Keresés

Részletes keresés

Tiger205 Creative Commons License 2003.11.14 0 0 803
Te Hamburger!
Mit ér a 30 harckocsi?
Akkor már tényleg jobb, ha egy se'. Ez már bohóckodás...

Javasolom, játszunk: ki tudja a másikat alúlmúlni a fegyveres eerők terén játékot.
Csak hát a cseh seregnek meg az iparnak a múlt 60 évben nagyobb súlya volt mint a magyarnak....

Ja, nagy úr a gazdasági szükségszerűség...

üdv:
TGR

Hamburger Creative Commons License 2003.11.14 0 0 802
www.honvedelem.hu: "Cseh haderőreform kormányjóváhagyással

A cseh kormány november 12-i, szerdai ülésén jóváhagyta a haderőreformot - közölte újságírókkal Jan Vána, a védelmi miniszter helyettese. A reform szerint a jövőben Csehországnak mintegy harmincezer fős hivatásos hadserege lesz, és az utolsó sorkatonák 2004 őszén szerelnek le.

A cseh hadsereg jövőjét a NATO keretein belül tervezi, és szakosodni kíván, elsősorban a vegyivédelemre, a tömegpusztító fegyverek elleni védekezésre, a katonai egészségügyre és a passzív megfigyelői rendszerek használatára kíván összpontosítani.

A reformot katonai, gazdasági és politikai szakértők dolgozták ki Miroslav Kostelka védelmi miniszter irányítása alatt. A reformterv szerint több mint száztíz helyőrség szűnik meg az országban, ami az érintett városok és falvak éles bírálatát váltotta ki, számukra ugyanis komoly gondot okoz az ezáltal megszűnő munkahelyek pótlása. A kormány már korábban úgy döntött, hogy a hadsereg által kiürített objektumokat a helyi önkormányzatoknak adja díjmentesen, és átalakításukra további háromszázötvenmillió koronás támogatást ad az érintetteknek a költségvetésből.

A cseh védelmi minisztérium költségvetése a jövő évben a bruttó hazai termék (GDP) 1,9 százalékát teszi ki, ami 50,7 milliárd koronát jelent.

A korábbi tervek szerint a haderőreformot a GDP 2,2 százalékát kitevő költségvetéssel kellett volna megvalósítani. Miután kiderült, hogy az államháztartás reformja miatt a tárca nem kap ennyi pénzt, Jaroslav Tvrdík védelmi miniszter május 29-én lemondott. A haderőreform új, olcsóbb változatát néhány fenntartással az ellenzék is támogatja.

A reform alapján a cseh hadseregnek 2006-ban 33 ezer embere lesz; ebből mintegy 25 ezer hivatásos katona, 8000 pedig civil alkalmazott. A páncélozott járművek száma száz körül, míg a tankoké 30 körül fog mozogni. Egyelőre nincs döntés a légierőről. A tervek szerint Prága először 14 vadászgépet kölcsönözne, majd 24 darab új gépet venne."

Ehhez mit szólnak a csehek?

Hamburger

Hamburger Creative Commons License 2003.11.14 0 0 801
Sziasztok!

Még a tegnapi tragédia előtt, de az olaszok elleni merénylet után nyilatkozott a miniszterünk Norvégiából. Érdekes módon volt benne olyan is, amit reálisnak ítélek. Kíváncsian várom a folytatást, de bízni már nem fogok benne többet, az biztos!

Hamburger

Előzmény: corporal (800)
M.S.B. Creative Commons License 2003.11.13 0 0 799
Javaslatom a következő: térjünk vissza a topik eredeti témájához!
(Kicsit elmásztunk itt már mindenféle irányba, csak a lényeget hanyagoljuk már jó ideje, pedig "szeretett" honvédelmi miniszterünk biztosan nem tétlenkedik...)
ftonyo Creative Commons License 2003.11.13 0 0 798
"Ferenc Ferdinánd már megtervezte a "Nagy Osztrák Egyesült Államokat", amelynek lényege, hogy a benne élő nemzetek jóval nagyobb önrendelkezéssel bírtak volna. "

Niederhauser Emil prof. de jót röhögne ezen....

F.Ferdinánd az 1867 ELŐTTI állapotokat akarta visszaállitani, némi trializmusssal, vaquadrializmussal , ennek érdekében Romániát is be akarta bvenni a Monarchiába, s hogy a románoknak megjöjjön a kedvük, nekik igérte - Erdélyt.)

Tájékozott volt ez a dokumentumfilmes...... :)))

A háború Szarajevó nélkül is kitört volna. Ez csak egy jó ürügy volt........

Előzmény: Allesmor Obranna (793)
ftonyo Creative Commons License 2003.11.13 0 0 797
Horthy soha nem puffantotta volna le Adolfot....

Főleg azért, mert a náciellenes Konrad Adenauertől bocsánatot kért őfőméltósága azért, hogy 1944. októüber 15-én szembe AKART fordulni a náci Németországgal..........

Előzmény: corporal (794)
kavkaz Creative Commons License 2003.11.13 0 0 795
Hogy mi lett volna, az egy dolog.

Dehogy az utókor soha, de SOHA nem ejtette volna ki a száján azt, hogy: horthyfasizmus, az biztos. Talán még szobrot is kapott volna leningrád hôs védôitôl és Tel Aviv szép bauhaus fôutcája Horthy blrd. nevet vinné:)))

Előzmény: corporal (794)
Allesmor Obranna Creative Commons License 2003.11.13 0 0 793
Most volt egy jó kis dokumentumsorozat első része az első világháborúról.
Néhány érdekesség:
-Dimitrievics ezredes, aki a "Fekete kéz" nevű csoport szellemi vezetője volt, egyben a szerb katonai hírszerzésben dolgozott, volt a kitervelője anno a szerb osztrákbarát király megölésének is. Palotaforradalom, amely bejött neki.
-Gavrilo Princip háza csak a kilencvenes években semmisült meg, mutatták a romokat, köztük egy követ a monogrammjával, meg egy 1909-es dátummal.
Ő egyébként egy egyszerű megszállott volt, aki valami igazán nagy, terrorral végrehajtható világpolitikai változást akart.
-Ferenc Ferdinánd már ki volt jelölve utódnak, ezt nagybátyja Ferenc József mindig is úgy kommentálta, többek között Rooseveltnek is, hogy "én vagyok Európa utolsó hagyományos uralkodója."-utalva ezzel unokaöccse hiányos etikettbéli ismereteinek és merész újító szándékának.
-Ferenc Ferdinánd már megtervezte a "Nagy Osztrák Egyesült Államokat", amelynek lényege, hogy a benne élő nemzetek jóval nagyobb önrendelkezéssel bírtak volna.
-Pont azon a napon látogatott Szarajevóba, ami egy szerb nemzeti ünnep volt, figyelmeztette is a nagykövet, hogy ilyenkor a szerbek jóval idegesebbek, és netán akadhat köztük egy-két olyan is aki vaklőszer helyett éleset tesz fegyverébe és el is találja azt sütni!-Bécsben kiröhögték.
-Egy hadgyakorlatot jöt megszemlézni, de a sok vélekedéssel ellentétben ez nem egy nagyobb háború előjele volt. A megérkezés előtt egy díszvacsorán kijelentette, hogy nem akar háborút Szerbia ellen, mert amit vszíthet, az sok értékes fiatal élet és rengeteg pénz, amit nyerhet az néhány legelő, meg kecskepásztor.
-Dimitrievicséket már napok óta nyaggatta néhány bosnyák fiatal, akik megtudva, hogy Ferdinánd idejön, "valami nagy dolgot akartak tenni". A fekete kéz vezérkara áldását adta, így ők is elérik céljukat, de mégsem ők lesznek a végrehajtók. Princip egyébként szintén tag volt.
-A terv szerint többen helyezkednek el a városban, pisztolyokkal és bombákkal felszerelkezve, hogy a merénylet biztosan sikerüljön.
-Ferenc Ferdinánd egy nyitott túrakocsiban jött, és megparancsolta, hogy lassan menyjenek, hogy a nép lássa őket, és ő is gyönyörködhessen a tájban. Az első bomba a kocsi mögött robbant, megrongálva azt, erre Fredinánd azt mondta: "Valami ilyenre számítottam!" A polgármesterhez megérkezvén még szemrehányást is tesz, hogy mire ez a fogadtatás, amikor ő barátként jött. Visszafele útvonalat változtatott, és utasította a vezetőt, hogy gyorsan hajtson. Princip ezidőtájt már lemondott tervéről és elindult hazafelé, útközben az egyik sarki árusnál vett egy szendvicset, erre pont azon a sarkon (tévedésből)kanyarodott ki a kocsi.
Így ennek a véletlennek köszönhető az egész huszadik század és minden ami ma minket meghatároz.
gencsydani Creative Commons License 2003.11.12 0 0 792
Ja, a 2. kiadásnak már "Kokain akció" volt a magyarított címe!:)
Előzmény: gencsydani (791)
gencsydani Creative Commons License 2003.11.12 0 0 791
Pedig mindig + szokom nézni a könyvek eredeti címét is (belső borító), és én erre emlékeztem.
De biztos Neked van igazad!
Előzmény: mcpie (785)
mcpie Creative Commons License 2003.11.12 0 0 790
Lehet, hogy az orosz-ukrán háború vadul hangzik, de már Dale Brown is írt róla! :)
Arról nem is beszélve, hogy pl. a Flanker 2.5 repszim fele küldetése erről szól! :)) (és a nevük alapján szláv, küldetés-írók is eszkalálják a konfliktust, újabb bevetéseket írva a témához)
Nem zörög a haraszt... brrrrr
Előzmény: Tiger205 (788)
Sgt. Elias Creative Commons License 2003.11.12 0 0 789
Az An-t én is láttam, a Dózsa György útról. De azt hiszem, a katonait An-26-nak hívják, a különbség talán az, hogy van hátul lenyíló rámpája (meg nyilván még pár apróság).
Előzmény: mcpie (785)
Tiger205 Creative Commons License 2003.11.12 0 0 788
Hello Savaz!

szvsz az orosz-urkán háboru elég elrugaszkodott ötlet.
És a Fehérorosz-észt/lett/litván ?

Clancy "The Fighter wing" c könyve nekem megvan, a maga idejében előremutató és korrekt könyv volt. Kint vettem mondjuk.

üdv:
TGR

savaz Creative Commons License 2003.11.12 0 0 787
Tom Clancy-t elég jó szakértőnek tartják fegyverzettechnika terén, vannak tematikus könyvei is. A sztorijai bevallottan két forrásból származnak: A Harpoon című háborús játékban lejáttszott forgatókönyvekből (nem hiába szerzőtársa Larry Bond, a Harpoon kitalálója) és a katonai körökben folyó vitákból (pl irányított rakéták meg tudnak-e állítani egy II VH stílusú szovjet átörést. A regény keretei miatt persze bele kellett tenni néhány logikai csavart, hülye és okos orosz tábornokokat, de legalább a szerelmi szálat kihagyta belőle :-) .

Dale Brown B-52-esen és F-111-en volt navigátor ('fegyverzeti tiszt'). Ezért nem pilóta Patrick Maclahan :-)). Nála sajnos már van szerelmi szál :-((. Viszont igen jól leírja, hogyan jutnak el az amerikai fegyveres erők a magas készültségi fokig, milyen eljárások vannak a repülőgépek és a fegyverzet kezelésére etc..
Szvsz legjobb könyve a Parancs (ukrán-orosz atomháború :-) ), az még nem annyira elrugaszkodott.

Előzmény: M.S.B. (779)
Tiger205 Creative Commons License 2003.11.12 0 0 786
OFF:
Katonai Almanach kb. 1984 ?
És az ARZENÁL könyveim...
:o)))
ON:
Hamburger!
Nem volt olyan rossz a beszélgetés, Bethlen János (akit Gábornak becézek) elég korrekt volt, s az alaphang is inkább konstruktív mint lekezelő volt. Ez is nagy dolog.

Bocs, újragondoltam. Mégse' volt konstruktív, de érdekes legalább, az igen...

üdv:
TGR

mcpie Creative Commons License 2003.11.12 0 0 785
Irakból szabadságukat töltő katonáink mikor indulnak vissza? Tegnap láttam egy leszállni készülő AN-24-est Ferihegyre fordulni...

OFF:
Tom Clancy nem írt olyan című könyvet, hogy "Cocaine war" :) a magyar - kretén - címe volt "Kokainháború", de az eredeti címe : "Clear and Present Danger", ebből forgatták a "Végveszélyben" c. filmet... :)

A könyvek storyline-ja is itt van:
http://www.clancyfaq.com/
ON

Előzmény: gencsydani (778)
Hamburger Creative Commons License 2003.11.12 0 0 784
Esetleges szombati program: http://www.intelmedia.hu/szazadok

HAMBURGER

Allesmor Obranna Creative Commons License 2003.11.12 0 0 782
mi az, hogy a szekrény alján?
Én büszke vagyok rá!
Ponyvát mindenkinek!!!
Allesmor Obranna Creative Commons License 2003.11.12 0 0 780
Stephen Hunter: Éjfél előtt
Ki olvasta? Én még nem.

A katonai erőviszonyok (szöveggyűjtemény)
1982-ből, kiadta a Külügyminisztérium Dokumentációs Osztálya 338 gépelt oldal.
Érdekes, bár elég száraz.

M.S.B. Creative Commons License 2003.11.11 0 0 779
OFF
Nem mondtam, hogy az orosz hozzáállás nem illúzió. Ugyanakkor mentségükre legyen mondva, az ő koncepciójuk már működött, gondolok itt a II vh.-ra és Vietnamra.

A regényről való vitát kihagynám, úgy vélem, mindenkinek megvan róla a véleménye, ami innentől szubjektív igazság, dönteni kevéssé lehet. Az enyém nem egyezik a tieddel - mindenkinek más jön le a könyvből, de ez a szép az életben.
ON

Kéne már írnom valami ontopikot is... :))

Előzmény: Sumo (777)
gencsydani Creative Commons License 2003.11.11 0 0 778
Sziasztok!
OFF ON

Dale Brown:
én úgy tudom, hogy eredetileg B-52 pilóta volt, csak továbbképezte magát íróvá.:)

Tom Clancy:
Emlékeim szerint a Végveszélyben c. film a Kokainháború (Cocaine war) c. könyve alapján készült.
Vörös vihar és Vörös főnix (2. koreai háború) könyvek szerintem is zseniálisak, sajnos mind2 csak kölcsönbe volt nálam, de nagyon élveztem őket.

ON ON

Sumo Creative Commons License 2003.11.11 0 0 777
re mellekszal: ahogy az oroszoknak is van egy olyan, hogy a szambeli folenyuk nyer meg mindent a szamukra.

egyebkent az egesz hozzaszolasoddal vitaznek, megpedig pont az izlandi muveletek leirasa miatt. meg a nimitz-balhe miatt, meg meg sorolhatnam.

Előzmény: M.S.B. (775)
M.S.B. Creative Commons License 2003.11.11 0 0 775
Szokásomhoz híven én is belepofázok.

(remélem, ez az a könyv, amire gondolok, és nem vaktában lövöldözöm...)
Szóval. Olvastam, először tetszett, aztán már kevésbé.

(Mellékszál: Véleményem szerint a Nyugatnak van egy ködös illúziója arról, hogy a technikai fölényük garantálja számukra a győzelmet bármilyen körülmény esetén. Ezt szépen lehet olvasni itt is: a szovjet páncélosok hullanak, a nyugatiak légifölényt élveznek (ugyan miért, ezt soha senki nem indokolta, mindenki automatikusnak veszi, csapatlégvédelem meg csak dísznek van, ugye), Izlandon is csak besétálnak és győznek. Hozzátehetném, hogy a főszereplő szovjet parancsnok kivételével persze minden más "rossz" oldalon álló parancsnok hülye.)

Összefoglalva: jó, élvezetes olvasmány, csak a jófiúk megint azért nyernek, mert ők a jófiúk (és mert az író bácsi úgy akarja) :))

Előzmény: Sumo (767)
Sgt. Elias Creative Commons License 2003.11.11 0 0 774
Én nemrég olvastam egy könyvet, a címe egyszerűen The Third World War (nem hiszem, hogy magyarul megjelent), 1978-ban írta pár nyugalmazott brit tábornok, közgazdász, diplomata etc, sokkal szárazabb, mint Clancy, de nagyon jó!

Amit Clancy a németroszági hadműveletekről ír, az nagyjából fedi a valóságot, bár a könyv számol a vegyi harcanyagok bevetésével is, legalábbis a NORTHAG szektorban.

Itt nincs semmi különleges esemény, egyszerűen a lengyel helyzet instabilitása (+más közép-európai lázongások) vezetnek el addig, hogy a szovjet vezetés a háborúban látja a kiutat.

A tényleges harc Jugoszláviában kezdődik, amikor az oroszok megpróbálják őket beterelni az "egy akolba."

Kitér a világ más részein zajló műveletekre is, Afrika, Közel-Kelet pl. (persze az iráni forradalommal még nem számol, így ez a része kicsit félresikerült.)

A végén oda-vissza egy-egy atomcsapás, de aztán a szovjet tagköztársaságok észbekapnak, hogy az ő bőrükre megy a játék (Minszket lövik szét, válaszul a Birmingham-et ért figyelmeztető csapásért, miután a hagyományos offenzíva kimerült), és felbomlik SzU illetve birodalma, európai egység, Amerika izalacionista lesz és a Távol-Keletben látja a riválisát, stb.

Szerintem egész jól megjósolta, mi fog történni, csak háború nélkül. Ami kicsit zavaró benne, az az, hogy állandóan kiszólásokkal próbálja meggyőzni a brit politikát, hogy költsön többet--ami mondjuk a 70-es évek végét nézve, talán nem is volt alaptalan.

Szóval mindenkinek csak ajánlom a könyvet, ha meg tudja szerezni.

Előzmény: Sumo (767)
unguided Creative Commons License 2003.11.11 0 0 773
mcpie
"A fordítási hibákat ne kenjük az íróra... :) "

Ezt az ellentmondást többször is elolvastam és megpróbáltam rájönni honnan ered. Először én is fordítási hibára gyanakodtam, de aztán rájöttem, hogy az író mire eljutott idáig a műben, valszeg elfelejtette, hogy még az elején V vezérsíkot adott teremtményének. :)) A (ha jól emlékszem) rakéta becsapódása utáni tünetek (csúszkálás) is erre utalnak.

Más:
Van valami ON-topic hír?

Előzmény: mcpie (772)
mcpie Creative Commons License 2003.11.11 0 0 772
unguided:"Pl. amikor a bombázó V-vezérsíkjából ellövik a függőlegeset. :)))))"

A fordítási hibákat ne kenjük az íróra... :)
Lásd a JAG c. örökbecsű sorozatot, ahol a főszereplő jelenleg "altengernagy", fregattkapitány helyett. Néha meg (szó szerinti fordításban) "parancsnok-helyettes"...

Előzmény: unguided (768)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2003.11.11 0 0 771
Nem vagyok én szagértő!! :-)
Viszont nagyon véded a gúnyádat. :-)

Egyáltalán nem lézeres célmegjelölésről volt szó.Lézeres célmeghatározásról!Pont az volt a lényege a dolognak hogy nem kellett hozzá különleges gránát+folyamatos célmegjelölés,hagyományos lőszerrel ment a művelet.
Láttam lézerirányítású páncéltörő aknavetőt is(TV-ben ,a célt az 1 lövésből találta el :-) ),de ez más volt.

Sajna nem részesültem aknavetős kiképzésben.De te ezek szerint igen!!Mert nagyon nyomod! :-)

Előzmény: kiskorúbézoltán (745)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2003.11.11 0 0 770
"És vajon Pécsen az Uránbánya mellett miért nem lettek azok?.... "
Én láttam elég urénbányászt.Sokan szilikózisosak,de ugye miért is kell bagózni a táró-ban.Aztán van egy rakás olyan aki megemelte magát+egyéb szokásos munkahelyi baleset.Vannak egészségesek is .
Viszont láttam olyat is akinek a kezén és a lábán a bőr egy merő seb.Azt mondta az ürge hogy őt ugyan annyira nem zavarja ,csak nagyon vizket néha.Nagyon undorítóan nézett ki.SZVSZ szerintem az sugárbeteg lehetett.És van nagyon sok aki tüdőrákot,gégerákot kapott és meghalt.

Egyébként itt a környéken sok helyen a felszínre bukik az uránérc,pl égervölgyben a patak völgyében.

Előzmény: Yosser2 (755)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2003.11.11 0 0 769
Én a vaskeselyűt olvastam először (a bombázó fojtatása),fantasztikus milyen gonoszok az oroszok. :-)
És milyen sunyik! :-)

Előzmény: corporal (751)
unguided Creative Commons License 2003.11.11 0 0 768
mcpie
"Dale Brown-t nem a történetért magáért szeretem, hanem a repülős akciókért. Azt elég életszagúan írja le. :) "

Pl. amikor a bombázó V-vezérsíkjából ellövik a függőlegeset. :)))))

Előzmény: mcpie (766)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!