Keresés

Részletes keresés

Stukabomber Creative Commons License 2003.10.01 0 0 248
Corporal, már elnézést, ez jó nagy hülyeség, mert Ukrajna Belorussziával együtt (legalábis hivatalosan) rég visszaadta az őt nem illető, de területén állomásoztatott atomfegyvereket Oroszországnak.
Amitől nekünk esetleg félnünk kellene, az nem annyira a környező "kisantant" katonai potenciálja, mert technikájuk ugyan van, de hogy fenntartásra vagy kiképzésre pénzük is, azt ki hiszi el... De jellemző módon mi nem ezt vesszük számításba, hanem áldemokrata, áljóléti, posztkádárista módon attól parázunk, hogy a szomszédaink politikailag instabilak, és ki tudja, milyen agresszív magyarfaló kerül hatalomra. Amitől persze lehet és szabad is félni, csak azt nem szabad elfelejteni, hogy amikor Ausztriában Haider-ék kormánypárt lettek, az EU gyakorlatilag bojkott alá helyezte az országot. A nagypolitikában (amibe bizony a térségi katonapolitika is beletartozik) mindig a stabilitás a nyerő. Románia az életben nem kapott volna AH-1-eseket, ha nem lenne megbízható. USA a megbízhatósági információit nem ám a napi sajtóból szedi.
Én személy szerint jobban örülnék, ha még mindig meglenne a 150 darab MiG-21-esünk, persze felújítva. Legalább lenne pilótaállomány meg ilyesmi. Amiből azt a pár embert kiküldték Irakba, abból meg is lehetett volna valósítani. (Hogy a többit ne is soroljam.)
ftonyo Creative Commons License 2003.10.01 0 0 246
"Ezt is a Gazdag Feri mondta? "

Naná!

Előzmény: corporal (244)
Hamburger Creative Commons License 2003.10.01 0 0 245
Szia Ftonyo!

Mea culpa! (Mármint a neved miatt!) Gazdag urat pedig csókoltatom! Ezek szerint a szerbeket csak a múltra értette. Vagy szerinte ezek után meg tudnánk őket állítani? Hamarabb Bp-en lenne bármelyik agresszor, mint a NATO első vonata vagy ejtőernyőse ideérne. "Szeretem" az ilyen konferenciákat! Ellenvélemény nuku!

Hamburger

Előzmény: ftonyo (243)
ftonyo Creative Commons License 2003.10.01 0 0 243
Helló Hamburger! (Amúgy: FTONYÓ volnék...)

"A szerb páncélos hadosztályt nem kéne már felejteni?"

Ott "fönn" se felejtik! Éppen Gazdag Ferenc példálózott vele a Stefániában! Idézem: "Milyen kár, hogy asz a sokat emlegetett szerb páncélos hadosztály úgy '91-92-ben nem jött föl Budapestig, akkor végre bebizonyosodott volna, hogy az egész magyar haderő egy sz*rt sem ér!" (Ez igy ELHANGZOTT!!!!!!!!)

Ami a szabad véleménynyilvánitást illeti: lett volna hozzászóló, de a léervezető elnök a "Jaj, de elszaladt az idő! Menjünk gyorsan, mert kihűl a finom ebéd!" felkiáltással seperc alatt lezárta az ülést, aztűán kizavarták a népet az épületből..........

Előzmény: Hamburger (239)
Hamburger Creative Commons License 2003.10.01 0 0 241
Erről mi a véleményetek? (www.honvedelem.hu) "A kormány szeptember 24-i ülésén jóváhagyta a honvédelmi tárca védelmi felülvizsgálatának eredményein alapuló haderő-átalakítási elképzeléseket. Készpénznek vehetők tehát a már gyakran látott-hallott változások, mint például a pécsi tüzérdandár megszüntetése, a nagyoroszi légvédelmi rakétaezred átköltözése Győrbe, és sorolhatnánk.

A kabinet döntését követő tervezési, humánpolitikai teendőkről Szenes Zoltán altábornagy, a HM HVK főnöke elmondta, hogy a legsürgetőbb feladat a végrehajtás ütemenkénti megtervezése. Az első ütemben - november 15-ig - a pécsi tüzérdandár megszüntetését, a tatai könnyű lövészdandár létrehozását, a győri és a nagyoroszi légvédelmi alakulatok Rába-parti fúzióját, az elektronikaiharc-század felszámolását, a Bercsényi László Felderítő-zászlóalj - egy felderítőszázadnak a NATO reagáló erőibe való felajánlása miatti - szervezeti változásait kell előkészíteni. A második - idén év végéig tartó - tervezési ütemben szerepel Szentkirályszabadja, Szolnok, Hódmezővásárhely és Debrecen fúziója, valamint a szentesi műszaki dandár felkészítése speciális NATO-feladatokra, a harmadik ütemben pedig azon feladatok terveit készítik el, amelyek a katonai szervezetek képességeinek 2004-ben esedékes kialakítását érintik.

A tervezés - a haderő-átalakítások során eddig megszokotthoz képest - merőben új módon történik, jelentette ki a vezérkari főnök. A csapatoknál kezdik tervezni ugyanis az átalakítással, a diszlokálással, a megszűntetéssel összefüggő feladatokat, igaz, az általános követelmények - a védelmi felülvizsgálat katonai koncepciója - alapján. Az alakulatok (sajátosságaik szerinti) haderő-átalakítással kapcsolatos feltételei, igényei, kérései a központi szervek számára konkrét feladatokat jelentenek, és a csapatoknál, a helyszínen kell elkezdeni még az állománytábla kidolgozását is. Az „alulról felfelé haladó” tervezés katonai módszertanát most dolgozzák ki, mondhatni, épp a november közepéig tartó első tervezési ütem teljesítése lesz a vizsgamunka. Az egész központnak Budapesten mindenesetre ütemenként egy-egy feladatra kell koncentrálni, a koncepció elfogadása, a feltételrendszer kialakítása után csoportfőnökségenként lesz például „Nagyoroszi-felelős” vagy éppen „Tata-felelős”.

A védelmi felülvizsgálat utáni időkben nem csupán a tervezés módszere debütál. Szenes Zoltán altábornagy a haderő-átalakítás humánpolitikai teendőiről szólva jegyezte meg: a tervezési időszakokkal egy időben fel kell mérni többek között a hivatásos katonák, a szerződéses katonák kvalifikáltságát, fizikai állapotát, s e sajátos „átvilágítás” alapján három kategóriába kell sorolni őket. Az elsőbe tartoznának azok, akikre mindenképpen számít a honvédség. A másodikba sorolnák azokat, akikre „csak” számít a sereg, a harmadik kategóriába tartoznának mindazok, akikre kevésbé számít a haderő, mert például nem törekedtek szakmai ismereteik felfrissítésére.

A felmérést tekintve sürget az idő, hiszen mielőbb tudatni kell mindazokkal, akiket érint, hogy a hadsereg mindenképpen számít rájuk. Ha a tárca, a honvédség e felméréssel, a kategóriába sorolással késlekedik, az történik majd, mint minden korábbi haderő-átalakítás során: bezár egy alakulat, megszűnik egy szakmai terület, és sok szakember máshol, nem pedig a hadseregben keres boldogulást - állította a vezérkari főnök. A kvalifikált szakemberek megtartásán múlhat a jelenlegi haderő-átalakítás sikere. A honvédség katonáinak, közalkalmazottainak száma 2006-ra már nem lehet több harmincötezernél. Így például a valamely megszűnő alakulatnál szolgáló kvalifikált, a helyőrségváltást is elfogadó szakemberek a felkészültségben tőlük elmaradók „rovására” kapnak másutt beosztást, munkalehetőséget.

- Minden erőfeszítésem arra irányul, hogy ezt az „átvilágítást” elvégezzük, de e humánpolitikai felfogást, módszert a HM kabinetjének, a minisztériumi, valamint a honvédségi felső vezetés tagjainak még meg kell tárgyalniuk, illetve el kell fogadniuk. A személyre szóló minősítés összesítéséből néhol kitűnik, hogy egyes helyeken csupa szuperkatona szolgál, másutt viszont - épp a reális értékelés alapján - akad „harmadik kategóriás” katona is, ha tehát úgymond nem őszinte az értékelő rendszer, a honvédség tagjainak így kialakuló szakmai összetétele, a hadsereg humánképessége akadályozhatja a védelmi felülvizsgálatból, illetve a kormány döntéséből adódó feladatok teljesítését - mondta végül Szenes Zoltán altábornagy."

Hamburger

Hamburger Creative Commons License 2003.10.01 0 0 240
Elnézést! Módosítok: 2. bekezdés: ..., az pedig megint minősít valakiket!

Hamburger

Előzmény: Hamburger (239)
Hamburger Creative Commons License 2003.10.01 0 0 239
Szia Flonyó!

Én nem hallottam, hogy a miniszter úr miket mondott a magyar önjáró tüzérség jövőjéről, de a vezérkari iroda vezetőjétől én is az önjárók kivonását hallottam. Az indoklást általános röhej követte a szakmai (!) sorokban.

Amennyiben a két hír nem egyezik, az megint minősít valakik! Nem azokat, akik hallották!

Más: A szerb páncélos hadosztályt nem kéne már felejteni? Ne konkrét ellenségképben gondolkozzatok, hanem olyan képességekben, amely bármely potenciális támadás esetén és politika által kitűzött külhoni feladatok (:() végrehajtását is lehetővé teszi. Amit most felvázoltak és már a kormány is elfogadott, az szerény meglátásom szerint, több mint elégtelen. Sokak rajonganak a külföldi missziókért, pedig a katonák zömének egyetlen motivációs tényezője a pénz. Engem mindenesetre riaszt, hogy nem tudok azonosulni a küldetés erkölcsi oldalával, de ugyanakkor szakmailag mindenképpen kihívás. Persze ez senkit sem érdkel, mert pár hónapja minden katonának parancsra (!) is mennie kell, ha a politika így határoz.

Más: A maradék T-72-esek sorsáról eddig ez a legelképesztőbb hír, amit hallottam. Diszlokációról ugyan hallottam, de egyben, az egész zászlóalj (2 feltöltött század!) számára. Most vizsgálják a lehetőségeket.

Más: A németek már többször is felajánlották a magyaroknak, hogy eladnának nekünk Leo2-eseket, sőt nagyon jó néven vennék, ha a legkorszerűbb Panzerhaubitze2000-esekből is vásárolnánk. A MIG-29-esekre vonatkozóan mi is nagyon kedvező ajánlatokat kaptunk, sőt igen előrehaladott tárgyalások folytak abban az ügyben is, hogy a mi Fulcrum-jainkat is a németek modernizálnák NATO-szabvány szerinti elektronikával. Persze ezt sztornózták a magyarok.

Más: Sok sikert a sajtóhoz. Erre a katonák valóban nem alkalmasak, pedig van véleményük, méghozzá az esetek többségében nem is a hivatalossal egyező. De "jólnevelt" katonákhoz híven befogjuk a szánkat, mert a döntés politikai szintű, amibe mi nem szólhatunk bele. Amikor lehetett volna, akkor pedig nem tettük meg, amit megkövetelt volna a "haza", azaz nem érveltünk elég hatékonyan.

Üdv: Hamburger

Előzmény: ftonyo (228)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2003.10.01 0 0 238
Hát akkor rajta!

Ez tényleg egy fontos ügy!

Előzmény: corporal (237)
unguided Creative Commons License 2003.10.01 0 0 236
corporal
"egyszer elmennénk páran egy minisztériumi sajtótájékoztatóra, és kérdésként a következőt tennénk fel: "Mondják, maguk mit képzelnek magukról?" És azután a sajtó füle hallatára jól beolvasni nekik, röviden, de velősen és főleg szakszerűen. "

1. Beengednének oda (mint civilt)?
2. Kapnál szót?
3. Hagynák, hogy végigmond? (kényes helyzetekben a biztonságiak igen gyorsak tudnak lenni, vagy egyszerűen csak elromlik a mikrofon, meg ilyesmi...)
4. Kapnál rá érdemi választ??? ("Hehehe, érdekes kérdései vannak az úrnak? Melyik alakulattól van? Ja, hogy civil? Tehát nem szakmabeli. Mondjuk úgy, amatőr. Hehehe... Kérem a következő kérdést....")
5. Szerinted felfogná az újságírók többsége a kérdést és a helyzetet?
6. És végül; Meg mernék írni az igazat? Hogy utána feketelistára kerüljenek? Hogy ne hívják meg őket potyakajás sajtótájékoztatókra, ahol "nagy" emberekkel(?) bratyizhatnak?

Szvsz a 'legális' módszerek csak addig használhatóak, ameddig működnek. A közérdek képviselete csak addig kikényszeríthető, ameddig az erre hivatott eszközök léteznek, és ellátják a feladatukat. Konkrét esetünkben jelentős számú újságírónak és szerkesztőnek kéne felismernie a helyzet súlyosságát és számos (nem csak szakmai) médiában publikálnia erről. Ezzel szemben... :(

Előzmény: corporal (233)
unguided Creative Commons License 2003.10.01 0 0 235
A parlamenti pártoknál is kéne már némi leépítés... :)
KublaKhan Creative Commons License 2003.10.01 0 0 234
"...10 százalékos tervezett leépités keretében a katonai felderités és elháritás is részesül"
Megerősítem.
Már volt aki állás után érdeklődött e szervektől:(
Előzmény: lieutenant30 (227)
Zero4 Creative Commons License 2003.09.30 0 0 232
Hát srácok, fogadjátok elismerésemet. Gazdag úrhoz meg már nekem is volt szerencsém.
A Horthy-rendszerben az ilyen palikat valószínűleg száműzték volna...
De Rákosi vagy Kádár alatt se tarthatott volna sokáig ilyen előadásokat!
andrzej Creative Commons License 2003.09.30 0 0 231
majd Gazdag Ferenc "biztonságpolitikai szakértő" (ELTE) sokkolta

És ez az ember évekig az SVKI-t vezette...

Előzmény: ftonyo (228)
ftonyo Creative Commons License 2003.09.29 0 0 229
Corporal!

Van könyv a '68-as eseményekről! Partaky Iván: a vonakodó szövetséges c. könyvéről van szó, ami még anno a Zrinyinél jelent meg.
Objektiv, alapos levéltári kutatáson alapuló munka, nem hallgatja el a nehézségeket sem (pl. a magyar utánpótlás összeomlását még az invázió megkezdése előtt(!), a szovjet csapatok garázdálkodását Gödöllő környékén (orvvadászat ment nagyüzemi szinten... :)))))) ), a repülők nehézségeit (amit te is irtál).

Előzmény: corporal (225)
ftonyo Creative Commons License 2003.09.29 0 0 228
Hellósztok!

Szombaton alkalmam volt részt venni az ELTE (én onnan voltam :)))) ) és a HM közös rendezésében, a Stefánia-palotában tartott konferencián.
Hát....
Ennél mélyebbre már nem lehet süllyedni....

Iváncsik Imre politikai államtitkár (állitása szerint 10 évig csapatpszichológus a Petőfiben) előadásán jót aludtam, mert kb. ugyanazokat ismételgette, mint egy papagáj, amiket a Juhász gyerektől is hallunk. Nade. Jöttek a hozzászólások. És ekkor egy nő (vélhetően történelemtanhár) megkérdezte: milyen eszközöket vonnak ki, milyen fegyvernemek szűnnek meg.
Iváncsik itt lement pondróba, és kioktató hangon közölte: "A nehézlovasságot nem szüntetjük meg, mert az már megszűnt , he-he-he". Aztán a levezető elnök valszeg bokánrúgta, vagy magától rájött, hogy kicsit rosszat tesz a sajtójának, ha ez kiderül, úgyhogy átváltott "normál" hangnemre.
Közölte, hogy:
1.) a hiresztelésekkel ellentétben az önjáró tüzérséget nem szüntetik meg, ellenben a vontatottat igen, mert az korszerűtlen, és az űrméretek nem kompatibilisek a NATO-szabvánnyal. (Juhász azt mondta, hogy ezeket megtartjuk, mert helikopterrel szállithatók, és jók a békefenntartó feladatokra. Most akkor melyik az igaz?!)
2.) egy zászlóalj T-72 rendszerben marad, de nem egy helyőrségben, hanem az országban szétszórva! Ha valami gubanc van, monndta államtitkárunk, az igy diszlokált harckocsik együttműködnek a határvadászokkal a betörő ellenség megfékezésében (röhejes.....) vagy a terrorelháritó alakulatokat segitik feladataik során (te Úristen!)
Uraim, ez ellentmond mindannak, ami a páncéloshadviselés története során, mint pozitiv válltozás megtörtént. Guderian és Tuhacsevszkij elméletei a sutba dobva, éljen a magyar doktrina! Egy tank egy század gyalogoshoz mellékelve, meg néhány BTR! Vissza az első világháborúba! Csak azt nem tudom, mi lesz akkor, ha mondjuk egy szerb páncélos hadosztály átlépi a magyar határt...

Iváncsik után egy történeti előadás következett Rákócziról ezt nem ismertetem, majd Gazdag Ferenc "biztonságpolitikai szakértő" (ELTE) sokkolta nézeteivel a hallgatóságot. G.F. ui. kifejztette, hogy át kell keresztelni a Magyar Honvédséget. Mert a honvéd elnevezés korszerűtlen. Mert agressziv! Mert a mai viszonyok között Mo-t semjilyen támadás sem érheti, ezért nem is kell védeni semmit! Különben is a NATO és az EU répvén létrejön az új "közhaza", aminek nincs is szüksége a magyar hadseregre......... Stb. stb. stb.

A teremben sorra szorultak ökölbe a kezek, azt tanúsithatom!

És ezek az alakok ülnek ma a vezetői posztokon!

Amúgy egyetértek azzal, hogy ezt a rombolást az Orbánék is végigvitték volna. Ők képesek lettek volna a legelavultabb F-16A-t megvenni a Mojave sivatagból úgy, hogy a teljes felújitást nekünk kellett volna állni....

Jól látszik, hogy ez az egész arra megy ki, hogy minél gyoresabban kiselejtezzék az orosz technikát, aztán behozzák az USA kiselejtezett M-60-asait, M-113-asait stb. Mert MI korszerű fegyvereket soha nem fogunk kapni, az tuti! Mert mi egy konfliktuszóna (a Balkán) szélén vagyunk! Ezzel az indokkal nem adtak el a németek Leopardokat Mo-nak, pedig az Antall-kormány nagyon szerette volna.......

lieutenant30 Creative Commons License 2003.09.29 0 0 227
üdv
a napokban olvastam valamelyik lapban, hogy a közszférát éritő 10 százalékos tervezett leépités keretében a katonai felderités és elháritás is részesül a reformok áldásaiból. a kardot már leraktuk, most a pajzsra és a sisakra is sor kerül?
Yosser2 Creative Commons License 2003.09.29 0 0 224
"A cseh katonák meg közben ott ültek a kantin teraszán, sörözgettek és nézték őket. A végén már ők vittek vizet az oroszoknak, mert nem bírták nézni, ahogy kínlódnak."

Ugye ezt azért nem hiszed el? ez tipikus Urban legend....

Előzmény: corporal (222)
savaz Creative Commons License 2003.09.29 0 0 223
Nem tud valaki erről a hadműveletről valamilyen komolyabb forrásmunkát (lehetőleg ideológia-menteset:-))
Előzmény: corporal (222)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2003.09.29 0 0 221
"Jöttek a lózungok, de a nk-i jog alapján még mindig megszállók vagyunk ott és nem békefenntartók. Ez is egyfajta "image"! "-
Háát igen ,a magyarság ismét megszálló szerepkörben. :-)
Sajnos a magyarok képtelenek tanulni a hibáikból.A csehek visszaterelését a közös akolba-hadművelet kivételével eddig az összes ilyen megszállósdi elég rosszul sült el.Csak azt nem tudom melyik és hány megyét kell majd felajánlani az irakiaknak elcsatolásra (Már megint). :-)
Előzmény: Hamburger (219)
Hamburger Creative Commons License 2003.09.29 0 0 220
Egy kis ízelítő a www.honvedelem.hu-ról:
"Most először Kuvaitba indultak egy segélyszállítmányért az iraki magyar szállító zászlóalj tagjai.

A magyar kontingens parancsnoka szeptember 28-án, vasárnap elmondta, hogy a több mint 20 járműből álló konvoj várhatóan három-négy nap múlva tér vissza az al-hillahi bázisra. Sramkó Mátyás alezredes, utalt arra, hogy a hónap eleje óta átlagosan napi két szállítási feladatot hajtott végre a magyar alakulat, és eddig minden feladatot sikeresen elvégeztek, noha még nem kapták meg az amerikaiaktól a szállításhoz szükséges összes járművet.

Bár eddig igazán komoly bajba nem kerültek a magyar katonák, a honvédelmi vezetés úgy érzi, továbbra is nagy a támadás veszélye és erre felhívta az érintettek figyelmét is.

Eddig 30 szállítási küldetést hajtott végre az Irakban szolgáló magyar zászlóalj, az elmúlt két hónapban pedig összesen 9 említésre méltó, biztonságot érintő esemény történt. A fegyveres csoportok tüntetése, a teherautók megdobálása mellett összesen kétszer támadtak az Al Hillahban lévő bázisra. Legutóbb szeptember 22-én, hétfőn, gránátokat lőttek ki ismeretlen iraki fegyveresek. Azonban személyi sérülés nem történt."

Üdv: Hamburger

Előzmény: Hamburger (219)
Hamburger Creative Commons License 2003.09.29 0 0 219
Szia Zero!

Igen, valószínűleg erről van szó, amikor a németeknek nem tetszett a lengyel szerepvállalás, ami részben a fregattokkal is magyarázható. Ugyanakkor az is szerepet játszhatott, hogy az eu-i önállósági törekvéseknek sem tett jót, hogy a németekkel és dánokkal közös hadtestben lévő lengyelek nem állnak ki az európai közös védelmi identitás mellett és inkább az erősebb USA-hoz kezdenek húzni. Ettől függetlenül nagyon jól csinálják és nem égetik fel a hidakat a németekkel sem. Szerintem példát vehetnénk róla, hogy egy átmeneti időszakban, hogyan is illik viselkedni egy szervezet új tagjaként. A mi esetünkben már közel sem ilyen jó a helyzet. Alaposan eljátszottuk azt a nagy jóindulatot, amit a németek mutattak kezdetben irányunkba. (Érdektelenség, könnyelmű ígéretek, stb.)

Más: Az előző rendszer vezető katona személyiségei közel sem tűntek el a süllyesztőben. Nagyon becsülöm a szaktudásukat, de úgy gondolom, hogy egy "kicsit sok" ilyen "szakértő" ül manapság a HM irodáiban, miközben aktív és már korszerű ismeretekkel is rendelkező embereket elbocsájtanak a seregtől. A miniszter úrnak nem elég jó szakértők az aktív katonák, helyettük idős tábornokokat kell nagy pénzért alkalmazni ebben a szerepkörben? Hol van itt a bizalom és az ésszerűség?

A modernizációhoz: korábban hallottam egy fogalmat - "relatív korszerűsítés". Lényege, hogy a legkevésbé lestrapált technika marad, a többi megy a "szemétbe". Ez is egyfajta modernizáció. De a cél nem ez. Nagy kár, hogy számomba homályba vész a konkrét cél és csak halvány körvonalakat lehet sejteni a ködben, amelyek ráadásul hol túlzónak, hol valószínűtlenül értelmetlennek tűnnek.

A honvédelem fogalmának önkényes "átreformálása" azonban senki részéről nem ütközött különösebb ellenállásba. Ez érvényes volt az iraki misszióra is, ami maga volt a röhej. Jöttek a lózungok, de a nk-i jog alapján még mindig megszállók vagyunk ott és nem békefenntartók. Ez is egyfajta "image"! A felülvizsgálati koncepcióval szemben sem hallottam egyik politikai erő részéről sem erőteljesebb ellenkezést, max pártpolitikai jelleggel, de szakmailag semmit. A kutyát nem érdekli, hogy ezekkel a lépésekkel Mo kb. 50 évig képtelen lesz szükség esetén egy akármilyen "első csapás" felfogására. Ezért mondom azt én is, ezek a döntések függetlenek a hatalmi helyzettől.

Kíváncsi leszek arra is, hogy mikor fognak rádöbbenni arra, hogy mennyibe is fog kerülni ez a meglehetősen átgondolatlan, hirtelen leépítés. Egy fegyverrendszert nem lenne szabad addig kivonni a szolgálatból, amíg nincs meg rá a legkölcséghatékonyabb megoldás.(pld: eladás, polgári hasznosítás, legolcsóbb megsemmisítés,stb.)

Üdv: Hamburger

Előzmény: Zero4 (216)
savaz Creative Commons License 2003.09.29 0 0 218
A lengyelek kaptak két Perry osztályú fregattot az USA-tól. Azt törlesztik most Irakban (többek között).
Amúgy igenis lehetnek regionális nagyhatalom,igaz ez már nem ugyanazt jelennti, mint Ferencjóska idejében. Akárcsak a hasonló kapacitású spanyolok, ahol pl. repülőgép anyahajójuk is van. De lehet, hogy szükségük is van rá, lásd azt a konfliktust Marokkóval a múltkor.
Előzmény: Zero4 (216)
Zero4 Creative Commons License 2003.09.29 0 0 216
Hamburger

Az lehet, hogy az Európa kontra Egyesült Államok vita miatt Németo. helytelenítette a lengyelek jelentkezését.
Azt viszont biztosra veszem, hogy a jövőben még egy csomó helyre küldenek lengyel katonákat.

Corporal

A magyar részvétellel először is az a gondom, hogy nem érdekünk. Ha néhány hülye menni akar, akkor menjen a saját költségén.
Rendkívül drága a részvétel, úgy meg pláne, hogy bejelentették: a magyar cégek semmilyen üzletet nem nyertek el. (Hónapokkal ezelőtt vitatkoztam egyik, MSZP-s alapállású főnökömmel és a vele egy véleményen lévő kollégával. Hiába érveltem a keserű taszári tapasztalatokkal, ők magabiztosan nyilatkoztak róla, hogy milyen nagy üzleti lehetőségeket eredményez majd az iraki küldetés.)
Annyi hasznunk lehet belőle, hogy néhány emberünk megismeri a helyi viszonyokat, esetleg kisebb harci tapasztalatokat szerez. Megér ez néhány hullát és néhány milliárdot?


Előzmény: Hamburger (214)
andrzej Creative Commons License 2003.09.29 0 0 215
A "Juhász et." megszólítás annak szólt, hogy emlékeim szerint valamikor 2002 tájékán azzal a jelszóval jöttek, hogy ők, a szakértői kormány majd megmutatják, hogyan kell haderőreformot csinálni. Sajnos, ahogyan a dilettáns Szabó-féle vezetésnek, a jelek szerint ez nekik sem sikerült.
Ami most védelmi felülvizsgálat címén folyik, az egy takarékosság-központú leépítés. Építkezésnek, átalakításnak, modernizálásnak nyoma sincs. Nem látszik a stratégia sem, és jelenleg nincs egy vilgágos kép, hogy kondjuk 10 év múlva hogyan fog kinézni a hadsereg. (Ez a békefenntartó-központú elképzelés pedig ostobaság.)

A MiG-29-nek és a T-72-eseknek nyilvánvalóan az előző kormány sem kegyelmezett volna meg hosszabb távon, sőt, már a beszerzésük is hiba volt (még ha kedvezőek foltak a feltételek, akkor is). De ismétlem, itt nem egy modernizációs folyamatnak vagyunk tanúi, henm egy ledarálásnak.

Egyébként mindegyik 90 utáni kormánynál a költségvetési kiadások minimalizálása volt a fő cél a hadsereg esetében. Valahogyan mindig a honvédségen lehetett a legjobban spórolni. Ezt persze a népnek mindig könnyen el lehetett adni.

Előzmény: Zero4 (211)
Hamburger Creative Commons License 2003.09.29 0 0 214
Sziasztok!

A jelek szerint a BMP tehat csak kimaradt a felsorolasrol.

Szia Zero!

Nincs ketsegem afelöl, hogy a folyamat az eppen aktualis kormanytol független. A gond nem a folyamattal van, hanem annak vegrehajtasi mikentjevel, ami viszont mindig köthetö konkret dönteshozokhoz.

Az biztos, hogy a nemetek erdeke is a lengyel szerepvallalas nk-i porondon (a mienk is, hiszen akkor nekünk elvileg kevesebbet kell adni!), de nem hivatalos forrasokbol en ugy tudom, hogy a lengyelek iraki akcioja nem igazan tetszett nekik.

Üdv: Hamburger

XoR Creative Commons License 2003.09.28 0 0 212
Hali!
Nem tudom, hogy honnan van az információ a BMP-1-ről, de téves! Nemsokára megkezdik felkészíteni Őket a leadásra, legkésöbb novemberben már ki lesznek vonva! Röviden ennyi!
Zero4 Creative Commons License 2003.09.28 0 0 211
A magyar páncélos fegyvernemet ugyanígy elsorvasztották volna, ha 2002-ben a másik nagy párt nyeri meg a választásokat. Itt hosszútávú programok léteznek (NATO- és EU-beléptetés, a szovjet haditechnika kivonása, a nyugati elvárásokat kielégítő légtérellenőrző rendszer kiépítése, stb.),amelyeket végrehajtanak -függetlenül attól, hogy éppen melyik párt van kormányon.
Nehogy abban a hitben éljen valaki, hogy Orbán Viktor és Waschler Tamás megkegyelmezett volna a MiG-eknek és a T-72-eknek. Emlékeztek még a pápai vadászrepülő-ezred és a Flottilla sorsára?
Azokat is "Juhász et." szüntette meg?
Külföldi súgásra Orbán Viktor állítatta le a 29-esek korszerűsítési programját is!

Hamburger:
A németeknek ugyanúgy érdekük, hogy a lengyelek minél inkább tehermentesítsék-helyetesítsék őket.

Sheldon:
A Gripenről Varsányi Mihály nyá. alezredes készít egy vitairatot, várhatóan jövőre hozza le a Haditechnika. Ahogy Varsányi urat, a Néphadsereg légierejének egyik ászát ismerem, minden bizonnyal színvonalas tanulmány lesz.
Meggyőződésem, hogy a svéd típus legalább 20 évet repül a magyar légierőben, tehát nem 10 évre szól.
Eltekintve ettől a 14 db-tól, egyéb bevethető harci repülőgépünk nem is lesz, az Albatroszok selejtezése után az L-159-et a cseh gyártó minden reménye ellenére sem vesszük meg.

Hamburger Creative Commons License 2003.09.28 0 0 210
Szia Zero!

A lengyelek a Leo-kat a nemetektöl kapjak, mig az amerikai erdekekert mentek Irakba. A kettö nem vag össze. Ettöl függetlenül abban egyet ertek, hogy a lengyelek igyekeznek valoban kivenni a reszüket a nemzetközi katonapolitikabol. A jelek szerint legalabb van mivel sulyt adni a szavaiknak, mert nekünk lassan nem is lesz mivel. Akkor pedig tenyleg nem marad mas, mint a ver!

Üdv: Hamburger

Előzmény: Zero4 (206)
Hamburger Creative Commons License 2003.09.28 0 0 209
Szervusztok!

Ez a BMP-s info honnan szarmazik? En meg mindig mast tudok. Vagy a politikusok megint bölcsen a katonak feje felett döntöttek a katonakrol?

Üdv: Hamburger

andrzej Creative Commons License 2003.09.27 0 0 208
Egyet kivéve, a BMP-1-esek mégiscsak rendszerben maradnak.

Lehet, hogy Juhász et.-ék csak elnéztek valamit és a BMP-1 így élte túl a haderőreformot :-)

Előzmény: corporal (204)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!