Keresés

Részletes keresés

kavkaz Creative Commons License 2003.10.31 0 0 625
Előzmény: corporal (624)
kavkaz Creative Commons License 2003.10.31 0 0 623
Elsô csapás. Némiképp váratlan. És egy kis csellel, bejelentkezhetnek a szállítórepülôk (mivel csak azok bírják el a bombát) charterjáratként is a még mit sem sejtô ország légterébe.

Lényegében zenés-táncos esztrádműsorral ütik el az idôt addig.

De ez a laktanyás gondolat nem a magyar hadseregnek szánt ötlet volt. Már csak azért sem, mert túl brutális ahhoz, hogy tisztességes legyen.

Előzmény: corporal (622)
kavkaz Creative Commons License 2003.10.31 0 0 621
Amikor elôször hallottam a MOAB óriásbombáról én is valami hasonlóra gondoltam, csakhogy én a zsúfoltan épített pavilonos rendszerű tipikus káeurópai laktanyák ellen vetném be az aeroszolos-napalm-alumínium kotyvalékot. Egy bomba, egy laktanya. Az elsô csapás, cca 100.000 halott.

Persze ez totális háború...

Előzmény: corporal (620)
Allesmor Obranna Creative Commons License 2003.10.30 0 0 618
most esett le...
email érvénytelen.
Amúgy az altatós hadviselés nem hülyeség, gondoljunk a specnaz színházas dolgára.
Az, hogy ott egy csomó civil meghalt, az azért volt, mert az nem egy hadszintér.
A lényeg:
ez lehet, hogy gáztámadás, lehet, hogy mérgezéses támadás, lehet hackertámadás stb, de a mi esetünkben ez bizony védekezés.
Mert mi nem vetünk be hagyományos erőt az elöbbiek által teremtett helyzet kihasználására, hanem maradunk a helyünkön.
Egész egyszerüen az ellenünk irányuló támadást, még annak bekövetkezte előtt önvédelemből meghiúsítjuk.
Ha egy komplett magasabbegység ilyen módon kiüthető, akkor az nagyon haza tudja vágni a tervezést, no és a morált is, ami ugye, talán a legfontosabb egy támadó erő számára.
És még csak nem is beszélhetünk tömegpusztító fegyverekről.
Előzmény: corporal (617)
ftonyo Creative Commons License 2003.10.30 0 0 615
Mi az nekik... Pár száz km... izé mérföld oda-vissza.......
Hamburger Creative Commons License 2003.10.30 0 0 613
Sziasztok!

Előre is elnézést kérek a hozzászólásomért. Tisztelem és elismerem a stratégiai játékok kedvelőinek szakértelmét, de nem maradhatnánk a témánál? A játék részleteit szerintem is máshol kéne megbeszélni. Az első felvetés még elment a témában, de egyre inkább offnak érzem a dolgot.

Üdv: Hamburger

Előzmény: corporal (612)
Allesmor Obranna Creative Commons License 2003.10.30 0 0 611
Én most szenvedek egy olyan saját küldetéssel, ahol winter everonban kell az egyik északi falut elfoglalni.
Van két raj orosz, az egyik artic felszereléssel, a másik vegyes, plusz egy T-80-as raj.
Én egy artic sniper colonel vagyok M-21-el, ezen kivül van MG-3-as (MG-42-szerü rettenet),egy JMG Barret, egy WMF Barret, egy AWP, egy Steyr, egy Mossberg 500, egy BAR A2 (kedvencem), egy artic medic, egy artic AT, artic LAW, és egy Heavy Grenadier.
Van egy M1A2 egy 5T truck és egy Jeep géppuskával.
Szóval ez a végleges, de próbáltam 12 Kamov-50-essel, 6 M1-essel, M1/M2/Paladin kombinációval.
Ha a személyzet mindenhol csak 2 fő az még nem baj, az viszont már igen, hogy az AI nem bírja kezelni a Paladint.
A végleges verzió szerint azt csinálom, hogy a teherautós/jeepes bandát leszállítom a falu szélén lévő erdő előtt, átmegyek az emberekkel az erdőn át Hold Fire/Stealth módban a széléig, majd a hátra hagyott M1-est előre küldöm lődözni.
A tankot ugyan hamar kilövik, de az ellen bemenekül az erdőbe, ahol Open Fire, majd Advance parancsal felmorzsolom őket.
Sajna az autómata gránátvetős ruszki egy sorozattal kilőtte a legjobb embereimet, a Carl Gustav természetesen üres volt így egy kézigránáttal felrobbantottam magam.

Ja, az altatógázt éjjel kell bevetni, mert akkor kevésbé feltünő.
kommunikációs zavarnak vélik és az is az előnye, hogy az alvó állományt nem öljük meg, csak azokat veszélyeztetjük, akik hirtelen kábulnak el, mert ők megfulladhatnak a nyelvükbe, vagy a hányásukba.
a többi egész egyszerüen csak nem fog akkor felébredni amikor szeretne.
a mérgezés meg azert jó, mert így a sokmilliós harci gépek személyzetét kiüthetjük egy ilyen olcsó trükkel, ha sikerül, akkor vagy járványnak veszik, vagy támadásnak, de akkor is hallgatnának róla, a pánik elkerülése, no és presztízs okok miatt.

Hamburger Creative Commons License 2003.10.29 0 0 610
Elnézést az elütésekért és a kissé zagyva fogalmazásért. Későre jár és én meg piszok korán keltem.

Hamburger

Előzmény: Hamburger (609)
Hamburger Creative Commons License 2003.10.29 0 0 609
Szia Tiger!

Ugye nem gondolod komolyan, hogy itt bárki is visszasírja a Munkásőrséget! Arról beszélgettünk, hogy annak megvolt a törvényi háttere, volt egy kialakult működési mechanizmusa és volt megfelelő felszerelése a feladataihoz. Nem említettük, csak érintőlegesen a "negatív jelenségeket" (pártirányítás, belső funkció, stb.)és semmit sem szóltunk a kiképzés színvonaláról. Mellesleg nem ismertem őket közelebbről. Akkor kerültem velük egy kicsit közelebbi kapcsolatba, amikor 89-ben bevonultunk a Törökszentmiklósi munkásőrlaktanyába, ahol meglehetősen ellenségesen fogadtak minket. A hivatásos munkásőröknek (olyan is volt!) kellett néhány nap, amíg lenyugodtak. Minket pedig elméletben (!)felkészítettek arra, hogy mit kell tennünk, ha immár illetéktelenül megpróbálnának visszatérni a laktanyába. Sajnos volt rá esély! Szerencsére nem így történt. A felszerelésük pedig tényleg nem volt rossz. AMP-jük például nekik volt, nekünk pedig nem.

Nyugodj meg, nem a mentalitásukat és nem az embereket akarja itt bárki is visszahozni, de azt mindenképpen át kellene gondolni, hogy melyek is voltak azok a feltételek, amelyek lehetővé tegyék, hogy a Muő rendszere működőképesnek tűnt. A munkásőrök ugyanis kaptak munkaidő és egyéb kedvezményeket, ha "gyakorlatra" mentek, stb. Szívesen mentek, amihez bizonyára hozzájárultak a sokat emlegetett "jó hangulat". Ezen a téren viszont talán kissé kiábrándító lesz, hogy ez nyugaton sincs sokkal másképp például a tartalékosok gyakorlatain! (Legalábbis, amit én láttam, ott bizony a közös poharazgatás ugyanúgy hozzátartozott a mindennapi tevékenységhez, mint a lövészet, stb.)

Tökéletes rendszer nincs és talán nem is lesz, de ami működik, azt mindenképpen érdemes megvizsgálni, hogy mitől is életképes.

Üdv: Hamburger

Előzmény: Tiger205 (607)
kavkaz Creative Commons License 2003.10.29 0 0 608
Csak a szervezeti felépítésérôl. A többirôl nincs mit.
Előzmény: Tiger205 (606)
Tiger205 Creative Commons License 2003.10.29 0 0 607
Hello!

Valaki és
csak

Bocs az elütésekért.
Kicsit bepöccentem.
Cool down....

Sziasztok Hétfőn!
üdv.
TGR

Tiger205 Creative Commons License 2003.10.29 0 0 606
On-Topic !!!!!!!!!!

Hé! Hé! Hé!

Ti arról a munkásőrségről beszéltek amit én is ismertem, vagy mi van?
Vagy nekem mosta ki avalaki az agyamat?

BÁr én cska a csepelieket ismertem. Szval vagy jót, vagy semmit. Így én: semmit.
De azért kicsit elcsodálkoztam. Azt hittem, te ismerted őket, Hamburger!

Amúgy én is lenyúltam egy pufajkájukat és télen abban sétáltattama kutyát, meg abban mentünk kutyasuliba (+ ruszki öv+ surranó). erre ideális volt a szürke pufajka is. Bár kicsit rendszeridegen 1992-ben.

üdv:
TGR

unguided Creative Commons License 2003.10.29 0 0 605
Egy cikk a gyalogság (és főleg az RPG-7) lehetőségeiről a múltban és a jövőben.

For All Seasons: The Old But Effective RPG-7 Promises to Haunt the Battlefields of Tomorrow

unguided Creative Commons License 2003.10.29 0 0 604
Sajnos a házak alacsony száma és a gépem gyenge teljesítménye megakadályoz abban, hogy jelentős számú egységet használjak a pályákon.
Előzmény: savaz (599)
Sgt. Elias Creative Commons License 2003.10.29 0 0 603
Az SP:MBT modifikációnál is valami hasonló a helyzet, bár azért a páncélosok nem halnak olyan gyorsan, és opfire-rel is nagyobb az esélyük, hogy rögtön visszalőjenek. Összességében ott elég realisztikusak a dolgok, csak gyalogság nehezen tud tartani egy települést, különösen, ha nem AI ellen játszik az ember, hanem tapasztalt emberrel. Ha meg egy-két aknavetője is van a támadónak, akkor le tudja fogni úgy az egységeket, hogy se mozogni, se hatásosan visszalőni nem lesznek képesek.

A füst csak addig jó, amíg valaminek nincs termalja... onnantól halálos.

Előzmény: yerico5 (600)
savaz Creative Commons License 2003.10.29 0 0 602
Az AI csak akkor lő, ha lát(a saját 'látása' szerint, pl átlát a füstön), de nincs annyi esze, hogy végiglője távolról a valószínű tartózkodási helyeidet.
Előzmény: unguided (601)
unguided Creative Commons License 2003.10.29 0 0 601
corporal
"Igen, de ha minden faluban MP5-össel és AT4-essel szaladgálnak a faszik, akkor mit gondolsz, mennyibe fog kerülni a felszerelésük? "

MP5-öt azért kaptak, mert nincs olyan add-on-om, amiben lenne hangtompítós SIG550-es. :)) AZ AT-nek írt, pedig nem AT4-es, hanem Carl Gustav volt. Sajnos az RPG-7-esnél nem tudtam beazonosítani, hogy milyen fejrésszel használja a program. Ha a 75mm-essel (ami valószínű, mivel egyrészt a 66mm-es LAW ellenpárjaként szerepel, másrészt az info részben eről írnak), akkor inkább használok valami erősebbet (PG-7VL sajna nincs), hogy valósághűbb legyen.

"próbáld ugyanezt a küldetést úgy, hogy a BMP-k megfelelő távolságban kidobják a deszantot, és nem csak birkamód ráfutkosnak az aknákra."

Kidobták elég messze egy völgyben és együtt jöttek tovább. Majd átrakom az egészet egy sík terepre, hogy távolról tudjanak durrogni az ágyúk. Ez a helyszín egy dombtetőn volt.

Előzmény: corporal (596)
yerico5 Creative Commons License 2003.10.29 0 0 600
Én a SP2-t szoktam erre a célra használni, igaz, az nagyobb méretekben gondolkodik. Pl. egy Románia - Magyarország 1999 Assault beállításnál a románok megindulnak a saját kis páncélozott eszközeikkel, mikor is úgy féltávolságnál tüzet nyitnak a magyar antitankos rakétások, BMP-k, és harckocsik. Persze a gép az ideális magaslati pontokat folyamatosan lövi tüzérséggel, de általában nem sok hatással, mert ritkán rakom nyilvánvaló helyre az embereimet.
Lényeg, hogy az első sortűznél a támadó román páncélosok harmada kiesik, a maradék pedig megtorpan, és onnan lövöldözik. A következő körben aztán az ő rakétásaik is helyreteszik az én páncélosaimat, de a gyalogosok ellen nem sokat tudnak tenni, és pár kör alatt megfutamodnak.

Megoldás szokott lenni egy füstfüggöny lövetése a várható ellenség elé, így csak közvetlen közelről látnak meg - a rakétáik kiiktatva, az én gyalogságom megfelelő közelségbe tud férkőzni. Persze nem árt átküldeni a fejük felett egy-két repülőt, az így felfedezett ellent pedig megszórni tüzérséggel.

savaz Creative Commons License 2003.10.29 0 0 599
Egy támadásba minimum egy szakaszt (3 raj)+ támogató egységeket kell bevetni a nagykönyv szerint is.

Az OPF nem alakalmas ilyen becslésekre az AI gyér volta miatt. Igaz jobb mint bármi előtte, de még mindíg nem tud pl bokortól bokorig futni. Szerény személyem is képes egy egész AI rajt kiiktatni, csupán annyi addicionális inteligenciával, hogy a fedezék mogé fekszem, nem elé :-). Ha magasra állítod az AI katonák képesítését, akkor 2 km-ről észrevesz és kilő (akkor is, ha bokor mögött ülsz:)

Valós szituáció esetén egy gépesített század (aknavetős rajjal!) +egy tucat BMP 2 óra alatt kipucol egy átlag magyar falut (1 szakasz könnyű fegyverzetű védővel)

Előzmény: unguided (597)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2003.10.29 0 0 598
Hol van itt a megkövetelt háromszoros erőfölény?????
12-nek mióta a háromszorosa 14????? :-)
Na ezen még rágódjál.

"Tul'képp nem a gyalogsággal támadtam, hk. támogatás mellett, hanem a hk.kat küldtem be, gy.sági támogatással"-ezt mióta csinálják így? Guderián óta sehol (na jó a jugó háborúban előfordult)

A tankok nem mennek a házak közé ,mert kilövik őket.(Van rá példa elég)

Előzmény: unguided (597)
unguided Creative Commons License 2003.10.29 0 0 597
HUNTERKILLER
"Kicsit kevés volt a támadó gyalogság nem (2 raj,te megtámadnál valamit 2 rajjal?)??? "

Rajonként 7 fő: 1 tiszt, 1 RPG, 1 PK, 1 gránátos, 4 lövész (ha jól emlékszem). 14 fő gyalogos, 2db BMP-1-gyel megtámogatva, plusz a 4db T-72.
Mindez 12 főnyi gyalogság ellen. Nyílt terepen 2 BMP-1 és az általa vitt 2 raj is bőven elég lenne ennek az erőnek az elsöpréséhez. Feltéve, ha nem lövik ki a BMP-ket. Tul'képp nem a gyalogsággal támadtam, hk. támogatás mellett, hanem a hk.kat küldtem be, gy.sági támogatással. :)

"Meg aki támad az általában tüzérséggel is operál (aknavető meg ilyesmi). "

Na erre még ki(/meg) kell találnom valami scriptet.

"Tanulság: ha úgy állítod be a dolgokat ,hogy győzhess ,győzni fogsz. :-) "

Este megpróbálok kis időt szakítani rá, és adok még a támadóknak plusz 2 gép.gyal. rajt. Így jó lesz? :))

Előzmény: HUNTERKILLER (594)
unguided Creative Commons License 2003.10.29 0 0 595
Yoshi
"a robbanás hatása úgymond átmegy a falon... "

Tényleg gáz, amikor a fal tövébe dobott gránát robbanása megöl az emeleten. :(

"2 rpgvel ki lehet lőni az M1est is OFPben... "

Most nem emlékszem rá pontosan, de mintha néha 3-4 is kellett volna hozzá. Persze lehet, hogy mind máshová ment.

Ha van valamilyen hasonló komplexitású szimulátor, amit ismertek, és realisztikusabb, érdekelne.

Előzmény: Yoshi (592)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2003.10.29 0 0 594
Kicsit kevés volt a támadó gyalogság nem (2 raj,te megtámadnál valamit 2 rajjal?)???
Meg aki támad az általában tüzérséggel is operál (aknavető meg ilyesmi).

Tanulság: ha úgy állítod be a dolgokat ,hogy győzhess ,győzni fogsz. :-)

Előzmény: unguided (591)
kavkaz Creative Commons License 2003.10.29 0 0 593
Tulajdonképpen nekem is a Munkásôrség jutott eszembe. Valószínűleg politikai beidegzôdés végett nem gondoltam eddig arra, hogy volt egy olyan szervezetünk, amely felépítésében az N. sémáját követte. De megvártam, hogy más mondja ki ezt a nevet, mert nem voltam biztos benne, hogy nem hurrognának le:)

Azzal egyetértek, hogy a M-et és az MHSZ-t felszámolták, reformálhatatlan volt. De azzal nem, hogy az elvet és a szervezeti felépítést (a politikától függetlenül) nem vitték tovább. Ilyen szervezetekre lenne ma is szükség. Mai formában, nemzeti célból!

Üdv!

Előzmény: Törölt nick (585)
Yoshi Creative Commons License 2003.10.29 0 0 592
Vigyázz!!!

Az ofp-ben nem igazán realisztikus a fedezék! SZVSZ nem jó a fizikája a dolgoknak, ezért a robbanás hatása úgymond átmegy a falon...

Más: kicsit scriptelj még, ugyanis 2 rpgvel ki lehet lőni az M1est is OFPben...

Realisztikus, de nem annyira...

Előzmény: unguided (591)
unguided Creative Commons License 2003.10.29 0 0 591
corporal
"Ne a beépített küldetéseket nézd, mert azokat ezerszer letesztelik, hogy tutibiztosan végig lehessen őket csinálni. Csinálj te egy sajátot, ami reális."

Tegnap este megvolt.
12 saját ember, 3 AT (egyik jómagam), 3 LAW, 2 Gránátos, a többi M16-tal. Némi lőszer ládákban. Hk. akasztók (wire) és aknák, + 1db megfigyelt akna (Satchel Chg.).
A támadók: 4 T-72, 2 gépesített raj (BMP-1-esekkel).
4-szer indítottam el játékot. A BMP-k még a város határában elhullottak (aknák, S.Chg. és LAW), a tankok közül 2-3 mindig betört, de végül elpusztult (akna, AT). A gyalogságot (együtt jött a páncélosokkal) az aknák és rakéták robbanásai tizedelték meg a városon kívül, belül pedig a jól elrejtőzött saját embereim irtották.
A saját veszteség az első 2 próbálkozáskor 50%+ volt. Fő oka, hogy amikor tüzet nyitottak, felfedték pozíciójukat és (főleg a T-72-esek) szétlőtték őket. A harmadik próbánál lecseréltem a szimpla lövészek M16-osait MP5SD-re és a veszteség feleződött.
Végeredmény:
1 patthelyzet (a város felét az elg. elfoglalta, a másik még saját kézen volt és megszűnt minden aktív tevékenység. Itt Én is elesetem, miután kilőttem egy T-72-est.)
3 győzelem.
Tanulság: Jól álcázott védelem, AT képességekkel és hangtompítós fegyverekkel, szegdelt (beépített) terepen, az kemény dió.

Később még kipróbálom, hogy a támadók mire jutnak légi-, és esetleg (egy kis script-eléssel) tüzérségi támogatással.

Előzmény: corporal (582)
Hamburger Creative Commons License 2003.10.29 0 0 590
A felvetéseddel tejesen egyetértek, de a jelenlegi hivatalos állásfoglalás mellett nem látok rá reális esélyt, hogy ez irányba pozitív elmozdulás következhetne be.

Hamburger

Előzmény: Törölt nick (588)
Yoshi Creative Commons License 2003.10.29 0 0 589
Hallali!!

Munkásőrség: nekem volt munkásőr ismerősöm, ideológiai alapról annyit, hogy szerintem ők tudták a legelkeseredettebben szidni a rendszert... (Mivel alapvetően csak űgymond "rendszerhű" elemek voltak, jobban beleláttak, mennyire korhadt egy xar az egész...)
Hálistennek... nem is szóltak bele a rendszerváltásba...
(SZVSZ ha akkor összehívják őket, hogy gyerekek, gyertek sortüzelni meg ilyesmi, az illetőt kidobják az ablakon...)

De ON!

A járulékos feladatok nélkül az egy echte területvédelmi tartalékos NG szerű valami volt.

Szóval, szerintem ha valaki elővenné az eredeti terveket, szabályzatokat, szervezeti felépítéseket stb. fogna egy filctollat és elkezdené kihúzogatni a felesleges hülyeségeket, aztán esetleg lehet hozzá írogatni még dolgokat.

nem?

Előzmény: Törölt nick (588)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.29 0 0 588
Hja. Egyetértünk abban, hogy normális rendszerként működött. Segített a rendőrségnek (polgárőrség...), Árvíz esetén a polgári védelemmel együttműködött, evakuált. És hála istennek az alapfunkcióját sohasem használta, legalábbis én nem tudok róla. De feladatai között volt, és készült is rá, hogy az ellenséges diverziós tevékenységet felszámolja, megakadályozza. Vajon ma kire hárulna ez a feladat?

Nem sírom vissza a nevet, de valami hasonlót kellene most is létrehozni: tagjai olyan emberek lennének, akiknek polgári foglalkozásuk is van, de járnak gyakorlatozni és a nagyobb városokban fegyverraktár, ill. központ van, ahonnan villámgyorsan meg lehet szervezni az ellenállást adott esetben.

Üdv.

Előzmény: Hamburger (586)
Hamburger Creative Commons License 2003.10.29 0 0 587
Bocsánat, a "párthadsereg" után kimaradt a "volt". Ez természetesen a Munkásőrségre vonatkozik!

Üdv: Hamburger

Előzmény: Hamburger (586)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!