Keresés

Részletes keresés

Miklós1 Creative Commons License 2008.02.17 0 0 6808
Igen, jól értelmezed, bár van egy másik oldatkészlet is a Conradnál 7eFt-ért, az teljes csomag, de akkor is drága. A Conrad főleg elektronikákat árul, tehát nem csoda, hogy egy ilyen vegyszercsomagot drágán ad. Az oldatokat megpróbálom magán úton beszerezni de eddig nem sok sikerrel. Egyébként lehet, hogy nincs is sok értelme beszerezni, mert az üvegérzékelő lassanként elveszti a mérőképességét, öregszik és addigra elfogynak a mellékelt oldatok is. Az öregedés gyorsaságát nem ismerem, de a műszer 1-2 szezonban használható lesz biztosan és addigra meglesznek az adatok, hogy mit hogyan kell savazni.
A 3pH elég savanyú, az almaecetet és a borecetet 3-nak lehet venni, a 10%-os ecet pedig ennél is savanyúbb, 2,5-re emlékszem.
Megpróbálom a pH mérő linkjét szakszerűen betenni. A képnagyításra kattintva lehet látni a teljes szettet amit 11eFt-ért adnak.
<a href="http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=VkZaU1ZrMUZPVlZhZWxKUVVrWlZlUT09&pid=VkZod1JrMXJOVFphTTJST1ZrWkZPUT09" target="_blank">pH mérő</a>
Az oldatkészlet itt van:
oldat
Ha nem sikerült, Comad megírhatnád, hogyan kell linket beszúrni
Előzmény: kjanik (6807)
kjanik Creative Commons License 2008.02.17 0 0 6807
Jól értelmezem, hogy a mérő a vele szállított kalibráló és tároló oldattal 11000 ft?
Ha pótolni kell az oldatokat (már pedig bizonyos időnként a pontos mérés érdekében kell), akkor a két oldat 5000+4000 ft?

Előzmény: Miklós1 (6804)
comad Creative Commons License 2008.02.17 0 0 6806
Így egyszerűbb: ph-mérő. :-)
A savazást egyébként mikor csinálod pontosan? Ok, hogy az élesztőzés után, de mennyivel?
Előzmény: Miklós1 (6805)
Miklós1 Creative Commons License 2008.02.17 0 0 6805
Úgylátom nem ment át a teljes internetcím ezért három darabban idemásolom
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=
VkZaU1ZrMUZPVlZhZWxKUVVrWlZlUT09&pid=
VkZod1JrMXJOVFphTTJST1ZrWkZPUT09
Miklós1 Creative Commons License 2008.02.17 0 0 6804
Az idei szezonban már pontosabban akarom beállítani a cefrék pH-ját az optimálisnak tartott 3-4-es érték közé, de nem találtam támpontot arra, hogy milyen cefrébe mennyi savat tegyek. Az eredetvédett pálinkák Termékleírásában inkább csak a cefre beállított pH-jára van utalás, de arra nincs, hogy egyes gyümölcsöknek mennyi a kiinduló pH-ja és azt nálunk is kapható savakkal hogyan kell beállítani.
Újfehértói meggy: a meggy átvételkor 4-5pH, cefre 3pH, foszforsav
Békési szilva: cefre 4-5pH
Szabolcsi alma, Kecskeméti barack: cefre 3-3,5pH
Szatmári szilva, Gönci barack:- (nincs információ)
A Pischl könyv (68.o) szerint a cefrének az ideális savvédelem 2,8-3pH lenne de ez gátolja a pektinbontó hatást, így 3,2-3,5pH-t állítson be az aki rögtön le tudja főzni a cefréjét. Aki kénytelen tárolni a cefrét, az erjedést követően állítson be 2,8pH-t. Ezután osztrák savkeverékek adagolását említi, ami nálunk nem valami hasznos.
Nem marad más hátra, vettem egy pH mérőt és megmérem magamnak, aztán közzéteszem a fórumon. Savként a kristályos citromsavat és a 85%-os foszforsavat fogom alkalmazni. Előbbi kapható borászboltban (100g 150Ft), utóbbi a vegyszerboltban, 1085 Budapest, József krt. 65 (1liter 2900Ft). A foszforsav nem mérgező, az étkezési savakhoz (citromsav, ecetsav) sorolják, élesztő tápláló hatása van, Németországban viszont nem szabad cefréhez adni.
Az általam választott pH mérőről bővebben itt (+1000Ft-ért házhoz viszik):
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=VkZaU1ZrMUZPVlZhZWxKUVVrWlZlUT09&pid=VkZod1JrMXJOVFphTTJST1ZrWkZPUT09
Tapasztalataim a próbamérések során: a 9V-os elemet nem szabad benne hagyni mert nem valódi kikapcsolója van, egy keveset mindig fogyaszt és egy hónap alatt lemerül az elem. Az érzékelő öregedő alkatrész, egy hét alatt elmászik annyit, hogy kalibrálni kell (vele adják a kalibráló készletet), ezután viszont megbízhatóan mér, fél perc alatt beáll a pH érték (pontosabban, a pH érték egy pillanat alatt beáll, fél perc kell amíg a hőmérséklet kompenzáció a folyadék hőmérsékletére korrigálja az értéket. A fényképen az üveggömb a pH érzékelő, a kis fehér a hőérzékelő.
comad Creative Commons License 2008.02.16 0 0 6803
Ismerem a cuccot, valamivel drágábban van "rendes", négylábú, öntöttvas változata is.
A nagy álom persze egy ilyen kétkörös. Ébredj, Comad, bilibe lóg a kezed...
Előzmény: KRISZ2007 (6799)
Feriba51 Creative Commons License 2008.02.16 0 0 6802
Üdv! Valójában a "szürt" cefrét idézőjelbe kell érteni. Azért irtam igy, hogy érthetőbb legyen. Valójában gumicsővel leszivom a levet. A masszába egy vastagabb műanyagcsövet helyezek, aminek az oldalán is fúrok néhány lyukat, a végét pedig szúnyoghálóval kötöm be. Innen szivom le gumicsővel. Tehát mégis szűröm:-))))
Na de egy néhány szem szőlő, egy néhány mag, egy kis lebegő gyümölcsmaszat nem fog kalamajkát okozni. Kérdezd meg a feleséged: a paszulyleves nem kozmál le, de a paszulyfőzeléket muszály kavarni.
Végső megoldásként egy vesszőből font kosár is megteszi, de a rézbogrács az "profi". (ezek szerint Te az igényes kategóriába tartozol :-))))))
Előzmény: comad (6798)
KRISZ2007 Creative Commons License 2008.02.16 0 0 6801
A kép lemaradt.valami ilyen
KRISZ2007 Creative Commons License 2008.02.16 0 0 6800
Nem pont ilyen, de nagyon hasonlít.
KRISZ2007 Creative Commons License 2008.02.16 0 0 6799
Nekem vasöntvény gázzsámolyom van. A gázcseretelepen vettem 4800 ft volt. Nem olyan puccos mint ez a képen, de az eladó szerint nyomáscsökkentő nélkül 7 kw-nál többet is lead.
Előzmény: comad (6790)
comad Creative Commons License 2008.02.15 0 0 6798
Így sosem lesz kész az új főzőm, ha állandóan jön valami új ötlet :-D És milyen jó! Mekkora lyukú szűrővel vagy min szűröd át a cefrét? Belső edénynek már látok is lelki szemeim előtt egy rézbográcsot...
Előzmény: Feriba51 (6793)
Feriba51 Creative Commons License 2008.02.15 0 0 6797
Igen, én a cefrefőzését ábrázoltam és ott szerintem nem árt, ha gyorsabban megy a dolog. Az üstöt meg nem szigetelem, hanem "szoknya" van körülötte (nálunk katlan), igy sokkal hatékonyabb a melegités és kevesebb a hőveszteség. A második főzésnél pedig nincs szükséga belső edényre sem.
Előzmény: snapszmester (6796)
snapszmester Creative Commons License 2008.02.15 0 0 6796
Üdvözöllek Feribá!
Ötletes a készülék, de a tetejét hűteni kell nem szigetelni. Főleg a finomításnál fontos. Jobb a pálinka minősége. Szigetelni az oldalát kell, vagy fűteni az egészet. Estleg egy szoknyát ráépíteni. Alatta marad a meleg, a Nők meg a skótok megmondhatnák.
Előzmény: Feriba51 (6795)
Feriba51 Creative Commons License 2008.02.15 0 0 6795
Természetesen nem rögzitett, könnyen kiemelhető, ürithető.
Előzmény: Feriba51 (6793)
snapszmester Creative Commons License 2008.02.15 0 0 6794
Bazaltgyapot, vagy üvegszálas szigetelést ajánlok, az nem gyullad meg.
A gyümöcslevek gyártását ugy kezdik, hogy mosás, aprítás, hőkezelés, pektinbontás stb.
Azért gondoltam, hogy van benne.
Lemaradtam, mi van a fal mögött?
Előzmény: aleksz27 (6792)
Feriba51 Creative Commons License 2008.02.15 0 0 6793
Üdvözlök mindenkit!
Elnézést, hogy megint belekotyogok, de szeretném előrejelezni, hogy én az egyszerű megoldások hive vagyok. Nagyszerű dolgokat látok itt, de egy kicsit birizgálja a csőröm a duplafalu üst kialakitása, nem beszélve az üvegcserepes, a keverőlapátos megoldásról, mint leégést megakakdályozó módszer.
Igaz én is az idén hoztam össze elősször egy leegyszerűsitett változatot és ezt szeretném közzétenni. Nagyon jól és biztonságosan működött.
A megérthetőség kedvéért megpróbáltam lerajzolni. Ime:Főzőüst
Tehát én az üstbe helyeztem egy másik edényt a gyümölcsmaradványoknak, seprőnek és más lebegő anyagoknak, természetesen némi cefre is belekerül. Lábakon van, tehát nem éri az üst alját, sem az oldalát. Az igényesek készithetik rézből, rozsdaálló acélból, aztán ez lehet egy zománcozott fazék, akár egy sűrű szövésű dróthálóból alkotott kosár. Én egy rosz mosógép centrifugadobját tettem bele. Tehát, szerintem lehet lyukas is, de lehet egy ép fazék is.
Előnyei: lecsökkenti a konstrukció méreteit, csökken a közvetitő közeg által okozott hőveszteség, nincs szükség viz utánpótlásra, biztositó szelep használatára, (ha vizet használunk közegként), nem tűzveszélyes (olajra gondolok), na meg egyszerűen pofon egyszerű.
Amint a rajzon látható én a sisakot is zsoktam szigetelni, ezzel enrgiát spórolok és időt nyerek.
Na, de nem untatlak benneteket tovább, remélem lesz olyan, akinek megtetszik az ötlet.
aleksz27 Creative Commons License 2008.02.15 0 0 6792
Nincs benne pektinbontó,100% gyümölcs,egy kis kén van benne a barnulás ellen.Az áfonya és ribizlilé pedig sűrítményből van visszahígítva.Remélem jó lesz.
Az üstöt vaslemez tartja és az alján vannak kivágások hogy oxigénhez jusson az égőfej.Betekerjem e és ha igen mivel az üst oldalát?
Előzmény: snapszmester (6791)
snapszmester Creative Commons License 2008.02.15 0 0 6791
Köszönöm a meghívást, van egy szegedi igéretem, talán összejön.
Édes levekhez nem kell cukor, de 1kg-ból 1 L pálinka lesz, Te döntesz.
A pektin bontó nem árthat, de lehet hogy a gyártók már beletették.
A klasszikus dupla fal között folyadék van, a fűtést a köztes folyadék hőfoka szabályozza. Víz esetén max.110 C°, olajnál max. 150C°
Főztem meggy és alma süritménymől. A kihozatal jó volt, de a meggyet azért adták ajándékba mert túlfűtötték és karamellás lett. El tudjátok képzelni, karamellás megypálinka. Még jó hogy bérfőzés volt és elvitték.
Előzmény: aleksz27 (6788)
comad Creative Commons License 2008.02.15 0 0 6790
Tehát ha jól értem, kb. 1 kW/10 l a fűtésed. Az enyém 50 l-es lesz (tehát nettó kb. 40-45 l), a tűzhelynek az alantira pályázok, csak qrva drága. 4 kW-os, tehát kb. ugyanott leszek, ahol te. Annyi, hogy az enyém szimplafalú lesz, viszont oldalfal- szigeteléssel.
Előzmény: aleksz27 (6787)
aleksz27 Creative Commons License 2008.02.15 0 0 6788
köszönöm a gyors választ snapszmester,cukrot mennyit rakhatok bele?
Előzmény: snapszmester (6786)
aleksz27 Creative Commons License 2008.02.15 0 0 6787
Most 9-10 körül van a mustfoka legalábbis az almának ennyi volt.kb 8 hektó a ribizli és édes ízű.Azért adják oda mert a palackozó szűrőit eltömítené.Az almalénél tisztán látszik, hogy harmada-negyede sokkal sötétebb,leül az aljára a sűrűje.Ez sötét színű folyadék,nem válik el ennyire.
Ha nem rakok bele pektinbontót a sűrűbb részt mi bontja le,elég az élesztő és a tápsó?
Sűrítményből hígították ugyhogy nem kell annyira irigykedni:)
Pecematyi,comad ,snapszmester vagy bárki aki a fórum törzstagok közül a Kecskemét- Kiskőrős tengelyen jár(pontos helyet nem írok,ha nem baj)szívesen adok egy kis kóstolót a" MEO-ért"és a szakmai tanácsokért cserébe.:)Én nem élek az alkohollal semmilyen formában, úgyhogy szívesen veszem az elfogulatlan ,építő jellegű kritikát.
Comad ,a méretezésre nagyon figyelj mert a pincében a 280 liter almabor 5 óra melegítés után kezdett el folyni.30-32 kw-egyedi égőfejjel ,dupla falú üstben.
Még egy kérdés:az duplafalú üst alja teljesen lapos,rakhatom annyira közel hozzá az égőfejet hogy a láng közvetlenül hozzáérjen?
Előzmény: snapszmester (6786)
snapszmester Creative Commons License 2008.02.14 0 0 6786
17-20 magyar mustfok elég lesz.
Előzmény: aleksz27 (6782)
comad Creative Commons License 2008.02.14 0 0 6785
A (hivatalos) biznisz alakul, a kolléga szeretné még az idén beindítani, én meg kibicelek. Ezt a cuccot még régebben tette fel egy szerbiai kolléga, a helyi mezgaz boltban fotózgatott, ott csak így árulják, mint nálunk pl. a kukoricadarálót. A saját (nem hivatalos) cucc most úgy áll, hogy végre kerítettem forrasztó-embert, akinek cucca is van hozzá és megbízható. A márciusi fizukor megveszem a még hiányzó rézanyagot és megcsináljuk a "csöves" részt. Április-májusban megszerzem a gázzsámolyt meg az üstöt, és érhetnek a gyümik!
Előzmény: Törölt nick (6784)
snapszmester Creative Commons License 2008.02.14 0 0 6783
A léhez nem kell pektinbontó, ki kell higítani 20-25 mustfokra és kapsz 10% körüli cefrét. Nekem lenne ilyen gondom :-)
Előzmény: aleksz27 (6782)
aleksz27 Creative Commons License 2008.02.14 0 0 6782
Van valakinek tapasztalata áfonya és ribizlilével kapcsolatban.Annyira sűrű hogy ugyanannyi almalevet adnak hozzá+nagyon édes mert sűrítményből hígítják az áfonya levet.Több pektinbontó kell hozzá?
csocsanszkaja Creative Commons License 2008.02.14 0 0 6781

Mester!

emil ment...

Üdv mindenkinek!

csocsanszkaja

a pálinka legyen velünk

bubu001 Creative Commons License 2008.02.13 0 0 6780
igen, nem olcsó, bár ha belegondolunk egy-egy helyen most sem olcsóbb az ital, pl egy Jameson vagy Ballentines jelenleg 700-1000 huf között mozog a hely színvonalától függően. (4-5cl)
Előzmény: aknil (6776)
Misku Creative Commons License 2008.02.13 0 0 6779
Bocs, én a MOL kuton kapható 4 cl-esről beszéltem !!
Előzmény: comad (6775)
Misku Creative Commons License 2008.02.13 0 0 6778
Nem 2 cl, hanem 4 cl. (125.-Ft/cl = 12.500.- Ft/L )
Előzmény: comad (6775)
Misku Creative Commons License 2008.02.13 0 0 6777
A MOL kutakon vehetsz!
Előzmény: bubu001 (6772)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!