Jól eltűntél,de remélem vmikor ránk nézel...mert problémám van...rohadtul rohad a barack.az őszi is és a sárga is .Mi a túrót csináljak ?Kezd elmenni a kedvem az egésztől...
Nekem Tétényről a mandula jut eszembe és ha a mandula szép ott,akkor sztem célszerű mandula alanyra szemezni a barackot is.A vadak meg...sajnos nálam tavasszal ugyanúgy károsítanak mint télen,hiába van mellettem lucernatábla a fák friss gajtása,levele jobban izlik nekik,meg a fák kérge is.talán kell az emésztésükhöz...úgyhogy most már a folyamatosan fenn lévő törzsvédőn kívül télre necczsákkal a kis fák lombját is beborítom...na ez bevált.
Majd elfelejtettem célszerü 50x50 széles meg 60-70 cm mélyen kiásni az ültetö gödröt nem árt bele helyezni egy kis trágyát léhetőleg érettet ne , hogy kiégesse a fát ,arról viszont megoszlik a vélemény, hogy a gyökérzet alá v fölé helyezzük a trágyát .A gyökérzetet nem árt meg vizsgálni nincs-e sérülés törés stb.. én úgy szoktam egy kicsit levágok a vastagabb gyökérrészekböl a hajszálgyökereket nem metszem.Szerintem a többi részét te is tudod hisz mint írtad kertészkedel.Ültetés után meghagyol 3-4 vezér ágat / katlan forma/ úgy, hogy középen ne maradjon hajtás a megmaradtakat vissza vágod, hogy gyökérre dolgozzon, mond meg mit ér egy ház ha nincs jó alapja , termés 3-4 év múlva várható.
őszi ültetés ellenérvei:ha a csemete olyan helyen van ültetve ahol jelentös a vadkár nyúlrágás, őz , vaddisznó stb.. ha csapadék mentes az ősz ill tél és nincs mód öntözni. Nekem bevált a tavaszi ültetés egyrészt a vadak már ilyenkor találnak táplálékot és nem a fákat rágják másrészt az ember jobban odafigyel a fák állapotára mivel beindulnak a tavaszi munkák és nincs az, hogy jaj elfeljtettem a fáról gondoskodni öntözés,vadvédelem stb..
Szépjónapot! A hozzáértőktől szeretném megkérdezni, hogy a Remény nevű lapos őszibarackot milyen alanyra oltják, mert mintha azt olvastam volna róla, hogy attól függ, hogy mennyire mésztűrő. Budatétényi vagyok, szóval ez fontos. Ha tudtok esetleg még a fajtára vonatkozó tudnivalókat megköszönöm. Anyukám gyerekkori emlékeit hozza vissza, és neki szeretnék kedveskedni ősszel egy csemetével. A türelmetlenek örökös kérdése: ültetés után mikorra fog teremni? Lehet esetleg valahol konténerest kapni, vagy mindegy, ha ősszel ültetem? Sajnos apszolút nem értek a gyümölcsfákhoz,csak egy picit a dísznövényekhez:(
Én gyakorlott oltó, szemző vagyok, szivesen megmutatom!! Amugy a sikertelenség leggyakoribb oka a nem jó időbeni, nem megfelelően érett szemmel való próbálkozás. Persze van sok kis apró fortélya is, hogy csak egyet emlitsek: kötözés előtt ajánlatos az oltószalagot a két végénél fogva meghúzni majdnem szakadásig. :-))
Szőlőt oltóknak ajánlom a zöldbe-fás oltást! Még abban az évben megmutatja a termését.
Hasznos tanácsokat szeretnék kérni szemzéssel kapcsolatban mire figyejek oda stb.. olvasgattam róla ,hogy mi a technikája ,de a gyakorlat az teljesen más .
Két éve már fogtam meg tolvajt,ez nem rézbőrű volt,hanem egy 60 körüli nyanya,aki a szomszéd birtokra /egy erdőmérnöké/ jár évek óta napszámba,tavaly nem is hiányzott semmi,az idén gyanítom újra ő és a társa-szintén hasonló kaliberű-a tettes/ a cigarók összeszedték volna az összes zöldségfélét,letaroltak volna mindent.Ha +egyszer megfogom a nyanyákat tanúk nélkül...nem leszek tekintettel a korukra,de pofoosztás lesz az tuti...az indiánok ellen meg talán az Árpádsávos -zászló is elég lenne,azoktól legalább tartanak...:)A lopott holmiból tuti esznek,tehát előbb fossák össze magukat,mint hogy piacozni tudnának vele,ráadásul szólok a mérnöknek is,hogy kiválasztott fákat fogok lepermetezni,de rajtam kívül senki /ő sem/ nem tudja,hogy melyikek...orosz rulett magyar módra...
Az első négy kép Ceglédi óriás (sajnos már az utolsó szedés), a méretét az őszi barackok is irigylik :) . Az utolsó képen látható fajta nevét nem tudom, az pedig most kezd érni (egyébként a fa több mint 15 éves).
Ahogyan a képeken is látszik nálunk szerencsére idén sem volt jég, a homok talaj miatt pedig a "sok" (itt nem számat soknak) eső sem ártott.
Hát, ha lepermeteznéd a termő fákat, vagy nem lenne semmi bajuk (esetleg a vevőknek a piacon, akiknek eladják), vagy ha a tolvajoknak is menne a hasuk, akkor megkeresnének, és már nem a barack miatt fájna a fejed. Tőlem is sokat szoktak lopni, és nem lehet semmit tenni, a rendőrök sem jönnek ki, mikor betelefonálok, hogy 2 autónyi rézbőrű lopja a barackot.
A korai barackot érés kezdetén lenyomtam Decissel, meg egy szintén 3 napos gombaölőt is tettem mellé (nem jut eszembe a neve), ennek ellenére a barack negyede a cefrébe ment. De azért most a fő fajtámat (Nektár H) is ledecisezem, arról sem szedtem még soha 20-a előtt, most meg már érik.
A problémára egy megoldás van rövid / évi/ idejű szerekkel permetezned 3 napos a decis mega, karate zeon 5cs ,chess.Nagy tévedés ,hogy a bio termelésben nincs vegyszer használat csak úgy szebben hangzik, kérem ez nincs permetezve.Használnak vegyszert, ami a bio termelésben engedélyezett, szép is lenne ha a termést a moly rágcsálná v tetves ill körte bolhás lenne , mondanánk a vevőnek kérem ez illyen ,de bio.A sok egészséges táplálkozásra megvezetett, félrevezetett ember ha látná milyen a tönköly búza meg a teljes kiőrlésű csemegék stb.. mikor tele vannak bogarakkal /poloska meg stb..stb../ ami megy a malomba és ott szépen feldolgozzák, megőrlik.Sajnos a fúzáriumról el is felejtettem szólni.
Szeretném megkérdezni,hogy neked...vagyis inkább a kajszidnak nincs bogaras problémája ? Nekem rohadtul elegem van,hogy rohad a barack rovar,bogár rágás,szívás+ rengeteg monszun kombinációjának következtében.Ha leveszek egy barackot,a tövében tuti van fülbemászó,de egyebek is jelen vannak.Nem tudom mit csináljak velük,érésben lévő fákat nem szívesen permetezek,de az sem üzlet,hogy amit csak egy kicsit is megkezdenek ,másnap már rohad. Másik kérdés ,hogy a később érő őszikre milyen szert ajánlanál monilia ellen/persze gondolom rovarölővel kombinálva.../ ...ja igen két lábú kártevők is felbukkantak,az első bálos Manonomat letesztelték...teljesen...csak a fa alatt maradt 1-2 szem,nem tudom miért tiltották be a Magyar Gárdát...bár az is lehet,hogy fehérek voltak...a következő szezonra "barack-orosz rulettet "fogok játszani ezekkel korcs emberszabásúakkal...kiválasztok 1-2 szép termésű fát,amiről mi nem fogunk enni....mert lenyomom erős dózisú rovarölő turmixxal /persze táblát azért teszek ki/ ...aztán próbálkozzanak...
Ali-bá! Köszönöm a választ, erről a fajtáról még nem hallottam! Az, hogy közepes vagy nagy, relatív. Ma megmértem a legnagyobb szemeket, 240, ill. 270 g-ot nyomtak, az átlag kb. 180g lehet, de ez nyilván a ritkítástól is függ. Igazából nem tudom milyen méretűnek számít ez a barack, ha jól emlékszem 400g feletti is szerepelt a tavaly a fórumunkon, talán Szilvitől?
Ha tudsz szemezni v. van ismerősöd aki tud érdemes saját megoldáshoz fordulni,ha kisebb /10-12 fa /tételről van szó.Myrabolán csemetét sztem bármelyik faiskolással tudsz hozatni,én tavaly vadkörte csemetét hozattam velük,mert körte alanyt nem tudtam se szerezni,se előállítani /egyebektől eltérően.../.Én úgy tapasztalom,hogy lényegesen csökkentette a kajszi növekedési erélyét /bár ez a fajtától is függhet ...majd kipróbálom Ceglédi arannyal is ,ez nő mint az őrült/
Hát ha én adnék tanácsot az csak okoskodás lenne...én nem piacozok,ráadásul csak amatőr,hobbikertész vagyok.Az eddigi hozzászólásaim sem szakember szövege,csak egyszerű,műkedvelőé....a famennyiségem sem éri el a szakvélemény-nyilvánítási küszöböt ...úgyhogy csak módjával vedd figyelembe amit mondok /ez csak a saját ízlésemet tükrözi.../.Amit tudok: a Harcotot én nem ajánlom,mert -én rátettem a keresztet,a mai szemle 99,9 %-os rohadást állapított meg,a tőle pár méterre lévő Ceglédi /bíbor v. óriás ,nem tudom ,saját szemzés a szomszéd azóta elpusztult fájáról,az ő fajtaközlése meg nem megbízható/ -kemény ,nem leves,a magyar/az én/ ízléshez nem igazán áll közel.Nálam a ceglédi fajták ill. a Bergeron a legstabilabb /már a termők közül persze/ ill. korainak tűrhető a Harmat,csak ez meg nem nagyon ragaszkodik a fához.
Ha azonos időben értek más években, akkor is relatíve koraibbak, mint a dombon lévő, amennyiben ott minden fajta előbb érik. Az idén azért mutatkozik meg az egyértelműen koraibb volta, mert az idei, abszolút értelemben is korábbi érés a mostani időjárási jelleg miatt történt. Az idei tavaszi-koranyári időjárásra ugyanis az volt jellemző, hogy elmosta a síkság és domb közti különbséget. Tégy összehasonlítást más fajtákkal és talán meg tudod erősíteni vele ezt az észrevételt!
Hát egy kis jogdíj soha nem jönne rosszul, :) de csak idén érett ilyen korán. Azt meg nem mondom, más években melyik telken volt hamarabb, de nagyjából egy időben.
Leírásodból arra lehet következtetni, hogy rügymutáció történhetett és az oltóvessző a mutáns rügyből származó ágról való volt. Van az Andosának (más néven Stark Red Gold) egy Antony nevű, az alapfajtánál koraibb és szebb változata, ami ugyanígy rügymutáció eredménye. Volt olasz főnököm (akiről korábban már írtam) fajtája, bejegyzése éppen a magyarországi cég fennállása idején történt és rengeteg pénzbe került. Azért lett Antony a neve, mert korán elvesztett édesapját Antonionak hívták és az ő emlékére kapta ezt az elnevezést (a divatnak megfelelően, angolosítva). Ha a Tiéd is egy ígéretes fajta, ugyanígy lehetne belőle új, bejegyzett fajtát csinálni, azt követően pedig a világban minden egyes szaporított darabja után elég jelentős jogdíjat ("royalty"-t) kapnál.
Valóban, kapkodva és figyelmetlenül olvastam, nem vettem észre, hogy fehér húsú ősziről van szó, a képek közül meg csak a legelső jött be múltkor. (Pedig mostanában már jól szokott működni az oldal.)
Az lehet, hogy az én fám Early Redhaven, de tény, hogy már javában érik 3 saját szemzésű fán (a mirabolánra rakott volt a legelső), míg amiről szemeztem őket, annak még most is kell legalább egy hét a legelső kukacos szem megérleléséhez. Ez az "öreg" fa azon a domboldali telken van, ahol minden fajta sokkal hamarabb érik, mint a környékbeli termelőknek. Tehát ez érik a szokott időben, csak már 2 hete nem értem rá oda kimenni, és azt hittem, itt érik előbb. A 3 új fa észak-alföldi sík területen él, semmi nem indokolja koraiságukat.
mozó,atifoci,cirfandlia tudnátok-e ajánlani olyan kajszi fajtát ,ami megálja a helyét a piacon / termésére gondolok/ az a helyzett kipusztult vagy 10-12 db tavaly meg most az éven a talajjal is baj van, mert a gutaűtés ,sharka vírus meg ami létezik a világon az mind kinyírta a fákat pedig csak 6-8 évesek voltak.Sajnos a plantafosz sem segíthet hisz a gyökérzeten alakul ki toxikus elváltozás ha jól írom a szállító edény nyalábokon és ez ugye megakadályozza a tápanyagfelvételt javítsatok ki ha nem így van. Hallottam az alföldön ezek a bestiák nem élnek meg a homok miatt .Fák alanya vadkajszi vagy talán mirobolán szilvába kellene oltani ,de ilyet nem kapni sehol .
Elnézést kérek ha sértő volt amit írtam ,de ez szerintem így korrekt kúltúrált emberek között a kölcsönös bocsánat kérés.Sajnos kb egy éve van meg a számitógép az is a gyerek miatt sok a le maradásom ezen a területen főleg a billentyűzettel vannak gondjaim .Mozó 66 találtam ma a kajszi fán több olyan gyümölcsöt amin körformájú karikák voltak szerinted ez sharka vírus ,mert én úgy tudom ,hogy az akkor szegény fámnak game over.Fontos információ: megjelent egy plantafosz nevezetű szer , amit vegyszeres barátom ajánlott a lényeg megmentette a féloldalt leszáradt őszibarack fámat és megszűntette a mézgásodást, szőlőben tudja a peronoszpórát és nem vegyszer.Kísérleteztem megérte a fa csúrgási vonalában szúrtam 4db lyukat 20cm mélyen 10 l vízben 5cl plantafosz 2-3 hetente megismételve .Szemlátomást van különbség a fák között ,amelyik kapott ebből a szerböl az ember csak hitettlenkedik nem tudom másképp ezt elmagyarázni.További információ:www.plantaco.hu