Keresés

Részletes keresés

gróf Drakula Creative Commons License 2005.08.14 0 0 5503
Első ránézésre meglehetősen részletes.
Előzmény: Georg Wolf (5502)
Georg Wolf Creative Commons License 2005.08.14 0 0 5502
Sziasztok!

Ajánlom a repülés szerelmeseinek:

http://aeronautics.ru/archive/vvs/

(Ha nem volna még ismert. Kösz a szanalmas.hu-nak)

Üdv: Öreg Csóka
J Dagain Creative Commons License 2005.08.14 0 0 5501
Üdv Ex-Captain! Örülök,hogy nem törtek meg!Régóta figyelem a hozzászólásaidat és tudom soha nem adod fel!(Mert katona vagy)Tényleg van olyan a honvédségben,hogy valaki nem alkalmas a beosztására?Csak azért kérdezem mert adót is fizetek és nekem nem mindegy mire költik.Azért is vagyok már négy éve "lázadó,nagypofájú"! John Doe from Julien
Előzmény: Farkas Roland (5498)
J Dagain Creative Commons License 2005.08.14 0 0 5500
Szia! Köszönöm üdvözlő szavaidat.Ja azt meséltem már,hogy a Mercedeszekben amik itt kinn vannak gyárilag zselés akkuk vannak!!!Érdekes tegnapelött felrobbant az egyik.Jé savas az összes!!!Kinél lehet a külömbözet??? John Doe ui:Lehet ,ez is Állambiztonságot veszélyeztető titok....
Előzmény: Némedi László __ (5482)
Farkas Roland Creative Commons License 2005.08.14 0 0 5499

Tiger,

nekem az egyik szolnoki felkészítésen egy légierős tábornok mesélte, hogy egy svájci cég kínált frankó pilótaruhákat.

Feltették az ő fejlesztésüket meg a magyar pilótaruhát egy-egy műanyag bábura aztán nekiestek lángszóróval.

A magyar ruha alatt a műanyag bábu is szarrá égett.

Állítólag a felvételt bemutatták Fodor tábornoknak aki csak annyit kérdezett hol írja alá a beszerzésről a határozatot.

Ha volt ilyen akkor nem értem miért nincs ruha. Egyébként a tábornok aki ezt mesélte azon a svájci fejlesztés volt már...

Az egyik légierős tiszt magyar ruháján meg azért nem volt anyag (ezzel segítik a zipzár húzását, biztos tudjátok mire gondolok) mert ezzel szokta demonstrálni, hogy valóban ég mint a zsír...

Előzmény: Tiger205 (5488)
Farkas Roland Creative Commons License 2005.08.14 0 0 5498

JDagain,

az aki az eddig csak gyakorlatozgató de még soha be nem vetett NRF-be készletez ahelyett, hogy a missziók számára biztosítaná a ruházatot az egyszerűen nem tud helyesen fontossági sorrendet felállítani.

Magyarul alkalmatlan a beosztására.

Roland

Előzmény: J Dagain (5477)
belic Creative Commons License 2005.08.14 0 0 5497
Hello Tiger!

A MATASZ-nak nem lenne kedve nehany loveszversenyen resztvenni?
Pl. az MDLSZ OB -k jo versenyeknek igerkeznek, ha jol tudom, a pisztoly OB (okt.2.) elott (szerda-?) csutortokon kimondottan katonaknak szolo verseny is lesz; a nagytavolsagu puska OB-n szoktak katonak is indulni (persze Dragunovval nem lehet ezt megnyerni, de gyakorlasnak mindenkeppen jo); es az IPSC puska OB is gondolom kozel all a MATASZ-hoz (a civil szohasznalatnak megfeleloen ez utobbin pl. AK-val is lehet indulni, termeszetesen kizarolag egyes lovesekkel, de a sorozatloves szerintem csak a loszergyaraknak jo :-)).
Ha jottok, letszi szoljatok elore a rendezoknek a varhato letszammal egyutt.

Ha nem akartok videkre menni, akkor precizios puska lesz szept.17.-en. Illetve pisztoly verseny okt. 07-én, IPSC puska nov.19-én nalam (Bel SE), de ez utobbi ketto joval kisebb verseny mint a tobbi.

Bel

Georg Wolf Creative Commons License 2005.08.14 0 0 5496
Ja! És egyenruhánk igen jellegzetes volt!
Georg Wolf Creative Commons License 2005.08.14 0 0 5495
Szia Fiúk, szia Tiger!

Majdnem dobtam egy hátast! Gyorsan kihasználom a lehetőséget, és bejelentkeznék "Állomány Tábla"-(á)dba:

Öreg Csóka, Talpasíjász beo., Isten ostora rf.-re.

Ezt azért kérem, mert TEGNAP megtettem első lépésemet ezügyben. A Monostori Erődben voltam, ahol alakulóban van egy íjászegyesület, és mint akit gyerekkora óta érdekel az íjászat (csak a magyar íj, semmi csigás, vagy más), és ma már rendelkezem némi szabadidővel, és némi zsebpénzel, elhatároztam, hogy megvalósítom gyermekkori álmomat: Talpas íjász leszek.
Kérésem további indoka, hogy ha mán elhatároztuk a honvédelem feltámasztását, akkor igenis vissza kell menni a gyökerekhez. Annó 860 körül "rettegték" a magyar íjászokat fél Európában, de ettől eltekintve a harcmodorunk, a stílusunk, és a technikánk a legfejlettebb volt. No, remélem ebben fogok tudni segíteni!

Reménykedve: Öreg Csóka

És üdv Néktek!
Előzmény: Tiger205 (5490)
-Survivor Creative Commons License 2005.08.14 0 0 5494
viccesnek tunik...de...
szvsz inkabb buszkenek kene lenni ra, hogy uszkve 1000-1200 evvel ezelott a mienk volt europa legutokepesebb es leghatekonyabb fegyveres ereje.
gyors, jol osszehangolt vezetesu egysegek felelmetes tuzerovel.

S.

ps: csak zarojelben, 2-3 evig en is lelkesen belevetettem magam es muveltem a lovasijaszkodast, meg helyezeseket is ertem el. fantasztikus erzes!!
Előzmény: Némedi László __ (5489)
Némedi László __ Creative Commons License 2005.08.14 0 0 5493

Mutasd :)

Előzmény: Hamburger2 (5491)
Némedi László __ Creative Commons License 2005.08.14 0 0 5492

céges bulin volt íjászat, elsőre egész jól ment, biztos a régi ősök miatt :)

Hatásos, hatásos, de valamiért a modernkori háborúkban már kevésbé szokták használni (hmmm, lézerirányított, vagy műholdas, GPS írányítású nyílvessző nem lenne rossz...   ...hmmm gyenge poén, látszik, hogy most sokat dolgoztam :)

Előzmény: Tiger205 (5490)
Hamburger2 Creative Commons License 2005.08.14 0 0 5491

Szia Laci!

"1. könnyű lovas-íjász zászlóalj" - Majd megmutatom, hogy mi a zászlóaljunk legújabb emblémája! :)

Hamburger

Tiger205 Creative Commons License 2005.08.13 0 0 5490

Szia!

RE: íjjak

Hát...

Most szabi alatt lőttem párat egy magyar íjjal...

Fémheggyel, meg minden...

Meglepően pontos, és van átütő ereje...komoly!

Úgyhogy...

Rambot nem láttad???

:o)

TGR

Némedi László __ Creative Commons License 2005.08.13 0 0 5489

az az íjász dolog nagyon jó!!!!

(Már előttem van egy fantázia cikk:

Miután egy magyar származású arab terrorista robbantást hajtott végre amerikai érdekeltségek ellen, az Egyesült Államok Európában maradt része, megtorlásképpen, elfoglalta Magyarországot. Mivel minden hadrafogható ereje Mo-nak külföldi missziókban volt, ezért a 1. könnyű lovas-ijász zászlóalj vette fel velük a harcot. Az amerikai csapatok annyira meglepődtek, és fényképezésbe feledkeztek, hogy az aznapi harci feladatukat nem tudták végrehajtani...

Tiger205 Creative Commons License 2005.08.13 0 0 5488

Sziaszok!

Hű, de sokat írtatok a hét alatt!

Sgt!

Nekem "kockás" papíron megvan a T-72 zalj (31 hk) a BMP zalj és a PSZH zalj ToE-ja 1990-ből, ami a1984-ben is ua. volt...

Jó lesz a HT délutánra???

Roland!

Sapka kérdés - ez tetszett!!

:o)

De hát Fodor tábornok úrra  (****- persze)  is kell emlékezni valamiről (Bocskai sapka pl.)

Egyenruha -siralmas_pont_hu-ra tenném fel a képet!

A magyar vadászpilóták azt állítják, ruhájuk alkalmatlan a repülésre

„Ég mint a zsír” -mondják, ahelyett, hogy megvédene a tűztől, és nem ez az egyetlen probléma vele. A ruhán például olyan csat van, amelyik a vízimentésnél éppen a mentőcsónakot lyukasztja ki. A honvédelmi tárcánál azt ígérik, a katonák leghamarabb ősszel juthatnak hozzá az új és biztonságos ruhájukhoz.

Egy ilyen csat szúrta ki az egyik mentőcsónakot, amikor a pilóták a vízi mentést gyakorolták. A katonák egy norvégiai hadgyakorlatra készülnek. Mi történik akkor, ha a tenger felett katapultálniuk kell.

A katonák parancsnok-helyettese azt mondja, a gyakorlat csak megerősítette őket abban, hogy a ruha alkalmatlan a repülésre.

Kilián Nándor: Már korábban tudtuk az égéstesztek miatt, hogy alkalmatlan a repülésre, hiszen ahelyett, hogy megvédene, ég mint a zsír. Az itteni tevékenység során ugyanez kijött, hogy rengeteg olyan dolog van rajta, ami abszolút haszontalan, sőt káros.

Az égésteszt évekkel ezelőtt történt. Új ruhát idén kaphatnak a pilóták. Ezt ígéri legalábbis a Honvédelmi Minisztérium szóvivője.

Bocskai István: Most is tesztelik ezt az egyenruhát és az ő javaslatuk alapján lesz némi módosítás az egyenruhán, de utána mindenki megkaphatja a új ruhát.

- Mégis tudunk-e egy időpontot mondani esetleg?

- Szeptembertől elkezdődik a közbeszerzése az új típusú egyenruhákra.

Hogy pontosan mikor repülhet tűzbiztos ruhában a légierő összes pilótája, azt még nem lehet tudni. Gyorsított közbeszerzés esetén valamikor az év második felében. A Norvégiába indulók minden esetre kapnak majd új ruhát.

(RTL Klub: Híradó, 2005. július 29., péntek)

360 pont - kérdezzük meg Hamburgert???

Szerintem - a pocak igenis akadály (nekem pl. az, hiába van mellette/alatta izom...)

Jelentem,dolgozok az ügyön!

Ha már Hamburger, akkor gratuláljunk mi is jó?

"Az MH ÖBZ 12. kontingense 2005. január 17-től augusztus 1-ig látta el külföldi szolgálatát, amelyről de Kermabon tábornok elismeréssel szólt. "

"A váltóállomány zöme – 246 katona – az alakulat 1. könnyűlövész-zászlóaljától került ki, mindössze tizenhatan érkeztek más katonai szervezetektől. A kontingens parancsnoka Lippai Péter alezredes, a zászlóalj parancsnoka volt. A visszafogadó ünnepségen Braun László mérnök altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnökének első helyettese köszöntötte a hadműveleti területről hazatérteket. "

Amúgy: cikk:

http://www.honvedelem.hu/hirek/hazai_hirek/katonak_a_szigeten

No commetn...azaz, mégis, egy:

saját krelámányom, egy -  képaláírás:

Fapál úr elismeréssel tekint a Degtyarev DP golyószóróra: hej, ha nekünk egyszer ilyen hájtek fegyvereink lehetnének....

hisz a MATASZ-nak még csak ere fussa...

http://www.honvedelem.hu/hirek/hazai_hirek/ijaszverseny_nogradon

üdv:TGR

Előzmény: Sgt. Elias (5431)
Georg Wolf Creative Commons License 2005.08.13 0 0 5487
Sziasztok!

Idézek Havril úr nyilatkozatából, annó márc. 4-ről:

....a vezérkari főnöknek az a meggyőződése, hogy a katonák véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni, különösen akkor nem, amikor a pénzügyi átütemezés miatt épp azok a fejlesztések maradnak el, amelyeket közvetlenül érzékel a katona. Havril szerint nincs rosszabb dolog, mint amikor a katona nem bízik a felszerelésében és a parancsnokaiban. A tábornok nem tagadta, vannak hiányosságok az afganisztáni misszió ellátórendszerében,....

Hm... Eltelt fél év.Úgy látszik nemcsak isten malmai őrölnek lassan!

Vigyázzatok Magatokra minden misszióban!

Üdv: Öreg Csóka
Némedi László __ Creative Commons License 2005.08.13 0 0 5486
  1. Afganisztán
  2. Algéria
  3. Bolívia
  4. Burundi
  5. Elefántcsontpart
  6. Haiti
  7. Irak
  8. Kongói Demokratikus Köztársaság
  9. Közép-Afrikai Köztársaság
  10. Libéria
  11. Ruanda
  12. Szomália
  13. Szudán
  14. Togó

remélem most látszik

Előzmény: Némedi László __ (5485)
Némedi László __ Creative Commons License 2005.08.13 0 0 5485

A hozzászólását olvasva Kabulban... ...elég békés hely lehet, lásd Külügyminisztérium:

Nem javasolt, valamint fokozott biztonsági kockázatot rejtő utazási célországok és térségek

A Külügyminisztérium a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI törvény alapján a következőket közli:

</SPAN>

Előzmény: Törölt nick (5484)
Némedi László __ Creative Commons License 2005.08.13 0 0 5482

Már párszor átmentünk a témán, de ilyenkor mindig fel kell vetnem:

akármit mondunk a Honvédelmi Minisztérium elég jelentős részt kap a költségvetésből. Ehhez képest felháborító, és adófizetőként nagyon felháborodok, hogy akik az életüket kockáztatják a Magyar Köztársaság vállalásai részeként, és a NATO felé talán az egyetlen katonai szerepvállalásunkat testesítik meg, azok alapvető dolgokban szenvednek hiányt!

(Vigyázz magadra J Dagain, és üdv közöttünk!)

Cifu Creative Commons License 2005.08.13 0 0 5481
A kérdés költői volt, de engem ez arra emlékeztetett, mint amikor Tatán a harckocsizók arra a kérdésre, hogy a sor elején álló hk.-n miért nincs ködgránátvető, azt reagálták, hogy 6 év alatt 1x kaptak gyakorlatra ködgránátot. De végülis úgy is mindegy - tették hozzá - mivel a T-72-es ugye képes elég komoly álcázó füstfelhőt létrehozni a kipufogóba épített füstfejlesztőkkel. Szóval van ilyen képesség (mármint ködgránátvető), de ha úgyse kapnak ködgránátot, akkor minek.

Meg lehet magyarázni, hogy így a MiG-eknek még a radarjukat sem kell bekapcsolni, hiszen a Földről rávezethetik őket, hogy aztán a Kolsz, a sisakcélzó és az R-73-asok segítségével "meglepjék" az ellenséget.

De azért ez nem kínos egy kicsit?

No persze örülhetnénk, ha a HM esetén ez egyedi eset lenne, és nem csak egy a sok hasonló közül...
Előzmény: belic (5479)
Cifu Creative Commons License 2005.08.13 0 0 5480
Lehet ezt érdemben kommentálni?

Erről szól a topic... :(
belic Creative Commons License 2005.08.13 0 0 5479
Hello!

Én meg csak óvatosan merem feltenni a kérdést: a készenlétiben lévő MiG-29-eseink szárnya alatt miért csak 4db R-73-as van?

Nem tudom, hogy mennyire koltoi a kerdes (vagyis szvsz te is tudod a valaszt), de azert csak R-73 van a gepeken, mert a papiron(!) sokkal jobb kepessegu R-27-es raketaknak lejart a szavatossaga. Ha tenyleg 4 raketa van rajtuk, azt en meg soknak is erzem bekeidoben, mivel egyik pillanatrol a masikra nem jon akkora fenyegetes, amit 2 raketaval nem lehetne lekezelni. Sot, a bekeidos eljarasoknak (pl. kotelezo vizualis kommunikacio) teljesen jol megfelelne az R-60-as raketak hatotavolsaga is. Es a raketak elettartamat jelentosen csokkenti a felszalasok szama, es proba keszultsegi inditas eleg surun van.

Bel
Előzmény: Cifu (5470)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.08.13 0 0 5478

Nem tudom, de nekem más tapasztalataim voltak ezen a téren. Nálunk minden egyes gépkocsinak meg volt a saját sofőrje. Na persze azt meg kell említeni, hogy minden járművűnk béke állománytáblás volt, "M" gépkocsink nem volt egy sem. Tehát minden kocsinak meg volt a saját sofőrje, és bár a többség meg sem mozdult, (híradó kocsi, lokátos, spec vontatók) a sofőrnek jobb híján mint aggregátor kezelőként kellett készültségi szolgálatba járnia.

Valamikor a nyolcvanas évek elején én is emlékszem a hadrafoghatósággal kapcsolatban egy dologra. Éppen szolgálatban voltam, amikor jött a HM-ből egy pacák, és benyögte, hogy "Farkas". Emlékszel? a "Vízválasztó" borítékban ez a fedőneves utasítás jelentette az összes gépjármű próba indítását. A gépjármű technikánk egy része aggregátor volt, azok rendszeresen ki voltak próbálva. A nem használt gépkocsik egy zárt hangárban, az akkumulátoraik meg csepptöltésen. Azok a kocvsik, amik rendszeresen mozogtak, azok a telephelyen voltak zárt helyen. Az utasítás után a néhány különféle helyen szolgálatban lévő sofőr elkezdte berakosgatni az akkumulátorokat, majd indították a kocsikat. A "vendég" meg ott koslatott a nyomukban és jegyzetelt. A végén mindössze egyetlenegy aggregátorunkat nem tudtuk elindítani, de az meg le volt jelentve üzemképtelennek. Szegény hapsit még sajnáltam is, amikor lelombozódva elment.

Tehát én más viszonyokról tudok beszámolni, de én a honi légvédelemnél szolgáltam.

Előzmény: Törölt nick (5475)
J Dagain Creative Commons License 2005.08.13 0 0 5477
Szia ! KIZÁRÓLAG A MAGAM NEVÉBEN NYILATKOZOM A SAJÁT MUNKÁMMAL KAPCSOLATBAN A SAJÁT SZINTEMEN!!!!!!!!!!!!! -Nos van hogy az alsó nem olyan színű mint a felső.Most olyan nagy baj az,hogy kinevetnek a Kanadaiak,Amerikaiak,és a többiek? Igen!Rohadtul nem tetszik!Meg az sem ,hogy a zseblámpámat sem kaptam meg! Egy ÖLTP-s alezredes úr azt találta mondani nekem itt kinn, amikor rá kérdeztem a ruhákra,hogy sajnos éppenhogy az NRF-nek tudták le raktározni a mérethelyes ,és egyszínű ruhákat.A misszióra nem jutott!-Mit tehetnénk?-Kérdezte Én megmondom! NEM KELL UGRÁLNI HA NINCS LÁBUNK!!!!(Meg zseblámpánk) John Doe Kabul
Előzmény: Hamburger2 (5427)
J Dagain Creative Commons License 2005.08.13 0 0 5476
Szia! Az attól függ,milyen beosztás,milyen rendfokozat,milyen ember (?).Ugyanis mind jól tudjuk,hogy a szabályok nem mindenkire vonatkoznak! John Doe
Előzmény: Kuruc71 (5432)
Sgt. Elias Creative Commons License 2005.08.13 0 0 5474
Szerintem kérdezd meg a Nagyvasak topicban, ott biztos tudják, a motorok gyártási számával egyetemben! :-)
Előzmény: Volt tüzér (5473)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.08.13 0 0 5473

Valami ilyen pletyót hallottam, hogy az első jó néhány darabot eredeti MAN motorral szerelték, és állítólag ezért is volt a beceneve Manci. Igaz ez?

A másik pletyó az volt, hogy a Csepel D-566 későbbi motorja állítólag majdnem ugyanaz, mint ai Ikarus 255-ösöké. (13 500 cm3). Na és ez igaz?

Előzmény: Hamburger2 (5469)
TakyL Creative Commons License 2005.08.12 0 0 5472
Az egyszerű válasz: Csak ez van hozzájuk, meg a speciális albán típusú ökölrázás nagyobb távolságra. A 29-esekhez szvsz nem is terveznek fegyverbeszerzést, úgyhogy felmerül a kérdés, hogy meddig lesznek ezek a fegyverek rajtuk ?
Tudtommmal a szovjet/orosz rakétáknak kikonzerválás/gépreszerelés után nem túlzottan nagy az üzemidejük, főleg ha repülnek is a gépek amelyeken vannak. Ezért a jelenlegi készlet felhasználás nélkül is egyre fogy.
Előzmény: Cifu (5470)
Cifu Creative Commons License 2005.08.12 0 0 5470
Aztán a végén jönnek értünk az állambiztonságiak, mert az ország védelmi képességeiről információkat hoztunk nyilvánosságra. :)))

Most viccen kívűl: nem vagyok USA mániás, de feléjük ez úgy működik, hogy folyamatosan készülnek mindenféle jelentések a különféle fejlesztések haladásáról, az alkalmazott eszközök hatékonyságáról, stb. Ráadásul mindez aztán megy a nyilvánosságnak (természetesen ott is vannak eltusolások, dehát ez már csak egy ilyen világ)...

Én meg csak óvatosan merem feltenni a kérdést: a készenlétiben lévő MiG-29-eseink szárnya alatt miért csak 4db R-73-as van?
Előzmény: Némedi László __ (5465)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!