Keresés

Részletes keresés

comad Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6717
Küldd má' el, már kíváncsi vagyok.
Előzmény: csalitos (6715)
comad Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6716
Ilyesmire gondolok.
Előzmény: Törölt nick (6714)
csalitos Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6715
Kész, vége!! Majd, ha nagy leszek, felnővök és megértem, akkor visszajövök.
Józsipapa
Előzmény: csalitos (6713)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6714
Sárgaréz gyorsösszekötőkre  gondolsz??
Előzmény: comad (6710)
csalitos Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6713
Most a mogyoróim sorsárol van szó. A képek (talán)
Előzmény: csalitos (6711)
comad Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6712
Ha csak csöveket akartok összeillesztgetni akkor létezik az ún. roppantógyűrűs megoldás, nem kell hozzá semmi csak egy villáskulcs.
csalitos Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6711
Köszönöm segitőkészségedet. Ebben a pillanatba ugrott be, hogy nagy a 600x800-as képméret. Ha most sem lesz kép akkor a mogyoróim fogják bánni!!
Előzmény: comad (6710)
comad Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6710
Ha végképp nem megy, küldd el nekem comad@citromail.hu , majd én felteszem. Lehet, hogy túl nagy, 512 kB-ig engedi az index.
Előzmény: csalitos (6709)
csalitos Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6709
Talán most!
Előzmény: csalitos (6706)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6708
Üdv.Mindenkinek.   Most  töltögettem  át a  pálinkáimat másik üvegballonokba, / már másodszor/  mert   azt olvastam , ha nem fahordóban tárolunk  akkor jót tesz a pálinkának a levegőztetés.   Az biztos, hogy nekem nagyonjót tett, mert  mindegyiket megkóstogattam  és egyre jobban érzem magam!!  Eddig is  nehezen találtam meg néhány   betűt a  billentyűzeten,  De MOST  tuti,  hogy néhány betű nyugdíjba  vonult ! 
mekk-elek1 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6707
Helló használjatok szilfoxt /ipari ezüst/2-300 ft szál/db Kapható a Heg-forr boltokban!!
Előzmény: csalitos (6704)
csalitos Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6706
Miért maradt le a kép? Na, mégegyszer nekifutok!
Előzmény: csalitos (6704)
zsuzska60 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6705
Szia zoroka!

nekem kb 5 l borból jött ki 1 l pálinka, és 2x főztem. Nagyon bársonyos és finom lett...
Zsu
Előzmény: zoroka (6702)
csalitos Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6704
Szervusz Sasabá
Dicséretes, hogy ragaszkodsz az elveidhez. Gyarlók az emberek és hajlamosak a rossz tapasztalatokból rossz törvényszerűségeket levonni. Valószínűleg valahol hibáztál. Úgy gondolom, hogy a forrasztóanyag megválasztása nem volt megfelelő. Valóban, lágy forrasztás a sárgarézzel való forrasztás is, de ezzel az összeállítással azt csak úgy tudod megcsinálni, hogy a forrasztandó anyagot külön melegíted. (pl. faszénparázson). Lánghegesztés költséges dolog (felszerelés, dissous, oxigén). Ez mégiscsak olcsóbb, habár az ezüst forrasztóanyagot aranyáráért adják. A bórax (forisként is ismert) filléres dolog a többihez képest. Pár kép ötletnek.
Visszanéztem az eddigieket. Te javasoltad a leégés megelőzéséra a cserepet. (Cserép… már éppen készültem a virágokat likvidálni a cserepek miatt, mire beugrott, mire is gondoltál.) Az üvegcserép nagyszerűen teljesíti feladatát az üst alatt is. Még egy kis finomítás, meg még egy ablak és tökéletes. Kösz az ötletet.

Józsipapa
Előzmény: sasabá (6697)
aknil Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6703

Á, most már értem!

És mit jelent a "korrekt díjazás"? Pénzt kéne valamilyen formában eljuttatni a bankszámlájára, avagy mindenki küldjön neki egy üveg pálinkát? Én a magam részéről nagyon örlülnék egy pofás kis pálinkafőző honlapnak (képekkel, fórummal, bloggal stb.). Remélem, a többiek is így vannak ezzel...

Előzmény: snapszmester (6663)
zoroka Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6702

Tiszteletem az Úraknak

sikerült kapnom 5hl 12.3% borszerű folyadékot amit csak kíváncsiságból főznék le , abban kérném segítségetek ,hogy milyen mennyiség ,szesz fok várható ebből és olvastam olyat ahol azt írják elég 1* is főzni ?????

köszönettel

aknil Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6701

"A gond rendszerint a csővel van, mivel azt általában 4 méteres darabban adják, és annyi nem fog kelleni."

Több olyan szerelvénybolt is van, ahol lehet kapni kisebb darabokat is! Persze ezek általában "megmaradt darabok", úgyhogy szerencse is kell hozzá, hogy hogy éppen olyat találj, amilyet keresel. Nekem sikerült múltkor kifognom 18-as félkemény rézcsőből egy 80 centis darabot Bp-en a Király utcában.

Lágy rézcsövet viszont méterre is lehet kapni. Legolcsóbban talán a Metaloglobus kft-nél (Bp., a Jászberényi út).

Előzmény: treff3 (6695)
leveliro Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6700
Feriba51! Hol laksz azon a nagy Erdélyen belül? Én többfelé is jártam már (ismerősök, rokonság). Egyébként meglepő, hogy most jelentkezik csak valaki onnan, mert azért finoman szólva is rengeteg lé készül ott. Búzán vettem tavaly pálinkát, tényleg olyan árban van, mint említetted.
leveliro Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6699

A stampedli.blogspot.com/2007_06_01_archive.html oldalon (köszönjük, hogy a blogra felhívtad a figyelmünket) megerősítést nyert a korábbi elméletem, miszerint az egymenetes főzés olcsóbb, de szarabb eredményt ad. (Finomabban: gyümölcsösebb, de gyorsabban lecsengő ízt. :-))

--atis-- Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6698

kibé!

Valamiért nem jött át az üzeneted. Próbáld mégegyszer.

Üdv.

Előzmény: Törölt nick (6673)
sasabá Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6697

Üdv Csalitos!

Természetesen megbocsátok, de nincs miért!

A topikon való eszmecsere pont ezért tanulságos mert mindenki elmondja  a saját tapasztalatait amiből okulhat a többi társunk!

Egyébként nem dissou +oxigént ,hanem pb+oxigént írtam,amit továbbra is fenntartok!Lehet ,hogy az én kézségemmel van a hiba , de az én pb pisztolyom oxigén nélkül nem tudja a bronz hozaganyagot megolvasztani úgy , hogy az megfelelően megfolyósodjon.

Csá:sasabá

Előzmény: csalitos (6691)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.04 0 0 6696
Snapszmester!  A  főzde a Ny-Dunántúli Régióban található.
Előzmény: snapszmester (6681)
treff3 Creative Commons License 2008.02.03 0 0 6695

Én így kapásból a szerelvény boltokban kapható idomokat és csöveket javaslom, a vastagságuk szabvány, a víz nyomását bírják, tehát nem lehet gond, és passzentosan illeszkednek, vagyis jól lehet forrasztani őket. Így aztán hajlítani se kell, mert olyan idomot veszel, ami illik a tervbe. Vannak olyanok, hogy "szűkítő", meg "T" idom, stb. A gond rendszerint a csővel van, mivel azt általában 4 méteres darabban adják, és annyi nem fog kelleni. Hűtőnek nem kell feltétlenül spirál (a rezet lehet lágyítani, hogy könnyen hajlítható legyen, ezt itt a topicban megtalálod valahol), egy vastagabb csőben futó vékonyabb deflegmátor (amihez "szűkítők" kellenek, megteszi, ha folyamatos - csapra szerelt - vízhűtés van. De ha ez nem megoldható, akkor is lehet idomokból összerakott csőköteget csinálni. Persze érdemes csővágót venni. (Bár az ólcsók inkább csavarmenetet csinálnak, mint vágnak...) Ha van lágy csöved, vagy beruházol egy 4 méteres csőre, azt kézzel is meg lehet hajlítani spirálba.

Az egyik legfontosabb szempont szerintem, hogy egy ilyen szerkezetet összerakva tárolni nem célszerű. Túl sok helyet foglal. Vagyis az illesztések megtervezése az egyik legfontosabb dolog. Ez lehet csavaros, de az drága és a szigetelő anyag gumija nekem nem szimpatikus. A szerelvények viszont vannak annyira passzentosak, hogy a szétszedhető  illesztéseknél elég egy kis csiriz (ami menet közben rákeményedik a csőre) és a nem kívánatos párolgás megszűnik. Ezt a módszert nagyon rég láttam, de annyira megtetszett, hogy azóta is emlegetem. Igazi népi dizájn.

De mindezt ne tekintsd szakirodalomnak, mert belőelm csak a hályogkovács beszél.

05

Előzmény: cmlHunter (6693)
treff3 Creative Commons License 2008.02.03 0 0 6694

Köszönöm!!

És elnézést még egyszer, de azt hiszem, nem csak én tanultam belőle.

Alapvetően azért voltam ilyen erőszakos, mert egy viszonylag nagy terhelésnek kitett forgóalkatrészt kell kiviteleznem egy játékhoz, és most már világos, hogy a lágyforrasz ehhez gyenge. Viszont a "gyorstalpalóból" (tényleg hála érte) kiderült, hogy a keményforrasznál szinte ugyanúgy csinálhatok mindent, (először kipróbálom, elég szúró-e a Pb-m szúrólángja), csak a forraszanyagra kell kicsivel többet beruháznom. (Egyszer majd hegeszteni is megtanulok, de csak ha muszáj.)

Olvasva Snapszmester leírását, felütötte bennem a fejét egy kérdés, hogy vajon zománcozott edényben (mint üstben) lehet-é finomságot főzni. A teteje vörösréz lenne, de maga az edény duplafenekű zománcozott. Van-e valamilyen tapasztalatod (totok) e téren?

05

Egyébként a Bronzker nevű helyen lehet venni rézlemezt, viszonylag tetszés szerinti méretben, vagyis nem kell kifizetni egy egész táblát. Persze ha valaki sok literes edényt tervez, annak a pénztárcája legyen vastag, a réznek évek óta napi tőzsdei árfolyama van, bár mintha tavaly esett volna valamit. Persze hogy én nem akkor csináltattam a fűtést...

Előzmény: csalitos (6685)
cmlHunter Creative Commons License 2008.02.03 0 0 6693
Sziasztok összekapkodtam egy kis szilvát ősszel, a cefrének nagyon jó illata van most szeretném kifőzni kb 100liter.
Találtam a padon egy réz üstöt nos ennyi. Hogyan csináljak belőlle pálinka kifőzésére alkalmas berendezést?:)

Nem tudom milyen árban vannak ezek a réz csövek lemezek stb meg h hol lehet venni milyen keménységű kell vagy vastagságú, hogyan hajlítsam meg.

Szóval kérdésem mit vegyek hozzá magához az üsthöz(kb40literes)? és hogy alakítsam ki?

(olyan forrasztóm van amivel csatornákat szoktak forrasztani)

köszi
treff3 Creative Commons License 2008.02.03 0 0 6692

Kösz, így minden rendben.

05

Előzmény: nabiti (6682)
csalitos Creative Commons License 2008.02.03 0 0 6691
Sasabá. Remélem megbocsájtasz, de ellent kell mondanom. A keményforrasztáshoz nem kel dissous gáz+ oxigén. A kutyaközönséges PB palackra csatlakoztatott nagyobb teljesitményű égővel tökéletesen lehet dolgozni. A szúróláng hőmérséklete a konstrukciótól függően 1200-1400 C fok, ami bőven elég. Ha oxigénnel használod. a láng hőmérséklete az 1800- 2200 C fokot is eléri. Ezzel már vas ömlesztő hegeztése is lehetséges. Amit előzőleg leirtam, úgy igaz. Az edény korcolása után nem is szükséges a forrasztás, ha az gondosan van kivitelezve. Korcolni viszont szükséges, ha nagyobbacska ez edény.
Maradok tisztelettel, nyugállományba vonul lakatos, ív- és lánghegesztő szakmunkásként:
Józsipapa
Előzmény: sasabá (6689)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.03 0 0 6690
Azt hiszem igazad van!!Persze az lenna szép : saját gyümölcs,magamkészítette készüléken , saját pálinka. Megpróbálom.
Előzmény: sasabá (6689)
sasabá Creative Commons License 2008.02.03 0 0 6689

Üdv!

A csalitos nagyon alaposan leírta a forrasztás és a heggesztés lényegét.

Ha megengeded azzal kiegészíteném , hogy hegeszteni és kemény forrasztani pb-vel csak oxigén hozzáadásával tudsz keverő szárral!!

És még egy fontos dolog: ha ennyire az alapoknál jársz nem javaslom hozzáfogni rögtön a főződhöz, drága dolog az a fránya réz és gyakorlat nélkül könnyen megfolyik és kilukad.Ha van ismerősöd gyakorlattal ,inkább forrasztasd meg vele,olcsóbb lessz mint beruházni a felszerelésbe.

Csá:sasabá

csalitos Creative Commons License 2008.02.03 0 0 6688

Megpróbáltam egy levegővel. Ha segitett örülök neki. Akkor, jó barkácsolást.
Józsipapa
Előzmény: Törölt nick (6686)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!