Keresés

Részletes keresés

ftonyo Creative Commons License 2003.10.01 0 0 243
Helló Hamburger! (Amúgy: FTONYÓ volnék...)

"A szerb páncélos hadosztályt nem kéne már felejteni?"

Ott "fönn" se felejtik! Éppen Gazdag Ferenc példálózott vele a Stefániában! Idézem: "Milyen kár, hogy asz a sokat emlegetett szerb páncélos hadosztály úgy '91-92-ben nem jött föl Budapestig, akkor végre bebizonyosodott volna, hogy az egész magyar haderő egy sz*rt sem ér!" (Ez igy ELHANGZOTT!!!!!!!!)

Ami a szabad véleménynyilvánitást illeti: lett volna hozzászóló, de a léervezető elnök a "Jaj, de elszaladt az idő! Menjünk gyorsan, mert kihűl a finom ebéd!" felkiáltással seperc alatt lezárta az ülést, aztűán kizavarták a népet az épületből..........

Előzmény: Hamburger (239)
Hamburger Creative Commons License 2003.10.01 0 0 241
Erről mi a véleményetek? (www.honvedelem.hu) "A kormány szeptember 24-i ülésén jóváhagyta a honvédelmi tárca védelmi felülvizsgálatának eredményein alapuló haderő-átalakítási elképzeléseket. Készpénznek vehetők tehát a már gyakran látott-hallott változások, mint például a pécsi tüzérdandár megszüntetése, a nagyoroszi légvédelmi rakétaezred átköltözése Győrbe, és sorolhatnánk.

A kabinet döntését követő tervezési, humánpolitikai teendőkről Szenes Zoltán altábornagy, a HM HVK főnöke elmondta, hogy a legsürgetőbb feladat a végrehajtás ütemenkénti megtervezése. Az első ütemben - november 15-ig - a pécsi tüzérdandár megszüntetését, a tatai könnyű lövészdandár létrehozását, a győri és a nagyoroszi légvédelmi alakulatok Rába-parti fúzióját, az elektronikaiharc-század felszámolását, a Bercsényi László Felderítő-zászlóalj - egy felderítőszázadnak a NATO reagáló erőibe való felajánlása miatti - szervezeti változásait kell előkészíteni. A második - idén év végéig tartó - tervezési ütemben szerepel Szentkirályszabadja, Szolnok, Hódmezővásárhely és Debrecen fúziója, valamint a szentesi műszaki dandár felkészítése speciális NATO-feladatokra, a harmadik ütemben pedig azon feladatok terveit készítik el, amelyek a katonai szervezetek képességeinek 2004-ben esedékes kialakítását érintik.

A tervezés - a haderő-átalakítások során eddig megszokotthoz képest - merőben új módon történik, jelentette ki a vezérkari főnök. A csapatoknál kezdik tervezni ugyanis az átalakítással, a diszlokálással, a megszűntetéssel összefüggő feladatokat, igaz, az általános követelmények - a védelmi felülvizsgálat katonai koncepciója - alapján. Az alakulatok (sajátosságaik szerinti) haderő-átalakítással kapcsolatos feltételei, igényei, kérései a központi szervek számára konkrét feladatokat jelentenek, és a csapatoknál, a helyszínen kell elkezdeni még az állománytábla kidolgozását is. Az „alulról felfelé haladó” tervezés katonai módszertanát most dolgozzák ki, mondhatni, épp a november közepéig tartó első tervezési ütem teljesítése lesz a vizsgamunka. Az egész központnak Budapesten mindenesetre ütemenként egy-egy feladatra kell koncentrálni, a koncepció elfogadása, a feltételrendszer kialakítása után csoportfőnökségenként lesz például „Nagyoroszi-felelős” vagy éppen „Tata-felelős”.

A védelmi felülvizsgálat utáni időkben nem csupán a tervezés módszere debütál. Szenes Zoltán altábornagy a haderő-átalakítás humánpolitikai teendőiről szólva jegyezte meg: a tervezési időszakokkal egy időben fel kell mérni többek között a hivatásos katonák, a szerződéses katonák kvalifikáltságát, fizikai állapotát, s e sajátos „átvilágítás” alapján három kategóriába kell sorolni őket. Az elsőbe tartoznának azok, akikre mindenképpen számít a honvédség. A másodikba sorolnák azokat, akikre „csak” számít a sereg, a harmadik kategóriába tartoznának mindazok, akikre kevésbé számít a haderő, mert például nem törekedtek szakmai ismereteik felfrissítésére.

A felmérést tekintve sürget az idő, hiszen mielőbb tudatni kell mindazokkal, akiket érint, hogy a hadsereg mindenképpen számít rájuk. Ha a tárca, a honvédség e felméréssel, a kategóriába sorolással késlekedik, az történik majd, mint minden korábbi haderő-átalakítás során: bezár egy alakulat, megszűnik egy szakmai terület, és sok szakember máshol, nem pedig a hadseregben keres boldogulást - állította a vezérkari főnök. A kvalifikált szakemberek megtartásán múlhat a jelenlegi haderő-átalakítás sikere. A honvédség katonáinak, közalkalmazottainak száma 2006-ra már nem lehet több harmincötezernél. Így például a valamely megszűnő alakulatnál szolgáló kvalifikált, a helyőrségváltást is elfogadó szakemberek a felkészültségben tőlük elmaradók „rovására” kapnak másutt beosztást, munkalehetőséget.

- Minden erőfeszítésem arra irányul, hogy ezt az „átvilágítást” elvégezzük, de e humánpolitikai felfogást, módszert a HM kabinetjének, a minisztériumi, valamint a honvédségi felső vezetés tagjainak még meg kell tárgyalniuk, illetve el kell fogadniuk. A személyre szóló minősítés összesítéséből néhol kitűnik, hogy egyes helyeken csupa szuperkatona szolgál, másutt viszont - épp a reális értékelés alapján - akad „harmadik kategóriás” katona is, ha tehát úgymond nem őszinte az értékelő rendszer, a honvédség tagjainak így kialakuló szakmai összetétele, a hadsereg humánképessége akadályozhatja a védelmi felülvizsgálatból, illetve a kormány döntéséből adódó feladatok teljesítését - mondta végül Szenes Zoltán altábornagy."

Hamburger

Hamburger Creative Commons License 2003.10.01 0 0 240
Elnézést! Módosítok: 2. bekezdés: ..., az pedig megint minősít valakiket!

Hamburger

Előzmény: Hamburger (239)
Hamburger Creative Commons License 2003.10.01 0 0 239
Szia Flonyó!

Én nem hallottam, hogy a miniszter úr miket mondott a magyar önjáró tüzérség jövőjéről, de a vezérkari iroda vezetőjétől én is az önjárók kivonását hallottam. Az indoklást általános röhej követte a szakmai (!) sorokban.

Amennyiben a két hír nem egyezik, az megint minősít valakik! Nem azokat, akik hallották!

Más: A szerb páncélos hadosztályt nem kéne már felejteni? Ne konkrét ellenségképben gondolkozzatok, hanem olyan képességekben, amely bármely potenciális támadás esetén és politika által kitűzött külhoni feladatok (:() végrehajtását is lehetővé teszi. Amit most felvázoltak és már a kormány is elfogadott, az szerény meglátásom szerint, több mint elégtelen. Sokak rajonganak a külföldi missziókért, pedig a katonák zömének egyetlen motivációs tényezője a pénz. Engem mindenesetre riaszt, hogy nem tudok azonosulni a küldetés erkölcsi oldalával, de ugyanakkor szakmailag mindenképpen kihívás. Persze ez senkit sem érdkel, mert pár hónapja minden katonának parancsra (!) is mennie kell, ha a politika így határoz.

Más: A maradék T-72-esek sorsáról eddig ez a legelképesztőbb hír, amit hallottam. Diszlokációról ugyan hallottam, de egyben, az egész zászlóalj (2 feltöltött század!) számára. Most vizsgálják a lehetőségeket.

Más: A németek már többször is felajánlották a magyaroknak, hogy eladnának nekünk Leo2-eseket, sőt nagyon jó néven vennék, ha a legkorszerűbb Panzerhaubitze2000-esekből is vásárolnánk. A MIG-29-esekre vonatkozóan mi is nagyon kedvező ajánlatokat kaptunk, sőt igen előrehaladott tárgyalások folytak abban az ügyben is, hogy a mi Fulcrum-jainkat is a németek modernizálnák NATO-szabvány szerinti elektronikával. Persze ezt sztornózták a magyarok.

Más: Sok sikert a sajtóhoz. Erre a katonák valóban nem alkalmasak, pedig van véleményük, méghozzá az esetek többségében nem is a hivatalossal egyező. De "jólnevelt" katonákhoz híven befogjuk a szánkat, mert a döntés politikai szintű, amibe mi nem szólhatunk bele. Amikor lehetett volna, akkor pedig nem tettük meg, amit megkövetelt volna a "haza", azaz nem érveltünk elég hatékonyan.

Üdv: Hamburger

Előzmény: ftonyo (228)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2003.10.01 0 0 238
Hát akkor rajta!

Ez tényleg egy fontos ügy!

Előzmény: corporal (237)
unguided Creative Commons License 2003.10.01 0 0 236
corporal
"egyszer elmennénk páran egy minisztériumi sajtótájékoztatóra, és kérdésként a következőt tennénk fel: "Mondják, maguk mit képzelnek magukról?" És azután a sajtó füle hallatára jól beolvasni nekik, röviden, de velősen és főleg szakszerűen. "

1. Beengednének oda (mint civilt)?
2. Kapnál szót?
3. Hagynák, hogy végigmond? (kényes helyzetekben a biztonságiak igen gyorsak tudnak lenni, vagy egyszerűen csak elromlik a mikrofon, meg ilyesmi...)
4. Kapnál rá érdemi választ??? ("Hehehe, érdekes kérdései vannak az úrnak? Melyik alakulattól van? Ja, hogy civil? Tehát nem szakmabeli. Mondjuk úgy, amatőr. Hehehe... Kérem a következő kérdést....")
5. Szerinted felfogná az újságírók többsége a kérdést és a helyzetet?
6. És végül; Meg mernék írni az igazat? Hogy utána feketelistára kerüljenek? Hogy ne hívják meg őket potyakajás sajtótájékoztatókra, ahol "nagy" emberekkel(?) bratyizhatnak?

Szvsz a 'legális' módszerek csak addig használhatóak, ameddig működnek. A közérdek képviselete csak addig kikényszeríthető, ameddig az erre hivatott eszközök léteznek, és ellátják a feladatukat. Konkrét esetünkben jelentős számú újságírónak és szerkesztőnek kéne felismernie a helyzet súlyosságát és számos (nem csak szakmai) médiában publikálnia erről. Ezzel szemben... :(

Előzmény: corporal (233)
unguided Creative Commons License 2003.10.01 0 0 235
A parlamenti pártoknál is kéne már némi leépítés... :)
KublaKhan Creative Commons License 2003.10.01 0 0 234
"...10 százalékos tervezett leépités keretében a katonai felderités és elháritás is részesül"
Megerősítem.
Már volt aki állás után érdeklődött e szervektől:(
Előzmény: lieutenant30 (227)
Zero4 Creative Commons License 2003.09.30 0 0 232
Hát srácok, fogadjátok elismerésemet. Gazdag úrhoz meg már nekem is volt szerencsém.
A Horthy-rendszerben az ilyen palikat valószínűleg száműzték volna...
De Rákosi vagy Kádár alatt se tarthatott volna sokáig ilyen előadásokat!
andrzej Creative Commons License 2003.09.30 0 0 231
majd Gazdag Ferenc "biztonságpolitikai szakértő" (ELTE) sokkolta

És ez az ember évekig az SVKI-t vezette...

Előzmény: ftonyo (228)
ftonyo Creative Commons License 2003.09.29 0 0 229
Corporal!

Van könyv a '68-as eseményekről! Partaky Iván: a vonakodó szövetséges c. könyvéről van szó, ami még anno a Zrinyinél jelent meg.
Objektiv, alapos levéltári kutatáson alapuló munka, nem hallgatja el a nehézségeket sem (pl. a magyar utánpótlás összeomlását még az invázió megkezdése előtt(!), a szovjet csapatok garázdálkodását Gödöllő környékén (orvvadászat ment nagyüzemi szinten... :)))))) ), a repülők nehézségeit (amit te is irtál).

Előzmény: corporal (225)
ftonyo Creative Commons License 2003.09.29 0 0 228
Hellósztok!

Szombaton alkalmam volt részt venni az ELTE (én onnan voltam :)))) ) és a HM közös rendezésében, a Stefánia-palotában tartott konferencián.
Hát....
Ennél mélyebbre már nem lehet süllyedni....

Iváncsik Imre politikai államtitkár (állitása szerint 10 évig csapatpszichológus a Petőfiben) előadásán jót aludtam, mert kb. ugyanazokat ismételgette, mint egy papagáj, amiket a Juhász gyerektől is hallunk. Nade. Jöttek a hozzászólások. És ekkor egy nő (vélhetően történelemtanhár) megkérdezte: milyen eszközöket vonnak ki, milyen fegyvernemek szűnnek meg.
Iváncsik itt lement pondróba, és kioktató hangon közölte: "A nehézlovasságot nem szüntetjük meg, mert az már megszűnt , he-he-he". Aztán a levezető elnök valszeg bokánrúgta, vagy magától rájött, hogy kicsit rosszat tesz a sajtójának, ha ez kiderül, úgyhogy átváltott "normál" hangnemre.
Közölte, hogy:
1.) a hiresztelésekkel ellentétben az önjáró tüzérséget nem szüntetik meg, ellenben a vontatottat igen, mert az korszerűtlen, és az űrméretek nem kompatibilisek a NATO-szabvánnyal. (Juhász azt mondta, hogy ezeket megtartjuk, mert helikopterrel szállithatók, és jók a békefenntartó feladatokra. Most akkor melyik az igaz?!)
2.) egy zászlóalj T-72 rendszerben marad, de nem egy helyőrségben, hanem az országban szétszórva! Ha valami gubanc van, monndta államtitkárunk, az igy diszlokált harckocsik együttműködnek a határvadászokkal a betörő ellenség megfékezésében (röhejes.....) vagy a terrorelháritó alakulatokat segitik feladataik során (te Úristen!)
Uraim, ez ellentmond mindannak, ami a páncéloshadviselés története során, mint pozitiv válltozás megtörtént. Guderian és Tuhacsevszkij elméletei a sutba dobva, éljen a magyar doktrina! Egy tank egy század gyalogoshoz mellékelve, meg néhány BTR! Vissza az első világháborúba! Csak azt nem tudom, mi lesz akkor, ha mondjuk egy szerb páncélos hadosztály átlépi a magyar határt...

Iváncsik után egy történeti előadás következett Rákócziról ezt nem ismertetem, majd Gazdag Ferenc "biztonságpolitikai szakértő" (ELTE) sokkolta nézeteivel a hallgatóságot. G.F. ui. kifejztette, hogy át kell keresztelni a Magyar Honvédséget. Mert a honvéd elnevezés korszerűtlen. Mert agressziv! Mert a mai viszonyok között Mo-t semjilyen támadás sem érheti, ezért nem is kell védeni semmit! Különben is a NATO és az EU répvén létrejön az új "közhaza", aminek nincs is szüksége a magyar hadseregre......... Stb. stb. stb.

A teremben sorra szorultak ökölbe a kezek, azt tanúsithatom!

És ezek az alakok ülnek ma a vezetői posztokon!

Amúgy egyetértek azzal, hogy ezt a rombolást az Orbánék is végigvitték volna. Ők képesek lettek volna a legelavultabb F-16A-t megvenni a Mojave sivatagból úgy, hogy a teljes felújitást nekünk kellett volna állni....

Jól látszik, hogy ez az egész arra megy ki, hogy minél gyoresabban kiselejtezzék az orosz technikát, aztán behozzák az USA kiselejtezett M-60-asait, M-113-asait stb. Mert MI korszerű fegyvereket soha nem fogunk kapni, az tuti! Mert mi egy konfliktuszóna (a Balkán) szélén vagyunk! Ezzel az indokkal nem adtak el a németek Leopardokat Mo-nak, pedig az Antall-kormány nagyon szerette volna.......

lieutenant30 Creative Commons License 2003.09.29 0 0 227
üdv
a napokban olvastam valamelyik lapban, hogy a közszférát éritő 10 százalékos tervezett leépités keretében a katonai felderités és elháritás is részesül a reformok áldásaiból. a kardot már leraktuk, most a pajzsra és a sisakra is sor kerül?
Yosser2 Creative Commons License 2003.09.29 0 0 224
"A cseh katonák meg közben ott ültek a kantin teraszán, sörözgettek és nézték őket. A végén már ők vittek vizet az oroszoknak, mert nem bírták nézni, ahogy kínlódnak."

Ugye ezt azért nem hiszed el? ez tipikus Urban legend....

Előzmény: corporal (222)
savaz Creative Commons License 2003.09.29 0 0 223
Nem tud valaki erről a hadműveletről valamilyen komolyabb forrásmunkát (lehetőleg ideológia-menteset:-))
Előzmény: corporal (222)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2003.09.29 0 0 221
"Jöttek a lózungok, de a nk-i jog alapján még mindig megszállók vagyunk ott és nem békefenntartók. Ez is egyfajta "image"! "-
Háát igen ,a magyarság ismét megszálló szerepkörben. :-)
Sajnos a magyarok képtelenek tanulni a hibáikból.A csehek visszaterelését a közös akolba-hadművelet kivételével eddig az összes ilyen megszállósdi elég rosszul sült el.Csak azt nem tudom melyik és hány megyét kell majd felajánlani az irakiaknak elcsatolásra (Már megint). :-)
Előzmény: Hamburger (219)
Hamburger Creative Commons License 2003.09.29 0 0 220
Egy kis ízelítő a www.honvedelem.hu-ról:
"Most először Kuvaitba indultak egy segélyszállítmányért az iraki magyar szállító zászlóalj tagjai.

A magyar kontingens parancsnoka szeptember 28-án, vasárnap elmondta, hogy a több mint 20 járműből álló konvoj várhatóan három-négy nap múlva tér vissza az al-hillahi bázisra. Sramkó Mátyás alezredes, utalt arra, hogy a hónap eleje óta átlagosan napi két szállítási feladatot hajtott végre a magyar alakulat, és eddig minden feladatot sikeresen elvégeztek, noha még nem kapták meg az amerikaiaktól a szállításhoz szükséges összes járművet.

Bár eddig igazán komoly bajba nem kerültek a magyar katonák, a honvédelmi vezetés úgy érzi, továbbra is nagy a támadás veszélye és erre felhívta az érintettek figyelmét is.

Eddig 30 szállítási küldetést hajtott végre az Irakban szolgáló magyar zászlóalj, az elmúlt két hónapban pedig összesen 9 említésre méltó, biztonságot érintő esemény történt. A fegyveres csoportok tüntetése, a teherautók megdobálása mellett összesen kétszer támadtak az Al Hillahban lévő bázisra. Legutóbb szeptember 22-én, hétfőn, gránátokat lőttek ki ismeretlen iraki fegyveresek. Azonban személyi sérülés nem történt."

Üdv: Hamburger

Előzmény: Hamburger (219)
Hamburger Creative Commons License 2003.09.29 0 0 219
Szia Zero!

Igen, valószínűleg erről van szó, amikor a németeknek nem tetszett a lengyel szerepvállalás, ami részben a fregattokkal is magyarázható. Ugyanakkor az is szerepet játszhatott, hogy az eu-i önállósági törekvéseknek sem tett jót, hogy a németekkel és dánokkal közös hadtestben lévő lengyelek nem állnak ki az európai közös védelmi identitás mellett és inkább az erősebb USA-hoz kezdenek húzni. Ettől függetlenül nagyon jól csinálják és nem égetik fel a hidakat a németekkel sem. Szerintem példát vehetnénk róla, hogy egy átmeneti időszakban, hogyan is illik viselkedni egy szervezet új tagjaként. A mi esetünkben már közel sem ilyen jó a helyzet. Alaposan eljátszottuk azt a nagy jóindulatot, amit a németek mutattak kezdetben irányunkba. (Érdektelenség, könnyelmű ígéretek, stb.)

Más: Az előző rendszer vezető katona személyiségei közel sem tűntek el a süllyesztőben. Nagyon becsülöm a szaktudásukat, de úgy gondolom, hogy egy "kicsit sok" ilyen "szakértő" ül manapság a HM irodáiban, miközben aktív és már korszerű ismeretekkel is rendelkező embereket elbocsájtanak a seregtől. A miniszter úrnak nem elég jó szakértők az aktív katonák, helyettük idős tábornokokat kell nagy pénzért alkalmazni ebben a szerepkörben? Hol van itt a bizalom és az ésszerűség?

A modernizációhoz: korábban hallottam egy fogalmat - "relatív korszerűsítés". Lényege, hogy a legkevésbé lestrapált technika marad, a többi megy a "szemétbe". Ez is egyfajta modernizáció. De a cél nem ez. Nagy kár, hogy számomba homályba vész a konkrét cél és csak halvány körvonalakat lehet sejteni a ködben, amelyek ráadásul hol túlzónak, hol valószínűtlenül értelmetlennek tűnnek.

A honvédelem fogalmának önkényes "átreformálása" azonban senki részéről nem ütközött különösebb ellenállásba. Ez érvényes volt az iraki misszióra is, ami maga volt a röhej. Jöttek a lózungok, de a nk-i jog alapján még mindig megszállók vagyunk ott és nem békefenntartók. Ez is egyfajta "image"! A felülvizsgálati koncepcióval szemben sem hallottam egyik politikai erő részéről sem erőteljesebb ellenkezést, max pártpolitikai jelleggel, de szakmailag semmit. A kutyát nem érdekli, hogy ezekkel a lépésekkel Mo kb. 50 évig képtelen lesz szükség esetén egy akármilyen "első csapás" felfogására. Ezért mondom azt én is, ezek a döntések függetlenek a hatalmi helyzettől.

Kíváncsi leszek arra is, hogy mikor fognak rádöbbenni arra, hogy mennyibe is fog kerülni ez a meglehetősen átgondolatlan, hirtelen leépítés. Egy fegyverrendszert nem lenne szabad addig kivonni a szolgálatból, amíg nincs meg rá a legkölcséghatékonyabb megoldás.(pld: eladás, polgári hasznosítás, legolcsóbb megsemmisítés,stb.)

Üdv: Hamburger

Előzmény: Zero4 (216)
savaz Creative Commons License 2003.09.29 0 0 218
A lengyelek kaptak két Perry osztályú fregattot az USA-tól. Azt törlesztik most Irakban (többek között).
Amúgy igenis lehetnek regionális nagyhatalom,igaz ez már nem ugyanazt jelennti, mint Ferencjóska idejében. Akárcsak a hasonló kapacitású spanyolok, ahol pl. repülőgép anyahajójuk is van. De lehet, hogy szükségük is van rá, lásd azt a konfliktust Marokkóval a múltkor.
Előzmény: Zero4 (216)
Zero4 Creative Commons License 2003.09.29 0 0 216
Hamburger

Az lehet, hogy az Európa kontra Egyesült Államok vita miatt Németo. helytelenítette a lengyelek jelentkezését.
Azt viszont biztosra veszem, hogy a jövőben még egy csomó helyre küldenek lengyel katonákat.

Corporal

A magyar részvétellel először is az a gondom, hogy nem érdekünk. Ha néhány hülye menni akar, akkor menjen a saját költségén.
Rendkívül drága a részvétel, úgy meg pláne, hogy bejelentették: a magyar cégek semmilyen üzletet nem nyertek el. (Hónapokkal ezelőtt vitatkoztam egyik, MSZP-s alapállású főnökömmel és a vele egy véleményen lévő kollégával. Hiába érveltem a keserű taszári tapasztalatokkal, ők magabiztosan nyilatkoztak róla, hogy milyen nagy üzleti lehetőségeket eredményez majd az iraki küldetés.)
Annyi hasznunk lehet belőle, hogy néhány emberünk megismeri a helyi viszonyokat, esetleg kisebb harci tapasztalatokat szerez. Megér ez néhány hullát és néhány milliárdot?


Előzmény: Hamburger (214)
andrzej Creative Commons License 2003.09.29 0 0 215
A "Juhász et." megszólítás annak szólt, hogy emlékeim szerint valamikor 2002 tájékán azzal a jelszóval jöttek, hogy ők, a szakértői kormány majd megmutatják, hogyan kell haderőreformot csinálni. Sajnos, ahogyan a dilettáns Szabó-féle vezetésnek, a jelek szerint ez nekik sem sikerült.
Ami most védelmi felülvizsgálat címén folyik, az egy takarékosság-központú leépítés. Építkezésnek, átalakításnak, modernizálásnak nyoma sincs. Nem látszik a stratégia sem, és jelenleg nincs egy vilgágos kép, hogy kondjuk 10 év múlva hogyan fog kinézni a hadsereg. (Ez a békefenntartó-központú elképzelés pedig ostobaság.)

A MiG-29-nek és a T-72-eseknek nyilvánvalóan az előző kormány sem kegyelmezett volna meg hosszabb távon, sőt, már a beszerzésük is hiba volt (még ha kedvezőek foltak a feltételek, akkor is). De ismétlem, itt nem egy modernizációs folyamatnak vagyunk tanúi, henm egy ledarálásnak.

Egyébként mindegyik 90 utáni kormánynál a költségvetési kiadások minimalizálása volt a fő cél a hadsereg esetében. Valahogyan mindig a honvédségen lehetett a legjobban spórolni. Ezt persze a népnek mindig könnyen el lehetett adni.

Előzmény: Zero4 (211)
Hamburger Creative Commons License 2003.09.29 0 0 214
Sziasztok!

A jelek szerint a BMP tehat csak kimaradt a felsorolasrol.

Szia Zero!

Nincs ketsegem afelöl, hogy a folyamat az eppen aktualis kormanytol független. A gond nem a folyamattal van, hanem annak vegrehajtasi mikentjevel, ami viszont mindig köthetö konkret dönteshozokhoz.

Az biztos, hogy a nemetek erdeke is a lengyel szerepvallalas nk-i porondon (a mienk is, hiszen akkor nekünk elvileg kevesebbet kell adni!), de nem hivatalos forrasokbol en ugy tudom, hogy a lengyelek iraki akcioja nem igazan tetszett nekik.

Üdv: Hamburger

XoR Creative Commons License 2003.09.28 0 0 212
Hali!
Nem tudom, hogy honnan van az információ a BMP-1-ről, de téves! Nemsokára megkezdik felkészíteni Őket a leadásra, legkésöbb novemberben már ki lesznek vonva! Röviden ennyi!
Zero4 Creative Commons License 2003.09.28 0 0 211
A magyar páncélos fegyvernemet ugyanígy elsorvasztották volna, ha 2002-ben a másik nagy párt nyeri meg a választásokat. Itt hosszútávú programok léteznek (NATO- és EU-beléptetés, a szovjet haditechnika kivonása, a nyugati elvárásokat kielégítő légtérellenőrző rendszer kiépítése, stb.),amelyeket végrehajtanak -függetlenül attól, hogy éppen melyik párt van kormányon.
Nehogy abban a hitben éljen valaki, hogy Orbán Viktor és Waschler Tamás megkegyelmezett volna a MiG-eknek és a T-72-eknek. Emlékeztek még a pápai vadászrepülő-ezred és a Flottilla sorsára?
Azokat is "Juhász et." szüntette meg?
Külföldi súgásra Orbán Viktor állítatta le a 29-esek korszerűsítési programját is!

Hamburger:
A németeknek ugyanúgy érdekük, hogy a lengyelek minél inkább tehermentesítsék-helyetesítsék őket.

Sheldon:
A Gripenről Varsányi Mihály nyá. alezredes készít egy vitairatot, várhatóan jövőre hozza le a Haditechnika. Ahogy Varsányi urat, a Néphadsereg légierejének egyik ászát ismerem, minden bizonnyal színvonalas tanulmány lesz.
Meggyőződésem, hogy a svéd típus legalább 20 évet repül a magyar légierőben, tehát nem 10 évre szól.
Eltekintve ettől a 14 db-tól, egyéb bevethető harci repülőgépünk nem is lesz, az Albatroszok selejtezése után az L-159-et a cseh gyártó minden reménye ellenére sem vesszük meg.

Hamburger Creative Commons License 2003.09.28 0 0 210
Szia Zero!

A lengyelek a Leo-kat a nemetektöl kapjak, mig az amerikai erdekekert mentek Irakba. A kettö nem vag össze. Ettöl függetlenül abban egyet ertek, hogy a lengyelek igyekeznek valoban kivenni a reszüket a nemzetközi katonapolitikabol. A jelek szerint legalabb van mivel sulyt adni a szavaiknak, mert nekünk lassan nem is lesz mivel. Akkor pedig tenyleg nem marad mas, mint a ver!

Üdv: Hamburger

Előzmény: Zero4 (206)
Hamburger Creative Commons License 2003.09.28 0 0 209
Szervusztok!

Ez a BMP-s info honnan szarmazik? En meg mindig mast tudok. Vagy a politikusok megint bölcsen a katonak feje felett döntöttek a katonakrol?

Üdv: Hamburger

andrzej Creative Commons License 2003.09.27 0 0 208
Egyet kivéve, a BMP-1-esek mégiscsak rendszerben maradnak.

Lehet, hogy Juhász et.-ék csak elnéztek valamit és a BMP-1 így élte túl a haderőreformot :-)

Előzmény: corporal (204)
hari seldon Creative Commons License 2003.09.27 0 0 207
Zero4,

A Gripenbérlet is vagy 10 évig fog tartani... Utána nekünk is más után kell nézni. Csaknem te is úgy gondolod, hogy nekünk legfeljebb csúzli kell?

Előzmény: Zero4 (206)
Zero4 Creative Commons License 2003.09.27 0 0 206
Mr. Sheldon!
A lengyelek vérrel fognak fizetni a leokért. Figyeld meg, hogy a jövőben előszeretettel küldenek lengyel katonákat a rázós helyekre. Hogy mit kezdenek a 29-esekkel az számomra rejtély.
Lehet, hogy a Fulcrum csak átmeneti megoldás kb. 10 évre. Az új F-16C gépek beszerzése egyáltalán nem olyan biztos. Hiányzik az anyagi háttér.
Szerintem 2010 környékén nagyszámú (40-60 db) felújított F-16A gépet rendszeresítenek majd- ez a legolcsóbb megoldás.
Előzmény: hari seldon (205)
hari seldon Creative Commons License 2003.09.27 0 0 205
Ma szállították a németek az elsö MIG-29-et a lengyeleknek abból a 25-böl, amit darabonként 1 (azaz egy) euróért kapnak a lengyelek. A lengyelek ezekkel a gépekkel fognak a NATO közös feladataiban résztvenni. Azaz mégis NATO kompatibilis lenne a MIG-29? Arról nem is beszélve, hogyha 12 darabot vett volna Magyarország 12 euróért, a Gripenek megmaradó lizingdíjából mennyi ideig lehetett volna a MIG-29 gépeket üzemeltetni? A közlemény szerint a lengyelek jelentös számú Leo-2-t is kapnak gyakorlatilag ingyen. Lehet, hogy a NATO ellenére a lengyelek felé is lesz háború, csak mifelénk nem? Juhászt és truppját hazaárulásért már rég bíróság elé kellett volna állítani. But it is never too late, s ami késik az nem múlik.....
Előzmény: corporal (204)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!