Szia, csak annyi hogy gratulálok a szerzeményedhez. A kérdésedben én nem tudok segíteni a gyári cuccokal nekem az a tapasztalatom hogy nagyjából mindenhol ugyanannyi ..
minek az a bukógomba, hülyeség! ;-) Viccet félretéve kérdezd bás kollégát Valtermoto típusról, jól néz ki és nem drága. Meg az biztos, hogy működik is. ;-) Érdemes megnézni a www.rizoma.com -on is, nagyon szép van, szintén nem sokért. Ebben a fórumos Jim Tonic bácsi tud neked segíteni, ha esetleg emellett dötesz.
Aki idegbeteg az gyalog is az , aki agresszív az kerékpárral is az , aki identitászavarral küzd , vagy akit a felesleges bizonyítási vágy hajt az motorral és autóval is ilyen.....
Ezeket az embereket nem lehet megváltoztatni....
A mai liberális világunkban pedig nem illik semmire sem rászorítani az embereket , mert személyiségi joga , hogy a szabályokon belül azt csináljon amit akar , pl direkt eléd áll a lámpánál :-(
Mivel megszünt az uttörőség , és helyette pedig nincs semmi ilyesmi ami széles körben a gyermekekkel foglalkozna , így én sajnos szélmalomharcnak látom az egészet....
Ettől függetlenül próbálok személyes jó példával elől járni ismerettségi körömben és ennyivel le is tudom a dolgot.
Nemrég bukkantam a topikra, illetve a Sportmotor.hu-n egy hasonlóra.
Motor X -nél vettem egy ER-6N-t februárban. Ár: 1.530.000 Ebben benne volt minden (regadó, vizsgáztatás), csak rá kellett ülni és elvinni :) És persze rámenőségtől függően még "kaphatsz" hozzá kiegészítőt is ingyen. Én nem vittem túlzásba, egy Bering kesztyűt hoztam csak el.
Mostani árat nem tudom, de az egyik legolcsóbb kereskedés, az biztos. Ausztriából hozzák be a motorokat, nem az importőrtől veszik, ennyi.
Egyébként Pesten én február óta összesen 2 db ot láttam az utakon, nem sok. A második motorral (ezüst) még mentünk is együtt a Margit-hídon át budára, de aztán elváltunk.
A hangot meg a teljesítményt illetően pedig szerintem minden relatív. Hang: alacsony fordulaton vagy pl. mélygarázsban:) egész emberes, de mondjuk egy 900as vagy 1000es nem gyári kipufogós gép mögött baktatva már tényleg szolidabbnak tűnik.
Teljesítmény: 7000nél van a nyomaték max 8000nél a teljesímény max., de ezt itt gondolom úgyis mki tudja :)
Gyakorlatban nekem ez úgy néz ki hogy gyorsítás közben valahol 6 és 9 ezer között "ránt meg" leginkább. Rövid de jó érzés :)
(fogyasztás vérmérséklettől függően nekem 5 és 7 liter között van, igaz keveset használom városon kívül)
Bukógombát keresek rá éppen, de olyan árakat mondtak eddig a gyárira (38k), ami 1szerűen nevetséges.
Ha már mindenki írt ilyenekről én is irogatnék a témában, a korai kresz oktatás jó lenne ilyen régen volt is általános iskolában uttörőként még tanítottak minket a helyes közlekedésre ('86 környékén) igaz akkoriban inkább a gyalogos közlekedést ismertették hogyan kell gyalog közlekedni úttesten átmenni merre és mire kell figyelni, hogyan kell buszon, villamost stb. közlekedni plusz emlékszem homályosan hogy volt valahol a városban ilyen mini városrész szerű dolog (kb. bicikliút szélességű út felfestésekkel, jelzőlámpákkal direkt gyerekeknek lehetett rajta menni bringával, meg kis lábhajtányos kocsival is) minket iskolával kivittek, de nem elég az ilyesmi sem folyamatos oktatás kell általános iskola alsó tagozatában mondjuk lehetne heti 1 óra amikor ezzel foglalkoznak a gyerekek eleinte gyalogos, aztán biciklis szempontból, felső tagozatban pedig lehetne segéd motoros kerékpár, autó, motor szempontból is oktatni nem kellene túl sűrűn nyomatni. Aztán OBB vagy akárki elkezdhetne nagyon igényes kampány filmeket forgatni (forgattatni) pár perces terjedelemben ezekben a filmekben az autosokat és motorosokat is célbavennék egyidejűleg hogy egyik fél se érezze hogy csak őt akarják oktatni. Ezek a filmek nem szörnyűségekről kellene hogy szóljanak (tehát nem lenne bennük egy darab összetört ember, járgány), hanem az autósoknak szóló olyasmi lenne hogy figyeljenek jobban, plusz megpróbálnának átadni egy kis "motoros feelinget" (nem arra gondolok hogy rá kell beszélni az autósokat üljenek át motorra). A motorosoknak pedig azt kéne fixíroztatni hogy nagyon élvezetes úgy motorozni, hogy közben betartjuk a szabályokat. Erre frankó példákat láttam pár hónapja egy másik topicban: Autósoknak
Szerintem nagyon jó ötlet lenne a KRESZ korai, már iskolában elkezdett oktatása.
Én most csinálom az A-t, a B kategóriásokkal együtt vagyunk motorosok.
Hát mit mondjak..elszomorító.3 nap KRESZ oktatás után befejeztük!!!
Ezért van ennyi mazsola az utakon.Amikor egy nem mindennapos rutinszerű feladattal kerül szembe egy ilyen "oktatáson" átesett vezető fogalma sincs mit kell tennie, vagy mire készüljön fel.
Én annak idején 6 hónapon keresztül mindennap 8-4 ig csak KRESZ-re jártam.
Sajnos amíg nem az alapoknál kezdik el a változtatást addig nem lesz jobb.
Amúgy kb 2hete Százhalombatta belterületén egykerekezett egy őrült hülyegyerek.
Nem jött neki össze, elesett elkapott egy villanyoszlopot, elfért mellette, de csak a felsőteste.Deréktól lefelé szétszakadt.
Ez idáig nem is érdekelne, de a repülő motor agyonütött egy békés fűkaszást az út szélén.
Sziasztok hát én is hozzá szólnék a morál témához.
Napi 4-500 km-t vezetek még sosem volt balesetem.Ami viszont az utóbbi időben Pesten zajlik az minden kritikán aluli!Ennyi undorító idegeskedő és őrült embert nagyon rég nem láttam, pedig egy évig Moszkvában laktam ott gondolhatjátok voltak dolgok.
Az én meglátásom szerint a fő probléma az irigység lehet.Mindenre irigyek.Ha motorozol azért, ha Ő áll a dugóban Te pedig haladsz azért.Sokszor látom hogy direkt ráhúzzák a kormányt a motorosra, beállnak elé csak hogy ne férjen el.
Amikor az enyémet hoztuk haza Vácról apum vezette, én autóval szorosan mögötte hogy ne férjen be mögé vmi ideges barom és felborítsa.Hát mondanom sem kell Érdig 3-szor szorították le az útról.
Nagyon messze van még a magyar intelligencia ilyen teljesítményű motorokhoz, és a normális közlekedéshez!
Az Európai Motorkerékpár Gyártók Szövetsége (ACEM) egy 3 évig tartó, 5 országot felölelő részletes motoros baleseti statisztikákról szóló 173 oldalas tanulmányt tett közzé.
Bár hazánkról a közlekedési morál miatt biztosan más képet festene a jelentés, lássunk néhány érdekes adatot, amit 921 baleset részletes elemzésével készítettek.
A balesetek 87.5%-a emberi mulasztás miatt következett be, 37.1% a motoros, 50.4% pedig az egyéb jármű vezetőjének hibája miatt. Az ütközések 60%-a személygépkocsival történt, ha pedig a vezetői engedély kategóriáját vesszük figyelembe, akkor láthatjuk, hogy az esetek 66.7%-ában a csak személygépkocsira érvényes (nálunk B kategória), míg 21%-ában a motorkerékpárra is érvényes engedéllyel rendelkező vezetők voltak ludasak a balesetekben. Az esetek nagy részében egyébként az autósok nem is vették észre a kétkerekűvel közlekedőt. A legtöbb baleset robogóval történt (38.4%), ezt a sport, illetve a 'hagyományos' motorok követik 14.8%, illetve 14.2%-kal. (A 'hagyományos' kategóriába a naked-szerű bringák tartoznak.)
Franciaországban (és más motoroktól hemzsegő országban is) az autósok nem állnak be a sávok középre, és nem azt az elvet követik, hogy 'ha én nem haladok, akkor a kisköcsög motoros is szopjon'.
Érdekes, hogy az összes baleset kb. 70%-ában a sebesség 30 és 60 km/h között volt, ami nem meglepő, hiszen a legtöbb incidens városi forgalomban történt. Ha csak azokat az eseteket vesszük figyelembe, amikor csak a motoros volt a résztvevő, akkor a legtöbb esetben (49.7%) a sebesség 40 és 70 km/h közti volt, míg 21.7%-ában 100 km/h vagy annál nagyobb. Az esetek csupán 5%-ában játszott szerepet a motor hibája, ebből a legtöbb 3.7% a gumi vagy a kerék, míg 1.2% a fék hibája miatt következett be. Egy másik érdekes adat, hogy az ittas vagy drogos motoros miatt bekövetkezett balesetek száma csupán 3.9% + 0.5% = 4.4%. Az egyéb járművekvezetőknél egyébként ennél még jobb az arány, náluk ugyanis csak 2.8% az ittas vagy drogos vezetők aránya.
Ezek a számok, ahogy már említettük, Olasz-, Francia-, Spanyol-, Németországban és Hollandiában vizsgált balesetekre vonatkoznak, ahol a motoros közlekedésnek jóval nagyobb kultúrája van, mint például nálunk. Jó volna, ha itthon is készülne hasonló statisztika, hiszen egy átlag közlekedő szemében mi motorosok általában fekete báránynak számítunk (a legtöbbször ok nélkül), és nem sokat segít a dolgon, ha az ember lerúgja a tükrét a balf.sz autósnak, hiszen legközelebb biztos ráhúzza a kormányt bármelyik motorosra. A megoldás persze nem egyszerű, de ne feledjük, hogy mi magunk alakítjuk a képet a motoros társadalomról.
igen ebben is van valami, ezért vagyunk úgy, hogy óvatosan az autósokra is hatunk, hogy megjelenünk egy két helyen, és beszélgetünk az emberekkel, és próbálunk velük kommunikálni, meg még sok minden ilyen egyéb dolog!
Azon kívül mindegyikőnk azon van, hogy eőször nekünk, vagyis kell megváltozni, és kellene! Van rá esly, mert van aki már nagyon pozitívan vette a dolgot a sportmotor.hu-fóromun. Igaz ez csak elenyésző hányada, de akkor is. ;-) sok piciből lesz az igazi siker.
Mindenkit nem tudunk megváltoztatni, és nem is akarunk!
A morál témában még az jutott eszembe, hogy (remélem mi vagyunk többen) a rövidgatyában, strandpapucsban, pólóban és városban 150-el egykerekezők ha kevesen is vannak, amíg végigmennek így csak egy hosszt, akkor már 10-20 autósnak lesz "jó" véleménye rólunk. Plusz ezek a srácok biztos, hogy lesz@rják a fórumokat és minden mást, szóval nem mehetsz hozzá oda, hogy: Légyszi ne már! Talán még ki is üt, hogy mi közöd hozzá. Innentől nehezedik a dolgunk úgy gondolom.
A közlekedési morálról röviden ennyit: ez egy rosszkedvű ország frusztrált emberekkel, akik senkit-semmit nem tisztelnek. (akik ezt olvassák természetesen kivételek ;)) Ha ez megváltozik, akkor mi is nagyobb biztonságban leszünk.
Ez pesszimistán hangzik, de így ötven felé közeledve harminc éves jogsival ez a véleményem.
Amit viszont még fontosnak tartok, hogy a közlekedési szabályok nem követik az élet változásait. Néhány példa: a sávok közötti "előrecsorgás" (sok országban engedélyezett, sőt külön rajtvonal van lámpánál) Nálunk üldözendő...
A pirosba hajtást is sokan elkerülhetnék, ha pl osztrák módra lenne pislogó zöld, lenne idő mérlegelni nem vasal-e ki a mögötted nyomuló.
Tisztelnék a megengedett sebességet jelző táblát, ha pl nem hagynák kint hetekig egy kátyúzás után, vagy egy 40-es kanyart nem lehetne lazán 80-nal bevenni, vagy lakott terület táblát tenni oda ahol sehol egy ház. És még sorolhatnám...
Ja, és még ráadásul nem állnának ezekre a helyekre radarozni :(
Helló!
NTX, motorcicomázás kapcsán: pl. lehet csinálni egyedi tankpadot, tudtad? Csináltathatsz rá akármilyen mintát, kb 5e, szóval nem is kerül sokba.
Meg persze lehet tenni rá mini indexeket, mindenféle formájú tükröt, ami tetszik.
Közben és is befizettem egy sárgára... :) Juhééé, csak már itt lenne. :)
Mivel későn feküdtem le, így ezért írtam olyan későn. Aztán utána mivel a munkaidőm reggel 6-kor kezdődik, így azt hiszem nem nehéz fél hétkor írni. ;-) Már tegnap este is akartam írni, de inkább nem reagáltam. ;-)))
Felajánlásod nagyon szépen köszönöm, köszönjük, és amint lesz szükség rá, hidd el leszek olyan pofátlan, hogy jelentkezni fogok.
Nem míndig válik be,de sokszor az ellenkezje igaz,a puposkodó ügyfelet intézik gyorsan,a kedves pedig várhat,hiszen úgyse csinál balhét.Legalábbis én általában így intézem itt a munkahelyen a dolgokat...Habár elég nem szép dolog,azt belátom.
Azt mondták szezon van és ilyenkor sok az intézni való motor...
Azért megkérdezem mégegyszer. Álatalában úgy sokkolom őket, hogy állandóan kérdezem (udvariasan), hogy van e már valami előrelépés az ügyemben. Többet nem merek, mert nem ismerem az ügyintézést náluk, aztán nehogy legalulra tegyék a "kekec" faszi aktáját.
Ezt hogy csinálod? Utolsó hozzászólásod fél11-kor, a következő pedig fél7-kor. Te sohasem alszol??? ;-o
A motoros-nem_motoros viszony javítása kapcsán jómagam is hozzászólok két dologban:
- Úgy vélem ahhoz, hogy a többségi társadalommal szemben megfelelően tudjuk érvényesíteni érdekeinket, az kell, hogy először a saját házunk táján tegyünk rendet. Tehát, véleményem szerint* kiemelkedően fontos lenne, hogy a létrejövő egyesület először motoros körökben hintse az igét, és ha ezt megtette (netalán ez valamilyen érzékelhető eredménnyel is járt), akkor mindját legitimebben léphet fel az autósokkal/kerékpárosokkal/stb. "szemben"; valamint
- Az egész témával ill. párbeszéddel kapcsolatban kulcskérdés, hogy a közvetítendő információk azokhoz is eljussanak, akik számára a legfontosabb lenne, hogy azokat meghalgassák. Ilyetén a kommunikációs csatorna ill. mód kiválasztása kapcsán nem ártana egy bréjnsztorming...
* persze véleményezni könnyű; cselekedni nehéz - amelyből, ha lesz rá mód, akkor én is kivenném a részemet
Nem baszogatásképen, de milyen biztosítónál vagy, hogy ilyen kibaszott lassan megy a dolog!? Még akkor is ha CASCO-s a motor, és arra lesz megcsinálva!? Ezt nem értem! Apám casco-ra felvetette a kárt, és utána vitte az autót szélvédőcserére. Aztán ott mikor fizetni kellett, akkor kifizette a 10%-át az összegnek, és ment az útjára. Bálint is felvetette a kárt tegnap, mint ahogy olvashattuk is, és viheti a motort szervízbe, ennyi volt. Szóval nem értem, hogy neked CASCO-val miért kell ennyit szívni? Szerintem hívd fel a biztosítódnak a központját, és kérdezz rá, hogy most akkor mi van!? Mert ez azért durva, hogy ennyi ideig szarakodnak! Vagy, ez csak totál ötlet, lehet a kereskedő szivat? (semmi tapasztalatom nincsen azzzal a kereskedővel, és nem vádaskodom, csak írott formában gondolkodom)
Ha Aillanz-os vagy, akkor én már rég felhívtam volna a központi számot, hogy ezzel a forgalmi rendszámú motorral mi a "repedt here" van már!?!?!?!?!?
Mikor nekem gyűlt meg a bajom az OTP Garanciával (hibásnak ott volt a kötelezője), akkor kénytelen voltam a Veszprémi nagy főnökkel kiabálni! Fiatal suttyó létemre ott kiabáltam a faszival, és miután azt mondta, hogy akkor küldenek egy levelet a fazonnak, aki nem adta meg az elsőbbséget, akkor határozottan: Köszönöm! Viszlát! És kimentem az irdoból, de határozottan becsuktam az ajtót. ;-))))))))
Szóval ne ijedj meg a biztosítótól! ;-)))))) csapj oda, ha arra van szükség! Ők vannak érted, nem TE vagy értük! ;-))))))))))))
Bíztam benne, hogy nem veszi magára Matu a dolgot, hiszen, ha jól tudom töredék infoból ő versenyszerűen nyomja ezt az ágat, szóval csak megvan az esze hozzá + a versenyek úgyis szervezetten működnek forgalomtól elzártan. Ezt az utsó két szót kiemelném a motoros világba is. Aki marhulni akar 200 felett tartósan 150 és nagyobb lóerejű gépekkel, annak inkább ajánlanám a Pancsi vagy Hungaroringet, mint bármelyik közutat. Elhiszem ,hogy adrenalin meg minden, de a Bungee jumpingnál max a betonban tehet kárt maga alatt, itt viszont szomorú tapasztalat, ahogy már valaki előttem megjegyezte, szinte mindíg az ártatlan jár rosszabbul. Jó-jó, néha én is elhúzom a száját, de körültekintően és kizárólag városon kívül, amikor amúgy sincs számottevő forgalom. Petivel beszéltem valamit ma felületesen, hogy valamilyen klub van, ahol ki lehet élni ezirányú vágyakat, majd megkérdezem, mert nem emlékszem pontosan, hogy heti vagy havi két alkalommal szoktak rendezni a H.ringen gurulást, de mindenki, sőt főleg nem csak az "egyenesben is lent van a térdem" típusú fickók, hanem cruiseresek, stb. Nem őrült a hajsza és nem kell félned, ha "csak" 140-el fordulsz, nem lök le senki a motorról a sóderágyba. Majd megérdeklődöm, hogy műkszik ez pontosan és beszámolok. Ilyen irányú rendezvényekkel talán a motoros oldalról is vissza lehetne fogni a "rossz arányt", ha elegen tudnak róla. Ha valahogy példát tudnánk mutatni az autósoknak, gyalogosoknak, stb., hogy mi nem agresszióval válaszolunk az agresszióra (lásd korábban tükör lerugós rész), bár néha nagy a kísértés, az is egy lépés lehetne. Én sem rúgok bele olyanba, aki abszolút nem is bántott. Ha pár autós is ilyen hozzáállással lenne irányunkban, szerintem nem rossz kezdet lenne.
Úgyhogy hajrá ER6-osok (no meg mindenki más)!
Holnap talán ráülhetek a kicsikémre. Nem egyszerű kihozni még így sem, hogy hozzá sem nyúltak még (köszi bürokrácia). Egy hete vadászom, talán holnap...