Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
De milyen típusú a föld? Sima kerti , vagy Compo sana citrusföld , vagy valami specko Józsi féle/ keverék? Egyébként akármilyen , az átültetés után én cca. két hónapig nem szoktam plusz tápozni , mert minek?
A föld mennyiségét nem tudom, de a cserép átmérője 12 cm-es, ehhez egy teáskanálnyit tettem. Azt írták, hogy nem lehet túladagolni, mert szabályozott a tápanyag leadás.
Májusban átültettem a citrusaimat és a földhöz kevertem kevés Substral Osmocote 9 hónapos lebomlási idejű trágyát. Szerintetek ez elég és nem is kell ezután tápoldatozni??
Ha nem akarsz több kört futni, nézd meg ezt: http://forum.index.hu/Article/showResultList?o=&aq_text=gportal&aq_cre=0&user_id=&topic_id=&forum_id=0&aq_ext=0&t=9017744 és lehetőleg komment nélkül tedd be a moderátor felé szánt kérést, a szavazás meg nem szavazás, amit összesíteni kell, hanem akinél rendben van, beírja magát, akinél nem, az nem. A következő aláíró az előző aláíró hsz-ére válaszol, így végül összejön egy együttes kérés, n db 'sk' aláírással.
Úgy néz ki, nem olyan egyszerű ez a topikleírás felrakás. Bürokrácia bizony itt is van. Hiába írtam kétszer is a "Megkérdeztük a hobbimoderátor" topikba, választ, intézkedést nem kaptam, pedig Arth_ur is megerősítette a kérést.
Emlékeztetőül a tervezett szöveg, topikleírás:
"Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére. Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről."
Amelyről a következő módon kellene újra szavaznunkNebáncs!virág javaslata alapján:
Mindenki erre a szavazós hsz-ra válaszként írja be a szavazatát (támogatom vagy nem támogatom), és válaszként csak szavazatot ír be. Mivel a szavazás általában egy hét szokott lenni, annak lezárására 2010. július 9-ét javaslom. Ezt követően összesítem a szavazatokat, és újra írok a moderátoroknak. Ha ez sem sikerül, feladom!
Tegnap kaptam egy narancsfát.Aranico citrus sineseis a fajtája.Valaki tud erről nekem felvilágosításta adni.Mármint az Aranico fajtáról, mert a neten nemsokmindent találtam!
Sziaztok! Tanácsra lenne szükségem! Pomeloimat kivittem a szabadba, egyelőre csak árnyékban vannak ( a reggeli napsugarak érik csak). 3 napja vannak, kint! Szerintetek később megpróbálkozhatok naposabb helyre tenni őket???
Igazából semmi bakit nem követtél el, valószínű a növény döntött úgy, hogy ezt most nem neveli ki, mert másra kell az energiája. A levelei szép egészségesek.
A mérete mondjuk nem látszódik ebből a képből, lehet, hogy kicsi is még a gyümölcsnevelésre...
Egyébként most nekem sem kötöttek a citrusaim. Az óriáscitromokon pl. ebből a virágzásból egy darab termés nem fog képződni...
A citromfámmal van egy kis gondom. Másfél hónapja az enyém, azóta tápoldatozom, gondozgatom, jól érzi magát, mert sokkal szebb, mint amikor hozzám került. kb 1 hónapja lett az egyetlen virágjából kis citrom. Szép zöld volt egy ideig, de most elkezdett a képen láthatóvá válni. Picit sárgás, a szára pedig megbarnult. Kertes házban van, ha jó idő van akkor kint az udvaron, ha eső van vagy nagyon fúj a szél, akkor a szobában az ablak mellett, de bent sincs túl hideg vagy meleg. Mi lehet a gond a citrommal?
Szeretném kérni a hozzáértők segítségét. Tavasszal vásároltam egy citromfát kertészetből, de sajnos semi fajta jelölés nem volt a növényen. A kertészetben azt mondták, hogy valami nagy fajta, óriás citrom. Szép nagy növény volt, de teljesen kisárgult levelekkel. Átültettem, szépen bezöldült a levele, tele van virágbimbóval, de sajnos nagyon sok már lepotyogott, talán a szeles hideg idő miatt, nem tudom. Már sok új hajtást is nevelt, de most látom, hogy az apró kis leveleket is kezdi potyogtatni, pedig voldüngeres esővizzel hetente megöntözöm.
Teszek fel képet róla, és kérlek segítsetek beazonosítani. Milyen fajta lehet?