Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2009.07.04 0 0 2196
Hát egy kis jogdíj soha nem jönne rosszul, :)
de csak idén érett ilyen korán. Azt meg nem mondom, más években melyik telken volt hamarabb, de nagyjából egy időben.
Előzmény: ninovarga (2195)
ninovarga Creative Commons License 2009.07.04 0 0 2195
Leírásodból arra lehet következtetni, hogy rügymutáció történhetett és az oltóvessző a mutáns rügyből származó ágról való volt.
Van az Andosának (más néven Stark Red Gold) egy Antony nevű, az alapfajtánál koraibb és szebb változata, ami ugyanígy rügymutáció eredménye. Volt olasz főnököm (akiről korábban már írtam) fajtája, bejegyzése éppen a magyarországi cég fennállása idején történt és rengeteg pénzbe került. Azért lett Antony a neve, mert korán elvesztett édesapját Antonionak hívták és az ő emlékére kapta ezt az elnevezést (a divatnak megfelelően, angolosítva).
Ha a Tiéd is egy ígéretes fajta, ugyanígy lehetne belőle új, bejegyzett fajtát csinálni, azt követően pedig a világban minden egyes szaporított darabja után elég jelentős jogdíjat ("royalty"-t) kapnál.
Előzmény: Flanell (2194)
Flanell Creative Commons License 2009.07.03 0 0 2194
Valóban, kapkodva és figyelmetlenül olvastam, nem vettem észre, hogy fehér húsú ősziről van szó, a képek közül meg csak a legelső jött be múltkor. (Pedig mostanában már jól szokott működni az oldal.)

Az lehet, hogy az én fám Early Redhaven, de tény, hogy már javában érik 3 saját szemzésű fán (a mirabolánra rakott volt a legelső), míg amiről szemeztem őket, annak még most is kell legalább egy hét a legelső kukacos szem megérleléséhez. Ez az "öreg" fa azon a domboldali telken van, ahol minden fajta sokkal hamarabb érik, mint a környékbeli termelőknek. Tehát ez érik a szokott időben, csak már 2 hete nem értem rá oda kimenni, és azt hittem, itt érik előbb. A 3 új fa észak-alföldi sík területen él, semmi nem indokolja koraiságukat.
james69 Creative Commons License 2009.07.03 0 0 2193
mozó,atifoci,cirfandlia tudnátok-e ajánlani olyan  kajszi fajtát ,ami megálja a helyét a piacon / termésére gondolok/ az a helyzett  kipusztult vagy 10-12 db  tavaly  meg most az éven a talajjal is baj van, mert  a gutaűtés ,sharka vírus meg ami létezik a világon az mind kinyírta a fákat pedig csak 6-8 évesek voltak.Sajnos a plantafosz sem segíthet hisz a gyökérzeten alakul ki toxikus elváltozás ha jól írom a szállító edény nyalábokon  és ez ugye megakadályozza  a tápanyagfelvételt   javítsatok ki  ha nem így van.  Hallottam az alföldön ezek a bestiák nem élnek meg a homok miatt .Fák alanya vadkajszi vagy talán mirobolán szilvába kellene oltani ,de ilyet nem kapni sehol .                      
james69 Creative Commons License 2009.07.03 0 0 2192

Elnézést kérek ha sértő volt amit írtam ,de ez szerintem így korrekt kúltúrált emberek között a kölcsönös bocsánat kérés.Sajnos kb egy éve van meg a számitógép az is a gyerek miatt sok a le maradásom ezen a területen főleg a billentyűzettel vannak gondjaim .Mozó 66 találtam ma a kajszi fán több olyan gyümölcsöt amin  körformájú karikák voltak szerinted  ez sharka vírus ,mert én úgy tudom ,hogy az akkor szegény fámnak game over.Fontos információ: megjelent egy plantafosz nevezetű szer , amit vegyszeres barátom ajánlott a lényeg megmentette a féloldalt leszáradt őszibarack fámat és megszűntette a mézgásodást, szőlőben tudja a peronoszpórát és nem vegyszer.Kísérleteztem megérte a fa csúrgási vonalában szúrtam 4db lyukat 20cm  mélyen 10 l vízben 5cl plantafosz 2-3 hetente megismételve .Szemlátomást van különbség a fák között ,amelyik kapott ebből a szerböl az ember csak hitettlenkedik nem tudom másképp ezt elmagyarázni.További információ:www.plantaco.hu

Előzmény: Cirfandlia (2187)
Ali-bá Creative Commons License 2009.07.03 0 0 2191

Scsaba 1 !

Most láttam, hogy tavaly kerested az Early Red Free fajtát.  Nálam évek óta terem. Ha aktuális még kérdezz.

Előzmény: scsaba1 (951)
Ali-bá Creative Commons License 2009.07.03 0 0 2190
Én Early Red Free-re tippelek! Nálam az a fehérhúsú ésrik most, csak az nem közepes méretű, hanem nagyobb. Amugy igy néz ki.
Előzmény: Kulicz (2162)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2189
Iszonyatos mennyiség van ezeken a fákon,hogy bírják ?...ágletörés nem fordul elő /persze nem vihar utánira gondolok .../...nem aprósodik ilyen mennyiség mellett ?
Előzmény: Mozo66 (2177)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2188
Az időjárás itt is dettó,délután kiadós eső ,utána fülledt kánikula.Egy szomszéd falu-beli ismerőssel futottam össze//mezőgazdász/, 19 mm a mai mennyiség...én ehhez nem értek,de gondolom ez sokat jelent...
Az íz egy kicsit fajta függő .A ceglédi vmim annak ellenére,hogy a sok eső óriásira felfújta és elég kevés volt a napos idő nagyon finom...a Harcot meg ...hát annak ezért is érik a fűrész...
A többihez meg már hozzáfűztem a lényeget és be is fejezem,mert nem mindig a csomagolás a lényeg,ha a tartalom fontosabb...egyébként meg hozzáállás kérdése az egész.
Előzmény: Mozo66 (2185)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2187

james, atifoci: bocs de félreértetettek; én a végzettségem egyáltalán nem fitogtatásként említettem, csak válaszul a kicsit rosszul eső "nyelvtan és ének zene  szakos" titulusra. Indexes fórumozásom majd 9 éve alatt azt hiszem mindíg próbáltam alázatos és szerény maradni ha ti nem így láttátok akkor sajnálom. Barack terén (is) úgy érzem én tanulhatok tőletek, és ezt egyáltalán nem szégyellem. Csak egy kérésem volt.... de fátylat rá. Részemről téma lezárva.

On

Brutális sok az eső felénk, júnus közel 130 mm volt, és a július eddigi két napja sem múlt el csapadék nélkül. Sajnos a korábbi jég ütötte sebek és a folytonos nedvesség miatt minden rothad.  

Előzmény: james69 (2183)
james69 Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2186

Szerintem lehet  bergeron is a fényképről itélve, mert az  enyém is ilyesmi ,a fa eggyik jellegzetessége,hogy erősebb növekedésű mint pl: a gönci. Gyűmölcsök fűrtszerűen  helyezkednek el a fán és hajlamos a túlkötődésre ezért célszerű ritkítani.Váz ágai hamar felkopaszodnak.

Előzmény: james69 (2184)
Mozo66 Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2185
Itt jó volna az a perzselő nap , 2 nap nem sokat esett , ma megint kaptunk délután egy nagy zuhit . A kajszi olyan nehéz mint a kő , de az íze .... kissé savanykás , meg kemény .

Itt nálunk a piacon 220 -250 között lehet eladni a kajszit ... korlátozott mennyiségben , ha beindul a szedés nagyban akkor egy kicsit olcsóbban talán el lehet nyomni . Amúgy a piacon őrült nyomottak az árak , ma bementem a tecsóba és Springbell volt akciózva 499-ért ... természetesen olasz . A piacon ma nem volt 250 - nál drágább barack .

A helyesírás vitába nem akarok beleszólni ... a fiamnak magyaráztam annak idején , hogy helyesen és szépen ( normálisan ) írni könnyebb , mint ... helytelenül és rondán . ... persze ezt a fiamnak mondtam . : )
Előzmény: james69 (2183)
james69 Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2184
Szerintem lehet,hogy bergeron erősen hasonlít az enyémre főleg ha rengeteg van a a fán belőle és mintha fürtökben lógna a fán.
Előzmény: covycovy (2168)
james69 Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2183
Szerintem a tudás és vele párosulva az elismertség bármelyik szakma terén ott kezdödik,hogy a szakma iránti alázat és szerénység,  és a tudást a lehető leggjobban átadni az arra fogékony és érdeklődö embereknek.Nem pedig fitogtattni, hogy én vagyok a ......valaki.Ennyit a rossz szájízröl.A kajszi ára 100ft az apró méret a darabosak  200ft a piacon. Szerintem kényszerérett a gyümölcs ebben a kánikulában, szinte leperzseli a nap. Mi a véleményetek erről kedves fórumozó társak?
Előzmény: Törölt nick (2181)
covycovy Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2182
Köszönöm. Az lehet!:-))
Előzmény: Mozo66 (2172)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.01 0 0 2181
Igazad van ,szerintem se a helyesíráson van a lényeg ,legalább is ebben a fórumban...egy kertészmérnöknek egy amatőr kertbarát meg úgysem tud okosat mondani...szerintem kár kötözködni,robbant már szét normális fórum ilyen értelmetlen dolgok miatt...nem erőszak itt közreműködni...
Előzmény: james69 (2175)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.01 0 0 2180
Mit is mondhatnék ezekre a képekre....gyönyörűek...az esőtől és az-esetleges -jégtől én is tartok...Kajsziból a saját szemzésű ceglédi vmi érik ,ezt le is esszük.A következő a Harcot lenne,de ebből a fából kezd elegem lenni,mert nincs olyan év,hogy ne kezdene rohadni ...visszacsonkázom és át fogom szemezni másik fajtára...ez nem vált be...
Előzmény: Mozo66 (2177)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.01 0 0 2179
Hát az én Manonom /már ha valóban az.../ akkor nem ilyen,mert amelyik alakul az majdnem v teljesen bordó fedőszínű....és igazából még nem érik...legalább is nálam...
Előzmény: Mozo66 (2173)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.07.01 0 0 2178

off

Bocs, de én próbáltam nem személyeskedni és az említett "mentalitást" inkább nálad vélem felfedezni írásod alapján. Tényleg nehezen olvasom az amúgy értékes és információval teli hozzászólásaid de majd jobban koncentrálok. Azért hegyaljaiként legalább az aszút ne írd két ss-el.... többször is. 

üdv, egy kertészmérnök

on

Előzmény: james69 (2175)
Mozo66 Creative Commons License 2009.07.01 0 0 2177

1-3 : Kajszik 4: Na ez az a fehér aminek nem tudom a nevét ( Az előbbi azonosításom nem volt helyes , újra megnéztem a fotókat , nem a Genadix .... valami más ) 5: Dixired .

talán valamelyik hétvégi szedésről csinálok majd fotót , de nagyon ki vagyok a folyamatos esők miatt , meg .... hát nyomom rendesen . ( 2 napja nem ( sokat ) esett , van remény )
Mozo66 Creative Commons License 2009.07.01 0 0 2176

Kissé össze-vissza , de kommentálom .

1 : Ceglédi Piroska 2: E. Rh kezd alakulni 3: Magyar Kajszi ... érzékelhető a termés mennyisége , nem tudom megsaccolni , hogy hány mázsa lehet ezeken a 15 éves fákon , de ....sok . 4: Orange Red 4 éves fán 40-50 kiló és nem apró . 2 fa volt amelyik túlkötötte magát ... ezt is ki kell tapasztalnom . 5 : Szegedi Mamut .
james69 Creative Commons License 2009.07.01 0 0 2175

Nagyon szépen köszönöm a helyreigazitásodat.Remélem vezércikk  lesz az írásod  NEWYORK TIMES-ban is  MAGYARTALAN MAGYAR  felirattal.Valószinűleg pedagógusi vénád nem enegedi az ilyen gaztettet .Egészen biztosra veszem ,hogy magyar nyelvtan és ének zene  szakos vagy felsőfokon ami azért nem  semmi elképzelem ,hogy napi 3 órát évi 172 napot végig robotolni szőrnyű lehet.Az is magyar mentalitás a másikban a hiba keresése találása  talán azért ilyen az ország helyzete amilyen.Képzeld örülök ,hogy be tudom gépelni amit akarok mert nem találom a betűket főleg sötétben, mert bébi csősz is vagyok és ha elfogy a cérna akkor nem nézek semmit.  Különben ez egy őszibarack fórum nem pedig nyelvtan helyesírási verseny.Ígérem ,hogy megeteszek mindent tőlem telhetőt a magyarositást is beleértve és kérek engedélyt meghajolni nagyságod elött.

Előzmény: Cirfandlia (2166)
Mozo66 Creative Commons License 2009.07.01 0 0 2174
Hát ha már megérett a Redhaven akkor az nem Redhaven , esetleg Early Redhaven lehet .
Előzmény: Flanell (2164)
Mozo66 Creative Commons License 2009.07.01 0 0 2173
Mint írták a Redhaven kizárva .... több okból is . Ha jól látom egy kevéssé ismert de nagyon jó fajtád van , szerintem ez a nekem is levő Genadix 4 . Valahogy bekeveredett az országba , szerintem szenzációs . Ma kóstoltam egy magházrepedtett , a többi még zöld rendesen , de már így is jó íze van .

Esetleg lehetne még az Amsden , de az nem így néz ki , tehát ki is zártam . Atifocinak van Mannon ... ez viszont nekem nincs , bár ahogy néztem az korábbi érésű fajta .
Előzmény: Kulicz (2162)
Mozo66 Creative Commons License 2009.07.01 0 0 2172
.... Ceglédi óriás ..... szerintem .
covycovy Creative Commons License 2009.06.30 0 0 2171
Kösz a választ. A Harcot biztos, hogy nem. Nekem a Gönci magyar rémlik........
Előzmény: Törölt nick (2170)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.30 0 0 2170
Akár Harcot is lehetne...ne aggódj,az enyém is ilyen...érdekes módon a most érő Ceglédi valamelyik nem rohad a csúcsán /max ahol sérülést kapott,de ilyen mértékben nem/,most azon filózok,hogy megcsonkázom ezt a fát és az új hajtásokat átszemzem jobban bevált fajtára/-tákra...ezzel nincs szerencsém ,minden éven ez a gond vele,vannak ennél sokkal jobb fajták is...
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.30 0 0 2169
Megnéztem a címkét,s valóban a szlovákok csak csomagolták az olasz árut...nem akarom leszólni,de ezt a minőséget én is elő tudom állítani....na ezért sem vásárolok belőle...
Előzmény: Flanell (2163)
covycovy Creative Commons License 2009.06.30 0 0 2168
Ennek a fajtának sajnos nem emlékszem a nevére. Most érik. Rendszeresen permeteztem, de sajnos ennek ellenére éréskor már rothad. Van valakinek tipje milyen fajta lehet?
Cirfandlia Creative Commons License 2009.06.30 0 0 2167
Nem, ez nem olyan mint a Redhaven; mert az sárga húsú, és egyáltalán nem így néz ki, és biztos vagyok benne, hogy még Nálad sem érett be; mert annak minimum 3 hete van még, de ha marad ez az idő akkor....
Előzmény: Flanell (2164)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!