Én is itt a topicban olvastam. Őszibarack páleszt választottam hozzá mert szerintem az ízei harmonizálnak a csipkebogyóval. A csipkebogyó meg a mindenhol kapható filteres Herbária szárítmány. Nagy előnye, hogy nem kell áztatás után a szűréssel bajlódni. Én 8 filtert tettem 7 decihez.
Abszolút rossz helyen jársz (már ne haragudj) ugyanis a Fütyülős barack az sok minden de nem pálinka. De az áráról szerintem kb 1100 helyen tudsz infót kapni a neten de ha nem leled meg ott van a Tecsó.
Hát lehet ere nem-et mondani? Szívesen megvizsgálnám közelebbről is a bodzapálinkádat. Érdekes a készítés módja, kíváncsi vagyok. Köszönöm a felajánlásod! Esetleg e-mail-ben írd meg, hogy hol találkozhatnánk. Üdv.
ATIS---Nagyon jó ötlet a Bodza név!Szívesen adok neked a bodzapálinkámból egy üveggel ajándékba.Ha érdekel majd megadok az országban néhány helyet ahol össze tudnánk futni.
Nem akarok senkit rábeszélni a bodzapálinkára,nekem bejött.Igaz hogy a sárgabarack pálinkám izletesebb,de én bodzarajongó vagyok.A babonák szerint a növénybenn jó szellem lakik akit a németek Holle anyónak hívnak.A bodzafát régen a gondoskodás és a halál szinbólumának tartották.A virágából kevés cukor és víz nélkül nemlehet pálinkát készíteni.A bogyójában van némi saját cukor de hogy az erjedés jó irányba induljon el meg kell segíteni pár deka cukorral.Próbáltam cukor nélkül de kikellett dodni a fáradságos munkával összegyüjtött anyagot mert nem erjedt meg.
Nekem sikerült végigolvasnom! Van benne 1-2 érdekes dolog, arról viszont nem győzött meg igazán a szöveg, hogy a cukros vízbe áztatott bodzavirágból lehet lefőzni a legjobb pálinka-orvosságot.
Én inkább maradok a jól bevált, saját főzésű mézes törkölynél: torokfájás-, fogfájás- és álmatlanság ellen nincs annál jobb!
Egyébként miért kellett sűríteni a szöveget??? Van itt hely bőven!
Bodzapálinkásoknak!A bodza virága és bogyója a legjobb házipatika.Hatóanyagai:Virág:illóolaj,cseranyagok,kolin/természetes vérnyomáscsökkentő/gyantaAlmasavBorkősavValeriánsavBogyók:antocián/rákterápiánálhaszn/-használják/c-vitaminEzek együttesen immunerősitőkHasználhatók isiász,köszvény,megfázásEllen.Célunk:PálinkánkEzekből a hatóanyagokbólMinél többet tartalmazzonEzértVirágbol isBogyóból isPálinkátKellKészítenünkKoránGyüjtünkVVirágotHordóbaRakjukÉsFelöntjük annyi vízzel hogy kverhető legyenCitromsavÉlesztő kb-3%cukor bele 2-hét és kész Főzés:mikor45% a kifolyó anyagÉn meg állok a maradék higítvaVízzel kiváló biolé csalánnalKeverve 2hetiErjesztéssel készNemKellMűtrágyát venni.Újra virágotGyüjtünk és a Kb65%-osPálinkánkba2-hétigÁztatjuk.Leszűrjük,ELTESSZÜKpihenni.Ősszel bodzabogyógyüjtésAvastag szárrésztLevágva:erjesztés,főzésMint aVirágnál.Újra bogyógyüjtés csak aFeketét szabadGyűjteni.A virágból és bogyóból készült pálinkát összeöntjük és a frissen szedett bogyókat beletesszük.2-hét után kb-20%ra felhigítva a bogyóval együtt lefőzzük.45%-ra higitva min,1/2-éves érlelés.Hónapról-hónapra más illatok,ízek jönnek elő.Először enyhe virágillat és íz később bodzafa illat és íz.Ha lehet minél tovább érleljük annál hatékonyabb gyógyszer!Ha rozsdamentes főzőben főzzük réz hűtővel kb-1/2-évig jó ízű és illatu de enyhén karcos,de 1-év után kisimul.Legjobb rézfőzővel akácfa tüzeléssel főzöcskézni.Télen a szervezetünknek kell a jó bodzagyógyszer minimum napi 1 feles vagy 1/2 liter forró tea 2 kanál cukor 4 kanál bodzapálinval.A forró teában a bodzaillat nagyon intenzív.EGÉSZSÉGÜNKRE!
Köszönöm szépen az ötleteket! Bár nagyon egyszerűnek látszik a kérdés, azért jó, hogy olyanok adnak tanácsot, akik már csináltak ilyet! Ha szezon lesz, én is kipróbálom valamelyiket.
A nagybani termelők bizony olvassák a hálót és ha pár száz kilót akarsz tőlük venni simán adnak el hiszen nekik ez nem jelenik meg a nagykönyvben , tiszta haszon , napi bevétel ...
A kisebbek is olvassák ( pl. jómagam :-)) ) , hiszen az átvevő , kereskedő hasznát szívesebben megtartja az ember ...
A legegyszerűbb módszer ( felénk ez működik ) :
Ha venni akarsz valamit megállsz az első szimpatikus idősebb gyalogosnál és megkérdezed tőle nem-e tud eladó gyümölcsöt ....szerencsés esetben pillanatok múlva több címed lesz mint egy gyengébb biztosítási ügynöknek ...
Módszer kettő : Kocsma ... be . Kérsz egy kávét meg a kocsmárosnál érdeklődsz .. a vendégek között biztos lesz aki tud valamit ... Ilyen helyeken különösen jó üzletet lehet kötni ...
OFF volt ismerősöm aki beugrott egy sörre , vett 20 ha szántót :-))
Ha kialakul a kapcsolat a többi féle gyümölcs jön magától ...
Pl. a szőlőmet évek óta visszajáró vevő veszi meg ..
üdv.minden fórumozónak évek óta olvasom a hozzászólásokat sokat tanultam tőletek mint új belépő a saját érlelt bodzapálinkámból most iszom az égészségetekre!
"Azt nem tudom, hogy mit jelent az, hogy "odamész"? Ez olyan, mint mondjuk Heves megyében (onnan származom), hogy kint állnak az út mellett a dinnyések? Oszt odamagyek?"
Nem! Én az olyan gyümölcsösöke gondolok, ahol több gazdának van egymás mellett területe (szövetkezetben). Szezon idején közvetlenül a gyümölcsösbe szoktak kimenni a nagykereskedők mázsákkal, teherautókkal, és várják, hogy a gazdák hozzájuk vigyék a frissen szedett gyümölcsöt. Egy olyan gazdát kell elcsípned, aki éppen hozza a gyümölcsét leadni a felvásárlónak, és meggyőzni őt arról, hogy inkább neked adja el az árut, ne pedig a nagykereskedőnek! Így már érthető?
Biztos vagyok benne, hogy Bicske környékén is vannak ilyen gyümölcsösök. Ha mégsem, akkor keress egy konzervgyárat, ahova szezon idején folyamatosan szállítják a termelők a különféle zöldséget-gyümölcsöt. Állj be a kapuba, és várj addig, amíg nem jön egy olyan gazda, aki éppen a Te általad keresett gyümölcsöt hoz leadni. Rálicitálsz valamennyit a konzervgyár ajánlatára, és már viheted is a gyümit.
Piacra ne menj, mert ott legalább kétszer annyiért kapod meg a gyümit, mint ha a fenti módszerek valamelyikével próbálkoznál!
Megnézed a telefonkönyvben, hol vannak felvásárló telepek,gyümölcsátvétel.Általában vesznek át légyümölcsöt is.Vársz amíg jön a termelő aki ilyet hoz és megkérdezed tőle, hogy a következő adagot megvennéd tőle kp-ért és esetleg el is mész érte...Vagy figyeled az újsághírdetéseket.
1. "ne nézd le azokat akiknek a gyümölcséből akarsz pálinkát főzni"
Eredeti mondatom ez volt:
"Hirdetés a hálón? (Sztem azt meg a parasztok nem olvassák.)"
Röhejes, de manapság már a parazst szón mindenki csak AZT érti. Természetesen én az eredeti értelmében használtam. De azért jót nevettem a félreértésen. :-)
2.
"1. Kimész, és körbenézel, hogy a felvásárlók mennyiért veszik át a gyümit
2. Odamész az egyik gazdához, aki épp hozza a gyümölcsét leadni"
Köszönöm a jó tanácsot, de lenne még pár kérdésem.
-Azt nem tudom, hogy mit jelent az, hogy "odamész"? Ez olyan, mint mondjuk Heves megyében (onnan származom), hogy kint állnak az út mellett a dinnyések? Oszt odamagyek?
-Bár Kecskemét is megoldható távolság, Bicske, és környéke még jobb lenne. Menjek ki a piacra?
Majd előkeresem, és lefényképezem. Ahhoz persze szét kell kapni, meg az enyémnek a motor-funkciója is kifeküdt, így a forgórészbe kellett esztergáltatnom ékszíjnak hornyot.De ha leveszed a kompresszor-rész tetejét (már amikor kiszedted a köcsögből), akkor a le-föl járó dugattyúba fűrészelj egy hornyot, amibe a fűrészzsinór végét befoghatod. Fülül a másik vége egy kereten mosógép-dob tartó rugóval van feszítve.
Az egészet tavaszi qkázásból meg lehet oldani...:}}}
Hát igen, én is ittam már szörnyű ecetes löttyöt, meg acetonosat is, de az más tészta, de megértettem, hogy sajnálja. Talán a napokban lesz időm meglátogatni, és ha van valami használható az alján, akkor cselekedni fogok. Azt mondja, még szinte egész körték is vannak benne. Talán, ha jól kiáztatja az ember, még van bennük cukor? Bár attól tartok, a baktériumokat már hiába áztatná. No sebaj, idén is hullik majd, és akkor (remélem) már jobban figyel. Elmondom neki, amit Tőletek tanultam.