ítélt zajra mindig felhangzik egy vészjelzés, amire az összes mókus megdermed. És nem csak a lányok adják ezt a hangot, így nem csak arra utal, hogy a kölykök neveléséhez szükséges. Egyszer előfordult, hogy este beszökött közéjük egy macska. Nem vettem észre, bezártam az ajtót, majd amikor másnap reggel bementem, percekig hallgattam, hogy mi bajuk lehet. A helyiség három sarkában egymás után folyamatosan 5 másodpercenként furcsa füttyentés hangzott. És mindig ugyanabban a sorrendben. A többi mókus pedig meg sem mozdult. (Szerencsére nem történt semmi baj, a macska egy sarokban gunnyaszott.)
Szóval ezek a jelek és mások által a természetben megfigyelt viselkedési formák alapján úgy gondolom, hogy a csíkos mókusok, mégha csak laza kapcsolatban is, de kolóniákban élnek. Ettől persze még jól megvannak egyedül, nem igénylik a társaságot olyan fokon, mint a párban élő állatok.
4. A kanadai vörös mókusaimnál nem maradtak meg a kölykök, így a számukra készített ketreccel adódott a lehetőség, hogy kipróbáljam.

Előzmény: plus1 (89)
miklos127 Creative Commons License 2003.07.28 0 0 100
Bocs, az előbb rossz "előzményt" adtam, a 89-es lett volna.
miklos127 Creative Commons License 2003.07.28 0 0 99
Szia Plus1,

OFF
Hála Istennek viszonylag gyakran járok arra (mármint Stockholmban), most voltam harmadszor. Azóta itthon is nehezedett a helyzetem, tegnap megtámadtak az utcán, minden ok nélkül szájbavertek ököllel, a trauma meg a szájsebészet rakott össze öt öltéssel hajnal kettőkor, Hurrá, Magyarország, Te Balkán Kapuja, Te!

ON
Nagyon kíváncsi vagyok az együttartás eredményeire. Soxor látni pl, hogy párban adnak el mókust, ami elméletileg hülyeség, de ÉN MÁR LÁTTAM -NEM FIATAL- MÓKUSOKAT PÁRBAN ÉLNI, nagyon jól megvoltak. Sok szerencsét és írj!

M

Előzmény: miklos127 (88)
Mamut79 Creative Commons License 2003.07.26 0 0 98
Futrinka!

Ezen a címen van a kép:
http://www.extra.hu/balageani/furge.jpg

Futrinka3 Creative Commons License 2003.07.26 0 0 97
Igen, azt elfelejtettem hozzáírni.
Mamut, csak nálam nem töltödött le a képed? Látható még máshol is?

Futrinka

Mamut79 Creative Commons License 2003.07.26 0 0 96
Futrinka!

a fil-nak amit be akarsz illeszteni a neten kell lennie! Én legtöbbször egy az extrán regisztrált oldalamra teszem fel a képet amit ide be akarok illeszteni!

Előzmény: Futrinka3 (95)
Futrinka3 Creative Commons License 2003.07.26 0 0 95
Juhujjjjjjj! Sikerült!!!
Futrinka3 Creative Commons License 2003.07.26 0 0 94
Ez mar ciki. megprobalom így:

'nyíló kacsacsör' img SRC="file:///D:/csíkosmókus/Jenö/szivacson.jpg" 'kacsacsör bezárva'

Futrinka3 Creative Commons License 2003.07.26 0 0 93
Nem igaz, hogy nem sikerül:)

meg a vegen a bezart kacsacsör

Futrinka3 Creative Commons License 2003.07.26 0 0 92
Na még egyszer:)

a végére még tegyél egy bezárt kacsacsört >

Futrinka3 Creative Commons License 2003.07.26 0 0 91
még 1szer szia!

Ezt még elfelejtettem:

Képek feltöltéséhez a következö HTML-Tag szükséges:


Persze annak a képnekaz adatait kell beilleszteni,amit fel akarsz tölteni.

Nálam sajnos a Mamut képe nem töltödött le. nem tudom miért. Talán túl nagy volt. Érdeme 100 kB alatt maradni.

Sok szerencsét!

Futrinka + Micike

Futrinka3 Creative Commons License 2003.07.26 0 0 90
Szia Plus!

Most fogsz elöször több mokust együtt tartani? És miért?
Gondolom, azt tudod, hogy a csíkos mókusok a természetben EGYEDÜL élnek. A testvérek is csak kb. 6 hónapig viselik el jól egymást, a felnöttek pedig csak párzás idején. A saját terület kialakítása és folytonos megjelölése egy természetes ösztön náluk, amit megannyi generációs tenyésztés sem fog belölük kiölni.
Tudom, hogy ezt a tényt nehéz elfogadni, mert hát milyen aranyosak, amikor összebújva alszanak, vagy vakarásszák egymást stb... De sosem szabad elfelejteni, hpgy a mókusok nem olyanok, mint a tengeri malacok vagy a csincsillák. Elöbb utóbb kialakulnak és megsokszorozódnak a területért folyt harcok. És legtöbbször a hímek maradnak alul!
Ez többféle képpen is lefolyhat. Vagy
- egy mókusa dominánsabb lesz, és a többiek nem jutnak elegendö élelemhez, vagy a stressz miatt egyszerüen abbahagyják az evést, vagy pedig
- verekednek és halálra harapják egymást.
Ébben az esetben pedig az sem használ, ha megfigyeled öket, mert megölhetik egymást éjszaka is, vagy egy fél órában, amikor éppen nem vagy a közelben.
Én már olyan esetröl is hallottam, hogy a nöstény megölte a hímet, majd pedig megrágcsálta (megette).

Persze vannak kivételek, de csak nagyon-nagyon ritkán...

Szerintem ha már egyszer eldöntötted, hogy csíkos mókust fogsz tartani, akkor tartsd öket A FAJ TERMČSZETES IGYČNYEINEK MEGFELELÖLEN!

Üdv

Futrinka + Micike

plus1 Creative Commons License 2003.07.26 0 0 89
Kár, hogy így sikerült az utad, gondolom, te sem jársz arra minden nap.
Most próbálkozom az együtt tartással, egyelőre 5 lány és 1 fiú van együtt. Azért ennyien, mert számítok rá, hogy a verekedősöket ki kell majd venni. Ha a fiú lesz összeférhetetlen, akkor hamar megbukik a dolog. A lányok testvérek, a fiút pedig 6 hetesen tettem be hozzájuk.

Mamut!
Köszi a linket, majd megpróbálom. Tettél már ide is képet, azért kérdezetem tőled.

Előzmény: miklos127 (88)
miklos127 Creative Commons License 2003.07.25 0 0 88
Plus1,

a mókuskerekeket az üzlet jobb hátsó sarkában, az ablak alatt lévő polcokon találod.
Az út nem volt jó, középfülgyulladást kaptam, azóta szenvedek, három orvosnál voltam, két svéd egy magyar, nem sok eredménnyel.

A mókusom megvan, kicsit túl sokat teker, lehet, hogy unatkozik. Pedig nagy helye van, frankó beendezéssel. Milyen kár, hogy nem bírják egynást elviselni, kettő sokkal jobb lenne!

M

Mamut79 Creative Commons License 2003.07.25 0 0 87
Helló plus1!

Jelentem Fürge kiválóan érzi magár és nevéhez hűen még mindig fürge!

A kép beillesztésrő itt találsz leírást: http://dlportre.freeweb.hu/egyebek/teszt/index.htm

Asszem már ide raktam be képet, de ha kíváncsiak vagytok nézzétek meg a "Neked is van leguánod?" fórumot, ott találtok képeket Ottóról a leguánomról!

Legyetek jók!

Mamut

Előzmény: plus1 (86)
plus1 Creative Commons License 2003.07.24 0 0 86
Köszi a részletes leírást. Voltam már abban a boltban, tényleg sok mindent kapni. A kerekek nem tűntek fel, mert jó nagy bolt, de egyszer végignézem. Bemásolnám az általam gyártott mókuskereket, amit a vörös mókusaim tekernek, de nem tudja valaki (Mamut pl) hogy kell beilleszteni ide egy képet?
További jó utat!
Előzmény: miklos127 (85)
miklos127 Creative Commons License 2003.07.22 0 0 85
Sziasztok!

Bocs, hogy soka tartott, de Svedorszagbol irok, hamarabb nem sikerult.

A mokuskereket a Budaörsi Tesco bal oldali bejaratanal levo Fressnapf vagy hasonlo nevu helyen vettem (egyebkent baromi jo allatfelszerelesi bolt). A kerek egy olyan kivitel, ami biztonsagosabb, mint a tobbi, tobb okbol. Egyreszt a futofelulete nem racsos, hanem van rajta egy eros textil, amit tepozar tart ossze. Asszem (nem biztos) ez koromkoptatonak is jo. A masik jo dolog az, hogy labon all, de csak az egyik oldalan tartja a tengelyt a lab, ezen az oldalon viszont racsos a dob, tehat ki- es beszallni itt nem lehet. Ez az oldal van a ketrec fala fele. A masik oldal (ki- es beszallas) viszont szabadabb igy, mert itt nincs laba a szerkezetnek, igy kevesebb a baleset lehetosege, mert semmi se csipodhet be a forgo kullo es az allo lab koze.
A merete atmeroben kb 25 centi, a szelessege kb tiz. Ha pontosan erdekel, megirom, ha otthon leszek. Kb 5 meretben gyartjak es ez a legnegyobb alatt van egyel (asszem). Igenyesen nez ki, leszamitva, hogy a futoszonyeg piros, a mokus termeszetes kornyezeteben max malnazas kozben talalkozk ilyennel, no mindegy, ugy laccik, nem zavarja. Az arara nem emlexem, kb 2500 lehetett. (nem olcso, tudom, de jo!)

Lattam valahol a neten egy olyat is, ami nagyobb, es csak ot-hat racs van a keruleten, ezek viszont vastagok es mindegyik egy-egy forgo tengely, allitolag lelegzetelallito, hogy mit muvel rajta a mokus. Valami 25 dollar volt vagy hogy.

Tegnap lattam egy Stockholmi mokust, a Narvavägen fain lakott, atlagos vorosnek tunt, nem olyan szurke, mint amilyeneket Londonban lehet etetni a St James Parkban. (Asszem az az az amerikai bevandorlo).

Udvozlet Nektek es a mokusaitoknak Eszak Velencejebol, es bocs az ekezetekert, itt csak ilyenek vannak, mint pl ez: ĹĺäÄ stb,

M

Mamut79 Creative Commons License 2003.07.21 0 0 84
Hát sziasztok!

Megtértem otthonomba abból csúnya kórházból. Jelentem Fürge kiválóan érzi magát!

Spoony!

Sajna a leguán nem olyan mint a kígyó. Mindennapos törödést etetést igényel, akárcsak a mókus. De élelem nélkül 1-2 hétig elvan, ha van vize.

Én még nem próbáltam Fürgének mókuskereket berakni de gondolkodtam már rajta, lehet, holnap veszek egyet neki!

plus1 Creative Commons License 2003.07.19 0 0 83
miklos127,
Mekkora az átmérője annak a sokat tekert mókuskeréknek? És lábon áll, vagy a ketrec oldalára van felszerelve?
Előzmény: miklos127 (64)
anipata Creative Commons License 2003.07.19 0 0 82
Sziasztok!
Mamut79 még csak holnap jön haza, ha minden jól megy! Mivel egy darabig ágyhoz-székhez kötött lesz, biztosan az eddiginél is gyakrabban igyexik majd felpezsdíteni a topicot.
Rajzoltam ugyan neki egy számítógépet, az nála is van, de az utolsó infúzió után már az internetcsatlakozótól is megfosztották...
Előzmény: spoony (81)
spoony Creative Commons License 2003.07.19 0 0 81
Akkor inkább leírom, hogy az én mókucim odavan még a dinnyemagért. (vagy ezt már írtam?) Ezt úgy vettük észre tavaly, hogy adtunk neki dinnyét és neki csak a mag kellett belőle :)
Azon a nyáron senki nem evett dinnyemagot, mert félretettük neki amit lehetett télire.
spoony Creative Commons License 2003.07.19 0 0 80
Ne hagyjuk elsüllyedni a topicot!
spoony Creative Commons License 2003.07.16 0 0 79
Azért enni csak adnak majd neki ;)) Vagy ő is olyan, mint a kígyók, hogy havonta egyszer kaja, aztán pá?
Előzmény: Mamut79 (78)
Mamut79 Creative Commons License 2003.07.15 0 0 78
Elméletileg a doki szerint "rutin" műtét, de azért mégiscsak a gerincem környékén fognak egy éles bicskával hadonászni! :-(

A mókussal meg a többi rágcsálóval nekem sem lesz gond, de az 1 méteres leguánommal a családom megtartja a tisztes távolságot. :-)

Előzmény: spoony (77)
spoony Creative Commons License 2003.07.15 0 0 77
Remélem semmi komoly, hm? Hálaistennek nekem nem kell kiképeznem senkit, ha nem vagyok ,,mókuciközelben". Apósomék annyira szeretik, hogy gyerekükként kezelik... Kinyomtattam egy mókusoshonlapot nekik és az szerint gondozták őt, míg én külföldön voltam. Hát akkor, jobbulást neked.
Előzmény: Mamut79 (76)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!