Keresés

Részletes keresés

Hamburger Creative Commons License 2003.12.08 0 0 1039
Szervusztok!

En is nagyon kivancsi vagyok ra, hogy a mi "zöldsapkasaink" mennyire lesznek szellemisegükben azonosak az amerikaiakkal. Azoknak a feladatkörebe ugyanis valoban sokkal több tartozik bele, mint a egy hagyomanyos katonanak.

Ha azt vesszük, hogy ellenseges területen a megdöntendö rendszer elleni irregularis erök kikepzese is beletartozik, akkor mar nem csak terrorelharito, de akar az ellenkezöjenek is tudniuk kell lenniük! No, ezt magyarazzuk meg a közvelemenyünknek. Ennyire nagyhatalmi elkepzelesünk csak nem lesz?! A nemeteknek is van terrorelharito katonai alakulatuk, de szellemisegeben egeszen mas, mint az amerikai zöldsapkas alakulat. Különleges hadviseles es különleges hadviseles között is van különbseg. Biztosan tudjuk, hogy mit is akarunk?

Üdv: Hamburger

Előzmény: corporal (1038)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.07 0 0 1037
Különleges műveleti zászlóalj

Az új zászlóalj létrehozásával a jövőben a Magyar Honvédség speciális erői három jól elkülönült részre tagozódnak. A 24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalj továbbra is a hagyományos felderítés bázisa lesz, a jelenlegi - átalakítás alatt álló - 1. Könnyű Vegyes Ezred jogutódja „rangerképességekkel” fog rendelkezni, míg az új különleges műveleti zászlóalj a nem hagyományos akciók és az antiterrorista harc eszköze lesz.



A védelmi felülvizsgálat megállapításainak egyik következményeként egy különleges műveleti zászlóalj felállítását kezdi meg a Magyar Honvédség, közölte Márkusz László, a honvédelmi miniszter irodavezető-helyettese. A négyszáz fős állománytáblával rendelkező zászlóaljat a szolnoki 34. Bercsényi László Felderítő-zászlóaljra alapozva hozzák létre. Felkészítése 2004 tavaszán kezdődik a 3. századdal.

A zászlóalj első századát 2001. január elsejétől ajánlották fel a NATO Response Force - NRF - gyorsan bevethető különleges erő - állományába. A tervek szerint a 3. század felkészítése 2005 végére befejeződik, a teljes zászlóalj pedig 2007-2008-ban lesz hadra fogható.

A különleges műveleti zászlóaljat nem hagyományos és antiterrorista hadviselésre készítik fel. Az egyedi fegyverzettel és felszereléssel rendelkező erő képes lesz hadműveleti területen különleges felderítési feladatok ellátására csakúgy, mint közvetlen beavatkozásokra. Felkészítését segíti az US Special Forces (amerikai különleges erők) kiképzési, módszertani segítségnyújtáson kívül logisztikai háttérrel is. A leendő alakulat egy tisztje és egy tiszthelyettese már meg is kapta a „zöldsapkáskiképzést” az USA-ban.

Az új alakulat azon túl, hogy a Magyar Honvédség e területen legjobban kiképzett, és bármikor alkalmazható zászlóalja lesz, felkészítést kap arra is, hogy önmaga folytathasson kiképzést. (Erre sor kerülhet például egy NATO-misszió során a helyi rendőrség, reguláris erő felkészítése esetében.) A jelenlegi tervek szerint a zászlóalj közvetlen vezérkari alárendeltségbe kerül. Amennyiben az Országgyűléshez benyújtott törvénymódosítást a parlament elfogadja, NATO-misszió esetén a mindenkori magyar kormány saját hatáskörében vetheti be az alakulatot külföldön. Minden más külföldi alkalmazáshoz (ENSZ, EU, EBESZ) a parlament kétharmados többségének döntése szükséges. A különleges műveleti zászlóalj - az alkotmány értelmében - a rendkívüli állapot kihirdetése után Magyarországon is bevethető lesz (például nagyarányú terrortámadás esetén).

2003-12-04

peterakiss Creative Commons License 2003.12.07 0 0 1036
"... a lánctalppal annyival egyszerűbb a helyzet, hogy a járműre erősítve vihetnek belőle pótelemet, míg egy szép nagy kereket csak külön járművel lehet utánnuk vinni. Viszont maga a csere elvileg a kerekes járműnél jóval könnyebb."

Azt hiszem, itt (mind a 12000 mérföldes yumai teszt esetében, mind a 600 km-es Kuwait-Bagdad menet esetében) nem EGY lánctalp elem v. EGY kerék cseréje az érdekes, hanem az egész lánctlap ill. valamennyi kerék cseréje bizonyos lefutott távolság után. Nem emlékszem, ez mennyi az M113, Bradley v. Abrams esetében, de azt hiszem 3000 mérföld körül lehet - messze kevesebb, mint egy keréké. És egy pár teljes lánctalp súlya és helyigénye már sokkal nagyobb, mint nyolc gumiabroncsé (csak az abroncsot kell cserélni, a felnit nem). Persze ezt a katonai szállytók is tudják: a legújabb lánctalp-tipus (a T-150, acél bélésü folyamatos gumi szalag) élettartama állítólag eléri a 12000 mérföldet, ez már vetekszik a kerékkel.

"... ha ennyire jó az ASLAV, miért nem hagyták ott őket, miért nem csak a katonákat váltották?"

Valószínüleg az ezzel járó adminisztratív fejfájások miatt. Az ezred (valójában egy megerösitett zlj) kötelékébe tartozó javító/karbantaró személyzetet (minimum egy 20-25 fös szakaszt) is ott kellett volna hagyni az eszközökkel. Az alternativa egy külön ASLAV javitó/karbantartó szakasz létrehozása, mely nem tartozik egyetlen ezred kötelékébe sem. Az ilyesmit a katonai bürokrácia nem nagyon tudja elviselni. Lényegesen kisebb probléma, hogy a váltó alakulatokat át kellett volna képezni az ASLAV konfigurációjának megfelel? harceljárásokra.

Előzmény: skyflash (1035)
skyflash Creative Commons License 2003.12.07 0 0 1035
"A kerék kontra lánctalp vita valószínüleg az tankok elsö harci bevetését követö napon kezdödött, és soha nem lesz vége. Mindkét rendszernek vannak elönyei és hátrányai, mindkettő lepipálja a másikat bizonyos körülmények között."

Ebben egyetértek.

"Kérdés, hogy mi a nagyobb munka: kicserélni egy kereket vagy egy lánctalp elemet."

Ez jó kérdés. Elvileg a lánctalppal annyival egyszerűbb a helyzet, hogy a járműre erősítve vihetnek belőle pótelemet, míg egy szép nagy kereket csak külön járművel lehet utánnuk vinni. Viszont maga a csere elvileg a kerekes járműnél jóval könnyebb.

"The ASLAV has performed well in East Timor and on various field exercises and is liked by its crews..." "...Mikor az ASLAV-val felszerelt alakulatot felváltották, magával vitte eszközeit is."

Ez rendben is van, de ha ennyire jó az ASLAV, miért nem hagyták ott őket, miért nem csak a katonákat váltották? Logisztikailag is egyszerűbb és olcsóbb lenne.
Ettől függetlenül persze lehet, hogy az ASLAV egy nagyon jó harcjármű.

Előzmény: peterakiss (1032)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.06 0 0 1033
Sziasztok
Tud valaki pontos információt az új terror elhárító alakulatról, amit a szolnokiak egyik századára építve akarnak felállítani? Hogyan, és kik jelentkezhetnek majd oda,nyílt egyáttalán a jelentkezés? Van egyáttalán már valami konkrétabb, mint a tervek?
Érdekelne minden, amit mondani tudtok róla.Előre is köszi,ha tud valaki pontos infót.
Hali
peterakiss Creative Commons License 2003.12.06 0 0 1032
"Az ausztrál hadsereg kelet-timorban kerekes harcjárművekkel kezdett, de nem bírták a terebet, ezért ki is vonták őket, és helyettük a jó öreg M113-asokat vetették be."

Az én információim nem egészen ezt mondják. Az ausztrál hadsereg kerekes harcjármüve az ASLAV. Az Australian Strategic Policy Institute tanulmánya szerint:

"The ASLAV has performed well in East Timor and on various field exercises and is liked by its crews. The vehicle has proved a reliable and effective surveillance, patrol and rapid-response asset, and the passive surveillance capabilities of its day/night weapon sight and fire support potential of its 25mm gun have been invaluable." Forrás: http://www.aspi.org.au/pdf/budget/sectiowithougraphics.pdf

Kétségtelen, hogy a helyi körülmélnyek meghatározzák egy eszköz használhatóságát. (Hsználhatóság - van ilyen szó egyáltalán?). A timori körülmények (sürü trópusi növényzet és laza, felázott talaj?) valóban nagyob akadályt jelenthetnek egy kerekes jármünek. De az M113 használatának más oka van. Tudomásom szerint jelenleg csak két ezred (a 2nd Cavalry Regiment és a 2nd/14th Light Horse Regiment) van felszerelve ASLAV-okkal. A többi ezred ma is az M113-t használja. A Timorban szolgáló alakulatok rendszeresen (évente?) váltják egymást. Mikor az ASLAV-val felszerelt alakulatot felváltották, magával vitte eszközeit is.

"Ez sem feltétlenül igaz."

A világon csak három dolog feltétlenül igaz: 1. az adók mindig növekszenek. 2. a halál elkerülhetetlen. 3. A káposztás rétes az emberi alkotóképesség csúcsa. :)

"2001-ben és 2002-ben a Yumai tesztpályán 12000 mérföldes tesztet hajtottak végre az Usa-ban M113-assal. Egyszer sem volt semmilyen komoly meghibásodás."

Megfelelö karbantartással a komoly meghibásodás megelözhetö - és az M113 nyilván nem karbantartás nélkül futott 12000 mérföldet. Kérdés, hogy mi a nagyobb munka: kicserélni egy kereket vagy egy lánctalp elemet. Melyiket milyen gyakran kell elvégezni egy 12000 mérföldes teszt során.

A kerék kontra lánctalp vita valószínüleg az tankok elsö harci bevetését követö napon kezdödött, és soha nem lesz vége. Mindkét rendszernek vannak elönyei és hátrányai, mindkett? lepipálja a másikat bizonyos körülmények között. A mélyebb zsebü hadseregek valószínüleg ezért tartanak fenn párhuzamosan kerekes és lánctalpas jármüflottákat.

Előzmény: skyflash (1031)
skyflash Creative Commons License 2003.12.06 0 0 1031
"A délafrikai hadsereg (nem a mostani, hanem a 10-15 évvel ezel?tti) értett valamit a támaszponttól, logisztikai bázistól nagy távolságban vivott harcokhoz. Lövészpáncélosaik is, önjáró lövegeik is kerekes futómüvel rendelkeznek"

Az ausztrál hadsereg kelet-timorban kerekes harcjárművekkel kezdett, de nem bírták a terebet, ezért ki is vonták őket, és helyettük a jó öreg M113-asokat vetették be.
A kerekes harcjármű egyetlen igazi előnye a nagy sebessége. Páncélvédettségben, terepjárásban közelében sincs egy lánctalpasnak.

"A lánctalpas futómü lényegesen több karbantartást igényel, mint a kerekes futómü."

Ez sem feltétlenül igaz. 2001-ben és 2002-ben a Yumai tesztpályán 12000 mérföldes tesztet hajtottak végre az Usa-ban M113-assal. Egyszer sem volt semmilyen komoly meghibásodás.

Előzmény: peterakiss (1011)
ftonyo Creative Commons License 2003.12.05 0 0 1030
Hát igen, hülyeség volt a himlőoltást 1980-ban az egész világon beszüntetni....
Én még kaptam..... '77-ben....

A sok agyatlan nem gondolt arra, hogy a kórokozó lappanghat.. Állatokban is....

Mint pl. a pestis Kaliforniában... Mókusok hordozzák!

A Vészhelyzetben a múltkor pont volt egy olyan rész, amiben egy himlős miatt lezárták a kórházat....

HUNTERKILLER Creative Commons License 2003.12.05 0 0 1028
Hmm jó kis ezköz ez a G-6-os ha jól tudom van T-72 alvázon lévő változata is.Asszem indiába exportálták így.


G-5

Csak ezt nem hiszem hogy megemeli a Mi-8
SZVSZ akkor már inkább a TATRA önjárókat válasszák.

Előzmény: peterakiss (1027)
peterakiss Creative Commons License 2003.12.05 0 0 1027
Pontosan.

A Délafrika elleni kereskedelmi/kulturális/katonai stb embargó vezetett a hadiipar felfejlesztéséhez. Mivel nem volt számottevö hadiipari termelöbázis, mindent az alapokról kellett kezdeni. Ez lehetöséget adott arra, hogy alaposan megfontolják az alapokat, meghatározzák a követelményeket, kidolgozzák a doktrinát, és ahhoz igazítsák a a szükséges termel?bázis fejlesztését. Egyébként a G-6 (G-5 tipusjellel) vontatott lövegként is létezik.

Olifant és társai: azt hiszem, van egy ürméret-határ, ami fölött a kerekes futómü már nem birja a lövés okozta megterhelést, vagy a löveg nagy súlyát. Közvetlen irányzású eszközöknél ez 100-105 mm lehet, közvetett irányzásúaknál 150-160 mm.

Előzmény: -Survivor (1024)
Allesmor Obranna Creative Commons License 2003.12.05 0 0 1026
Erre van egy ősi délafrikai mondás:
Ha hosszába vágod le a pudkád csövét, teljesen mindegy milyen kabát alá akarod elrejteni.

Amúgy a WTO nagyszerű, és emberfeletti ténykedésének köszönhetően, a himlő ki lett írtva a bolygóról. Ennek következtében a védőoltása fokozatosan a hetvenes évek végétől elmaradt világszerte.
Ez azt jelenti, hogy a világ jelenleg védtelen a himlő ellen. Erre is van egy ősi kazah mondás: ha nincs esernyőd, akkor nincs esernyőd, tehát a hajad vizes lesz.
Szóval ezt a dolgot is benéztük de rendesen. Ígyhát a corporal-féle végitélet fegyva egy himlőbomba lesz. H-bombaként lesz katalogizálva, aztán amikor jönnek az amcsik, hogy szétszedjék és elvigyék, mint a rossz kisgyerek által megtalált apucipisztolyát, akkor jön a végitélet.
Ez ugyanis szintén Há, csak másképp.
Ezek után nincs más hátra, mint egy általános, magyar védőoltás kiadása, és akkor mién a bolygó.
Mivel a magyar legnagyobb baja, hogy utálja magát, ezért én úgy hiszem, hogy ebben az újraüresedett a világban elég hely lesz tízmillió embernek, hogy kiélhesse beteges individualizmusát.(vagy inkább önzőségét.)

Erre van egy kurvajó viccem:
Bush meghal, lekerül a pokolba. Lucifer látva, hogy prominens személyiség érkezett, idegenvezetőt ad mellé. Elkezdenek sétálgatni, Bush meglát egy üstöt, benne emberek főnek, mellette ott áll egy ördög.
- Kik ezek?-kérdi Bush.
- Ezek a németek. feleli az ördög.
- És miért van melletük az az őr?
- Ha az egyik ki akarna mászni, az őr azt mondja Halt! és az vigyázzba vágja magát és viszabújik.
Mennek tovább, Bush meglát egy másik emberekkel teli üstöt, mellette egy géppisztolyos ördögöt.
- És ezek kik?
- Ezek az oroszok.
- És miért áll mellettük az a géppisztolyos ördög?
- Ha az egyik szökni próbál, az ráfogja a fegyvert, azt mondja Sztoj! és az illető visszabújik az üstbe.
Mennek tovább. Bush meglát egy harmadik üstöt tele emberekkel, nem áll mellette senki.
- Na és ezek kik?
- Magyarok.
- És miért nem áll melletük őr?
- Minek? Ha az egyik ki akarna mászni, a többi úgyis visszahúzza!

-Survivor Creative Commons License 2003.12.05 0 0 1025
A 10-15 evvel ezelotti delafrikai hadsereg meg nagyon a vilag elvonalaban volt...az elso 6-ban szerintem benne voltak, mindenre eshetosegre fel voltak keszulve..pl. komoly pancelelharito kepesseg, attol fuggetlenul, hogy korulottuk nem voltak komoly(+komolytalan se nagyon:-)) ) pcls erok.
S.
Előzmény: HUNTERKILLER (1018)
-Survivor Creative Commons License 2003.12.05 0 0 1024
A 155 mm G-6 onjaro lovegre gondoltal?
Nagyon impressziv joszag!
Ratel alaptipusnak van vagy 10 valtozata..a loveszpancelostol az onj. aknaveton at a 90 mm-es loveggel fegyverzettig. Ja es mind 3 tengelyes, gyors es uszokepes. A kedvencem a 105-os loveggel szerelt 8 kereku uszokepes Rooikat-105...
De azert vannak nekik mellettuk lanctalpas Olifant(1A,1B,2) harckocsik is...:-))

S.

Előzmény: peterakiss (1011)
peterakiss Creative Commons License 2003.12.04 0 0 1022
"ellenséges tankelhárító potenciált jószerével a nyílzápor képviselte"

Meg az angolai kormánycsapatok, meg a kubai expediciós hadsereg és légier?. Ha nem is feltétlenül a legjobb, de elég jó szovjet felszereléssel. A délafrikai tüzérséget elsösorban az angolai fronton vetették be (jó 1,000 km-es menet után, Namibia tuloldalán), az UNITA támogatására. Az otthoni gerillák ellen nem kellett tüzérség.

" önjáró képesség nem arra való hogy a csapatokkal rohangáljon a tüzérség ,hanem hogy lövés után gyorsan tüzelőállást változtasson"

Persze. És minden fegyveres erönek el kell döntenie, hogy ezt hogyan tegye. Nincs EGY helyes út az üdvözüléshez. Az oroszok részben önjáró lánctalpas, részben vontatott lövegeket alkalmaznak. Az USA szinte kizárólag lánctalpasokat. A csehek (elég jó) kerekes önjárókat. Mind a kerekes, mind a lánctalpas futómünek vannak elönyei és hátrányai.

Előzmény: HUNTERKILLER (1018)
Sgt. Elias Creative Commons License 2003.12.04 0 0 1021
Azért van abban valami, amit az atomfegyverről mondanak, hogy olyan, mint a szurony fordítottja--Napóleon szerint a szuronyokkal mindent lehet csinálni, csak ráülni nem lehet... az atomfegyver meg semmire sem jó, csak hogy ráüljünk...

IMHO egy ilyen országnak, mint mi, felesleges ebben gondolkodnia, a kifejlesztést követő (vagy már alatta életbe léptetett) szankciók sokkal többet ártanának. Ha meg hasznájuk, szerintem nagyhatalmi konszenzussal elfüstölnének bennünket, csak úgy példaképpen.

"Végítélet-fegyverként" talán a Scudokat kellett volna megtartani, esetleg titokban vegyi fejrészt fejlesztve hozzá (valahogy lebegtetni a dolog lehetőségét, úgy, hogy ne legyen bizonyítható, és tagadni mindenütt, de hogy a szomszédság tudja, hogy mondjuk válsághelyzetben pár hét alatt--úgyis van minden válságnak egy felfutási ideje-- fel tudjuk szerelni őket). Annak lenne elrettentő ereje. (Vagy, enyhébb változat, akár kazettás fejrésszel, városok terrorizálására az sem rossz).

Persze jobb a békesség, 10-15 éven belül én sem hiszem, hogy ilyen kérdéseken kellene komolyan agyalnunk, a fentiek is inkább csak az elme (sötét) játékai.

Előzmény: belic (1020)
belic Creative Commons License 2003.12.04 0 0 1020
Hello Allesmor Obranna!

Mindketten rosszul emlekeztunk: 24 000 ev a plutonium-239 felezesi ideje. Az altalad emlitett 4 500 000 000 ev az uran-238 felezesi ideje, ami nem szamit (az uran-235-bol lehet bombat csinalni, ami 713 000 000 ev felezesi ideju).

Azonban mas is kell egy bombaba, pl. az iraki tervek szerint Berilium/Polonium-210-es neutron-iniciatort hasznaltak volna (e nelkul nem robban, csak izzik, majd parolog a bomba). Marpedig a polonium-210-nek a csak 138 nap! Tehat az uran/plutonium mellett vannak gyorsan cserelendo alkatreszek is.

Bel

Előzmény: Allesmor Obranna (1014)
kavkaz Creative Commons License 2003.12.04 0 0 1019
A jelenlegi helyzetet úgy jellemezhetjük, hogy kómában van az ország.
Miközben határainkon túl, zajlik a történelem, itt megállt az idő

Most olvasom ezt a kis mínuszos hírt, hogy Az Info Rádió értesülései szerint múlt pénteken a magyar állam 500 millió euró, azaz mostani árfolyamon mintegy 135 milliárd forintos hitelt vett fel az olyan nemzetközi jelentôségű hírek közt, hogy Terry Black férfivá operáltatta magát. Lényegében visszatértünk a nyolcvanas évek kádári pangásához. Az ÁllamPárt (MSzPSzDSz, köznyelvi változat: koala) százmilliós hiteleket vesz föl, hogy továbbgurítsa a nómenklatúrájának, míg az ÁllamPárttal lényegében lemutyizott ellenzék (FMPP, köznyelvi változat: Viktor) a maga kis kényelmes "Tiltott" kategóriájában éldegél mint hal a vízben. Az ország közben lebontotta a már megevett aranytojást tojó tyúk ólját és eladta tüzifának.

Csak egy következtetést tudok levonni. Az igazi rendszerváltás = vérfürdô, lámpavas, karabély +radikalizmus és diktatórikus átmenet egy etatista köztársaságba, mint Franco spanyolországában.

Előzmény: Allesmor Obranna (996)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2003.12.04 0 0 1018
"A délafrikai hadsereg (nem a mostani, hanem a 10-15 évvel ezel?tti) értett valamit a támaszponttól, logisztikai bázistól nagy távolságban vivott harcokhoz. Lövészpáncélosaik is, önjáró lövegeik is kerekes futómüvel rendelkeznek."-Azért azt tedd hozzá hogy az ellenséges tankelhárító potenciált jószerével a nyílzápor képviselte. :-)

"A tüzérségnek különben sem kell feltétlenül olyan terepjáró képesség, mint a lövészpáncélosoknak: nem az ágyuknak, hanem a lövedékeknek kell lépést tartaniuk az elörenyomuló csapatokkal."-Az az önjáró képesség azért mégiscsak ér valamit .Mert ha van az ellenségnek olyan tuzérségi lehalgató ezköze mint nekünk (MTLBU-alvázon) ,akkor az első lövés után megvan nekik a lövegeink koordinátái és ha maradt pár lövegük, akkor jókora pusztítást végezhetnek közöttük.
SZVSZ az önjáró képesség nem arra való hogy a csapatokkal rohangáljon a tüzérség ,hanem hogy lövés után gyorsan tüzelőállást változtasson.

Előzmény: peterakiss (1011)
unguided Creative Commons License 2003.12.04 0 0 1017
""Raadasul a hasznalhato anyagok (pl. plutonium) felezesi ideje viszonylag kicsi"

Négy és fél milliárd év, ha ez neked kicsi... "

Van még ott trícium, deutérium, stb. Ezek között van ami 2-3 évente cserélendő.

Előzmény: Allesmor Obranna (1014)
blue-dragonfly Creative Commons License 2003.12.04 0 0 1015
:))))

Előzmény: Allesmor Obranna (1014)
Allesmor Obranna Creative Commons License 2003.12.04 0 0 1014
"Raadasul a hasznalhato anyagok (pl. plutonium) felezesi ideje viszonylag kicsi"

Négy és fél milliárd év, ha ez neked kicsi...

Amúgy egyet kell értenem corporallal, az ilyen végitélet fegyverek a legbiztosabb védelmi eszközök. Hruscsov is agyalt már ilyenen, dögöljön meg a szomszéd tehene is, nem?

És most egy kis aktuális:

400 fős terrorelhárító csapatot hoz létre a honvédség

december 3. 22:08
[MTI]

Különleges terrorelhárító egységet hoz létre a Magyar Honvédség. Az MTV Híradójának erről szóló szerdai információját megerősítette az MTI-nek Matyuc Péter, a honvédelmi tárca kommunikációs főigazgatója. Elmondta: a 400 fős különleges műveleti zászlóalj, miután létrejön, a megfelelő alkotmánymódosítást követően a formálódó NATO Response Force (gyorsan bevethető különleges erő) részeként lesz felhasználható a szövetség hadműveleteiben. Az MTV Híradójában Márkusz László, a miniszteri iroda vezetőhelyettese közölte, hogy a terrorelhárítók legfontosabb feladata a túszszabadítás lesz. A katonák kiképzésük után ilyen célra nemcsak külföldön, hanem belföldön is bármikor bevethetők lesznek, a kormány megfelelő döntése alapján.

Ehhez mit szol majd a rendőrség? Mehetnek ők is a picsába?
Már megmondtam én ezt előre (837), hiába, Allesmor Obranna egyik kedvenc ismertetőjele, hogy a jövőbe lát. Olvasgassátok csak a szentírásait, ti is meglátjátok, amit én írok, az pár héten belül úgy is lesz. Éljek Én!


Előzmény: belic (999)
-Survivor Creative Commons License 2003.12.04 0 0 1013
Ertem!
Koszonom az infot!

S.

Előzmény: belic (1012)
belic Creative Commons License 2003.12.03 0 0 1012
Hello!

Nem lesz tartalek hadero a tudomasom szerint. Ezert ir mindenki a tartalek haderorol, mivel ennek hianya egy komoly koncepcionalis hiba az elkepzelesben. Ugyanis ehhez csak lelkes emberek kellenek, szinte ingyen lehetne beloluk csinalni egy jelentos elrettento erot.

A masik feleben nagyjabol igazad van, lesz egy nagyon kicsi, es nem fejlesztett ero, ami Vatikan meretu orszagokbol indulo hagyomanyos (oszfegyvernemi) tamadast kepes lesz visszaverni: 14 repulo, kb. 14 harcihelikopter, 2 legvedelmi raketa uteg, nehany (1 zaszloalj) tank, meg kevesebb tuzerseg (de abbol is csak azt tartjuk meg, ami elavult: nem onjaro).

Ennel joval nagyobb letszamu "bekefentarto" ero lesz, ami valoban elsosorban gerillakergetesre valo, mivel nagy harcerteku felszerelest nem kapnak, illetve ami most a legnagyobb harcerteku felszerelesuk (BMP-1), azt kivonjak.

Bel

Előzmény: -Survivor (1006)
peterakiss Creative Commons License 2003.12.03 0 0 1011
A lánctalpas futómü lényegesen több karbantartást igényel, mint a kerekes futómü. Ez nem jelent különösebb problémát, ha a harc viszonylag kis területen folyik. De ha 5-600 vagy 1000 km-en át kell folyamatosan üzemeltetni a jármüvet, a lánctalp valószínüleg sokkal hamarabb használhatatlanná válik, mint a kerék. Nem véletlen, hogy a harckocsikat ameddig csak lehet tréleren viszik.

Az iraki hadjáratban az USA 3. Löv Ho 21 nap alatt 600 km-t nyomult elöre, állandó harcok közben. Karbantartásra nem nagyon volt lehetöség: mikor a harcok végetértek, az eszközök jelentös része siralmas állapotban volt. A harckocsik és a lövészpáncélosok még ugy-ahogy tulélték a dolgot, de a müszaki csapatok lánctalpas eszközeinek fele elhullott az úton.

A délafrikai hadsereg (nem a mostani, hanem a 10-15 évvel ezel?tti) értett valamit a támaszponttól, logisztikai bázistól nagy távolságban vivott harcokhoz. Lövészpáncélosaik is, önjáró lövegeik is kerekes futómüvel rendelkeznek. A tüzérségnek különben sem kell feltétlenül olyan terepjáró képesség, mint a lövészpáncélosoknak: nem az ágyuknak, hanem a lövedékeknek kell lépést tartaniuk az elörenyomuló csapatokkal.

Előzmény: skyflash (1010)
skyflash Creative Commons License 2003.12.03 0 0 1010
Így egyszerűbb:
http://www.strategypage.com/gallery/default.asp?target=stryker_slat_armor.htm

Azon tényleg érdemes elgondolkozni, hogy miért erőltetik mindenhol a kerekes harcjárműveket. Semmivel sem olcsóbbak a lánctalpasoknál(jó példa erre a Stryker), igazi terepen használhatatlanok, a páncélzatuk is gyenge. Semmi sem indokolja a lánctalpasok kiselejtezését. Az alant található linken el lehet olvasni a 3. hadosztály iraki tapasztalatait. A Bradley harcjármű egyetlen negatívumaként a kis belső teret említi. http://www.globalsecurity.org/military/library/report/2003/3id-aar-jul03.pdf

Előzmény: skyflash (1008)
skyflash Creative Commons License 2003.12.03 0 0 1008
RPG védelem van, de minek...
Előzmény: Cifu (992)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.03 0 0 1007
Nagyon egyszerű.
Ha én jól értelmeztem, akkor a harckocsikat feldaraboljuk, a bmp-kel, lövegek nagy részével egyetemben, megmaradnak a btr-ek, lesz új Rábánk, meg MAn(?) ha jól emlékszem. A MIGektől lehetőleg megszabadulunk, lesz gripenünk, amit a takarékosság jegyében koncenmtrálunk és egy helyen fogjuk üzemeltetni. A harcihelikopterekre csak annyiban van szükség, hogy a "legideszantot" szállítani tudja. Lesz néhány kislétszámú kommandójellegű harcoló alakulatunk. A vezérkar és admin természetesen marad a helyén és fizetésemelésben részesül. Mindenből a könnyű a jelszó. Könnyű kézi légvédelmet szerzünk be, lehetőleg MISTRALt. könnyű páncéltörő eszközeink lesznek (kumulatív kézigránát?), könnyű kézifegyverekkel (P9 para?). Gulyáságyú nehéz, úgyhogy áttérünk a zacskós csipszre. A statikus légvédelem nagy részét megszüntetjük. A mobil légvédelem szintén könnyű, alvázra szerelt, vagy kézben hordott eszközökre fog korlátozódni. Nem, tudom, a vontatható légvédelmi gépágyúk megmaradnak-e, de azt hiszem azok elég könnyűek. Lesznek új ejtőernyők a könnyű katonáknak.

Valami ilyesmit képzelek el. Mondjuk a következő fázis az lesz, hogy az egészet a BM-hez csapják.

Na bye

Előzmény: -Survivor (1006)
-Survivor Creative Commons License 2003.12.03 0 0 1006
Legy szives, ne hozz zavarba a viszontkerdeseddel:-)))
Az 1001-es kerdesemre szeretnek egyertelmu valaszt kapni.: igen/nem/reszben(ezert meg ezert)

ps:az elejtett celzasokbol, utalasokbol kombinaltam...

S.

Előzmény: belic (1005)
belic Creative Commons License 2003.12.03 0 0 1005
Hello!

Melyik koncepcioban talaltad a tartalekos erot? A mienkben, vagy a hivatalosban?

Bel

Előzmény: -Survivor (1002)
-Survivor Creative Commons License 2003.12.03 0 0 1004
akkor helyesbitek:
mit szeretnenek ahelyett, ami nem lesz?

S.

Előzmény: kavkaz (1003)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!