Keresés

Részletes keresés

miriuta maci Creative Commons License 2008.02.11 0 0 6753
Ha ő valóban csak 100% erdei gyümölcsből főzi a páleszt és nem "segít rá" pl almával akkor nagy király de gondolom az ára is ott van a topon.
Előzmény: comad (6752)
comad Creative Commons License 2008.02.10 0 0 6752
Nemigen kapni a boltban...
Előzmény: snapszmester (6751)
snapszmester Creative Commons License 2008.02.10 0 0 6751
Tisztelem a kolléga elhivatottságát. Valaki kóstolta már a különlegességeit? Az egyszerü pálinkái finomak, az ágyasok nekem nem tetszenek a sajátom sem.
Előzmény: comad (6750)
comad Creative Commons License 2008.02.09 0 0 6750
Követendő. Persze az utolsó mondatot leszámítva :-)
aknil Creative Commons License 2008.02.08 0 0 6749

Még egy kicsit az alkoholtartalom különféle jelöléseihez:

Biztos voltam benne, hogy külföldi sörökön többször láttam már olyan olyan alkoholtartalmat jelölő mértékegységet, ami eltért a V/V %-tól. Most utána néztem a neten, és meg is találtam, hogy ez nem más, mint a BALLING-FOK. Íme a szakirodalom:

www.orvosaneten.hu:

„Mit jelent a Balling-fok? Mennyi alkohol van a sörben?

A söröket az erjedés megindulása előtti, vagyis a sörlé cukorfokával jellemzik. Ez a Balling-fok (Bº). Az alkoholtartalom az erjedés fokától függően változik. A világos sörök alkoholtartalma kb. egyharmada, a barna söröké egynegyede az eredeti sörlé Balling-fokának. Tehát a 14º-os sör kb. 4 százalék alkoholt tartalmaz.”

www.hvg.hu:

„A Csehországban használatos jelölés nem alkoholfokot (százalékot) jelöl, hanem az úgynevezett Balling-fokot, ami az erjedés előtti sörcefre cukortartalmát jelenti százalékban, és hozzávetőlegesen egyenes arányban áll a leerjedt sör alkoholtartalmával. Egy 10-es sör körülbelül 3,8-4,1%, egy 12-es pedig 4,4-5,1% alkoholtartalmú. A legerősebb (nem idényjellegű) cseh sör, a Primator Double 24 Balling-fokos, az alkoholtartalma pedig 10%.”

Feriba51 Creative Commons License 2008.02.08 0 0 6748
Gondoltam, azért tettem célzást a cukorfok táblázatra. Semmi gond, csak az nem téved, aki nem csinál semmit. De még ez sem biztos:-))))))
Előzmény: sasabá (6747)
sasabá Creative Commons License 2008.02.08 0 0 6747

Üdv Ferbá!

Nyilvánosan megkövetlek és azokat is akiket akaratlanul megtévesztettem!

Én kavartam be azzal , hogy a maligand készülék a cukor tartalomból határozza meg a téfogat százalékot, tehát én a cukortartalom alapján számoltam a 49 l-t és így tévedtem ! Mégegyszer bocs!

Csá:sasabá

Előzmény: Feriba51 (6740)
aknil Creative Commons License 2008.02.08 0 0 6746
Ha ugyanaz a kettő, akkor mégis mi a bánatot számolt sasabá??? Valami más mértékegységet, vagy mi?
csalitos Creative Commons License 2008.02.07 0 0 6745

Szervusz zoroka

"A bor alkoholtartalmát Malligánd-készülékkel állapitják meg.... stb. A malligánd-fok azt jelenzi, hogy hány térfogatszázalék (V/V%) alkohol van a borban..."
A cukorfoknak ott van jelentősége, mikor meg akarják tudni, hogy hány Malligánd- fokos borra számithatnak a must kierjedés után. Pl. 20 Magyar mustfokos must kierjedése után várható Malligánd-fok 12,8.
Azért vagyok ilyen okos, mert előttem van Prohászka Ferenc Szőlő és bor című könyve.
Minden jót. Józsipapa
Előzmény: zoroka (6744)
zoroka Creative Commons License 2008.02.07 0 0 6744

sziasztok

maligand amikor lepárlással l vizsgálják meg az adott folyadék alkohol tartalmat vagy is V/V%-ot - a legpontosabb tudomásom szerint köszönöm a segítségeteket a (cukor fok itt nem játszik szerepet)

comad Creative Commons License 2008.02.07 0 0 6743
A Malligand-fok és a V/V% ugyanaz.
Előzmény: aknil (6741)
Feriba51 Creative Commons License 2008.02.07 0 0 6742
Én már csak szavazni tudok, szerintem ugyanaz, de azért nem zárok ki semmit.
Úgy vélem, hogy a cukorfok és a maligand fok közötti viszonyitó táblázat zavar meg minket. Ott teljesen másról van szó.
Én is tanulni akarok, ha valaki talál valami eltérőt szóljon! Ne haljak meg bután!
Előzmény: aknil (6741)
aknil Creative Commons License 2008.02.07 0 0 6741

Most akkor mennyi az annyi???

Úgy tudom, hogy a 12 Malligand-fok NEM azonos 12 térfogatszázalékkal. Hogyan lehet átváltani a Malligand-fokot V/V %-ra???

Előzmény: Feriba51 (6740)
Feriba51 Creative Commons License 2008.02.07 0 0 6740
Üdvözöllek Sasabá!

Elősször én is úgy gondoltam, hogy a maligand fok más, mint a százalék. Azért számoltam százalékkal, mert Zoroka úgy adta meg a hozzászólásában a vásárolt ital alkoholtartalmát.
Most, hogy felhivtad a figyelmem utánanéztem és ezt találtam több forrásban is: Masligand fok = a bor Maligand féle készülékkel meghatározott szesztartalma, térfogat százalékban kifejezve. (ezenkivül még vannak más métékegységek is: térfogat/tömeg, tömeg/ térfogat, tömeg/tömeg...).
Tehát Zoroka reménykedhet, hogy a számitásom jó és közben mi is tanultunk valamit.
Ha valami nem stimmel légy szives szólj.
Előzmény: sasabá (6739)
sasabá Creative Commons License 2008.02.07 0 0 6739

Szia Feribá!

Ha figyelmesen elolvasod , az én kalkulációm maligandfokra megadva készült!

Azért kalkuláltam így ,mert a borokat általában így mérik az pedig nagyon nem mindegy , hogy % vagy maligand fok ezt szerintem te nagyon jól tudod.

Előzmény: Feriba51 (6737)
nabiti Creative Commons License 2008.02.06 0 0 6738
Állítsd bátran biztosan, hogy kétszeri lepárlás szükséges ! Amire figyelni kell, hogy - borról lévén szó- magasabb a kozmaolaj tartalma, az elválasztásra, szűrésre oda kell figyelni. Lásd néhány oldallal előrébb a házikészítésű kozmaolajelválasztót, + Snapszi kiegészítését a "keretes" szűrő beiktatásáról.
Előzmény: Feriba51 (6737)
Feriba51 Creative Commons License 2008.02.06 0 0 6737
Elnézést, hogy igy belekotyogok, de én a várható pálinkamennyiséget igy szoktam kiszámolni: 12.3%x500liter=6150 / 6150:50%=123liter 50 %-os pálinka.
Paraszti logikával pedig igy tudom: 12,3%-os alkohol az jelenti, hogy 100 literben 12,3 liter tiszta szesz van. Ezt, ha felvegyitjük fele fele arányban vizzel, akkor kapunk 24, 6 liter 50 %-os oldatot. Mivel 500 literünk van, akkor 5x24,6= 123 liter. Ez egy "árnyalatnyival" más, mint, amit eddig tippeltek neked, de remélem nem tévedtem.
Igaz, ez elméleti mennyiség, de ha jól csinálod szerintem kéne legyen olyan 115 liter tiszta nedű.
Azt majdnem biztosan állitom, hogy csakis kétszeri főzés szükséges. Azt már csak javasolni tudom, hogy a higitást desztilált vizzel csináld. Az akkumlátorokba használt desztilált viz nagyon megfelel.
Előzmény: zoroka (6702)
zoroka Creative Commons License 2008.02.06 0 0 6736
köszönöm a segítséget sasabá, zsuzska60 még visszaolvastam a fórumon valahol már 50-70%-os mennyiségi kinyerésről olvastam de akkor majd élesben kiderül ,mert mindenki mást ír
aknil Creative Commons License 2008.02.06 0 0 6735
Azért kösz! Szerencsére comad megmutatta a víz/gáz/fűtés topikot. Ott biztosan lesz valaki, aki válaszolni tud.
Előzmény: csalitos (6734)
csalitos Creative Commons License 2008.02.05 0 0 6734
Kedves aknil
Nagyon szívesen segítenék, de a gázszerelás rejtelmeibe nem volt szükségem belemerülni. (pedig, ha tudtam volna, hogy valaha szükségem lesz rá, bízisten megtanulom)
Józsipapa
Előzmény: aknil (6728)
csalitos Creative Commons License 2008.02.05 0 0 6733
Feribá
Azért van, többekközött ez a topik is, hogy az ember a jó ötleteket a többiek hasznára közzétegye. Én is találtam pár ötletet, amit fel is használtam, és sikerrel.
Józsipapa
Előzmény: Feriba51 (6727)
sasabá Creative Commons License 2008.02.05 0 0 6732

Ja igen!

És ha valóban 12,3 amit mértél , akkor számításom szerint kb.49l  50 fokos párlatot várhatsz az 500 l -ből!

sasabá

sasabá Creative Commons License 2008.02.05 0 0 6731

Üdv zoroka!

Ha a 12,3% alatt maligandfokot értettél , akkor az nem borszerű folyadék , hanem igen értékes alapanyag!!!!

Egyszer ezt sem elég lefőzni, ezt is kell tisztázni ugyan úgy mintha cefréből főznéd.

Viszont felhívnám a figyelmedet arra , hogy ha csak emlékeztet a borra ez a folyadék , akkor lehetséges , hogy romlott.

Hozzáértő emberrel nézesd meg , mert van olyan borhiba ami sajnos átjön a párlatba és az élvezhetetlen lessz tőle!

Előzmény: zoroka (6702)
aknil Creative Commons License 2008.02.05 0 0 6730

Köszi comad! Tanulságos kis tájékoztató. Arra máris rájöttem, hogy a szerelőm nem a roppantógyűrűs megoldást alkalmazta (bár nekem ezen a néven emlegette), hanem a présidomos kötést. Ezért kellett a drága szerszám.

Előzmény: comad (6729)
comad Creative Commons License 2008.02.05 0 0 6729
Üdv! Bár nem én lettem megszólítva, de egy kis magyarázó a témában. Lehet, hogy megváltoztak az előírások, kérdezd meg a szaktopikon. .
Előzmény: aknil (6728)
aknil Creative Commons License 2008.02.05 0 0 6728

Off:

Kedves Józsipapa!

Lenne néhány réz-forrasztással kapcsolatos kérdésem, ha nem haragszol meg érte.

Most szereltettem fel új, gázzal működő átfolyós vízmelegítőt a lakásomban. Azt gondoltam, annyi lesz az egész, hogy a mester fogja, oszt kicseréli a régi készüléket az újra. De nem. A gázcsövem ugyanis rézből volt, és lágyforrsztással volt toldva. A szakember azt mondta, hogy ez teljesen szabálytalan, és ki kell cserélni az összes csövet új rézcsőre, és az elemeket ún. roppantógyűrűs megoldással kell összekapcsolni. Meg tudnád nekem mondani, hogy:

1. Nem lehetett volna a régi rézcsövet felhasználni? (igaz, hogy festve volt, de sztem le lehetett volna csiszolni)

2. Ha a víz/fűtéscső esetében szabványos a lágyforrasztás, akkor a gáznál miért nem?

3. Írtad, hogy a roppantógyűrűhöz csak egy villáskulcs kell. Ami nálam lett beszerelve, azon nics kulccsal csavarható rész, hanem egy többszázezer forintos géppel kell összeroppantani a gyűrűket, és ennek a gépnek az 1 napi kölcsönzési díja állítólag 7000 Ft.

Szóval végül sokszorosába került a szerelési díj és az anyagköltség az előzetesen tervezettnek. Szerinted én most át lettem b@szva, vagy tényleg ez volt a szükséges és szakszerű megoldás?

Előre is kössz a választ!

Üdv: aknil

Előzmény: csalitos (6726)
Feriba51 Creative Commons License 2008.02.05 0 0 6727
Nagyon ügyes OLCSÓ megoldás! Én csak azért irtam az enyémet, mert úgy gondoltam vannak még olyanok, mint én , akik nem is hallottak a tefloncső létezéséről. Azt gondoltam valami egyszerű műanyagcső, ami hőre lágyuló és kellemetlen aromát áraszt. Na, meg az alufólia minden átmérőre pászol. Üdv.
Előzmény: csalitos (6726)
csalitos Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6726

Ez is mozgatható, ugyanúgy működik, csak örökös, mimd a nyomorúság. A tefloncsó jóval többet kibír, mind 100 C fok. Ha valaki nem tudja valamiért forrasztani az ívet, az ív mindkét oldalán alkalmazhatja.
Józsipapa
Előzmény: Feriba51 (6725)
Feriba51 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6725
A harmadik képen látható, "könnyen szétkapható" megoldást én úgy oldom meg, hogy az illesztésre egy néhány réteges alufólia csikot tekerek. Mind a két csőre spárgával több tekerés után rákötöm. Hőálló, biztos kötés és némi szögbeni és távolságbani eltérést is eltűr. Szétszedésnél csak az egyik csövet kötöm le. Sokat kibir, nem kell mindig cserélni.
Előzmény: comad (6720)
csalitos Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6724

Köszönöm. Tényleg... most látom.... khmm... nem vol rajtam az olvasószeművegem, olyan aprók a betük. Már azt hittem bennem van a hiba. (de a szöveg jó, mí....ki ne mond, amit gondolsz!!!)
Józsipapa
Előzmény: comad (6722)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!