Egészen kislángon szépen csurog a "gyümölcslé". A folyamatos kóstolgatástól (( ahogy snapszmester ajánlotta)) lehet hogy hamarosan, én is a falnak fogok támaszkodni, mint az a csődarab, amit a képen felfedeztél :-)) Úgy döntöttem, inkább a bodzalikőrömből áldozok fel néhány litert a próbára, mert így összehasonlíthatom a visszapároltat az eredeti bodzapálinkával.
Szoritok neked! Úgy látom Te mostanába éjszaka sem aludtál, hisz nagyon haladtál a munkával. Mi az a kiálló cső a kép bal oldalán???? Vagy a falnak van támasztva???? Jó nedűt!
-T.FERIBA- A próba beindítva, azt az alufelsőrészt tegnap találtam valahol, gondoltam ráillesztem, mivel írtad, hogy milyen fontos a sisak szigetelése. A páracsővet most lejtésre állítottam, később kipróbálom emelkedő irányban is. Most majd kiderül,hogy működik-e a szerk, vagy jó lesz kályhának :-)))
Ezt így nem lehet megmondani. Függ a sav töménységétől, a cefre pufferkapacitásától, és még sok mindentől, ami most nem jut eszembe. Szerintem mérni kéne, de minimum indikátorpapírt kéne használni
Úgy van, én sem birnám kivárni az új termést, amikor elkészül egy ilyen készülék. A likör után mi marad vissza???? Egy édes lé, amit esetleg bekeversz valamilyen cefrébe???? Jó nedűt!
-T.FERIBA--Természetesen a jó cefre és a finom pálinka ezen fáim terméseiből készül majd. Azt hiszem az első főzés, inkább a meggylikőröm visszapárlása lesz meggypálinkává. Pedig jóízű, csakhát valamit már párolnák:-)
Üdv. Kibé! Lehet jobban izgulok, mint Te. Az a sarmás dolog, még most se megy a fejembe.::-))) Hogy lehet hagymából pálinka????? Na, és a hagyma párlása után, vajon nem lesz-e hagymaszagú a gyümölcspálinka????? Még annyit, hogy légy türelmes a párlásnál. Szerintem a Te méreteidnél úgy 2-3 liter az óránkénti csorgás. Persze ez nagyon függ a cefrétől, na de hol itt a cefre????:-))))))) Jó nedűt!
-T.FERIBA- Az általad javasolt átalakításokat megcsináltam, még néhány nap és a próba következik. Megpróbálom " kicsalogatniamedvéketasarmásból" :-))) Most még dolgoznak a macik, hiszen mézet tettem a cefrébe.
Sziasztok ! Megszeretném kérdezni hogy a PH beállításnál egy mázsa cefréhez mennyi akkumulátor savat kell hozzá adni ha ötről háromra szeretném lehozni a PH-t.
10 l-ig nem, unión belül addig nem minősül kereskedelmi mennyiségnek. Azt viszont nem tudom, hogy kell-e rá a magyar zárjegynek megfelelő szlovén cucc, ha van egyáltalán olyanjuk.
Ha már a részletekről beszélünk: Nedves agyagból pépet csinálni nagyon, nehéz, nagyon munkaigényes. Ha megszáritod a napon az agyagrögöket, amikor vizhez érnek valósággal "felrobbannak". Igy pillanatok alatt egyenletes sima masszát tudsz elérni. Ha a két helyzetet megcsinálod rájössz az óriási külömbségre:-))))) Jó nedűt!
A leírás alapján nekem egyszerűbbnek tűnne bontott téglából agyaghabarccsal építeni egy üstházat az üsthöz. Esetleg lemezhordóból vágnék egy darab lemezt, abból csinálnék egy az üst méretéhez illeszkedő hengerpalástot, amit beépítenék az üstházba. Nem magamtól vagyok ilyen okos, láttam egy ilyet :)
Helló Alex! Nálam bazaltgyapot a szigetelés, de be van építve a falzat és a tőztér közé! Nem ettől vakarózok. Tekerd kőrbe a szigetelést erősebb alufóliával. Szebb is lesz és a profi szigetelősök is így csinálták, csak lopják az alut manapsák. Gondolom dugva tartod?
-Hello Sasabá-- Örülök, hogy ilyen részletesen leírtad a munkafolyamatokat, ugyanis az "ördög a részletekben lakozik". Most már értem az egészet, fejben már összeállt dolog. KÖSZ!!!
-T.FERIBA-- Kösz, hogy ennyit foglalkozol a készülékemmel!! Logikus amiket tanácsolsz,tehát leveszem a sisak szoknyáját és ráforrasztom kívülről az üstre így 10cm-rel magasabb mint a kazán . A sisakra egy új peremet teszek, ami belecsúszik az üstbe. Az üstre igy külső kiemelőfüleket tudok forrasztani.Még jó hogy megtanultam nemrég rezet forrasztani, így aztán ha kell szétszedem,átalakítom és talán a végén jó anyag csurod belőle. Mégegyszer köszönöm a tanácsokat!!!
Megpróbálom leírni , hogy én hogy csináltam meg az üstházam agyagozását.
A hordó belső falára szögeket hegesztettem úgy , hogy a feje megmaradt.
Tehát a szárát csíptem oda a hordóhoz. Ezt jó sűrűn megismételtem.
A hordó aljára terítettem 2-3 cm agyagot , elsimítottam és beletettem egy öntöttvas rácsot a hordó alján már előre kivagdosott részre. Az agyagba téglából és cserépből kiraktam egy tűzteret, majd az agyagot elkezdtem fölfelé építeni úgy hogy a szegeg fele még kiálljon belőle.Ezt követően a csibedrótot beletekered az agyagba és a kiálló szegek feje alatt rátekergeted a drótot a szegekre.Ha ezzel elkészültél folytasd az agyagozást lehetőleg úgy , hogy az alja vastagabb legyen , tehát felfelé kezdjen vékonyodni az agyag falad.Érdemes az üstöddel a végén belenyomva elsimítani a nyers agyagot hogy tökéletesen illeszkedjen benne.Ez után hagyd legalább 3-4 napot száradni , majd fokozatosan égesd ki. Először kb 1-2 kg!száraz kemény fát égess el benne lefedve és hagyd lehűlni . Következő napon kicsit nagyobb tüzet rakj és hagyd lehűlni. Még egy ilyen akció következzen és utánna mehet teljes gőzzel a fűtés benne. Nekem nagyon bevált , egyébként az őszinteséghez hozzátartozik , hogy egy kályhásmestertől tanultam ki az okosságot.
Többször szóba került itt a fórumon Szlovénia. Természetesen, mint törvénytisztelő állampolgár nem hozok be illegálisan főzőt Magyarországra. De...
Mi van akkor, ha nem hozom át, hanem ott hagyom egy kinti barátomnál, vagy nem is veszek, mert neki van főzője. Felpakolom a cefrémet egy utánfutóra, átmegyek, kifőzzük a cefrémet, iszunk egyet a magyar-szlovén megbonthatatlan barátságra, aztán hazahozom a pálinkámat. Ilyenkor mi van? Elkövettem valamit?
Helló Kibé! Bocs, de valami nincs rendben! Ma éjszaka a készülékedre gondoltam és a következők jutottak az eszembe. 1. Az üst és a sisak találkozási pereme nem szabad, hogy a tűztérbe érjen!! Másképp mondva nagyon besűllyesztetted az üstöt. Igy az előforduló szivárgásokat nem észleled főzés közben, ami oda vezethet, hogy a kiszökő pára a kéményen fog távozni, persze miután elégett. Egy szerencsétlen arányú levegő és alkohol pára keverék esetén akár robbanást is el tudok képzelni!!!!! 2. Eddig a képről nem látszott rendesen, de az utolsó hozzászólásod után azt kell mondanom, hogy nem szerencsés, hogy a sisak "szoknyája" kivül lóg rá az üstre. Ebben az esetben minden "kiszökő, lecsurgó" pára az üst falán kivül próbál távozni, feoldani az esetleges szigetelő pasztát (csiriz, agyag, szilvalekvár) Ha belül lenne a "szoknya" akkor minden visszacsurogna az üstbe a sisakról. Megoldási javaslat: A kivül lelógó "szoknyából" ne hagyjál csak 2 cm széleset. Igy nem kell a forrasztást megpiszkálnod. A levágott 8 cm széles részt meg forraszd az üst felső peremére kivül úgy, hogy a sisak megmaradt szoknyája belül illeszkedjen. Egy pici toldással, vagy esetleg kalapálssal megnyújtod a felső részt. Igy kiemelkedik a perem a tűztérből, megnő az üst űrtartalma, ha nagyon akakrod a belső edény lábait is megemeled. Ne haragudj, hogy a majdnem kész munkába hibát találok, de most láttam meg és ezek a dolgok nem hagytak aludni. Remélem, hogy a kollégák is megerősitenek, vagy megcáfolnak és kialakitsz majd egy számodra kedvező verziót. Jó nedűt!
-Hello comad--Jól látod hogy a sisak leemelhető, van rajta egy perem ami ráfekszik a hordóra és még 10cm ami rácsúszik az üstre. Hát ez a tulikocsis főző, ez k..szuper!! Gondolom az ára is ilyen szép.
Sziasztok.Én is körülnéztem ,hőszigetelő filcet vettem 11000 volt 12 m2 baumaxban.Valóban nem lehet kívülről szigetelni a por miatt?Vasból van a külső henger ,benne a koracél üst akkor hogy szigetelem?Viszketni fogok a portól?
Ok, hogy kiemeled, de én csak egy kis 3/4" vagy 1"-os csatlakozást látok a tetején. Azon akarod betöltögetni a cefrét meg kiönteni? És hogy fogod takarítani? Valami kellene még oda, kicsi lesz.
T.--FERIBA-- Nagyon jó kis ötletekről "papoltatok", én meg ezeket ötleteket jól "elcsórtam" és beépítettem. Megfagyni tán nemfogok a nyáron, mert a sárgabarackot,meggyet,vadcseresznyét erjedés után /snapszmester tanácsára/ rögtön kifőzöcskézem. Persze nem sokat az elmúlt évben pl, sárgabarackom 5l lett, még van belőle mert olyan ízletes hogy szinte magamtól is "sajnálom" Őrzöm mint az amcsik Fort Knox-ban az aranyat :-))) Hogy-hogy Te nyáron "pihensz" ???
Helló Kibé! Mondtam már, hogy ez nem semmi??? Mi csak papolunk, Te meg cselekdesz!! Én még lustább vagyok, mint Comand, hisz az én katlanom egyáltalán nincs szigetelve. ( vastagabb lemzből van) Ha mindent leszigetelsz odajutsz, hogy valamivel fűtened kell a helyiséget, mert ott fagysz meg az üst mellett.:-)))) (általában a hideg hónapokban szoktunk páleszt főzni) Jól mondja Sasabá, hamár mindenáron szigetelni akarsz. Természetesen hagyj egy kis rést a háló és a hordó fala között. Abban is igaza van , hogy a hordó alján néhány téglából alakits ki egy felfele táguló tűzteret, már csak azért is, hogy csak az alulról adagolt levegőből gazdálkodjon a tűz. A fülek is jók, mert 30 liter nem olyan nagy és igy könnyen üritheted. Mi lesz itt egy néhány nap múlva????.:-)))))) Jó nedűt!