Jelenleg jó állapotban van a motor, 32000 km van benne, ezért a favoritos megoldást elvetettem, főleg hogy ehhez már megvan egy komplett kipuf. rendszer.
A gls kárpitról tudnál egy képet küldeni? mert lehet hogy akkor nem barkácsolnám szét az eredetit... Nem vagyok pesti, de ott tanulok, szóval nem gond.
Dekopír fűrésszel a legjobb. De figyelj oda, ne a hangszóró kölső pereméhez méretezd a lukat, mert a vágás szélét nem fogja eltakarni a hangszórórács...
Amúgy pesti vagy? Nekem - ha jól emlékszem még van egy pár 165 mm-es hangszóróhóz kivágott GLS kárpitom, ami felesleges. Nem tudom milyen állapotú (a pincében van, száraz helyen), de ha kell olcsón megszámítom.
A GLS motorban a púpos dugókkal és a hozzájuk alakított hengerfejjel értek el nagyobb kompressziót ezáltal magasabb nyomatékot és nagyobb teljesítményt. Ha alap tuningon töröd a fejed, akkor jobb a hengerfejet köszörültetni 1 vagy 1,5 mm-rel. Ezzel eléred ugyanazt a hatást, mint a GLS motor, vagyis nő a kompeszzió a motorban. (hozzáteszem ez alapvetően csak jó állapotú, vagyis nem kopott motorra igaz) Érdemes még beszerezni hozzá egy GLS karbit is, vagy GLS-re fúvókázni a sajátodat.
Mivel olcsó a 120-as alkatrész, azt javaslom, hogy szerezz mindenből (hengerfej, karbi) jó állapotú bontottat és ne a sajátodat faragd szét. Ha nem sikerül a művelet, vagy meggondolod magad, mindent vissza tudsz alakítani gyárira.
Még valami, ha olyan állapotú a motorod, hogy nem húzza sokáig érdemesebb egy alap Favomotorra gyújteni (olyan 35 körül már lehet venni papírosat), mert a mai árak mellett nem igazán érdemes a 120-as blokkot felújítani, majd tuningolni.
Feltenni fel lehet, de semmit sem érsz el vele. Mert ha a motorban benn maradnak a lapos dugók akkor kisebb lesz a kompresszió. Ergó negatív tuning. Ez akkor jó, ha a kúpos dugókat is bele tudod tenni.
Fúrás nélkül elég gány lesz és mindig odacsukja az ajtó ami miatt hamar eltörik a vezeték. Ez pedig a rádió életébe is kerülhet...
Szerintem egyébként nem gáz kifúrni.
Külön lehet kapni olyan kis tömítőgyűrűt, amivel az ablakmosó fúvókát kell feltenni a helyére. Én anno úgy oldottam meg, hogy vettem két ilyen kis gumigyűrűt, kifúrtam az oszlopot épp akkorára, mint amekkora ehhez a gumigyűrűhöz kellett, a luk peremét lehentem alapozóval, beraktam a gumigyűrűt, azon átvezettem a vezetéket és teljesen gyárinak nézett ki a rendszer. Az oszlopra oda fúrtam a lukat, ahol az ajtón lévő luk is van...
Köszönöm a tanácsot. Lenne még egy kérdés, hogy a hangszóró kábeleit, hol lehet elvezetni (fúrás faragás nélkül esetleg)? (mert ugye a kocsi és ajtó között egy vezeték sem fut...)
Egyszerűen ki kell vágni a műbőr kárpitot és rácsavarozni a hangszórót.
A kárpitot kipattintható műanyag szegecsek ("kárpitbolha"), a behúzó és az ablaktekerő tartják.
Érdemes beszerezni két jó állapotú bontott kárpitot, amit az ember nem sajnál kivágni (az eredetit meg jól elteszi emlékbe) és jó ha van kéznél egy fél marék ilyen műanyag szegecs. A hangszórónak megfelelő méretű lukat kell vágni a kárpitra, majd erre csavarokkal rögzíteni a hangszórót. Mielőtt kivágod a kárpitot nézd meg, hova tudod berakni a hangszórót, hogy ne épp az ajtómerevítésre kerüljön.
Ezt most kitől kérdezed?(Az én hsz-emre válaszoltál, de én sem Nándi nem vagyok, se Werebeim nincsenek (sajnos). Egyébként sokat eszik az autóm így télen városban, rövid utakon használva Jikov-val is.
Így van. Ha rendben van a moci és különösen a hűtés, akkor nem lehet gond. Főleg egy széria (közeli) motornál. Nekem, mikor szinte folyamatosan a pirosban volt az rpm mérő ahol csak lehetetett és így szeltem át az országot, akkor bepislákolt a lámpicsku, de erre két dolgot tudtam lépni 10W-60-as olaj és ami még fontosabb 5-ös váltó. Ez utóbbit sok szempontból nagyon jó szívvel ajánlom azoknak, akik hosszabb utakra (is) használják az autót.
Akkor nem maradtam le semmi exrta dologról, csak mert hallottam hogy olajhűtő, gondoltam hogy az valami extra dolog lehet. Amúgy nekem sem volt gondom soha a hűtéssel, 400km-t nyáron 4 fővel gond nélkül elment a kocsi+csomagok.
Hasonló véleményen vagyok. Enngem a beszereleléstől az is visszatartott, hogy a hűtő az bizony télen is hűt, mert nincs benne termosztát. Meg féltem hogy lejön a cső. Lehet ócska megoldás de én pl. ha hosszú útra megyek, pl. ami több mit 500 kilcsi akkor simán kitámasztom egy 3 cm-re a mocitetőt és soha nem gyullad ki alapjáraton a lámpa. Mert ilyenkor az egész moci jól hűl és ha pl. kinyitod hosszú út után nem csap pofán az a rengeteg hő, ami csak jön és jön.... Szóval felesleges, csak hibaforrás lehet. Szerintem.
Teljesen egyetértek veled! Ha jó a hűtés, akkor nincs szükség az olajhűtőre. Én is vettem egy oloajhűtőt, de végül nem szereltem fel, mert nem volt rá szükség, el is cseréltem egy GSX olajhűtőre, mert a motoromnak nagyobb szüksége van rá (130 lovat már le kell hűteni). A bogaram meg nyáron mindíg elmelegedett és behígult az olaj. Több mindennel próbálkoztam, de végül egy nagyobb olajhűtőt kapott amit kiraktam a menetszélbe és az megoldotta a problémát (a gyári olajhűtőt is sorba kötöttem vele). Sajnos egy rosszul vulkanizált gumicső leugrott a csonkról és kellett vagy 1km mire észrevettem az olajszagot és a hangosan kelepelő szelepeket. Majdnem az összes olajat elfolyattam, de szerencsére a motonak nem lett baja...
Túl sok gyakorlati haszna nincs. Mivel nagy nyomás van benne, elég komoly hibaforrás lehet és ha eldurran, pillanatok alatt elfolyik a motorolaj. Még azokból az autókból is ki szokták venni, amelyekbe gyárilag szereltek.
Persze ez sem teljesen igaz, mert én éppen beszereltem egyet a Coupémba. Tapasztalatból mondom, nem éreztem változást a beszerelés után, de azóta rettegek, hogy egy erőteljesebb gyorsítás során nehogy eldurranjon a tömlő vagy maga az olajhűtő.
Gárilag a 110 LS és 110 R típusokban, a '83 előtti GLS-ekben és talán nyolvanvalahányig a 130-as Rapidokban volt. A farhűtősokban a farhűtő előtt (a motortér felől nem is látszik), az orrhűtősökben a motortérben talán jobb oldalon van a helye.
Érdeklődék, hogy hol lehet Skodához beszerezni központi zárat? Azt tudom, hogy lehet bele rakni, mert valahol olvastam, hogy lehet, de esetleg tipp, hogy hol, kitől, milyent, mennyiért lehet beszerezni?
Ja, és hogy be tudom-e én is szerelni, ha van némi szerelési tapasztalatom?
Esetleg felkereshetnél egy kipufogó javító műhelyt (nem ismerem a helyi adottságokat), lehet, hogy elkészítenék neked amit szeretnél... De egy sportvezérműtengely beszerzése és berakása némi szerszámozottsággal és szerelési kézséggel otthon is elvégezhető.
Köszi a címeket, de sajnos külföldön élek. Egy olyan helyen, ahol a tuningolás, motorsport, stb, még csak most kezd kialakulni, mer itt az emberek inkább megveszik a drága, jó kocsikat, és márkaszervizekbe javítattják, maguktól nem képesek semmilyen problémát megoldani, nemhogy tuningolni. Merthogy "ami gyárilag van beépítve, az a legjobb, és annak úgy kell maradnia". Ez Izrael :) . Itt csak olyan helyeken foglalkoznak tuninggal, ahova inkább nem megyek be, ha nem akarom hogy szétlőjenek, és azokon a helyeken sincs semmi szaktudás, csak foglalkoznak a tuningolgatással, de inkább csak külsőleg, vagy ha motor tuning, akkor turbó, nitrous, stb, amivel ha elkapnak, egyből ki is vonják a kocsit a forgalomból. Ilyen belső motor tuninggal, leömlő stb viszont nem kaphatnának el, mer a rendőr hülye ahoz hogy észrevegye. De ha házilag nem lehet elkészíteni, akkor mindegy.
Amit megcsináltam a skodával az többnyire más autón is alkalmazható. A kipufogót én is csináltattam (nincs cső hajlítóm és egyszerűbb volt így). Én a helyedben nem a kipufogóval kezdeném (ugyan ez jár a legkevesebb hozzányúlással, de nem is hoz olyan egetverő teljesítmény növekedést). Ha mégis akarsz kipufogót csináltatni, akkor: Janó vagy Proex. Helyedben inkább a Szurominál csináltatnék egy 280..290-es tengelyt.
Köszi Jules. Közbe megnéztem a honlapod. Tetszik. ezek a tuningok (pl a kipufogó) más kocsiknál is alkalmazhatók (peugeot205)? és milyen anyagból kell elkészíteni a leömlőt, meg ezt az egészet? És hogyan? :)