Keresés

Részletes keresés

Hamburger Creative Commons License 2004.06.07 0 0 2116
Szervusz Corp!

Az iraki misszió elhibázott voltában egyetértek, de nem csak olyan alapon, ahogy írod. Nagyon elkeserítőnek tartom, ha anyagi haszonszerzés, vagy akárcsak katonai tapasztalatszerzés miatt szabadna ilyen akciókhoz csatlakozni! A pénz is persze egy tényező, de engem sokkal jobban izgat ezen túlmenőleg a nemzetközi jog és az erkölcsi alap.

Továbbá két pontosítás: Manapság 10 milliáért csak igen eldugott helyeken vehetsz családi házat!

Az iraki misszió nem NATO-feladat teljesítése!!! Sajnos ez már-már az egész társadalomban elterjedt tévhit. A NATO, mint szervezet, mind a mai napig nem csatlakozott az iraki akcióhoz. Az, hogy néhány NATO-ország benne van, az még nem jelenti azt, hogy ez NATO-kötelezettség lenne! Afganisztán, az igen. Ciprus, Sína (nem a Gázai övezet!) pedig ENSZ-misszió. Én már azt is bosszantónak tartom, hogy jogszerű ENSZ-misszióból vonulunk ki egy ilyen "kalandor" vállalkozás miatt!

Üdv: Hamburger

Előzmény: Törölt nick (2114)
Maz Creative Commons License 2004.06.06 0 0 2115
Kicsit pontosítanék:
egy vasúti kocsinak csak a felújítása 150 millió forint körül van. Egy új kb 250 millió.
Előzmény: Törölt nick (2114)
kavkaz Creative Commons License 2004.06.04 0 0 2111
A "rózsaszín század" csak urban legend.
Előzmény: Törölt nick (2104)
kavkaz Creative Commons License 2004.06.04 0 0 2110
Félreértetted. Nem a katonanôk miatti elnôiesedésrôl írtam.
Előzmény: hardenpont (2101)
Hamburger Creative Commons License 2004.06.04 0 0 2109
www.honvedelem.hu:

"Irak - Háborúra ítélve

A 75. ünnepi könyvhét alkalmából jelent meg a Zrínyi Kiadó gondozásában Andor László-Tálas Péter-Valki László: Irak - Háborúra ítélve című könyve. A nagy érdeklődés övezte kiadványt ünnepélyes sajtótájékoztató keretében mutatták be június 3-án az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar nemzetközi jogi tanszék NATO Információs és Kutatóközpontjában.

Az olvasmányos és informatív kötet azt a folyamatot tekinti át, amely során az Egyesült Államok eljutott az Irak elleni invázió megindításáig. A szerzők szerint az ikertornyok lerombolása megteremtette Amerikában azt a politikai közhangulatot, amely lehetővé tette a 2001 elején hatalomra került neokonzervatív-republikánus vezetés régi tervének megvalósítását, a stratégiai ellenőrzés megszerzését a közel- és közép-keleti térség felett.

A könyvből megtudhatjuk, hogy miért csatlakozott Nagy-Britannia az amerikai döntéshez, és milyen megfontolások vezették Kelet-Közép-Európa kormányzatait arra, hogy politikailag támogassák az amerikai-brit koalíciót. A szerzők bemutatják a háborúellenes francia, német és az orosz álláspontot, és azt, hogy milyen szerepet játszott az iraki háborúban az olaj.

A tájékoztatón a szerzők elismert jogászok és politológusok jelenlétében Nagy Gyula István, a HM Zrínyi Kommunikációs Szolgáltató Kht. ügyvezetője, a több évtizedes múlttal rendelkező Zrínyi Kiadó vezetője köszöntötte a téma és a könyv iránt szép számmal érdeklődő vendégeket.
Az ügyvezető bevezetőjében megköszönte a szerzők, valamint a NATO Információs és Kutatóközpont munkatársainak magas szintű munkáját. Hangsúlyozta, hogy néhány évvel ezelőtt a Zrínyi Kiadónál olyan modern műhelymunka indult el, amelynek eredménye többek között ez az új, az értékteremtés és a szakmaiság fémjelezte, tartalmában és kivitelezésében is színvonalas kiadvány. A kötet megjelenését a Zrínyi Kiadó tulajdonosa, a Honvédelmi Minisztérium támogatta.

A kötet szerzőinek elsőként Gombár Csaba szociológus gratulált, aki méltató beszédében összefoglalta a konzervativizmus és a neokonzervativizmus politikai irányzatának fő eszméit az iraki kérdés vonatkozásában.

A szerzők közül elsőként dr. Valki László egyetemi tanár, nemzetközi jogász, a nemzetközi jogi tanszék vezetője mondott köszönetet a Zrínyi Kiadónak, és kiemelten Bazsó Márton főszerkesztőnek. A jogász rövid beszédében megvilágította az amerikai háborús propaganda módszereit, és elemezte az Irak elleni háború megindításának valódi okait.

Andor László egyetemi tanár a munkálatok során összegyűlt anyagokkal kapcsolatban elmondta: ha lenne rá igény, akkor a rendelkezésre álló források alapján a jelenlegi terjedelem akár harmadával is bővíthető lenne a kötet.


Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, a ZMNE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője szerint a könyv elkészítésében nagy része van a kutatóközpont munkatársai (Vincze Hajnalka, Póti László, Björn Sendel, Kajtár Gábor, Tóth Geregely és Wagner Péter) által készített előtanulmányoknak is.

A rendezvény második felében a vendégek kérdéseket tettek fel a szerzőknek, tudományos kerekasztal-beszélgetéssé nemesítve a sajtótájékoztatót."

Érdekes, hogy éppen a Zrinyi adta ki ezt a hivatlos állásponttól eltérö véleményt közlö könyvet. Vajon a döntéshozóink is elolvassák?

Hamburger

Hamburger Creative Commons License 2004.06.04 0 0 2108
Szia Corp!

Nem tudom, hogy mikor voltál katona, de a "másság" a seregben 1990 után egyértelműen rövid úton történő leszerelést jelentett, ha kiderült. A rendszerváltás elött közel sem volt ilyen toleráns a rendszer és még büntetés is járt éte, nem hiszem, hogy külön alakulatot hoztak volna létre melegeknek. Természetesen a melegek is bekerülhettek a seregbe, ha elhallgatták másságukat, de nem volt ildomos, hogy kiderüljön róluk, hogy azok. Ezért is szerelték le őket. A "tolerancia" általad említett foka még nagyon messze van tőlünk!

Nem maradhatnánk megalapozott infók mellett? Ha van ilyen a birtokodban, ami nem a katonatársak "történetein" alapszik, továbbra is várom.

Üdv: Hamburger

hardenpont Creative Commons License 2004.06.04 0 0 2107
Hello corp ! Nagyon jók a pólótervek , elő is tudod állítani a modelleket ? (szitázás ,matrica stb ??? ) Faterom örűlne egy repülős pólónak , sokáig Pápán szolgált , ahogy Ő szokta mondani a "piros vonalon" . Egy MIG-21 -es jól mutatna rajta . ( a lógó mell meg biztos nem fáj ,rám nem jellemző ) Üdv HARD K .
Előzmény: Törölt nick (2105)
Stylist Creative Commons License 2004.06.04 0 0 2106
KUB?
Előzmény: Törölt nick (2105)
hardenpont Creative Commons License 2004.06.03 0 0 2103
mcpie! Teljesren igazad van , de erre a dologra mindig ugrok és mostanában eléggé feszültségben élek . Bocs ha nem éppen a lényeget vettem le .Üdv HARD K.
Előzmény: mcpie (2102)
mcpie Creative Commons License 2004.06.03 0 0 2102
Egy kissé kiragadtad a szövegkörnyezetéből azt a hozzászólást, amire így reagáltál. Ráadásul még félre is értetted.
Előzmény: hardenpont (2101)
hardenpont Creative Commons License 2004.06.03 0 0 2101
Az" elnőiesedés" az rossz ??? A katonanők nem végeznek értékes munkát a seregben ? Pár éve gyors-és gépírásra jártam agy örmesternővel , biztos vagyok benne ,hogy bármelyikőtök engedelmeskedne neki ! Bocs hogy beleszóltam a férfias topicotokba ! Üdv HARD K.
Előzmény: kavkaz (2100)
kavkaz Creative Commons License 2004.06.03 0 0 2100
Elsôsorban Spártában és Krétán (dór államok) volt hadseregszervezô erô a homoszexualitás. (Platón szerint krétán találták fel) Thébában a Szent Osztag késôbbi fejlemény, spártai mintára vették a spárta ellen vívott háborúk során és olyan sikeresen, hogy le is gyôzték spártát több csatában.

(Agészilaoszt meg is fedték polgártársai azért, hogy olyan sokat háborúzik a biótokkal, "még a végén megtanulnak tôlünk háborúzni". Megtanultak, lásd Epimeinóndasz peloponnészoszi hadjáratát.)

De itt jegyzem meg, hogy a hellén homoszexualitásnak nem sok köze volt, ahhoz, amit ma annak nevezünk. Elsôsorban nevelési célzata volt. Az idôsebb polgárok krétán, vagy spártában maguk mellé vettek egy fiatal fiút és megtanították mindarra, amire az állam szolgálatában szüksége lehet, a fegyverforgatástól a politikai gondolkodásig. A legfôbb különbség a hellén "elférfiasodás" volt a mai elnôiesedéssel szemben.

Előzmény: ftonyo (2091)
Hamburger Creative Commons License 2004.06.03 0 0 2099
Szia Corp!

Ne haragudj, de valamit nem hallottál félre? Nem tudom, milyen forrásaid vannak, de van egy olyan szerény érzésem, hogy Móron semmilyen katonai alakulat sem diszlokál. Kérlek, cáfolj meg! A magyar "meleg"-század pedig meglehetösen abszurd ötlet, hogy durvább kifejezést ne használjak rá! Várom a forrásaidat!

Üdv: Hamburger

Előzmény: Törölt nick (2094)
Stylist Creative Commons License 2004.06.03 0 0 2097
Természetesen gRipen-est akartam írni!
Sorry, nagyon korán van még... :-))
Üdv:
Előzmény: Stylist (2096)
Stylist Creative Commons License 2004.06.03 0 0 2096
Ez jooooó! Ez eddig a legjobb!
Gipenest miért nem készítesz? Elvből?
Na lécci, lécci, lécci... :-))
Üdv:
Előzmény: Törölt nick (2095)
Hamburger Creative Commons License 2004.06.03 0 0 2093
Szervusz Savaz!

Elég érdekes elképzelés! A nejemet azért nem fogom magammal vinni bevetésre! Szerintem nem is jönne!:)

Abban van igazság, hogy a lelki alapú bosszú hatalmas energiákat képes felszabadítani, de hogy ezt beépítsük a hadseregszervezésbe, az azért egy kicsit morbidnak tűnik számomra! Ez már nem az ókori Hellász!

Üdv: Hamburger

Előzmény: savaz (2090)
savaz Creative Commons License 2004.06.02 0 0 2092
Mindkét helyen alkalmazták ezt a "szervező elvet", hiszen a "Thébai Szent Csapat",akiket hasonlóan neveltek, tudta legyőzni a spártai falanxot nyílt csatában Plataiainál és Leuktránál. A görögöknél nem volt ritka a hasonló kapcsolat, de a városállamok időlegesen összehívott, parasztokból és kézműves polgárokból álló seregében nem alakultak ki ilyen "erős kötelékek".
Előzmény: ftonyo (2091)
ftonyo Creative Commons License 2004.06.02 0 0 2091
Hmmm.... Asszem ez amit irtál a thébaiakra vonatkozik.. Mármint a szerelméért bevadulni kész harcos.. Spártáéban pont nem volt divat a "melegség"... :))))
Előzmény: savaz (2090)
savaz Creative Commons License 2004.06.02 0 0 2090
Az ókori Spárta hadseregében a srácokat direkt együtt nevelték, izmos testük és szép hosszú hajuk volt, az akkori közerkölcs sem nézte ferde szemmel, szóval olyan melegek voltak, hogy csak.
A korabeli szakírók mindezt a spártai hadsereg előnyeként említették, mondván ha kibelezik a harcos mellett a szívszerelmét, akkor durvul csak be igazán és nincs aki megállítsa. (Általában ezért nem maradt sok belőlük a vesztes csaták után, bár ilyen nem sok volt.)
Manapság erre azt mondják, hogy a csoportkohézió, az ami átsegíti a katonát a harctéri pánikon és azért kész kockáztatni az életét, hogy a társai előtt ne tűnjön gyávának. Ha ehhez némi nemi indokok is társulnak az szerintem csak segít a dolgon.
Előzmény: HUNTERKILLER (2079)
kavkaz Creative Commons License 2004.06.02 0 0 2089
Líbiát kihagytad.
Előzmény: Törölt nick (2081)
Hamburger Creative Commons License 2004.06.02 0 0 2088
Szervusz Hunter!

Igen, én is erröl beszéltem korábban.

Üdv: Hamburger

Előzmény: HUNTERKILLER (2079)
Hamburger Creative Commons License 2004.06.02 0 0 2087
Szia Corp!

Bocsi, de a táv felmérésen ugyanannyi - 3200m, csak a normaidő nagyobb!

A toronylövész női katonákról addig nem mondok semmit, amíg nem láttam ilyet a valóságban. Talán ősszel!

Üdv: Hamburger

Előzmény: Törölt nick (2082)
Hamburger Creative Commons License 2004.06.02 0 0 2086
Hát igen! Pedig akartam rá utalni!

Hamburger

Előzmény: HUNTERKILLER (2077)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2004.06.02 0 0 2085
"Egy gyakorlati kérdés: milyen gyorsan tudja csőre tölteni egyedül, a BTR-80A tornylövészeként a 30mm-es (azt hiszem: 2A72) gépágyúját? "-kis gyakorlással edzéssel a karizmára szerintem megfelelőképpen.Max az ura fog elválni, miután pofonvágta.
Szerintem toronylövészként (+minden egyéb harcjármű kezelői beosztásban is, csak a garázsba való betolatást nem szabad engedélyezni nekik :-)) is nyugodtan tevékenykedhetnek a katonanők.
Az embrionális pózba zsugorodott összeégett holttest mindkét nemnél egyformán gyomorforgató.A szaguk meg végképp.
Előzmény: phDrJustice (2084)
phDrJustice Creative Commons License 2004.06.02 0 0 2084
>> Valóban szolgálnak nők toronylövészként is harcjárműveken. <<

Egy gyakorlati kérdés: milyen gyorsan tudja csőre tölteni egyedül, a BTR-80A tornylövészeként a 30mm-es (azt hiszem: 2A72) gépágyúját?

Előzmény: Hamburger (2076)
Stylist Creative Commons License 2004.06.02 0 0 2083
Ahogy már ezt másvalaki is írta itt, _pont ezzel_ nem lehet egyetérteni vadászpilóta képzése esetén. Ugyanis mindenkire ugyanazok az erők hatnak, és a fizikát qrvára nem érdekli, hogy neki 2-vel kezdődik a személyi száma... :-((
Üdv:
Előzmény: Törölt nick (2082)
Stylist Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2080
"női harcos csak full női egységben tevékenykedhet szerintem."
Én 1 ilyenről tudok, a jóarcú Kadhafi-nak Líbiában van/volt ilyen elit testőregysége, amely kizárólag burnuszos és kalasnyikovos csajszikból állt. Állítólag azért hozta létre, mert párszor megpróbálták kinyúvasztani a saját testőrei, és a férfiakban már nem bízott! :-))
Bár lehet, hogy már feloszlatta őket is, úgy tűnik vénségére kezelhető elmebetegnek akar látszani a Nyugat szemében...
Hamburger: köszi a hozzászólást! Konkrétan a női pilóták esetén - Fekete Zsuzsa, vagy ki a nyű - mi az elvárás: fizikailag ugyanazokat az eredményeket kell hoznia, mint a férfi évfolyamtársainak?
Üdv:
Előzmény: HUNTERKILLER (2079)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2079
Nos mint ahogyan mindanyian jól tudjátok ez az egész engedjük-e a csajokat harcolni vagy sem a mittudoménhányadik arab-izraeli háború idelyén vetődött fel. Az izraeli egységekben ugyanis nők is harcoltak. Amikor egy nőt találat ért az egész egység harcképtelenné vált mert mindenki ott sopánkodott a sebesült felett.Egy sebesült, haldokló, halott (feltrancsirozódott) nő látványa egy átlag férfira (sorozott sereg,nem buzi :-),nem profik mint Csizi,stb) olyan pszihikai terhet nyomást rak/tesz ami harcképtelenné/cselekvésképtelenné tenné nem csak az adott időpontban ,hanem az egész további életében is.

Lehet ,hogy férfisovinisztának kiáltotok ki de női harcos csak full női egységben tevékenykedhet szerintem.Persze vadászpilóta attól még lehet.Ott úgyse látja senki amikor kinyiffan.

Uff voltam!

Előzmény: belic (2078)
belic Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2078
Hello!

Szerintem nagyon jo dolog, hogy nincs olyan szabaly, ami tiltana a nok alkalmazasat harci egysegben, mivel ekkor a jobb kepessegu nok helyett gyengebb kepessegu ferfiak lennenek (ami akkor is veszteseg, ha csak zaszloaljankent egy katona rosszabb, mint lehetne).

A számukra előírt fizikai normakövetelmény nem azonos a férfiakéval.

Ez viszont nekem nagyon nem tetszik, gondolom alkotmanyellenes is (nemi egyenjogusag), en kizarolag a beosztashoz kotnem a fizikai normakovetelmenyeket. Ha egy 50 eves noi melysegi felderito nem teljesiti azokat a kovetelmenyeket, amiket ott egy 25 eves ferfitol elvarnak, akkor helyezzek at. Es ez forditva is igaz, ha egy 25 eves ersebesz ferfi nem tud annyi fekvotamaszt lenyomni, mint egy melysegi felderito, attol meg maradhasson a Honvedseg kotelekeben.

Bel

Előzmény: Hamburger (2076)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2077
Hmm ,látom mindenki megnézte a vasárnapi JAG-et! :-)))))
Előzmény: Hamburger (2076)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!