Üdv.Mindenkinek. Most töltögettem át a pálinkáimat másik üvegballonokba, / már másodszor/ mert azt olvastam , ha nem fahordóban tárolunk akkor jót tesz a pálinkának a levegőztetés. Az biztos, hogy nekem nagyonjót tett, mert mindegyiket megkóstogattam és egyre jobban érzem magam!! Eddig is nehezen találtam meg néhány betűt a billentyűzeten, De MOST tuti, hogy néhány betű nyugdíjba vonult !
Szervusz Sasabá Dicséretes, hogy ragaszkodsz az elveidhez. Gyarlók az emberek és hajlamosak a rossz tapasztalatokból rossz törvényszerűségeket levonni. Valószínűleg valahol hibáztál. Úgy gondolom, hogy a forrasztóanyag megválasztása nem volt megfelelő. Valóban, lágy forrasztás a sárgarézzel való forrasztás is, de ezzel az összeállítással azt csak úgy tudod megcsinálni, hogy a forrasztandó anyagot külön melegíted. (pl. faszénparázson). Lánghegesztés költséges dolog (felszerelés, dissous, oxigén). Ez mégiscsak olcsóbb, habár az ezüst forrasztóanyagot aranyáráért adják. A bórax (forisként is ismert) filléres dolog a többihez képest. Pár kép ötletnek. Visszanéztem az eddigieket. Te javasoltad a leégés megelőzéséra a cserepet. (Cserép… már éppen készültem a virágokat likvidálni a cserepek miatt, mire beugrott, mire is gondoltál.) Az üvegcserép nagyszerűen teljesíti feladatát az üst alatt is. Még egy kis finomítás, meg még egy ablak és tökéletes. Kösz az ötletet.
És mit jelent a "korrekt díjazás"? Pénzt kéne valamilyen formában eljuttatni a bankszámlájára, avagy mindenki küldjön neki egy üveg pálinkát? Én a magam részéről nagyon örlülnék egy pofás kis pálinkafőző honlapnak (képekkel, fórummal, bloggal stb.). Remélem, a többiek is így vannak ezzel...
sikerült kapnom 5hl 12.3% borszerű folyadékot amit csak kíváncsiságból főznék le , abban kérném segítségetek ,hogy milyen mennyiség ,szesz fok várható ebből és olvastam olyat ahol azt írják elég 1* is főzni ?????
"A gond rendszerint a csővel van, mivel azt általában 4 méteres darabban adják, és annyi nem fog kelleni."
Több olyan szerelvénybolt is van, ahol lehet kapni kisebb darabokat is! Persze ezek általában "megmaradt darabok", úgyhogy szerencse is kell hozzá, hogy hogy éppen olyat találj, amilyet keresel. Nekem sikerült múltkor kifognom 18-as félkemény rézcsőből egy 80 centis darabot Bp-en a Király utcában.
Lágy rézcsövet viszont méterre is lehet kapni. Legolcsóbban talán a Metaloglobus kft-nél (Bp., a Jászberényi út).
Feriba51! Hol laksz azon a nagy Erdélyen belül? Én többfelé is jártam már (ismerősök, rokonság). Egyébként meglepő, hogy most jelentkezik csak valaki onnan, mert azért finoman szólva is rengeteg lé készül ott. Búzán vettem tavaly pálinkát, tényleg olyan árban van, mint említetted.
A stampedli.blogspot.com/2007_06_01_archive.html oldalon (köszönjük, hogy a blogra felhívtad a figyelmünket) megerősítést nyert a korábbi elméletem, miszerint az egymenetes főzés olcsóbb, de szarabb eredményt ad. (Finomabban: gyümölcsösebb, de gyorsabban lecsengő ízt. :-))
A topikon való eszmecsere pont ezért tanulságos mert mindenki elmondja a saját tapasztalatait amiből okulhat a többi társunk!
Egyébként nem dissou +oxigént ,hanem pb+oxigént írtam,amit továbbra is fenntartok!Lehet ,hogy az én kézségemmel van a hiba , de az én pb pisztolyom oxigén nélkül nem tudja a bronz hozaganyagot megolvasztani úgy , hogy az megfelelően megfolyósodjon.
Én így kapásból a szerelvény boltokban kapható idomokat és csöveket javaslom, a vastagságuk szabvány, a víz nyomását bírják, tehát nem lehet gond, és passzentosan illeszkednek, vagyis jól lehet forrasztani őket. Így aztán hajlítani se kell, mert olyan idomot veszel, ami illik a tervbe. Vannak olyanok, hogy "szűkítő", meg "T" idom, stb. A gond rendszerint a csővel van, mivel azt általában 4 méteres darabban adják, és annyi nem fog kelleni. Hűtőnek nem kell feltétlenül spirál (a rezet lehet lágyítani, hogy könnyen hajlítható legyen, ezt itt a topicban megtalálod valahol), egy vastagabb csőben futó vékonyabb deflegmátor (amihez "szűkítők" kellenek, megteszi, ha folyamatos - csapra szerelt - vízhűtés van. De ha ez nem megoldható, akkor is lehet idomokból összerakott csőköteget csinálni. Persze érdemes csővágót venni. (Bár az ólcsók inkább csavarmenetet csinálnak, mint vágnak...) Ha van lágy csöved, vagy beruházol egy 4 méteres csőre, azt kézzel is meg lehet hajlítani spirálba.
Az egyik legfontosabb szempont szerintem, hogy egy ilyen szerkezetet összerakva tárolni nem célszerű. Túl sok helyet foglal. Vagyis az illesztések megtervezése az egyik legfontosabb dolog. Ez lehet csavaros, de az drága és a szigetelő anyag gumija nekem nem szimpatikus. A szerelvények viszont vannak annyira passzentosak, hogy a szétszedhető illesztéseknél elég egy kis csiriz (ami menet közben rákeményedik a csőre) és a nem kívánatos párolgás megszűnik. Ezt a módszert nagyon rég láttam, de annyira megtetszett, hogy azóta is emlegetem. Igazi népi dizájn.
De mindezt ne tekintsd szakirodalomnak, mert belőelm csak a hályogkovács beszél.
És elnézést még egyszer, de azt hiszem, nem csak én tanultam belőle.
Alapvetően azért voltam ilyen erőszakos, mert egy viszonylag nagy terhelésnek kitett forgóalkatrészt kell kiviteleznem egy játékhoz, és most már világos, hogy a lágyforrasz ehhez gyenge. Viszont a "gyorstalpalóból" (tényleg hála érte) kiderült, hogy a keményforrasznál szinte ugyanúgy csinálhatok mindent, (először kipróbálom, elég szúró-e a Pb-m szúrólángja), csak a forraszanyagra kell kicsivel többet beruháznom. (Egyszer majd hegeszteni is megtanulok, de csak ha muszáj.)
Olvasva Snapszmester leírását, felütötte bennem a fejét egy kérdés, hogy vajon zománcozott edényben (mint üstben) lehet-é finomságot főzni. A teteje vörösréz lenne, de maga az edény duplafenekű zománcozott. Van-e valamilyen tapasztalatod (totok) e téren?
05
Egyébként a Bronzker nevű helyen lehet venni rézlemezt, viszonylag tetszés szerinti méretben, vagyis nem kell kifizetni egy egész táblát. Persze ha valaki sok literes edényt tervez, annak a pénztárcája legyen vastag, a réznek évek óta napi tőzsdei árfolyama van, bár mintha tavaly esett volna valamit. Persze hogy én nem akkor csináltattam a fűtést...
Sziasztok összekapkodtam egy kis szilvát ősszel, a cefrének nagyon jó illata van most szeretném kifőzni kb 100liter. Találtam a padon egy réz üstöt nos ennyi. Hogyan csináljak belőlle pálinka kifőzésére alkalmas berendezést?:)
Nem tudom milyen árban vannak ezek a réz csövek lemezek stb meg h hol lehet venni milyen keménységű kell vagy vastagságú, hogyan hajlítsam meg.
Szóval kérdésem mit vegyek hozzá magához az üsthöz(kb40literes)? és hogy alakítsam ki?
(olyan forrasztóm van amivel csatornákat szoktak forrasztani)
Sasabá. Remélem megbocsájtasz, de ellent kell mondanom. A keményforrasztáshoz nem kel dissous gáz+ oxigén. A kutyaközönséges PB palackra csatlakoztatott nagyobb teljesitményű égővel tökéletesen lehet dolgozni. A szúróláng hőmérséklete a konstrukciótól függően 1200-1400 C fok, ami bőven elég. Ha oxigénnel használod. a láng hőmérséklete az 1800- 2200 C fokot is eléri. Ezzel már vas ömlesztő hegeztése is lehetséges. Amit előzőleg leirtam, úgy igaz. Az edény korcolása után nem is szükséges a forrasztás, ha az gondosan van kivitelezve. Korcolni viszont szükséges, ha nagyobbacska ez edény. Maradok tisztelettel, nyugállományba vonul lakatos, ív- és lánghegesztő szakmunkásként: Józsipapa
A csalitos nagyon alaposan leírta a forrasztás és a heggesztés lényegét.
Ha megengeded azzal kiegészíteném , hogy hegeszteni és kemény forrasztani pb-vel csak oxigén hozzáadásával tudsz keverő szárral!!
És még egy fontos dolog: ha ennyire az alapoknál jársz nem javaslom hozzáfogni rögtön a főződhöz, drága dolog az a fránya réz és gyakorlat nélkül könnyen megfolyik és kilukad.Ha van ismerősöd gyakorlattal ,inkább forrasztasd meg vele,olcsóbb lessz mint beruházni a felszerelésbe.