Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.01.31 0 0 6621
--Atis--Hogy van a kis Bodza?Majd megküldöm a címem,csak néha erről a gépről eltünnek az adatok.Vagy én tüntetem el valahogyan?
miriuta maci Creative Commons License 2008.01.31 0 0 6620
Én is itt a topicban olvastam. Őszibarack páleszt választottam hozzá mert szerintem az ízei harmonizálnak a csipkebogyóval. A csipkebogyó meg a mindenhol kapható filteres Herbária szárítmány. Nagy előnye, hogy nem kell áztatás után a szűréssel bajlódni. Én 8 filtert tettem 7 decihez.
Előzmény: --atis-- (6619)
--atis-- Creative Commons License 2008.01.31 0 0 6619

Ez a csipkebogyós érdekelne.

Frissen szedettet, vagy szárítottat áztattál? Mennyi bogyó, mennyi pálesz, mennyi ideig? Ja és milyen pálinkában áztattad?

Előzmény: miriuta maci (6617)
miriuta maci Creative Commons License 2008.01.31 0 0 6617

Az enyém is bodzavirágból van. Szerintem túl tömény lett, valszeg túl sokat (5 deka szárítmány/7 deci pálesz) tettem bele. De ez hígitással javítható.

Viszont a csipkebogyó áztatás bejött.

Előzmény: comad (6614)
miriuta maci Creative Commons License 2008.01.31 0 0 6616
Abszolút rossz helyen jársz (már ne haragudj) ugyanis a Fütyülős barack az sok minden de nem pálinka. De az áráról szerintem kb 1100 helyen tudsz infót kapni a neten de ha nem leled meg ott van a Tecsó.
Előzmény: Törölt nick (6615)
comad Creative Commons License 2008.01.31 0 0 6614
Én már évek óta "hamisítok" bodzapálinkát. Jóféle vodka (az a legsemlegesebb ízű) + bodzavirág. Nekem bejön.
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.31 0 0 6613

Jó az ötlet!Az idén kipróbálom.Ha több féle bodzapálinkám van,az jó indok a kostolgatáshoz!

Előzmény: aknil (6612)
aknil Creative Commons License 2008.01.31 0 0 6612
Olyat még nem próbáltál, hogy valamilyen gyümölcscefrébe (leginkább alma) teszed bele a bodzabogyót/virágot? Úgy nem kellene bele annyi cukrot rakni.
Előzmény: Törölt nick (6609)
--atis-- Creative Commons License 2008.01.30 0 0 6611
Hát lehet ere nem-et mondani?
Szívesen megvizsgálnám közelebbről is a bodzapálinkádat. Érdekes a készítés módja, kíváncsi vagyok.
Köszönöm a felajánlásod! Esetleg e-mail-ben írd meg, hogy hol találkozhatnánk.
Üdv.
Előzmény: Törölt nick (6610)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.30 0 0 6610
ATIS---Nagyon jó ötlet a Bodza név!Szívesen adok neked a bodzapálinkámból egy üveggel ajándékba.Ha érdekel majd megadok az országban néhány helyet ahol össze tudnánk futni.
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.30 0 0 6609

Nem akarok senkit rábeszélni a bodzapálinkára,nekem bejött.Igaz hogy a sárgabarack pálinkám izletesebb,de én bodzarajongó vagyok.A babonák szerint a növénybenn jó szellem lakik akit a németek Holle anyónak hívnak.A bodzafát régen a gondoskodás és a halál szinbólumának tartották.A virágából kevés cukor és víz nélkül nemlehet pálinkát készíteni.A bogyójában van némi saját cukor de hogy az erjedés jó irányba induljon el meg kell segíteni pár deka cukorral.Próbáltam cukor nélkül de kikellett dodni a fáradságos munkával összegyüjtött anyagot mert nem erjedt meg.

Előzmény: aknil (6608)
aknil Creative Commons License 2008.01.30 0 0 6608

Nekem sikerült végigolvasnom! Van benne 1-2 érdekes dolog, arról viszont nem győzött meg igazán a szöveg, hogy a cukros vízbe áztatott bodzavirágból lehet lefőzni a legjobb pálinka-orvosságot.

Én inkább maradok a jól bevált, saját főzésű mézes törkölynél: torokfájás-, fogfájás- és álmatlanság ellen nincs annál jobb!

Egyébként miért kellett sűríteni a szöveget??? Van itt hely bőven!

Előzmény: Törölt nick (6607)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.30 0 0 6607

Sajnos a szöveget sürítenem kellett a hosszúsága miatt.Egyébként a billentyűzet nem az erősségem.

Előzmény: comad (6606)
comad Creative Commons License 2008.01.30 0 0 6606
Van lenn középen az a vízszintes, hosszú billentyű...
Előzmény: Törölt nick (6604)
Roy.K Creative Commons License 2008.01.30 0 0 6605
Biztos, hogy rengeteg hasznos dolgot írsz. Kár, hogy nem lehet elolvasni. :-(
Előzmény: Törölt nick (6604)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.30 0 0 6604

Bodzapálinkásoknak!A bodza virága és bogyója a legjobb házipatika.Hatóanyagai:Virág:illóolaj,cseranyagok,kolin/természetes vérnyomáscsökkentő/gyantaAlmasavBorkősavValeriánsavBogyók:antocián/rákterápiánálhaszn/-használják/c-vitaminEzek együttesen immunerősitőkHasználhatók isiász,köszvény,megfázásEllen.Célunk:PálinkánkEzekből a hatóanyagokbólMinél többet tartalmazzonEzértVirágbol isBogyóból isPálinkátKellKészítenünkKoránGyüjtünkVVirágotHordóbaRakjukÉsFelöntjük annyi vízzel hogy kverhető legyenCitromsavÉlesztő kb-3%cukor bele 2-hét és kész Főzés:mikor45% a kifolyó anyagÉn meg állok a maradék higítvaVízzel kiváló biolé csalánnalKeverve 2hetiErjesztéssel készNemKellMűtrágyát venni.Újra virágotGyüjtünk és a Kb65%-osPálinkánkba2-hétigÁztatjuk.Leszűrjük,ELTESSZÜKpihenni.Ősszel bodzabogyógyüjtésAvastag szárrésztLevágva:erjesztés,főzésMint aVirágnál.Újra bogyógyüjtés csak aFeketét szabadGyűjteni.A virágból és bogyóból készült pálinkát összeöntjük és a frissen szedett bogyókat beletesszük.2-hét után kb-20%ra felhigítva a bogyóval együtt lefőzzük.45%-ra higitva min,1/2-éves érlelés.Hónapról-hónapra más illatok,ízek jönnek elő.Először enyhe virágillat és íz később bodzafa illat és íz.Ha lehet minél tovább érleljük annál hatékonyabb gyógyszer!Ha rozsdamentes főzőben főzzük réz hűtővel kb-1/2-évig jó ízű és illatu de enyhén karcos,de 1-év után kisimul.Legjobb rézfőzővel akácfa tüzeléssel főzöcskézni.Télen a szervezetünknek kell a jó bodzagyógyszer minimum napi 1 feles vagy 1/2 liter forró tea 2 kanál cukor 4 kanál bodzapálinval.A forró teában a bodzaillat nagyon intenzív.EGÉSZSÉGÜNKRE!

aknil Creative Commons License 2008.01.30 0 0 6603
Tehát a tanulság: Mindenki járjon rendesen kocsmába!!! A többi már jön magától:)
Előzmény: Amphenol (6601)
leveliro Creative Commons License 2008.01.30 0 0 6602
Köszönöm szépen az ötleteket! Bár nagyon egyszerűnek látszik a kérdés, azért jó, hogy olyanok adnak tanácsot, akik már csináltak ilyet! Ha szezon lesz, én is kipróbálom valamelyiket.
Amphenol Creative Commons License 2008.01.30 0 0 6601
Szia !

Pár gondolat :( saját tapasztalatokból )

A nagybani termelők bizony olvassák a hálót és ha pár száz kilót akarsz tőlük venni
simán adnak el hiszen nekik ez nem jelenik meg a nagykönyvben , tiszta haszon ,
napi bevétel ...

A kisebbek is olvassák ( pl. jómagam :-)) ) , hiszen az átvevő , kereskedő hasznát
szívesebben megtartja az ember ...

A legegyszerűbb módszer ( felénk ez működik ) :

Ha venni akarsz valamit megállsz az első szimpatikus idősebb gyalogosnál és
megkérdezed tőle nem-e tud eladó gyümölcsöt ....szerencsés esetben
pillanatok múlva több címed lesz mint egy gyengébb biztosítási ügynöknek ...

Módszer kettő : Kocsma ... be . Kérsz egy kávét meg a kocsmárosnál érdeklődsz ..
a vendégek között biztos lesz aki tud valamit ...
Ilyen helyeken különösen jó üzletet lehet kötni ...

OFF volt ismerősöm aki beugrott egy sörre , vett 20 ha szántót :-))

Ha kialakul a kapcsolat a többi féle gyümölcs jön magától ...

Pl. a szőlőmet évek óta visszajáró vevő veszi meg ..

AMp
Előzmény: leveliro (6595)
comad Creative Commons License 2008.01.29 0 0 6600
Nem, nem felejtettem el. Nem sokat érne egy olyan autós kompresszor, ami csak 1,8 bar-t tud, amikor pl. csak egy Astra gumijába 2,2-t kell fújni...
Előzmény: raiff (6598)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.29 0 0 6599
üdv.minden fórumozónak évek óta olvasom a hozzászólásokat sokat tanultam tőletek mint új belépő a saját érlelt bodzapálinkámból most iszom az égészségetekre!
raiff Creative Commons License 2008.01.29 0 0 6598
azt hiszem egy tizedes vesszőt elfelejtettél a két szám közé tenni. nézd csak meg jobban:)
Előzmény: comad (6583)
aknil Creative Commons License 2008.01.29 0 0 6597

"Azt nem tudom, hogy mit jelent az, hogy "odamész"? Ez olyan, mint mondjuk Heves megyében (onnan származom), hogy kint állnak az út mellett a dinnyések? Oszt odamagyek?"

Nem! Én az olyan gyümölcsösöke gondolok, ahol több gazdának van egymás mellett területe (szövetkezetben). Szezon idején közvetlenül a gyümölcsösbe szoktak kimenni a nagykereskedők mázsákkal, teherautókkal, és várják, hogy a gazdák hozzájuk vigyék a frissen szedett gyümölcsöt. Egy olyan gazdát kell elcsípned, aki éppen hozza a gyümölcsét leadni a felvásárlónak, és meggyőzni őt arról, hogy inkább neked adja el az árut, ne pedig a nagykereskedőnek! Így már érthető?

Biztos vagyok benne, hogy Bicske környékén is vannak ilyen gyümölcsösök. Ha mégsem, akkor keress egy konzervgyárat, ahova szezon idején folyamatosan szállítják a termelők a különféle zöldséget-gyümölcsöt. Állj be a kapuba, és várj addig, amíg nem jön egy olyan gazda, aki éppen a Te általad keresett gyümölcsöt hoz leadni. Rálicitálsz valamennyit a konzervgyár ajánlatára, és már viheted is a gyümit.

Piacra ne menj, mert ott legalább kétszer annyiért kapod meg a gyümit, mint ha a fenti módszerek valamelyikével próbálkoznál!

aleksz27 Creative Commons License 2008.01.29 0 0 6596
Megnézed a telefonkönyvben, hol vannak felvásárló telepek,gyümölcsátvétel.Általában vesznek át légyümölcsöt is.Vársz amíg jön a termelő aki ilyet hoz és megkérdezed tőle, hogy a következő adagot megvennéd tőle kp-ért és esetleg el is mész érte...Vagy figyeled az újsághírdetéseket.
leveliro Creative Commons License 2008.01.29 0 0 6595

1. "ne nézd le azokat akiknek a gyümölcséből akarsz pálinkát főzni"

Eredeti mondatom ez volt:

"Hirdetés a hálón? (Sztem azt meg a parasztok nem olvassák.)"

Röhejes, de manapság már a parazst szón mindenki csak AZT érti. Természetesen én az eredeti értelmében használtam. De azért jót nevettem a félreértésen. :-)

2.

"1. Kimész, és körbenézel, hogy a felvásárlók mennyiért veszik át a gyümit

2. Odamész az egyik gazdához, aki épp hozza a gyümölcsét leadni"

Köszönöm a jó tanácsot, de lenne még pár kérdésem.

-Azt nem tudom, hogy mit jelent az, hogy "odamész"? Ez olyan, mint mondjuk Heves megyében (onnan származom), hogy kint állnak az út mellett a dinnyések? Oszt odamagyek?

-Bár Kecskemét is megoldható távolság, Bicske, és környéke még jobb lenne. Menjek ki a piacra?

Előzmény: aknil (6580)
tuutuu Creative Commons License 2008.01.29 0 0 6594

Mármint a normál nyomáshoz képest ennyi a csökkenés, vagy az absz. nyomás ennyi? Utóbbit jobban elhinném, egy porszívó is tud ~ 200v.o.mm-t.

Ezt tudtam mérni.

Előzmény: sasabá (6582)
tuutuu Creative Commons License 2008.01.29 0 0 6593

Majd előkeresem, és lefényképezem. Ahhoz persze szét kell kapni, meg az enyémnek a motor-funkciója is kifeküdt, így a forgórészbe kellett esztergáltatnom ékszíjnak hornyot.De ha leveszed a kompresszor-rész tetejét (már amikor kiszedted a köcsögből), akkor a le-föl járó dugattyúba fűrészelj egy hornyot, amibe a fűrészzsinór végét befoghatod. Fülül a másik vége egy kereten mosógép-dob tartó rugóval van feszítve.

Az egészet tavaszi qkázásból meg lehet oldani...:}}}

Előzmény: sasabá (6582)
treff3 Creative Commons License 2008.01.29 0 0 6592
Hát igen, én is ittam már szörnyű ecetes löttyöt, meg acetonosat is, de az más tészta, de megértettem, hogy sajnálja. Talán a napokban lesz időm meglátogatni, és ha van valami használható az alján, akkor cselekedni fogok. Azt mondja, még szinte egész körték is vannak benne. Talán, ha jól kiáztatja az ember, még van bennük cukor? Bár attól tartok, a baktériumokat már hiába áztatná. No sebaj, idén is hullik majd, és akkor (remélem) már jobban figyel. Elmondom neki, amit Tőletek tanultam.
Előzmény: Vork12 (6591)
Vork12 Creative Commons License 2008.01.28 0 0 6591

"Talán félig lehet a hordó."

Nem hiszem, hogy érdemes lenne kifőzetni a főzdében.

Keressen egy "főző" ismerőst. Oszt az a kevés pálesz meg jó lessz a kellemetlen vendégeknek.  Nagyon hamar sűrgős dolguk akad és gyorsan távoznak. 

Én is jártam már ehez hasonló cipőben. Ahogy olvastam a hsz.-ed felállt a szőr a hátamon. Még mindig borsódzik a karom. Érzem az ízt a számba.

Előzmény: treff3 (6584)
zsuzska60 Creative Commons License 2008.01.28 0 0 6590
Én már ittam borzapálinkát az említett cég forgalmazásából, és ízlett. Az idén tervezem, hogy ne csak lekvár készüljön bodzából!
Szia , Zsu
Előzmény: --atis-- (6578)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!